Opettajakoulutuksesta..

Anny

Oon tässä miettinyt että hakisin ensi keväänä opettakoulutukseen..Oon vaan kuullu et sinne on todella vaikeaa päästä opiskelemaan.Onko tämä totta vai pelkkä pelottelukeino?:) Miten paljon ylioppilastodistuksella on painoa opiskelupaikan saamisessa? Ja jos vaikka ei olisikaan kamalan hyvää todistusta, niin onko siltikin mahdollisuuksia?:) (itelläni on kyse m:n papereista)Olen myöskin toiminut yhden lukuvuoden kouluavustajana, että annetaanko sille mitään arvoa?:)
Mites muuten, onko kukaan täällä päässyt avoimen yliopiston kautta opiskelemaan?Miten paljon pitää opiskella että pääsee avoimen väylän kautta sisään?Ja tietenkin, miten kallista avoimessa on opiskella?
Kysymyksiä on paljon, mutta en ole vielä löytänyt kunnon vastauksia :) Toivottavasti joku vois edes auttaa alkuun :) Kysymyksiä varmasti löytyisi vielä lisääkin ;) Mutta kaikki tieto on tervetullutta!

10

924

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eemeli81

      Yritän vastata nyt ainakin joihinkin kysymyksiisi.. :O)
      Elikkäs voit aivan tosi hyvin hakea opekoulutukseen noilla M:n papruillasi, mutta saatat ehkä tarvita muutaman lisäpisteen kuitenkin. Ota selvää laitosten nettisivuilta tai hakuoppaasta, miten alkupojot muodostuu!
      Itelläni oli lukion jälkeen kädessä C-M:n paperit ja tein seuraavana syksynä kasvatustieteen apron (hintaa en muista, mutta kyllähän se jonkin verran maksoi), ja kevään olin open sijaisena entisellä ala-asteellani. Nyt minulla oli koossa alkupisteitä 6,5. Eli nuo alkupisteet kertovat, minne voit ja minne kannattaa hakea. Vertaile eri yliopistojen alkupisteitä, sillä esim. Turkuun oli sinä vuonna kun hain rajana 5,5 ja Jyväskylään 7. Joten hain tänne (Tku), ja pääsin.
      Opiskelemaan on kai suht vaikea päästä, mutta ei todellakaan mitään mahdotonta, jos intoa ja reipasta mieltä löytyy! Ja jos minäkin olen täällä ja pärjään, vaikka en ole ollut ikinä mikään hikipinkolukijatyyppi... niin kyllä sinäkin pääset! Tsemppiä!

    • että haluatko viettää viisi...

      siideriä juovien ja kriittiseen ajatteluun kykenemättömien tyttölasten seurassa.

      Tätä mietin itse pitkään ja lopulta tulin siihen tulokseen että samapa tuo millaisia opiskelukaverit ovat sillä opetus- ja kasvatustyö kiinnostaa niin paljon, että omenasiideriä litkivät, persoonattomat tytöt eivät minua estä. Ja niin hakeuduin ja pääsin opettajakoulutukseen.

      • Minttu

        No huh, et ole tainnut minua tavata kun tuolla tavalla karsinoit "opiskelukaverisi". Minä a) juon siiderin lisäksi viiniä, kirkkaita ja bisseä (muiden muassa) b) kykenen kriittiseen ajatteluun tarpeen vaatiessa c) olen Nainen.

        Onnea kuitenkin valitsemallasi tiellä :)


    • Jane

      Ei okl:ään mitenkään kovin vaikea ole päästä. Puheet varmaan johtuvat siitä, että sinne vaaditaan jo esivalinnassa vähän enemmän (eipä jokainen taliaivo viitsi edes vaivautua). Itse pääsykokeet eivät ole sen kummoisemmat kuin muuallakaan.

      Opiskelupaikan saamisessa yo-toikkarilla ei ole enää juurikaan merkitystä, ainoastaan siinä vaiheessa kun haet esivalinnassa (eli niihin kokeisiin pääsyyn on merkitystä).

      Itsellä on ollut myös M:n todistus ja ei mene enää kauan kun valmistun okl:stä (tokarilla on voinut pyyhkiä per*että sen jälkeen kun paikka varmistui).

      Kouluavustajana olemisesta saat 2 esivalintapistettä. Muut pisteet sinun täytyy itse laskea (kun en arvosanoja tiedä, enkä matikan laajuutta, jos sen olet yleensäottaen kirjoittanut), mutta sanoisin että hyvällä säkällä jo nuo pisteet riittävät ensi keväänä jonnekin okl:n kokeisiin. Riippuu siitä minne kaupunkiin tähtäät, että kuinka paljon pisteitä pitää haalia.

      Avoimen yliopiston kautta ei kannata lähteä etenemään (liekö sielä reittiä onkaan?), koska hyvin pian pääset ihan normaalisti pääsykokeiden kautta hakemaan. Mikäli avoimessa reitti on, se on varmasti aika pitkä eli paljon opintoviikkoja pitää olla. Ensi syksyn aikana suosittelen opiskelemaan kasvatustieteen appron avoimessa. Hinta on muistaakseni jossain parinsadan euron kieppeillä. Mikäli on mahdollista opiskele PEDAGOGINEN appro johon kuuluu harjoittelu. Se on laajempi kuin tavallinen appro ja siitä on enemmän hyötyä itsellesi (opinnoissa ja elämässä).

      Ja mikäli aika, into, voimat ja raha riittävät voit opiskella päälle jonkin toisenkin appron (ei mahdotonta opiskella kahta samanaikaisesti). Erityispedagogiikka on yksi äärimmäisen hyvä vaihtoehto.

    • Mari

      "Kysymyksiä on paljon, mutta en ole vielä löytänyt kunnon vastauksia :)"

      Mistähän sinä olet näitä vastauksia yrittänyt löytää, vai oletko yrittänyt ollenkaan? Toki ymmärrän, että omakohtaisia kokemuksia opiskelusta on mukava kuulla, mutta miltei kaikkiin kysymyksiisi löytyy vastaus yliopistojen ja avoimen yliopiston www-sivuilta.

      Toki kyseessä voi olla laiskuus (jaksaisiko silloin suorittaa tutkintoa loppuun?) tai kiire (voiko olla niin kiire, ettei kerkeä etsiä tietoa tärkeästä asiasta?), mutta mielestäni on aika hälyyttävää, että ihminen haluaa opettajaksi (vaikka työssä on suuri paino asioiden opettamisen lisäksi kasvattamisella) eikä kuitenkaan löydä vastauksia helppoihin kysymyksiin.

      Ja ennen kuin Anny itse tai joku muu kirjoittaa vihaisen viestin, jossa minua parjataan huumorintajuttomaksi pilkunviilaajaksi, niin miettikää; eikö teidän mielestänne on huolestuttavaa, jos toimittajaksi aikova kyselee täällä viestinnän opiskelusta asioita, jotka löytyisivät parilla hiiren painalluksella yliopistojen www-sivuilta? Samaa esimerkkiä voi käyttää moniin muihinkin tilanteisiin.

      Ja edelliseen kappaleeseen viitaten; tämä viesti ei ole tarkoitettu vain Annylle vaan kaikille tänne kirjoittaville (myös minulle) muistutukseksi.

      • Anny

        Ymmärrän kyllä Mari mitä ajat takaa.Olen etsinyt vimmatusti tietoa netistä viime päivinä, mutta ihmisten henkilökohtaset kertomukset ovat myös tärkeitä.Perusasiat on jo tiedossa, mutta tämä on hyvä paikka varmistaa että on ymmärtänyt kaiken oikein. En ole yhtään pahoillaan tästäkään palautteesta, sillä se avaa monien silmät varmasti.Yritän muistaa tuon myös itsekin.


    • wa_

      Itse hain okl:ään kaksi kertaa ensin Joensuuhun (kävin vähän kokeilemassa mimmosta on olla pääsykokeissa, en ollut varma, onko tämä se minun ala) ja sitten tänä keväänä Kajaaniin ihan tosissani. YO -todistuksen perusteella sain esivalintapisteitä 7 (L,E,E,M,M,M eli ämmän paperit ne on minullakin ja huonommillakin pärjää takuuvarmasti). Viime talven olin kouluavustajana eli sain vähintään 8 kk kouluavustajana olemisesta 2 pistettä lisää (väh. 4 kk harjoittelua tai opetustyötä --> 1 p.). Lisäksi suoritin avoimessa kasvatustieteen appron, jonka hinta oli 340 euroa. Approsta irtosi kaksi pistettä lisää eli esivalintapistesaldoni oli 11 pistettä.

      Edellä mainittuja pisteitä tarvitaan lähinnä vain pääsykokeisiin pyrkiessä. Se pääseekö sisään riippuu lähinnä siitä miten pääsykokeet menevät (jos tulee tasapisteitä niin sitten katsotaan YO-todistusta ja harjoittelua sun muuta). Kajaanissa oli kirjallinen koe (5p.), kaksi yksilöhaastattelua (5 5 p.) ja vapaaehtoinen matematiikan tai liikunnan näyte (3 p.). Huomaa siis, että haastattelua painotetaan aikalailla ja olen varma, että tuosta työharjoitteluosiosta on varmasti siinä kaikkein suurin hyöty, sinullahan on jo kokemusta alasta. Haastattelussa kai testataan, että kuinka tosissasi olet hakemassa ja oletko tietoinen mihin olet pääsi pistämässä, oletko pohtinut mikä sinua odottaa ja miltä se sinusta tuntuu. Kirjallisessa osiossa huomasin, että appron suorittamisesta oli suuri hyöty (minulta kysyttiin muuten haastattelussa, että miltä appron suorittaminen tuntui, oliko ylivoimaista, millainen kokemuksena), toisekseen olin lukenut pääsykoekirjan ainakin viiteen kertaan ja valmistautunut siihen, että siitä voidaan kysyä ihan mitä vain. Melkein täysillä pisteillä minä sitten pääsinkin sisään.

      Muistaakseni Kajaaniin oli ainakin toissa vuonna hakenut opettajankoulutukseen n. 1000 hakijaa ja 60 otetaan sisään. Ehkä vaikeuden tunne johtuu siitä, että hakijoita on paljon (vaikka kaikki eivät edes hae tosissaan). Toisekseen minulla on tunne, että aika moni yrittäjä ei pääse ensimmäisellä eikä välttämättä edes toisella kerralla sisään. Mistä johtunee, mutta saahan siitä sen vaikutelman, että sinne on vaikea päästä, kun pääsykokeissa viereen istuu tyyppi, joka yrittää neljättä kertaa. Se että pääsykokeissa on haastattelu, nostaa rimaa vielä hieman, sillä jos kemiat eivät täsmää haastattelijan kanssa ja kuitenkin siitä saa eniten pisteitä (ainakin Kajaanissa), niin pääsykokeista tulee täysi fiasko.

      Avoimesta väylästä löysin Kainuun kesäyliopiston sivulta tämmösen tekstin pätkän:
      "Jos opintojesi tavoitteena on korkeakoulututkinto, voit osallistua joko yliopiston pääsykokeisiin tai pyrkiä 60 opintoviikon väylän kautta yliopistoon. Väylän kautta pyrkivillä on oltava vähintään 60 opintoviikkoa avoimia yliopisto-opintoja. Hakijalla tulee olla suoritettuina hakemansa oppiaineen cum laude approbatur -tason (35 ov) opinnot ja jostakin muusta oppiaineesta vähintään 15 opintoviikkoa. Avoimen väylän kautta hakeminen yliopistoon vaihtelee kuitenkin yliopistoittain ja tiedekunnittain. Esim. oikeustieteellisiin tutkintoihin hakevien on osallistuttava pääsykokeisiin."

    • Anny

      Olen positiivisesti yllättynyt, että ihmiset jaksavat vastata näin hyvin kysymyksiini :) Olen erittäin kiitollinen siitä ja toivon, että jos jollain on vielä jotain uutta tietoa, nii tänne vain tulemaan.Koskaan tietoa ja niksejä ei voi olla liikaa.Lisäksi olen erityisen kiinnostunut Savonlinnan ja Joensuun opettajakoulutuksesta, että jos omakohtaista kokemusta löytyy, nii kertokaa ihmeessä.Olisi kiva kuulla vaikka ihan vaan opiskelusta tai vaikkapa pääsykokeista :)

      • wa_

        Itse koulutuksesta ei ole kokemusta, mutta kevään 2004 pääsykokeista kylläkin. Verrattuna tämän vuoden (ja viimekin vuoden) Kajaanin pääsykokeisiin Joensuun koe oli vaikeampi. Itse kirjakin, Opetus, oppiminen ja vuorovaikutus, oli silloin ja on vielä tänä päivänäkin aika vaikea. Pituuttakin opuksella riittää ja on mielestäni vaikeaselkoinen.
        Haastattelijat olivat ihan ok, mutta heitä oli kaksi Kajaanin yhden sijaan, joten tuntui siltä kuin olisi kaksi vastaan yksi vastakkainasettelu. Laukoivat kysymyksiä aika tiiviiseen tahtiin, mutta olivat mukavia.
        Ehkä inhottavin osa pääsykoetta oli ryhmätilanne. Aihe ei sinänsä ollut mikään vaikea, mutta itse sain vain siitä huonot pisteet... tai itse asiassa sain yhdeltä täydet ja muut kaksi antoivat vain puolet siitä. En tiedä miten olisin voinut saada kaikilta täydet. Kokonaisuudessaan vaativa koe, vaikka en kyllä ehtinytkään lukea kirjaa kuin kolmesti ja mieleen ei oikein jäänyt mitään. Lisäksi epävarmuus painoi.

        Tällaisia kokemuksia minulla. Älä lannistu. Minulle sanottiin aikanaan, että Kajaanissa ne vasta kamalat kokeet ovatkin verrattuna Joensuuhun, mutta 29.8.2005 siellä opiskeluni nyt aloitan :)


      • Jane

        Huh, pistitpä laajan kysymyksen. Että, jos olisi jotain kertoa opiskelusta Savonlinnassa. Oishan tuota juttua, mutta vaikea pistää asioita tähän kirjallisesti :)

        Tuntuu tyhmältä sanoa, mutta itsellä on ainakin ollut mukavaa. Savonlinnassa opiskelu on aika hyvin ohjattu ylhäältä päin (mm. lukujärjestykset tulevat lähes valmiina) eikä tule sellaista "olen ihan hukassa"-tunnetta. Joustavuutta kaivataan toisinaan silti vähän lisää.

        Sivuaineet tuntuvat olevan ne, mitkä eniten ovat se miinuspuoli. Pienellä laitoksella ei ole mahdollisuuksia tarjota niin paljon kuin muilla. Aineenopettajaksi pätevöityminen (35ov) ei onnistu kovinkaan monessa aineessa, mutta perusopintoja (15ov) on ihan kivasti tarjolla.

        Pienen yliopiston etuna taas on se, että ihmiset käyvät nopeasti tutuiksi ja on helppo päästä mukaan "piiriin".

        Pääsykokeista kävinkin juuri kirjoittelemassa tuonne "opettaminen"-palstalla. Käy lukemassa sieltä, jos niistä haluat jotain tietää.

        En tähän hätään taida osata oikein muuta kertoa :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      213
      7556
    2. Halaisin sua mies

      Jos voisin 💗
      Ikävä
      58
      2973
    3. Onkohan meillä kummallakin joku pakkomielle toisiimme

      Vähän luulen että on..
      Ikävä
      193
      2377
    4. Mitä tämä on

      Ajatella, olen viimeksi nähnyt sinua melkein vuosi sitten ohimennen. Ja silloinkin sinä välttelit minua. En ole kuullut
      Tunteet
      10
      1823
    5. Ei monet elä kuin alle 60 v, mikä vaikuttaa?

      gulp, gulp.. Juice Leskinen eli 56 vuotta. Matti Nykänen eli 55 vuotta. Topi Sorsakoski eli 58 vuotta.
      Maailman menoa
      176
      1752
    6. Hakalan asunnossa on kuvattu aikuisviihdesivusto Onlyfansin kautta julkaistu pornovideo.

      Keskustan puheenjohtajan Antti Kaikkosen avustaja Jirka Hakala ei jatka tehtävässään. Keskustan puoluelehti Suomenmaa ke
      Helsinki
      21
      1432
    7. Olen valmis

      Kohtaamaan sinut tänä kesänä, jos sellainen sattuma osuu kohdalleni.
      Ikävä
      75
      1271
    8. Nyt on konstit vähänä.

      Nimittäin tuulivoiman vastustajilla, kun pitää perättömiä ilmiantoja tehdä. Alkaa olla koko vastustajien sakki leimattu,
      Kiuruvesi
      38
      1173
    9. Hyvää yötä kaivatulleni

      En pysty tekemään kokemaan mitään sielussa tuntuvaa, syvää, vaikuttavaa, ilman että rinnastan sen sinuun. Niin kävi tänä
      Tunteet
      27
      1165
    10. Tilinpäätösvaltuusto 27.5

      Samalla viimeinen kokous ennen uudenvaltuustokauden alkamista. Vanhat antavat itselleen erinomaiset arvosanat, ja siirty
      Pyhäjärvi
      50
      1039
    Aihe