Muutin perheeni kanssa omakotitaloon, jolla on oma tontti. Alueellamme on myös n. 60-vuotias suunnilleen 3 m korkea ja 50 m pitkä kuusiaita. Se on tosi tuuhea ja hyväkuntoinen. Se on varmaan leikattu joka vuosi, joten haluaisin säilyttää sen samanlaisena.
En kuitenkaan ole ennen leikannut kuusiaitaa, joten kyselisin tällä foorumilla kokeneemmilta, miten tulee menetellä.
Tässä muutama kysymys: Mihin aikaan vuodesta leikkaaminen on paras suorittaa? Leikataanko pensassaksilla (käsin), vai moottorikäyttöisellä leikkurilla? Minkä verran leikataan? Voiko tuon ikäistä aitaa enää tässä vaiheessa muotoilla leikkaamalla (sivut "aaltoilevat" jonkin verran)? Kuinka paljon latvoja voi lyhentää? Onko mahdollisesti muita asioita, jotka tulisi ottaa huomioon?
Olisin kiitollinen, jos joku osaisi neuvoa.
Kuusiaidan leikkaaminen
4
9316
Vastaukset
- garlic
..et ei kannata leikata muuta kuin uutta kasvustoa. Et varo leikkaamasta "vanhoja", paksuja, versoja, sillä saatat pilata koko aitasi, aita ruskettuu siitä kohti.
Ja tuo et leikkaatko aidan millä työkaluilla niin riippuu varmaan leikkaajan käsivoimista ja siitä onko miten paljon ylimääräistä aikaa. Pensasleikkurilla säästät varmaan käsiäsi ja myös aikaa. Vinkkinä voisin sanoa et aidasta saa suoran, jos laittaa ennen leikkuuta linjalangat, minkä mukaan sitten leikkaa.
Versoja voit leikata juhannuksen tienoilla (jotkut leikkaavat myös kevättalvella) 1/3 osaa uudesta vaaleanvihreästä versosta. Kuusi haaroittuu leikkuu kohdasta. Latva katkaistaan, kun on saavutettu haluttu aidan korkeus. Muotoilua voit tehdä vuosittain, mutta kuten neuvoin, radikaaleja leikkauksia tulisi kuusen kanssa välttää.
Toivottavasti osasin neuvoa edes jonkun verran eteenpäin :) - kohtalontoveri
Samassa tilanteessa neljä vuotta sitten, hyvä tulos seuraavilla viisaampien ohjeilla.
Leikkaus kerran vuodessa, keväällä kun puusula ja lumivapaa, mutta maa vielä jäässä = viimeiset lumet maassa.
Pituutta voi rankaista ihan kuinka paljon vaan (metrejä) kasvaa vuodessa takaisin noin 20-30 cm.
Leveyttä kannatta rajata niin rohkeasti kun pystyy ilman, että "puu" paljastuu. Mitä kapeampi sitä vähemmän talvituhoa.
Älä turhaan pyri absoluuttiseen geometriaan.
Posta kuolleet oksat ja rikkakasvit juurilta käsityönä.
Älä kolhi runkoa.
Iso pensasleikkuri / saha hyvä. Käsinleikkuu aika kovaa hommaa
Onnea. - ihan hyvä
Joskus kuulin sellaisen ohjeen, että kuusiaidan leikkaaminen kannattaa suorittaa kahden M:n välissä, nimittäin marraskuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana suojasään vallitessa.
Enpä sitten oikein tiedä. Itse olen leikannut oman kuusiaitamme vähän milloin mitenkin. Välillä olen leikannut sen jo lokakuussa, välillä leikkaaminen on lipsahtanut toukokuullekin. Joka tapauksessa aita on aina kukoistanut, leikkausajankohdasta riippumatta. Ilmeisesti ei kuitenkaan ole hyvä suorittaa leikkaamista kesällä parhaaseen kasvuaikaan.
Viime aikoina olen leikannut kuusiaitamme jo syksyllä ennen lumen tuloa, jolloin ei tarvitse ainakaan rämpiä kainaloita myöten lumihangessa. - puistopuutarhuri
Ensimmäinen vastaaja antoi hyvät ohjeet. Varo tosiaan tekemästä liian rajua leikkausta. Uutta kasvua ei tarvitse jättää paljon, puoli senttiäkin riittää.
Kevättalvella leikkaus onnistuu myös.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1021717
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla151541- 1401454
- 981420
- 781351
- 1181205
Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan
Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n2741111- 691011
- 38982
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o18975