Oikeustiede: normiristiriita

Anonyymi-ap

Ristiriitojen tulkinnallinen eliminointi. Lähtökohtaisesti oikeusjärjestys ei sisällä ristiriitoja, eikä laissa lausuta mitään turhaan. Siten tulkinnassa on pyrittävä siihen, että ristiriitoja ei tarpeettomasti syntyisi. Tulkinta tähtää myös siihen, että muodollisesti pätevät oikeusnormit voisivat olla samanaikaisesti voimassa. Oikeusteoriassa on esitetty eri mielipiteitä sen suhteen, voiko oikeusjärjestys olla ristiriitainen vai poistavatko tulkinta ja ristiriitojen ratkaisusäännöt näennäisen ristiriidan.

Ensi näkemältä ristiriitaisten oikeussäännösten kohdalla on siis tarpeen pyrkiä joko a) tulkintaan, jonka mukaan ne tarkoittavat jossain suhteessa erilaisia tapauksia, jolloin todellista ristiriitaa ei ole, tai b) siihen, että edelliseen osittain liittyen lainsoveltajalle tai yksityiselle kansalaiselle jätetään harkintaan perustuva vapaus valita sovellettava normi tai normit. Kummassakin tapauksessa tuloksena on se, että ristiriitaisilta vaikuttavat oikeusnormit voivat olla samanaikaisesti voimassa joko tulkittuina tai valinnan perusteella. On kuitenkin mahdollista, että ristiriita ei tällä tavalla ole poistettavissa – etenkään silloin, kun kyse on selkeästä loogisesta ristiriidasta.

Ristiriitojen eliminointi sääntöjen avulla. Siitä, voiko oikeusjärjestys olla ristiriitainen, on esitetty erilaisia käsityksiä. Yhden näkemyksen mukaan tulkintamahdollisuus eliminoi ristiriidat. Toisen käsityksen mukaan vasta oikeusjärjestykseen sisältyvät erityiset säännöt ristiriitojen eliminoimisesta tekevät oikeusjärjestyksestä johdonmukaisen. Kolmannen käsityksen mukaan oikeusjärjestykseen saattaa sisältyä keskenään ristiriitaisia, samanaikaisesti voimassa olevia oikeusnormeja. Esimerkiksi Hans Kelsen omaksui tutkijanuransa eri vaiheissa tähän kysymykseen erilaisia näkökantoja. Varhaisissa tutkimuksissaan Kelsen katsoi, että oikeussäännöt poistivat ristiriidat, mutta postuumisti julkaistussa normiteoreettisessa teoksessa Allgemeine Theorie der Normen hän lopulta päätyi myöntämään ristiriitojen mahdollisuuden.

Sen tapauksen varalta, että tulkinnallisista keinoista ei ole apua, oikeusjärjestykseen sisältyy oikeuslähdeopillisia metanormeja, jotka ainakin osin palvelevat ristiriitojen ratkaisemista. Tällaisia ovat seuraavat.

1. Lex superior derogat legi inferiori (= ylempi laki/normi syrjäyttää alemman lain/normin). Jos kyseessä on perustuslain ja alemman normin välinen ristiriita, säännön sovellettavuus edellyttää, että a) tuomioistuimella tai hallintoviranomaisella on oikeus tai velvollisuus tutkia ristiriita ja myös oikeus syrjäyttää alemman tasoinen normi, ja että b) ylempitasoinen säännös on siinä määrin selkeä (eikä pelkästään yleisluonteinen ja ohjelmallinen), että siitä saadaan todellista argumentaatiotukea alemman säännöksen pätevyyden punnitsemiselle. Muutoin on lähellä tilanne, jossa konkreettinen normi ohittaa ylempitasoisen normin sen vuoksi, että viimeksi mainittu on luonteeltaan liian abstraktinen konkreettisten oikeuskysymysten ratkaisemiseksi.

2. Lex posterior derogat legi priori (= myöhempi laki/normi syrjäyttää aikaisemman lain/normin). Tämä oikeusjärjestyksen dynamiikkaa koskeva sääntö on kylläkin selvä, mutta siihen kytkeytyy kahdenlaisia ongelmia. Nämä koskevat ensinnäkin oikeusnormien ajallisuutta: missä määrin myöhempi oikeusnormi voi vaikuttaa aikaisempien normien perusteella syntyneisiin oikeussuhteisiin? Taannehtivuussäännöt ovat eri oikeudenaloilla erilaiset (ks. taannehtiva lainsäädäntö). Toiseksi on mahdollista, että myöhempi oikeusnormi ei kata koko aikaisemman oikeusnormin alaa. Tulkinnallisena lähtökohtana on tällöin se, että aikaisempi oikeusnormi voi jäädä osittain voimaan, jotta ei syntyisi oikeusaukkoja (ks. kohta 3).

3. Lex specialis derogat legi generali (= erityislaki/-normi syrjäyttää yleislain/ normin). Oikeusjärjestyksen rakenteeseen kuuluu tyypillisesti sääntö–poikkeus -asetelma. Oikeuslähdeopin sääntö, jonka mukaan poikkeussäännös syrjäyttää yleissäännöksen, ilmentää tätä. Näin on varsinkin silloin, kun yleissäännös ei kata koko poikkeussäännöksen alaa. Tällöin tulkintaolettamana on se, että myöhempikään yleissäännös ei syrjäytä aikaisempaa erityissäännöstä, jos tulkinnan tuloksena olisi oikeusaukko. Tämä ei olisi sopusoinnussa lähtökohtaisen olettaman eli oikeusjärjestyksen aukottomuuden ja ristiriidattomuuden kanssa.

>>>

253

1399

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ristiriitojen eliminoinnin epätäydellisyys. Oikeusnormien ristiriidat ovat niin monitahoisia, että niiden hallitseminen ennalta annetuin säännöin ei aina onnistu. Tämä koskee varsinkin teleologisia ristiriitoja. Silloin joudutaan turvautumaan tavoitteelliseen argumentaatioon. Australiassa toimineen tutkijan Ilmar Tammelon esittämä tapaus on kuvaava. Yksi normi antaa valtionapua tietyn eläintaudin parantamiseksi, mutta toinen normi määrää tuohon tautiin sairastuneet eläimet tapettaviksi. Tappokäskyn alaisten eläimien hoitoon ei kannata panostaa, mutta voidaan kysyä, kumoaako onnistuneeseen hoitoon saatu valtionapu tappokäskyn. Joudutaan pohtimaan, kumman normin tavoitteet ovat tärkeämmät ja paremmin saavutettavissa.

      Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

      Lähde:
      https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:normiristiriita/laajempi_kuvaus

    • Anonyymi

      Älähän nyt. Tällä foorumilla on jo vuosia meille eräs L-kirjaimella nimimerkkinsä aloittava ammattilainen kertonut, ettei lakia tarvitse ikinä tulkita. Kyse on kuulemma vain rahanahneiden aasinajajien metkuilusta. Aina riittää, kun googlella hakemastaan massasta poimii yksittäisen lauseen, joka sopii omaan näkemykseen.

      • Anonyymi

        Palstalla voi kuka tahansa väittää mitä tahansa. Väite ilman konkreettista faktaa väitteen tueksi, voidaan aina pitää pelkkänä mielipiteenä, tai jopa huuhaana.


    • Anonyymi

      UUTTA!
      239. Nootti 250410
      240. Taas hölmölässä nauretaan
      241. Asiakirjapyyntö 250411
      Kelan perseily jatkuu ja pahenee.
      Maailman Onnellisin maa ja sen onnettomat virkamiehet
      https://onnellinen-maa.webnode.fi/tilanne/

      Terveisin
      ®167-176
      toimitusjohtaja-perseentervaaja
      Murrinperse Oy
      😁 😆 😅 😂 🤣

      • Anonyymi

        Miten liittyy aloituksen aiheeseen?


      • Anonyymi

        Lavetti veti herneen nenäänsä.


    • Anonyymi

      Toissijaiset oikeuslähteet ovat myös huomattavassa roolissa tulkinnoissa, mutta jos kyseessä on normiristiriita, eikä tulkinta, niin tuolla asialla on merkitystä. Esim. kun laki ja toissijainen oikeuslähde ovat asiassa ristiriitaisia, niin lain kirjain saattaa hyvinkin voittaa toissijaisessa oikeuslähteessä kuvatun määritelmän.

      • Anonyymi

        Aivan oikein, kun kirjoitetaan *erseellään oleva laki, jonka eduskunta sitten netinselailun lomassa hyväksyy, voidaan vedot kokoomuksen herrasjuomarien laatimiin kaunokirjallisiin selitteisiin, joita ei edes kirjasto huoli kokoelmiinsa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan oikein, kun kirjoitetaan *erseellään oleva laki, jonka eduskunta sitten netinselailun lomassa hyväksyy, voidaan vedot kokoomuksen herrasjuomarien laatimiin kaunokirjallisiin selitteisiin, joita ei edes kirjasto huoli kokoelmiinsa.

        Mielipiteestäsi huolimatta laki velvoittaa toimimaan sen mukaan.


    • Anonyymi

      Masalex. Hyvä kun on töitä. Aivoilla.

      • Anonyymi

        Miten liittyy aloituksen aiheeseen?


    • Anonyymi

      Eläinsuojelulain mukaan eläimen täytyy voida toteuttaa luontaisia ominaisuuksiaan, esim. koirille ihminen on ruokaa.
      Perustuslain ja rikoslain mukaan on oikeus turvallisuuteen ja koskemattomuuden varjeluun, poliisilla jopa lopettaa eläin.

      Kuinka tämä ristiriita ratkaistaan.
      Periaatteessa tässä on kyse perustuslain alaisesta asiasta:
      "Jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle."

      Eli lain ristiriita voidaan ratkaista perustuslaillisesti.

      Mutta entä kun on vastakkain naapurin kani ja toisen lihaa syövä koira?
      Kani-naapuri voi vedota omaisuuden suojaan sekä kanin hyvinvointiin, koira-naapuri taas koiransa luontaisiin tarpeisiin.
      Tässäkin kohtaa tulee vastaan perustuslaki ja sen mukainen omaisuuden suoja:
      "Jokaisen omaisuus on turvattu"

      Entä kun naapuri vetoaa tupakoimisessaan perustuslailliseen "henkilökohtaiseen vapauteen" ja toinen perustuslailliseen "turvallisuuteen, koskemattomuuteen, kotirauhaan sekä omaisuuden suojaan".
      Vaikea paikka, perustuslaki vastaan perustuslaki.
      Eihän tästä ole mainintaa perustuslaissa tai muussakaan laissa: vapaus vastaan turvallisuus- kumpi voittaa.

      Perustuslaissa pitäisikin lukea X§: "toisen oikeus ei saa kumota toisen oikeutta."
      Kuinka tämä säännös vaikuttaisi perustuslain perusoikeuksiin? Testataan!

      1. Vapaa tupakoija (7 §) koskee savullaan naapurin hermostoon ja omaisuuteen (7 §). Savu naapuriin, kielletty X§. Turvallisuus estää vapauden tupakoida, kielletty X§.

      Ei toimi. Ja miksi. Loogisesti on kyse sanoista 'ei' ja 'kyllä'. Laki sanoo mikä on 'kyllä' ja mikä 'ei'. Jos 'kyllä' on sekä 'kyllä' että 'ei', päädytään loogiseen virheeseen ja umpikujaan.

      Silloin ainoa looginen ratkaisu on yhtäläinen 'ei', ja tässä tapauksessa turvallisuuden kumoava tupakointi on aina 'ei' eikä koskaan 'kyllä'.

      Niin kauan kuin perustuslaki ei kaikkineen realisoidu tavanomaisessa laissa, on laki umpikujassa.
      Perustuslaki on umpikujassa tupakoimisen suhteen niin kauan kunnes tavallisessa laissa lukee: "Tupakoiminen on terveyden, omaisuuden sekä kotirauhan turvaamiseksi kielletty kaikissa olosuhteissa".

      Tämäkään ei kaikilta osin ole looginen.
      Ongelma on itse yleisluonteinen vapauden käsite. Voidaan sanoa että perustuslaki on tältä osin virheellinen. Vapaus itsessään tarkoittaa ilman rajoituksia olemista. Tämä tekee kaikista rajoituksista merkityksettömiä.

      Lopulta perustuslakiin on kuitenkin kirjattu: "vapautta ei saa riistää mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta", toisin sanoen "vapautta voidaan rajoittaa lailla". Jolloin edellä esitetty 'täysi tupakoimiskielto' on pätevä. Terveydensuojelulaki asetuksineen kieltääkin jo tupakansavun esiintymisen toisen asunnossa, mutta muut oleskelutilat ovat perustuslaillisten oikeuksien ulkopuolella.

      Perustuslaillinen vapaus onkin se mikä jää jäljelle lain rajoitusten jälkeen.
      Rajoituksia on myös asetettu rikoslaissa, jotka olisivat merkityksettömiä ilman perustuslain "vapautta voidaan rajoittaa lailla" säädöstä.

      • Anonyymi

        Heti alussa menee pieleen. Koira on ihmisen jalostama eläin, jonka perustarve ja luontainen ominaisuus ei ole ihmisten syöminen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heti alussa menee pieleen. Koira on ihmisen jalostama eläin, jonka perustarve ja luontainen ominaisuus ei ole ihmisten syöminen.

        Et jaksanut lukea pidemmälle, ja alkuakaan et ymmärtänyt.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Carnivore
        "Carnivora (/kɑːrˈnɪvərə/ kar-NIH-vər-ə) is an order of placental mammals specialized primarily in eating flesh, whose members are formally referred to as carnivorans."

        Luuletko että nämä satoja tuhansia vuosia kehittyneet lajit johonkin karvoistaan pääsisivät, olemassa vähän aikaa ihmisen seurassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et jaksanut lukea pidemmälle, ja alkuakaan et ymmärtänyt.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Carnivore
        "Carnivora (/kɑːrˈnɪvərə/ kar-NIH-vər-ə) is an order of placental mammals specialized primarily in eating flesh, whose members are formally referred to as carnivorans."

        Luuletko että nämä satoja tuhansia vuosia kehittyneet lajit johonkin karvoistaan pääsisivät, olemassa vähän aikaa ihmisen seurassa.

        En luule, vaan tiedän, että koirat ovat vuosituhansien saatossa jalostettu lemmikeiksi. Ei myöskään ole kovin montaa kertaa uutisoitu, että koira olisi syönyt ihmisen. Puremisia tapahtuu sitten kyllä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En luule, vaan tiedän, että koirat ovat vuosituhansien saatossa jalostettu lemmikeiksi. Ei myöskään ole kovin montaa kertaa uutisoitu, että koira olisi syönyt ihmisen. Puremisia tapahtuu sitten kyllä.

        Eivät ole syöneet ihmisiä, koska eivät ole päässeet harjoittamaan luontaisia ominaisuuksiaan tarpeeksi, ja toisekseen ovat monesti omistajainsa ruokkimia, joka osaltaan hillitsee tarvetta luontonsa toteuttamiseen, mutta ei se luonto mihinkään ole kadonnut.


    • Anonyymi

      Laki pitää voida kirjoittaa tietokonekoodiksi, jos laki ei toimi tietokonekoodina, se on virheellistä ja pitää korjata.

      Tekoäly on sekä tietokonekoodia, että erilaisia algoritmeja, voidaan kirjoittaa tekoälykoodia joka valvoo lainsäädännön loogisuutta ja virheettömyyttä. Samalla voidaan oikeus korvata tekoälyllä, toki insinöörien jälkitarkastamana.

      Jos tietokone ei tällöin pysty ratkaisemaan reaalimaailman lakikysymyksiä, joudutaan lakia korjaamaan ja täsmentämään. Kaiken lainen "lain tulkinta" loppuu, ja laki on kaikille sama ja ennalta tiedetty.

      Ei tarvita enää poliittisesti orientoituneita sekä asenteellisisä *ermaperseitä tekemään oikeusmurhia, tulkintoineen epäloogisen ja epämääräisen lakinsa kanssa.

      • Anonyymi

        Erityisesti rikoslaissa on ongelma premissien subjektiivisuus, eli asianosaisten kertomukset ja niiden totuuden mukaisuus tai kertomusten puuttuminen kokonaan. Tieteellisellä lähestymistavalla, yhdistämällä psykologiaa, logiikkaa, tilastotiedettä, todennäköisyyttä, olemassa olevia objektiivisia tosiseikkoja, historiaa ja tulevaisuutta, voidaan myös luoda tietokonekoodia joka pystyy analysoimaan olemassa olevien seikkojen perusteella todennäköisimpiä tapahtuman kuvauksia. Näin *ermaperse-tuomareiden tyhmyyteen ja omaan subjektiivisuuteen perustuvat mielenliikutukset ja muut arvailut sekä kaikkinainen puolueellisuus jää oikeuden perustana pois.

        Tietenkin todennäköisyys ei ole totuus, eikä ilman objektiivista tapahtuman taltiota voida kertoa totuutta varmuudella, mutta oikein rakennettu tekoäly on puolueeton ja pesee yhteiskunnallis-poliittisesti orientoituneiden *ermaperseiden esityksen 1.000.000 - 0.


    • Anonyymi

      Laissa on hierargisuutensa. Lakien ei pitäisi olla Perustuslain kanssa ristiriidassa. Näin olen oppinut.

      Harvemmin olen kuullut sitä, että myös lakien vaikutukset voisivat olla ristiriidassa toisten lakien kanssa tai jopa niin että lain noudattaminen johtaisi päinvastaiseen kuin lain tarkoitus on ollut. Esimerkkinä näistä on työllisyyslait joiden perustella työnhakijalta evätään työnhaku kokonaan sen vuoksi ettei hän hyväksy toimia joiden tarkoitus on työllistymisen edistäminen.

      Peruslakivaliokunta ei riitä. Suomi tarvitsee rippumattomista asiantuntijoista koostuvan Perustuslakituomioistuimen. Tietenkään en kykene sitä sen enempää perustelmaan, mutta käsitys huonosta lainsäädännön tasosta lienee yleinen. Huonot lait aiheuttavat kustannuksia ja vaikeuttavat julkisen hallinnon työtä monella tavalla. Ongelmat kumuloituvat valtiolta kuntiin ja peruspalveluihin.

      • Anonyymi

        Yksi suuri virhe laeissa on käsitteiden määrittelemättömyys, toinen lakien perusteluiden ketjuttaminen siihen ensimmäiseen 1900-luvun lakiin jossa ei mitään perusteluita edes ole.

        Tämä on tietenkin tarkoituksellista ja siirtää vallan herraskais-tuomareille ja samalla poliittisesti oikealle. Samalla toteutuu ylä-luokkainen tarkoitus pitää kansa nöyränä ja epätietoisena sekä kuuliaisena, sekä estää demokratian vallan kasvu - ihan sama mitä kansanedustuslaitos haluaa, se voidaan torpata epäselvällä lailla.

        Ei siis näin. vaan laki kirjoitetaan käsitteineen täsmällisesti sekä kaiken kattavin esimerkein. Lait pitää alkaa esittämään ja julkaisemaa pykäläkohtaisin "perusteluin" eli selittein; jokaisen pykälän jälkeen on erillinen selite-osa.
        Lain "perusteluiden" eli hallituksen esitysten ketjuttaminen kielletään 'laissa lainsäädännöstä'. Nyt lähes joka lain perustelussa lukee, "pykälä vastaa voimassa ollutta edellistä lakia" päätyen ei-mihinkään, tämä on aivan käsittämätöntä ylimielistä laillisen oikeusjärjestyksen halveksuntaa.
        Lisäksi lait laitetaan aina läpi perustuslaki-instassin, joka on eri kuin nyt, nykyisin lainsäätäjä tarkastelee itse poliittisin kavereineen eli kansanedustajineen esittämänsä lait.


      • Anonyymi

        Otetaan esimerkiksi tieliikennenlain 729/2018 52 § "Eräiden kevyiden sähkökäyttöisten ajoneuvojen ajaminen".
        "Kevyttä sähköajoneuvoa ja moottorilla varustettua polkupyörää ajettaessa on noudatettava polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä ja liikenteenohjauslaitteita."
        https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/2018/729

        Hallituksen esitys lain 52 §:stä kertoo
        "52 §.Kevyt sähköajoneuvon ja moottorilla varustetun polkupyörän kuljettaminen. Kevyet sähköajoneuvoista tulivat säännökset ajoneuvolakiin vuoden 2016 alussa. Pykälä vastaisi pääosin voimassa olevan lain 45 a §:ää"
        "Pykälän 1 momentissa säädettäisiin, että kevyen sähköajoneuvon ja moottorilla varustetun polkupyörän kuljettamiseen sovellettaisiin polkupyöräilijää koskevia liikenteenohjauksen merkkejä, liikenteenohjauslaitteita ja liikennesääntöjä."
        https://www.finlex.fi/fi/hallituksen-esitykset/2017/180

        Aiempi laki kertoo
        45 a § (30.12.2015/1610) Kevyen sähköajoneuvon käyttö
        "Kevyen sähköajoneuvon kuljettajaan sovelletaan polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä."
        https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/1981/267

        Jo tästä huomataan että "Pykälä ei vastaa pääosin voimassa olevan lain 45 a §:ää", eikä sinne päinkään.
        2018: "Kevyttä sähköajoneuvoa AJETTAESSA on noudatettava polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä ja liikenteenohjauslaitteita."
        1981/2015: "Kevyen sähköajoneuvon KULJETTAJAAN sovelletaan polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä."

        Lain 1981/2015 perustelut/selite kuuluu:
        "45 a §.Kevyen sähköajoneuvon käyttö. Lakiin otettaisiin uusi pykälä, joka määrittelisi kevyiden sähköajoneuvojen liikennesäännöt. Näiden ajoneuvojen kuljettajaan sovellettaisiin polkupyöräilijän liikennesääntöjä."
        "Muualla kuin jalkakäytävällä kevyen sähköajoneuvon kuljettaja on siten aina polkupyöräilijä."
        https://www.finlex.fi/fi/hallituksen-esitykset/2015/24

        No, tämä oli vain lyhyt ketjutus, eikä johda 1900-luvun alkuun, kuten usein. Mutta tässä huomattiin että vuoden 1981/2015 laissa puhutaan "kuljettajaan" sovellettavasta laista, joka on virheellinen määritelmä, vuoden 1981 laissa puhutaan "tienkäyttäjistä" ja "ajoneuvon kuljettamisesta".
        "Tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä", ei tarkoita "tienkäyttäjään sovelletaan liikennesääntöjä". Voi kuulostaa saivartelusta, mutta ei ole. "Tienkäyttäjä" on subjekti ja itsenäinen toimija, "jonka (subjektin) on noudattava sääntöjä", kun taas "(subjektiin) ei kohdisteta (ulkoapäin) sääntöjä". Tällä on se hyvin suuri merkitys, että laki on niin kuin se luetaan, ja jos laki on loogisesti lähtökohtaisesti virheellistä, on laki soveltamiskelvotonta.
        Toki lakitekstiä 1981/2015 on pyritty tarkentamaan, "sähköajoneuvon kuljettaja on polkupyöräilijä.", mutta tässäkin on menty pahasti metsään.
        Vuoden 2018 laissa asia on korjattu: "Kevyttä sähköajoneuvoa AJETTAESSA on noudatettava polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä."

        Kuka mahtoi tälläisen sotkun esittää: 17.9.2015 keskusta puolue, ministerineen
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Sipilän_hallitus
        Erikoista sinänsä että myös vuoden 2018 laki on saman tahon esittämä: 23.11.2017 keskusta puolue, ministerineen


        Ja sorry, en käytä persu-ministeriön raiskaamia suoria linkkejä lainkohtiin. (chp_2__sec_45av20151610__heading WFT!)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Otetaan esimerkiksi tieliikennenlain 729/2018 52 § "Eräiden kevyiden sähkökäyttöisten ajoneuvojen ajaminen".
        "Kevyttä sähköajoneuvoa ja moottorilla varustettua polkupyörää ajettaessa on noudatettava polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä ja liikenteenohjauslaitteita."
        https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/2018/729

        Hallituksen esitys lain 52 §:stä kertoo
        "52 §.Kevyt sähköajoneuvon ja moottorilla varustetun polkupyörän kuljettaminen. Kevyet sähköajoneuvoista tulivat säännökset ajoneuvolakiin vuoden 2016 alussa. Pykälä vastaisi pääosin voimassa olevan lain 45 a §:ää"
        "Pykälän 1 momentissa säädettäisiin, että kevyen sähköajoneuvon ja moottorilla varustetun polkupyörän kuljettamiseen sovellettaisiin polkupyöräilijää koskevia liikenteenohjauksen merkkejä, liikenteenohjauslaitteita ja liikennesääntöjä."
        https://www.finlex.fi/fi/hallituksen-esitykset/2017/180

        Aiempi laki kertoo
        45 a § (30.12.2015/1610) Kevyen sähköajoneuvon käyttö
        "Kevyen sähköajoneuvon kuljettajaan sovelletaan polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä."
        https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/1981/267

        Jo tästä huomataan että "Pykälä ei vastaa pääosin voimassa olevan lain 45 a §:ää", eikä sinne päinkään.
        2018: "Kevyttä sähköajoneuvoa AJETTAESSA on noudatettava polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä ja liikenteenohjauslaitteita."
        1981/2015: "Kevyen sähköajoneuvon KULJETTAJAAN sovelletaan polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä."

        Lain 1981/2015 perustelut/selite kuuluu:
        "45 a §.Kevyen sähköajoneuvon käyttö. Lakiin otettaisiin uusi pykälä, joka määrittelisi kevyiden sähköajoneuvojen liikennesäännöt. Näiden ajoneuvojen kuljettajaan sovellettaisiin polkupyöräilijän liikennesääntöjä."
        "Muualla kuin jalkakäytävällä kevyen sähköajoneuvon kuljettaja on siten aina polkupyöräilijä."
        https://www.finlex.fi/fi/hallituksen-esitykset/2015/24

        No, tämä oli vain lyhyt ketjutus, eikä johda 1900-luvun alkuun, kuten usein. Mutta tässä huomattiin että vuoden 1981/2015 laissa puhutaan "kuljettajaan" sovellettavasta laista, joka on virheellinen määritelmä, vuoden 1981 laissa puhutaan "tienkäyttäjistä" ja "ajoneuvon kuljettamisesta".
        "Tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä", ei tarkoita "tienkäyttäjään sovelletaan liikennesääntöjä". Voi kuulostaa saivartelusta, mutta ei ole. "Tienkäyttäjä" on subjekti ja itsenäinen toimija, "jonka (subjektin) on noudattava sääntöjä", kun taas "(subjektiin) ei kohdisteta (ulkoapäin) sääntöjä". Tällä on se hyvin suuri merkitys, että laki on niin kuin se luetaan, ja jos laki on loogisesti lähtökohtaisesti virheellistä, on laki soveltamiskelvotonta.
        Toki lakitekstiä 1981/2015 on pyritty tarkentamaan, "sähköajoneuvon kuljettaja on polkupyöräilijä.", mutta tässäkin on menty pahasti metsään.
        Vuoden 2018 laissa asia on korjattu: "Kevyttä sähköajoneuvoa AJETTAESSA on noudatettava polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä."

        Kuka mahtoi tälläisen sotkun esittää: 17.9.2015 keskusta puolue, ministerineen
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Sipilän_hallitus
        Erikoista sinänsä että myös vuoden 2018 laki on saman tahon esittämä: 23.11.2017 keskusta puolue, ministerineen


        Ja sorry, en käytä persu-ministeriön raiskaamia suoria linkkejä lainkohtiin. (chp_2__sec_45av20151610__heading WFT!)

        Ketkä kirjoittavat lakitekstit, kansanedustajat vai jotkut asian hallitsevat virkamiehet?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ketkä kirjoittavat lakitekstit, kansanedustajat vai jotkut asian hallitsevat virkamiehet?

        Sitä ei ole kerrottu. Eikä hallituksen esityksissä kerrota kuka ne on kirjoittanut.


    • Anonyymi

      Työsuhdelaissa puhutaan, että työnantajalla on velvollisuus maksaa palkkaa yhdeksältä sairauspäivältä. Laki ei ilmaise selvästi, aloitetaanko laskeminen sairastumisesta, lääkärintodistuksen määrittelemästä ensimmäisestä sairauslomapäivästä vai ensimmäisestä sairausaikaan sattuvasta työpäivästä. Työnantaja tietysti haluaa aloittaa siitä päivästä, jolla minimoi maksuvelvollisuuden, eli siitä ensimmäisestä työntekijän kertomasta sairauspäivästä. Jos pariin viikkoon ei olisi ollut työvuoroja, ja sairaus jatkuu niin kauan, että joutuu ottamaan vapaata, työntekijä voi jäädä ilman sairausajan palkkaa.

      Tässä amatöörin esimerkki siitä, että lakia ei aina ole kirjoitettu täsmällisesti. Yleensä lakia tulkitaan heikomman osapuolen vahingoksi aina, kun se on mahdollista. Eikö vain?

    • Anonyymi

      Miksi toistat ja jaarittelet?
      Tässä asiasi:

      Ristiriitojen eliminointi oikeusjärjestyksessä
      Lähtökohtana on, että laissa ei ole ristiriitoja eikä turhia sääntöjä. Jos ristiriitoja vaikuttaa olevan, niitä pyritään poistamaan tulkinnan avulla:

      Etsitään tulkinta, jossa normit koskevat eri tilanteita, tai

      Annetaan valinnanvapaus sovellettavasta normista.


      Jos tulkinta ei riitä, käytetään erityisiä ristiriitojen ratkaisusääntöjä:

      1. Lex superior: ylempi laki syrjäyttää alemman.

      2. Lex posterior: uudempi laki syrjäyttää vanhemman.

      3. Lex specialis: erityissäännös syrjäyttää yleissäännöksen.

      Näin pyritään varmistamaan, että oikeusjärjestys pysyy johdonmukaisena ja aukottomana, vaikka normeissa ilmenisi päällekkäisyyksiä tai ristiriitoja.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksestasi. Ymmärrän sitä jonkin verran. Koko ketjua en lukenut, koska nämä asiat menevät yli hilseeni. En ole lainoppinut, vaan osa-aikainen henkilökohtainen avustaja. Ammattiliiton lakimieheltä kai voisin kysyä. Hän saattaisi selittää asian päivänselvästi juuri tässä tapauksessa.


      • Anonyymi

        Vaikka tuossa joku viljelee hienoja roomalaisia sanontoja, kertoo Suomen perustuslaki, kaiken lainsäädännön perustaja ja tulkki:

        "Tuomioistuimilla ja muilla viranomaisilla olisi kuitenkin velvollisuus tulkita lakeja perustuslainmukaisesti (PeVL 6/1988 vp) ja ihmisoikeusmyönteisesti (PeVL 2/1990 vp). Tämä merkitsee sitä, että käsillä olevista tulkintavaihtoehdoista tulisi valita sellainen, joka parhaiten vastaa perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien asettamia vaatimuksia."
        https://finlex.fi/fi/hallituksen-esitykset/1993/309

        "Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen." (PL 22 §)
        https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/1999/731


        Nythän esimerkiksi poliisin ja syyttäjän muodostama epäoikeuslaitos kertoo, että poliisi voi tulkita lakeja tai olla tulkitsematta ihan miten huvittaa.


        Mitä tulee työsopimusten tulkintaan, kertoo perustuslaki:
        "Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon"


      • Anonyymi

        Otetaan esimerkiksi Niinistö/Berner lakiesitys
        https://www.finlex.fi/fi/hallituksen-esitykset/2017/180

        Tuossa esityksessä on mainittu 19 kertaa "oikeuskirjallisuus", mikä on yhtä suurta humpuukia kuin lakia perusteltaisiin "eduskuntakeskustelulla"; niin eduskunnassa kuin kirjallisuudessa ovat kaikki ääripäät esillä.

        Yhtä merkityksetöntä on alkaa esittämään joitain 2000 vuoden takaisia roomalaisia sanontoja Suomen lainsäädännön perustana. Toki jos näitä sanontoja ja niiden mukaisia periaatteita esitettään lain perusteluissa ja esitys koskee oikeuden yleisiä oppeja, voidaan näitä periaatteita pitää lain sisältönä.


      • Anonyymi

        Se on tismalleen noin, vaikka jokin humpuukimies muuta väittääkin.


      • Anonyymi

        PeVL 6/1988
        "Valiokunta pitää tässä yhteydessä aiheellisena korostaa sitä periaatetta, että viranomaisten tulee tulkita kaikkia perusoikeuden käyttöä koskevia säännöksiä perusoikeusmyönteisesti."
        https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Documents/pevl_6+1988.pdf

        PeVL 2/1990 vp
        "Tuomioistuinten ja viranomaisten toiminnassa yleissopimuksella ja sen lisäpöytäkirjoilla sekä niiden pohjalta syntyneellä vakiintuneena tulkintakäytännöllä on vastaisuudessa tärkeä merkitys. Tähän ja edellä tarkoitettuun ihmisoikeusmääräysten säädöshierarkkiseen asemaan liittyen valiokunta korostaa sitä, että tulkintatilanteissa olisi erilaisista perusteltavissa olevista vaihtoehdoista pyrittävä omaksumaan sellainen, joka edistää ihmisoikeusmääräysten toteutumista eli on näin määriteltynä ihmisoikeusystävällinen."
        https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/eduskunta-asiakirja-original-documents-prod/suomi/1990/C_1990_1.pdf

        Tämä tietenkin koskee kaikkia Suomen allekirjoittamia eli ratifioimia perustuslaintasoisia ihmisoikeussopimuksia, jotka myös mainitaan Suomen perustuslain esitöissä.

        Ok, sitten Holkerin sini-puna -hallituksen aikainen perustuslakivaliokunta alkaa kumoamaan viranomaisten ja tuomioistuinten itsenäistä tulkintavaltaa
        "jotta ihmisoikeusmääräykset vaikuttaisivat täysipainoisesti tuomioistuinten ja viranomaisten ratkaisutoiminnassa, on Euroopan neuvoston toimielinten auktoritatiivisista tulkintakannanotoista oltava Suomessa saatavilla riittävän täsmällistä ja ajanmukaista tietoa."

        Lausunnossa on eräs hyvin oleellinen huomio:
        "Kansainvälinen sopimus tulee Suomessa voimaan sopimuksessa mainituilla todistusvoimaisilla kielillä, tässä tapauksessa englannin ja ranskan kielellä. Hallituksen esityksessä olevat yleissopimuksen ja lisäpöytäkirjojen suomen ja ruotsinkieliset käännökset ovat eduskunnan hyväksymis- ja voimaansaattamispäätöksen kannalta oikeudellisesti merkityksettömiä, sillä ne eivät ole virallinen osa sen enempää sopimusta kuin voimaansaattamislakiakaan. Eduskunta ei hyväksy käännöksiä, mutta se voi ja aiheen ilmetessä sen tuleekin tehdä huomautuksia myös käännösteksteistä."

        Tällä hetkellä useissa EU:n direktiiveissä sekä asetuksissa on oleellisia koko direktiivin tai asetuksen mitätöiviä ja soveltamiskelvottomaksi tekeviä käännösvirheitä.

        Otetaan esimerkiksi EU:n jätedirektiivi 2008/98/EY
        https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=celex:32008L0098
        jossa lukee EU:n komission virallisella englannin kielellä "uncontrolled management of waste" ja sama on suomennettu "valvomaton jätehuolto", joka on taas päätynyt Suomen jätelakiin muodossa "hallitsematon jätehuolto".
        https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/2011/646
        kun direktiivin virallisessa tekstissä tarkoitetaan lailla kontrolloimatonta ja laissa määrittelemätöntä jätteen käsittelyä.


        Vaikka EU:lla on 24 virallista kieltä, ovat EU:n komission viralliset kielet englanti, ranska ja saksa.
        Tästä seuraa että suomenkieliset EU direktiivit ja asetukset ovat käännöksiä ensisijassa englannista:
        1. day-to-day work in the European Commission is based around its three working languages: English, French, and German.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_the_European_Union#European_Commission
        2. Euroopan komissio tekee ehdotuksen neuvostolle ja Euroopan parlamentille
        https://www.consilium.europa.eu/fi/council-eu/decision-making/ordinary-legislative-procedure/

        PeVL 2/1990 vp lausuntoa soveltaen esimerkiksi jätelain sanamuoto "jätteen valvomaton käsittely" on oikeudellisesti merkityksetön suhteessa direktiivin työkielen sanamuotoon "uncontrolled management of waste" .


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo PeVL 2/1990 vp löytyy myös
        https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lausunto/Documents/pevl_2 1990.pdf

        "Käännöksillä on valtionsisäisesti tärkeä, yleensä jopa ensisijainen merkitys. Kansanedustajat, tuomarit ja virkamiehet sekä kansalaiset perustavat toimintansa ihmisoikeusmääräysten kannalta juuri näihin käännöksiin. Niiden on siksi oltava mahdollisimman korkeatasoiset."

        "Valiokunnan huomiota on kiinnitetty joihinkin käännöksissä oleviin virheellisyyksiin ja epätarkkuuksiin. Koska käännöksillä on sopimuksen tultua voimaan erityisen suuri käytännön merkitys, valiokunta edellyttää hallituksen vielä tarkistavan käännökset kauttaaltaan, ennen kuin yleissopimus lisäpöytäkirjoineen julkaistaan Suomen säädöskokoelman sopimussarjassa. Tätä tarkistustyötä varten perustuslakivaliokunta toimittaa ulkoasiainvaliokunnalle luettelon niistä yleissopimuksen suomenkielisen käännöksen kohdista, joiden parantamistarve on tullut esille valiokunnan kuullessa asiantuntijoita."


      • Anonyymi

        "Ok, sitten Holkerin sini-puna -hallituksen aikainen perustuslakivaliokunta alkaa kumoamaan viranomaisten ja tuomioistuinten itsenäistä tulkintavaltaa"

        Tätä samaa esitysten sisäistä ristiriitaa, jota voidaan pitää erikoisena ns. kaksoisviestintänä, viljellään myös perustuslain (ketjutetussa) perustelussa:

        https://finlex.fi/fi/hallituksen-esitykset/1993/309
        4.2. Taloudelliset vaikutukset
        "Ehdotetuista taloudellisista, sosiaalisista ja sivistyksellisistä oikeuksista ([1] TSS-sopimus) on poikkeuksellisesti oikeus maksuttomaan perusopetukseen (13 § 1 mom.) ja oikeus ihmisarvoisen elämän edellyttämään välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon (15 a § 1 mom.) kirjoitettu niin sanotun SUBJEKTIIVISEN OIKEUDEN MUOTOON eli välittömästi toteutettavana yksilöllisenä oikeutena."

        Yksityiskohtaiset perustelut
        15 a §.
        "Suomi on liittyessään useisiin Yhdistyneiden kansakuntien, Euroopan neuvoston ja Kansainvälisen työjärjestön sopimuksiin sitoutunut ylläpitämään ja kehittämään sosiaaliturvaa. Tässä suhteessa ovat merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 9―12 ARTIKLAT ja Euroopan sosiaalisen peruskirjan 7, 8, 11―17 ja 19 artiklat sekä jälkimmäisen sopimuksen lisäpöytäkirjan 4 artikla. Pykälä vastaisi myös näitä kansainvälisiä sopimusvelvoitteita."
        1 momentti
        "OIKEUS välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon ON KAIKILLA."
        "Välttämättömällä toimeentulolla ja huolenpidolla tarkoitetaan sellaista tulotasoa ja palveluja, joilla turvataan ihmisarvoisen elämän edellytykset. Tällaiseen tukeen kuuluu esimerkiksi terveyden ja elinkyvyn säilyttämisen kannalta välttämättömän ravinnon ja asumisen järjestäminen."
        "Euroopan sosiaalisen peruskirjan 13 artiklan 1 kappaleen ([2] Euroopan sosiaalinen peruskirja) mukaan jokaiselle, jolta puuttuvat riittävät varat ja joka ei pysty hankkimaan tällaisia varoja, turvataan riittävä apu ja sairaustapauksissa hoito. Sopimuksen vakiintuneen tulkintakäytännön mukaan VALTION ON TURVATTAVA TÄMÄ OIKEUS SUBJEKTIIVISENA OIKEUTENA."

        4 momentti.
        "Momentissa asetetaan julkisen vallan tehtäväksi edistää oikeutta asuntoon. Säännös EI TURVAA TÄTÄ OIKEUTTA SUBJEKTIIVISENA OIKEUTENA".
        "asumisen oikeuden tulee pääosin toteutua yksilöiden omatoimisuuden kautta."

        [1]
        Asetus taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen voimaansaattamisesta 6/1976 (YK, TSS-sopimus)
        https://www.finlex.fi/fi/valtiosopimukset/sopimussarja/1976/6
        11 Artikla
        1. Tämän yleissopimuksen sopimusvaltiot tunnustavat JOKAISELLE OIKEUDEN SAADA itselleen ja perheelleen tyydyttävä elintaso, joka käsittää riittävän ravinnon, vaatetuksen ja SOPIVAN ASUNNON, sekä oikeuden elinehtojen jatkuvaan parantamiseen.

        [2]
        Asetus Euroopan sosiaalisen peruskirjan voimaansaattamisesta 44/1991
        https://www.finlex.fi/fi/valtiosopimukset/sopimussarja/1991/44
        13 artikla Oikeus sosiaali- ja lääkintäapuun
        sopimuspuolet sitoutuvat
        1. varmistamaan, että jokaiselle henkilölle, jolta puuttuvat riittävät varat ja joka ei pysty hankkimaan tällaisia varoja omin avuin tai muista lähteistä etenkin sosiaaliturvajärjestelmän tarjoamista etuuksista, turvataan riittävää apua ja sairaustapauksissa kyseisen tilan vaatimaa hoitoa,


      • Anonyymi

        Hallituksen esityksessä HE 309/1993 perustuslakien perusoikeussäännöksistä on siten sen 15 a § 1 momentin osalta todettu asunnon ja kodin olevan subjektiivinen eli yksilöllinen perusoikeus, ja esitetty heti tämän perään 4 momentissa että asunto ja koti ei ole subjektiivinen eli yksilöllinen perusoikeus.

        Kun perustuslaki toteuttaa kansainvälisten sopimusten velvoitetta, ei näitä velvoitteita voida kumota perustuslaissa tai sen perustelussa, josta seuraa että esitetty 4 momentin perustelu on virheellinen sekä myös kansanvälisten sopimusten ja itse perustuslain vastainen.

        Kyseessä on Ahon porvarihallituksen esitys, ja edustaa edellä mainitun 15 a § 4 momentin perustelun osalta umpikieroa ihmisoikeuksien vastaisuutta, sekä sosialistisen ja ihmisoikeuksia edistävän "suomettumisen ajan" vastaista ääri-liberaalia kapitalismia, jossa mitään sosiaaliturvaa tai ihmisoikeuksia ei olekkaan.
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahon_hallitus

        Moni kuntien porvarillisesti hallittu asuntoyhtiö onkin poiminut tämän kohdan perustuslain perusteluista ja esittänyt asunnon hakijoille että mitään "subjektiivista oikeutta" asuntoon ja kotiin ei ole - samalla ohittaen valtion lainoittamien asuntojen lakiin kirjatut asukasvalintasäännöt -, ja näin Suomeen on luotu pysyvä asunnottomien joukko, joka ilmeisesti toimii pelotteena lammaskansalle porvarin yhteiskunnallisten rikosten edessä - jos kerran porvari voi näin röyhkeästi ja julkeasti rikkoa perustuslakia ja ihmisoikeuksia, ei varmasti mikään oikeusvaltion ja yhteiskuntasopimuksen mukainen vastatoimi missään asiassa johda mihinkään, joten on parempi pysyä nöyränä ja hiljaisena.

        Kyseessä on mitä ilmeisimmin täysin suunnitelmallinen sekä harkittu toiminta, jossa tätä esitystä on ollut tarkoitus käyttää em. kappaleessakin mainitunlaisesti ns. "rusinoitten pullasta poimimis" -propagandaan, jolle on myös oma englannin kielinen terminsä "Cherry picking".
        https://en.wikipedia.org/wiki/Cherry_picking
        https://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda_techniques


      • Anonyymi

        Ja jos lukija ihmettelee miksi edellä esitetään perustuslain perusluina hallituksen esitystä HE 1993/309, kun perustuslain perustelut on esitetty hallituksen esityksessä HE 1/1998
        https://www.finlex.fi/fi/lainsaadanto/1999/731
        https://www.finlex.fi/fi/hallituksen-esitykset/1998/1
        todetaan hallituksen esityksessä HE 1/1998 koskien perustuslain "19 § Oikeus sosiaaliturvaan":
        "Pykälä vastaa voimassa olevan hallitusmuodon 15 a §:ää (ks. HE 309/1993 vp, s. 69―72, PeVM 25/1994 vp, s. 10―11)."


        Hallituksen esityksessä HE 1/1998 viitatut eduskunnan valiokuntamietinnöt:
        PeVM 25/1994 vp, s. 10
        "Ympäristövaliokunnan lausuntoon viitaten perustuslakivaliokunta 4 momentin johdosta tähdentää kunnollisen asunnon erityismerkitystä perustavanlaatuisena elämän ja toimeentulon kysymyksenä."
        VaVL 2/1994 vp
        "Saadun selvityksen mukaan ehdotettu, välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon turvaava 15 a § vastaa myös Euroopan sosiaalisen peruskirjan 13 artiklan 1 kappaleen Suomelle asettamia velvoitteita."
        "Nyt puheena olevan säännöksen piiriin kuuluu muun muassa terveyden ja elinkyvyn säilyttämisen kannalta välttämättömän asumisen järjestäminen."
        "Sosiaaliset oikeudetkin on ajateltu saadun selvityksen mukaan eräiltä osin toteutuviksi ensisijaisesti ihmisten omatoimisuuden kautta, mikä ilmenee esimerkiksi 15 a §:n 4 momenttiin kirjatun, asumista koskevan säännöksen sanamuodosta. Valiokunta kiinnittää perustuslakivaliokunnan huomiota niihin omatoimisuuden rajoitteisiin, joita esimerkiksi työttömyys saattaa aiheuttaa; tulotason aleneminen saattaa joissakin tapauksissa merkitä myös asunnon menettämistä."
        "Hallitusmuotoon ehdotetut perusoikeussäännökset voivat toimia tässä mielessä eräänlaisena prioriteettijärjestyksenä. Taloudellisista syistä välttämättömissä julkisten menojen leikkauksissa myös ihmisoikeusmääräyksillä on relevanssia säästöjen kohdentamisessa."
        YmVL 2/1994 vp
        "Oikeus asuntoon (15 a § 4 mom.) Ehdotettu säännös on luonteeltaan julkisen vallan käyttäjiin kohdistuva perustuslaillinen toimeksianto. Se ei turvaisi oikeutta asuntoon subjektiivisena perusoikeutena. Valiokunnan mielestä tämä lähtökohta on hyväksyttävä, jos katsotaan esitettyä perusoikeussäännöstöä kokonaisuudessaan. Hallitusmuodon 6 §:ssä ehdotetaan turvattavaksi oikeus elämään jokaiselle. Suomen ilmastossa jonkinlainen asumispaikka on hengissä säilymisen edellytys ja näin ollen hallitusmuodon 6 §:nkin on katsottava edellyttävän asumisen jonkinlaista järjestämistä. Hallitusmuodon 15 a §:n 1 momentissa taas turvataan jokaiselle viimekätinen oikeus toimeentuloon ja huolenpitoon. Oikeus jonkinasteiseen suojaan sisältynee tämänkin säännöksen piiriin."
        https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Documents/pevm_25+1994.pdf


        Eduskunnan Neuvostoliiton ja "suomettumisen" jälkeistä kaksinaismoralistista kaksoisviestintää, perustuslain 19 § (15 a §) 4 momentin perusteluissa, on siten pohjustettu myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan sekä ympäristövaliokunnan lausunnoissa.
        Kuvaavaa Suomen valtapuolueile ja näiden eduskuntatyöskentelylle on, että yhdessäkään kansanedustajien miehittämien valikuntien lausunnossa ei ole sanallakaan sivuttu Suomen allekirjoittaman ja ratifioiman YK:n TSS-sopimuksen 11 Artiklaa ja siihen kirjattu ehdotonta oikeutta "sopivaan asuntoon".


      • Anonyymi

        Itse alkuperäinen englannin kielinen YK:n TSS-sopimuksen 11 artikla kuuluu:
        "The States Parties to the present Covenant recognize the right of everyone to an ADEQUATE standard of living for himself and his family, including ADEQUATE food, clothing and housing, and to the continuous improvement of living conditions."

        Mitä tarkoittaa sopimuksen sana "adequate"; joka eduskunnan valiokunnissa ja näiden kansanedustajien suissa on kääntynyt käsitteeksi "hengissä säilymisestä".
        Sana on yleisesti suomennettu; riittävä, välttävä, tyydyttävä.
        Cabridgen yliopiston sanakirja määrittelee sanan "adequate": "enough or satisfactory for a particular purpose", eli suomeksi "tarpeeksi tai tyydyttävästi johonkin tarkoitukseen".
        https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/adequate

        Mitä on "tarpeellinen ja tyydyttävä asuminen".
        On hyvä huomata, että käsitteellisesti "asumista" ei voi olla ilman "asuntoa", eikä asunto ole käsitteellisesti "suoja", kuten ympäristövalikunta on lausunnossaan YmVL 2/1994 vp esittänyt.
        olisi myös täysin absurdia esittää käsite "tyydyttävä suoja" asunnosta ja kodista puhuttaessa.

        YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen oikeuksien komitea (CESCR) on määritellyt YK:n TSS-sopimuksen mukaista "tyydyttävää asumista" (Art 11) yleiskommentissaan nro 4 (1991), luetellen asumisen alaan kuuluvina
        - Yksityisyys, turvallisuus, riittävä tila
        - Hallintaoikeuden oikeudellinen varmuus
        - Yleiset toiminnot, materiaalit, saniteetti ym. tilat, infrastruktuuri
        - Kohtuuhintaisuus
        - Asuttavuus, terveellisyys
        - Esteettömyys
        - Sijainti
        - Oikeussuojatoimet
        https://tbinternet.ohchr.org/_layouts/15/treatybodyexternal/Download.aspx?symbolno=INT/CESCR/GEC/4759&Lang=en


      • Anonyymi

        Euroopan sosiaalisen peruskirjan ja YK:n TSS-sopimuksen välillä on normiristiriita, siinä että TSS-sopimuksen mukaan asunto ja koti on ehdoton ja välitön "subjektiivinen" yksilön oikeus, kun Euroopan sosiaalisessa peruskirjassa "oikeus asuntoon" on vain "edistettävä tavoite", josta seuraa asiassa helposti vaikeasti määriteltävä hallinnon sekä viranomaisten rikoslain periaatteiden mukainen "epävarsinainen laiminlyöminen"; jota tietenkään mikään lainvalvoja ei havaitse kun jo pelkkä rautalanka ei ylipääsemätön käsite.

        Kuinka tämä normiristiriita perustuslaillisten perusoikeuksien suhteen ratkaistaan?
        Asia on helppo ratkaista joukko-opin mukaisesti ns. aggrekatiivisellä unionilla.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Union_(set_theory)
        Positiiviset oikeudet yhdistetään molemmista sopimuksista siltä osin kuin ne eroavat; ei politisoitunutta perusoikeuksia heikentävää kapitalistis-liberaalia "rusinoiden pullasta noukkimista" (cherry picking), äärikapitalistisen epä-humanismin edistämiseksi, perustuslailliset perusoikeudet syrjäyttäen.


        Tuossa aloituksessa on mainittu latinankielinen sanonta
        "Lex posterior derogat legi priori (myöhempi laki syrjäyttää aikaisemman)",
        ja kommentoitu asiaa
        "on mahdollista, että myöhempi oikeusnormi ei kata koko aikaisemman oikeusnormin alaa. Tulkinnallisena lähtökohtana on tällöin se, että aikaisempi oikeusnormi voi jäädä osittain voimaan, jotta ei syntyisi oikeusaukkoja".

        Tälläistä "oikeusaukkoa" hallituksen esityksillä 1993/309 ja 1998/1 on pyritty luomaan perustuslain perusoikeuksien mukaisen asumisen ja kodin suhteen, käyttäen YK:n TSS-sopimuksen sekä Euroopan sosiaalisen peruskirjan yhteensovittamisen suhteen joukko-opillisesti ns. intersektionaalista logiikkaa
        https://en.wikipedia.org/wiki/Intersection_(set_theory)
        yhdistäen näistä sopimuksista vain päällekkäiset kohdat, jolloin jäljelle jää pelkkä asian epämääräinen "edistäminen".


        Moni koditon onkin tälläisen perustuslain vastaisen liberaalis-intersektionaalisen oikeusaukon kohdannut reaalisesti ihmisoikeusrikollisen hallinnon ja viranomaisten tartuttua porvarin esittämään perustuslain rikolliseen tulkintaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse alkuperäinen englannin kielinen YK:n TSS-sopimuksen 11 artikla kuuluu:
        "The States Parties to the present Covenant recognize the right of everyone to an ADEQUATE standard of living for himself and his family, including ADEQUATE food, clothing and housing, and to the continuous improvement of living conditions."

        Mitä tarkoittaa sopimuksen sana "adequate"; joka eduskunnan valiokunnissa ja näiden kansanedustajien suissa on kääntynyt käsitteeksi "hengissä säilymisestä".
        Sana on yleisesti suomennettu; riittävä, välttävä, tyydyttävä.
        Cabridgen yliopiston sanakirja määrittelee sanan "adequate": "enough or satisfactory for a particular purpose", eli suomeksi "tarpeeksi tai tyydyttävästi johonkin tarkoitukseen".
        https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/adequate

        Mitä on "tarpeellinen ja tyydyttävä asuminen".
        On hyvä huomata, että käsitteellisesti "asumista" ei voi olla ilman "asuntoa", eikä asunto ole käsitteellisesti "suoja", kuten ympäristövalikunta on lausunnossaan YmVL 2/1994 vp esittänyt.
        olisi myös täysin absurdia esittää käsite "tyydyttävä suoja" asunnosta ja kodista puhuttaessa.

        YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen oikeuksien komitea (CESCR) on määritellyt YK:n TSS-sopimuksen mukaista "tyydyttävää asumista" (Art 11) yleiskommentissaan nro 4 (1991), luetellen asumisen alaan kuuluvina
        - Yksityisyys, turvallisuus, riittävä tila
        - Hallintaoikeuden oikeudellinen varmuus
        - Yleiset toiminnot, materiaalit, saniteetti ym. tilat, infrastruktuuri
        - Kohtuuhintaisuus
        - Asuttavuus, terveellisyys
        - Esteettömyys
        - Sijainti
        - Oikeussuojatoimet
        https://tbinternet.ohchr.org/_layouts/15/treatybodyexternal/Download.aspx?symbolno=INT/CESCR/GEC/4759&Lang=en

        CESCR General Comment No. 4: The Right to Adequate Housing
        (Art. 11 (1) of the Covenant) löytyy myös selain-versiona doc-dokumentin sijaan täältä
        https://www.refworld.org/legal/general/cescr/1991/en/53157


    • Anonyymi

      Voi tosiaan miettiä, että paljonko painoarvoa on hallituksen esityksen tekstillä (joka on toissijainen oikeuslähde), jos siinä on selkeä ristiriita valmiiseen lakiin verrattuna.

      Lainsäätäjät ovat esim. tieliikennelain perustamisdokumentissa kirjoittaneet reunassa kävelemisen suhteen myös 'Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä' väylän osalta, mutta tämä ei ole realisoitunut/konkretisoitunut valmiiseen lakiin.

      Valmiin tieliikennelain (TLL 13 § toinen momentti) määrittelee siten, että jalankulkijan reunassa kävelyn velvoite koske tilanteita, jossa jalkakäytävää tai piennarta ei ole. Samaisen lain liitteen mukaan yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä on sekä pyörätie, että jalkakäytävä (D6 Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä liikennemerkki, jonka mukaan muuten on voimassa, mitä merkeistä D4 ja D5 säädetään).

      D4 = Jalkakäytävä ja D5 = Pyörätie, joten loogisesti jalkakäytävä on olemassa kyseisellä yhdistetyllä väylällä, aivan kuten väylän nimikin jo kertoo. Tieliikennelaki ei myöskään mitenkään määritä, että yhdistetty väylä olisi ensisijaisesti pyöräliikenteen väylä.

      • Anonyymi

        Olet ainoa, joka on tuota mieltä. Mitään ristiriitaa ei ole.

        Mitä mieltä poliisi ja liikennesuunnittelija ovat asiasta? Hehän lain toteutumista valvovat ja suunnittelevat sen pohjalta.

        Jos yhdistetyllä väylällä on ajoneuvoja, se ei ole ensisijaisesti jalankulkijoita varten. Se nyt on lapsillekin selvää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet ainoa, joka on tuota mieltä. Mitään ristiriitaa ei ole.

        Mitä mieltä poliisi ja liikennesuunnittelija ovat asiasta? Hehän lain toteutumista valvovat ja suunnittelevat sen pohjalta.

        Jos yhdistetyllä väylällä on ajoneuvoja, se ei ole ensisijaisesti jalankulkijoita varten. Se nyt on lapsillekin selvää.

        Ei ole mikään mielipidekysymys. Asiat lukee laissa ja hallituksen esityksessä.

        Tieliikennelaki 729/2018
        https://finlex.fi/fi/lainsaadanto/2018/729

        Hallituksen esitys eduskunnalle tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 180/2017
        https://www.finlex.fi/fi/hallituksen-esitykset/2017/180


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet ainoa, joka on tuota mieltä. Mitään ristiriitaa ei ole.

        Mitä mieltä poliisi ja liikennesuunnittelija ovat asiasta? Hehän lain toteutumista valvovat ja suunnittelevat sen pohjalta.

        Jos yhdistetyllä väylällä on ajoneuvoja, se ei ole ensisijaisesti jalankulkijoita varten. Se nyt on lapsillekin selvää.

        Kirjoitat > "Jos yhdistetyllä väylällä on ajoneuvoja, se ei ole ensisijaisesti jalankulkijoita varten."

        Jos määritys löytyisi tieliikennelaista liittyen yhdistetyn väylän "ensisijaisuuteen", niin tätä keskustelua ei käytäisi. Nyt ei tuollaista määritelmää ole tieliikennelaissa, eikä ole esitetty sellaista missään muuallakaan oikeuskirjallisuudessa. Mikään ei ole päivänselvä asia, ellei asia ole jotenkin määritelty.

        Jalankulkijalla ei suojatiellä kävellessä ole reunassa kävelemisen velvoitetta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kirjoitat > "Jos yhdistetyllä väylällä on ajoneuvoja, se ei ole ensisijaisesti jalankulkijoita varten."

        Jos määritys löytyisi tieliikennelaista liittyen yhdistetyn väylän "ensisijaisuuteen", niin tätä keskustelua ei käytäisi. Nyt ei tuollaista määritelmää ole tieliikennelaissa, eikä ole esitetty sellaista missään muuallakaan oikeuskirjallisuudessa. Mikään ei ole päivänselvä asia, ellei asia ole jotenkin määritelty.

        Jalankulkijalla ei suojatiellä kävellessä ole reunassa kävelemisen velvoitetta.

        Mitä mieltä poliisi ja liikennesuunnittelija ovat asiasta? Hehän lain toteutumista valvovat ja suunnittelevat sen pohjalta.

        Miksi et vastaa tuohon vaan kuvittelet olevasi fiksumpi kuin lain toimeenpanijat?

        Olet mielipiteesi kanssa ypöyksin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä mieltä poliisi ja liikennesuunnittelija ovat asiasta? Hehän lain toteutumista valvovat ja suunnittelevat sen pohjalta.

        Miksi et vastaa tuohon vaan kuvittelet olevasi fiksumpi kuin lain toimeenpanijat?

        Olet mielipiteesi kanssa ypöyksin.

        En osaa sanoa poliisin tai muiden tahojen mielipiteestä mitään. Ehkä he eivät tiedä aloituksen asioista, eivätkä osaa huomioida tulkintojaan näiden faktojen kannalta. En voi tietää miten asia on, enkä ole kysynyt.

        En kuvittele fiksuuden suhteen mitään, vaan kyseenalaistan asiat lukemani perusteella. Asiat on kirjoitettu selvällä suomenkielellä tieliikennelakiin, hallituksen esitykseen sekä vielä normiristiriitoja käsittelevään tieteen termipankkiin. Jos ymmärtää lukemaansa, niin huomaa kyllä kyseisen ristiriidan tieliikennelain ja hallituksen esityksen välillä.

        2025-04-26 18:09:15 tehty kirjoitus kiteytti asian aika hyvin, liittyen normiristiriitoihin.


    • Anonyymi

      Kysymys: "Mitä mieltä poliisi ja liikennesuunnittelija ovat asiasta? Hehän lain toteutumista valvovat ja suunnittelevat sen pohjalta."

      Vastaus 1: "En osaa sanoa poliisin tai muiden tahojen mielipiteestä mitään. Ehkä he eivät tiedä aloituksen asioista, eivätkä osaa huomioida tulkintojaan näiden faktojen kannalta. En voi tietää miten asia on, enkä ole kysynyt."

      Vastaus 1 on joko lapsellinen, typerä tai molempia. Viranomaiset siis eivät toimi faktojen pohjalta, vaan ilmeisesti tunteeseen perustuen...? Naurettava väite.

      --

      Mikä on oikea vastaus mainittujen toimijoiden näkemyksiin? MIten lakia siis toimeenpannaan virkavastuulla käytännössä?

      Vastaus 2:

      POLIISI

      "Kevyen liikenteen väylällä tarkoitetaan liikennemerkillä osoitettua, yleensä yhdistettyä tai rinnakkaista pyörätietä ja jalkakäytävää.

      Yhdistetyllä pyörätie–jalkakäytävällä jalankulkijat kulkevat väylän jompaakumpaa reunaa ja pyöräilijät ajavat oikeassa reunassa."

      https://poliisi.fi/-/kevyen-liikenteen-oikeudet-ja-velvollisuudet

      LIIKENNESUUNNITTELIJA

      "5.1.2 Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä

      Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä on ensisijaisesti pyöräliikenteen järjestely, jossa
      ei merkitä tai rakenneta erikseen jalkakäytävää pyörätien rinnalle. Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa (TLL 13 §).

      Polkupyörällä ajettaessa on annettava jalankulkijalle turvallinen tila tiellä (TLL 29 §). Pyöräilijän kuuluu ajaa yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä niin lähellä pyörätien oikeaa reunaa kuin se on turvallisuutta vaarantamatta mahdollista. Jalankulkija käyttää yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän reunaa.

      Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä on ensisijaisesti pyöräliikenteen väylä. Pyöräliikenteen kulkusuunnat voidaan erotella toisistaan keskiviivalla turvallisuuden parantamiseksi. Kulkusuuntamerkinnästä huolimatta jalankulkija käyttää yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän jompaakumpaa reunaa."

      https://ava.vaylapilvi.fi/ava/Julkaisut/Vaylavirasto/vo_2022-34_jalankulun_suunnittelu.pdf

      "Tampereen kaupungin liikennesuunnittelija Jukka Uusitalo kertoo, että yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä on ensisijaisesti pyörätie. Jalkakäytävän loputtua jalankulkija voi jatkaa kävelyä pyörätien vasemmalla tai oikealla reunalla."

      https://www.aamulehti.fi/tampere/art-2000010627677.html

      LIIKENNETURVA

      (= julkisoikeudellinen yhdistys, jonka lakisääteinen tehtävä on harjoittaa liikenneturvallisuutta koskevaa valistus-, tiedotus- sekä koulutustoimintaa)

      "Viittaat kevyen liikenteen väyliin, jollainen on esimerkiksi yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä. Tällaisella väylällä jalankulkijat kulkevat reunassa ja pyöräilijät ajavat oikeassa reunassa. Nykyisen tieliikennelain 13 § 2 momentin mukaan jalankulkijan paikka on pyörätien reunassa."

      https://www.liikenneturva.fi/kysymykset-ja-vastaukset/jalankulkijan-paikka-yhdistetylla-pyoratiella-ja/

      --

      Polkupyörä on ajoneuvo. Jokainen täys´järkinen aikuinen tietää, että kun samalla väylällä on jalankulkijoita ja ajoneuvoja, jalankulkijan paikka on reunassa. Ajoneuvoja puolestaan kuljetetaan oikeanpuoleisen liikenteen mukaisesti.

      Kaikki maallikoiden tuulesta temmattujen mielipiteiden jankutus samassa asiassa on 100 % turhaa. Poliisi ja liikennesuunnittelija toimeenpanevat tieliikennelakia käytännössä lainmukaisesti, ei sen vastaisesti.

      • Anonyymi

        Kyse on normiristiriidasta, ei tulkinnoista. Asiaa ei ehkä ole otettu huomioon. Ihmisiä ne poliisisedätkin vain ovat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyse on normiristiriidasta, ei tulkinnoista. Asiaa ei ehkä ole otettu huomioon. Ihmisiä ne poliisisedätkin vain ovat.

        Ei ole mitään ristiriitaa.


      • Anonyymi

        Asiasta on keskusteltu muuallakin. Tässä kyseinen seikka on todettu toisen kirjoittajan osalta hänen sanoin seuraavasti:

        "Aloituksen otsikko liittyy nähtävästi pyöräilijöitä tunteen tasolla voimakkaasti koskettaviin aiempiin keskusteluihin jalankulkijan oikeasta paikasta kevyenliikenteen väylällä. Laki ja toissijainen oikeuslähde ovat tässä asiassa ristiriitaisia, joten lain kirjain saattaa voittaa hallituksen esityksessä kuvatun tahtotilan. Olisi mielenkiintoista saada tästä korkeimman oikeuden ennakkopäätös. Se edellyttäisi kuitenkin liikenneonnettomuutta, jota en toivo.

        Pyöräilijöiden kohdalla laki ja hallituksen esitys eivät ole ristiriidassa: pyöräilijän on käytettävä aina oikeaa reunaa (paitsi jos oikeassa reunassa on ohitettava, jolloin saa vaihtaa oikeasta reunasta vähäksi aikaa keskemmälle)."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole mitään ristiriitaa.

        On selkeästi osoitettu, että on ristiriita, mutta saat ihan vapaasti olla tuota mieltä.


      • Anonyymi

        Mikään lakikirjallisuus ei määritä, että yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä olisi ensisijaisesti pyöräliikenteen järjestely. Jos tuollainen määritelmä löytyisi lakikirjallisuudesta, niin asia olisi täysin eri. Nyt näin ei ole. Jalankulun suunnitteluohje ei ole laki.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On selkeästi osoitettu, että on ristiriita, mutta saat ihan vapaasti olla tuota mieltä.

        Kukaan ei vain ole osannut näyttää ristiriitaa todeksi, ei tässä eikä muualla. Se siis ole ristiriitaa.

        On siis vain yksi mielipiteen lausuja, sekä viranomaisena poliisi ja virkamiehiä, jotka panevat lain toimeksi. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, joilla ei ole mitään virkaa.

        Virkamiehet tekevät virkavastuulla oikein.

        Näyttö puuttuu kaikesta muusta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikään lakikirjallisuus ei määritä, että yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä olisi ensisijaisesti pyöräliikenteen järjestely. Jos tuollainen määritelmä löytyisi lakikirjallisuudesta, niin asia olisi täysin eri. Nyt näin ei ole. Jalankulun suunnitteluohje ei ole laki.

        Näytä tieliikennelakia käsittelevä lakiteos. Missä linkki ja nimi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukaan ei vain ole osannut näyttää ristiriitaa todeksi, ei tässä eikä muualla. Se siis ole ristiriitaa.

        On siis vain yksi mielipiteen lausuja, sekä viranomaisena poliisi ja virkamiehiä, jotka panevat lain toimeksi. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, joilla ei ole mitään virkaa.

        Virkamiehet tekevät virkavastuulla oikein.

        Näyttö puuttuu kaikesta muusta.

        Näytöt on annettu. Lukemisen osaaminen riittää siihe. Sinä puhut sitten tulkinnoista, joka ei aloituksen aiheeseen liity.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näytä tieliikennelakia käsittelevä lakiteos. Missä linkki ja nimi?

        2025-04-30 11:59:22 kirjoituksessa on jo kertaalleen kerrottu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näytöt on annettu. Lukemisen osaaminen riittää siihe. Sinä puhut sitten tulkinnoista, joka ei aloituksen aiheeseen liity.

        Tieliikennelain osalta ei ole mitään näyttöjä, vaan pelkkä mielipide.

        Poliisi ja liikennesuunnittelija tietävät kyllä, miten laki toimeenpannaan. Virkavastuulla v. anonyymin mielipide.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        2025-04-30 11:59:22 kirjoituksessa on jo kertaalleen kerrottu.

        "Mikään lakikirjallisuus ei määritä."

        Oletko yksinkertainen?

        Hallituksen esitys ja laki ei ole mikään lakiteos! Näytä tieliikennelakia käsittelevä lakiteos. Missä linkki ja teoksen nimi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näytöt on annettu. Lukemisen osaaminen riittää siihe. Sinä puhut sitten tulkinnoista, joka ei aloituksen aiheeseen liity.

        "D4 = Jalkakäytävä ja D5 = Pyörätie"

        Ja mikä onkaan yhdistetyn väylän liikennemerkki? No se on D6, jolla osoitetaan yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä.

        Jos samaisella yhdistetyllä väylällä siis kuljetetaan ajoneuvoja, kuten polkupyöriä, sähköpolkupyöriä, skuutteja ja mopoja, jalankulkijan paikka on varmuudella reunassa. Vain todellinen hölmöläinen seikkalisi ajoneuvojen keskellä aivan missä sattuu.

        Poliisi ja liikennesuunnittelijat osaavat kertoa, missä kuljetaan, ellei asia mene vieläkään perille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "D4 = Jalkakäytävä ja D5 = Pyörätie"

        Ja mikä onkaan yhdistetyn väylän liikennemerkki? No se on D6, jolla osoitetaan yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä.

        Jos samaisella yhdistetyllä väylällä siis kuljetetaan ajoneuvoja, kuten polkupyöriä, sähköpolkupyöriä, skuutteja ja mopoja, jalankulkijan paikka on varmuudella reunassa. Vain todellinen hölmöläinen seikkalisi ajoneuvojen keskellä aivan missä sattuu.

        Poliisi ja liikennesuunnittelijat osaavat kertoa, missä kuljetaan, ellei asia mene vieläkään perille.

        Laki: "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa."

        Yhdistetty väylä ei ole jalkakäytävä eli jalkakäytävää ei siis ole: näillä kahdella on täysin erilaiset liikennemerkit. Liikennemerkin vaikutusalueellla on olemassa vain yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä.

        Koska jalkakäytävää ei ole - on vain yhdistetty väylä - jalankulkijan on käytettävä reunaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki: "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa."

        Yhdistetty väylä ei ole jalkakäytävä eli jalkakäytävää ei siis ole: näillä kahdella on täysin erilaiset liikennemerkit. Liikennemerkin vaikutusalueellla on olemassa vain yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä.

        Koska jalkakäytävää ei ole - on vain yhdistetty väylä - jalankulkijan on käytettävä reunaa.

        Jos se ei ole jalkakäytävä, niin ei se sitten pyörätiekään ole, joten sen reunassa ei voi kävellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki: "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa."

        Yhdistetty väylä ei ole jalkakäytävä eli jalkakäytävää ei siis ole: näillä kahdella on täysin erilaiset liikennemerkit. Liikennemerkin vaikutusalueellla on olemassa vain yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä.

        Koska jalkakäytävää ei ole - on vain yhdistetty väylä - jalankulkijan on käytettävä reunaa.

        Reunassa kävelyn velvollisuus koskee vain pyörätietä ja ajorataa, ja itse totesit, että paikalla on vain yhdistetty väylä, joka mielestäsi ei ole jalkakäytävä eikä pyörätie.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Reunassa kävelyn velvollisuus koskee vain pyörätietä ja ajorataa, ja itse totesit, että paikalla on vain yhdistetty väylä, joka mielestäsi ei ole jalkakäytävä eikä pyörätie.

        Se on yhdistetty väylä, jossa on ajoneuvoja. Missä ajoneuvojen kanssa kävellään? Reunassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on yhdistetty väylä, jossa on ajoneuvoja. Missä ajoneuvojen kanssa kävellään? Reunassa.

        Ei sellaista määritystä/velvoitetta ole olemassa. Asia riippuu täysin väylätyypistä. Esim. pihakadulla ja kävelykadulla jalankulkija saa kulkea kadun kaikilla osilla. Koko homman ydin on se, että asiaa ei ole määritelty tieliikennelaissa tarpeeksi tarkasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Mikään lakikirjallisuus ei määritä."

        Oletko yksinkertainen?

        Hallituksen esitys ja laki ei ole mikään lakiteos! Näytä tieliikennelakia käsittelevä lakiteos. Missä linkki ja teoksen nimi?

        Itse taidat olla hivenen yksinkertainen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei sellaista määritystä/velvoitetta ole olemassa. Asia riippuu täysin väylätyypistä. Esim. pihakadulla ja kävelykadulla jalankulkija saa kulkea kadun kaikilla osilla. Koko homman ydin on se, että asiaa ei ole määritelty tieliikennelaissa tarpeeksi tarkasti.

        Ei pihakatu ja kävelykatu ole mitään väyliä, ei ole myöskään jalkakäytävä. Koska ajoneuvoja ei ole tai niiden liikennöinti on täysin satunnaista, kyseisillä alueille jalankulkija saa pomppia alueellaan kuin superpallo.

        Ei ole mitään ristiriitaa, tieliikennelaki on asiassa täysin yksiselitteinen. Jos on ajoneuvoja, kävellään reunassa.

        Asiaa voi kysyä poliisilta tai liikennesuunnittelusta, jos asia askarruttaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itse taidat olla hivenen yksinkertainen.

        Hessuli: "Mikään lakikirjallisuus ei määritä."

        Hallituksen esitys ja laki ei ole mikään lakiteos! Näytä tieliikennelakia käsittelevä lakiteos. Missä linkki ja teoksen nimi?

        Toimita nyt näytille sitä liikennettä koskevaa lakikirjallisuutta, koska osaat sanoa lainauksen tavoin. Laki ja hallituksen esitys ei todellakaan ole mitään lakikirjallisuutta, vaikka se maallikolle voi olla vaikeaa ymmärtää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hessuli: "Mikään lakikirjallisuus ei määritä."

        Hallituksen esitys ja laki ei ole mikään lakiteos! Näytä tieliikennelakia käsittelevä lakiteos. Missä linkki ja teoksen nimi?

        Toimita nyt näytille sitä liikennettä koskevaa lakikirjallisuutta, koska osaat sanoa lainauksen tavoin. Laki ja hallituksen esitys ei todellakaan ole mitään lakikirjallisuutta, vaikka se maallikolle voi olla vaikeaa ymmärtää.

        Tuo Hessuli on mieltänyt hallituksen esitykset lakikirjallisuudeksi. Hän mieltään myös painetun Suomen Laki -kirjan lakikirjallisuudeksi. Se on 100 % väärin.

        Hessuli ehkä tarkoittaa oikeuskirjallisuutta, mutta ei ole löytänyt tieliikennelakiin liittyvää sellaista kirjaa. Lailla ei ole nimettyä kirjoittajaa, mutta oikeuskirjallisuudellla on kuten on vaikkapa romaaneilla. Kuka on kirjoittanut sen-ja-sen kirjan?

        Oikeuskirjallisuudessa oikeutta katsotaan ja pohditaan ilmiönä ja pyritään tulkitsemaan voimassaolevaa oikeutta. Vaikkapa Aarnio, Kangas, Halila, Hemmo, Airaksinen tai Lohi ovat oikeuskirjailijoita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo Hessuli on mieltänyt hallituksen esitykset lakikirjallisuudeksi. Hän mieltään myös painetun Suomen Laki -kirjan lakikirjallisuudeksi. Se on 100 % väärin.

        Hessuli ehkä tarkoittaa oikeuskirjallisuutta, mutta ei ole löytänyt tieliikennelakiin liittyvää sellaista kirjaa. Lailla ei ole nimettyä kirjoittajaa, mutta oikeuskirjallisuudellla on kuten on vaikkapa romaaneilla. Kuka on kirjoittanut sen-ja-sen kirjan?

        Oikeuskirjallisuudessa oikeutta katsotaan ja pohditaan ilmiönä ja pyritään tulkitsemaan voimassaolevaa oikeutta. Vaikkapa Aarnio, Kangas, Halila, Hemmo, Airaksinen tai Lohi ovat oikeuskirjailijoita.

        Laki

        Keskeisin oikeuslähde Suomessa on laki. Tuomioistuinten ratkaisujen ja viranomaisten päätösten ja toiminnan on aina perustuttava lakiin. Tämä ns. lakisidonnaisuuden periaatteesta on kirjattu Suomessa perustuslain 2.3 §:ään (yleinen lakisidonnaisuuden periaate) ja 8 §:ään (rikosoikeudellinen laillisuusperiaate). Lainsäädännön ensisijaisuus oikeuslähteenä on kirjattu myös tuomioistuinlain 9 luvun 1 §:ään, jonka mukaan tuomaria sitoo ratkaisutoiminnassa vain laki.

        Kansallisen lainsäädännön lisäksi oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa tulisi noudattaa myös Euroopan unionin oikeutta ja niitä kansainvälisen oikeuden pakottavia normeja joihin Suomi on sitoutunut.


        Esityöt, oikeuskäytäntö ja muut oikeuslähteet

        Lainsäädännön lisäksi tärkeitä oikeuslähteitä ovat lainsäätäjän tarkoitus ja kansallisten tuomioistuinten ratkaisukäytäntö.

        Lainsäätäjän tarkoitus käy parhaiten esille lain valmisteluasiakirjoista, kuten komiteanmietinnöistä, työryhmäraporteista, hallituksen esityksistä ja eduskunnan valiokuntamietinnöistä. Oikeuskäytännön asema oikeuslähteenä perustuu ajatukseen siitä, että aiempaa ratkaisukäytäntöä vastaava tapaus ratkaistaan samalla tavalla. Oikeuskäytännön osalta eniten painoarvoa on ylimpien tuomioistuinten, eli korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden, ratkaisukäytännöllä.

        Oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa ja tulkinnassa on mahdollista hyödyntää myös muita oikeuslähteitä. Näiden oikeuslähteiden joukko on dynaamisempi ja painoarvo tilannekohtainen. Muita oikeuslähteitä ovat esimerkiksi tietyllä alalla vakiintuneet tavat ja menettelyt, oikeuskirjallisuus, oikeusvertailevat argumentit sekä käytännölliset, eettiset ja moraaliset argumentit.


        Oikeudelliset informaatiolähteet

        Oikeudellinen informaatio on oikeudesta, oikeudellisesta toiminnasta ja oikeusinstituutioista kertovaa informaatiota kaikissa eri muodoissaan. Tiedonhakija saa tietoa oikeuslähteiden sisällöstä erilaisista informaatiolähteistä. Oikeudelliset informaatiolähteet ovat konkreettisia yleensä tekstimuotoisia dokumentteja, kuten
        kuten lakikirjoja tai valiokuntien mietintöjä, jotka antavat tietoa jonkin oikeuslähteen sisällöstä. Oikeudelliset informaatiolähteet voivat olla painetussa tai sähköisessä muodossa.

        Oikeustiede on tavanomaista enemmän informaatiosta riippuva ala ja tämän takia luotettavien informaatiolähteiden tuntemus on oikeustieteessä erittäin tärkeää.
        Eduskunnan kirjaston kokoelmissa on laajasti saatavilla oikeudellisia informaatiolähteitä sekä painetussa että sähköisessä muodossa. Tarjoamme myös koulutusta ja neuvontaa informaatiolähteiden käytössä. Halutessa voi varata ajan myös henkilökohtaiseen tiedonhaun opastukseen.

        Lähde:
        https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/kotimaiset-oikeuslahteet/Sivut/Yleista-oikeuslahteista-ja-oikeudellisesta-informaatiosta.aspx


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo Hessuli on mieltänyt hallituksen esitykset lakikirjallisuudeksi. Hän mieltään myös painetun Suomen Laki -kirjan lakikirjallisuudeksi. Se on 100 % väärin.

        Hessuli ehkä tarkoittaa oikeuskirjallisuutta, mutta ei ole löytänyt tieliikennelakiin liittyvää sellaista kirjaa. Lailla ei ole nimettyä kirjoittajaa, mutta oikeuskirjallisuudellla on kuten on vaikkapa romaaneilla. Kuka on kirjoittanut sen-ja-sen kirjan?

        Oikeuskirjallisuudessa oikeutta katsotaan ja pohditaan ilmiönä ja pyritään tulkitsemaan voimassaolevaa oikeutta. Vaikkapa Aarnio, Kangas, Halila, Hemmo, Airaksinen tai Lohi ovat oikeuskirjailijoita.

        Lakeja on myös ihan painettuina kirjoina, ellet satu tietämään.

        Kirjallisuudesta puhutaan usein kaunokirjallisuuden synonyyminä, vaikka termin sovellusala on huomattavasti tätä laajempi. Laajasti ymmärrettynä kirjallisuuteen luetaan kaikki kirjoitetun kielen lajit, kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjallisuus sekä ainakin osa suullisesta traditiosta.

        https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kirjallisuus


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pihakatu ja kävelykatu ole mitään väyliä, ei ole myöskään jalkakäytävä. Koska ajoneuvoja ei ole tai niiden liikennöinti on täysin satunnaista, kyseisillä alueille jalankulkija saa pomppia alueellaan kuin superpallo.

        Ei ole mitään ristiriitaa, tieliikennelaki on asiassa täysin yksiselitteinen. Jos on ajoneuvoja, kävellään reunassa.

        Asiaa voi kysyä poliisilta tai liikennesuunnittelusta, jos asia askarruttaa.

        Asiassa on ristiriita. Tieliikennelaki ei ole asiassa täysin yksiselitteinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pihakatu ja kävelykatu ole mitään väyliä, ei ole myöskään jalkakäytävä. Koska ajoneuvoja ei ole tai niiden liikennöinti on täysin satunnaista, kyseisillä alueille jalankulkija saa pomppia alueellaan kuin superpallo.

        Ei ole mitään ristiriitaa, tieliikennelaki on asiassa täysin yksiselitteinen. Jos on ajoneuvoja, kävellään reunassa.

        Asiaa voi kysyä poliisilta tai liikennesuunnittelusta, jos asia askarruttaa.

        Väylällä tarkoitetaan puhekielessä usein tietä. Tie on kulkuneuvojen tai jalankulkijoiden liikkumista varten rakennettu väylä.

        Tieliikennelaissa tarkoitetaan: tiellä maantietä, katua, yksityistä tietä, moottorikelkkailureittiä tai muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua taikka yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta.

        Tieliikennelaissa tarkoitetaan: jalkakäytävällä jalankulkijoille tarkoitettua ajoradasta rakenteellisesti erotettua tai erillistä tien osaa taikka erillistä tietä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Väylällä tarkoitetaan puhekielessä usein tietä. Tie on kulkuneuvojen tai jalankulkijoiden liikkumista varten rakennettu väylä.

        Tieliikennelaissa tarkoitetaan: tiellä maantietä, katua, yksityistä tietä, moottorikelkkailureittiä tai muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua taikka yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta.

        Tieliikennelaissa tarkoitetaan: jalkakäytävällä jalankulkijoille tarkoitettua ajoradasta rakenteellisesti erotettua tai erillistä tien osaa taikka erillistä tietä.

        Laki ei määrittele väylä-sanaa.

        Väylä-sanalla on Kielitoimiston sanakirjan mukaan kaksi merkitystä.

        1. purjehduskelpoiseksi todettu ja merkitty alusten kulkureitti; laivaliikenteelle jäähän murrettu reitti.
        Satamaan ruopattu väylä.
        Laivaväylä.
        Syväväylä.
        Rannikko-, saaristoväylä.

        2. reitti
        Kaupunkiin johtavat väylät = tiet.
        Golfradan väylät = viheriöille johtavat reitit.
        Liikenneväylä.
        Kevyen liikenteen väylä.
        Uittoväylä.
        Kuv. Kulttuurin valtaväylät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki ei määrittele väylä-sanaa.

        Väylä-sanalla on Kielitoimiston sanakirjan mukaan kaksi merkitystä.

        1. purjehduskelpoiseksi todettu ja merkitty alusten kulkureitti; laivaliikenteelle jäähän murrettu reitti.
        Satamaan ruopattu väylä.
        Laivaväylä.
        Syväväylä.
        Rannikko-, saaristoväylä.

        2. reitti
        Kaupunkiin johtavat väylät = tiet.
        Golfradan väylät = viheriöille johtavat reitit.
        Liikenneväylä.
        Kevyen liikenteen väylä.
        Uittoväylä.
        Kuv. Kulttuurin valtaväylät.

        Ei määrittele, eikä sellaista väitetty. Puhuttiin puhekielestä. Tien ja jalkakäytävän sen sijaan tieliikennelaki määrittää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki

        Keskeisin oikeuslähde Suomessa on laki. Tuomioistuinten ratkaisujen ja viranomaisten päätösten ja toiminnan on aina perustuttava lakiin. Tämä ns. lakisidonnaisuuden periaatteesta on kirjattu Suomessa perustuslain 2.3 §:ään (yleinen lakisidonnaisuuden periaate) ja 8 §:ään (rikosoikeudellinen laillisuusperiaate). Lainsäädännön ensisijaisuus oikeuslähteenä on kirjattu myös tuomioistuinlain 9 luvun 1 §:ään, jonka mukaan tuomaria sitoo ratkaisutoiminnassa vain laki.

        Kansallisen lainsäädännön lisäksi oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa tulisi noudattaa myös Euroopan unionin oikeutta ja niitä kansainvälisen oikeuden pakottavia normeja joihin Suomi on sitoutunut.


        Esityöt, oikeuskäytäntö ja muut oikeuslähteet

        Lainsäädännön lisäksi tärkeitä oikeuslähteitä ovat lainsäätäjän tarkoitus ja kansallisten tuomioistuinten ratkaisukäytäntö.

        Lainsäätäjän tarkoitus käy parhaiten esille lain valmisteluasiakirjoista, kuten komiteanmietinnöistä, työryhmäraporteista, hallituksen esityksistä ja eduskunnan valiokuntamietinnöistä. Oikeuskäytännön asema oikeuslähteenä perustuu ajatukseen siitä, että aiempaa ratkaisukäytäntöä vastaava tapaus ratkaistaan samalla tavalla. Oikeuskäytännön osalta eniten painoarvoa on ylimpien tuomioistuinten, eli korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden, ratkaisukäytännöllä.

        Oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa ja tulkinnassa on mahdollista hyödyntää myös muita oikeuslähteitä. Näiden oikeuslähteiden joukko on dynaamisempi ja painoarvo tilannekohtainen. Muita oikeuslähteitä ovat esimerkiksi tietyllä alalla vakiintuneet tavat ja menettelyt, oikeuskirjallisuus, oikeusvertailevat argumentit sekä käytännölliset, eettiset ja moraaliset argumentit.


        Oikeudelliset informaatiolähteet

        Oikeudellinen informaatio on oikeudesta, oikeudellisesta toiminnasta ja oikeusinstituutioista kertovaa informaatiota kaikissa eri muodoissaan. Tiedonhakija saa tietoa oikeuslähteiden sisällöstä erilaisista informaatiolähteistä. Oikeudelliset informaatiolähteet ovat konkreettisia yleensä tekstimuotoisia dokumentteja, kuten
        kuten lakikirjoja tai valiokuntien mietintöjä, jotka antavat tietoa jonkin oikeuslähteen sisällöstä. Oikeudelliset informaatiolähteet voivat olla painetussa tai sähköisessä muodossa.

        Oikeustiede on tavanomaista enemmän informaatiosta riippuva ala ja tämän takia luotettavien informaatiolähteiden tuntemus on oikeustieteessä erittäin tärkeää.
        Eduskunnan kirjaston kokoelmissa on laajasti saatavilla oikeudellisia informaatiolähteitä sekä painetussa että sähköisessä muodossa. Tarjoamme myös koulutusta ja neuvontaa informaatiolähteiden käytössä. Halutessa voi varata ajan myös henkilökohtaiseen tiedonhaun opastukseen.

        Lähde:
        https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/kotimainen_oikeus/kotimaiset-oikeuslahteet/Sivut/Yleista-oikeuslahteista-ja-oikeudellisesta-informaatiosta.aspx

        Mitä ihmettä yritit tuolla kopiollasi saada aikaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Asiassa on ristiriita. Tieliikennelaki ei ole asiassa täysin yksiselitteinen.

        Vain sinä olet tuota mieltä. Yksin.

        Kysy asiasta tarvittaessa poliisilta tai liikennesunnittelijalta. Faktana mitään ristiriitaa ei ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei määrittele, eikä sellaista väitetty. Puhuttiin puhekielestä. Tien ja jalkakäytävän sen sijaan tieliikennelaki määrittää.

        Väylä-sanalla on kirjakielessä kaksi merkitystä, eikä sana ole mitenkään vain puhekielinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Väylällä tarkoitetaan puhekielessä usein tietä. Tie on kulkuneuvojen tai jalankulkijoiden liikkumista varten rakennettu väylä.

        Tieliikennelaissa tarkoitetaan: tiellä maantietä, katua, yksityistä tietä, moottorikelkkailureittiä tai muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua taikka yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta.

        Tieliikennelaissa tarkoitetaan: jalkakäytävällä jalankulkijoille tarkoitettua ajoradasta rakenteellisesti erotettua tai erillistä tien osaa taikka erillistä tietä.

        Et kykene todistamaan taaskaan mielipidettäsi. Puhut väylästä ymmärtämättä, mitä sillä tarkoitetaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei määrittele, eikä sellaista väitetty. Puhuttiin puhekielestä. Tien ja jalkakäytävän sen sijaan tieliikennelaki määrittää.

        Puhekielessä jalkakäytävä on rotvalli. Sitäkö haluat puhekielelläsi tuoda keskusteluun mukaan.

        Käytät väylää ihan väärässä merkityksessä. Jalkakäytävä ei ole väylä, vaan väylällä liikkuu kulku- ja ajoneuvoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vain sinä olet tuota mieltä. Yksin.

        Kysy asiasta tarvittaessa poliisilta tai liikennesunnittelijalta. Faktana mitään ristiriitaa ei ole.

        Fakta on, että valmiin lain ja hallituksen esityksen välillä on ristiriita. Monet ovat havainneet saman. Se, että ristiriitaa ei ole huomioitu ja korjattu, niin se kummastuttaa. Olisi voitu tehdä tässä viimeisimmässä lakien muutoksessa (Hallituksen esitys eduskunnalle mikroliikkumista koskevaksi lainsäädännöksi HE 12/2025).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lakeja on myös ihan painettuina kirjoina, ellet satu tietämään.

        Kirjallisuudesta puhutaan usein kaunokirjallisuuden synonyyminä, vaikka termin sovellusala on huomattavasti tätä laajempi. Laajasti ymmärrettynä kirjallisuuteen luetaan kaikki kirjoitetun kielen lajit, kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjallisuus sekä ainakin osa suullisesta traditiosta.

        https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kirjallisuus

        Sä olet aivan pihalla!

        Sanoit: "Mikään lakikirjallisuus ei määritä, että yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä olisi ensisijaisesti pyöräliikenteen järjestely."

        Hessuli ehkä tarkoittaa oikeuskirjallisuutta, mutta ei ole löytänyt tieliikennelakiin liittyvää sellaista kirjaa. Lailla ei ole nimettyä kirjoittajaa, mutta oikeuskirjallisuudellla on kuten on vaikkapa romaaneilla. Kuka on kirjoittanut sen-ja-sen kirjan?

        Oikeuskirjallisuudessa oikeutta katsotaan ja pohditaan ilmiönä ja pyritään tulkitsemaan voimassaolevaa oikeutta. Vaikkapa Aarnio, Kangas, Halila, Hemmo, Airaksinen tai Lohi ovat oikeuskirjailijoita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Fakta on, että valmiin lain ja hallituksen esityksen välillä on ristiriita. Monet ovat havainneet saman. Se, että ristiriitaa ei ole huomioitu ja korjattu, niin se kummastuttaa. Olisi voitu tehdä tässä viimeisimmässä lakien muutoksessa (Hallituksen esitys eduskunnalle mikroliikkumista koskevaksi lainsäädännöksi HE 12/2025).

        Niin niin, et vai kykene osoittamaan sitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Fakta on, että valmiin lain ja hallituksen esityksen välillä on ristiriita. Monet ovat havainneet saman. Se, että ristiriitaa ei ole huomioitu ja korjattu, niin se kummastuttaa. Olisi voitu tehdä tässä viimeisimmässä lakien muutoksessa (Hallituksen esitys eduskunnalle mikroliikkumista koskevaksi lainsäädännöksi HE 12/2025).

        MIkä ristiriita?

        Jos ristiriita olisi, varmasti löydät maailmasta jonkun juristin tai virkamiehen, joka on kanssasi samaa mieltä.

        Osoita yksikin oikeusoppinut henkilö, joka on kanssasi samaa mieltä! Se lienee sinulle helppoa linkittämällä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Väylä-sanalla on kirjakielessä kaksi merkitystä, eikä sana ole mitenkään vain puhekielinen.

        Aivan, ja sen vuoksi:

        Pihakatu ja kävelykatu eivät ole mitään väyliä, ei ole myöskään jalkakäytävä. Koska ajoneuvoja ei ole tai niiden liikennöinti on täysin satunnaista, kyseisillä alueille jalankulkija saa pomppia alueellaan kuin superpallo.

        Tieliikennelaki on asiassa täysin yksiselitteinen. Jos on ajoneuvoja, kävellään reunassa.

        Asiaa voi kysyä poliisilta tai liikennesuunnittelusta, jos se vielä askarruttaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan, ja sen vuoksi:

        Pihakatu ja kävelykatu eivät ole mitään väyliä, ei ole myöskään jalkakäytävä. Koska ajoneuvoja ei ole tai niiden liikennöinti on täysin satunnaista, kyseisillä alueille jalankulkija saa pomppia alueellaan kuin superpallo.

        Tieliikennelaki on asiassa täysin yksiselitteinen. Jos on ajoneuvoja, kävellään reunassa.

        Asiaa voi kysyä poliisilta tai liikennesuunnittelusta, jos se vielä askarruttaa.

        Yritin osoittaa sinulle, että väylä-sanaa voi käyttää hyvässä kielenkäytössä myös tien ja reitin synonyymina. Puhutaanhan kevyen liikenteen väylästä, jolla tarkoitetaan kevyen liikenteen käyttämää tietä/reittiä.

        Väylä-sanan päämerkitys lienee kuitenkin 'purjehduskelpoiseksi todettu ja merkitty alusten kulkureitti'; 'laivaliikenteelle jäähän murrettu reitti'.

        Ennen kuin valittaa jollekulle sanan väärästä käytöstä, kannattaa tarkistaa sanakirjasta kaikki sanan tunnetut merkitykset. Esim. uskoa-sanalla on neljä muuta merkitystä jonkun totena ottamisen lisäksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yritin osoittaa sinulle, että väylä-sanaa voi käyttää hyvässä kielenkäytössä myös tien ja reitin synonyymina. Puhutaanhan kevyen liikenteen väylästä, jolla tarkoitetaan kevyen liikenteen käyttämää tietä/reittiä.

        Väylä-sanan päämerkitys lienee kuitenkin 'purjehduskelpoiseksi todettu ja merkitty alusten kulkureitti'; 'laivaliikenteelle jäähän murrettu reitti'.

        Ennen kuin valittaa jollekulle sanan väärästä käytöstä, kannattaa tarkistaa sanakirjasta kaikki sanan tunnetut merkitykset. Esim. uskoa-sanalla on neljä muuta merkitystä jonkun totena ottamisen lisäksi.

        Omaa keksintöäsi tuo puhekieli. Osoita lakiin ja oikeuteen liittyen se kohta. jossa vaikkapa jalkakäytävää kutsutaan väyläksi. Se on vamasti sinulle helppoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan, ja sen vuoksi:

        Pihakatu ja kävelykatu eivät ole mitään väyliä, ei ole myöskään jalkakäytävä. Koska ajoneuvoja ei ole tai niiden liikennöinti on täysin satunnaista, kyseisillä alueille jalankulkija saa pomppia alueellaan kuin superpallo.

        Tieliikennelaki on asiassa täysin yksiselitteinen. Jos on ajoneuvoja, kävellään reunassa.

        Asiaa voi kysyä poliisilta tai liikennesuunnittelusta, jos se vielä askarruttaa.

        ”Tieliikennelaki on asiassa täysin yksiselitteinen. Jos on ajoneuvoja, kävellään reunassa.”

        Sitten voit kai antaa tämän yksikäsitteisen lainkohdan, jotta voitaisiin tarkistaa, oletko osannut lukea oikein.

        Laki sanoo vain, että jalankulkijan on käytettävä jalkakäytävää tai piennarta. Jos sellaista ei ole tai sillä kävely ei käy haitatta päinsä, on käytettävä ajoradan tai pyörätien reunaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan, ja sen vuoksi:

        Pihakatu ja kävelykatu eivät ole mitään väyliä, ei ole myöskään jalkakäytävä. Koska ajoneuvoja ei ole tai niiden liikennöinti on täysin satunnaista, kyseisillä alueille jalankulkija saa pomppia alueellaan kuin superpallo.

        Tieliikennelaki on asiassa täysin yksiselitteinen. Jos on ajoneuvoja, kävellään reunassa.

        Asiaa voi kysyä poliisilta tai liikennesuunnittelusta, jos se vielä askarruttaa.

        2 §
        Määritelmät

        Tässä laissa tarkoitetaan:
        16 ) pihakadulla jalankulku- ja ajoneuvoliikenteelle tarkoitettua liikennemerkillä osoitettua katua;
        17 ) kävelykadulla jalankulku- ja polkupyöräliikenteelle tarkoitettua liikennemerkillä osoitettua katua;

        Pihakatu ja kävelykatu ovat teitä, koska katu on määrityksen mukaan tie.

        14 §
        Jalankulku pihakadulla ja kävelykadulla

        Sen estämättä, mitä 13 §:ssä säädetään, pihakadulla ja kävelykadulla jalankulkija saa kulkea kadun kaikilla osilla. Hän ei kuitenkaan saa tarpeettomasti estää ajoneuvoliikennettä eikä raitiovaunuliikennettä.

        Jokin vastaavanlainen määritys olisi voitu tehdä Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylän osalta, jossa määrätään jalankulkijat käyttämään väylän reunaa, mutta sellainen puuttuu.

        13 § määrätään vain seuraavaa: Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa. Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylää ei mainita mitenkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin niin, et vai kykene osoittamaan sitä.

        On jo osoitettu moneen kertaan. Ei vaadi kuin luetun ymmärtämistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Omaa keksintöäsi tuo puhekieli. Osoita lakiin ja oikeuteen liittyen se kohta. jossa vaikkapa jalkakäytävää kutsutaan väyläksi. Se on vamasti sinulle helppoa.

        Tuossa joku aiemmin puhui, että väylällä olisi puhekielessä jokin tietty toinen merkitys. Tarkistin sanakirjasta, ja suomen yleiskielessä väylä-sanalla on kaksi eri merkitystä, eikä kumpikaan näistä merkityksistä ole vain puhekielinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Omaa keksintöäsi tuo puhekieli. Osoita lakiin ja oikeuteen liittyen se kohta. jossa vaikkapa jalkakäytävää kutsutaan väyläksi. Se on vamasti sinulle helppoa.

        Tieliikennelaista löytyy toki väylä sanalla asioita, kuten esim. F28 Kansainvälisen pääliikenneväylän numero, tai Väylävirasto. Jalkakäytävän määritys on jo keskustelussa kerrottu. Samoin on kerrottu väylä sanan merkityksestä ja sitä voidaan käyttää tien ja reitin synonyymina.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki: "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa."

        Yhdistetty väylä ei ole jalkakäytävä eli jalkakäytävää ei siis ole: näillä kahdella on täysin erilaiset liikennemerkit. Liikennemerkin vaikutusalueellla on olemassa vain yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä.

        Koska jalkakäytävää ei ole - on vain yhdistetty väylä - jalankulkijan on käytettävä reunaa.

        Sanot, että se on vain yhdistetty väylä (nimeltä Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä). Lähetään sitten siitä, että noin on ja se on oma väylätyyppinsä. Tieliikennelain 13 § määrää sitten mm. seuraavaa:

        "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa."

        Tuota omanlaista Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylätyyppiä ei luetella ollenkaan. Jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa, mutta määräys ei sitten koske tuota yhdistettyä väylää.

        Lopputulos on täysin sama kuin siinä tapauksessa, että yhdistetyllä väylällä on pyörätien lisäksi myös jalkakäytävä.

        Tilanne olisi sitten täysin eri, mikäli tieliikennelaissa lukisi esim. näin: "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien, yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän tai ajoradan reunaa."

        Nyt noin ei lue.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On jo osoitettu moneen kertaan. Ei vaadi kuin luetun ymmärtämistä.

        Et ole osoittanut mitään muuta kuin mieliipiteesi. Se on selvä, mutta ei faktaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Tieliikennelaki on asiassa täysin yksiselitteinen. Jos on ajoneuvoja, kävellään reunassa.”

        Sitten voit kai antaa tämän yksikäsitteisen lainkohdan, jotta voitaisiin tarkistaa, oletko osannut lukea oikein.

        Laki sanoo vain, että jalankulkijan on käytettävä jalkakäytävää tai piennarta. Jos sellaista ei ole tai sillä kävely ei käy haitatta päinsä, on käytettävä ajoradan tai pyörätien reunaa.

        Miten poliisit ja liikennesuunnittelijat ovat tulkinneet lakia. Missä heidän mukaansa kävellään? Minulle riittää se, miten poliisi eli valvova viranomainen, tulkitsee lakia. Jos he tulkitsevat lakia väärin, he syyllistyvät virkavirheeseen.

        Jos ristiriita laissa olisi, varmasti löydät maailmasta jonkun juristin tai virkamiehen, joka on kanssasi samaa mieltä. Anna sen juristin tai virkamiehen titteli ja linkki.

        Olet asiasi kanssa täysin yksin! Sinä et vain osaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sanot, että se on vain yhdistetty väylä (nimeltä Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä). Lähetään sitten siitä, että noin on ja se on oma väylätyyppinsä. Tieliikennelain 13 § määrää sitten mm. seuraavaa:

        "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa."

        Tuota omanlaista Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylätyyppiä ei luetella ollenkaan. Jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa, mutta määräys ei sitten koske tuota yhdistettyä väylää.

        Lopputulos on täysin sama kuin siinä tapauksessa, että yhdistetyllä väylällä on pyörätien lisäksi myös jalkakäytävä.

        Tilanne olisi sitten täysin eri, mikäli tieliikennelaissa lukisi esim. näin: "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien, yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän tai ajoradan reunaa."

        Nyt noin ei lue.

        Eli laissa ei ole mitään ristiriitaa. Jos väylällä on ajoneuvoja, jalankulkijan paikka on reunassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sanot, että se on vain yhdistetty väylä (nimeltä Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä). Lähetään sitten siitä, että noin on ja se on oma väylätyyppinsä. Tieliikennelain 13 § määrää sitten mm. seuraavaa:

        "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa."

        Tuota omanlaista Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylätyyppiä ei luetella ollenkaan. Jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa, mutta määräys ei sitten koske tuota yhdistettyä väylää.

        Lopputulos on täysin sama kuin siinä tapauksessa, että yhdistetyllä väylällä on pyörätien lisäksi myös jalkakäytävä.

        Tilanne olisi sitten täysin eri, mikäli tieliikennelaissa lukisi esim. näin: "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien, yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän tai ajoradan reunaa."

        Nyt noin ei lue.

        Ehdotin elokuussa liikenne- ja viestintäministeriölle, että he lisäisivät lakiin tekstin ”Yhdistetetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkijan on yleensä käytettävä sen reunaa”. Ministeriö kiitti palautteesta ja lupasi huomioida ehdotukseni, mutta mitään sen suuntaista ei ole vielä näkynyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ehdotin elokuussa liikenne- ja viestintäministeriölle, että he lisäisivät lakiin tekstin ”Yhdistetetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkijan on yleensä käytettävä sen reunaa”. Ministeriö kiitti palautteesta ja lupasi huomioida ehdotukseni, mutta mitään sen suuntaista ei ole vielä näkynyt.

        Jankutatko edelleen siis samasta asiasta? Miksi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jankutatko edelleen siis samasta asiasta? Miksi?

        En ole kahdeksaan kuukauteen puhunut asiasta. Tämän ketjun aloitus on jonkun muun tekemä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ehdotin elokuussa liikenne- ja viestintäministeriölle, että he lisäisivät lakiin tekstin ”Yhdistetetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkijan on yleensä käytettävä sen reunaa”. Ministeriö kiitti palautteesta ja lupasi huomioida ehdotukseni, mutta mitään sen suuntaista ei ole vielä näkynyt.

        Mitä vastaat tähän?

        "Pyörätiellä jalankulkijan tulee yleensä kävellä sen reunaa pitkin. Sama koskee yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. Nykyisin laissa ei ole enää säännöksiä siitä, tuleeko käyttää vasenta vai oikeaa reunaa kuljettaessa pyörätiellä, yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä tai suojatiellä. Myöskään ei enää säännellä sitä, kummalta puolelta vastaan tuleva on sivuutettava tai edellä kulkeva ohitettava kuljettaessa näillä väylillä." (Minilex)

        Ovatko juristit tässäkin väärässä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä vastaat tähän?

        "Pyörätiellä jalankulkijan tulee yleensä kävellä sen reunaa pitkin. Sama koskee yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. Nykyisin laissa ei ole enää säännöksiä siitä, tuleeko käyttää vasenta vai oikeaa reunaa kuljettaessa pyörätiellä, yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä tai suojatiellä. Myöskään ei enää säännellä sitä, kummalta puolelta vastaan tuleva on sivuutettava tai edellä kulkeva ohitettava kuljettaessa näillä väylillä." (Minilex)

        Ovatko juristit tässäkin väärässä?

        Hallituksen esityksen mukaan jalankulkijan tulisi pyörätiellä sekä yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävälIä voida valita kumpaa reunaa hän kulkee ja kummalle puolelle väistää pyöräilijöitä.

        Jalankulkijan paikka on väylän jommalla kummalla reunalla, ja tässä on ajateltu varsinkin lapsia, jotka eivät erota vielä oikeaa ja vasenta. Merkin D6 vaikutusalueella pyöräilijä ajaa oikealla ihan liikennöinnin peruskaavan mukaisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä vastaat tähän?

        "Pyörätiellä jalankulkijan tulee yleensä kävellä sen reunaa pitkin. Sama koskee yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää. Nykyisin laissa ei ole enää säännöksiä siitä, tuleeko käyttää vasenta vai oikeaa reunaa kuljettaessa pyörätiellä, yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä tai suojatiellä. Myöskään ei enää säännellä sitä, kummalta puolelta vastaan tuleva on sivuutettava tai edellä kulkeva ohitettava kuljettaessa näillä väylillä." (Minilex)

        Ovatko juristit tässäkin väärässä?

        Ovat varmaan tulkinneet hallituksen esitystä ja päätyneet tuohon lopputulokseen. Hallituksen esityksessä asia mainitaan tällä tavalla:

        "Suomessa on paljon yhdistettyä jalkakäytävää ja pyörätietä. Velvollisuudella käyttää pyörätien reunaa ei edelleenkään estettäisi sitä, että esimerkiksi pariskunta voisi kävellä käsi kädessä pyörätiellä. Reunassa on mahdollista kävellä rinnakkain. Jos väylällä on paljon jalankulkua, suunnittelun ja rakentamisen pääsääntö on, että väylät pitää erotella toisistaan."

        Hallituksen esitys on toissijainen oikeuslähde ja sitä voidaan käyttää tulkinnoissa. Nyt ei kuitenkaan ole tulkinnasta kyse, vaan normiristiriidasta, jota koko aloitus koskee. Hallituksen esityksessä sanotaan yhtä, joka ei sitten löydy valmiista tieliikennelaista.

        1. Lex superior derogat legi inferiori (= ylempi laki/normi syrjäyttää alemman lain/normin)
        2. 2. Lex posterior derogat legi priori (= myöhempi laki/normi syrjäyttää aikaisemman lain/normin)
        3. 3. Lex specialis derogat legi generali (= erityislaki/-normi syrjäyttää yleislain/normin).

        Jos hallituksen esitys ja valmis laki ovat ristiriidassa keskenään, niin valmis laki syrjäyttää hallituksen esityksen, eli voittaa. Valmiin lain osalta ei löydy sellaista määritystä, joka velvoittaa toimimaan tuon hallituksen esityksen tahdon mukaisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole kahdeksaan kuukauteen puhunut asiasta. Tämän ketjun aloitus on jonkun muun tekemä.

        Joo, tällä on keskustelemassa vähintään 3 eri henkilöä, ellei sitten jopa enemmän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ovat varmaan tulkinneet hallituksen esitystä ja päätyneet tuohon lopputulokseen. Hallituksen esityksessä asia mainitaan tällä tavalla:

        "Suomessa on paljon yhdistettyä jalkakäytävää ja pyörätietä. Velvollisuudella käyttää pyörätien reunaa ei edelleenkään estettäisi sitä, että esimerkiksi pariskunta voisi kävellä käsi kädessä pyörätiellä. Reunassa on mahdollista kävellä rinnakkain. Jos väylällä on paljon jalankulkua, suunnittelun ja rakentamisen pääsääntö on, että väylät pitää erotella toisistaan."

        Hallituksen esitys on toissijainen oikeuslähde ja sitä voidaan käyttää tulkinnoissa. Nyt ei kuitenkaan ole tulkinnasta kyse, vaan normiristiriidasta, jota koko aloitus koskee. Hallituksen esityksessä sanotaan yhtä, joka ei sitten löydy valmiista tieliikennelaista.

        1. Lex superior derogat legi inferiori (= ylempi laki/normi syrjäyttää alemman lain/normin)
        2. 2. Lex posterior derogat legi priori (= myöhempi laki/normi syrjäyttää aikaisemman lain/normin)
        3. 3. Lex specialis derogat legi generali (= erityislaki/-normi syrjäyttää yleislain/normin).

        Jos hallituksen esitys ja valmis laki ovat ristiriidassa keskenään, niin valmis laki syrjäyttää hallituksen esityksen, eli voittaa. Valmiin lain osalta ei löydy sellaista määritystä, joka velvoittaa toimimaan tuon hallituksen esityksen tahdon mukaisesti.

        Säännöt ovat selvät ja sinä provosoit asiassa tarkoituksella useilla eri foorumeilla jopa niin pitkälle, että lähestyt ministeriöitä. Sama jankutus alkaa aina alusta ja jatkuu pitkään kopioina ja kopion kopioina.

        Kukaan ei ole kanssasi samaa mieltä. Jos joku lainoppinut olisi kanssasi samaa mieltä, kykenisit kyllä antamaan sen henkilön nimen tai tittelin.

        Laissa ei ole mitään ristiriitaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Säännöt ovat selvät ja sinä provosoit asiassa tarkoituksella useilla eri foorumeilla jopa niin pitkälle, että lähestyt ministeriöitä. Sama jankutus alkaa aina alusta ja jatkuu pitkään kopioina ja kopion kopioina.

        Kukaan ei ole kanssasi samaa mieltä. Jos joku lainoppinut olisi kanssasi samaa mieltä, kykenisit kyllä antamaan sen henkilön nimen tai tittelin.

        Laissa ei ole mitään ristiriitaa.

        Laissa on selkeä ristiriita ja asia on esitetty useaan otteeseen. Se että sitä ei ole huomioitu, ei poista sitä ristiriitaa mitenkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laissa on selkeä ristiriita ja asia on esitetty useaan otteeseen. Se että sitä ei ole huomioitu, ei poista sitä ristiriitaa mitenkään.

        Laissa ei ole mitään ristiriitaa, on vain mielipiteesi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole kahdeksaan kuukauteen puhunut asiasta. Tämän ketjun aloitus on jonkun muun tekemä.

        Johon avaukseen sinä liitit tämän tieliikennelakikeskustelun.

        On käynyt esille, että olet jankuttanut samaa mielipidettäsi eri fillarifoorumeilla nyt kevään aikana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Säännöt ovat selvät ja sinä provosoit asiassa tarkoituksella useilla eri foorumeilla jopa niin pitkälle, että lähestyt ministeriöitä. Sama jankutus alkaa aina alusta ja jatkuu pitkään kopioina ja kopion kopioina.

        Kukaan ei ole kanssasi samaa mieltä. Jos joku lainoppinut olisi kanssasi samaa mieltä, kykenisit kyllä antamaan sen henkilön nimen tai tittelin.

        Laissa ei ole mitään ristiriitaa.

        Tieliikennelaissa ei edelleenkään löydy sellaista kohtaa, joka velvoittaa kävelemään reunassa yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylällä. Jos asiaa on tulkittu hallituksen esityksen perusteella, niin sitten niin on. Silti valmiista tieliikennelaista ei sellaista vaatimusta löydy. Lue vaikka 2025-05-02 14:36:40 tehty kirjoitus.

        Se, että poliisi ja muut ohjeistavat niin tekemään, niin on täysin eri seikka. Perustuu takuulla hallituksen esitykseen, ei valmiiseen lakiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Säännöt ovat selvät ja sinä provosoit asiassa tarkoituksella useilla eri foorumeilla jopa niin pitkälle, että lähestyt ministeriöitä. Sama jankutus alkaa aina alusta ja jatkuu pitkään kopioina ja kopion kopioina.

        Kukaan ei ole kanssasi samaa mieltä. Jos joku lainoppinut olisi kanssasi samaa mieltä, kykenisit kyllä antamaan sen henkilön nimen tai tittelin.

        Laissa ei ole mitään ristiriitaa.

        Säännöistä ei suoranaisesti ole aina puhuttu, vaan lain ja hallituksen esityksen välisestä ristiriidasta ja miten tämä näyttäytyy normiristiriidan näkökulmasta mietittynä. Täällä on muuten useita eri keskustelijoita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Säännöistä ei suoranaisesti ole aina puhuttu, vaan lain ja hallituksen esityksen välisestä ristiriidasta ja miten tämä näyttäytyy normiristiriidan näkökulmasta mietittynä. Täällä on muuten useita eri keskustelijoita.

        Ei ole mitään ristiriitaa, vaan pelkkää provosointia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tieliikennelaissa ei edelleenkään löydy sellaista kohtaa, joka velvoittaa kävelemään reunassa yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylällä. Jos asiaa on tulkittu hallituksen esityksen perusteella, niin sitten niin on. Silti valmiista tieliikennelaista ei sellaista vaatimusta löydy. Lue vaikka 2025-05-02 14:36:40 tehty kirjoitus.

        Se, että poliisi ja muut ohjeistavat niin tekemään, niin on täysin eri seikka. Perustuu takuulla hallituksen esitykseen, ei valmiiseen lakiin.

        Laki on yksiselitteinen eli reunassa kävellään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Johon avaukseen sinä liitit tämän tieliikennelakikeskustelun.

        On käynyt esille, että olet jankuttanut samaa mielipidettäsi eri fillarifoorumeilla nyt kevään aikana.

        Tuota jankuttamista ei voi kieltää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki on yksiselitteinen eli reunassa kävellään.

        Jokainen pystyy lukemaan ja havaitsemaan asian ihan itse, ilman tuota omaa jankuttamistasi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jokainen pystyy lukemaan ja havaitsemaan asian ihan itse, ilman tuota omaa jankuttamistasi.

        Tuossa oli mielipide, ei faktaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jokainen pystyy lukemaan ja havaitsemaan asian ihan itse, ilman tuota omaa jankuttamistasi.

        Monessako eri fillaripaikassa olet nyt kirjoittanut asiasta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuossa oli mielipide, ei faktaa.

        Olet moneen otteeseen maininnut tuon pelkän oman mielipiteesi, ettei ristiriitaa ole, vaikka jokainen voi lukemalla todeta faktat ihan itse.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puhekielessä jalkakäytävä on rotvalli. Sitäkö haluat puhekielelläsi tuoda keskusteluun mukaan.

        Käytät väylää ihan väärässä merkityksessä. Jalkakäytävä ei ole väylä, vaan väylällä liikkuu kulku- ja ajoneuvoja.

        Jalankulkuympäristön elementti

        Jalankulkuympäristön elementillä tarkoitetaan jalankulkijan käyttöön tarkoitettua väylää, tilaa, ylityspaikkaa tai rakennelmaa sekä jalankulkijan liikkumiseen ja oleskeluun vaikuttavaa fyysistä tekijää.

        Rotvallia ei väyläviraston jalankulun suunnitteluohje tunnista.


    • Anonyymi

      Lawetti ei kuulu Moktar Guptan nimimerkkeihin.

      • Anonyymi

        Saattaa kuuluakin. Molempia ainakin vaivaa jokin vakava mielellinen sairaus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saattaa kuuluakin. Molempia ainakin vaivaa jokin vakava mielellinen sairaus.

        Perussairaus voi olla sama. Mutta Lawetin mielenkiinto kohdistuu pelkastään lainkäyttöön kun taas Moktar Gubta on maahanmuuton laaja-alainen mielipideautomaatti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Perussairaus voi olla sama. Mutta Lawetin mielenkiinto kohdistuu pelkastään lainkäyttöön kun taas Moktar Gubta on maahanmuuton laaja-alainen mielipideautomaatti.

        Joillakin voi olla pakonomainen tarve väittää vastaan, eli jokin patologinen väittelemisen tarve.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joillakin voi olla pakonomainen tarve väittää vastaan, eli jokin patologinen väittelemisen tarve.

        Niin. Esimerkiksi sellainen yksityiskohta että kuinka mont henkilöä tätä ketjua seuraa.


    • Anonyymi

      Tieliikennelaista

      Luin asian nyt laista, ettei kenenkään tarvitse jankuttaa tietämättömänä.

      Pois sulkeva sääntö.

      (1) Jalkakäytävällä tarkoitetaan jalankulkijoille tarkoitettua ajoradasta erotettua tai erillistä tien osaa taikka erillistä tietä; ja

      -pihakadulla jalankulku- ja ajoneuvoliikenteelle tarkoitettua katua; ja 

      -kävelykadulla jalankulku- ja polkupyöräliikenteelle tarkoitettua katua.

      (2) Vain ja ainoastaan kohdassa (1) mainituilla alueilla kävely on kaikilta osiltaan vapaata pois lukien se, että piha- ja kävelykadulla jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää liikennettä.

      (3) Kaikki muut tieliikennelaissa mainitut alueet kuin edellä kuvatut jalkakäytävä, pihakatu ja kävelykatu ovat jalankulun osalta rajoitettuja.

      (4) Jalankulkijan on ensisijaisesti käytettävä jalkakäytävää tai piennarta.

      Kaikilta muilta osin

      (5) yhdistetty väylä eli liikennemerkillä D6 varustettu "yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä" ei ole jalkakäytävä, jolla kävely olisi kaikilta osin vapaata;

      (6) jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata muuta liikennettä; ja

      (7) jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa.

      --

      Liikennettä ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata.

      Jalankulkijan ehdoilla liikkumiseen on varattu vain jalkakäytävä, pihakatu tai kävelykatu, joten kaikkialla muualla jalankulkijan on noudatettava sitä, mitä jalan kulkemisesta tieliikennelain 3 luvussa todetaan. Jalankulkijan paikka on tiellä, pyörätiellä, yhdistetyllä väylällä sekä ajoradalla joko oikeassa tai vasemmassa reunassa.

      • Anonyymi

        ”Luin asian nyt laista, ettei kenenkään tarvitse jankuttaa tietämättömänä.”

        Oletko tähän asti keskustellut tässä ketjussa ilman että olisit kertaakaan lukenut tieliikennelakia? 😲


      • Anonyymi

        Pyörätie on vain pyöräliikenteelle tarkoitettu tie, liikennemerkki D5.

        Liikennemerkillä D6 taas osoitetaan ajoradasta erotettua taikka erillistä yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää, jota polkupyöräilijän ja jalankulkijan on käytettävä.

        Edellisen pois sulku -menetelmän mukaisesti vain kolmella eri alueella (jalkakäytävä, pihakatu ja kävelykatu) jalan kulkeminen on lähes vapaata. Alue D6 ei kuulu tuohon määriteltyyn vapaaseen ryhmään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pyörätie on vain pyöräliikenteelle tarkoitettu tie, liikennemerkki D5.

        Liikennemerkillä D6 taas osoitetaan ajoradasta erotettua taikka erillistä yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää, jota polkupyöräilijän ja jalankulkijan on käytettävä.

        Edellisen pois sulku -menetelmän mukaisesti vain kolmella eri alueella (jalkakäytävä, pihakatu ja kävelykatu) jalan kulkeminen on lähes vapaata. Alue D6 ei kuulu tuohon määriteltyyn vapaaseen ryhmään.

        Sovellat hyvin suoraviivaisesti keksimääsi pois sulku -menetelmää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pyörätie on vain pyöräliikenteelle tarkoitettu tie, liikennemerkki D5.

        Liikennemerkillä D6 taas osoitetaan ajoradasta erotettua taikka erillistä yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää, jota polkupyöräilijän ja jalankulkijan on käytettävä.

        Edellisen pois sulku -menetelmän mukaisesti vain kolmella eri alueella (jalkakäytävä, pihakatu ja kävelykatu) jalan kulkeminen on lähes vapaata. Alue D6 ei kuulu tuohon määriteltyyn vapaaseen ryhmään.

        "D6 Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä

        Merkillä osoitetaan yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä, jota polkupyöräilijän ja jalankulkijan on käytettävä kulkiessaan asianomaiseen suuntaan. Muuten on pyörätiestä ja jalkakäytävästä voimassa, mitä merkeistä D4 ja D5 säädetään."

        Huomioi tuossa seuraava seikka: "Muuten on pyörätiestä ja jalkakäytävästä voimassa, mitä merkeistä D4 ja D5 säädetään", eli Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylällä on voimassa myös, mitä merkeistä D4 ja D5 säädetään. Jos D6 osalta on voimassa myös, mitä D4 ja D5 osalta säädetään, niin D4 merkillä osoitettaan jalkakäytävä.

        13 § ottaa sitten kantaa siihen, että jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole, tai niillä ei voi esteettömästi kävellä. "Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa."

        D6 osalta on kuitenkin voimassa, mitä merkeistä D4 ja D5 säädetään ja D4 oli se jalkakäytävä, eli pyörätien lisäksi on myös jalkakäytävä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sovellat hyvin suoraviivaisesti keksimääsi pois sulku -menetelmää.

        Ei ole minun keksimäni, vaan toimii hyvin tässäkin tapauksessa

        Aloitushan ei koske tieliikennelakia, vaan on ylätason hypoteettista oikeudellista pohdintaa.


    • Anonyymi

      Väylä on keskustelussa mainittu. On myös mainittu, että suunnitteluohjeet pätevät myös. Otetaan sitten ote väyläviraston suunnitteluohjeesta.

      Väyläviraston ohjeita 34/2022
      Jalankulun suunnittelu

      1.5 Käsitteitä

      Jalankulkuympäristön elementti
      Jalankulkuympäristön elementillä tarkoitetaan jalankulkijan käyttöön tarkoitettua väylää, tilaa, ylityspaikkaa tai rakennelmaa sekä jalankulkijan liikkumiseen ja oleskeluun vaikuttavaa fyysistä tekijää.

      Jalkakäytävä
      Jalankulkijoille tarkoitettu ajoradasta rakenteellisesti erotettu tai erillinen tien osa taikka erillinen tie (TLL 2 §).


      Jalkakäytävä on siis jalankulkijoille tarkoitettu väylä. Se voi olla tien osa tai erillinen tie.

      • Anonyymi

        Juurihan eräs anonyymi on vahvasti painottanut, että poliisin, väyläviraston tai Liikenneturvan tulkinnat, näkemykset ja lain tieliikennelain toimeenpano ei ole uskottavaa tai pätevää. Hänen mukaansa näiden viranomaisten tulkinta ei ole lakiin perustuvaa.

        Tätä anonyymin tapaa tulkiten ja simuloiden jalkakäytävä on jalankulkijoille tarkoitettua tilaa, tietä tai tien osaa, mutta ei väylä.


      • Anonyymi

        Saman ohjeen mukaan yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä on ensisijaisesti pyöräliikenteen järjestely, jossa ei merkitä tai rakenneta erikseen jalkakäytävää pyörätien rinnalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juurihan eräs anonyymi on vahvasti painottanut, että poliisin, väyläviraston tai Liikenneturvan tulkinnat, näkemykset ja lain tieliikennelain toimeenpano ei ole uskottavaa tai pätevää. Hänen mukaansa näiden viranomaisten tulkinta ei ole lakiin perustuvaa.

        Tätä anonyymin tapaa tulkiten ja simuloiden jalkakäytävä on jalankulkijoille tarkoitettua tilaa, tietä tai tien osaa, mutta ei väylä.

        Luetun ymmärtäminen ei aina ole niin helppoa. On pääosin puhuttu lain ja hallituksen esityksen ristiriidasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saman ohjeen mukaan yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä on ensisijaisesti pyöräliikenteen järjestely, jossa ei merkitä tai rakenneta erikseen jalkakäytävää pyörätien rinnalle.

        Näin siellä on mainittu. Väyläviraston ohje ei kuitenkaan ole laki. Lakiin pitää saada vedenpitävä määritys asian suhteen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näin siellä on mainittu. Väyläviraston ohje ei kuitenkaan ole laki. Lakiin pitää saada vedenpitävä määritys asian suhteen.

        Miten vaikea sinun on ymmärtää että viranomaisen toiminnan on perustuttava lakiin? Tässä avauksessa on mainittu viranomaisia ja virkamiehiä, jotka toimivat virkavastuulla. Jos he kertovat tieliikennelaista jotakin, se on varmuudella oikein ja perustuu lakiin.

        Ei ole mitään ristiriitaa, vaan yhden jankuttavan henkilön mielipide. Lain antama määritys on vedenpitävä.

        Yksikään oikeusoppinut tai virkamies ei ole esittänyt ristiriidasta sanaakaan, vaikka tällaista on pyydetty näytille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luetun ymmärtäminen ei aina ole niin helppoa. On pääosin puhuttu lain ja hallituksen esityksen ristiriidasta.

        Ja anonyymin väitteestä, että virkamies antaa laista mahdollisesti vääriä tulkintoja, vaikka ei pitäisi, koska laki on epäselvä. Virkamiehen pitäisi pitää suu siis kiinni, koska laki on epäselvä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten vaikea sinun on ymmärtää että viranomaisen toiminnan on perustuttava lakiin? Tässä avauksessa on mainittu viranomaisia ja virkamiehiä, jotka toimivat virkavastuulla. Jos he kertovat tieliikennelaista jotakin, se on varmuudella oikein ja perustuu lakiin.

        Ei ole mitään ristiriitaa, vaan yhden jankuttavan henkilön mielipide. Lain antama määritys on vedenpitävä.

        Yksikään oikeusoppinut tai virkamies ei ole esittänyt ristiriidasta sanaakaan, vaikka tällaista on pyydetty näytille.

        Virkamiehet eivät suurella tätä palstaa mahdollisesti lue, joten heidän mielipidettä pitää erikseen tiedustella. Samaa voi mahdollisesti todeta laki-/oikeusoppineiden osalta. Kirjoittaja ei kenties tunne sellaisia henkilöitä, joten sinun kannattaa sitten ihan itse kysyä asiaa heiltä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Virkamiehet eivät suurella tätä palstaa mahdollisesti lue, joten heidän mielipidettä pitää erikseen tiedustella. Samaa voi mahdollisesti todeta laki-/oikeusoppineiden osalta. Kirjoittaja ei kenties tunne sellaisia henkilöitä, joten sinun kannattaa sitten ihan itse kysyä asiaa heiltä.

        Täällä on annettu useita linkkejä lähteisiin, joissa virkamies oikeushenkilönä kertoo oikean lain tulkinnan (poliisi, liikennesuunnittelija sekä Liikenneturva).

        Asiassa ja lain soveltamisessa ei ole mitään epäselvää tai ristiriitaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täällä on annettu useita linkkejä lähteisiin, joissa virkamies oikeushenkilönä kertoo oikean lain tulkinnan (poliisi, liikennesuunnittelija sekä Liikenneturva).

        Asiassa ja lain soveltamisessa ei ole mitään epäselvää tai ristiriitaista.

        Lain soveltamisesta ei ole ollut puhe, vaan on oikeudellista pohdintaa liittyen aloituksen aiheeseen. On lain kieliasusta kyse, eli miten kielellisesti asiat on kirjoitettu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lain soveltamisesta ei ole ollut puhe, vaan on oikeudellista pohdintaa liittyen aloituksen aiheeseen. On lain kieliasusta kyse, eli miten kielellisesti asiat on kirjoitettu.

        Aloitus ei koske mitään kieliasua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aloitus ei koske mitään kieliasua.

        Annettu esimerkki ristiriidasta koskee.


    • Anonyymi

      >>> Edellisen pois sulku -menetelmän mukaisesti vain kolmella eri alueella (jalkakäytävä, pihakatu ja kävelykatu) jalan kulkeminen on lähes vapaata. Alue D6 ei kuulu tuohon määriteltyyn vapaaseen ryhmään.

      Suoraan laista on todettavissa, että vain mainituilla kolmella alueella jalankulku on näennäisen vapaata. Aina kun väylälle liittyy mukaan ajoneuvoja, jalankulku tapahtuu reunassa. Turvallisesti ja sujuvasti väylän reunassa, ihan kuin aina on myös opetettu.

      • Anonyymi

        Pihakatuun ja kävelykatuun liittyy muita ajoneuvoja, aivan kuten liittyy yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väyläänkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pihakatuun ja kävelykatuun liittyy muita ajoneuvoja, aivan kuten liittyy yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väyläänkin.

        Piha- ja kävelykadusta on annettu oma lievä määräyksensä laissa: jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää liikennettä, mutta siitä huolimatta paikan valinta on täysin vapaata. Ei ole mitään reunaa, johon määrätään.

        Jalkakäytävällä lapsi pyöräilijänä väistää jalankulkijaa, kun jalankulkija vapaasti valitsee paikkansa itse.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Piha- ja kävelykadusta on annettu oma lievä määräyksensä laissa: jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää liikennettä, mutta siitä huolimatta paikan valinta on täysin vapaata. Ei ole mitään reunaa, johon määrätään.

        Jalkakäytävällä lapsi pyöräilijänä väistää jalankulkijaa, kun jalankulkija vapaasti valitsee paikkansa itse.

        Selkeästi on tieliikennelakiin määritelty nuo asiat. Näin ei ole yhdistetyn väylän osalta tehty, vaan pitää tulkita asioita muistakin oikeuslähteistä, kuten hallituksen esityksestä. Koko aloitus koskee sitä, että jos näiden muiden lähteiden osalta onkin ristiriitoja suhteessa lakiin. On oikeudellisesta pohdinnasta kyse.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Selkeästi on tieliikennelakiin määritelty nuo asiat. Näin ei ole yhdistetyn väylän osalta tehty, vaan pitää tulkita asioita muistakin oikeuslähteistä, kuten hallituksen esityksestä. Koko aloitus koskee sitä, että jos näiden muiden lähteiden osalta onkin ristiriitoja suhteessa lakiin. On oikeudellisesta pohdinnasta kyse.

        "Suoraan laista on todettavissa, että vain mainituilla kolmella alueella jalankulku on näennäisen vapaata. Aina kun väylälle liittyy mukaan ajoneuvoja, jalankulku tapahtuu reunassa. Turvallisesti ja sujuvasti väylän reunassa, ihan kuin aina on myös opetettu."

        Yhdistetyn väylän osalta ei ole mitään epäselvää tai ristiriitaa, vaan jalankulkija paikka on reunassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Suoraan laista on todettavissa, että vain mainituilla kolmella alueella jalankulku on näennäisen vapaata. Aina kun väylälle liittyy mukaan ajoneuvoja, jalankulku tapahtuu reunassa. Turvallisesti ja sujuvasti väylän reunassa, ihan kuin aina on myös opetettu."

        Yhdistetyn väylän osalta ei ole mitään epäselvää tai ristiriitaa, vaan jalankulkija paikka on reunassa.

        "14 §
        Jalankulku pihakadulla ja kävelykadulla

        Sen estämättä, mitä 13 §:ssä säädetään, pihakadulla ja kävelykadulla jalankulkija saa kulkea kadun kaikilla osilla. Hän ei kuitenkaan saa tarpeettomasti estää ajoneuvoliikennettä eikä raitiovaunuliikennettä."

        14 pykälässä asia ilmaistaan selvällä suomenkielellä. Pykälässä todetaan pihakadulla ja kävelykadulla olevan myös ajoneuvoliikennettä ja kenties jopa raitiovaunuliikennettä, jota jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "14 §
        Jalankulku pihakadulla ja kävelykadulla

        Sen estämättä, mitä 13 §:ssä säädetään, pihakadulla ja kävelykadulla jalankulkija saa kulkea kadun kaikilla osilla. Hän ei kuitenkaan saa tarpeettomasti estää ajoneuvoliikennettä eikä raitiovaunuliikennettä."

        14 pykälässä asia ilmaistaan selvällä suomenkielellä. Pykälässä todetaan pihakadulla ja kävelykadulla olevan myös ajoneuvoliikennettä ja kenties jopa raitiovaunuliikennettä, jota jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää.

        Juuri näin, eli mitään ristiriitaa asiassa ei ole: ko. kaduilla paikan valinta on täysin vapaata kuten myös jalkakäytävällä.

        Väylällä sen sijaan mennään reunassa., kuten lapsillekin opetetaan jo koulussa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "14 §
        Jalankulku pihakadulla ja kävelykadulla

        Sen estämättä, mitä 13 §:ssä säädetään, pihakadulla ja kävelykadulla jalankulkija saa kulkea kadun kaikilla osilla. Hän ei kuitenkaan saa tarpeettomasti estää ajoneuvoliikennettä eikä raitiovaunuliikennettä."

        14 pykälässä asia ilmaistaan selvällä suomenkielellä. Pykälässä todetaan pihakadulla ja kävelykadulla olevan myös ajoneuvoliikennettä ja kenties jopa raitiovaunuliikennettä, jota jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää.

        Kerrotaan vielä siitä, millaista ajoneuvoliikennettä piha- ja kävelykaduilla on.

        Ajoneuvolla pihakadulla ajettaessa on jalankulkijoille annettava esteetön kulku ja liikkumisoikeus kaikilla sen aluella. Ajonopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi, eikä se saa ylittää 20 kilometriä tunnissa ja ajoneuvojen kuljettajilla on väistämisvelvollisuus heihin nähden. Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää liikennettä.

        Kävelykatu puolestaan on katu, joka on tarkoitettu jalankulkuun ja pyöräilyyn. Moottoriajoneuvon saa kuljettaa kävelykatua pitkin sen varrella olevalle kiinteistölle, jos sinne ei ole muuta kautta ajokelpoista yhteyttä. Ajonopeus ei tällöin saa ylittää 20 kilometriä tunnissa, ja kuljettajan on annettava jalankulkijoille esteetön kulku.

        On siis täysin turha höpistä koko ajan näistä poikkeuksista, ne ovat suurissa osissa kuntia ja kaupunkeja oikeita harvinaisuuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerrotaan vielä siitä, millaista ajoneuvoliikennettä piha- ja kävelykaduilla on.

        Ajoneuvolla pihakadulla ajettaessa on jalankulkijoille annettava esteetön kulku ja liikkumisoikeus kaikilla sen aluella. Ajonopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi, eikä se saa ylittää 20 kilometriä tunnissa ja ajoneuvojen kuljettajilla on väistämisvelvollisuus heihin nähden. Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää liikennettä.

        Kävelykatu puolestaan on katu, joka on tarkoitettu jalankulkuun ja pyöräilyyn. Moottoriajoneuvon saa kuljettaa kävelykatua pitkin sen varrella olevalle kiinteistölle, jos sinne ei ole muuta kautta ajokelpoista yhteyttä. Ajonopeus ei tällöin saa ylittää 20 kilometriä tunnissa, ja kuljettajan on annettava jalankulkijoille esteetön kulku.

        On siis täysin turha höpistä koko ajan näistä poikkeuksista, ne ovat suurissa osissa kuntia ja kaupunkeja oikeita harvinaisuuksia.

        Silti tieliikennelaki on se määräävä tekijä, vaikka tuollaisia katuja ei olisi missään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Silti tieliikennelaki on se määräävä tekijä, vaikka tuollaisia katuja ei olisi missään.

        Mitä ihmettä tuo taas tarkoitti?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Suoraan laista on todettavissa, että vain mainituilla kolmella alueella jalankulku on näennäisen vapaata. Aina kun väylälle liittyy mukaan ajoneuvoja, jalankulku tapahtuu reunassa. Turvallisesti ja sujuvasti väylän reunassa, ihan kuin aina on myös opetettu."

        Yhdistetyn väylän osalta ei ole mitään epäselvää tai ristiriitaa, vaan jalankulkija paikka on reunassa.

        On jo moneen otteeseen osoitettu, että sekä tilanteessa, että 'Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä' väylä on oma väylätyyppinsä, että tilanteessa, että 'Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä' väylällä on pyöräitien lisäksi jalkakäytävä, niin molemmissa tapauksissa on ristiriita hallituksen esityksessä mainitun reunassa kävelemisen suhteen, jota ei laissa ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On jo moneen otteeseen osoitettu, että sekä tilanteessa, että 'Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä' väylä on oma väylätyyppinsä, että tilanteessa, että 'Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä' väylällä on pyöräitien lisäksi jalkakäytävä, niin molemmissa tapauksissa on ristiriita hallituksen esityksessä mainitun reunassa kävelemisen suhteen, jota ei laissa ole.

        On olemassa vain mielipiteesi. Et ole kyennyt osoittamaan mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On olemassa vain mielipiteesi. Et ole kyennyt osoittamaan mitään.

        Pelkkä lukeminen ja sen ymmärtäminen riittää. Monet ovat huomanneet saman loogisen ristiriidan hallituksen esitykset ja tieliikennelain välillä ja ovat siitä maininneet. Jos sinä et sitä kykenen hahmottamaan, niin sille ei voi sitten paljon mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pelkkä lukeminen ja sen ymmärtäminen riittää. Monet ovat huomanneet saman loogisen ristiriidan hallituksen esitykset ja tieliikennelain välillä ja ovat siitä maininneet. Jos sinä et sitä kykenen hahmottamaan, niin sille ei voi sitten paljon mitään.

        Kukaan ei ole huomannut samaa kuin sinä. Sinä argumentoit mielipiteelläsi.

        Mitä mieltä poliisi ja liikennesuunnittelijat ovat asiasta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kukaan ei ole huomannut samaa kuin sinä. Sinä argumentoit mielipiteelläsi.

        Mitä mieltä poliisi ja liikennesuunnittelijat ovat asiasta?

        Asia on huomioitu monen eri ihmisen osalta, vaikka sinä et sitä uskoisikaan. Tässäkin keskustelussa on useita eri henkilöitä mukana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Asia on huomioitu monen eri ihmisen osalta, vaikka sinä et sitä uskoisikaan. Tässäkin keskustelussa on useita eri henkilöitä mukana.

        Ei ole huomioitu, kun ei ole mitään ristiriitaa.


    • Anonyymi

      Eiväthän oikeusoppineetkaan ole aina samaa meiltä. Välillä oikeuden ratkaisuissa näkee eriävää mieltä olevien kirjauksia.

      • Anonyymi

        Yleisellä tasolla aloitus on täyttä totta.

        Oikeuden ratkaisut ovat kuitenkin aina tapauskohtaisia, joissa määrää tapahtumain kulku ja näyttö.

        KOSKAAN ei käydä oikeutta siitä, onko laki oikeassa tai epäselvä, vaan oletuksena laki on aina oikein, ei koskaan väärässä. Oikeussalissa lakia, sen esitöitä ja oikeuskirjallisuutta sekä KKO:n ennakkoratkaisuja sovelletaan aina tapaukseen, ei koskaan lakiin itseensä. Laki on sellainen kuin se on tapahtumahetkellä, ei takautusvasti lakia tulkiten. Jos KKO:n (tai KHO:n) ratkaisu on tarpeeksi merkittävä, KKO:n ratkaisukanta saattaa muuttaa tai täsmentää jatkossa jopa lakia.

        Kansalaisen on tunnettava laki ja on sitä noudatettava. Aikuinen kansalainen ei voi koskaan vedota siihen, että ei tunne lakia. Ainoastaan rikoslaissa erikseen määrätään siitä, mitä kansalainen voi jutussaan tehdä, jos laki on epäselvä.


      • Anonyymi

        Korkein oikeuskin saattaa olla laintulkinnassaan aika lempeä. Esim. laissa sanotaan, että ajoneuvolla on aina väistettävä muita tienkäyttäjiä tultaessa tielle polulta tai vastaavalta vähäiseltä tieltä. Korkein oikeus on kuitenkin hyväksynyt tulkinnoissaan vähäisiksi teiksi myös teitä joiden ei voi katsoa olevan polkua vastaavia vähäisiä teitä. Laissa kuitenkin sanotaan että vähäinen tie per se ei kelpaa vaan sen pitää olla polkua vastaava vähäinen tie.

        TLL 24 § 3 mom 3 kohta: https://finlex.fi/fi/lainsaadanto/2018/729#chp_3__sec_24__heading


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Korkein oikeuskin saattaa olla laintulkinnassaan aika lempeä. Esim. laissa sanotaan, että ajoneuvolla on aina väistettävä muita tienkäyttäjiä tultaessa tielle polulta tai vastaavalta vähäiseltä tieltä. Korkein oikeus on kuitenkin hyväksynyt tulkinnoissaan vähäisiksi teiksi myös teitä joiden ei voi katsoa olevan polkua vastaavia vähäisiä teitä. Laissa kuitenkin sanotaan että vähäinen tie per se ei kelpaa vaan sen pitää olla polkua vastaava vähäinen tie.

        TLL 24 § 3 mom 3 kohta: https://finlex.fi/fi/lainsaadanto/2018/729#chp_3__sec_24__heading

        Onko laki siis tuolta osin ristiriitainen, huono tai väärässä?

        Tuomarin pitää kuunnlella ainoastaan kahta asiaa: lakia ja itseään. Aina on tuomittava lain mukaan, ei koskaan lakia vastaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko laki siis tuolta osin ristiriitainen, huono tai väärässä?

        Tuomarin pitää kuunnlella ainoastaan kahta asiaa: lakia ja itseään. Aina on tuomittava lain mukaan, ei koskaan lakia vastaan.

        Laki ei valitettavasti tarpeeksi tarkasti ihan kaikkea määritä. Tuomarit ja muut oikeusoppineet joutuvat hekin usein tekemään tulkintoja. Jos laissa ei kaikkea kerrota tarpeeksi tarkasti, niin joudutaan mahdollisesti tukeutumaan muihin oikeuslähteisiin. Aloitus pohtii sitä, että jos näiden välillä on jopa ristiriitaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki ei valitettavasti tarpeeksi tarkasti ihan kaikkea määritä. Tuomarit ja muut oikeusoppineet joutuvat hekin usein tekemään tulkintoja. Jos laissa ei kaikkea kerrota tarpeeksi tarkasti, niin joudutaan mahdollisesti tukeutumaan muihin oikeuslähteisiin. Aloitus pohtii sitä, että jos näiden välillä on jopa ristiriitaa.

        Tuosta asiasta ei kysytty mitään.

        "TLL 24 § 3 mom 3 kohta: https://finlex.fi/fi/lainsaadanto/2018/729#chp_3__sec_24__heading"

        "Onko laki siis tuolta osin ristiriitainen, huono tai väärässä?... Tuomarin pitää kuunnlella ainoastaan kahta asiaa: lakia ja itseään. Aina on tuomittava lain mukaan, ei koskaan lakia vastaan."

        Tuota kysyttiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki ei valitettavasti tarpeeksi tarkasti ihan kaikkea määritä. Tuomarit ja muut oikeusoppineet joutuvat hekin usein tekemään tulkintoja. Jos laissa ei kaikkea kerrota tarpeeksi tarkasti, niin joudutaan mahdollisesti tukeutumaan muihin oikeuslähteisiin. Aloitus pohtii sitä, että jos näiden välillä on jopa ristiriitaa.

        "Monessako eri fillaripaikassa olet nyt kirjoittanut asiasta?"

        Tuo kyseinen henkilö on avannut asiasta arvatenkin 4 - 5 eri keskustelua, tai enemmän. Todistettavasti ainakin 4, jotka löytyy välittömästi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuosta asiasta ei kysytty mitään.

        "TLL 24 § 3 mom 3 kohta: https://finlex.fi/fi/lainsaadanto/2018/729#chp_3__sec_24__heading"

        "Onko laki siis tuolta osin ristiriitainen, huono tai väärässä?... Tuomarin pitää kuunnlella ainoastaan kahta asiaa: lakia ja itseään. Aina on tuomittava lain mukaan, ei koskaan lakia vastaan."

        Tuota kysyttiin.

        Tämä on keskustelupalsta eikä mikään kysymys-vastaus-palvelu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä on keskustelupalsta eikä mikään kysymys-vastaus-palvelu.

        Totta. Kun esittää kysymyksen, pitäisi voida olettaa, että joku osaisi vastakin. Täällä ei ole kuin yksi mielipideautomaatti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta. Kun esittää kysymyksen, pitäisi voida olettaa, että joku osaisi vastakin. Täällä ei ole kuin yksi mielipideautomaatti.

        Vastatakin, piti lukea.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuosta asiasta ei kysytty mitään.

        "TLL 24 § 3 mom 3 kohta: https://finlex.fi/fi/lainsaadanto/2018/729#chp_3__sec_24__heading"

        "Onko laki siis tuolta osin ristiriitainen, huono tai väärässä?... Tuomarin pitää kuunnlella ainoastaan kahta asiaa: lakia ja itseään. Aina on tuomittava lain mukaan, ei koskaan lakia vastaan."

        Tuota kysyttiin.

        ”Tuosta asiasta ei kysytty mitään.”

        En voinut vastata kysymykseesi, koska se tuli vasta kommenttini jälkeen. Kommenttini koski aloituksen aihetta esittäen sivuhuomion laintulkinnasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Tuosta asiasta ei kysytty mitään.”

        En voinut vastata kysymykseesi, koska se tuli vasta kommenttini jälkeen. Kommenttini koski aloituksen aihetta esittäen sivuhuomion laintulkinnasta.

        > Onko laki siis tuolta osin ristiriitainen, huono tai väärässä?

        Laissa ei ollut tuoltakaan osin mitään ongelmaa.

        https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/9d5d6b0e-9b71-4c39-af8f-f7cc5016eb0d

        > Tuomarin pitää kuunnella ainoastaan kahta asiaa: lakia ja itseään. Aina on tuomittava lain mukaan, ei koskaan lakia vastaan.

        Kun laki loppuu, etsitään tueksi tietoa, joka tukee omaa omatuntoa. Tuomarille lakia vastaan toimiminen on virkavirhe, mitään muuta ei tarvitse tehdä kuin toimia lain mukaisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Monessako eri fillaripaikassa olet nyt kirjoittanut asiasta?"

        Tuo kyseinen henkilö on avannut asiasta arvatenkin 4 - 5 eri keskustelua, tai enemmän. Todistettavasti ainakin 4, jotka löytyy välittömästi.

        Määritä ensiksi fillaripaikka. Itse pidä fillariani varastossa, mutta sieltä ei löydy yhtäkään keskustelua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        > Onko laki siis tuolta osin ristiriitainen, huono tai väärässä?

        Laissa ei ollut tuoltakaan osin mitään ongelmaa.

        https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/9d5d6b0e-9b71-4c39-af8f-f7cc5016eb0d

        > Tuomarin pitää kuunnella ainoastaan kahta asiaa: lakia ja itseään. Aina on tuomittava lain mukaan, ei koskaan lakia vastaan.

        Kun laki loppuu, etsitään tueksi tietoa, joka tukee omaa omatuntoa. Tuomarille lakia vastaan toimiminen on virkavirhe, mitään muuta ei tarvitse tehdä kuin toimia lain mukaisesti.

        Parkkipaikoilla tapahtuneihin kolareihin liittyen on annettu monenlaisia tuomioita suuntaan jos toiseen. Jokainen parkkipaikka on omanlaisensa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Määritä ensiksi fillaripaikka. Itse pidä fillariani varastossa, mutta sieltä ei löydy yhtäkään keskustelua.

        Sokea kun olet monen asian suhteen, toivottavasti jätät autot ja pyörät varastoihin ja käytät julkisia kulkuneuvoja. Kaihileikkaus voisi auttaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        > Onko laki siis tuolta osin ristiriitainen, huono tai väärässä?

        Laissa ei ollut tuoltakaan osin mitään ongelmaa.

        https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/9d5d6b0e-9b71-4c39-af8f-f7cc5016eb0d

        > Tuomarin pitää kuunnella ainoastaan kahta asiaa: lakia ja itseään. Aina on tuomittava lain mukaan, ei koskaan lakia vastaan.

        Kun laki loppuu, etsitään tueksi tietoa, joka tukee omaa omatuntoa. Tuomarille lakia vastaan toimiminen on virkavirhe, mitään muuta ei tarvitse tehdä kuin toimia lain mukaisesti.

        Laki on aina lähtökohtaisesti oikea, oikein ja oikein kirjoitettu ilman mitään ristiriitoja. Niin myös tieliikennelaki. Tapauksia ja näyttöjä voi taas olla yhtä paljon kuin asiaan liittyviä ihmisiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laki on aina lähtökohtaisesti oikea, oikein ja oikein kirjoitettu ilman mitään ristiriitoja. Niin myös tieliikennelaki. Tapauksia ja näyttöjä voi taas olla yhtä paljon kuin asiaan liittyviä ihmisiä.

        Ylempänä verrataan tieliikennelakia hallituksen esitykseen. Kun asia ei tarpeeksi tarkasti selviä itse laista, niin on katsottu hallituksen esityksestä tukea tulkintaan. Aloitus koskee sitä, että jos on ristiriita lakien ja toisten oikeuslähteiden välillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ylempänä verrataan tieliikennelakia hallituksen esitykseen. Kun asia ei tarpeeksi tarkasti selviä itse laista, niin on katsottu hallituksen esityksestä tukea tulkintaan. Aloitus koskee sitä, että jos on ristiriita lakien ja toisten oikeuslähteiden välillä.

        Mikä siis on se ristiriita?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä siis on se ristiriita?

        Lue keskustelu läpi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lue keskustelu läpi.

        Avaus ei edes koske tieliikennelakia, jonka sinä olet tunkenut väkisin tähän keskusteluun.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Avaus ei edes koske tieliikennelakia, jonka sinä olet tunkenut väkisin tähän keskusteluun.

        Kuka tunkee milloin mitäkin. Aloitus koskee ristiriitatilanteita lainsäädännössä ja asiaan liittyen on annettu esimerkkejä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta. Kun esittää kysymyksen, pitäisi voida olettaa, että joku osaisi vastakin. Täällä ei ole kuin yksi mielipideautomaatti.

        Mielipideautomaatti itse suoltaa tuota omaa mielipidettään pelkästä mielipiteestä.


    • Anonyymi

      Tieliikennelaki.

      Tieliikennelaissa ei ole mitään todellista ristiriitaa. Miksi ei? Aloitus itse vastaa kysymykseen: koska lähtökohtaisesti oikeusjärjestys ei sisällä ristiriitoja, eikä laissa lausuta mitään turhaan.

      Perusperiaatteen mukaisesti ristiriitaisilta vaikuttavat oikeusnormit voivat olla samanaikaisesti voimassa joko tulkittuina tai valinnan perusteella. Ristiriita ei ole kuvatulla tavalla poistettavissa vain, jos kyseessä olisi selkeästä loogisesta ristiriidasta. Ensisjaisesti tieliikennelaissa ei ole mitään epäselvän logiikan mukanaan tuomaa ristiriitaa, ja toiseksi, vaikka sellainen laissa olisikin, oikeusjärjestyksessä sellaista ei ole. Ek. tulkinnan ja valinnan mahdollisuus pitää asiasta huolen.

      Jos olisikin niin, että tieliikennelaki antaisi kansalaiselle epäselvän viestin, oikeusjärjestyksen antama viesti asiassa on täysin selvä. Vaikka lain sisältö olisikin epäselvä tai vaikeasti hahmotettavissa, lain antama viesti ei muodostu missään kohdassa ristiriitaiseksi.

      On erotettava toisistaan lain ristiriitaisuus ja oikeusjärjestyksen epäselvyys. Tieliikennelain osalta kummastakaan ei ole kysymys. Merkittävä väite muutaman vuoden takaa oli se, että kantelun mukaan hyvinvointialueita koskeva laki olisi osin epäselvä. Koska kyseessä oli laki ja oikeusjärjestys, asiaa tarkasteli oikeuskansleri.

      Jos ja kun tieliikennelaki ja yhdistetyn väylän käyttö on eräälle kansalaiselle sydämen asia, ko. kansalaisen tulisi kannella asiasta valtioneuvoston oikeuskanslerille. Vaikka kaikille muille onkin selvää, että laissa ei ole ristiriitaa, oikeuskansleri varmuudella pystyy todentamaan sekä lain että oikeusjärjestyksen toimivuuden.

      Kantelua tälle aktiiville voi todellakin suositella, sillä hänhän on jo ollut yhteydessä asiasta ministeriöön saakka. Kansalainen ei saanut tahtoaan läpi, mutta oikeuskansleri joko kiittää kansalaista (turhasta) aktiivisuudesta tai sadattelee turhaa ajanhukkaa. On etua, jos kansalainen pystyisi perustelemaan asiansa täsmällisesti.

      • Anonyymi

        Lue aloitus ja ensimmäinen vastaus, jossa aloitus jatkuu, uudestaan. Et joko ymmärrä lukemaasi, tai sitten et ymmärrä lukemaasi.


      • Anonyymi

        Tieliikennelaissa ei ole ristiriitaa, eikä sellaista väitettä ole keskustelussa havaittavissa. Ristiriita huomautetaan olevan tieliikennelain ja hallituksen esityksen välisessä vertailussa, joka on toissijainen oikeuslähde.

        Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkijan tulee kulkea reunassa, koska lainsäätäjä on lain perusteluihin, eli hallituksen esitykseen asiasta kirjannut, että toimintaa samoin kuin pyörätiellä. Tämä on huonosti tunnettu seikka, koska kyseinen määritys ei löydy selkeästi suoraan tieliikennelaista.

        Keskeisin oikeuslähde Suomessa on laki, mutta välillä on turvauduttava myös muihin oikeuslähteisiin, kuten hallituksen esitykseen. Aloituksen aiheen mukaisesti on pohdittu hallituksen esityksen sisältöä kyseisen seikan osalta, suhteessa tieliikennelakiin, mikäli näiden välillä on ristiriita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lue aloitus ja ensimmäinen vastaus, jossa aloitus jatkuu, uudestaan. Et joko ymmärrä lukemaasi, tai sitten et ymmärrä lukemaasi.

        Montako kertaa olet painottanut sitä, että muut kirjoittajat eivät ymmärtä lukemaansa? Mistä olet oppinut tuollaisen vastenmielisen tavan?

        Sinä kirjoitat mielipiteillä, et faktoilla. Ei ole mitään ristiriitaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tieliikennelaissa ei ole ristiriitaa, eikä sellaista väitettä ole keskustelussa havaittavissa. Ristiriita huomautetaan olevan tieliikennelain ja hallituksen esityksen välisessä vertailussa, joka on toissijainen oikeuslähde.

        Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkijan tulee kulkea reunassa, koska lainsäätäjä on lain perusteluihin, eli hallituksen esitykseen asiasta kirjannut, että toimintaa samoin kuin pyörätiellä. Tämä on huonosti tunnettu seikka, koska kyseinen määritys ei löydy selkeästi suoraan tieliikennelaista.

        Keskeisin oikeuslähde Suomessa on laki, mutta välillä on turvauduttava myös muihin oikeuslähteisiin, kuten hallituksen esitykseen. Aloituksen aiheen mukaisesti on pohdittu hallituksen esityksen sisältöä kyseisen seikan osalta, suhteessa tieliikennelakiin, mikäli näiden välillä on ristiriita.

        Missä tuo mainittu ristiriita on?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missä tuo mainittu ristiriita on?

        Asia on kerrottu moneen otteeseen tässäkin keskustelussa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Asia on kerrottu moneen otteeseen tässäkin keskustelussa.

        On mainittu mielipiteenä mutta ristiriitaa ei ole. Eikö niin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On mainittu mielipiteenä mutta ristiriitaa ei ole. Eikö niin?

        On osoitettu se, miten asiat lukevat tieliikennelaissa suhteessa siihen, miten asiat lukevat hallituksen esityksessä. Onko mielestäsi silloin kyse mielipiteestä?

        Kaikki pystyy suoraan lukemaan tieliikennelaista ja hallituksen esityksestä. Mitään tekstiä ei ole lisätty tai muokattu. Ei ole mielipide, vaan jokainen pystyy asiat suoraan lukemaan kyseisistä oikeuslähteistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On mainittu mielipiteenä mutta ristiriitaa ei ole. Eikö niin?

        On moneen otteeseen mainittu mielipide, ettei ristiriitaa ole, vaikka asian voi jokainen lukemalla todeta ihan itse.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On moneen otteeseen mainittu mielipide, ettei ristiriitaa ole, vaikka asian voi jokainen lukemalla todeta ihan itse.

        Mikä siis on se ristiriita?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä siis on se ristiriita?

        Luetun ymmärtämisen kanssa haasteita?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On osoitettu se, miten asiat lukevat tieliikennelaissa suhteessa siihen, miten asiat lukevat hallituksen esityksessä. Onko mielestäsi silloin kyse mielipiteestä?

        Kaikki pystyy suoraan lukemaan tieliikennelaista ja hallituksen esityksestä. Mitään tekstiä ei ole lisätty tai muokattu. Ei ole mielipide, vaan jokainen pystyy asiat suoraan lukemaan kyseisistä oikeuslähteistä.

        Ristiriita on kahden asian välillä oleva ero, jota ei saisi olla. Mikä siis on se lain tulkinnassa niin merkittävä ero kahden oikeuslähteen välillä, ettei oikeusjärjestys voisi sitä sallia?

        Ristiriita ei ole sama kuin asian epäselvyys, vaikealukuisuustai tulkinnallinen näkemys. Kansalaisen pitää tuntea laki. Mikä on se pahin asia, joka oletetusta ristiriidasta oikeuslähteiden välillä voisi seurata kansalaiselle?

        Ristiriita laissa olisi merkittävä asia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luetun ymmärtämisen kanssa haasteita?

        Ei vaan mielipiteesi kanssa.

        Montako kertaa olet painottanut sitä, että muut kirjoittajat eivät ymmärrä lukemaansa? Mistä olet oppinut tuollaisen vastenmielisen tavan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ristiriita on kahden asian välillä oleva ero, jota ei saisi olla. Mikä siis on se lain tulkinnassa niin merkittävä ero kahden oikeuslähteen välillä, ettei oikeusjärjestys voisi sitä sallia?

        Ristiriita ei ole sama kuin asian epäselvyys, vaikealukuisuustai tulkinnallinen näkemys. Kansalaisen pitää tuntea laki. Mikä on se pahin asia, joka oletetusta ristiriidasta oikeuslähteiden välillä voisi seurata kansalaiselle?

        Ristiriita laissa olisi merkittävä asia.

        Ei ole mitään ristiriitaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole mitään ristiriitaa.

        Kyse siis tieliikennelain kuvaamasta yhdistetystä väylästä. Ristiriitaa ei ole, eivätkä laki ja HE ole asiasta eri mieltä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyse siis tieliikennelain kuvaamasta yhdistetystä väylästä. Ristiriitaa ei ole, eivätkä laki ja HE ole asiasta eri mieltä.

        Keskustelua kanssasi on enää vaikea jatkaa syyllistymättä itsekin inttämiseen.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Keskustelua kanssasi on enää vaikea jatkaa syyllistymättä itsekin inttämiseen.

        Sinä olet se henkilö, joka on esittänyt väitteen, mutta et kykene uskottavasti osoittamaan asiaasi. Näyttövastuu omasta asiastasi on sinulla itselläsi, mutta et vain osaa. Et ole osoittanut kerrassaan mitään.

        Kun totean, että ei ole ristiriitaa tai missä se ristiriita on, sanot että katso edeltä tai että luetun ymmärtämisessä on ongelmia. Sekö on paras tapa argumentoida ja saada oma näkemyksensä esille? Ymmärrän, että sinulla on asiassa vaikeaa, koska laki on oletuksellisesti aina oikein, eikä se saa olla tulkinnan ja valinnan kautta ristiriitainen. Sinä olet altavastaaja, ja haastat status quon, joten kaikki mahdollinen näyttö jää sinulle itsellesi annettavaksi.

        Poliisi ja suunnitteluviranomainen toimeenpanevat tieliikennelain, joten on selvää, että kun se sanovat, että yhdistetyllä väylällä kävellään reunassa, siellä kävellään reunassa. Jos laki on ristiriitainen, siihen puuttuu tarvittaessa oikeuskansleri, vaan eipä ole puuttunut.

        Mikä siis on se lain tulkinnassa niin merkittävä ero kahden oikeuslähteen välillä, ettei oikeusjärjestys voisi sitä sallia? Mikä on se pahin asia, joka oletetusta ristiriidasta oikeuslähteiden välillä voisi seurata kansalaiselle?

        Kieltäydyt vastaamasta ja kierrät ydinkohtaa kuin kissa kuumaa puuroa. Minulla on kaikki tarvittava luetun ymmärtämisen taito, mutta ellet vain osaa, voit aina toistaa sitä, että "lue edeltä". En aio lukea, koska siellä ei ole näyttöä mistään ristiriidasta. Sinun sinisesi ei muuta jankuttamalla punaiseksi, vaikka laki olisi sinulle vaikealukuinen. Edes epäselvä tai vaikeaselkoinen laki ei ole sama kuin ristiriitainen.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Keskustelua kanssasi on enää vaikea jatkaa syyllistymättä itsekin inttämiseen.

        Millaisen vastaanoton sait fillarifoorumilla? Täytyykin käydä siellä lukemassa kommentteja.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole mitään ristiriitaa.

        Mielipideautomaatti suoltaa tuota omaa mielipidettään.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Ristiriita on kahden asian välillä oleva ero, jota ei saisi olla. Mikä siis on se lain tulkinnassa niin merkittävä ero kahden oikeuslähteen välillä, ettei oikeusjärjestys voisi sitä sallia?

        Ristiriita ei ole sama kuin asian epäselvyys, vaikealukuisuustai tulkinnallinen näkemys. Kansalaisen pitää tuntea laki. Mikä on se pahin asia, joka oletetusta ristiriidasta oikeuslähteiden välillä voisi seurata kansalaiselle?

        Ristiriita laissa olisi merkittävä asia.

        Tuo on koko aloituksen pointti. Mikä on sellainen ero/ristiriita/epätarkkuus/epäselvyys, joka alkaa vaikuttamaan?


    • Anonyymi
      UUSI

      Sinä joka sanot, että tieliikennelaki on täysin selvä jalankulkijan reunassa kävelemisen suhteen yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylällä, niin osoita sitten laista ne seikat, jotka määräävät sen täysin aukottomasti.

      Nyt ei kiinnosta muiden tulkinnat tai mitä asiasta muualla on kirjoitettu. Ei tarvitse kertoa poliisin, suunnittelijoiden, eikä muidenkaan viranomaisten tai henkilöiden tulkinnat. Jos asia on kerta lain mukaan niin täysin selkeä, niin ei pitäisi sinulle tuottaa vaikeuksia osoittaa tieliikennelaista kyseinen kohta tai kyseiset kohdat, jotka asian aukottomasti määräävät.

      • Anonyymi
        UUSI

        Ei minun tarvitse osoittaa mitään, sillä laki ja oikeusjärjestys on aina oletuksena oikeassa ja virheetön. Siis vaikka olisikin oman aikansa kuva.

        Jos lakia ja oikeusjärjestystä väitetään ristiriitaiseksi, vääräksi ja epäonnistuneeksi, kyllä se näyttö asiasta jää vain ja ainoastaan tuolle väittäjälle.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei minun tarvitse osoittaa mitään, sillä laki ja oikeusjärjestys on aina oletuksena oikeassa ja virheetön. Siis vaikka olisikin oman aikansa kuva.

        Jos lakia ja oikeusjärjestystä väitetään ristiriitaiseksi, vääräksi ja epäonnistuneeksi, kyllä se näyttö asiasta jää vain ja ainoastaan tuolle väittäjälle.

        Jos se laki on aina virheetön, niin siitä virheettömästä laista löytyy sitten varmasti se kohta, joka velvoittaa asiaan. Et siis onnistu löytämään kyseistä selkeää asia. Tämä oli arvattavissa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos se laki on aina virheetön, niin siitä virheettömästä laista löytyy sitten varmasti se kohta, joka velvoittaa asiaan. Et siis onnistu löytämään kyseistä selkeää asia. Tämä oli arvattavissa.

        Ei minun tarvitse. Sinä et vain osaa.

        Jos lakia ja oikeusjärjestystä väitetään ristiriitaiseksi, vääräksi ja epäonnistuneeksi, kyllä se näyttö asiasta jää vain ja ainoastaan tuolle väittäjälle.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei minun tarvitse. Sinä et vain osaa.

        Jos lakia ja oikeusjärjestystä väitetään ristiriitaiseksi, vääräksi ja epäonnistuneeksi, kyllä se näyttö asiasta jää vain ja ainoastaan tuolle väittäjälle.

        On väitetty, että laki on täysin selvä asiassa. Ei silloin pitäisi olla vaikeuksia osoittaa tämä. Ei ole osoitettu, eikä se ole yllätys.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        On väitetty, että laki on täysin selvä asiassa. Ei silloin pitäisi olla vaikeuksia osoittaa tämä. Ei ole osoitettu, eikä se ole yllätys.

        Argumentointivirheesi alkavat nyt toistaa itseään..

        Väistäminen
        Toistaminen
        Moralistinen virhepäätelmä
        Kyseenalaistaminen
        Olkinukke

        --

        Sinä kyseenalaistat status quon, joten sinä osoitat muutoksen tarpeen. Sinä väität lakia ristiriitaiseksi, joten sinä osoitat muutoksen tarpeen. Asiasi ei toistamalla muutu totuudeksi, ja vaikka kirjoitit asiastasi ministeriöön, he eivät tehneet asiallesi mitään! Tieliikennelain oikeusjärjestys on hyvä sellaisena kuin se on, vaikka laki onkin aina oman aikansa kuva.

        Jos lakia ja oikeusjärjestystä väitetään ristiriitaiseksi, vääräksi ja epäonnistuneeksi, kyllä se näyttö asiasta jää vain ja ainoastaan asian väittäjälle. Voit raahata olkinukkeasi vaikka kuinka pitkään, ei nykytilanne siitä muutu.

        Minun ei pidä osoittaa mitään. Sinun tietenkin pitäisi, mutta sinä vain et osaa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Argumentointivirheesi alkavat nyt toistaa itseään..

        Väistäminen
        Toistaminen
        Moralistinen virhepäätelmä
        Kyseenalaistaminen
        Olkinukke

        --

        Sinä kyseenalaistat status quon, joten sinä osoitat muutoksen tarpeen. Sinä väität lakia ristiriitaiseksi, joten sinä osoitat muutoksen tarpeen. Asiasi ei toistamalla muutu totuudeksi, ja vaikka kirjoitit asiastasi ministeriöön, he eivät tehneet asiallesi mitään! Tieliikennelain oikeusjärjestys on hyvä sellaisena kuin se on, vaikka laki onkin aina oman aikansa kuva.

        Jos lakia ja oikeusjärjestystä väitetään ristiriitaiseksi, vääräksi ja epäonnistuneeksi, kyllä se näyttö asiasta jää vain ja ainoastaan asian väittäjälle. Voit raahata olkinukkeasi vaikka kuinka pitkään, ei nykytilanne siitä muutu.

        Minun ei pidä osoittaa mitään. Sinun tietenkin pitäisi, mutta sinä vain et osaa.

        Lakia ei ole väitetty ristiriitaiseksi. On osoitettu, että valmiista tieliikennelaista ei löydy 'Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä' väylän osalta jalankulkijan reunassa kävelemisen velvoitetta, joka hallituksen esityksessä mainitaan. Eroavaisuus (ristiriita) on siis lain ja hallituksen esityksen välillä oleva asia.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Lakia ei ole väitetty ristiriitaiseksi. On osoitettu, että valmiista tieliikennelaista ei löydy 'Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä' väylän osalta jalankulkijan reunassa kävelemisen velvoitetta, joka hallituksen esityksessä mainitaan. Eroavaisuus (ristiriita) on siis lain ja hallituksen esityksen välillä oleva asia.

        "Lakia ei ole väitetty ristiriitaiseksi."

        Olet väittänyt näin: "Voi tosiaan miettiä, että paljonko painoarvoa on hallituksen esityksen tekstillä (joka on toissijainen oikeuslähde), jos siinä on selkeä ristiriita valmiiseen lakiin verrattuna."

        Tuosta voit itse tulkita, mitä olet halunnut sanoa. Haluatko sanoa, että joko laki tai oikeusjärjestys tai molemmat ovat erityisen epäselviä tai ristiriitaisia, vaiko eikö ole. Ensi kerralla kerro asiasi niin kuin haluat sen ymmärrettäväksi.

        On selvää, että jalankulkija kävelee väylän reunassa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        "Lakia ei ole väitetty ristiriitaiseksi."

        Olet väittänyt näin: "Voi tosiaan miettiä, että paljonko painoarvoa on hallituksen esityksen tekstillä (joka on toissijainen oikeuslähde), jos siinä on selkeä ristiriita valmiiseen lakiin verrattuna."

        Tuosta voit itse tulkita, mitä olet halunnut sanoa. Haluatko sanoa, että joko laki tai oikeusjärjestys tai molemmat ovat erityisen epäselviä tai ristiriitaisia, vaiko eikö ole. Ensi kerralla kerro asiasi niin kuin haluat sen ymmärrettäväksi.

        On selvää, että jalankulkija kävelee väylän reunassa.

        Tuossa on pohdintaa, jos on jokin eroavaisuus ja milloin aloituksessa mainitut asiat alkavat vaikuttamaan tilanteeseen. Mikä on sellainen ero/eroavaisuus, joka alkaa vaikuttamaan asiassa ( Lex superior derogat legi inferiori / Lex posterior derogat legi priori / Lex specialis derogat legi generali ).


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuossa on pohdintaa, jos on jokin eroavaisuus ja milloin aloituksessa mainitut asiat alkavat vaikuttamaan tilanteeseen. Mikä on sellainen ero/eroavaisuus, joka alkaa vaikuttamaan asiassa ( Lex superior derogat legi inferiori / Lex posterior derogat legi priori / Lex specialis derogat legi generali ).

        Ei ole pohdintaa, vaan toteat, että siinä on selkeä ristiriita valmiiseen lakiin verrattuna. Väität siis lakia tuolta osin ristiriitaiseksi.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole pohdintaa, vaan toteat, että siinä on selkeä ristiriita valmiiseen lakiin verrattuna. Väität siis lakia tuolta osin ristiriitaiseksi.

        On pohdittu, että miten tieliikennelain ja hallituksen esityksen välinen eroavuus (ristiriita) vaikuttaa suhteessa toisiinsa aloituksen tietoihin pelaten.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        On pohdittu, että miten tieliikennelain ja hallituksen esityksen välinen eroavuus (ristiriita) vaikuttaa suhteessa toisiinsa aloituksen tietoihin pelaten.

        Miksi et sitten kirjoittanut kuten aioit? Totesit, että laki on tuolta osin ristiriitainen.


    • Anonyymi
      UUSI

      Nimimerkki tubelix: "On siis epäonnistuttu tuomaan tuo esityksen tarkoitus valmiiseen tieliikennelakiin. Lisäksi tuo esityksen tarkoitus on ristiriidassa valmiin lain määrityksen kanssa, kuten hyvin voidaan osoittaa valmiin lain 13 § toisen momentin määritelmällä...... Nyt siinä on selkeästi tuo looginen virhe suhteessa taustamateriaaliin. Yhdistetyllä väylällä kun on myös se jalkakäytävä ja reunassa kulun velvoite syntyy lain mukaan vain silloin, kun jalkakäytävää ei ole. "

      Laki on siis epäonnistunut ja siinä on looginen virhe, väittää nim. tubelix. Sama pahan olon purkaus jatkuu myös täällä.

      Lainaus: "Ihmeellistä vänkäämistä."

      • Anonyymi
        UUSI

        Herätti näköjään mielenkiintoa todella vähän.

        Vain nimimerkki -Santtu75- kävi esittämässä arvelunsa näin: "Oletko sinä se taho joka tuota SINUN TULKINTAASI laista koittaa aika ajoin tuoda vahvasti esille usemmallakin eri keskustelupalstalla?"

        Sama provosointi ja avautuminen siis tapahtuu aina määräajoin, toteaa nim. Santtu.


      • Anonyymi
        UUSI

        Mikään tuollainen nimimerkki ei ole täällä keskustellut yhtään tuollaista.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikään tuollainen nimimerkki ei ole täällä keskustellut yhtään tuollaista.

        Täällä on vain anonyymejä, mutta tubelix on täällä. Ei kahta sanaa siitä.


      • Anonyymi
        UUSI

        Taitaa sitten Santtu75 olla täällä myös.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Taitaa sitten Santtu75 olla täällä myös.

        Tuskin on, hänellä on rekisteröity nikki.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuskin on, hänellä on rekisteröity nikki.

        Sehän ei estä kirjoittamasta nimettömänä.


    • Anonyymi
      UUSI

      Ote muualta.

      Olen tehnyt liikenne- ja viestintäministeriölle aloitteen tieliikennelain selventämisestä. Toissa päivänä tuli heiltä vastaus parin–kolmen viikon odottelun jälkeen.

      ”Olette lähettänyt liikenne- ja viestintäministeriöön sähköpostiviestin tieliikennelain (729/2018) 13 §:n 2 momentista, jota pidätte epäselvänä. Kyseisen lainkohdan mukaan, jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa. Mielestänne säännös vaikuttaa sanamuodon perusteella sulkevan pois määräyksestä yhdistetyt pyörätiet ja jalkakäytävät. Toteatte, että tieliikennelakia koskevan hallituksen esityksen (HE 180/2017) perusteella lainsäätäjän toiveena kuitenkin on, että vastaavasti yhdistetyllä väylällä jalankulkijoiden paikka olisi väylän reunassa. Viestissänne pyydätte tieliikennelain 1 3 §: n 2 momentin täsmentämistä. Ehdotatte, että momentin loppuun lisättäisiin jompikumpi seuraavista lauseista sen mukaan, halutaanko keskellä tietä kävely kieltää kokonaan vai ei: ”Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkijan on käytettävä väylän reunaa ” tai ”Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkijan on yleensä käytettävä väylän reunaa.”

      Liikenne- ja viestintäministeriö vastaa liikenteen turvallisuuteen liittyvien linjausten ja lainsäädännön valmistelusta. Ministeriö tekee jatkuvasti töitä toimivan liikennejärjestelmän ja siihen liittyvän lainsäädännön kehittämiseksi. Kiitämme esiin tuomastanne tieliikennelain 13 §:n 2 momentin tulkinnasta ja ehdotuksistanne lainkohdan selkeyttämiseksi. Liikenne- ja viestintäministeriö on käynnistämässä tänä vuonna tieliikennelain kokonaisuudistuksen jälkiarvioinnin, jossa arvioidaan uuden tieliikennelain vaikutuksia erityisesti liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden näkökulmasta. Kirjaamme esittämänne huomion ylös ja tarkastelemme sitä jälkiarvioinnin yhteydessä.”

      • Anonyymi
        UUSI

        Toinen ote muualta.

        Aloituksen otsikko liittyy nähtävästi pyöräilijöitä tunteen tasolla voimakkaasti koskettaviin aiempiin keskusteluihin jalankulkijan oikeasta paikasta kevyenliikenteen väylällä. Laki ja toissijainen oikeuslähde ovat tässä asiassa ristiriitaisia, joten lain kirjain saattaa voittaa hallituksen esityksessä kuvatun tahtotilan. Olisi mielenkiintoista saada tästä korkeimman oikeuden ennakkopäätös. Se edellyttäisi kuitenkin liikenneonettomuutta, jota en toivo.

        Pyöräilijöiden kohdalla laki ja hallituksen esitys eivät ole ristiriidassa: pyöräilijän on käytettävä aina oikeaa reunaa (paitsi jos oikeassa reunassa on ohitettava, jolloin saa vaihtaa oikeasta reunasta vähäksi aikaa keskemmälle).


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Toinen ote muualta.

        Aloituksen otsikko liittyy nähtävästi pyöräilijöitä tunteen tasolla voimakkaasti koskettaviin aiempiin keskusteluihin jalankulkijan oikeasta paikasta kevyenliikenteen väylällä. Laki ja toissijainen oikeuslähde ovat tässä asiassa ristiriitaisia, joten lain kirjain saattaa voittaa hallituksen esityksessä kuvatun tahtotilan. Olisi mielenkiintoista saada tästä korkeimman oikeuden ennakkopäätös. Se edellyttäisi kuitenkin liikenneonettomuutta, jota en toivo.

        Pyöräilijöiden kohdalla laki ja hallituksen esitys eivät ole ristiriidassa: pyöräilijän on käytettävä aina oikeaa reunaa (paitsi jos oikeassa reunassa on ohitettava, jolloin saa vaihtaa oikeasta reunasta vähäksi aikaa keskemmälle).

        Ei tämä mielipide muuta mitään.


      • Anonyymi
        UUSI

        Muillakin ja muuallakin on vastaavanlaisia huomioita aiheesta.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Muillakin ja muuallakin on vastaavanlaisia huomioita aiheesta.

        Kaikki ne huomiot ovat sinun tekemiäsi.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikki ne huomiot ovat sinun tekemiäsi.

        Tällä hetkellä löytyy vuoden ajalta helposti viisi keskustelua, jossa tämä "tubelix" on vänkäämässä kantaansa tieliikennelaista.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikki ne huomiot ovat sinun tekemiäsi.

        Moni eri henkilö on kirjoittanut vastaavia asioita.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Moni eri henkilö on kirjoittanut vastaavia asioita.

        Eipä oikeastaan.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Eipä oikeastaan.

        Saat toki kuvitella mitä haluta.


    • Anonyymi
      UUSI

      Suomen Laki painostaa ellei suorastaan pakota toimeentulon menettämisellä aikuisia kansalaisia ns. kuntouttavaan toimintaan. Päätöksen tästä tekee asianomaiselle täysin tuntematon "kauppaopiston" käynyt nuori neiti. Tämä tehdään Lain perustella. Päätöksen tekee Kela, joka ei vastuuta ota vaan vetoaa TE-lausuntoon eli ed.m. "neitiin". Neiti voi toki olla keksiikäinen nainen tai mieskin, mutta ei todellakaan asianomaista ymmärtävä.

      Ihmeellistä tässä on se että kaikesta oikeustieteiden koulutuksista ja Oikeusministeriöin asiantuntevuudesta huolimatta emme ymmärrä mitä kuntouttaminen, kuntotuminen ja työllistymisen eri tekijät tarkoittavat. Ja kuka siinä tilanteessa on todellinen asiantuntija.

      Kaiken huipuksi, me esiinnymme eurooppalaisena oikeusvaltioina ja moitimme esimerkiksi Unkaria ja muita entisen itä-Euroopan valtioita.

      Oikeustiede on täynnä hienoja ja loogisisa "ajatuskehitelmiä" kaikkinensa eri oikeuden alueilla, mutta mitäpä jos herrat ja rouvat laskeutuisivat maan pinnalle peruselämän tasolle?

      • Anonyymi
        UUSI

        Aluehallintovirastolle voinee valittaa aiheettomista kuntoutuksista. Kunnille on halvempaa pistää ihminen kuntouttavaan työtoimintaan kuin pakkotyöllistää hänet.


    • Anonyymi
      UUSI

      Tieliikennelaista.

      // Tuo on koko aloituksen pointti. Mikä on sellainen ero/ristiriita/epätarkkuus/epäselvyys, joka alkaa vaikuttamaan? //

      // Jos ja kun tieliikennelaki ja yhdistetyn väylän käyttö on eräälle kansalaiselle sydämen asia, ko. kansalaisen tulisi kannella asiasta valtioneuvoston oikeuskanslerille. Vaikka kaikille muille onkin selvää, että laissa ei ole ristiriitaa, oikeuskansleri varmuudella pystyy todentamaan sekä lain että oikeusjärjestyksen toimivuuden. //

      // Mikä siis on se lain tulkinnassa niin merkittävä ero kahden oikeuslähteen välillä, ettei oikeusjärjestys voisi sitä sallia? Mikä on se pahin asia, joka oletetusta ristiriidasta oikeuslähteiden välillä voisi seurata kansalaiselle? //

      --

      Jotta asian tarkastelussa olisi mitään järkeä, asiassa pitäisi tapahtua rikos tai moitittavuuden ja liikennevirhemaksun kynnys pitäisi ylittää, tyypillisesti liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Liikenneturvallisuuden vaarantamisesta on kyse, jos tahallaan tai huolimattomuudellaan rikkoo tieliikenteen turvallisuussääntöjä. Mielipaha asiassa ei riitä.

      Kansalaisen pitää tuntea laki! Erehdys ole sama asia kuin tietämättömyys. Ignorantia iuris nocet -maksiimin mukaisesti tietämättömyys lainsäädännöstä koituu tekijän vahingoksi. Tämä on välttämätöntä, sillä muutenhan kansalaisen kannattaisi pysyä lainsäädännöstä totaalisen tietämättömänä.

      Rikoslaki tuntee vain kieltoerehdyksen. "Jos tekijä erehtyy pitämään tekoaan sallittuna, hän on rangaistusvastuusta vapaa, jos erehtymistä on pidettävä ilmeisen anteeksiannettavana seuraavien seikkojen vuoksi:

      lain puutteellinen tai virheellinen julkistaminen;
      lain sisällön erityinen vaikeaselkoisuus;
      viranomaisen virheellinen neuvo; tai
      muu näihin rinnastettava seikka."

      Tarkastelussa on siis jalankulkijan paikka yhdistetyllä väylällä, liikennemerkki D6. Missä jalankulkija siis kävelee? Reunassa vaiko vapaasti?

      Jos ja jotta kyseessä olisi jalankulkijan aiheuttama ja tieliikennelaista johtuva rikos tai edes moitittava teko (liikennevirhemaksu) - mitä olisi todella vaikea kuvitella - jalankulkijan tulisi voida puolustuksessaan vedota lain sisällön erityiseen vaikeaselkoisuuteen.

      Kyse on yhtäältä siis siitä, että oikeusjärjestys tai lain sisältö kokonaisuutena ei ole asian osalta erityisen vaikeaselkoinen, ristiriitainen, väärä tai epäselvä. Jos lain sisältö olisi erityisen vaikeaselkoinen, asia olisi helppo osoittaa.

      Toisaalta kyse on siitä, mitä pahaa oletetusta ristiriidasta tai lain erityisestä vaikeaselkoisuudesta oikeuslähteiden välillä voisi liikenteessä seurata? Jalankulkijan ja pyöräilijän tai mopolijan tulee tuntea laki. On selvää, että jalankulkijan paikka on väylän reunassa, samoin pyöräilijä tai mopoilija liikennöi oikealla ja oletuksellisesti ohittaa vasemmalta.

      --

      Pyöräilijä sovittaa nopeutensa ja väistää aina jalankulkijoita, mutta pyöräilijälle on annettava turvallinen tila ohitukseen. Polkupyörä on laissa selkeästi määritelty ajoneuvoksi. On melko helppo päätellä, että jalankulkija vastaa vain yhdestä asiasta: hän kävelee valitsemaansa yhdenmukaista reittiä ja antaa tilaa, mutta pyöräilijä vastaa kaikesta muusta.

      Jalankulkijan aiheuttama liikenneturvallisuuden vaarantaminen väylällä...?! On yleisesti tiedossa, että yhdistetyllä väylällä jalankulkijan paikka on reunassa. Jos jalankulkija kävelee epäloogisesti keskellä väylää tai ryntäilee väylällä, hänen on - välttyäkseen hypoteettiselta syytteeltä tai maksulta - kyettävä perustelemaan, miksi on näin tehnyt. Tietämättömyys ei riitä syyksi, vaan kyseessä pitäisi olla sallittu ja rikoslaissa mainittu erehdys.

      Keskellä kävellessään tai "sinkoillessaan" väylällä, jalankulkijan olisi kyettävä vetoamaan siihen, että oikeusjärjestys ja laki on erityisen vaikeaselkoinen. Täällä kukaan ei ole asiaa vielä kyennyt osoittamaan.

      • Anonyymi
        UUSI

        Oikéudellisesti kyse olisi siitä, miten jalankulkija kykenisi oikeusalissa puolustamaan itseään, jos kyseessä olisihänen itsensä aiheuttama liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

        Siihen keskittyy koko oleellinen asia. Rangaistavaa tai moitittavaa vaiko ei kumpaakaan?


      • Anonyymi
        UUSI

        Aloitus on ylätason pohdintaa.


      • Anonyymi
        UUSI

        >> "On yleisesti tiedossa, että yhdistetyllä väylällä jalankulkijan paikka on reunassa."

        Sillä ei ole merkitystä, mikä on joillakin yleisesti tiedossa ja mitä ei. Nyt on kyse tieliikennelaista, joka on se määräävä tekijä. Laki määrää. Tieliikennelaki ei reunassa kävelemistä määritä yhdistetyn väylän osalta riittävällä tarkkuudella, vaan tulkinta lukee hallituksen etsityksestä, joka on toissijainen oikeuslähde. Asiaa on pohdittu aloituksen tietoon peilaten.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        >> "On yleisesti tiedossa, että yhdistetyllä väylällä jalankulkijan paikka on reunassa."

        Sillä ei ole merkitystä, mikä on joillakin yleisesti tiedossa ja mitä ei. Nyt on kyse tieliikennelaista, joka on se määräävä tekijä. Laki määrää. Tieliikennelaki ei reunassa kävelemistä määritä yhdistetyn väylän osalta riittävällä tarkkuudella, vaan tulkinta lukee hallituksen etsityksestä, joka on toissijainen oikeuslähde. Asiaa on pohdittu aloituksen tietoon peilaten.

        "Siihen keskittyy koko oleellinen asia. Rangaistavaa tai moitittavaa vaiko ei kumpaakaan?"

        Onko lain sisältö siis erityisen vaikeaselkoinen tai sen julkistaminen virheellinen? Ei ole. Jalankulkijan pitää tuntea lain sisältö.

        "Sillä ei ole merkitystä, mikä on joillakin yleisesti tiedossa ja mitä ei."

        Niinpä, sillä kansalaisen pitää tuntea laki. Tietämättömyyteen ei voi vedota.


      • Anonyymi
        UUSI

        ”Pyöräilijä sovittaa nopeutensa ja väistää aina jalankulkijoita, mutta pyöräilijälle on annettava turvallinen tila ohitukseen. Polkupyörä on laissa selkeästi määritelty ajoneuvoksi. On melko helppo päätellä, että jalankulkija vastaa vain yhdestä asiasta: hän kävelee valitsemaansa yhdenmukaista reittiä ja antaa tilaa, mutta pyöräilijä vastaa kaikesta muusta.”

        Itse asiassa laissa sanotaan päin vastoin: ”Polkupyörällä ajettaessa on annettava jalankulkijalle turvallinen tila tiellä.” TLL 29.2 §


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Pyöräilijä sovittaa nopeutensa ja väistää aina jalankulkijoita, mutta pyöräilijälle on annettava turvallinen tila ohitukseen. Polkupyörä on laissa selkeästi määritelty ajoneuvoksi. On melko helppo päätellä, että jalankulkija vastaa vain yhdestä asiasta: hän kävelee valitsemaansa yhdenmukaista reittiä ja antaa tilaa, mutta pyöräilijä vastaa kaikesta muusta.”

        Itse asiassa laissa sanotaan päin vastoin: ”Polkupyörällä ajettaessa on annettava jalankulkijalle turvallinen tila tiellä.” TLL 29.2 §

        Päätelmät pitää perustua tieliikennelain määritelmiin. Laki määrittää liikennesäännöt.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Pyöräilijä sovittaa nopeutensa ja väistää aina jalankulkijoita, mutta pyöräilijälle on annettava turvallinen tila ohitukseen. Polkupyörä on laissa selkeästi määritelty ajoneuvoksi. On melko helppo päätellä, että jalankulkija vastaa vain yhdestä asiasta: hän kävelee valitsemaansa yhdenmukaista reittiä ja antaa tilaa, mutta pyöräilijä vastaa kaikesta muusta.”

        Itse asiassa laissa sanotaan päin vastoin: ”Polkupyörällä ajettaessa on annettava jalankulkijalle turvallinen tila tiellä.” TLL 29.2 §

        Älä höpötä omiasi, laki toimii molempiin suuntiin. Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata muuta liikennettä. Ohittaminen ja nopeuden sovittaminen jää aina pyöräilijän vastuulle.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Älä höpötä omiasi, laki toimii molempiin suuntiin. Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata muuta liikennettä. Ohittaminen ja nopeuden sovittaminen jää aina pyöräilijän vastuulle.

        Jalankulkija on osa liikennettä, ja hän on aina oikeutettu itsensä levyiseen tilaan yhdistetyllä väylällä ilman että häntä voitaisiin syyttää liikenteen tarpeettomasta häiritsemisestä.

        Sitä paitsi lain mukaan pyöräilijän tulee aina ajaa oikeassa reunassa, jollaista velvollisuutta laki ei mainitse jalankulkijalle.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Jalankulkija on osa liikennettä, ja hän on aina oikeutettu itsensä levyiseen tilaan yhdistetyllä väylällä ilman että häntä voitaisiin syyttää liikenteen tarpeettomasta häiritsemisestä.

        Sitä paitsi lain mukaan pyöräilijän tulee aina ajaa oikeassa reunassa, jollaista velvollisuutta laki ei mainitse jalankulkijalle.

        Monettako kertaa kävit leikkaamassa ja liimaamassa tuon saman typerän asian? Kymmenettä?

        Saman periaatteen mukaan pyörän tanko saa ottaa kiinni jalankulkijan vapaasti heiluviin vaatteisiin, koska pyöräilijällä on oikeus viedä oman kokoisensa tila. Ei ole liikenneturvallisuuden vaarantamista, ellei mitään ole kuitenkaan lähelläkään tapahtua.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Jalankulkija on osa liikennettä, ja hän on aina oikeutettu itsensä levyiseen tilaan yhdistetyllä väylällä ilman että häntä voitaisiin syyttää liikenteen tarpeettomasta häiritsemisestä.

        Sitä paitsi lain mukaan pyöräilijän tulee aina ajaa oikeassa reunassa, jollaista velvollisuutta laki ei mainitse jalankulkijalle.

        Jalankulkija saa yhdistetyllä väylällä valita, kulkeeko hän oikeaa vai vasenta reunaa. Suosittelemme valitsemaan turvallisimman reunan – esimerkiksi lasten tai koirien kanssa kuljettaessa joskus on parempi valita reuna, mikä on kauimpana ajoradasta. Tämän laki myös sallii.

        Liikenneturva.fi


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Jalankulkija saa yhdistetyllä väylällä valita, kulkeeko hän oikeaa vai vasenta reunaa. Suosittelemme valitsemaan turvallisimman reunan – esimerkiksi lasten tai koirien kanssa kuljettaessa joskus on parempi valita reuna, mikä on kauimpana ajoradasta. Tämän laki myös sallii.

        Liikenneturva.fi

        Liikenneturvan tulkita ja mielipide. Voi pitää paikkansa, tai jos aloituksessa mainittu asia päteekin, niin voi olla että ei pidäkään paikkansa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Jalankulkija on osa liikennettä, ja hän on aina oikeutettu itsensä levyiseen tilaan yhdistetyllä väylällä ilman että häntä voitaisiin syyttää liikenteen tarpeettomasta häiritsemisestä.

        Sitä paitsi lain mukaan pyöräilijän tulee aina ajaa oikeassa reunassa, jollaista velvollisuutta laki ei mainitse jalankulkijalle.

        Laki: "Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata muuta liikennettä."

        Laki: "Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi."

        Kysymys: Millä tavoin jalankulkija on sekä estämättä ja haittaamtta muuta liikennettä että sujuvoittaa ja edistää liikenteen turvallisuutta ottamalla väylältä itsensä kokoisen TILAN MISTÄ JA MILLOIN TAHANSA?

        Vastaus: EI MILLÄÄN TAVOIN.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Monettako kertaa kävit leikkaamassa ja liimaamassa tuon saman typerän asian? Kymmenettä?

        Saman periaatteen mukaan pyörän tanko saa ottaa kiinni jalankulkijan vapaasti heiluviin vaatteisiin, koska pyöräilijällä on oikeus viedä oman kokoisensa tila. Ei ole liikenneturvallisuuden vaarantamista, ellei mitään ole kuitenkaan lähelläkään tapahtua.

        Mutta pyöräilijä joutuu lain mukaan jättämään jalankulkijalle aina turvallisen tilan.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Liikenneturvan tulkita ja mielipide. Voi pitää paikkansa, tai jos aloituksessa mainittu asia päteekin, niin voi olla että ei pidäkään paikkansa.

        "Jalankulkija on osa liikennettä, ja hän on aina oikeutettu itsensä levyiseen tilaan yhdistetyllä väylällä ilman että häntä voitaisiin syyttää liikenteen tarpeettomasta häiritsemisestä."

        Sinun tulkintasi ja mielipide. Ei pidä paikkaansa, koska on ristiriidassa muun lain kanssa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta pyöräilijä joutuu lain mukaan jättämään jalankulkijalle aina turvallisen tilan.

        Tuo pitää paikkansa.

        "Polkupyörällä ajettaessa on annettava jalankulkijalle turvallinen tila tiellä."


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta pyöräilijä joutuu lain mukaan jättämään jalankulkijalle aina turvallisen tilan.

        Laissa ei määritellä turvallista tilaa. 5 - 10 senttiä on ihan turvallinen, jos vaatteet lepattaa.


    • Anonyymi
      UUSI

      "Onko lain sisältö siis erityisen vaikeaselkoinen tai sen julkistaminen virheellinen?"

      Ei ole. Jalankulkijan pitää tuntea lain sisältö. Lapsi on lapsi, mutta ellei aikuinen tunne lakia ja sen sisältöä, hänen on se itselleen selvitettävä. Tietämättömyyteen ei voi vedota.

      "Sillä ei ole merkitystä, mikä on joillakin yleisesti tiedossa ja mitä ei."

      Kansalisen pitää tuneta laki.

      Lapsi on lapsi. Aikuisen pitää yleisen elämänkokemuksensa pohjalta tietää, miten liikenteessä käyttäydytään. Kukaan ei voi enää vuonna 2025 vedota siihen, että tietoa ei ole saatavilla. Kaiken tiedon pohjalta - ja sitä on riittävästi - väylällä kävelään reunassa. Vetoaminen erittäin vaikeaselkoiseen lakiin ei tulisi menemään missään oikeusasteessa läpi, ellei kyseessä tosiaan olisi lapsi.

      Tieliikennelain yhdistetty väylä on aloituksen tapauksen kannalta äärimmäisen huono esimerkki.

      • Anonyymi
        UUSI

        "Liikenneturvallisuuden vaarantamisesta on kyse, jos tahallaan tai huolimattomuudellaan rikkoo tieliikenteen turvallisuussääntöjä. Mielipaha asiassa ei riitä."

        Jotta jalankulkija voisi kevyen liikenteen väylällä syyllistyä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, tilanteen pitäisi olla melkoinen. Jalankulkija kuitenkin toimii kaikkialla omalla riskillä, sillä suurimman vahingon ajoneuvojen kanssa kärsii yleensä aina jalankulkija itse.

        Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata muuta liikennettä, joten näinkin ajateltuna jalankulkijan paikka on väylän reunassa. Pyöräilijän velvollisuus on ohittaa samalla reunalla etenevät vasemmalta puolelta.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        "Liikenneturvallisuuden vaarantamisesta on kyse, jos tahallaan tai huolimattomuudellaan rikkoo tieliikenteen turvallisuussääntöjä. Mielipaha asiassa ei riitä."

        Jotta jalankulkija voisi kevyen liikenteen väylällä syyllistyä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, tilanteen pitäisi olla melkoinen. Jalankulkija kuitenkin toimii kaikkialla omalla riskillä, sillä suurimman vahingon ajoneuvojen kanssa kärsii yleensä aina jalankulkija itse.

        Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata muuta liikennettä, joten näinkin ajateltuna jalankulkijan paikka on väylän reunassa. Pyöräilijän velvollisuus on ohittaa samalla reunalla etenevät vasemmalta puolelta.

        Tieliikennelaki määrää ja määrittää liikennesäännöt. Laki ei määritä jalankulkijan paikkaa yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylän osalta.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Tieliikennelaki määrää ja määrittää liikennesäännöt. Laki ei määritä jalankulkijan paikkaa yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylän osalta.

        Kyllä määrittää ja paikka on reunassa, samaa mieltä on myös poliisi.

        Kaikki laissa johtaa siihen, että jalankulkijan paikka on reunassa, ihan kuten oikein onkin.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä määrittää ja paikka on reunassa, samaa mieltä on myös poliisi.

        Kaikki laissa johtaa siihen, että jalankulkijan paikka on reunassa, ihan kuten oikein onkin.

        On aiemmin sanottu, että mielipiteet eivät merkitse mitään. Laki määrää liikennesäännöt. Tieliikennelaki ei määritä jalankulkijan paikkaa yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylän osalta.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        On aiemmin sanottu, että mielipiteet eivät merkitse mitään. Laki määrää liikennesäännöt. Tieliikennelaki ei määritä jalankulkijan paikkaa yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylän osalta.

        Tieliikennelaki määrittää jalankulkijan paikan yhdistetyllä väylän osalta. Se on reuna.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        On aiemmin sanottu, että mielipiteet eivät merkitse mitään. Laki määrää liikennesäännöt. Tieliikennelaki ei määritä jalankulkijan paikkaa yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylän osalta.

        Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata muuta liikennettä.

        Liikennemerkin D6 yhteydessä todetaan, että pyörätiellä ajettaessa on noudatettava, mitä laissa säädetään ajoradalla ajamisesta. Muuten on pyörätiestä ja jalkakäytävästä voimassa, mitä merkeistä D4 ja D5 säädetään. Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa.

        Seuraisi melkoinen epäloogisuus siitä, että yhdistetyllä väylällä pyöräilijän on noudatettava sitä, mitä säädetään ajoradalla ajamisesta, mutta jalankulkija saisi kulkea aivan kuten haluaa. Siis polkupyörien, skuuttien ja mopojen seassa. Samanlainen kummallisuus seuraisi siitä, että jalankulkijan pitäisikin käyttää yhdistetyn väylän piennarta!

        Yhdistetty väylä on pyöräilijöitä ja jalankulkijoita varten. Oleelliseksi muodostuu se, että jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää ja haitata muuta liikennettä, joten jalankulkija antaa pyöräilijöille ja mopoilijoille esteettömän kulun. Koska jalankulkijat saavat kulkea käsi kädessä rinnakkain, on käytännössä mahdotonta, että tällainen voisi tapahtua missään muualla kuin kävelemällä väylän reunaa. Jos pari kävelee keskellä väylää, yleensä kummallekaan reunalla ei jää esteetöntä tilaa pyöräilijälle ohittaa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        On aiemmin sanottu, että mielipiteet eivät merkitse mitään. Laki määrää liikennesäännöt. Tieliikennelaki ei määritä jalankulkijan paikkaa yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä väylän osalta.

        Poliisilla ja liikennesuunnittelijlla ei ole mielipiteitä, He toimeenpanevat lakia virkavastuulla.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata muuta liikennettä.

        Liikennemerkin D6 yhteydessä todetaan, että pyörätiellä ajettaessa on noudatettava, mitä laissa säädetään ajoradalla ajamisesta. Muuten on pyörätiestä ja jalkakäytävästä voimassa, mitä merkeistä D4 ja D5 säädetään. Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa.

        Seuraisi melkoinen epäloogisuus siitä, että yhdistetyllä väylällä pyöräilijän on noudatettava sitä, mitä säädetään ajoradalla ajamisesta, mutta jalankulkija saisi kulkea aivan kuten haluaa. Siis polkupyörien, skuuttien ja mopojen seassa. Samanlainen kummallisuus seuraisi siitä, että jalankulkijan pitäisikin käyttää yhdistetyn väylän piennarta!

        Yhdistetty väylä on pyöräilijöitä ja jalankulkijoita varten. Oleelliseksi muodostuu se, että jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää ja haitata muuta liikennettä, joten jalankulkija antaa pyöräilijöille ja mopoilijoille esteettömän kulun. Koska jalankulkijat saavat kulkea käsi kädessä rinnakkain, on käytännössä mahdotonta, että tällainen voisi tapahtua missään muualla kuin kävelemällä väylän reunaa. Jos pari kävelee keskellä väylää, yleensä kummallekaan reunalla ei jää esteetöntä tilaa pyöräilijälle ohittaa.

        Lakiin olisi hyvä saada maininta, että yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä jalankulkija käyttää yleensä/aina jompaakumpaa reunaa.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää eikä haitata muuta liikennettä.

        Liikennemerkin D6 yhteydessä todetaan, että pyörätiellä ajettaessa on noudatettava, mitä laissa säädetään ajoradalla ajamisesta. Muuten on pyörätiestä ja jalkakäytävästä voimassa, mitä merkeistä D4 ja D5 säädetään. Jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole, jalankulkijan on käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa.

        Seuraisi melkoinen epäloogisuus siitä, että yhdistetyllä väylällä pyöräilijän on noudatettava sitä, mitä säädetään ajoradalla ajamisesta, mutta jalankulkija saisi kulkea aivan kuten haluaa. Siis polkupyörien, skuuttien ja mopojen seassa. Samanlainen kummallisuus seuraisi siitä, että jalankulkijan pitäisikin käyttää yhdistetyn väylän piennarta!

        Yhdistetty väylä on pyöräilijöitä ja jalankulkijoita varten. Oleelliseksi muodostuu se, että jalankulkija ei saa tarpeettomasti estää ja haitata muuta liikennettä, joten jalankulkija antaa pyöräilijöille ja mopoilijoille esteettömän kulun. Koska jalankulkijat saavat kulkea käsi kädessä rinnakkain, on käytännössä mahdotonta, että tällainen voisi tapahtua missään muualla kuin kävelemällä väylän reunaa. Jos pari kävelee keskellä väylää, yleensä kummallekaan reunalla ei jää esteetöntä tilaa pyöräilijälle ohittaa.

        "Koska jalankulkijat saavat kulkea käsi kädessä rinnakkain, on käytännössä mahdotonta, että tällainen voisi tapahtua missään muualla kuin kävelemällä väylän reunaa. Jos pari kävelee keskellä väylää, yleensä kummallekaan reunalla ei jää esteetöntä tilaa pyöräilijälle ohittaa."

        Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi. (Tieliikennelaki)

        Millä tavoin jalankulkija edistää turvallisuutta ja on sekä estämättä ja haittaamatta muuta liikennettä että sujuvoittaa ja edistää liikenteen turvallisuutta ottamalla väylältä itsensä kokoisen TILAN MISTÄ JA MILLOIN TAHANSA? Ja mitä jos kyseessä on toisiaan kädestä pitävä pari, parille rinnakkain kävely on sallittua.

        Vastaus kuuluu, että ei millään tavoin. Yksi henkilö tai pariskunta pysäyttää koko muun liikenteen, jos he kävelisivät keskellä väylää.


    • Anonyymi
      UUSI

      Kysymys siitä, mitä tarkoitetaan lailla.

      Muodollisessa mielessä laki on lainsäätämisjärjestyksessä hyväksytty säädös, kun taas sisällöllisessä mielessä laki on kaikkia oikeusalamaisia velvoittava yleinen sääntö. Laajemmassa merkityksessä lailla voidaan myös tarkoittaa lainsäädäntöä tai voimassa olevaa oikeutta yleisesti. (Lainaus)

      Säädös koostuu laeista, asetuksista sekä normipäätöksistä.

      Yleisessä mielessä yhteiskunnallinen perusolettama on, että kansalaisen on tunnettava laki, eikä tietämättömyyteen ei voi vedota. Kansalaisen on siis tunnettava maan yleiset säännöt. Lähtökohtaisesti oikeusjärjestys ei sisällä ristiriitoja, eikä laissa lausuta mitään turhaan. Tämä ei tarkoita sitä, että kansalaisen pitää tuntea lait ulkoa, vaan sitä, että jos jotakin aikoo tehdä, on aluksi selvitettävä toimen laillisuus. Oikeudellisesti puhutaan lain tuntemisen periaatteesta.

      Tietämättömyys on huono tekosyy.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moikka rakas

      Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa
      Ikävä
      35
      10071
    2. Malmin tapaus on järkyttävä

      Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi
      Maahanmuutto
      616
      2880
    3. Mitä haluaisit kysyä

      Kaivatultasi?
      Ikävä
      152
      2053
    4. HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?

      https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa
      Maailman menoa
      162
      1590
    5. Mitkä asiat teidän elämässänne on

      Tällä hetkellä parasta?
      Ikävä
      105
      1499
    6. Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan

      Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.
      Maailman menoa
      109
      1232
    7. Mitä haluaisit nähdä

      Kaivatullasi päällä?
      Ikävä
      75
      1117
    8. Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?

      Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon
      Maailman menoa
      251
      1076
    9. Kaupunki ostaa Kauppamatin

      Joutuukohan yrittäjät lähteen muualle?
      Haapavesi
      37
      1024
    10. Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä

      Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E
      Ikävä
      10
      1003
    Aihe