Hei! Olemme omakotitalon suunnitteluvaiheessa, ja mietimme eri lämmitysvaihtoehtoja. Löytyisikö kokemuksia (varsinkin kustannuksista) erityisesti ilmalämpöpumpun ja sähkölämmityksen yhdistelmästä tai maalämmöstä? Taloon tulee myös kolme takkaa.
Ilmalämpöpumppu vai maalämpö?
49
3381
Vastaukset
- Pumppaaja
Meillä on Toshiban Gaysekai ja olemme saaneet sillä lämpöä hienosti! Suosittelen siis ilmalämpöpumppua ja suoraa sähköä lattioihin.
- myös googlelle
Toshiba gaysekai hakuun Google kysyy tarkoititko "Toshiba gayseksi"!.
Ilmeisesti tarkoittanet Tosihiba Daisekaita?
- vaihtoehtoja oikeastaan?
Jos homma on vasta tuossa vaiheessa, niin jotain muuta laittaisin kuin suoraa sähköä ja ilppiä.
Ilp on mielestäni vaan sellanen suoran (kalliin) sähkölämmön säästäjä ja sopii paremmin olemassa olevien ratkaisujen parantamiseen.
Mutta tietysti, jos päädyt suoraan sähköön, niin miksei myös ilp ja saahan sillä mukavasti kesäviilennystä..- TuomasV
Maalämpö on kallis vaihtoehto investointikustannukseltaan, se ei sopine kunnolla kuin suuriin asuntoihin.
ILP:n hinnat ovat tulleet voimakkaasti alas viime aikoina, ja laite toimii myös mainiosti ilmastointilaitteena kesäisin. Tämä on asia, jota osaa todella arvostaa!
Itselläni on takka/leivinuuni, suorasähkö kausitariffilla sekä Panasonic-ilmalämpöpumppu. Ei ole tarvinnut katua.
- Riippuu talosta
mikä sitten on "paras". Sekä tietysti resursseistanne alkuinvestointiin. Mikäli talo on alle 200 m2, ei pelkkä maalämpö tule oikein taloudelliseksi, mutta jos ei perusteena ole pelkkä raha, eikä se mielestäni hieman erikoinen ajattelu "koska on maksanut itsensä takaisin", jota ei muutenkaan voida muissakaan talon osissa oikein toteuttaa.
Mutta jos tulee tuollainen määrä tulee kolme takkaa, tontinne maaperä mahdollistaa "pintaputkiston" asentamisen maalämmölle, järkevin vaihtoehto taitaisi olla PILPin ja maalämmön yhdistelmä, eli esim. IVT 495. Tai pelkkä PILP. Jolloin vesikiertoinen lattialämmitys on hyvä lämmönjakosysteemi.- ingenjööri
Älkää vain harkitkokaan pilppiä.
Ostakaa ihan oikea ilmanvaihtokone. ks.aiemmat keskustelut - laskija
Kun lasket nuo investointikustannukset, ym. ja todelliset lämmityskustannukset, niin tulet päätymään suoraan sähkölämmitykseen.
Meillä 178/260 neliötä ja sähköä kului viime vuonna kaikkiaan 16000kwh, josta 9000kwh yösähköä. Arvioisin, että 10000kwh tuosta meni lämmitykseen. Vuoden sähkölasku oli 1200e.
1200e:n sähkölaskusta on mahdollista säästää max 50% sillä oletuksella, että lämmitys olisi sen jälkeen ilmaista. Jos sähkönkulutus putoaa kovin pieneksi, niin yösähkö ei kannata ja jopa kerrostaloasujilla nuo sähkölaskut ovat 50e/kk.
Mielestäni tuollaisen 50e/kk säästön saavuttamiseksi ei kannata suuria rahoja pistää likoon. etenkään, kun täysin ilmaista lämpöä ei ole, kuin lämpöpumppujen mainoksissa.
Kehottaisin myös tutustumaan korkotason kehitykseen 20v ajalta, ennen kuin teet mitään takaisinmaksu laskelmia.
Epäilen, että tänne kirjoittelee lämpöpumppukauppiaita ja ehdottelee omia vehkeitään, joten suhtautuisin varauksella täällä annettuihin neuvoihin. Paras on, kun itse lasket. - ttthongisto
laskija kirjoitti:
Kun lasket nuo investointikustannukset, ym. ja todelliset lämmityskustannukset, niin tulet päätymään suoraan sähkölämmitykseen.
Meillä 178/260 neliötä ja sähköä kului viime vuonna kaikkiaan 16000kwh, josta 9000kwh yösähköä. Arvioisin, että 10000kwh tuosta meni lämmitykseen. Vuoden sähkölasku oli 1200e.
1200e:n sähkölaskusta on mahdollista säästää max 50% sillä oletuksella, että lämmitys olisi sen jälkeen ilmaista. Jos sähkönkulutus putoaa kovin pieneksi, niin yösähkö ei kannata ja jopa kerrostaloasujilla nuo sähkölaskut ovat 50e/kk.
Mielestäni tuollaisen 50e/kk säästön saavuttamiseksi ei kannata suuria rahoja pistää likoon. etenkään, kun täysin ilmaista lämpöä ei ole, kuin lämpöpumppujen mainoksissa.
Kehottaisin myös tutustumaan korkotason kehitykseen 20v ajalta, ennen kuin teet mitään takaisinmaksu laskelmia.
Epäilen, että tänne kirjoittelee lämpöpumppukauppiaita ja ehdottelee omia vehkeitään, joten suhtautuisin varauksella täällä annettuihin neuvoihin. Paras on, kun itse lasket.Hieman on sähkölasku muuttunut 8:ssa vuodessa...
Maalämmöllä lämmittänyt ja yksi takka vuosikulutus 158/180m2 n.8500kwh/vuosi ja n.1300€
- erkkij
Olet sellaisen ratkaisun edessä, että sitä ei mielestäni kannata "kysyä katsomolta". Voit mieluummin valita "fifty-fifty" eli pudottaa pois varmasti väärät vastaukset- mielestäni unohda ilmalämpöpumppu peruslämpönä. Se on sähkölämmitystalon yksi keino korjata aikanaan tehtyä virheratkaisua. Unohtaisin myös takoista kaksi. Takka lisälämpönä ja varmistuksena ok. Kun lämmityksen ensiromantiikka katoaa, loppuu myös takkojen käyttö. Siirrä kahden takan investointi vaikkapa siihen maalämpöön tai kunnon keskuslämmitysjärjestelmään. Lämmitysjärjestelmistä paras on tänään vesikiertoinen lattialämmitys, käytät lämmönlähteenä mitä tahansa. Ehdottaisin myös, että "soitat kaverille". Se kaveri on LVI-suunnittelija tai joku asiantuntijajärjestö (Motiva).
M.O.T.- TuomasV
Suomela-lehdessähän oli juuri vertailu siitä, mikä lämmitysjärjestelmä on pitkällä tähtäimellä edullisin. Erilaiset suoran sähkön ilmalämpöpumpun sovellukset pärjäsivät hyvin - maalämpö ei. Motiva oli jutun takana.
Kun ilmalämpöpumpuista keskustellaan, pitää aina muistaa kolme oleellista seikkaa lämmitysominaisuuden lisäksi:
1) Laite on investointikustannuksiltaan edullinen, jälkiasennuksessa voi huomioida kotitaloustyövähennyksen verotuksessa. Itselläni investoinnin nettokustannus oli 1350 euroa eli vähemmän kuin kunnon taulutv:n hinta.
2) Laite puhdistaa sisäilmaa moninkertaisten suodatinratkaisujen ansiosta. Varsinkin allergiaperheessä suuri etu.
3) Laite toimii kesäisin ilmastointilaitteena parantaen oleellisesti asumismukavuutta. Niinhän se on, että kun kerran on ajanut ilmastoinnilla varustettua autoa paluuta entiseen ei ole. Sama pätee ilmalämpöpumppuun.
- on ratkaiseva tekijä
Energiamuodon valinta on myös arvostuskysymys = vihreät arvot. Lisäksi voit valita kulut etu- tai takapainotteisina, mutta edullinen nyt on harvoin edullinen pidemmän päälle. Kallis maksaa itsensä usein 10v takaisin. Aiotko asua siinä pitkään?
Valinta kulminoituu perustamiskuluihin, kiinteisiin maksuihin, kuukausimaksuun, yksikköhintaan, ylläpidon helppouteen jne. Kaikkia vaihtoehtoja ei ehkä saa alueelle. Poissulkevasti on hyvä tapa tehdä valintaa, mutta käytä riittävästi aikaa, sillä valinta on vaikeaa.
Varastointitila tai sen puute ja järkevä toimitusmäärä voi myös olla ratkaiseva tekijä esim. pelletin osalta. Lämpimän veden tuotto ja kustannus on erilaista eri lämmitystavoilla. Myös tukienergiana aurinko voisi olla mielenkiintoinen lisä.
Toisilla valinta voi olla helpompaa, mutta minulla meni vuosi, kun kaikki oli saatavilla - ratkaisee.
Maalämpöä kannattaa harkita, kun asuinpinta-alaa yli 150m2. Toinen avainkysymys on, onko kaukolämpö tarjolla. Jos on, niin talon koosta riippumatta se.
- raksaaja--sh
Meillä tulee about 600 lämpimän kuution lammitalo, seinät U=0.25, katto, ikkunat, lattia, LTO ovat matalaenergiamallia.
Laskin jotta meillä tullee lämitykseen menemään MAX noin 20000 kwh/a netto (poislaskettuna elektroniikan hukkalämpö yms.)
LLämmitys MLP&erillisvaraaja porakaivo maksaa 20 vuodessa about saman kuin suorasähkölämmitys.
Mutta esim. vesikiertoisen LL:n halusimme jo joustavuuden vuoksi, eipä energian hinnoista tiiä, lisäksi se mielestäni vaikuttaa talon arvoa nostavasti. Halpa lämpöenergia ja kuuma vesi myös houkutteli luksuksena jota sitten raaskii käyttää. Ja kun pakettiin saa vielä edullisen viilennyksen lisättyä niin hommapa oli selviö. - minä vaan
taloni lämpiää suoralla sähköllä. neliöitä 170 ja takka lisäksi jota polttelen silloin tällöin. vuoden sähköt neljähenkisellä perheeläni on noin 1600e/ vuosi josta varmaan noin puolet on lämmitykseen. eli 800e. jos minulla olisi maalämpö pumppu voisin pienentää tämän lämmitykseen kuluvan sähkön osuuden noin 250 euroon eli säästöä 550e/vuosi jos maalämpöpumpun alkuinvestoinnit ovat noin 10 000 e kestää laitteen tienata itsensä takaisin reilut 18 vuotta eikä siihen ole laskettu edes laitteen huoltoon kuluvaa rahaa joka on kohtuu paljon 18 vuoden aikana.olen harkinnut lisääväni ilp tai kaksi joten pudotan sähkökulujani vielä ja ilp jopa maksaa itsensä takaisin joskus
- Pienhiukkaspäästöt kuriin.
Että oikein 3 takkaa. Vähempikin riittää jos asennatte maalämpöpumpun.Ainoastaan porakaivo lämpökeskus,pumppu ja sähköäjota menee vähän pumpun pyörittämiseen. Vesikiertoputkisto lattiaan ,kyllä lämpöä ja lämmintä vettä riittää talvellakin. Kannatta kyllä harkita sitä takkoihin investointia. Uskomatonta saastepesiä. Ei ainakaan tajamiin takkoja.
- neljä takkaa
Jos tuollaista tavallista 150 neliön taloa menaa lämmittää nykyaikaisilla varaavilla takoilla, niin kyllä se on vähän siinä ja siinä että riittääkö edes kolme. Eihän yhden takan lämmöntuotto ole kuin pari kilowattia ja koko talon mitoituslämmitysteho voi olla jotain 6kW.
Yritin aikoinaan rakentaessa pitää taloa lämpimänä takan kanssa ja nollakeleihin asti tuntui että se ehkä melkein onnistuu, mutta sitten kun ulkona oli 10 astetta pakkasta, niin vaikka takassa paloi puurostkaa koko illan, niin osa huoneista alkoi painua pakkaselle, takka piti lämpösenä vain sen huoneen missä se oli.
- virun ikenet
vittu se on aivan sama mitä tekin täällä vouhkaatte.
- kalliolämmittäjä
Toisessa keskustelussa on Ruotsin energiaviranomaisten testiraportin linkki:
http://keskustelu.suomi24.fi/node/11258766
Suosittelen luettavaksi. Oikein mitoitettuna testin energiamäärillä (kaksi vaihtoehtoa) vuosilämpökerroin vaihtelee välillä 3,0 - 4,9, eli jokaista ostettua kWh sähköä kohti saa lämpöä 3,0 - 4,9 kWh.
Aloittajan tapauksessa ei voi sanoa mitään varmaa koska aloitussanomassa ei ole lämmitysenergian tarve mukana.
Tämä siis maalämmöstä. Ilmalämmön vuosilämpökerroin on alhaisempi koska ilmalämpöpumppu kerää energian ulkoilmasta joka pakkasella on kylmä, kun maalämpö kerää energian porakaivosta jossa lämpö on plussan puolella.- 11+88
No olisiko aloittaja jo saanut lämmityksen hankittua ja jotain kokemustakin siitä, kun aikaa on kulunut kuitenkin yli seitsemän vuotta.
- Järkevyys
Lämmöntarpeesta ja käyttövedenmäärästä riippuen. Ellei tarvetta ole reippaasti niin maalämpö ei kannata. Mielummin 2pl:tta hyvää keskihintaista Iämpöpumppua eripuolelle taloa hankintahinta noin 3000 asennuksineen.Yli 20 pakkaset takka ja sähkö apuna. Maalämmöllä yleensä 25 pakkasen jälkeen takka tai sähkö apuna. Kylmempiä kuin -20 ei ole ainakaan etelä -Suomessa kuin noin 5 päivää vuodessa.
- Järkevin idea
Kaikkein järkevintä on muuttaa pois kylmästä ja pimeästä kommunistivaltiosta, jossa lapsilla ei ole tulevaisuutta. Jos kuitenkin suomessa joutuu asumaan, niin klapilämmitys sähkövastusbackupilla on yksinkertaisin ja halvin lämmitysmuoto.
- Järkevääkö?
Ilpit 3000, takka 4000, lvv 700= 7700€ ja kaapelit lattiassa, joten lämmitysmuotoa ei vaihdeta. Lattia kylminä, kun lämmitetään ilpillä. Käyttövesi ja kosteiden tilojen lämmitys hoidetaan joka tapauksessa suoralla sähköllä
Toisaalta maalämpö 10000€
Mikä sitten on järkevää? Itse valitsisin jälkimmäisen.
- Järkevääkö?!
mlp 10000€??? no porakaivolla menee minimi 20000€ !!! Siihen vielä vesikiertolattialämmityspäälle eli min 5000€ muut kulut.
kovat on mlp-uskisten alet, normirakentajat vain uneksivat tollaasista.- Iso päätös
Kyllä maalämmön saa jo 11 000 € hintaan ( kotitalousvähennys huomioitu). Meille tarjottiin avaimet käteen 150 m kaivo ja Nibe 6 kW.
Mistä ihmeestä te noita kovia hintoja vetelette?
- Juha J
Takka pitää olla joka tapauksessa. Vaikka ei olisi kuin tunnelmanluojana Uusissa taloissa maalämpö alkaa kannattamaan noin 250m2 paikkeilla, jos lämmintävettä tarvitaan reipaasti. Siihen asti halvempaa on esim 2 ILPiä molempiin kerroksiin omansa. Lattialämpökaapelit voi jättää mielestäni pois muualta kuin kosteista tiloista.
- 7+5
"mlp 10000€??? "
Kyllä. Meillä pumppu 5400ja porakaivo 3900. Maapiirillä vieläkin halvempaa, mutta meillä oli kallio lähellä maan pintaa, niin en edes harkinnut sitä.
"no porakaivolla menee minimi 20000€"
Varmasti suorasähkölämmittäjän mielestä. Esim. Taloon.comista pumput alkaen 5100e ja poraus nelisen tonnia. Töitä ehkä 8h enemmän kuin vastaava sähkölämmitteinen systeemi.
"Siihen vielä vesikiertolattialämmityspäälle eli min 5000€ muut kulut."
:DD Justiinsa. Tämä maksoi meillä 2700e ja tuskinpa ne kaapelitkaan olisi ilmaiseksi lattiaan ilmestynyt?
"kovat on mlp-uskisten alet, normirakentajat vain uneksivat tollaasista."
Ei siinä paljon uskonnolla ole väliä. Hintoja löytyy netistä, ei niitä tarvitse keksiä päästä kuten sinä.
"Takka pitää olla joka tapauksessa."
Jaa niin miksi?
"Lattialämpökaapelit voi jättää mielestäni pois muualta kuin kosteista tiloista. "
Varmasti voi. Samalla voi tehdä painovoimaisen ilmanvaihdon tai sitten vaan jättää talon rakentamatta, jos sen haluaisi 80-luvun tyyliin tehdä :D - Kolmas tekeillä
7+5 kirjoitti:
"mlp 10000€??? "
Kyllä. Meillä pumppu 5400ja porakaivo 3900. Maapiirillä vieläkin halvempaa, mutta meillä oli kallio lähellä maan pintaa, niin en edes harkinnut sitä.
"no porakaivolla menee minimi 20000€"
Varmasti suorasähkölämmittäjän mielestä. Esim. Taloon.comista pumput alkaen 5100e ja poraus nelisen tonnia. Töitä ehkä 8h enemmän kuin vastaava sähkölämmitteinen systeemi.
"Siihen vielä vesikiertolattialämmityspäälle eli min 5000€ muut kulut."
:DD Justiinsa. Tämä maksoi meillä 2700e ja tuskinpa ne kaapelitkaan olisi ilmaiseksi lattiaan ilmestynyt?
"kovat on mlp-uskisten alet, normirakentajat vain uneksivat tollaasista."
Ei siinä paljon uskonnolla ole väliä. Hintoja löytyy netistä, ei niitä tarvitse keksiä päästä kuten sinä.
"Takka pitää olla joka tapauksessa."
Jaa niin miksi?
"Lattialämpökaapelit voi jättää mielestäni pois muualta kuin kosteista tiloista. "
Varmasti voi. Samalla voi tehdä painovoimaisen ilmanvaihdon tai sitten vaan jättää talon rakentamatta, jos sen haluaisi 80-luvun tyyliin tehdä :DMiksiköhän sitä omaa pitää vääntää ja kääntää. Valehdellaan silmät suurina, ilmeisesti itselle
Maalämpö maksaa porakaivolla uuteen pieneen alle 150m2 taloon 13-14t€. Samankokoisessa saneerauskohteessa hinta on 15-17t€.
""Siihen vielä vesikiertolattialämmityspäälle eli min 5000€ muut kulut."
DD Justiinsa. Tämä maksoi meillä 2700e ja tuskinpa ne kaapelitkaan olisi ilmaiseksi lattiaan ilmestynyt?""
Aika hämmästyttävää. Itse kannoin tukkuliikkeestä kaikki pihalle maksimialennuksin ja oli hieman yli tuon :) Vaikka itse tein kaikki asennukset ja tukusta osat, niin en päässyt tuohon sinun hintaasi, tosin talo keskimääräistä isompi.
Palstan totuus on hämmästyttävä :) Näitä kun lukee, niin keskimääräinen neliöhinta rakentamiselle lienee jossain 500€/m2 hujakoilla, jos oikein pelkkää priimaa käyttää ja törsäilee: Avaimet käteen luonnolisesti :) - 4+8
Kolmas tekeillä kirjoitti:
Miksiköhän sitä omaa pitää vääntää ja kääntää. Valehdellaan silmät suurina, ilmeisesti itselle
Maalämpö maksaa porakaivolla uuteen pieneen alle 150m2 taloon 13-14t€. Samankokoisessa saneerauskohteessa hinta on 15-17t€.
""Siihen vielä vesikiertolattialämmityspäälle eli min 5000€ muut kulut."
DD Justiinsa. Tämä maksoi meillä 2700e ja tuskinpa ne kaapelitkaan olisi ilmaiseksi lattiaan ilmestynyt?""
Aika hämmästyttävää. Itse kannoin tukkuliikkeestä kaikki pihalle maksimialennuksin ja oli hieman yli tuon :) Vaikka itse tein kaikki asennukset ja tukusta osat, niin en päässyt tuohon sinun hintaasi, tosin talo keskimääräistä isompi.
Palstan totuus on hämmästyttävä :) Näitä kun lukee, niin keskimääräinen neliöhinta rakentamiselle lienee jossain 500€/m2 hujakoilla, jos oikein pelkkää priimaa käyttää ja törsäilee: Avaimet käteen luonnolisesti :)Vääntää ja kääntää? Katso itse Taloon.comista ja halvimmat pumput on sen reilu 5000e, 120m kaivo 33e/m ja kallio lähes maan pinnassa, joten maaporausta ei tullut. Itse vedin 12m putkea (10e/m) lämmönjakohuoneeseen ja putkari kytki koneet. Putkari sanoi, että tuon koneen kytkemisessä verrattuna sähkökattilaan ei ole kuin 2 putkea enemmän ja ilmauksineen vie sen 8h enemmän työaikaa. Eipä ole kuule tarvetta valehdella.
Tokihan siihen saa uppoamaan suurempiakin summia kun ottaa k-raudasta avaimet käteen periaatteella, mutta siinä hommassa tuntuu olevan katteet kohdillaan, kun alustava tarjous oli heiltä 12900e. Muilta en viitsinyt edes kysellä, kun putkari ehdotti, että hommaan pumpun ja kaivon erikseen ja hän kytkee ne tuntitöinä.
Lattialämmitys oli tuon 2700e asennettuna pl ilmaus, mutta eipä talokaan ole iso, vain 130m2.. - Kolmas tekeillä
4+8 kirjoitti:
Vääntää ja kääntää? Katso itse Taloon.comista ja halvimmat pumput on sen reilu 5000e, 120m kaivo 33e/m ja kallio lähes maan pinnassa, joten maaporausta ei tullut. Itse vedin 12m putkea (10e/m) lämmönjakohuoneeseen ja putkari kytki koneet. Putkari sanoi, että tuon koneen kytkemisessä verrattuna sähkökattilaan ei ole kuin 2 putkea enemmän ja ilmauksineen vie sen 8h enemmän työaikaa. Eipä ole kuule tarvetta valehdella.
Tokihan siihen saa uppoamaan suurempiakin summia kun ottaa k-raudasta avaimet käteen periaatteella, mutta siinä hommassa tuntuu olevan katteet kohdillaan, kun alustava tarjous oli heiltä 12900e. Muilta en viitsinyt edes kysellä, kun putkari ehdotti, että hommaan pumpun ja kaivon erikseen ja hän kytkee ne tuntitöinä.
Lattialämmitys oli tuon 2700e asennettuna pl ilmaus, mutta eipä talokaan ole iso, vain 130m2..Vielä kun jatkat perustelua hieman, niin voidaan todeta maalämpö sähkökattilaa halvemmaksi hankkia ja asentaa :) Nyt taitaa sinulla mennä jo tasoihin :)
- Eroja hinnoissa
4+8 kirjoitti:
Vääntää ja kääntää? Katso itse Taloon.comista ja halvimmat pumput on sen reilu 5000e, 120m kaivo 33e/m ja kallio lähes maan pinnassa, joten maaporausta ei tullut. Itse vedin 12m putkea (10e/m) lämmönjakohuoneeseen ja putkari kytki koneet. Putkari sanoi, että tuon koneen kytkemisessä verrattuna sähkökattilaan ei ole kuin 2 putkea enemmän ja ilmauksineen vie sen 8h enemmän työaikaa. Eipä ole kuule tarvetta valehdella.
Tokihan siihen saa uppoamaan suurempiakin summia kun ottaa k-raudasta avaimet käteen periaatteella, mutta siinä hommassa tuntuu olevan katteet kohdillaan, kun alustava tarjous oli heiltä 12900e. Muilta en viitsinyt edes kysellä, kun putkari ehdotti, että hommaan pumpun ja kaivon erikseen ja hän kytkee ne tuntitöinä.
Lattialämmitys oli tuon 2700e asennettuna pl ilmaus, mutta eipä talokaan ole iso, vain 130m2..Riippuu mitä kaikea tarvitaan pelkän maalämpöpumpun lisäksi! Samoin voiko porata ja kuinka syvään pitää mennä niin että löytyy kallio ja sieltä virtaavaa vettä. Soraharju on pahin tilanne maapiiri ei käy ja kallio voi alkaa 40 metrinpäässä silloin tehdään useampi kaivo hintaa tulee kaivoille pian 18000 euroa ja kaikki muu päälle. Halvin on tietysti maapiiri sopivassa paikassa siihen pumppu ja lisätarvikkeet, lämmönjakojärjestelmä ja asennus. Romuista itsetekemällä kaikki pääsee kaivinkoneen polttoaineen ja putkien hinnalla eli maalämmön saa laitteineen noin 1000 eurolla kaikkineen. Kaikilla ei ole sopivia tarpeita maalämpölaitteelle itsetehden eikä kaivuria. Sitten kalleimmillaan teetettynä projekti voi maksaa omakotitaloon n.50000 euroa jos kaikki tehdään vimpanpäälle ja olosuhteet on huonoimmat mahdolliset.
- £££247
Kolmas tekeillä kirjoitti:
Vielä kun jatkat perustelua hieman, niin voidaan todeta maalämpö sähkökattilaa halvemmaksi hankkia ja asentaa :) Nyt taitaa sinulla mennä jo tasoihin :)
Taidat olla hieman yksinkertainen? Sinun mielestäsi sähkökattila maksaa siis 10000€?
- 1+4
£££247 kirjoitti:
Taidat olla hieman yksinkertainen? Sinun mielestäsi sähkökattila maksaa siis 10000€?
Tuntuu olevan joillekin kova paikka, kun ei se maalämpö maksakaan 20 tuhatta.
- Kolmas tekeillä
1+4 kirjoitti:
Tuntuu olevan joillekin kova paikka, kun ei se maalämpö maksakaan 20 tuhatta.
Näin kolmatta tehdessä on tullut tehtyä yksi tuollainen maalämpötalokin. Ei uutta asiaa. Sähkökattila oli tuossa ensimmäisessä, joten ei uutta tuokaan.
20t€ en ole puhunut mitään. Ei nykyisessä talossakaan oleva niin paljoa maksanut.
Tuntuu tosin mielenkiintoiselta, että kun joidenkin mielestä vesikiertoisen lattialämmityksenkin hintaan vaikuttaa lämmitysmuoto.
Taitaa nämä hinnat olla samoja kuin nuo ilmaiset puut. Itse tehdään asennukset, kaveri tekee loput pimeästi, tarvikkeista suurin osa puuttuu jne.
Mutta lähettäkää vain tietoja kuka tekee lattialämmityksen tarvikkeineen, eli pexit, jakotukit, termarit ym. ja kaikki asennukset hintaan 20€/m2, niin täällä yksi tilaaja. - 12+14
Kolmas tekeillä kirjoitti:
Näin kolmatta tehdessä on tullut tehtyä yksi tuollainen maalämpötalokin. Ei uutta asiaa. Sähkökattila oli tuossa ensimmäisessä, joten ei uutta tuokaan.
20t€ en ole puhunut mitään. Ei nykyisessä talossakaan oleva niin paljoa maksanut.
Tuntuu tosin mielenkiintoiselta, että kun joidenkin mielestä vesikiertoisen lattialämmityksenkin hintaan vaikuttaa lämmitysmuoto.
Taitaa nämä hinnat olla samoja kuin nuo ilmaiset puut. Itse tehdään asennukset, kaveri tekee loput pimeästi, tarvikkeista suurin osa puuttuu jne.
Mutta lähettäkää vain tietoja kuka tekee lattialämmityksen tarvikkeineen, eli pexit, jakotukit, termarit ym. ja kaikki asennukset hintaan 20€/m2, niin täällä yksi tilaaja."Tuntuu tosin mielenkiintoiselta, että kun joidenkin mielestä vesikiertoisen lattialämmityksenkin hintaan vaikuttaa lämmitysmuoto.
Missä näin sanotaan?
"Mutta lähettäkää vain tietoja kuka tekee lattialämmityksen tarvikkeineen, eli pexit, jakotukit, termarit ym. ja kaikki asennukset hintaan 20€/m2, niin täällä yksi tilaaja. "
Netistä löytyy heti alustava arvio 25€/m2 ja kun ruvetaan oikeasti kyselemään tarjouksia, niin hinta pyörii 20-25€ paikkeilla.
"Taitaa nämä hinnat olla samoja kuin nuo ilmaiset puut. Itse tehdään asennukset, kaveri tekee loput pimeästi, tarvikkeista suurin osa puuttuu jne."
Ei aina tarvitse maksaa itseään kipeäksi. mietipä nyt itsekin mitä tuollaisen moduulimallisen pumpun kytkemiseen menee.
- Ostoa harkitseva
Ei kannata maalämpö mitenkään 135m2 normaalisti tai hyvin eristettyyn taloon. Avaimetkäteen on tarjottu urakkaa halvimmillaan15800 euroa ja 18000 euroa kalleimmillaan. Taitaa ollaa suorasähkölämmiteisessä ainoa mitenkään perusteltava vaihtoehto ilmalämpöpumppu. Asta-Messuilla törmäsin ensimmäisen kerran edulliseen käyttövesi ilmapumppuun (sis. pumppu ohjain varaaja) joka tekee ainoastaan lämpimän käyttöveden varaajaan ilmalämpöpumpulla . Noi oli "energiansäästöpakettina" tavallisen ILP:n kanssa tarjouksessa jotain 5 tonnin luokkaa avaimet käteen.
- wertyuiolpöäölkj
Onko ihmiset noin avuttomia, etteivät osaa kysellä hintoja muuten kuin avaimet käteen periaatteella? Ostitko talosikin niin? Tuon kokoiseen taloon löytyy netistä pumppuja alle kuuden tonnin ja vähän nettiä kaivelemalla huomaat, että kaivon hinta pyörii 35e/m-hinnoissa. Näin päästään alle kymppitonniin ja siitä seuraavaan kysymykseen, eli onko joku oikeasti niin tyhmä, että kuvittelee parin putken liittämisen ja tarvikkeiden maksavan 6000-8000e?
"Taitaa ollaa suorasähkölämmiteisessä ainoa mitenkään perusteltava vaihtoehto ilmalämpöpumppu."
On toki, jos tykkää viileistä lattioista, huonosta säädettävyydestä ja meluavasta toosasta seinällä.
Tuo käyttövettä tekevä pumppu nyt on kaikista järjettömin ostos, ihan oikeassa olet, kun laitoit tuon energiansäästöpaketin lainausmerkkeihin. Jos vilpeissä on vuosihyötysuhde luokkaa 2, niin tuossa se on varmaan 1.2-1.5 ja jos normaalisti käyttöveteen menee energiaa 1000kWh/henkilö/vuosi, niin siitä laskemaan 3500e pumpun kannattavuutta.
- Ostoa harkitseva
Varaaja pitäisi kuitenkin uusia ja talossamme ei ole tosiaan vesikiertoista järjestelmää vain sähköpatterit seinällä. Mielestäni käyttöveden lämmitin olisi asiallinen tapa saada halvempaa käyttövettä ,kun varaaja alkaa olemaan tiensä päässä muutenkin. Meitä on 5 henkilöä ja käyttövettä kuluu sen mukaan. Uskoisin sen tiputtavan kuitenkin n. puoleen käyttövedenlämmityksen 11kk vuodessa . Kovat pakkaset menee varmasti sähkönavulla. Tosin hankinta hinta noin 3000 euroa mietityttää ,mutta maksaa se tavallinenkin varaaja jonkinverran asennuksineen nyt kun hankinta on kuitenkin edessä. Toisaalta ilmalämpöpumppu lienee järkevämpi hankinta ainakin sähkönsäästö ja sijoitettuhinta huomioiden myös aikaisemmat kesät lukuun ottamatta viime kesää olisi vaatineet huomattavaa villennystä tuskaisiin ja kuumiin oltaviin.
- Repa73
Mikäli varaajan vaihto on edessä jokatapauksessa niin käyttövesitsydeemi voi olla järkevää ja perusteltu hankinta ,mutta ainoastaan ja vain siinä tapauksessa ,jos varaaja on vaihtokuntoinen muutenkin. Hyväkuntoista ei kannata lähteä turhantakia vaihtamaan tohon härveliin. Ilmalämpöpumppu kannattaa aina ja varmasti suorasähkölämmitteisissä taloissa ,kunhan ILPlle annetaan riittävästi duunia niin säästöä tulee varmasti ja takaisinmaksu voi olla 2 vuoden luokkaa parhaimmillaan ja lisäksi jäähdytys toiminto löytyy tarvitsevalle. Aloittajalle suosittelisin lähteä miettimään maalämpö vaihtoehtoa ,jos se on keruupiirin osalta helposti toteutettavissa ja talossa meinaa pitkään asustella. Jätät vaikka yhden kolmesta takasta pois ja sijoitat sen summan kaivontekoon niin olet pitkällä asiassa. Meitillä on maalämmöllä kolmas talvi menossa ja tyytyväisiä ollaan vaikka hankinta kirpaisi ja 10 vuotta menee takaisinmaksuun. Lisäksi yläkertaan hommattiin edullinen ilmalämpöpumppu jäähdytykseen ,kun se oli siistimpi ja halvempi tapa toteuttaa yläkerran jäähdytys kuin maalämmöllä. Kesällä viilennyksen kulutus on kuitenkin luokkaa 30ekee niin sillä ei ole sillai merkitystä.
- ääääitiiiiiiiiiiiiii
Repa73 kirjoitti:
Mikäli varaajan vaihto on edessä jokatapauksessa niin käyttövesitsydeemi voi olla järkevää ja perusteltu hankinta ,mutta ainoastaan ja vain siinä tapauksessa ,jos varaaja on vaihtokuntoinen muutenkin. Hyväkuntoista ei kannata lähteä turhantakia vaihtamaan tohon härveliin. Ilmalämpöpumppu kannattaa aina ja varmasti suorasähkölämmitteisissä taloissa ,kunhan ILPlle annetaan riittävästi duunia niin säästöä tulee varmasti ja takaisinmaksu voi olla 2 vuoden luokkaa parhaimmillaan ja lisäksi jäähdytys toiminto löytyy tarvitsevalle. Aloittajalle suosittelisin lähteä miettimään maalämpö vaihtoehtoa ,jos se on keruupiirin osalta helposti toteutettavissa ja talossa meinaa pitkään asustella. Jätät vaikka yhden kolmesta takasta pois ja sijoitat sen summan kaivontekoon niin olet pitkällä asiassa. Meitillä on maalämmöllä kolmas talvi menossa ja tyytyväisiä ollaan vaikka hankinta kirpaisi ja 10 vuotta menee takaisinmaksuun. Lisäksi yläkertaan hommattiin edullinen ilmalämpöpumppu jäähdytykseen ,kun se oli siistimpi ja halvempi tapa toteuttaa yläkerran jäähdytys kuin maalämmöllä. Kesällä viilennyksen kulutus on kuitenkin luokkaa 30ekee niin sillä ei ole sillai merkitystä.
Aloittajan viesti on 7 vuotta vanha, eiköhän hän ole jo ratkaisunsa tehnyt.
- 30/30
Aloittajalle sanoisin että laita maalämpö äläkä mieti mitään ilppejä.
Kovemmat alkukustannukset kompensoituvat talon arvonnousuna. - Eowgt
Uuteen taloon en minäkään mitään ilppiä kyllä ottaisi. Saneerauskohteeseen se on ihan hyvä, jos ei ole vesikiertoista järjestelmää.
Olen muutamassa talossa käynyt jossa Ilppi on ja en kyllä itse tykkää siitä puhaltimesta joka koko ajan "tohottaa". Ehkä siihen tottuu jos pakko on. Jäähdytyksenkin voi hoitaa mukavamminkin joten sekään ei ilppiä puolusta.
Kyllä lattialämmitys on mukava ja tottakai nykyaikaa on tehdä se lämpö maalämpöpumpulla. Paljon käyttövettä käyttävät laittavat vielä katolle aurinkokeräimet niin lämmittäminen. Varmasti myös talon arvo nousee investoinnin verran.
Lämmitysjärjestelmän osuus on pieni uuden talon kokonaiskustannuksista mutta väärä valinta tuntuu joka kuukausi kukkarossa. - takka_ja_puut
Jos ottaa maalämmön, niin millä se toimii sähkökatkosten aikaan? Keskellä talvea vaikka muutaman päivän sähköt poikki, niin alkaa takkaa tms.. kaipailemaan.
- 30/30
Itse laittaisin vesikiertoisen takan ja yhdistäisin sen maalämpöön niin jo toimisi pienellä agrekaatilla pitkissä sähkökatkoissa tai jopa akku-invertterillä jonkin aikaa.
Aloittajahan oli takkoja laittamassakin. - Samoin kuin
suorasähkölämmittäjät ja öljylämmittäjät. Eipä taida pellettipoltinkaan tohista.
- ei_puita_sisälle
Jos ottaa minkä tahansa lämmityksen, joka on sijoitettu tekniseen tilaan, niin millä pidät teknisen tilan ja lattialämmitykset sulana? Ei niitä paljon takalla lämmitetä. Minulla on erillinen 4.5kW:n vastus pistotulpalla maalämmön varaajassa, jota saan lämmitellä aggregaatilla sähkökatkojen aikaan.
- EP_1971
Missä jumalan selän takana te asutte jos sähköt on poikki "monta päivää"??
Asun itsekin maalla ja muista joskus 30 vuotta sitten sähköjen olleen poikki max. 12h.
Kas, kun heinäsirkat tai hyökyaalto ei tule ja vie sen maalämpöpumpun...
- Otukka64
Viime kesänä kyselin vastaavalla tavalla tällä pellesivustolla. Nuo ikuiset maalämmön kannattajat hehkuttivat omiaan. Mutta kun hain HALPAA järjestelmää olemassaolevan vesikeskuslämmityksen tilalle (öljylämmitin oli siis naapurin talossa, ja maksoin vain öljyt - 2000 litraa vuodessa). Muiden neuvoista piittaamatta hain siis tarjoustalosta muutaman listalämmittimen ja virosta halvimman ilmalämpöpumpun "ensihätään", kun ei ollut varaa investoida 10000 EUR lämmitykseen vanhaan rintamamiestaloon, jonka puran, kun rakennan uuden ehkä 5 vuoden sisällä.
Nyt ollut koko syksyn ilmalämpöpumppu päällä (säädettynä minimille 16 C), lisäksi lastenhuoneissa 3 kpl listalämmitintä minimillä ja vessassa yksi minimillä. Kaikki huoneiston sisäovet auki, ja sähkönkulutus ollut 10-15 asteen pakkasillakin alle 15 kWh vuorokaudessa. Neliöitä on siis vajaa 100. Eristykset on mitä on ja ikkunat on vanhat, joihin lisätty yksi lasi eristykseksi joskus 70 luvulla, samalla kun laajennusosa on tehty.
Uskon, että edullisimmaksi tulee yhdistetty vesi/ilmalämpöpumppu ja varalle muutamia suoria sähkövastuksia. Halpa asentaa, halpa käyttää. Kun ei tuo sähkö nyt niin mahdottoman kallista ole, ja nykymääräyksillä ei paljon pääse karkuunkaan.- Otukka64
Niin, se ilmalämpöpumppu on joku Eurom25 ja maksoi 700 EUR, oli nk "easy to install", ja sain ekaksi putken poikki ja kaasut pihalle. Tuttu ilmastointilaiteasentaja tuli sitten kytkemään sen lopullisesti, kun piuhat oli jo hollilla. Maksoi 200 ja hänelle tuli ajojakin varmaan 100 km. Ja laittoi kaasutkin uusiksi.
Ihan turha pelätä ulkomailta ostettuja vehkeitä, ja kyllä ne suomalaiset asentajat asentelee niitä siinä, missä muitakin. Heille on ihan sama, mitä putkea sitä juottaa. Ja mihin sen kaasun lykkää.
- Ilmapumppu
Maalämpö
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan483130Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan272894- 1212326
Onko tässä paljon lääkettä..
Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 42281432Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo1631336- 111316
Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"
Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj121083- 74989
Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää39922Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä
On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän13802