Helsingin lääkiksestä pudonneet!

Pauli Ojanperä

Lainaus Helsingin Sanomien keskustelupalstalta ( http://www.helsinginsanomat.fi/keskustelu/thread.jspa?threadID=5130&tstart=0 ).

Helsingin yliopisto on valinnut uudet opiskelijansa. Lääketieteellisen tiedekunnan uusien opiskelijoiden lista on nähtävissä osoitteessa http://www.med.helsinki.fi/folderContent3_sub.asp?route=1.302.3547 , lääketieteellisen tiedekunnan sivuilla.

Laskin, että hyväksyttyjen listassa on 111 nimeä, 5 ei ole antanut nimeään julkisuuteen. Listan alussa lukee, että (1) nimen perässä tarkoittaa suomenkielistä, (2) ruotsinkielistä. Suomenkielisiä oli laskujeni mukaan hyväksytty 85 kpl, ruotsinkielisiä 26.

Suomessa on 92% suomenkielisiä, 5,6 % ruotsinkielisiä. Laskujeni mukaan ruotsinkielisten yliedustus on siis listassa 19 kappaletta, koska oikean suhdeluvun mukaan suomenkielisiä pitäisi olla listassa 93 ja ruotsinkielisiä 7 kpl.

Lääketieteelliseen tiedekuntaan on siis otettu ruotsin kielen perustetteella 19 uutta opiskelijaa ohi suomenkielisten. 19 suomenkielistä on siis jäänyt ilman opiskelupaikkaa, koska heidän paikkansa on kiintiössä annettu ruotsinkielisille.

Sivuilla annetaan myös siäänpääsypisteistä tietoa:

Kerrotaan, että viimeinen suomenkielinen, joka on hyväksytty on saanut

yhteispisteet 101,28 ja koepisteillä hyväksytty viimeinen suomenkielinen on saanut pisteitä 59,97

Vastaavat pisterajat ovat ruotsinkielisten kohdalla

yhteispisteet 91,84 ja koepisteet 50,08

Kertokaa ihmeessä, jos olen tulkinnut väärin tiedekunnan antaman informaation, mutta minusta näyttää, että siellä on syrjitty suomenkielisiä.

Käykää katsomassa.

Ruotsissa oli viime keväänä oikeudenkäynti, jossa kaksi juristikoulutukseen Uppsalaan pyrkinyttä jäi ilman opiskelupaikka, koska tiedekunta oli ottanut kiintiöissä maan ulkopuolella syntyneiden vanhempien lapsia pyrkijöitten joukosta. Kiintiöitä oli perusteltu sillä, että myös maahanmuuttajien lapset voisivat harjoittaa Ruotsissa juristin ammattia, eivätkä syrjäytyisi yhteiskunnassa. Ruotsalaiset haastoivat tiedekunnan oikeuteen, ja oikeus määräsi syrjityille ruotsalaisten vanhempien lapsille maksettavaksi korvauksia.

Syrjintäviranomainen totesi, että kiintiöt loukkaavat tasavertaisuuden periaatetta, koska niissä pääsee huonommilla pistemäärillä ohi parempien.
Suomessa on siis 19 sellaista pyrkijää, jotka ohitettiin, koska ruotsinkielisille oli heidän kielensä perusteella varattu kiintiö.Suomessa ei ruotsinkielisillä ole yhteiskunnassa tarvetta saada tukea lääkärinammatin harjoittamiseen, ruotsinkielisillä on yhteiskunnassamme jopa paremmat olot kuin suomenkielisillä ja heillä on suurempi edustus korkeaa koulutusta vaativissa ammateissa.

Nostakaa ihmeessä oikeusjuttu, te 19 syrjittyä. Te ette päässeet HY:n lääketieteelliseen, koska äidinkielenne on suomi. Tiedoissanne ei ollut mitään vikaa.

19

7758

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maksimipisteet?

      Eli mitä olisi saanut täydellisestä kokeesta ja täydellisestä todistuksesta?

    • Ex-opiskelija.

      Ruotsinkielisiä valitaan 5% Suomessa koulutettavista lääkäreistä eli 630 x 0,05 = 31,5 kpl.

    • ere

      Tuohan on vain Helsinkiin sisäänpäässeet. Ei kai kaikissa Suomen lääketieteen tiedekunnissa anneta ruotsin kielistä opetusta... Jospa Helsinki kouluttaa ruotsiksi toistenkin puolesta? Ei historiaakaan voi opiskella Oulussa ruotsiksi, mutta Helsingissäpä voi. Eli tuolla päättelyllä joku oululainen suomenruotsalainen voisi vetää herneen nenään.

    • ere

      Olet näköjään repinyt suoraan "paljastuksesi" sieltä Hesarin keskustelupalstalta. Miksi tein sen? Siellä on annettu varsin hyviä vastauksia ja sitä on aivan turha aloittaa uudestaan täällä. Outo tyyppi.

    • Ihmettely

      Miten voi pudota lääkiksestä, jos sinne ei ole edes päässyt?

    • selvitystä

      Joskus on noista ruotsalaisten kiintiöistä valitettu oikeuskanslerille tai oikeusasiamiehelle. Tällöin on sitten tullut vastaus, että kyllähän sitä pitää niitä suosia, kun Suomi on kaksikielinen maa.

      Mutta: Tilanne on käsitykseni mukaan muuttunut vuonna 2004, kun maassamme tuli voimaan yhdenvertaisuuslaki. Se koskee myös koulutukseen valitsemista eli kannattaisin sitä, että asiasta alettaisiin valittamaan ylimmille valvontaviranomaisille. Nimittäin kyllä kaikkiin tiedekuntiin, joissa on nuo ruotsinkielisten kiintiöt, pääsee paljon alhaisemmilla pisteillä ruotsinkielisenä. Tämä on taas johtanut siihen, että ainakin naapuri laittoi lapsensa ruotsinkieliseen kouluun, koska sitten lapsen isona helpompi päästä yliopistoon jne.

      Joka vuosi ruotsinkieliset pääsevät helpommin yliopistoon jne. Tavallisesti sitten vielä korkeammin koulutetut saavat parempaa palkkaa ym. Eli olisi aika kyllä kyseenalaistaa asia.
      Toinen asia, mikä kaipaisi pikaisesti valittamista, on ylioppilaskirjoitukset ja valintakokeet: Niiden laadinnassa ei ole riittävää tarkkuutta. Kysymykset ovat epätarkkoja ja jopa mallivastaukset voivat olla väärin. Oikaisupyynnöt eivät sitten oikeasti johda kuin poikkeustapauksissa korjauksiin hakijan tai opiskelijan eduksi.

    • lääkisläinen

      no en mä nyt noin hirveetä hälyy nostais asiasta. kyllä sinne ruotsinkieliselle linjalle saa hakea suomenkielisetkin, saa jopa samanaikaisesti hakea molemmille linjoille! jos vain läpäisee ruotsin kielikokeen niin ei siinä sit mitään! kyllähän niitä ruotsinkielisiä paikkoja ehkä vähän liikaa on suhteena suomenkielisiin, mut ei ne 19 suomenkielistä nyt niin sorrettuja ole kuin sä annat ymmärtää, pitää vaan olla parempi niin kyllä pääsee sisään...

    • niinpä...

      Olisit hakenut Ruotsinkielisessä kiintiössä.

    • tasa-arvoa kaikille, myös r...

      Onko niin, että muissa lääketieteellisissä tiedekunnissa ei opeteta ruotsinkielellä? Tietääkseni ruotsinkielistä opetusta saa vain Helsingin yliopiston lääketieteellisessä. Silloin ruotsinkieliset muualtakin Suomesta menevät Helsinkiin opiskelemaan ja suomenkielisille on enemmän paikkoja muissa tiedekunnissa. Jos näin on, niin ei suomenkielisiä mitenkään ole syrjitty asiassa, kun asiaa katsoo kauempaa ja kokonaisuutena ja ottaa huomioon muunkin Suomen kuin vain Helsingin. (Suomi jatkuu myös kehä kolmosen ulkopuolella:) )

      Eli miettikäämme kaikkia Suomen lääketieteenopiskelijoita n. karkeasti yli 500:aa ja vertaa sitä 26 siihen. Tällöin ruotsinkielisä on n.5% kaikista tulevista lääkäreistä eli tasa-arvo toteutuu. (Suomessa on 92% suomenkielisiä, 5,6 % ruotsinkielisiä.)

      Onhan sekin tasa-arvoa, että sairas ruotsinkielinen voi vaivansa kertoa ihmiselle, joka ymmärtää ruotsia kunnolla. Voi myös miettiä olisiko itse mukava kipeänä selittää vieraskieliselle vaivojaan ja turhautua siihen, että toinen ei ymmärrä suomea ja vaivan hoito ja kärsiminen pitkittyy. Tälläistä miettii suomenkielinen lääketieteen opiskelija, joka on kohdannut ruotsinkielin tarpeellisuuden harjoittelussa ruotsinkielisellä rannikolla. Montaa kurssikaveria on harjoittelussa kohdannut sama todellisuus - ruotsinkielisiä on kuin onkin hämmästyttävän paljon rannikolla ja ruotsia olisi monen kannattanut paremmin lukea koulussa.

    • En_osaa123

      Jos tasa-arvosta puhutaan, niin silloin ruotsinkielisillä pitäisi olla samanvertainen mahdollisuus päästä lääkikseen.

      Eli jos 100parasta hakijaa ovat ruotsinkielisiä, tulisi heidän tulla suomenkielisten edelle. Samoin, jos 200 parasta hakijaa ovat suomenkielisiä, ei ruotsinkielisiä tulisi siten hyväksyä ollenkaan. Koska kiintiö on 120.

      Miksi siis niitä sitten hyväksytään?

      Nyttenkin pääsi 15koepisteellä helpommin ruotsinkieliselle linjalle, ja paikkoja jäi viel ylimääräisiä koska ei ollut tarpeeksi hyvijä hakijoita.


      t. 5v hakenut helsingin yleiselle ja jäänyt pisteestä pari joka kerta.

      ps. kirjoitin M ruotsinkielestä ja puhun sitä ok, mutta sillä ei pääse ruotsinkieliselle linjalle...

      • En_osaa123

        Paskin asia tässä lääkishommassa, mitä MISSÄÄN MUUSSA MAASSA EI OLE. On, että voit hakea VAIN YHTEEN lääkikseen.

        On joku paras juttu ikinä.

        Ehkä en ensisijaisesti hae Ouluun, jos asun Helsingissä, mutta miksi en menisi sinne, jos minut hyväksytään sinne?

        Miksi en saa hakea kahteen tai kolmeen lääkikseen?

        Hesarissakin oli juttua jenkistä joki hake 32 erilääkikseen ja pääsi kahteen, jenkeissä.

        Miksi Suomessa saa hakea vain yhteen?


        Ketä se hyödyttää, että luen lukionfysiikkaa 9vuotta 3( 6hakua). Ensi vuonna sitten Viroon / Thaimaahan lääkikseen. Saattaapi sitten koulutus olla erilaista, mutta ainakin pääsen eteenpäin tavoitteissani...


      • en_osaa123

        1-2pisteen rajan alittaminen tarkoittaa, että olisin päässyt joka vuosi jokaikiseen lääkikseen suomessa, paitsi helsingin yliopiston yleiselle.

        Se tässä vituttaa eniten.

        5vuotta kaivoon.


      • ...?
        En_osaa123 kirjoitti:

        Paskin asia tässä lääkishommassa, mitä MISSÄÄN MUUSSA MAASSA EI OLE. On, että voit hakea VAIN YHTEEN lääkikseen.

        On joku paras juttu ikinä.

        Ehkä en ensisijaisesti hae Ouluun, jos asun Helsingissä, mutta miksi en menisi sinne, jos minut hyväksytään sinne?

        Miksi en saa hakea kahteen tai kolmeen lääkikseen?

        Hesarissakin oli juttua jenkistä joki hake 32 erilääkikseen ja pääsi kahteen, jenkeissä.

        Miksi Suomessa saa hakea vain yhteen?


        Ketä se hyödyttää, että luen lukionfysiikkaa 9vuotta 3( 6hakua). Ensi vuonna sitten Viroon / Thaimaahan lääkikseen. Saattaapi sitten koulutus olla erilaista, mutta ainakin pääsen eteenpäin tavoitteissani...

        Olen siinä kyllä samaa mieltä, että olisi järkevintä antaa hakea mihin haluaa, ja sitten jakaa paikat hakeneiden toiveiden/pisteiden kesken. Taustalla siihen, miksi näin ei ole on tiedekuntien erot. Arvosteluperusteet, pisteiden skaalauskerroin ym. vaihtelevat eri kaupunkien tiedekuntien välillä. Kuitenkin vertaat pisteitä, joita ei voi verrata... ei hyvä. Lääkikset tulisi ensin standardisoida ja sitten vasta miettiä tuota DI-valintaan tyypillistä systeemiä.

        Mitä tulee sinun kuuten hakukertaan Helsinkiin...en usko. Ei kukaan tosissaan hae kuutta kertaa aina Helsinkiin, kyllä kellot alkaa soida jo toisen kerran jälkeen. Varsinkaan kun Suomessa ei ole mitään väliä mistä lääkiksestä valmistut, ainakaan työllistymisen kannalta...


      • TsemppiäVieläHakuun
        en_osaa123 kirjoitti:

        1-2pisteen rajan alittaminen tarkoittaa, että olisin päässyt joka vuosi jokaikiseen lääkikseen suomessa, paitsi helsingin yliopiston yleiselle.

        Se tässä vituttaa eniten.

        5vuotta kaivoon.

        Miksi et hae muualle jos kerran sisäänpääsy on noin lähellä?

        Jos olisit toisella kerralla pyrkinyt vaikka Kuopioon niin olisit kahden vuoden päästä jo valmis lääkäri.

        Pari kertaa voi hakea ja yrittää optimoida valmistautumisena mutta viiden kerran jälkeen on vaikea uskoa etää parannettavaa olisi.

        Kysehän on loppujen lopuksi lukiotason tiedon hallitsemisesta (biologia, kemia ja fysiikka), tiedon omaksumisnopeudesta ja käsittelykyvystä tehtäviin vastaamisessa, huolellisuudesta ja hermojen hallinnasta.

        Mieti vielä onko jokin asia jota voit parantaa niin että saattaisit päästä Helsinkiin opiskelemaan.

        Jos olisit opiskellut viisi vuotta vaikka ruotsia niin sisäänpääsy olisi ollut aivan varma asia.


    • 20+11

      Ymmärrän että harmittaa jäädä rannalle, mutta viisautta on myös tajuta milloin päätä ei kannata hakata seinään. Vastaavassa tilanteessa olevan kannattaa kenties hakea muualle kuin Helsingin lääkikseen, jos pisteet ovat lähellä sisäänpääsyrajaa, ja riittäisivät muualle. Päätöstä helpottaa kun tekee itselleen kristallinkirkkaaksi, mikä on oma päämäärä eli onko tärkeämpää opiskella juuri Helsingin lääkiksessä vai ylipäänsä valmistua lääkäriksi?

      Tarton lääkiskin on varmasti hyvä vaihtoehto vaihtoehto jos maksukyky on kunnossa ja kantti kestää kovan kilpailun opiskeluaikana. Opiskelu Tartossa maksaa englanninkielisessä ohjelmassa 5500 eur/v. ja aloittavista vain osa valmistuu, sillä karsinta on kovaa.

      Thaimaan lääkiksistä olisi kiva kuulla, maassahan on useampikin laadukas tiedekunta, Mahidolin Siriraj, Chula ja Chiang Mai ainakin.
      Mihin thaimaalaisiin tiedekuntiin en_osaa123 olet hakemassa? Millä perusteella olet valinnut tiedekunnat? Mitä opiskelu maksaa vuositasolla? Onko opetus kokonaan englanniksi, entä potilasopetus? Onko Thaimaassa suoritettu tutkinto suoraan tunnustettu EU:ssa? Joudutko suorittamaan Thaimassa valmistumisen jälkeen kaksivuotisen maaseutupalvelun ennen täyslaillistusta kuten thait joutuvat, vai voiko siltä välttyä maksamalla?

    • xbgt

      Hkiin on vaikea päästä opiskelemaan, onhan Kuopiossakin lääkis, Oulussa, Turussa ja Tampereella.

    • bbb

      On tehty todella väärin, pika lailla syrjitty ulos lahjakkaita ylioppilaita, jaettiin opiskelupaikat vanhemilta lääketieteeseen pyrkivilt uusille yo;laille! Tulevaisuudessa jaetaan papereilla, jolloin kyynärpää heiluvat ja ikuisesti lukitaan opiskelupaikat sijainnin ja varallisuuden mukaan lahjakkailta! Vanhemmat yo:laat, eivät ole varautuneet kerämään kaikista L;iä ja muutenkin jokin kirjoitusaine puutuu, kun ei abi-vuonna tietää minne pyrkiii!
      Ennen oli hilkulkulla 0,5 pisteen päähän päästä sisälle, luokansa toiseksi paras oppilas E.n papereilla tasa-arvoisesti iästä riippumatta valinta , nyt ei miteenkään päästä sisäälle! Oppilaskiintiöllä vie huonommat ja vielä lukio pohjaiselle tiedoille pääsykokeeet, rahaa varakkailla ja tukea yläasteelta ammattiin, valmennus kurrseilla!
      Kovalla hantti työllä tienannut lukiota, harrastanut urheilua ja avulias ulospäin suutautuva jää ulos! Monesti yrittänyt päästä sisälle omalla lueskelulla, ei ole varaa valmennuskurseille, rahaa pitää tienata, jotta pystyy asumaan! Vielä on pelotteena ikuinen työtömyys ja potkitaan masenukseen ja syrjäytymään, Kaikki ahkerat opiskeluvuodet turhaa ja kaverit rahakkinan saaneet ammatit ! Lopulta piti käydä armeakin, joka viivästy yrittämiseen ja uupumiseen! Kaverit lahjoivat lääketieteen kurssikirjoja ja kävi yrittämässä kauampana lääketieteeseen, jokin oli päässyt sisälle opiskelamaan uusi yo:las huonoilla papereilla! Näin meillä 23-35 vuotiaat varallisuuden mukaan tuhotaan syrjääntymään ja ihmisoikeudet pika lailla tuhotaan! Aiemmat ovat pääseet opiskelemaan vieläpä C-papereilla! Rahalla valmennettu ja eletään varallisuudessa koko aja, vanhemmat maksavat ja uudet asunnot hankitaan, asumistuet jaetaan opiskelijan käyttöön ja lopulta annetaan asunto opiskelijalle!
      Yliopisto kurseilla kiristykset monella ei ole ollut aikaa suorittaa tietyillä vauhdilla opintoja, jolloin Kela maksattaa takaisin vaikeuksiin joutuu ja opinnot keskeytyy!

      • Arvaakuka

        No jos kielellinen antisi on tätä tasoa, on hyvä ettet ole lääkäriksi opiskelemassa. Ja "omalla lueskelulla" ei ole keino millä sisään pääsee. Se on raaka työ.


    • Anonyymi

      Mun mielestä tuolla ei ole väliä koska ihan suomenkielisetkin voivat sinne hakea jos kirjottavat vaan ruotsin hyvin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      8
      3316
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      68
      1848
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      541
      1556
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      75
      1156
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      60
      966
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      32
      940
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      208
      861
    8. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      170
      813
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      59
      806
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      758
    Aihe