Porvariyhteistyössä kokoomus pettää aina!

juge

Porvariyhteistyössä kokoomus pettää aina!

Porvarillisen presidenttiyhteistyön olematon historia



Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä ja eduskunnan varapuhemies Ilkka Kanerva ovat aloittaneet tunnustelut porvaripuolueiden yhteisen presidenttiehdokkaan löytämiseksi. Molemmat kuuluivat siihen harvalukuiseen kokoomuspoliitikkojen joukkoon, joka asettui viime presidentinvaaleissa tukemaan toisella kierroksella Esko Ahoa.
Keskustassa ei yhteisehdokkaan kannalle oikein lämmetä. Syyskuussa Keskustan jäsenverkossa vastasi asiaa koskevaan kysymykseen lähes 300 henkilöä. Heistä 75 prosenttia kannatti oman keskustalaisen ehdokkaan asettamista. Kokoomuksen tai muiden porvarillisten puolueiden kanssa yhteisen ehdokkaan halusi 19 prosenttia vastaajista. Tarja Halosen huikeista suosioluvuista huolimatta hänen taakseen Keskustan veisi vain viisi prosenttia vastanneista. Vastaava oli henki myös MTV3:n Keskustan piiritoimikuntien jäsenille tekemässä kyselyssä.

Kokoomuksella on lähetystyötä tehtäväksi erityisesti omissa joukoissaan. Lähihistoriassa nimenomaan kokoomuslaiset ovat ratkaisseet presidentinvaalit sosialidemokraattien ehdokkaan eduksi. Keskustalla ja kokoomuksella on ollut presidentinvaaleissa vain kerran yhteinen ehdokas – Urho Kekkonen vuonna 1978. Tuolloinkaan ei mistään porvarien yhteisrintamasta voi puhua, sillä Kekkosta tukivat myös Sdp, Skdl, Rkp ja liberaalit.

Kokoomus presidentintekijänä

Presidentinvaaleissa vuosina 1988, 1994 ja 2000 kokoomuslaiset ratkaisivat presidentinvaalin lopputuloksen sosialidemokraattien ehdokkaan hyväksi. Vuonna 1994 ratkaisevassa asemassa olivat kokoomusmiehet ja vuonna 2000 kokoomusnaiset. Vuonna 1988 valinnan ratkaisivat kokoomuksen ehdokkaan Harri Holkerin valitsijamiehet.

Viimeksi käydyissä eli vuoden 2000 presidentinvaaleissa äänet keskittyivät voimakkaasti kahdelle pääehdokkaalle jo ensimmäisellä kierroksella, kun vasemmistopuolueiden yhteisehdokas Tarja Halonen keräsi 40 ja Keskustan Esko Aho 34,4 prosenttia äänistä.

Kokoomuslaiset hylkäsivät oman ehdokkaansa jo ensimmäisellä kierroksella, kun Riitta Uosukainen joutui tyytymään 12,4 prosentin äänisaaliiseen. Edellisvaalien kakkoselle Elisabeth Rehnille kävi vielä huonommin. Hän jäi 7,9 prosentin kannatukseen.

Toisella kierroksella Halonen voitti Ahon luvuin 51,6 – 48,4. Uosukaisen ja Rehnin äänet olisivat tuoneet Aholle valintaan riittävän kannatuksen. Kokoomus ei puolueena ottanut kantaa kummankaan ehdokkaan puolesta, mutta yksittäiset edustajat kylläkin. Nykyinen puheenjohtaja Ville Itälä ja Ilkka Kanerva asettuivat avoimesti Esko Ahon tueksi. Osa kokoomusedustajista, muun muassa Kirsi Piha liputti avoimesti Tarja Halosen puolesta.

Silloinen puheenjohtaja Sauli Niinistö ja suurin osa muista kokoomuksen kansanedustajista meni vaaleihin sammutetuin lyhdyin. Vaalien jälkeen tehdyt kyselytutkimukset osoittivat, että nimenomaan kokoomuksen kannattajat ratkaisivat vaalin Halosen eduksi.

Rehnkään ei kelvannut

Vuoden 1994 presidentinvaalit menivät huonosti sekä Keskustan että kokoomuksen ehdokkailta. Toiselle kierrokselle Sdp:n Martti Ahtisaaren vastaehdokkaaksi pääsikin ainoa ministeriehdokas, Rkp:n Elisabeth Rehn.

Olosuhteet olivat otolliset porvarilliselle yhteistyölle toisella kierroksella, sillä Keskusta, kokoomus ja Rkp istuivat samassa hallituksessa, eikä kummankaan pääpuolueen olisi tarvinnut tukea toisen ehdokasta. Rehnin valintaan olisi riittänyt mainiosti, jos Väyrysen ja Ilaskiven kannattajat olisivat siirtyneet hänen tuekseen toisella kierroksella. Keskusta toipuikin ensimmäisen kierroksen takaiskusta vielä taisteluun ja asettui puolueena Rehnin tueksi. Ahtisaari korjasi kuitenkin potin prosentein 53,9 – 46,1.

Vaalitutkimukset osoittivat, että Väyrysen kannattajat siirtyivät toisella kierroksella lähes yksimielisesti Rehnin taakse, mutta Ilaskiven miesäänestäjät ratkaisivat vaalin miesehdokkaan, Sdp:n Martti Ahtisaaren, eduksi.

Vuoden 1988 presidentinvaalit käytiin suoran kansanvaalin ja valitsijamiesvaalien yhdistelmänä. Kun kukaan ehdokkaista ei saanut enemmistöä suorassa vaalissa, lopullisen vaalin toimittivat valitsijamiehet. Ensimmäisellä kierroksella valitsijamiehet äänestivät omia ehdokkaitaan, jolloin istuva presidentti Mauno Koivisto sai 144, oppositiojohtaja Paavo Väyrynen 68, pääministeri Harri Holkeri 63 ja Liike 88:n (Skdl) Kalevi Kivistö 26 ääntä. Koivisto valittiin toisella kierroksella, kun 45 Holkerin valitsijamiestä äänesti häntä. Kivistön valitsijamiehet pysyivät oman ehdokkaansa takana. Vielä vuonna 1982 Koiviston lopullisen valinnan varmistivat SKDL:n valitsijamiehet.

Kauempaa historiastakaan ei porvarillista yhteisesiintymistä löydy. Hyvin tunnetaan vuoden 1962 vaalien Honka-liitto, joka oli kokoomuksen ja Sdp:n yhteishanke Kekkosen kaatamiseksi. Olavi Hongan luovuttua ehdokkuudesta kokoomus jäi vaille omaa ehdokasta ja Kekkosen haastoivat Sdp:n Paasio, Tpsl:n Skog ja Skdl:n Aitio. Vuonna 1956 Kekkonen valittiin niukimmalla mahdollisella marginaalilla 151-149. Kokoomus tuki vastaehdokkaana ollutta Sdp:n Fagerholmia.

Suomella on ollut ns. porvarillinen presidentti vuosina 1919-1982. Kokoomuslaisia presidenteistä ovat olleet Svinhufvud (1931-37) ja Paasikivi (1946-1956), maalaisliittolais-keskustalaisia Relander (1925-31), Kallio (1937-40) ja Kekkonen (1956-81) ja edistyspuoluelaisia Ståhlberg (1919-25) ja Ryti (1940-44) sekä puolueisiin sitoutumaton Mannerheim (1944-46). Vuodesta 1982 presidentti on tullut sosialidemokraattien riveistä.



http://www.keskusta.fi/apila/uutiset/?article_id=8738&K eskusta_Session=e77923c33306d54d6d6796d99b0847e1


Eli tilanne on nyt se,että kokoomus odottaa tukea muilta porvareilta ja nimen omaan keskustalta vaikka historia osoittaa selkeästi
juuri kokoomuksen suurimmaksi selkäänpuukottajaksi mitä tulee puolueiden väliseen yhteistyöhön.

Mitähän tästä verisestä historiasta mahtaa miettiä laaja keskustan kenttä väki.
Tämä on tärkeä kysymys,koska heidän äänestyskäyttäytyminen tulee ratkaisemaan vaalit.


Kokoomus pettää aina!

2

211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hehhehhee

      Katkeran demun tilitystä.

    • Eihän demarien Halosta tällä kertaa haasta keskustalainen vaan Kokoomuksen oma ehdokas. Ei siis ole niinkään varmaa, että kokoomuslaiset äänestävät Halosta. Kepua heidän - ainakaan useimpien - ei voisi odottaakaan äänestävän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      16
      5233
    2. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      218
      2716
    3. Minä häviän tämän taistelun

      Ikä tekee tehtävänsä. En enää miellytä silmääsi.
      Ikävä
      31
      2021
    4. Onko muita oman polkunsa kulkijoita

      Jotka ei oikein pärjää kenenkään kanssa eli on niin omat ajatukset ja omat mielenkiinnon kohteet yms. On tavallaan sella
      Iisalmi
      36
      1965
    5. Minua nainen harmittaa, että en pääse sun rahoihin käsiksi

      En pysty myöskään pilaamaan elämääsi niin kauan kun sulla on fuck off pääomaa. Harmittaa myös etten tiedä kuinka paljon
      Ikävä
      32
      1879
    6. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      73
      1717
    7. Sydän karrella

      Jos yritän olla niin rehellinen kuin pystyn paljastamatta mitään tärkeää. Ensiksi mä huomasin sun tuijottavan mua. Ihme
      Ihastuminen
      8
      1314
    8. Mikä älykkäissä naisissa pelottaa?

      Miksei heitä uskalla lähestyä?
      Ikävä
      164
      1262
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      64
      1237
    10. Miksi halusit

      Tällaisen suhteen?
      Ikävä
      35
      1140
    Aihe