Robotiikkaa

Anonyymi-ap

HUSissa on aloitettu leikkaukset uusinta mallia olevalla Da Vinci Xi -leikkaussalirobotilla. Thoraxkirurgian käyttöön tarkoitetulla robotilla on tehty keuhkokirurgisia leikkauksia, poistettu välikarsinan kasvaimia ja kateenkorvia, leikattu palleatyriä sekä katkaistu ruokatorven alasulkijan lihaksia akalasian vuoksi. HUSin Sydän- ja keuhkokeskus on robottikirurgian johtava sairaala Suomessa ja samalla se vahvistaa rooliaan eurooppalaisena robottikirurgian keskuksena.


Sydän- ja keuhkokeskuksen thoraxkirurgia on toiminut robottiavusteisen kirurgian keskuksena vuodesta 2009 ja tarjonnut jatkokoulutusta myös muille eurooppalaisille thoraxkirurgisille keskuksille.

Sydän- ja keuhkokeskuksen thoraxkirurgia on toiminut robottiavusteisen kirurgian keskuksena vuodesta 2009. Alan eurooppalainen uraauurtava keskus on tarjonnut linjajohtaja Jari Räsäsen johdolla jatkokoulutusta myös muille eurooppalaisille thoraxkirurgisille keskuksille.

Robottiavusteisia leikkauksia on tehty Helsingin Meilahdessa jo yli 500 ja uudella Da Vinci Xi -robotillakin yli 50. Robottikirurgisessa tiimissä toimivat tällä hetkellä Räsäsen lisäksi kirurgit Ilkka Ilonen ja Juha Kauppi, jotka ovat läpikäyneet kattavan koulutusohjelman.

Koulutus pitää sisällään teoreettista koulutusta verkossa, kouluttautumista simulaattorilla sekä harjoittelun laboratorio-olosuhteissa ennen varsinaista potilastyötä. Vasta näiden jälkeen kirurgi pääsee tekemään ohjattuja ensileikkauksia.


Robotilla tehtävän leikkaustekniikan etuina ovat tavallista vähäisempi verenvuotoriski ja pienempi kudostrauma, sanovat Sydän- ja keuhkokeskuksessa leikkausrobottia käyttävät kirurgit Juha Kauppi, Jari Räsänen ja Ilkka Ilonen.
Hyvä näkyvyys hankaliinkin paikkoihin
Robottikirurgian suurimpia hyötyjä potilaalle on mini-invasiivisissa toimenpiteissä se, että leikkaavalla kirurgilla on erittäin tarkka ja korkealaatuinen, kolmiulotteinen näkymä. Tämä takaa myös sen, että toimenpide on turvallinen potilaalle.

”Leikkausrobotti suodattaa kirurgin käsien liikkeistä pois ihmisille tyypillisen pienen käsivapinan. Se mahdollistaa entistä tarkemman kirurgian myös erittäin vaativissa keuhko-, välikarsina- ja ruokatorvitoimenpiteissä”, sanoo Räsänen.

Uusimmalla robottimallilla voi myös tehdä leikkauksenaikaisia kuvauksia leikkauksen aikana verenkierron määrittämiseksi keuhkoissa ja ruokatorvessa.

"Tämä lisää potilashoidon laatua ja turvallisuutta entisestään”, Räsänen sanoo.


Robotilla leikatessa kirurgilla on hyvä näkyvyys leikattavaan kohteeseen. Kirurgi leikkaa ohjauskonsolin äärellä vähän matkan päässä leikattavasta potilaasta.

Leikkausrobotti suodattaa kirurgin käsien liikkeistä pois ihmisille tyypillisen pienen käsivapinan.

Leikkausrobottia ohjataan myös polkimilla.
Potilas aiempaa nopeammin liikkeelle
Robotin näppärillä ja tarkoilla käsillä pystytään leikkaamaan sellaisia potilaita, joille isot avoleikkaukset aiheuttaisivat lisääntyneen leikkausriskin. Kun pitkiä leikkausviiltoja ei tarvita, nopeutuu potilaan toipuminen. Uudenlaisella kameratekniikalla saadaan näkyvyys hankaliinkin paikkoihin.

”Robotilla leikatessa kirurgilla on hyvä näkyvyys leikattavaan kohteeseen ja leikkaus voidaan tehdä täsmällisesti, koska robotin optiikka ja instrumentointi ovat huipputasoa. Lääkärille etuna ovat aiempaa parempi työergonomia ja hallitumpi työnkulku, kun sekä kamera että instrumentit ovat hänen hallinnassaan”, kuvailee osastonylilääkäri Ilkka Ilonen.

Robotilla tehtävän leikkaustekniikan etuina ovat tavallista vähäisempi verenvuotoriski ja pienempi kudostrauma. Leikkauksen jälkeen potilas saadaan myös nopeammin liikkeelle ja kuntoutus välittömästi käyntiin, mikä auttaa toipumaan isoistakin operaatioista.

Leikkausmäärät kaksinkertaistuvat vuonna 2022
Uudella robotilla on aloitettu myös paksu- ja peräsuolisyövän leikkaukset.


Robotin näppärillä ja tarkoilla käsillä pystytään leikkaamaan sellaisia potilaita, joille isot avoleikkaukset aiheuttaisivat lisääntyneen leikkausriskin
Uusien ominaisuuksien ansiosta robottiavusteista mini-invasiivista kirurgiaa pystytään jopa kaksinkertaistamaan aiemmasta noin 80 leikkauksesta jopa 160 leikkaukseen vuoden 2022 aikana. Uutta robottia hyödyntävät HUSissa useat erikoisalat. Thoraxkirurgisia, eli keuhkojen, ruoka- tai henkitorven, välikarsinan tai rinnanseinämän leikkauksia on tavoitteena tehdä robotilla vuodessa noin 170.

”Tämä tarjoaa entistä useammalle potilaalle mahdollisuuden päästä nauttimaan kaikkein moderneimman kirurgian eduista. Uusimpana potilasryhmänä ovat ruokatorvisyöpäpotilaat kevään 2022 aikana”, sanoo Räsänen.


Robottiavusteisia leikkauksia on tehty Helsingin Meilahdessa jo yli 500 ja uudella kuvassa näkyvällä Da Vinci Xi -leikkausrobotillakin yli 50.
Uudenlainen robottilääketiede mahdollistaa myös etäleikkausten tekemisen, tarvittaessa potilas voi olla jopa toisella puolella Eurooppaa kuin leikkaava lääkäri. HUSin yhteistyökumppanina on muun muassa Hollannissa sijaitseva Utrechtin yliopisto, jonka kanssa suunnitellaan yhteisleikkaus

9

263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      for examole. kirurgi, aivot pyyhkäisee tuolla tavoin joskus kaiken ylimääräisen pois

    • Anonyymi

      Nuo on kalliita laitte7ta. Jos on alijäämää,niin ei pystytä hankkimassa.. da vonci xi, hinta 2 milj. Silloin oikeasti potää olla ne parimilliä. Kun ei hankkia, tulis on kymmenen jrt huonompi ja pesäkkeitä jää. Modernein ja hankituin teknologia on husissa.

    • Anonyymi

      Hyvä läppä, että onneksi husissa on robottihoitaja, ei ole kirurgin tiellä niin..Eikö ne hoitajan hommat muutenkin voi tehdä kuka tahansa"ylioppilastyttö".kirurgia eri asia, asia hoidetaan kuntoon. Robottihoitsu hyvä niin saa rauhassa keskittyä asian kuntoon saksimiseen

    • Anonyymi

      Mustaa huumoria vähän.hyvähän se, että nyt tuli sopu kaupan alalle, vielä on paljon neuvoteltavaa, mutta nousehan niillä palkar, kuten hoitajillakin, e on hyvö se, pääsee kaupasta hakemaan illemmallakin vaikka saunaolutta.

    • Anonyymi

      Kannattaa selvittää onkologien tasoerot. Kuka on leikellyt robotilla eniten, opiskellut, työskennellyt ulkomailla ynnä muuta. Hyvinkin osaavia ihmisiä on joilla kliininen tieto ja robotiikka täytin hallussa. Robottilääketiede on tätä päivää ja tulevaisuutta ja jotkut käyttävät robotteja vielä taidokkaammin kuin toiset. Elinikä pitenee siten.

    • Anonyymi

      On tehty robittikirurgiassa edistysaskelia, tekniikka kehityy koko ajan. Globaalisella tasolla . Jos puuttuu käsi, sekään ei ole ongelma, sillä voidaan tehdä robittikäsi, joka toimii kuten nirmaali käsi. Kirurgikin voi hoitaa työnsä robottikädellä leikkausrobotin kanssa jos tarvii.

    • Anonyymi

      Robotiikka auttaa myös neurokirurgeja, saadaan asiat hoidettua kuntoon.

    • Anonyymi

      HUS:ssa tehtiin Suomen ensimmäinen robottiavusteinen aivoleikkaus
      29.3.2018
      Robottiavusteinen aivoleikkaus tehtiin Parkinsonin tautia sairastavalle CDNF-lääketutkimuspotilaalle. Leikkauksessa aivojen tyvitumakkeisiin asennettiin neljä katetria, joiden kautta lääkeainetta voidaan annostella suoraan aivokudokseen.
      HUS:ssa on alkanut kliininen lääketutkimus Parkinson-potilaille Helsingin yliopistossa löydetyllä hermosoluja suojaavalla CDNF-valkuaisaineella. Lääkettä ei voida kuitenkaan antaa pillerin tai pistoksen muodossa, koska proteiini ei pääse kulkeutumaan kehosta aivokudokseen. Tutkimuksessa testataankin samalla lääkkeenantojärjestelmää, jolla lääkeaine infusoidaan suoraan aivokudokseen.

      – Parkinson-potilaiden oirekuva johtuu aivojen tyvitumakkeiden dopamiinivajauksesta. Leikkauksessa asensimme kaksi katetria kummallekin puolelle aivoja, joiden kautta lääkettä voidaan annostella neljään tarkasti laskettuun kohtaan tyvitumakkeissa, kertoo operaatiosta vastannut neurokirurgi Riku Kivisaari.

      Leikkauksessa käytettiin apuna robottia, jonka avulla pitkään, monta vaihetta sisältävään leikkaukseen saatiin lisää tarkkuutta.

      – Nykyisillä käytössä olevillamme ohjainsysteemeillä virhemarginaali tämän tyyppisissä leikkauksissa on n. 1-2 mm, mutta robotin avulla päästään 0,1-0,5 mm tarkkuuteen, arvioi Kivisaari.

      Potilaalle parempi tarkkuus merkitsee entistä turvallisempaa leikkausta sekä leikkauksen jälkeen lääkkeen kohdentumista täsmälleen oikealle alueelle, jolloin sen vaikutus on tehokkaampi.

      Leikkauksessa robotin käsivarsi vei työskentelykanavan CT- ja magneettikuvien perusteella suunniteltuihin kohtiin, jolloin neurokirurgi pystyi asentamaan katetrit helpommin oikeisiin paikkoihin tyvitumakkeissa.

      – Kokonaisuudessaan leikkaus kesti nyt kahdeksan tuntia, mutta jatkossa tekniikan tultua tutuksi, leikkausaika lyhenee. Potilaat pääsevät 1-2 päivän kuluttua leikkauksesta kotiin, jonka jälkeen varsinainen lääketutkimus voi alkaa.

      Robotteja on käytetty lääketieteessä jo pidempään, mutta neurokirurgiaan ne ovat tulleet vasta viime vuosien aikana.

      – Tässä lääketutkimuksessa lainassamme olevaa robottia käytetään Englannissa myös epilepsiaan liittyvissä stereoEEG- sekä DBS-syväaivostimulaatioleikkauksissa. Sen on kehittänyt neurokirurgian professori Stephen Gill, joka oli myös paikalla seuraamassa toimenpiteen sujumista. Olemme toiveikkaita, että tämä saattaa olla jatkossa hyödyllinen työkalu hankittavaksi HYKS Neurokirurgiaankin.

      Julkaistu 29.03.2018

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      171
      3498
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      85
      1516
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      25
      1259
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1222
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      978
    6. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      971
    7. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      953
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      57
      832
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      91
      788
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      745
    Aihe