Diagnostiikan perustana laparoskopia
Lapsettomuus, pahenevat kuukautis- ja yhdyntäkivut, alavatsakivut ja tärinäarkuus jo ennen kuukautisia, ulostuskivut, ripuli ja jopa virtsavaivat viittaavat vahvasti endometrioosiin. Toisaalta endometrioosi voi löytyä täysin sattumalta oireettomilta naisilta (Burns ja Schenken 1999). Gynekologisessa sisätutkimuksessa kohdun takakannattimien nystermäisyys ja aristus erityisesti kuukautisten aikana viittaavat vahvasti endometrioosiin.
Munasarjamuutokset todetaan parhaiten kaikututkimuksella. Endometrioomalle on tyypillistä säännöllinen paksu seinämä ja homogeeninen niukkakaikuinen sisältö (kuva 3). Kaikututkimuksen herkkyys ja tarkkuus endometrioomien diagnostiikassa vaihtelee eri tutkimusten mukaan välillä 80–95 % (Alcazar ym. 1997). Erotusdiagnostisena ongelmana tulevat kyseeseen hemorragiset kystat ja erilaiset munasarjan kasvaimet, jolloin dopplertutkimuksesta saattaa olla hyötyä. Kasvainmerkkiaineena käytetyn CA-125:n pitoisuudet näyttävät myös korreloivan endometrioosin vaikeusasteeseen, mutta testin herkkyys ei ole riittävä (Mol ym. 1998). Munasarjamuutokset viittaavat yleensä vaikeaan taudinkuvaan; vain noin 1 %:lla potilaista endometrioosia esiintyy pelkästään munasarjoissa (Redwine 1999).
Endometrioosin diagnoosi varmistuu laparoskopialla. Vasta viime vuosina on ymmärretty, että klassiset pigmentoituneet muutokset ovat vain pieni osa taudinkuvaa (kuva 2). Epäselvissä tilanteissa diagnoosi on syytä varmistaa koepaloilla. Toisaalta normaalin näköisestäkin peritoneumista on löydetty endometrioosiin sopivia histologisia muutoksia jopa 6–13 %:ssa tapauksista (Hoeger ja Guzick 1999). Muutosten morfologia, syvyys ja paikka näyttävät paremmin korreloivan kipuoireisiin kuin taudin laajuus: minimaaliset tuoreet pinnalliset leesiot voivat olla erittäin kipeitä, samoin syvälle infiltroivat leesiot esimerkiksi peräsuoli-emätinväliseinässä (Hoeger ja Guzick 1999). Endometrioomat taas saattavat olla kookkainakin yllättävän oireettomia. Niiden puhkeaminen aiheuttaa puolestaan jopa peritoniittisen taudinkuvan.
Endometrioosin kliinisen vaikeusasteen määrittämisessä on pyritty käyttämään kansainvälistä pisteitysjärjestelmää. Pisteet määräytyvät erikseen kummankin munasarjan ja munanjohtimen endometrioosimuutoksista sekä kiinnikkeistä. Luokitusta uusittiin 1985 niin, että se huomioi paremmin muutosten syvyyden ja kiinnikkeiden asteet (The American Society for Reproductive Medicine 1997). Yhteispisteiden perusteella endometrioosi luokitellaan minimaaliseksi, lieväksi, kohtalaiseksi tai vaikeaksi (kuva 4). Luokitusta on kritisoitu, mutta sen avulla voidaan seurata taudin kulkua ja arvioida hoitovasteita (Hoeger ja Guzick 1999).
Pikkulantion ulkopuolella endometrioosia esiintyy useimmiten (5–15 %) suolen pinnalla, tavallisimmin perä- ja sigmasuolessa, sekä virtsateissä (2–4 %). Suolisto-oireet voivat olla todella moninaiset ja johtaa pahimmassa tapauksessa suolitukokseen. Oireiselle potilaalle on tehtävä suolistotutkimukset tuumoreiden ja muiden tautien pois sulkemiseksi. Endometrioosia on löydetty harvinaisena kaikkialta muualtakin elimistöstä paitsi sydämestä ja pernasta (Honore 1999).
Hoitolinjoihin vaikuttavat potilaan oireet, löydökset ja elämäntilanne
Endometrioosiin ei ole toistaiseksi parantavaa lääkitystä. Lääkehoidolla yritetään estää estrogeenin stimuloiva vaikutus endometrioosikudokseen. Kirurgisella hoidolla taas pyritään mahdollisuuksien mukaan poistamaan endometrioosimuutokset ja palauttamaan normaalit anatomiset olosuhteet. Tautiin liittyvät kipumekanismit voivat olla moninaiset. Prostaglandiinien eritystä estävistä lääkkeistä on usein hyötyä. Hoitoratkaisuihin vaikuttaa oleellisesti potilaan toive raskaudesta (Winkel 1999), kuvat 5 ja 6.
Lääkehoito. Endometrioosin hoitoon käytetään nykyään ehkäisypillereitä, jatkuvaa keltarauhashormonihoitoa, danatsolia ja gonadotropiinin vapauttajahormonin analogeja. Lääkkeillä voidaan helpottaa lähinnä endometrioosiin liittyviä kipuja. Lääkehoito ei paranna hedelmällisyyttä, päinvastoin se viivästyttää raskaaksi tulemista (Farquhar 2000, Harrison ja Barry-Kinsella 2000). Kirjallisuuden valossa ei ole myöskään kiistatonta näyttöä siitä, että edeltävä lääkehoito helpottaisi kirurgisia toimenpiteitä tai tehoaisi endometrioomiin. Leikkauksen jälkeen sen sijaan lääkkeillä voidaan pidentää oireetonta aikaa. Kaikki käytössä olevat valmisteet ovat osoittautuneet lumelääkettä tehokkaammiksi endometrioosiin liittyvän kivun lievityksessä. Oireet kuitenkin palautuvat yleensä vähitellen hoidon loputtua (Vercellini ym. 1999, Farquhar 2000).
Mikäli oireet ovat lievät ja kyseessä on lähinnä epäily endometrioosista, voidaan aloittaa lääkitys prostaglandiinien estäjillä tai yhdistelmäehkäisypillereillä, joiden vaikutus endometrioosin kulkuun saattaa myös olla jarruttava (Farquhar 2000). Seuranta ja oireiden kehittyminen ratkaisevat laparoskopian tarpeen. Estrogeenin ja progestiinin yhtäaikainen anto aiheuttaa ns. desiduaalireaktion kohdun limak
Endometrioosi
2
102
Vastaukset
- Anonyymi
kohdun limakalvoon: se ohenee ja vuodot niukkenevat. Ehkäisypillereitä voidaan käyttää myös jatkuvasti 3–6 kuukauden jaksoissa, jolloin vuodot tulevat vain 2–4 kertaa vuodessa. Välivuodot hankaloittavat tätä käytäntöä.
Synteettisistä keltarauhashormoneista medroksiprogesteroniasetaattia (10–100 mg/vrk) ja lynestrenolia (5–10 mg/vrk) on käytetty eniten endometrioosin hoitona. Jatkuvasti käytettynä keltarauhashormoni aiheuttaa terapeuttisen amenorrean ja yleensä kipuoireet helpottuvat. Progesteronihoitoa puoltaa halpuus. Sen ongelmana ja esteenä ovat kuitenkin osalla potilaista haittavaikutukset: läpäisyvuodot, painon nousu, turvotus, akne, sukupuolinen haluttomuus ja jopa depressiivisyys. Suurilla annoksilla ovulaatio estyy ja potilaat voivat olla myös hypoestrogeenisia. Pitkäaikainen hoito saattaa myös vaikuttaa epäedullisesti lipidiprofiiliin. Antiprogestiinitkin voivat tulevaisuudessa tarjota vaihtoehdon hoitoon (Winkel 1999).
Danatsoli on synteettisen steroidin 17-a-etinyylitestosteronin johdos, jonka vaikutuksesta ainakin keskisyklin FSH- ja LH-huiput estyvät ja steroidinmuodostus munasarjassa häiriintyy. Kohdun limakalvon kasvu estyy ja seurauksena on amenorrea. Danatsoli metaboloituu 60:ksi eri tuotteeksi, joilla on moninaisia androgeenisia ja antiestrogeenisia vaikutuksia. Hinta ja osalla naisista ilmenevät varsin hankalat haittavaikutukset ovat vähentäneet danatsolin käyttöä viime aikoina. (Morgante ym. 1999).
GnRH-agonisteilla saadaan aikaan vaihdevuosia vastaava hypoestrogeeninen tilanne. Agonisteja on kätevintä antaa endometrioosin hoidossa ihon alle pitkävaikutteisina (1–3 kk) valmisteina. Analogien kipuoireita vähentävä teho on osoitettu useissa prospektiivisissa tutkimuksissa (Vercellini ym. 1999, Farquhar 2000). Ongelmina ovat hinta, hypoestrogenismin aiheuttamat oireet ja luukato, jonka vuoksi lääkitystä ei ole suositeltu jatkettavaksi puolta (tai yhtä) vuotta pitempään. Toisaalta hoitoon voidaan liittää estrogeenin ja progestiinin yhdistelmä tai tiboloni vähentämään hypoestrogenismin oireita ilman että hoitovaste oleellisesti huononee (Kiilholma ym. 1995).
Laparoskooppinen kirurgia on todettu endometrioosin hoidossa yhtä hyväksi kuin laparotomia kipujen, uusiutumisriskin ja raskauslukujen suhteen (Grosignani ja Vercellini 1995, Busacca ym. 1998). Laparoskopiaa puoltavat hyvä näkyvyys vatsaontelon elimiin, lyhyt sairaalassaoloaika ja yleensä nopea toipuminen. Konservatiivisessa leikkauksessa toimenpide rajoittuu endometrioosimuutosten poistoon ja kiinnikkeiden irrotteluun, etenkin jos toivotaan vielä raskautta. Rutiinimaisesta hermojen katkaisusta (laparoscopic uterine nerve ablation, LUNA) ei ole osoitettu olevan hyötyä kipujen lievityksessä (Farquhar 2000). Toisaalta on esitetty, että ne naiset, joilla esiintyy kipua nimenomaan keskellä vartaloa, hyötyisivät hoidosta (Winkel 1999).
Endometrioomien kirurginen hoito on ollut ja on edelleen kirjavaa. Kasvavien tai oireisten endometrioomien hoidoksi voidaan kuitenkin suositella kystan laparoskooppista poistoa pikemminkin kuin kystan tyhjennystä. Ensimmäisessä satunnaistetussa prospektiivisessa tutkimuksessa (Beretta ym. 1998) verrattiin endometrioomien laparoskooppisen tyhjennyksen ja koagulaation ja toisaalta täydellisen poiston (kystektomia) tuloksia 64 potilaan aineistossa. Kahden vuoden seurannassa kystektomiapotilaat pysyivät merkitsevästi kauemmin kivuttomina (19 vs. 9,5 kk) ja tulivat herkemmin raskaaksi (66,5 % vs. 23,5 %). Samansuuntaiset kystan poistoa suosivat tulokset saatiin myös Salehin ja Tulandin tutkimuksessa (1999). Uusiutumisriskiä lisäsivät kystan koko ja tyhjennys. Uusintaleikkauksia jouduttiin tekemään merkitsevästi useammin, jos kystan seinämä vain avattiin eikä kystan kapselia poistettu (57,8 % vs. 23,6 %, seuranta 42 kk). Liian radikaalit ja uusiutuvat toimenpiteet voivat tuhota munasarjakudosta ja heikentää tätä kautta hedelmällisyyttä ja liian varovaiset taas lisäävät uusiutumisriskiä. Pieniä (alle 3–4 cm) oireettomia endometrioomia voidaan hyvin seurata, elleivät ne kasva.
Laparotomiaa puoltavat hankalat kiinnikkeet, suolisto- tai virtsatie-endometrioosi, syvät emätinmuutokset tai kookas endometriooma (Crosignani ja Vercellini 1995). Uusiutuvissa ja huonosti lääkehoitoon reagoivissa taudeissa ratkaisuksi jää kohdun ja munasarjojen poisto. Taudin uusiutumisriski radikaalileikkauksen jälkeen on pieni, eikä hormonikorvaushoidon välittömälle aloitukselle ole nykykäsityksen mukaan estettä. Hoito kannattanee toteuttaa kuitenkin alkuvaiheessa estrogeenin ja progestiinin yhdistelmällä tai tibolonilla (Winkel 1999). Terveenkin munasarjan jäljelle jättäminen lisää uusiutumisriskiä noin kuusinkertaiseksi (Crosignani ja Vercellini 1995, Winkel 1999).
Endometrioosi ja lapsettomuus
Endometrioosin yhteys lapsettomuuteen on selvä vaikeissa tapauksissa, joissa tauti aiheuttaa pahoja kiinnikkeitä ja mekaanisia esteitä hedelmöittymiselle. Lievissä taudinkuvissa, joissa anatomia on normaali ja munanjohtimien kulku vapaa, yhteys - Anonyymi
joissa anatomia on normaali ja munanjohtimien kulku vapaa, yhteys lapsettomuuteen on epäselvä. On jopa herätetty kysymys, aiheuttaako lievä endometrioosi ylipäätään lapsettomuutta.
Endometrioosipotilaan heikentyneen hedelmällisyyden syyksi ei ole pystytty osoittamaan mitään selkeää mekanismia. Endometrioosiin ei liity esimerkiksi keskimääräistä enempää hormonaalisia tai ovulaatiohäiriöitä (Burns ja Schenken 1999). Endometrioosipesäkkeiden erittämien paikallisten tekijöiden, mm. prostaglandiinien, on epäilty haittaavan ovulaatiota, aiheuttavan kohdun supisteluja ja estävän alkioiden tarttumista kohtuun. Vatsaontelossa lisääntyneen makrofagiaktiivisuuden on myös epäilty tuhoavan siittiöitä ja alkioita. Näistä mekanismeista ei kuitenkaan ole näyttöä. Mahdollisia kohdun limakalvon toimintahäiriöitä on myös laajalti tutkittu, ja tulokset ovat olleet ristiriitaisia (Selam ja Arici 2000).
Lievien endometrioosimuutosten hoidon mielekkyydestä on keskusteltu. Kanadassa tehty ensimmäinen satunnaistettu prospektiivinen monikeskustutkimus puoltaa lievien muutosten hoitoa lapsettomuuspotilailla (Marcoux ym. 1997). Tutkimuksessa oli mukana 341 naista, joilla ei todettu muuta syytä lapsettomuuteen kuin laparoskopiassa havaittu minimaalinen tai lievä endometrioosi. Tutkimusryhmän naisilta muutokset elektrokoaguloitiin tai resekoitiin ja kiinnikkeet irroteltiin, verrokeille ei tehty mitään. Seuranta-aika oli 36 viikkoa tai 20 raskausviikkoa. Tehdyt toimenpiteet lisäsivät yli 20-viikkoisen raskauden todennäköisyyttä 17,7 %:sta 30,7 %:iin. Mielenkiintoista on, että paras hyöty koitui potilaille, joilla oli klassiset pigmenttimuutokset. Tulosten mukaan yksi kahdeksasta naisesta hyötyisi tällaisessa tilanteessa laparoskopiasta. Italialaiset eivät kuitenkaan voineet vahvistaa tätä tulosta: vuoden kuluttua 24 % hoidetuista ja 29 % hoitamattomista verrokeista tuli raskaaksi (Parazzini 1999). Endometrioosipotilaiden hedelmällisyys kuitenkin osoittautui huonoksi verrattuna terveisiin naisiin, joilla raskauden todennäköisyydeksi arvioidaan noin 20 % / kk.
Nykytiedon mukaan laparoskopian tekeminen oireettomalle tai lieväoireiselle lapsettomuuspotilaalle ei ole tarpeellista. Mikäli munanjohtimet ovat avoimet ja siemenneste hyvää, voidaan odotella tai tukea ovulaatiota ja antaa inseminaatiohoitoja (Isaksson ja Tiitinen 1997). Jos potilaalla esiintyy hankalia endometrioosityyppisiä oireita ja selviä munasarjalöydöksiä, laparoskopia on paikallaan. Laparoskopiaan ryhdyttäessä on jo varauduttava endometrioosin hoitoon: leikkaajan on taiteiltava muutosten poiston ja kiinnikkeidenmuodostusriskin arvioinnin välillä. Jos tauti on hankala eli oireet ovat pahoja tai lantio on kiinnikkeinen ja endometrioomat uusiutuvat, kannattaa siirtyä suoraan koeputkihedelmöitykseen (IVF). IVF-hoidolla endometrioosipotilaat tulevat varsin hyvin raskaaksi (Tinkanen ja Kujansuu 2000).
Lopuksi
Vaikka endometrioosi huonontaa usein merkittävästi potilaan elämänlaatua ja on todellinen hoito-ongelma lääkärille, taudinkulku sinänsä on hyvänlaatuinen. Pahanlaatuistumisen riski on pieni, ja tauti sammuu yleensä vaihdevuosien myötä (Brinton ym. 1997). Vaikka laparoskopia tarjoaa houkuttelevan mahdollisuuden hoitaa tauti jo diagnoosivaiheessa, asia ei käytännössä ole yksiselitteinen. Ei ole vakuuttavaa näyttöä siitä, että kirurgisilla toimenpiteillä sinänsä voidaan vaikuttaa taudin ennusteeseen. Hedelmällisyysennuste saattaa jopa huonontua munasarjoihin kohdistuneiden leikkausten ja kiinnikemuodostuksen vuoksi. Lisäksi endometrioosileikkaus vaatii kirurgilta taitoa! Hankalimpien tapausten hoito kannattaisikin keskittää tietyille henkilöille tai tiettyihin yksiköihin Suomessa. Endometrioosipotilaan hoito edellyttää yhteistyötä leikkaavien gynekologien, lapsettomuutta hoitavien lääkärien ja usein myös gastroenterologin ja urologin välillä.
Kannattaa muistaa, että lääkkeillä voidaan usein hoitaa tehokkaasti kipuoireita ja voittaa aikaa. IVF-hoito tuottaa myös tuloksia, vaikka tilanne vaikuttaisi laparoskopiassa toivottomalta: munasoluja voidaan yleensä kerätä emättimen kautta kaikuohjauksessa, eivätkä endometrioomat välttämättä haittaa hoidon onnistumista.
Taudin patogeneesin laaja tutkimus tuottanee tulevaisuudessa uusia hoitomuotoja ja mahdollisesti myös ennustaa taudin käyttäytymistä.
Maritta Hippeläinen, LT, erikoislääkäri maritta.hippelainen@ kuh.fi KYS:n synnytys- ja naistentautien klinikka 70211 Kuopio
Kirjallisuutta
Alcazar JL, Laparte C, Jurado M, ym. The role of transvaginal utrasonography combined with color velocity imaging and pulsed Doppler in the diagnosis of endometrioma. Fertil Steril 1997;67:487–91.
American Society for Reproductive Medicine. Revised American Society for Reproctive Medicine classification of endometriosis 1996. Fertil Steril 1997;67:817–21.
Beretta P, Franchi M, Ghezzi F, ym. Randomized clinical trial of two laparoscopic treatment of endometriomas: cystectomy versus drainage and coagulation. Fertil Steril 1998;70:1176--80.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.475067- 743265
Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.3142057Milli-helenalla ongelmia
Suomen virkavallan kanssa. Eipä ole ihme kun on etsintäkuullutettu jenkkilässäkin. Vähiin käy oleskelupaikat virottarell2651855Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?1151709Kun näen sinut
tulen iloiseksi. Tuskin uskallan katsoa sinua, herätät minussa niin paljon tunteita. En tunne sinua hyvin, mutta jotain531296Ja taas kerran hallinto-oikeus että pieleen meni
Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen vuokratalojen pääomituksesta. https://sysmad10.oncloudos.com/cgi/DREQ951259- 701202
Löydänköhän koskaan
Sunlaista herkkää tunteellista joka jumaloi mua. Tuskin. Siksi harmittaa että asiat meni näin 🥲1331177Purra saksii taas. Hän on mielipuuhassaan.
Nyt hän leikkaa hyvinvointialueiltamme kymmeniä miljoonia. Sotea romutetaan tylysti. Terveydenhoitoamme kurjistetaan. ht2801137