luomumaito

kaupunkilais-hörhö

Hei.
Olen tässä jo jonkin aikaa ostanut suomalaisia luomumaito tuotteita.
Haluisinkin tietää millaista luomulypsykarjan pitäminen on.Käsittääkseni lehmät ovat pihatoissa,ei siis kytkettyinä koko aikaa.Pääsevät ulos jaloittelemaan,myös talvella.
En pistä pahakseni maksaa enemmän tuotteista jos tiedän että elukoilla on hyvät oltavat.Ja jos en löydä luomutuotetta,ostan tavallisen suomalaisen tuotteen.Mielestäni ei ole järkevää ostaa jostain toisesta maasta rahdattua luomutuotetta.Käsittääkseni tavallinen suomalainen tuote on vähintään yhtä puhdasta kuin esim.eurooppalainen luomu ja muutenkin olen sitä mieltä että on parempi tukea kotimaista tuotantoa.

49

8766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kenny

      Ennemmin uskon lähiruoka ajatukseen. Luomumaito kerätään uskomattoman suurelta alueelta, ja se turha kuljettelu on rikos ympäristöä kohtaan.

      Luomutilalla on tottakai elämillä yleisesti ottaen paremmat olot. Mutta, pitää muistaa se, että ne luomumaidot tuotetaan lähes poikkeuksetta uusissa rakennuksissa. Eli luomuelukoitten elinolosuhteita tulisi verrata sellaisiin tavanomaisiin, jotka ovat uusissa rakennuksissa, ei misää -70 tai -80 luvulla rakennetuissa parsinavetoissa. Parisnavetassakin voi olla luomueläimiä, jos niillä on jaloittelumahdollisuus, tarkempaa säädäntöä en jaks muistaa. Eläinlääkinnässä on jotain omia konsteja luomussa, antibioottien yms. käytön suhteen.

      Jos tehdään lyhyt yhteenveto: Molemmissa on samat pyrkimykset, tuottaa mahdollisimman paljon mahdollisimman laadukasta mahdollisimman halvalla. Keinot on suurinpiirtein samat, eli elinolosuhteiden parantaminen, typensitojakasvien käyttö, antibioottien käyttö silloin kun on todellinen tarve, eläinjalostuksessa on samat tavoitteet, rehun tuotanossa on samat tavoitteet, eli siis merkittävin ero on, että tavanomaisessa on paremmat "aseet" poikkeustilanteissa. Eli jos on jotain rikkakasvi ongelmaa nurmessa, niin siitä päästään hyvinkin nopeasti ja tehokkaasti eroon. Tosin ne "lääkkeet" tappaa typensitojakasvit, sillä ristikukkaiset kasvit on hyvin herkkiä myrkyillle. Tehokkain lääke on glyfosatti, joka tappaa kaikki kasvit.

    • ja maito

      Kyllä luomueläimillä on ainakin jonkin verran paremmat olot kuin "tavallisilla" keskimäärin. Luomutuotannossa käytetään mahdollisimman vähän "myrkkyjä" ja keinoaineita, joten myös luomuelintarvikkeet saattavat olla "turvallisempia". Maidon osalta yksi ero on myös maidon käsittelyssä: luomumaitoa ei homogenoida, minkä takia se saattaa olla elimistölle "tavallista" maitoa parempaa.

      • kenny

        Väitetään, että homogenisoimaton maito sopii joillekkkin niille, joidenka vatsa ei kestä maitosokeria, laktoosia. Se on taasen eri vaiva kuin maitoallergia. Ainaki ilimajokinen rasvaton maito on homogenisoimatonta. valiolla kaikki normaalit maidot tasa-aineistetaan, satamaidolla on näköjään olemassa homogenisoimaton kevytmaito. Se, jota asia kiinnostaa, meijereiden sivuilla on tarkempaa tietoa asiasta. kaikki iskukuumennetaan, eli steriloidaan, suomeksi sanottuna.

        Myrkyistä viel sen verran, että tämä suomen talvi on erittäin tehokas myrkky kasvitaudeille ja tuholaisille. Rikkakasveja voidaan pitää kurissa toimivalla viljelykierrolla, joka taasen vaatii pinta-alaa, ja kalustoa, joka taasen nakertaa kokonaiskannattavuutta. Oikeastaan, karjatilan ei kovin pal kannata itse tuottaa viljaa, tätänykyä se on niinpal halpaa ostaa puintituoreena, kannattavampaa sijoittaa rehunteko kalustoon. Harrasteviljeliöitä tuppaa olemaan maakunnissa jonkinverran. Siinä säätää, kun saa mahdollisimman paljon rehua kasaan ennnkun kasvusto korsiintuu liiaksi.


      • sopii
        kenny kirjoitti:

        Väitetään, että homogenisoimaton maito sopii joillekkkin niille, joidenka vatsa ei kestä maitosokeria, laktoosia. Se on taasen eri vaiva kuin maitoallergia. Ainaki ilimajokinen rasvaton maito on homogenisoimatonta. valiolla kaikki normaalit maidot tasa-aineistetaan, satamaidolla on näköjään olemassa homogenisoimaton kevytmaito. Se, jota asia kiinnostaa, meijereiden sivuilla on tarkempaa tietoa asiasta. kaikki iskukuumennetaan, eli steriloidaan, suomeksi sanottuna.

        Myrkyistä viel sen verran, että tämä suomen talvi on erittäin tehokas myrkky kasvitaudeille ja tuholaisille. Rikkakasveja voidaan pitää kurissa toimivalla viljelykierrolla, joka taasen vaatii pinta-alaa, ja kalustoa, joka taasen nakertaa kokonaiskannattavuutta. Oikeastaan, karjatilan ei kovin pal kannata itse tuottaa viljaa, tätänykyä se on niinpal halpaa ostaa puintituoreena, kannattavampaa sijoittaa rehunteko kalustoon. Harrasteviljeliöitä tuppaa olemaan maakunnissa jonkinverran. Siinä säätää, kun saa mahdollisimman paljon rehua kasaan ennnkun kasvusto korsiintuu liiaksi.

        Meidän perheessä sopii luomumaito, mutta tavallinen aiheuttaa vatsanväänteitä.

        Lapset on tässä hyviä indikaattoreita, kun eivät tiedä mitä juovat.

        Homogenisoinnissa pilkotaan rasva ja ilmeisesti pilkottu rasva ei sovi meidän masuille.

        Ruotsissa ei käytetä AIV-rehua lehmille ja siellä ei ole myöskään laktoosi-intoleranssi yhtä suuri ongelma kuin meillä. Oliskohan AIV-rehulla yhteyttä maidon sopimattomuuteen.


      • MöönMöön
        sopii kirjoitti:

        Meidän perheessä sopii luomumaito, mutta tavallinen aiheuttaa vatsanväänteitä.

        Lapset on tässä hyviä indikaattoreita, kun eivät tiedä mitä juovat.

        Homogenisoinnissa pilkotaan rasva ja ilmeisesti pilkottu rasva ei sovi meidän masuille.

        Ruotsissa ei käytetä AIV-rehua lehmille ja siellä ei ole myöskään laktoosi-intoleranssi yhtä suuri ongelma kuin meillä. Oliskohan AIV-rehulla yhteyttä maidon sopimattomuuteen.

        Tuota en osaa sanoa vaikuttaako "Virtanen" maidon sopimattomuuteen ihmiselle, mutta tiedän että jos rehu on huonoa siitä voi siirtyä maitoon voihappobakteereja jotka aiheuttavat virhekäymisen jos maito käytetään juustoksi...

        Tunnen useita joille sopii vain luomu- tai tinkimaito, joten voi olla että homogenointi aiheuttaa herkille mahavaivoja.. tiedähäntä kun en lääkäri ole =)

        Luomussa lehmille tosiaan annetaan mahd vähän esim antibiootteja, eli vain jos todella tarvis ja varoajat ovat tuplat tavallisiin... Ja vasikat taitavat saada täysin tavanmaitoa.. joskus kuullut ettei esim. starttia saisi juottaa ollenkaan. Tästä en tosin 100 varma ole..

        Nythän tänä vuonna astuu laki voimaan jossa myös ei luomujen lehmujen on päästävä ulos.. ja kyllä on Luomulehmiä myös parsissa.. =)

        Enemmän itse suosin enemmän lähiruokaa, jota myös omat eläimeni syövät. (2 kissaa, koira ja hevonen..) kissoille ja koirille saan lähitiloilta liharippeet ja kalarippeet ja luut sun muut. No hevoselle heinät ja kaurat naapurilta! =D


      • kenny
        MöönMöön kirjoitti:

        Tuota en osaa sanoa vaikuttaako "Virtanen" maidon sopimattomuuteen ihmiselle, mutta tiedän että jos rehu on huonoa siitä voi siirtyä maitoon voihappobakteereja jotka aiheuttavat virhekäymisen jos maito käytetään juustoksi...

        Tunnen useita joille sopii vain luomu- tai tinkimaito, joten voi olla että homogenointi aiheuttaa herkille mahavaivoja.. tiedähäntä kun en lääkäri ole =)

        Luomussa lehmille tosiaan annetaan mahd vähän esim antibiootteja, eli vain jos todella tarvis ja varoajat ovat tuplat tavallisiin... Ja vasikat taitavat saada täysin tavanmaitoa.. joskus kuullut ettei esim. starttia saisi juottaa ollenkaan. Tästä en tosin 100 varma ole..

        Nythän tänä vuonna astuu laki voimaan jossa myös ei luomujen lehmujen on päästävä ulos.. ja kyllä on Luomulehmiä myös parsissa.. =)

        Enemmän itse suosin enemmän lähiruokaa, jota myös omat eläimeni syövät. (2 kissaa, koira ja hevonen..) kissoille ja koirille saan lähitiloilta liharippeet ja kalarippeet ja luut sun muut. No hevoselle heinät ja kaurat naapurilta! =D

        Antibioottien käyttöön vaikuttaa paljon kunnan eläinlääkärin ammattitaito, tai sen puuttuminen. Vähäistä se muutenki on, meinaan kun maissia syötetään elukalle, nii sen mahan takia rehussa pitää olla antibiootteja, jatkuvan vatsatulehduksen takia.

        Ööö... jos hapolla säilötty rehu on huanoksi, nii mitä niille sitte pitääs syöttää, pajun vittaksia, ja lehtikerppuja? Sitte noit ilman happoo säilötyt paalit on vähä semmosia pommeja, et tiäs mit homeita niissä on. Ei lypsävän ruokaa. Vanahaa 2plussaa, nii säilönnällinen laatu on vähintään 8. Koostumus: Muurahaishappoa 76 %
        Ammoniumformiaattia 5,5%

        Juu, lehmät ulos tai pois, taas vähenee maitotilat suomesta, noo, väliäkö hällä, saahan sitä maitua virosta ja lihaa vaik argentiinasta.


      • emäntänä 15 vuotta
        kenny kirjoitti:

        Antibioottien käyttöön vaikuttaa paljon kunnan eläinlääkärin ammattitaito, tai sen puuttuminen. Vähäistä se muutenki on, meinaan kun maissia syötetään elukalle, nii sen mahan takia rehussa pitää olla antibiootteja, jatkuvan vatsatulehduksen takia.

        Ööö... jos hapolla säilötty rehu on huanoksi, nii mitä niille sitte pitääs syöttää, pajun vittaksia, ja lehtikerppuja? Sitte noit ilman happoo säilötyt paalit on vähä semmosia pommeja, et tiäs mit homeita niissä on. Ei lypsävän ruokaa. Vanahaa 2plussaa, nii säilönnällinen laatu on vähintään 8. Koostumus: Muurahaishappoa 76 %
        Ammoniumformiaattia 5,5%

        Juu, lehmät ulos tai pois, taas vähenee maitotilat suomesta, noo, väliäkö hällä, saahan sitä maitua virosta ja lihaa vaik argentiinasta.

        mut eikös sitä melassilla säilötä rehua?? sehän ei kai luomussa ole kiellettyä.. itseasiassa lehmät syö melassilla säilöttyä paremmin ku aiv:llä säilöttyä. ja eikös se silloin tarkoita että lehmäki lypsää paremmin.. mut sullahan voi olla enemmän tietoo, ku mulla on VAIN 15 vuoden kokemus alalta..


      • mörrimöykky
        MöönMöön kirjoitti:

        Tuota en osaa sanoa vaikuttaako "Virtanen" maidon sopimattomuuteen ihmiselle, mutta tiedän että jos rehu on huonoa siitä voi siirtyä maitoon voihappobakteereja jotka aiheuttavat virhekäymisen jos maito käytetään juustoksi...

        Tunnen useita joille sopii vain luomu- tai tinkimaito, joten voi olla että homogenointi aiheuttaa herkille mahavaivoja.. tiedähäntä kun en lääkäri ole =)

        Luomussa lehmille tosiaan annetaan mahd vähän esim antibiootteja, eli vain jos todella tarvis ja varoajat ovat tuplat tavallisiin... Ja vasikat taitavat saada täysin tavanmaitoa.. joskus kuullut ettei esim. starttia saisi juottaa ollenkaan. Tästä en tosin 100 varma ole..

        Nythän tänä vuonna astuu laki voimaan jossa myös ei luomujen lehmujen on päästävä ulos.. ja kyllä on Luomulehmiä myös parsissa.. =)

        Enemmän itse suosin enemmän lähiruokaa, jota myös omat eläimeni syövät. (2 kissaa, koira ja hevonen..) kissoille ja koirille saan lähitiloilta liharippeet ja kalarippeet ja luut sun muut. No hevoselle heinät ja kaurat naapurilta! =D

        .....maitohappobakteeri taitaa nykyään olla yleisin säilöntäaine. Itselle ei tulisi mieleenkään ruveta enää vehkeilemään happotynnyrien kanssa. Vesi kun on vallan huoletonta käsitellä happoon verraten. Tietenkin, jos rehu on märkää, niin bakteeri ei toimi, mutta se saakin sitten olla vesimärkää.


      • emäntä
        sopii kirjoitti:

        Meidän perheessä sopii luomumaito, mutta tavallinen aiheuttaa vatsanväänteitä.

        Lapset on tässä hyviä indikaattoreita, kun eivät tiedä mitä juovat.

        Homogenisoinnissa pilkotaan rasva ja ilmeisesti pilkottu rasva ei sovi meidän masuille.

        Ruotsissa ei käytetä AIV-rehua lehmille ja siellä ei ole myöskään laktoosi-intoleranssi yhtä suuri ongelma kuin meillä. Oliskohan AIV-rehulla yhteyttä maidon sopimattomuuteen.

        siellä Ruotsissa sitten syö jos ei säilörehua?


      • luomualuomua

        Tiedän että luomulehmillä on paremmat oltavat ja enemmän tilaa kuin tehomaataloudessa, mutta joutuvatko luomulehmätkin synnyttämään joka vuosi, jotta maitoa tulisi, jolloin vasikat erotetaan emosta joko kasvatukseen tai pahimmassa tapauksessa kuolemaan? Voisiko joku kertoa luomumaidon suosimisen kannattavuudet? kiitoksia etukäteen.


      • ei tietoa
        luomualuomua kirjoitti:

        Tiedän että luomulehmillä on paremmat oltavat ja enemmän tilaa kuin tehomaataloudessa, mutta joutuvatko luomulehmätkin synnyttämään joka vuosi, jotta maitoa tulisi, jolloin vasikat erotetaan emosta joko kasvatukseen tai pahimmassa tapauksessa kuolemaan? Voisiko joku kertoa luomumaidon suosimisen kannattavuudet? kiitoksia etukäteen.

        Tätä olen itsekin miettinyt miten asiat on ihan oikeasti...eli joutuuko lehmät synnyttää joka vuosi ja miten pian vasikat erotetaan "äideistään"? On niin julmaa, että lehmältä viedään "oma lapsi" synnytyksen jälkeen. ONKO ASIA NÄIN? Saako luomuvasikat olla "äitiensä" kanssa?


      • ei käytetä
        kenny kirjoitti:

        Antibioottien käyttöön vaikuttaa paljon kunnan eläinlääkärin ammattitaito, tai sen puuttuminen. Vähäistä se muutenki on, meinaan kun maissia syötetään elukalle, nii sen mahan takia rehussa pitää olla antibiootteja, jatkuvan vatsatulehduksen takia.

        Ööö... jos hapolla säilötty rehu on huanoksi, nii mitä niille sitte pitääs syöttää, pajun vittaksia, ja lehtikerppuja? Sitte noit ilman happoo säilötyt paalit on vähä semmosia pommeja, et tiäs mit homeita niissä on. Ei lypsävän ruokaa. Vanahaa 2plussaa, nii säilönnällinen laatu on vähintään 8. Koostumus: Muurahaishappoa 76 %
        Ammoniumformiaattia 5,5%

        Juu, lehmät ulos tai pois, taas vähenee maitotilat suomesta, noo, väliäkö hällä, saahan sitä maitua virosta ja lihaa vaik argentiinasta.

        elintarvikkeeksi sillä meijerissä testataan joka ainoa kerätty maitokuorma ennen kun lasketaan jatkojalostukseen.

        pastörointi= kuumennuskäsittely

        homogenointi= rasvapalloset yhdenkokoistetaan jolloin kerma ei nouse maidon pinnalle


      • Luomupossu
        luomualuomua kirjoitti:

        Tiedän että luomulehmillä on paremmat oltavat ja enemmän tilaa kuin tehomaataloudessa, mutta joutuvatko luomulehmätkin synnyttämään joka vuosi, jotta maitoa tulisi, jolloin vasikat erotetaan emosta joko kasvatukseen tai pahimmassa tapauksessa kuolemaan? Voisiko joku kertoa luomumaidon suosimisen kannattavuudet? kiitoksia etukäteen.

        Kyllä, lehmät joutuvat synnyttämään joka vuosi, jotta saadaan maitoa. Maidon luomutuotannossa vasikat saavat olla pitempään emojensa kanssa ja lihantuotannossa vielä pitempään.

        Mutta maitoa voidaan tuottaa toisinkin, joskaan ei lehmänmaitoa: Vuohilla voi riittää kilien teko yhden kerran, minkä jälkeen maidontuotanto jatkuu ilman uutta tiinehtymistä. Joskus maidontuotanto voi käynnistyä neitsytkutuillakin, jotka eivät ole olleet pukin kanssa tekemisissä eivätkä siten synnyttäneet kertaakaan kilejä. Sama on muistaakseni mahdollista lampailla (joita ei kuitenkaan Suomessa taideta käyttää maidontuotantoon).


      • Elina 640
        MöönMöön kirjoitti:

        Tuota en osaa sanoa vaikuttaako "Virtanen" maidon sopimattomuuteen ihmiselle, mutta tiedän että jos rehu on huonoa siitä voi siirtyä maitoon voihappobakteereja jotka aiheuttavat virhekäymisen jos maito käytetään juustoksi...

        Tunnen useita joille sopii vain luomu- tai tinkimaito, joten voi olla että homogenointi aiheuttaa herkille mahavaivoja.. tiedähäntä kun en lääkäri ole =)

        Luomussa lehmille tosiaan annetaan mahd vähän esim antibiootteja, eli vain jos todella tarvis ja varoajat ovat tuplat tavallisiin... Ja vasikat taitavat saada täysin tavanmaitoa.. joskus kuullut ettei esim. starttia saisi juottaa ollenkaan. Tästä en tosin 100 varma ole..

        Nythän tänä vuonna astuu laki voimaan jossa myös ei luomujen lehmujen on päästävä ulos.. ja kyllä on Luomulehmiä myös parsissa.. =)

        Enemmän itse suosin enemmän lähiruokaa, jota myös omat eläimeni syövät. (2 kissaa, koira ja hevonen..) kissoille ja koirille saan lähitiloilta liharippeet ja kalarippeet ja luut sun muut. No hevoselle heinät ja kaurat naapurilta! =D

        Luomunaudan pitäminen parressa on sallittua enää pienillä tiloilla VAIN vuoden 2013 loppuun. Siitä eteenpäin kaikilla luomutiloilla on parressa pitäminen kielletty. Tälläkin hetkellä valtaosa luomutiloista on jo pihattoja.

        Sitten tuo vuonna 2006 voimaan astunut laki siitä että kaikkien ei-luomulehmienkin pitäisi päästä ulos vähintään 60vrk:na vuodessa: Laki on voimassa kyllä MUTTA siihen saapi hakea poikkeuslupaa. Eivätkä kaikki välitä edes hakea lupaa ja silti eivät lehmät pääse ulos. Syitä on monia: ei ole sopivaa ulkopaikkaa. meno sinne hankala järjestää esim. tien ylittämisen takia, liian vähän työntekijöitä jne. Eli siis luomu on todellakin ainut kriteeri mikä takaa sen että lehmät pääsee ulos ja tämäkin vasta vuoden 2013 jälkeen.

        Lähiruoka ei sinänsä ole tae mistään eläinten hyvinvoinnin suhteen.


    • Oy..
      • lapsia ihottumilta

        Äidin raskauden ja imetyksen aikana nauttima luomumaito suojaa pikkulapsia ihottumalta, osoittaa uusi tutkimus. Tutkimus tehtiin useiden hollantilaisten terveydenhuollon tutkimuslaitosten yhteistyönä ja se julkaistiin englantilaisessa British Journal of Nutrition- tiedelehdessä.

        Ihottumaa esiintyi 32 prosentilla lapsia, toistuvia hengitystietulehduksia 11 ja jatkuvia hengitysoireita oli 5 prosentilla. 27 prosentilla lapsista todettiin ainakin yhtä allergiaa. Luomumaitotuotteiden käyttö vähensi 36 prosentilla lasten ihottumaa.

        Luomumaidon on havaittu sisältävän useissa tutkimuksissa enemmän monityydyttämättömiä rasvahappoja sekä E-vitamiinia ja muita antioksidantteja. Niitä pidetään myös ihon terveydelle edullisina.
        Aiheesta tarkemmin
        http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#67


      • asdasda
        lapsia ihottumilta kirjoitti:

        Äidin raskauden ja imetyksen aikana nauttima luomumaito suojaa pikkulapsia ihottumalta, osoittaa uusi tutkimus. Tutkimus tehtiin useiden hollantilaisten terveydenhuollon tutkimuslaitosten yhteistyönä ja se julkaistiin englantilaisessa British Journal of Nutrition- tiedelehdessä.

        Ihottumaa esiintyi 32 prosentilla lapsia, toistuvia hengitystietulehduksia 11 ja jatkuvia hengitysoireita oli 5 prosentilla. 27 prosentilla lapsista todettiin ainakin yhtä allergiaa. Luomumaitotuotteiden käyttö vähensi 36 prosentilla lasten ihottumaa.

        Luomumaidon on havaittu sisältävän useissa tutkimuksissa enemmän monityydyttämättömiä rasvahappoja sekä E-vitamiinia ja muita antioksidantteja. Niitä pidetään myös ihon terveydelle edullisina.
        Aiheesta tarkemmin
        http://www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#67

        Luulis tuon johtuvan oikean lehmänmaidon elävästä bakteerikannasta. Suomessa kaupassa myytävät luomumaidot taitaa nekin kaikki olla pastoroituja, että onko luomulla suurta eroa homogesoimattomaan.


    • Selvähän se

      on tutkitusti enemmän kivennäisaineita ja hivenaineita, kaivelen sen tutkimuksen jos tarvis. Monivuotinen tutkimus Englanissa, maidossa erittäin huikeat erot. Olet mitä syöt :) niin myös lehmänmaito on sellaista mitä lehmä syö eli luomuruokaa.

      Luomutuotannossa on omat kriteerit ja ne takaavat hyvät olosuhteet eläimille, luomutarkastus on tiloilla vuosittain jossa asiat (olosuhteet, ruokinta, terveys ym.)käydään läpi. Tavanomaisilla tiloilla voi olla myös erittäin hyvät olosuhteet, mutta luomu on extraa.

      • Roveetta

        Keski-Suomessa ainakin yhdellä kylällä maidon hakee sama tankkiauto niin tavantilalta kuin luomutilalta, että siinä ne kivennäiset ynnä muut sekoittuu viimeistään, tai pitäisikö sanoa ennestään, kun ei tuon pidemmälle edes pääse. Eli ainoa ero sitten kaupan hyllyllä on, että luomua ei ole homogenoitu. Ja tavan tiloilla taitaa olla jatkuva antibioottikuuri lehmillä? Tiedän jokusen tilan missä rehun seassa annetaan jatkuvasti antilooppeja lehmille, pysyvät terveinä ja bakteerit poissa. En tiedä tekeekö tätä kaikki, mutta jos jokunen tila tekee ja jokunen ei, niin tästä tulee joku keskiarvo antilooppi jäämissä mitä maidossa on.
        Sitä meijeri sitten mittaa, jos mittaa tai mittaustuloksista välittää. Onhan se bakteereista puhdasta maitoa sitten. Mitä ne antibioottijäämät haittaa, syöhän ihmiset muutenkin antibioottia aivan liikaa. Ja sitten täällä ollaan huolissaan lypsylehmien oloista, ja ketään ei kiinnosta, että aika nuorena ne viedään teuraalle. Kattokaas kun nykyään pitää olla tuottava. Olisko ihmisille hyvä työelämässä, että kun tuotanto hiipuu, niin eikun kuulaa päähän. Amen..


      • Muamuija
        Roveetta kirjoitti:

        Keski-Suomessa ainakin yhdellä kylällä maidon hakee sama tankkiauto niin tavantilalta kuin luomutilalta, että siinä ne kivennäiset ynnä muut sekoittuu viimeistään, tai pitäisikö sanoa ennestään, kun ei tuon pidemmälle edes pääse. Eli ainoa ero sitten kaupan hyllyllä on, että luomua ei ole homogenoitu. Ja tavan tiloilla taitaa olla jatkuva antibioottikuuri lehmillä? Tiedän jokusen tilan missä rehun seassa annetaan jatkuvasti antilooppeja lehmille, pysyvät terveinä ja bakteerit poissa. En tiedä tekeekö tätä kaikki, mutta jos jokunen tila tekee ja jokunen ei, niin tästä tulee joku keskiarvo antilooppi jäämissä mitä maidossa on.
        Sitä meijeri sitten mittaa, jos mittaa tai mittaustuloksista välittää. Onhan se bakteereista puhdasta maitoa sitten. Mitä ne antibioottijäämät haittaa, syöhän ihmiset muutenkin antibioottia aivan liikaa. Ja sitten täällä ollaan huolissaan lypsylehmien oloista, ja ketään ei kiinnosta, että aika nuorena ne viedään teuraalle. Kattokaas kun nykyään pitää olla tuottava. Olisko ihmisille hyvä työelämässä, että kun tuotanto hiipuu, niin eikun kuulaa päähän. Amen..

        Koko keskustelu LÄHES alusta loppuun ihan pihalla Luomusta ja muustakaan maidontuotannosta. Asiavirheitä, uskomuksia, hurskaita toiveita. Mites olisi jos soittaisitte tai menisitte käymään jollekin maitotilalle - ei noita kaikkia uskomuksia jaksa tämmöisellä kanavalla ryhtyä oikomaan. Muutama jotain asiasta tietävä jos yksittäisen asian on pistänyt oikein väliin, se hukkuu seuraavaan järjenköyhään väläykseen.


      • Luomupossu
        Muamuija kirjoitti:

        Koko keskustelu LÄHES alusta loppuun ihan pihalla Luomusta ja muustakaan maidontuotannosta. Asiavirheitä, uskomuksia, hurskaita toiveita. Mites olisi jos soittaisitte tai menisitte käymään jollekin maitotilalle - ei noita kaikkia uskomuksia jaksa tämmöisellä kanavalla ryhtyä oikomaan. Muutama jotain asiasta tietävä jos yksittäisen asian on pistänyt oikein väliin, se hukkuu seuraavaan järjenköyhään väläykseen.

        Luomumaito on selvästi terveellisempää kuin tavanomainen maito. Tutkijat ovat löytäneet enemmän vitamiineja, antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja luonnonmukaisesti hoidettujen lehmien maidosta. Tällaista maitoa käyttämällä riski sairastua syöpään tai sydänsairauksiin pienentyy.

        Luomu-tiedotuksen sivuilla siteerataan mm. tällaisia tutkimuksia:

        Luomumaito suojaa lapsia ihottumalta:
        www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#67 4.12.2007

        Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja –lihalla:
        www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#41 10.8.2007

        Luomumaidossa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja:
        www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2006.htm 1.11.2006

        Laidunrehulla tuotettu maito ja liha parempaa terveydelle ja ympäristölle:
        www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2006.htm#23 24.4.2006

        Eläinten hyvinvointi:
        http://www.farmit.net/farmit/fi/02_kotielain/07_luomutuotanto/02_nauta/index.jsp

        Ja tässä vielä tällainen artikkeli vuodelta 2008. Tosiasiassa muuten luomumaidon kysyntä tällä hetkellä kuulemma ylittää tarjonnan.
        http://www.valio.fi/maitojame/sailorehu_08/11srehu08.htm


      • oloista
        Luomupossu kirjoitti:

        Luomumaito on selvästi terveellisempää kuin tavanomainen maito. Tutkijat ovat löytäneet enemmän vitamiineja, antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja luonnonmukaisesti hoidettujen lehmien maidosta. Tällaista maitoa käyttämällä riski sairastua syöpään tai sydänsairauksiin pienentyy.

        Luomu-tiedotuksen sivuilla siteerataan mm. tällaisia tutkimuksia:

        Luomumaito suojaa lapsia ihottumalta:
        www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#67 4.12.2007

        Äidinmaidon laatu paremmaksi luomumaidolla ja –lihalla:
        www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2007.htm#41 10.8.2007

        Luomumaidossa enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja:
        www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2006.htm 1.11.2006

        Laidunrehulla tuotettu maito ja liha parempaa terveydelle ja ympäristölle:
        www.luomu.fi/kulutus/uutisarkisto2006.htm#23 24.4.2006

        Eläinten hyvinvointi:
        http://www.farmit.net/farmit/fi/02_kotielain/07_luomutuotanto/02_nauta/index.jsp

        Ja tässä vielä tällainen artikkeli vuodelta 2008. Tosiasiassa muuten luomumaidon kysyntä tällä hetkellä kuulemma ylittää tarjonnan.
        http://www.valio.fi/maitojame/sailorehu_08/11srehu08.htm

        ei varmaan löydy paljoa eroja jos verrataan samanikäisiä navetoita toisiinsa (pihatot yleistyneet suht hiljattain)
        kuluttaja ei tiedä miten se maito tai liha on tuotettu jos ei ole ostanut sitä suoraan tilalta ja tarkistanut miten ne siellä tuotetaan.
        aivan turha yleistää tavan tuotantoa eläinrääkkäykseksi tai luomua eläinten taivaaksi.

        nykypihatoissa elukoilla on hyvät olot, oli luomua eli ei.
        btw joku lohkasi että käyttää vain maitohappoa.
        maitohapossa 48 h käyttöaika, jossa ei tod.näk saa siilollista peittoon.
        paalihommassa hyvä, eikä ruostuta koneita, mutta siiloon ja aumaan tehtäessä käytännössä mahdoton. ellei ole niin järeää kalustoa että saa koko alan kerättyä 48h.
        hyvähän täällä on puhua ja spekuloida näitä asioita, mutta tosiasia on se että jokainen tekee omat päätöksensä silloin kun ne on päätettävä.
        esim. aiv-säilöntäaineiden käyttöä ei ole sen enempää kielletty kuin sallittu missään säädöksissä, kuitenkin se on suurimmalla osalla tiloista käytössä (eipä kemira noin vahvoilla muuten oliskaan).
        melassilla en oo kuullu kenenkään nykypäivänä säilövän rehuansa, mutta kaippa sitäkin joku käyttää. en kyllä tiä ko. melassista hölkäsen pölähtävää, joskus kuullut jossakin mainittavan.

        siinäpähän kaupunkilaiset ähkäilee ja pähkäilee, saapi kait sitä miettiä vaikka päänsä puhki jos tosiaan ei ite käy kattomassa tilalla että miten siellä tehään.
        saapi sinne mennä kahtomaan (ja tullakin) jos vain on kiinnostusta rehellisesti asiasta, eikä ole koko ajan kielteisellä asenteella tenttaamassa että "voiko nämä nyt varmasti hyvin?!".
        kattokaa, oppikaa, tehkää johtopäätökset. suosittelen myös kahtomaan usiammalla tilalla, pihatoita ja parsinavetoita.


      • abcdefghijklmn
        oloista kirjoitti:

        ei varmaan löydy paljoa eroja jos verrataan samanikäisiä navetoita toisiinsa (pihatot yleistyneet suht hiljattain)
        kuluttaja ei tiedä miten se maito tai liha on tuotettu jos ei ole ostanut sitä suoraan tilalta ja tarkistanut miten ne siellä tuotetaan.
        aivan turha yleistää tavan tuotantoa eläinrääkkäykseksi tai luomua eläinten taivaaksi.

        nykypihatoissa elukoilla on hyvät olot, oli luomua eli ei.
        btw joku lohkasi että käyttää vain maitohappoa.
        maitohapossa 48 h käyttöaika, jossa ei tod.näk saa siilollista peittoon.
        paalihommassa hyvä, eikä ruostuta koneita, mutta siiloon ja aumaan tehtäessä käytännössä mahdoton. ellei ole niin järeää kalustoa että saa koko alan kerättyä 48h.
        hyvähän täällä on puhua ja spekuloida näitä asioita, mutta tosiasia on se että jokainen tekee omat päätöksensä silloin kun ne on päätettävä.
        esim. aiv-säilöntäaineiden käyttöä ei ole sen enempää kielletty kuin sallittu missään säädöksissä, kuitenkin se on suurimmalla osalla tiloista käytössä (eipä kemira noin vahvoilla muuten oliskaan).
        melassilla en oo kuullu kenenkään nykypäivänä säilövän rehuansa, mutta kaippa sitäkin joku käyttää. en kyllä tiä ko. melassista hölkäsen pölähtävää, joskus kuullut jossakin mainittavan.

        siinäpähän kaupunkilaiset ähkäilee ja pähkäilee, saapi kait sitä miettiä vaikka päänsä puhki jos tosiaan ei ite käy kattomassa tilalla että miten siellä tehään.
        saapi sinne mennä kahtomaan (ja tullakin) jos vain on kiinnostusta rehellisesti asiasta, eikä ole koko ajan kielteisellä asenteella tenttaamassa että "voiko nämä nyt varmasti hyvin?!".
        kattokaa, oppikaa, tehkää johtopäätökset. suosittelen myös kahtomaan usiammalla tilalla, pihatoita ja parsinavetoita.

        Mielestäni erot luomukotieläintuotannon ja tavanomaisen välillä ovat kaventuneet, mutta eroja löytyy.
        Luomutuotanto on suunniteltua ja valvottua, eräänlainen sertifikaatti tuotantotapana.
        Pihattonavetoiden eroina jaloittelutarhat talviaikaiseen ulkoiluun, vasikoiden kolmen kuukauden juottoaika maidolla luomutuotannossa, eläinten sarvettomuus luomussa, kaikilla säilöntäaineilla ei saa säilöä eikä kaikilla rehuila ruokkia. Luomulehmät käyvät kesäisin taatusti laitumella.

        Väittteet antibioottien syöttämisestä lehmille Suomessa ovat täyttä huuhaata, meijeri testaa joka kuorman ja tilakohtainen näytteenotto on tiheää, ellei jokakertaista, joten antibioottimaidon lähettäjä jää nopeasti kiinni.
        2009 on kerätty luomumaitoa myös niiltä luomutiloilta, jotka eivät aikaisemmin ole kuuluneet luomukeräilyyn. Luomulle on nyt markkinoita, tavanomainen ilmeisesti on jonkin verran tökkinyt.

        Tuottajalle itselleen luomun lieka voi olla hyväksi, esimerkiksi ostoeläimet on hankittava luomutilalta. Luomulypsykarjatila ei välttämättä osta eläintä mistään vuosiin, ei ole eläintautiriskiä ostoeläimestä.


      • osittain
        Roveetta kirjoitti:

        Keski-Suomessa ainakin yhdellä kylällä maidon hakee sama tankkiauto niin tavantilalta kuin luomutilalta, että siinä ne kivennäiset ynnä muut sekoittuu viimeistään, tai pitäisikö sanoa ennestään, kun ei tuon pidemmälle edes pääse. Eli ainoa ero sitten kaupan hyllyllä on, että luomua ei ole homogenoitu. Ja tavan tiloilla taitaa olla jatkuva antibioottikuuri lehmillä? Tiedän jokusen tilan missä rehun seassa annetaan jatkuvasti antilooppeja lehmille, pysyvät terveinä ja bakteerit poissa. En tiedä tekeekö tätä kaikki, mutta jos jokunen tila tekee ja jokunen ei, niin tästä tulee joku keskiarvo antilooppi jäämissä mitä maidossa on.
        Sitä meijeri sitten mittaa, jos mittaa tai mittaustuloksista välittää. Onhan se bakteereista puhdasta maitoa sitten. Mitä ne antibioottijäämät haittaa, syöhän ihmiset muutenkin antibioottia aivan liikaa. Ja sitten täällä ollaan huolissaan lypsylehmien oloista, ja ketään ei kiinnosta, että aika nuorena ne viedään teuraalle. Kattokaas kun nykyään pitää olla tuottava. Olisko ihmisille hyvä työelämässä, että kun tuotanto hiipuu, niin eikun kuulaa päähän. Amen..

        luomumaitoa hakee keskisuomes tavis-auto tavis-maidon sekaan. Nää tilat tuottaa silti luomumaitoa luomuohjeiden mukasesti. Ne on vaan valiolla "reservissä". eli kaikkea luomumaitoo ei haeta omalla autolla jos ei oo pulaa. Koulutus päivillä näytettiin luomuautojen reitit. Ja kerrottiin että tällä alueella on tuottajia reservissä. Maitoo ei saa luomuun heti kun nimet on papereissa. Siinä on 2-2,5 vuoden siirtymä aika.

        Melkein kaikki lehmät poikii kerran vuodessa. Ja se kierto on lehmälle luonnollinen. Se tulee 1-3kk poikimisesta kiimaan ja jos sonni/siementäjä sen astuu, se poikii 9kk päästä. Eli kierto on noin 1vuosi.

        Naapurin parsinavetta ei kelvannu luomuun koska sinne ei saatu luonnon valoo tarpeeksi. Ikkuna vaatimus luomus on 5% lattiapinta-alasta. Silti tän tilan kaikki eläimet on pitkän kesän ulkona. Se on tarkkaa luomussa.

        Ikinä en oo kuullu antibiootteja annettavan rehun seassa. Epäilen että asia menee kutakuinkin niin että ne käyttää rehukasveja joissa on omia luonnon antibiootteja. Kuten härkäpapu. Jotkut ihmiset syöö saman takia valkosipulia... Maito testataan aina joten antibiootteja ei voi noin holtittomasti käyttää. ykskään tila.


      • sarveton
        abcdefghijklmn kirjoitti:

        Mielestäni erot luomukotieläintuotannon ja tavanomaisen välillä ovat kaventuneet, mutta eroja löytyy.
        Luomutuotanto on suunniteltua ja valvottua, eräänlainen sertifikaatti tuotantotapana.
        Pihattonavetoiden eroina jaloittelutarhat talviaikaiseen ulkoiluun, vasikoiden kolmen kuukauden juottoaika maidolla luomutuotannossa, eläinten sarvettomuus luomussa, kaikilla säilöntäaineilla ei saa säilöä eikä kaikilla rehuila ruokkia. Luomulehmät käyvät kesäisin taatusti laitumella.

        Väittteet antibioottien syöttämisestä lehmille Suomessa ovat täyttä huuhaata, meijeri testaa joka kuorman ja tilakohtainen näytteenotto on tiheää, ellei jokakertaista, joten antibioottimaidon lähettäjä jää nopeasti kiinni.
        2009 on kerätty luomumaitoa myös niiltä luomutiloilta, jotka eivät aikaisemmin ole kuuluneet luomukeräilyyn. Luomulle on nyt markkinoita, tavanomainen ilmeisesti on jonkin verran tökkinyt.

        Tuottajalle itselleen luomun lieka voi olla hyväksi, esimerkiksi ostoeläimet on hankittava luomutilalta. Luomulypsykarjatila ei välttämättä osta eläintä mistään vuosiin, ei ole eläintautiriskiä ostoeläimestä.

        Pihatossa saa olla sarvet myös luomussa. Mutta se on niin muille eläimille kun ihmisillekin todella iso terveysriski. Ne pökkii muita ja saa haavoja ja repeytymiä. Siks normaalisti on kaikis pihtoissa eläimet sarvettomia.


      • Puppuli

        Oikeassa olet ravintoarvojen suhteen. Erot ovat suuret. Suosittelen kaikille luettavaksi Fredrik Coltingin kirjan Mjölkrevolutionen. Ei tietääkseni suomennettu.


    • toinen tyttärestä

      itsellä menee liha kun liha ja maito kun maito jahka ei ihan kokkelina tölkistä tule.Suomessa tavan tuotantokin on sen verran hyvällä mallilla että enpä kehtaa ruottalaasta maitoo alkaan ostaa.

    • Tankkimaidon ystävä

      Nyt on pakko osallistua tähän keskusteluun, koska täällä niin kovasti luomua kehutaan.

      Olen työskennellyt useilla luomu- sekä tavanomaisilla tiloilla. Suomessa 90 % tavallisista tiloista on aivan yhtä hyviä ruokinnan, hoidon ja eläinten olosuhteiden suhteen, kuin luomutilatkin. Jos joku tätä epäilee, niin tervemenoa tutustumaan paikan päälle erilaisiin navetoihin.

      Luomutilalla eläimet (ja ihmiset) kärsivät mm. seleenin, E-vitamiinin ja D-vitamiinin puutteesta, jos näitä ei nautita lisäravinteina. Rehusta näitä ei saada. Suomen ilmasto on sen verran pilvistä, ettei edes auringonvaloa ole päivittäisestä ulkoilusta huolimatta riittävästi saatavilla.

      Luomusäädöksiä on helppo "kiertää", koska valvonta ei ole aukotonta. Vasikan vieroittaminen viikon ikäisenä on melkoista "eläinrääkkäystä". Vasikka ja emä huutavat toistensa perään 3-4 pv ja ovat usein tämän ajan syömättöminä ja saattavat laihtua rajusti stressin takia.

      Suurimmalla osalla tavallisista tiloista juotetaan myös vasikoille pelkkää maitoa kolmen kuukauden ikäiseksi.

      Luomumaidosta ei edes mitata itiöpitoisuuksia, jos maito menee pelkästään purkitukseen eli maidoksi, piimäksi ja kermaksi. Itiöitä saa silloin olla kuinka paljon vaan. Juustolaan menevä maito testataan tarkkaan. Eli periaatteessa luomutilojen maito saa olla huonompaa, kuin juustolaan menevien tavanomaisten tilojen maito. Ja usein näin myös käytännössä onkin.

      Myös luomutiloilla käytetään antibiootteja ja tuntuu, että enemmänkin kuin tavallisilla tiloilla. Varoajoista on monenlaista tietoa riippuen siitä, keneltä kysyy. Umpihoidoissa ainakin käytäntö on tavanomaisen mukainen.

      Suomalainen maito on laadukasta ja käsittelemättömänä terveellisintä!! Menkää ja ostakaa tuoretta maitoa suoraan tilalta. Saatte maukasta ja todella hyvää luonnontuotetta!!!

      Te kaupunkilaiset...... Menkää ja tutustukaa maidontuotantoon aivan "ruohonjuuritasolta" lähtien, niin ette luuloittele turhia. Kun asiaan perehtyy ja tutustuu, niin tietää mistä puhuu ja mitä haluaa.

      • Luomupossu

        Seleeniä luomutuotteissa on vähemmän kuin tavanomaisesti tuotetuissa, mutta se ei ole luomutuotannon vika - yhtä vähän kuin on tavallisen tuotannon ansiota se, että keinolannoitteisiin lisätään seleeniä. Asia on helppo korjata lisäämällä seleeniä myös luomutuotannossa esim. rehuihin, mikä on sallittua. E- ja D-vitamiinia on luomutuotteissa tilalta lähtiessä vähintään yhtä paljon kuin tavallisissa, E-vitamiinia jopa enemmän useiden tutkimusten mukaan.

        Luomulaiduntavien lehmien maidossa on todettu olevan enemmän terveellisiä antioksidantteja ja parempi rasvahappotasapaino:
        http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Luomumaito on tavallista maitoa hyödyllisempää/1135236783705

        Jos luomusäädöksiä kierretään, sekään ei ole luomutuotannon itsensä vika. Eihän tavallistakaan tuotantoa pidä tuomita sen perusteella, että yksi tai kaksi tuottajaa rikkoo lakia.

        Vasikoiden erottaminen emoistaan ennen luontaista vieroitusikää on aina molemmille stressaava tapahtuma, niin luomutuotanossa kuin tavallisessa. Siltä vaikuttaisi, että pihattolehmät sopeutuvat vähän helpommin eroon vasikastaan. Lihakarjalla varhaisen vieroittamisen ongelmaa ei ole, ja luomulihakarjalla onkin kotieläimistämme ehkä lokoisimmat olot, luomulampaiden lisäksi.

        Millä perusteella väität, että luomutilojen maito saa olla huonompaa, kuin tavanomaisten tilojen maito ja että "usein näin myös käytännössä onkin"? Mutu-pohjalta ei myöskään pidä esittää arviota, että luomutiloilla käytettäisiin enemmän antibiootteja kuin tavallisilla tiloilla. Jos tällaisia väität, sinulla pitää olla esittää asiasta tutkimustuloksia tai muita todisteita. (Itse olen kuullut, että antibioottien käyttöä on usein voitu vähentää luomuun siirryttäessä.)

        Toki on olemassa erinomaisesti hoidettuja tavallisia tiloja ja huonoja luomutiloja, mutta keskimäärin luomutuotanto on selvästi parempaa sekä eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin, tuottajan jaksamisen että tuotteiden terveellisyyden suhteen. Petrata tietysti aina pitää.


      • Luomupossu
        Luomupossu kirjoitti:

        Seleeniä luomutuotteissa on vähemmän kuin tavanomaisesti tuotetuissa, mutta se ei ole luomutuotannon vika - yhtä vähän kuin on tavallisen tuotannon ansiota se, että keinolannoitteisiin lisätään seleeniä. Asia on helppo korjata lisäämällä seleeniä myös luomutuotannossa esim. rehuihin, mikä on sallittua. E- ja D-vitamiinia on luomutuotteissa tilalta lähtiessä vähintään yhtä paljon kuin tavallisissa, E-vitamiinia jopa enemmän useiden tutkimusten mukaan.

        Luomulaiduntavien lehmien maidossa on todettu olevan enemmän terveellisiä antioksidantteja ja parempi rasvahappotasapaino:
        http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Luomumaito on tavallista maitoa hyödyllisempää/1135236783705

        Jos luomusäädöksiä kierretään, sekään ei ole luomutuotannon itsensä vika. Eihän tavallistakaan tuotantoa pidä tuomita sen perusteella, että yksi tai kaksi tuottajaa rikkoo lakia.

        Vasikoiden erottaminen emoistaan ennen luontaista vieroitusikää on aina molemmille stressaava tapahtuma, niin luomutuotanossa kuin tavallisessa. Siltä vaikuttaisi, että pihattolehmät sopeutuvat vähän helpommin eroon vasikastaan. Lihakarjalla varhaisen vieroittamisen ongelmaa ei ole, ja luomulihakarjalla onkin kotieläimistämme ehkä lokoisimmat olot, luomulampaiden lisäksi.

        Millä perusteella väität, että luomutilojen maito saa olla huonompaa, kuin tavanomaisten tilojen maito ja että "usein näin myös käytännössä onkin"? Mutu-pohjalta ei myöskään pidä esittää arviota, että luomutiloilla käytettäisiin enemmän antibiootteja kuin tavallisilla tiloilla. Jos tällaisia väität, sinulla pitää olla esittää asiasta tutkimustuloksia tai muita todisteita. (Itse olen kuullut, että antibioottien käyttöä on usein voitu vähentää luomuun siirryttäessä.)

        Toki on olemassa erinomaisesti hoidettuja tavallisia tiloja ja huonoja luomutiloja, mutta keskimäärin luomutuotanto on selvästi parempaa sekä eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin, tuottajan jaksamisen että tuotteiden terveellisyyden suhteen. Petrata tietysti aina pitää.

        Nora Shingler kirjoittaa blogissaan luomuruoan terveellisyydestä ja sitä koskevasta tutkimustiedosta:
        http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2010/01/juupas-eipas.html


      • jännä juttu
        Luomupossu kirjoitti:

        Nora Shingler kirjoittaa blogissaan luomuruoan terveellisyydestä ja sitä koskevasta tutkimustiedosta:
        http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2010/01/juupas-eipas.html

        miten tuon luomun ja rehunpurijoiden pitää alati mainostaa mitä naamaansa ahtavat ei luulisi kenenkään olevan niin julkisuuden haluinen että pitää koko ajan mainostaa syömäänsä ruokaa miten hyvää se on,siis ketä kiinnostaa mitä kukakin survoo siihen aukkoon mikä siinä nenän alla on?
        lähinnä alkaa ärsyttää kun pitää alati toitottaa moista turhaa pa..aa siitä mitä itse on syönyt kun joka tapauksessa ihminen syö Suomessa sitä mitä syö ja se siitä.
        ja sitäpaitsi tämä on palstan nimi on maatilan eläimet niin miten ihmisten rehuruoka liittyy kyseiseen palstaan?haloo mene jollekin ruokapalstalle julistamaan sitä luomuruokaasi.vai pitääkö taas ilmoittaa ylläpidolle jonkun viesteistäsi?


      • Luomupossu
        jännä juttu kirjoitti:

        miten tuon luomun ja rehunpurijoiden pitää alati mainostaa mitä naamaansa ahtavat ei luulisi kenenkään olevan niin julkisuuden haluinen että pitää koko ajan mainostaa syömäänsä ruokaa miten hyvää se on,siis ketä kiinnostaa mitä kukakin survoo siihen aukkoon mikä siinä nenän alla on?
        lähinnä alkaa ärsyttää kun pitää alati toitottaa moista turhaa pa..aa siitä mitä itse on syönyt kun joka tapauksessa ihminen syö Suomessa sitä mitä syö ja se siitä.
        ja sitäpaitsi tämä on palstan nimi on maatilan eläimet niin miten ihmisten rehuruoka liittyy kyseiseen palstaan?haloo mene jollekin ruokapalstalle julistamaan sitä luomuruokaasi.vai pitääkö taas ilmoittaa ylläpidolle jonkun viesteistäsi?

        Minä yritän pysytellä ketjun aiheessa - toisin kuin eräs muu henkilö...


      • juomaa
        Luomupossu kirjoitti:

        Minä yritän pysytellä ketjun aiheessa - toisin kuin eräs muu henkilö...

        jos et ole huomannut eli pysypä aiheessa ja puhu niistä eläimistä kato kun tuotteet on jo eri asia kuin eläimet.

        "Maatilan eläimet"lienee palstan nimi mitä ymmärrät sillä?


      • Luomupossu
        juomaa kirjoitti:

        jos et ole huomannut eli pysypä aiheessa ja puhu niistä eläimistä kato kun tuotteet on jo eri asia kuin eläimet.

        "Maatilan eläimet"lienee palstan nimi mitä ymmärrät sillä?

        maidon tulevan? Olisikohan eräs maatilan eläin?


      • eläimet osio
        Luomupossu kirjoitti:

        maidon tulevan? Olisikohan eräs maatilan eläin?

        päättyy siihen kun maito on meijerin auton kyydissä ja lähtee tilalta eteenpäin.se mitä tuotteille sen jälkeen tapahtuu on jo asia erikseen
        vai väitätkö että luomuruoka tehdään valmiiksi maatilalla?siellä eläinten keskuudessa?
        maito muuten tulee tissistä olipa kyseessä sitten laji kun laji vai väitätkö että kaikki maito tulee eräästä maatilan eläimestä?
        mitä luulet mistä luomuliha tulee?
        niinpä mutta ei sitäkään lehmää teurasteta maatilalla vaan se jatkojalostetaan teurastamossa ja varsinaista ruokaa siitä tulee vasta kokin käsissä joka ei tietäkseni valmista sitä ruokaa siellä maatilan eläinten luona.


      • ei mikään intoilija
        eläimet osio kirjoitti:

        päättyy siihen kun maito on meijerin auton kyydissä ja lähtee tilalta eteenpäin.se mitä tuotteille sen jälkeen tapahtuu on jo asia erikseen
        vai väitätkö että luomuruoka tehdään valmiiksi maatilalla?siellä eläinten keskuudessa?
        maito muuten tulee tissistä olipa kyseessä sitten laji kun laji vai väitätkö että kaikki maito tulee eräästä maatilan eläimestä?
        mitä luulet mistä luomuliha tulee?
        niinpä mutta ei sitäkään lehmää teurasteta maatilalla vaan se jatkojalostetaan teurastamossa ja varsinaista ruokaa siitä tulee vasta kokin käsissä joka ei tietäkseni valmista sitä ruokaa siellä maatilan eläinten luona.

        Ostan luomumaitoa suoraan maatilalta, joka on saanut laatuluokituksen. Maidon rasvaprosentti on jotain 4,5 luokkaa ja kuorin sen joskus pois ja käytän ruuanlaitossa. Tilallinen maksaa arvonlisäveron ja minä maksan maitotilini kerran kuukaudessa. Luomumaito ei meillä aiheuta minkäänlaisia suolisto-ongelmia. Lisäksi saan maitoni aina tuoreena, joko edellispäivänä lypsettynä tai jopa aamulypsystä. Tilatankissa se jäähdytetään valmiiksi. Maito säilyy ilman mitään käsittelyjä jääkaapissa säilytettynä jopa viikon. Maussa ei ole mitään eroa "kaupan" maidon kanssa.

        Harvalla vain on tätä mahdollisuutta käytettävissä. Paino-ongelmia ei perheessä ole. Kolesteriarvot ovat kohdallaan.


      • tilalta

        jus joo, helppo sanoa vaikeampi toteuttaa. Se on kun vetäisi piikin kipeästä perseestä kun maidon ostajiin suhtaudutaan kun ruttotautisiin, ei kelpaa edes kaupan hinta vaikka saavat enemmän kun meijeristä. Tulee vaan vaivaa muutaman litran takia ja kun pyytää 40 litraa niin luullaan että vedellään rahoiksi, ja kateus iskee. Mikään ei ole hyvä. Yksikin tila kehuskeli kaatavansa tunkiolle ternimaidot, minä ilmoitin että otan mielelläni ternimaidot ja myös maksan siitä. Sain ihan kerran hakea.Ja ihan omaan käyttöön tuli, että mitään bisnestä en tehnyt.
        Joten se kultaisesta maalaisromantiikasta, ostan vaikka sitten ruåttalaista kun kerjään suamalaiselta tilalta.


      • tuottajatar
        tilalta kirjoitti:

        jus joo, helppo sanoa vaikeampi toteuttaa. Se on kun vetäisi piikin kipeästä perseestä kun maidon ostajiin suhtaudutaan kun ruttotautisiin, ei kelpaa edes kaupan hinta vaikka saavat enemmän kun meijeristä. Tulee vaan vaivaa muutaman litran takia ja kun pyytää 40 litraa niin luullaan että vedellään rahoiksi, ja kateus iskee. Mikään ei ole hyvä. Yksikin tila kehuskeli kaatavansa tunkiolle ternimaidot, minä ilmoitin että otan mielelläni ternimaidot ja myös maksan siitä. Sain ihan kerran hakea.Ja ihan omaan käyttöön tuli, että mitään bisnestä en tehnyt.
        Joten se kultaisesta maalaisromantiikasta, ostan vaikka sitten ruåttalaista kun kerjään suamalaiselta tilalta.

        Kyllähän se tottakin on, että se ottaa aikaa mittailla litroja tankista, jos on muuhun kiire. Mutta kyllä itse ainakin olen siihen taipunut, jos tulevat hakemaan säälliseen aikaa: eli mielellään navetta-aikaan. Täällä ei ole nykyään tinkimaitolaisia. Ei tule kuuloonkaan, että litraakaan ternimaitoa heittäisin menemään, jos se on kelvollista. Nytkin juuri mennessäni asioille aion heittää ystävälleni ämpärillisen tuon länkkärin maitoa. Poiki 11. kerran jo. Maksua en ota. Hän on mulle kantanut syksyllä sieniä ämpärikaupalla, joten vaihtokauppaa on. Sukulaisilleni pakastan ja annankin. He taas muistavat minua. On se niin arvokasta tavaraa. Vaikeaa on määritellä rahallista hintaa ternimaidolle. Ja onhan siitä työtäkin, koska itse ainakin tarkistan laadun ja siivilöin vielä uudestaankin, että on varmasta hyvää! Jos mulle maksettaisiin tinkimaidosta kaupan hinta, olisin mielissäni.


      • Kaupunkilaistollo
        ei mikään intoilija kirjoitti:

        Ostan luomumaitoa suoraan maatilalta, joka on saanut laatuluokituksen. Maidon rasvaprosentti on jotain 4,5 luokkaa ja kuorin sen joskus pois ja käytän ruuanlaitossa. Tilallinen maksaa arvonlisäveron ja minä maksan maitotilini kerran kuukaudessa. Luomumaito ei meillä aiheuta minkäänlaisia suolisto-ongelmia. Lisäksi saan maitoni aina tuoreena, joko edellispäivänä lypsettynä tai jopa aamulypsystä. Tilatankissa se jäähdytetään valmiiksi. Maito säilyy ilman mitään käsittelyjä jääkaapissa säilytettynä jopa viikon. Maussa ei ole mitään eroa "kaupan" maidon kanssa.

        Harvalla vain on tätä mahdollisuutta käytettävissä. Paino-ongelmia ei perheessä ole. Kolesteriarvot ovat kohdallaan.

        Juu, itse joskus sain juoda tankkimaitoa muutaman kuukauden ja minulle ei tullut vatsavaivoja vaikka olen laktoosi-intolerantikko.

        Uskon, että maidon homogenisointi eli rasvan pilkkominen ja pastörointi eli kuumennus muuttavat maidon rakennetta ja ominaisuuksia niin, että se ei enää imeydy kunnolla ihmisen suolistossa.
        Kyllä kait siinä lehmänmaidossa on käsittelemättömänä hyviä pöpöjäkin, jotka aktivoivat ihmisen immuunipuolustusta.
        Voi olla, että olen ihan väärässä, mutta kyllä maatalon penskatkin ovat paljon terveempiä kuin kaupunkilaismuksut, kun saavat siedätyshoitoa elimistölleen.

        Tiedemiehtkin tutkivat parhaillaan mm. ms-tautia, kakkos-diabetestä ja monia elintasosairauksia ja on jo viitteitä siitä, että elimistö ei kestä liian steriiliä ruokaa ja ympäristöä.
        Kudokset alkavat tuhota itseään, kun ei ole pöpöjä mitä vastaan taistella..
        Juodaan siis maitoa vaikka suoraan ammun tissistä..kellä siihen on mahdollisuus..


      • Maltti111
        tuottajatar kirjoitti:

        Kyllähän se tottakin on, että se ottaa aikaa mittailla litroja tankista, jos on muuhun kiire. Mutta kyllä itse ainakin olen siihen taipunut, jos tulevat hakemaan säälliseen aikaa: eli mielellään navetta-aikaan. Täällä ei ole nykyään tinkimaitolaisia. Ei tule kuuloonkaan, että litraakaan ternimaitoa heittäisin menemään, jos se on kelvollista. Nytkin juuri mennessäni asioille aion heittää ystävälleni ämpärillisen tuon länkkärin maitoa. Poiki 11. kerran jo. Maksua en ota. Hän on mulle kantanut syksyllä sieniä ämpärikaupalla, joten vaihtokauppaa on. Sukulaisilleni pakastan ja annankin. He taas muistavat minua. On se niin arvokasta tavaraa. Vaikeaa on määritellä rahallista hintaa ternimaidolle. Ja onhan siitä työtäkin, koska itse ainakin tarkistan laadun ja siivilöin vielä uudestaankin, että on varmasta hyvää! Jos mulle maksettaisiin tinkimaidosta kaupan hinta, olisin mielissäni.

        Voi mistä tilalta maitoa vaan saisi maksaisin vaikka 2 tai 3 euroa/l jos vaan tila maitoa saa. Joskus siiloin tällöin saan 10l tyttäreni kaverin kotitialta se mistä niin sekin on salaista. Ei auta kun juoda ingmannin yömaitoa sitäkin on haettava kaupungista asti 10l kerrallaan kun ei täältä Tikkakoskelta enään sitä saa. jos vain löytyisi yksi tila niin voisin alkaa asiakkaaksi.


      • mv
        Maltti111 kirjoitti:

        Voi mistä tilalta maitoa vaan saisi maksaisin vaikka 2 tai 3 euroa/l jos vaan tila maitoa saa. Joskus siiloin tällöin saan 10l tyttäreni kaverin kotitialta se mistä niin sekin on salaista. Ei auta kun juoda ingmannin yömaitoa sitäkin on haettava kaupungista asti 10l kerrallaan kun ei täältä Tikkakoskelta enään sitä saa. jos vain löytyisi yksi tila niin voisin alkaa asiakkaaksi.

        Tällä hetkellä pitää täyttää kuntaan joku kaavake jos aikoo antaa maitoansa edes vanhalle parille. No me annetaan maitoo ja ne kattoo lasten perään, kun on tarvis. Me ei olla tätä lappusta täytetty koska niin monis asiois on tullu vuoden kahden päästä uusia määräyksiä yms. Joten ei kaivata ylimäärästä työtä enempää.

        Luomumaito meiltä ei vielä saa, ollaan siirtymävaihees. Mutta tavallista maitoo myydään "pimeesti" haluaville. Ternimaitoo ollaan myyty samaan hintaan kun tavistakin. n.50cnt. (Helpoin laskea ja löytyy kolikoita paremmin.) Asutaan e-p:llä.


      • tuottajatar
        mv kirjoitti:

        Tällä hetkellä pitää täyttää kuntaan joku kaavake jos aikoo antaa maitoansa edes vanhalle parille. No me annetaan maitoo ja ne kattoo lasten perään, kun on tarvis. Me ei olla tätä lappusta täytetty koska niin monis asiois on tullu vuoden kahden päästä uusia määräyksiä yms. Joten ei kaivata ylimäärästä työtä enempää.

        Luomumaito meiltä ei vielä saa, ollaan siirtymävaihees. Mutta tavallista maitoo myydään "pimeesti" haluaville. Ternimaitoo ollaan myyty samaan hintaan kun tavistakin. n.50cnt. (Helpoin laskea ja löytyy kolikoita paremmin.) Asutaan e-p:llä.

        myytte, niin varmaan voisi korottaa tuota hntaa ternimaidolle. Maksaahan se kaupassa aika lailla. Itse pakastan kummitädilleni muutaman kerran vuodessa. Kun siellä käyn sitten annan noin 8-10 litraa ja hän työntää mulle aina sen 40 euroa, vaikka sanonkin, että ei niin paljoa...:)


      • mv
        tuottajatar kirjoitti:

        myytte, niin varmaan voisi korottaa tuota hntaa ternimaidolle. Maksaahan se kaupassa aika lailla. Itse pakastan kummitädilleni muutaman kerran vuodessa. Kun siellä käyn sitten annan noin 8-10 litraa ja hän työntää mulle aina sen 40 euroa, vaikka sanonkin, että ei niin paljoa...:)

        Paljonko kaupas sitte maksaa ternimaito???? Ei tuu seurattua maidon hintoja enkä edes oo nähny sitä myytävän.


      • Muamuija
        mv kirjoitti:

        Paljonko kaupas sitte maksaa ternimaito???? Ei tuu seurattua maidon hintoja enkä edes oo nähny sitä myytävän.

        Vaikka maalla asutaan, myyjäisissä täällä ja lähikaupungissa ternimaidosta saa vähintään 5 € litra, Hesingissä jopa 10 € litra. Mutta ei se vaivatonta viljaa pakastettuna ole, terveystarkastajalta saa ohjeita myyntiä varten. Purkit on hankittava elintarvikesäännösten mukaiset uudet, päälle lappu jossa lukee lypsypäivä, pakastuspaivä ja tuottaja, ja myytävä kylmästä eli vähintään kylmälaukusta. Ostajia hyvin vaihtelevasti, joskus on mennyt käsistä, joskus viety takaisin kotiin suurin osa. Helpompaa on viedä tutuille sangossa ja pakastavat itse mieleisiinsä annoskokoihin. Vasikalle kun suurin osa maidosta kuitenkin menee, joillakin lehmillä on veristä maitoa, joku hoidettu umpituubeillakin tai muuten vain maito ei kovin juustoista, niin aika harvoin jää sellaisia määriä ternimaitoa, että sitä myymään asti viitsisi lähteä.


      • Maltti111
        mv kirjoitti:

        Tällä hetkellä pitää täyttää kuntaan joku kaavake jos aikoo antaa maitoansa edes vanhalle parille. No me annetaan maitoo ja ne kattoo lasten perään, kun on tarvis. Me ei olla tätä lappusta täytetty koska niin monis asiois on tullu vuoden kahden päästä uusia määräyksiä yms. Joten ei kaivata ylimäärästä työtä enempää.

        Luomumaito meiltä ei vielä saa, ollaan siirtymävaihees. Mutta tavallista maitoo myydään "pimeesti" haluaville. Ternimaitoo ollaan myyty samaan hintaan kun tavistakin. n.50cnt. (Helpoin laskea ja löytyy kolikoita paremmin.) Asutaan e-p:llä.

        E-P llä voi kun tietäs missä se e-p on, on ihan kietolain meininki onko olemassa maitopoliisi, ja tietenkin valion ilmiantaja rinki voi voi, siitä tuli mieleen että pohjois pohjanmaalla n.5v sitten myytiin koemielessä tölkissä vanhan ajan maitoa, kaupoissa oli jono aina silloin kun erä maitoa tuli myyntiin, myynti lopetettiin kannattamattomana voi voi


      • mv
        Maltti111 kirjoitti:

        E-P llä voi kun tietäs missä se e-p on, on ihan kietolain meininki onko olemassa maitopoliisi, ja tietenkin valion ilmiantaja rinki voi voi, siitä tuli mieleen että pohjois pohjanmaalla n.5v sitten myytiin koemielessä tölkissä vanhan ajan maitoa, kaupoissa oli jono aina silloin kun erä maitoa tuli myyntiin, myynti lopetettiin kannattamattomana voi voi

        En tiedä tästä pohjois pohjanmaan maito juttuu. Mutta olen hyvä arvaamaan!!!
        Luultavasti kova töistä purkittaa/pullottaa maitoo tilalla. Evira kielsi epähygienisenä(??) Ja kauppa otti tuotteesta yli 50%... Siinä menee mielenkiinto äkkiä... Nää on sitte vaan mun arvailuja. :)

        Olis kyllä kiva jos sais kauppaan oikeeta maitoo.

        E-P on tietenki etelä-pohojanmaa!!!!


      • maltti111
        mv kirjoitti:

        En tiedä tästä pohjois pohjanmaan maito juttuu. Mutta olen hyvä arvaamaan!!!
        Luultavasti kova töistä purkittaa/pullottaa maitoo tilalla. Evira kielsi epähygienisenä(??) Ja kauppa otti tuotteesta yli 50%... Siinä menee mielenkiinto äkkiä... Nää on sitte vaan mun arvailuja. :)

        Olis kyllä kiva jos sais kauppaan oikeeta maitoo.

        E-P on tietenki etelä-pohojanmaa!!!!

        Lasketaampas vähän jos 40l x0,30 € =12€ tarkoittaisi että jos yksi lehmä tuottaisi vaikka 40l niin 40lx 2€ 80€ siitä jäisi 68€ työpalkkaa täytellä hinkkejä. laskinkohan oikein siis 10 hinnki asiakasta päivässä. Jos tuottajalla olisi pantti hinkit ja 100 asiakasta niin 100x68€=6800€ päivä huh laskinko väärin


      • biine
        mv kirjoitti:

        Paljonko kaupas sitte maksaa ternimaito???? Ei tuu seurattua maidon hintoja enkä edes oo nähny sitä myytävän.

        keskisellä törmäsin joskus pakastettuun ternimaitoon, hintaan 7 €/l että repikää siitä.


      • Muamuija
        maltti111 kirjoitti:

        Lasketaampas vähän jos 40l x0,30 € =12€ tarkoittaisi että jos yksi lehmä tuottaisi vaikka 40l niin 40lx 2€ 80€ siitä jäisi 68€ työpalkkaa täytellä hinkkejä. laskinkohan oikein siis 10 hinnki asiakasta päivässä. Jos tuottajalla olisi pantti hinkit ja 100 asiakasta niin 100x68€=6800€ päivä huh laskinko väärin

        Jatketaan laskemista -jos nuo kaikki asiakkaat tulisi peräkkäin tilalle ja jokainen viipyisi 5 min, se tekisi 100 x5min =500 min eli 8,3 h. Siinälpä ei enää varsinaiseen lehmänhoitoon aikaa jäisikään tuon tinkimaitohomman lisäksi, ja kun esim kotikunnassani on noin 200 maitotilaa, mutta noin 4000 asukasta, taitaisi tulla asiakaat aika kaukaa, eli kylläpä alkaisi melkoinen liikenne kyläteillä. Itseasiassa parin naapurikunnan kanssa saataisiin ruokittua tinkimaidon osalta koko lääni. Realistisesti ajatellen harvojen halukkaidn osalta koko Suomikin, muta realistista se ei matkojen vuoksi olisi


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2896
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2450
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2220
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      19
      2049
    5. 171
      1862
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1856
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1746
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      134
      1546
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe