Tammen kasvatus terhosta.

yks

Miten kasvatan. Tammen terhot itöneet sisätilassa talven aikana, laitanko pieniin purkkeihin vai suoraan maahan keväällä? Onnistuuko , kun ei ole kylmäkäsittelyä?

37

7559

Vastaukset

 • No jos ne kerran ovat itäneet,silloin ovat myös onnistuneet.Laita nyt ruukkuun ja kun ovat kasvaneet vähän enemmän pituutta,voit kesällä istuttaa maahan.Suojaa niitä kuitenkin jollain,kun ovat pieniä.

  • Millä tavoin voi tammen taimen suojata eka talveen. Mulla on kesän ollut ulkona ja 4 vuotta purkissa sisällä.


 • Tämä oli sellainen "vahinko", kun poika keräsi syksyllä muovipussiin terhoja oravalle talveksi. Ne sitten unohtuivat suljettuun muovipussiin keittiön kaappiin ja huomattiin nyt, että olivat itäneet pussissa. Niitä on ainakin sata. Täytyy mahduttaa se purkkimäärä jonnekkin ja kasvattaa tammimetsä pellolle.

  • Kolmekymmentä vuotta sitten minulle kävi samoi: kertäsin muovipussin täyteen terhoja ja sidoin vielä pussin suun lujasti,e ttä varmasti säilyvät. Isä sitten sen löysi keväällä ja kylvi niitä muutamia ympäri pihaa. Kolme tammea muistaakseni edelleen kasvaa pihamaalla. Ei niille siis mitään muuta tehty kuin pantiin maahan. Tämä Turun seudulla.


  • Se Leena kirjoitti:

   Kolmekymmentä vuotta sitten minulle kävi samoi: kertäsin muovipussin täyteen terhoja ja sidoin vielä pussin suun lujasti,e ttä varmasti säilyvät. Isä sitten sen löysi keväällä ja kylvi niitä muutamia ympäri pihaa. Kolme tammea muistaakseni edelleen kasvaa pihamaalla. Ei niille siis mitään muuta tehty kuin pantiin maahan. Tämä Turun seudulla.

   tuota samaa. eli heitän ne keväällä suoraan maahan, Kolme tammea jo pihalla kasvaa. isoja tosin entisen omistajan istuttamia, mutta komeita. Tämä Porvoon seudulla, vois vaikka onnistua jos Turussakin. terveisiä Turkuun!


  • yks kirjoitti:

   tuota samaa. eli heitän ne keväällä suoraan maahan, Kolme tammea jo pihalla kasvaa. isoja tosin entisen omistajan istuttamia, mutta komeita. Tämä Porvoon seudulla, vois vaikka onnistua jos Turussakin. terveisiä Turkuun!

   ...muistettava oravat :)))


 • Tämäkin Turun läheisyydessä:

  Työkaverini laittoi myöhään syksyllä töissä pihalta nappamansa tammenterhon kertakäyttömukiin multaan ja ennen joulua työntyi taimi joka kasvoi aika pimeässä työpöydällä (kaukana ikkunasta). Keväällä istutti mökille maan lämmettyä; hienosti kasvaa.
  Viimekesänä päinvastainen tapaus: mökin nurmikon takaosassa pilkisti pari alta 10 senttistä tammen alkua ja kun kaverini (toinen) oli himoinnut tammia tontillensa ja ei sopinut heti tulla hakemaan nyhtäisin maasta (varovasti ilman työkaluja) sateenjälkeen taimen ja istutin ruukkuun, jonka syksyllä istutti tontilleen.

 • Istuta syksyllä hyvänmuotoisista tammista kerättyjä terhoja vaaksan välein n. 5
  sentin syvyyteen puutarhaan riviin ja peitä kylvös laudalla. kylvös nousee tai-
  melle aika myöhään (heinäkuussakin) taimelle. Seuraavana keväänä ennen leh-
  teen tuloa istuta taimet lehtomaiseen valoisaan paikkaan.
  Onnea toimiin! Anssi

 • Keräsin syksyllä puistosta tammenterhoha, joissa oli jo pääjuuren alku näkyvissä. Istutin ne maitopurkkeihin ja nyt suurimmissa taimissa on 4-5 lehteä, siis pari kuukautta istutuksen jälkeen. Keväällä, luultavasti joskus huhtikuussa, totutan niitä ulkoilmaan päivisin lasitetulla parvekkeella keväällä istutan ne lopullisille paikoilleen jyrsijäverkon suojaan.

 • Kesällä oli pihamaassa monta tammen tainta, oravat oli niitä varmaan kuljetellut terhoja milloin minnekin.

 • Kukaan "kasvattaja" ei osaa kertoa itse kasvatuksesta oikeastaan yhtään mitään, kuinka paljon kastellaan? Valoa? Lämpöä? MITÄ muuta?! Pelkkää kasvatusta? Mitä se pitää sisällään?

 • Ei niitä tarvi erikoisesti KASVATTAA , vai ootko nähnyt niitä metsässä kasvatettavan, itsekseen kasvaa.
  Multaa ne karsii kasvaakseen.

  • Väärin, täällä Oulun korkeudella ei todellakaan kasva itsekseen alku on avitettava jos näin on niin todella harvinaista.
   Teen kokeilua.
   Syksyllä 2013 sain ystävältäni Loviisasta parisataa terhoa. Kymmenen laitoin sisälle kukkapurkkin ja niistä iti neljä. nyt parin kuukauden kuluttua kymmensenttisiä. Kymmemmenen läitoin ulos purkkiin josta siirsin sisälle kuukauden jälkeen. Eivät ainakaan vielä itäneet. .Kymmeniä laitoin "puutarhaan melko pintaan ja ainakin viisikymmentä lähimetsään. Mitenkähän saan ne neljä hengissä kevääseen?
   Oulun korkeudellä on tammi harvinainen. Paltamossa on erään autiotalon pihalla hieman yli metrin pituinen tammi todella karulla paikalla. Olisivatkohan puput sen jo tuhonneet, tiedä häntä. Että tämmöstä.


 • Hee hee. Täällä Oulusta aavistuken etelään tamme teki kaksi kesää sitte terhoja ja ne peräti itivät ku laitoin multaan! Tosin nytte ne lultavasti kuoli ku tuli nuo plussa kelit ja vesi jäi seisomaan väliaikaispurkeihin ja jäätyi :( Ei saa jäätyä... Olis pitäny laittaa johonki ulkorakennukseen talveksi. Keväällä näkee jäikö ykskään henkiin.

  • Kokeillaan jatkaa..
   Nyt minun taimilleni on käynyt näin. Sisällä huoneenlämmössä kymmenestä iti viisi joista yksi on kuollut.Kippasin purkin nurin ja yllätys multa oli aivan rutikuivaa samoin terho olin nimittäin kastellut suihkupullolla päivittäin. Nyt laitan joka päivä vettä suoraan kannusta.
   Tammen juuret näyttävän olevan kohtuullisen voimakkaasti kasvavia, joten uskaltaisinko siirtää taimet isompaan purkkiin. Taimet ovat noin 10 sentisiä j lehtiä 4-5. Kasvu on pysähtynyt mutta taimet ovat terhakoita.
   Jagdpantherille sen verran että oletan että sinulla on paremmat mahdollisuudet tammen suhteen kuin minulla sillä olet saanut taimet paikallisesta puusta joka on jo kohtuullisen vanha kun jo tuottaa terhoja. Toivatan onnea!!!Kokeilija jatkaa


 • Kokeilija jatkaa jälleen....
  Lukeekohan tätä enää kukaan?
  Loviisasta saamani terhot ovat kasvaneet penkissä ja laakeassa vadissa kymmensenttisiksi terhakoiksi taimiksi Oli yllätys sillä talvi oli todella erikoinen ja vähäluminen täällä Oulussa, mutta vastasikohan se Loviisan talvea?
  Nyt pitäisi löytää åpaikka taimille tuhannen neliön tontilta.
  Kuivan kesän takia olen kastellut taimia ahkerasti ja hyvin voivat.
  Löysin pyöräillessäni Oulujoen pohjoispuolelta erään omakotitalon pihalta neljä todella kookasta tammea(näillä leveysasteilla) koskaan pihalla ei ole ollut ketään että olisin voinut tammista jotakin kohteliaasti kysyä.
  Tontilla pyörii talvisin jänöjä joten täytyneepä suojata taimet teräsverkolla.
  Paljastui että osa saamistani terhoista on Porvoosta ja näyttävä olevan eri rotua toinen on metsätammi ja toista en tiedä , mutta eiköhän tuo selviä.
  Kertokaa kokemuksistanne ja jakakaa titoja ja mielellään tammen kasvatuksesta täällä pohjoisessa!!!

 • Toimme Saksan ja Luxenburgin rajamailta tammenterhoja. Ilmeisesti ovat viime vuotisia, koska olivat jo tippuneet maahan. Onkohan mitään mahdollisuuksia saada niitä täälä selviytymään? Kuivan näköisiä, mutta kokeilemme lapsien kanssa idättää sisällä purkissa. En taida uskaltaa ulos istuttaa, jos tulee kitkettyä rikkaruohona.

 • Meidän mökille tuotiin 1983 pieni tammen taimi, Kustavin terhosta kasvatettu.
  Alussa ei sitä juuri huomioitu, mutta sehän aloitti nopean kasvun. Ensin kaadoin viereisen hopeapajun, sitten omenapuun, sit vaahteran, koivun ja vielä vaahteran. Aina liian myöhään, jokainen jätti jälkensä nopeasti kasvavaan tammeen. Tammi tarvitsee tilaa ja valoa ja aurinkoa.
  Nyt 30-vuotiaana tammi on n.15metriä korkea ja yli 10m leveä. Siis suuri ikäisekseen. Tampere- Pori linjalla järven rannassa entisellä peltotontilla.
  Tänä päivänä huomasin terhonalun ja toisen jne, Kiikarilla latvasta alkaen näin jopa satoja terhoja. Niitä olen vuosia odotellut.
  Ekat terhot tammen historiassa. Ikää tammella terhosta lähtien 32-35 vuotta.
  Alimmat oksat hipoo maata. Niiden alle jää maja. Tuon lehvästön alla juon kahvit, otan viinin. Tulevat polvet saa valtavan, upean tammen.
  Lähellä kasvaa Hopeapoppeli, h. n.23m. Sama istutusvuosi tammen kanssa.
  Kolmantena Hevoskantanja. Englannista, varastin sen Kuningattaren Buckinghamin palatsista. Hyppäsin oksaan joka roikkui kadunpuolella, kastanja irtosi ja työnsin taskuun. Poliisi näki tai kuuli, mutta ei ehtinyt tajuta mitä tömähdys tarkoitti.
  Jokaisen pitäisi istuttaa puu jo nuorena.

  • Kauniisti kirjoitettu. Toivottavasti tulevat polvet tai uudet alueen asukkaat vain eivät ole niin pöljiä, että ensimmäisinä tekoina moottorisahaan tarttuu ja tammen kaataa.


 • Tammenterho kannattaa istuttaa paikalleen jo samana syksynä jotta se ei kuivu ja saa ns. kylmäkäsittelyn.

  Itävä tammi kasvattaa pitkän paalujuuren joten jos purkissa aikoo pitää ennen siirtoa varsinaiselle paikalle kannattaa olla syvä purkki tai hätätilassa myös maitopurkki käy ihan hyvin. Sivujuuria kasvaa vasta myöhemmin.

  Tammi kasvaa nuorena hyvin puolivarjossa esimerkiksi pajun, lepän, koivun tai vastaavien harvalehtisten alla mutta miehenmittaisena tarvitsee jo avointa aurinkoa. Kaikenmoiset maat ja mannut kelpaavat hyvin, ehkä ainoastaan erittäin kuiva ja kova savi on huono kasvualusta. Kestää hyvin paahdetta ja kuivuutta myös nuorena, onhan metsätammi nahkealehtisenä oman eteläisen ja paahteisten seutujensa pohjoisin edustaja.

  Toki jos isompaa tammea istuttaa niin on otettava huomioon etteivät juuret ole vielä kasvaneet niin suuriksi, kuin vastaanvan kokoinen taimesta asti paikallaan olleella.

  Rusakko syö nuoret tammet suihinsa heti jos niitä ei verkoin suojata.
  Tammi toki toipuu uskomattoman hyvin rusakon aiheuttamista vaurioista, toisin kuin esimerkiksi vaahtera jolle arvet voivat helposti aiheuttaa lahovikoja myöhemmin.

  Omien kokemuksien mukaan tammi on nuorena hyvin hidaskasvuinen mutta noin vyötärönkorkuisena räjähtää kasvuun ja voi huidella jopa metriä lisää vuodessa.
  Kannattaa myös kokeilla ulkomaisia, lähinnä pohjoisamerikkalaisia lajeja, esim. punatammia ja isolehtistä takiastammia jotka teoriassa menestyvät, oikella alkuperällä, jopa paremmin kuin metsätammi aina Oulun korkeudelle asti.

  Tietoa, siemeniä, taimia ja kasvattajien yhteystietoja löytää mustilan arboretumista

  http://www.mustila.fi/

  • Kiitos a1a1a1 asiallisesta viestistä. Itselläni on nyt 20-30 pientä tainta pihallani. Osa selvästi metsätammia mutta joukossa muutama terävälehtisempi taimi.
   Taimikasvatukseni oli mielestäni oli poikkeuksellinen:Laitoin terhot maahan ja vaimo teki päälle kehäkukkapenkin ja nyt syksyllä poistaessani kukat seasta löytyi kymmenkunta tammentainta.
   Ajattelin siirtää ne ensi keväänä kasvupaikoilleen.
   Jatkamme vuonna 2015 keväällä!


 • eli miten ne tarkalleen ottaen istutetaan

 • Olipa hyvä, että osui silmiini tämä keskustelu. Koiria lenkittäessäni aamulla otin vanhustentalon pihalta taskuuni tammenterhoja. Istutin ne pieniin ruukkuihin, mutta olisi pitänyt laittaa maitotölkkeihin. Huomenna korjjaan asian. Keväällä vien taimet mökille ja suojaan ne rusakoilta. Kiitos keskustelusta.

 • Minulla on viikko sitten noussut kolmetoista senttiä korkeasta ruukustani tammen itu ja mietin, että kuinka kauan voin pitää sitä siinä murahetimatta tilan ahtaaksi käymistä juurille? Muutoinkin laitoin ruukkuun kolme terhoa, joista vain tämä yksi lähti kasvamaan ruukun melko reunasta. Kannattaisiko sitäkin korjata siirtämällä sitä keskemmälle?
  Tahtoisin pitää tammea mahdollisimman pitkään sisällä ruukussa ennen kuin keksin sille sopivan paikan, minne sen lopulta jättäisin oman onnensa nojaan. Osaako joku kokenut antaa järkeviä ohjeita minulle?

  • Jos terhosi on itänyt alkutalven tai loppusyksyn aikana voit istuttaa sen ruukkuun ja pitää siinä seuraavaan kevääseen. Itse olen laittanut kerätyt terhot kostean hiekan tai sammalen sekaan ja pitänyt niitä jääkaapissa kunnes ne itävät (yleensä jo ennen joulukuuta). Sitten olen laittanut niitä multaan sitä mukaa kun ne ovat itäneet. Kerran opiskeluaikoina oli kerrostalo kaksiossa useampi parvekelaatikko ja lindalhs jugurttipurkki täynnä tammen taimia :D Keväällä olen sitten istuttanut ne maahan. Osa taimista on kuollut talven aikana mutta suurin osa on selvinnyt kevääseen.

   Jos aiot kasvattaa puuta ruukussa pidempään niin se kannattaa ottaa vuosittain pois ja typistää juuria. Tammi kasvattaa pitkän paalujuuren joka kiertyy ruukun pohjalle. Tuo paalujuuri kannattaa kuulemma typistää ettei se pääse kiertymään. Toki ruukussakin oleva puu pitää talvettaa eli ensi vuoden syksynä se pitäisi saada jonnekin kylmään talvehtimaan. Yksi tapa on laittaa ruukun pohjaan reikiä ja kaivaa ruukku maahan.

   Toinen vaihtoehto on laittaa terhot maahan jo syksyllä. Tekee niille parin sentin kuopan, terho sinne ja multaa päälle. Eläimet vievät talvella osan terhoista mutta jos terhoja on paljon niin ei ne kaikki mene.


 • Siirrä taimi isompaan ruukkuun, niin että juuripaakku säilyy kokonaisena ja varoen muutoinkin. Asetttele juuripaakku, niin että taimi on suht keskellä.

 • Kasvatin aikoinaan melkoisen määrän tammen taimia terhoista. Keräsin syksyllä suuren muovikassillisen tammenterhoja ja laitoin niitä aina kolme terhoa kyljelleen maahan haudattuihin kukkaruukkuinin. Ruukut oli upotettu maahan suoraan riviin ja laitoin laudan ruukkujen päälle siihen maahan, ettei jyrsijät ym. eläimet menneet syömään niitä terhoja. Lähes kaikki tammenterhot itivät ja niistä istutettiin pieni metsikkö.
  Tammen taimi pitää istuttaa lehtipuun kannon viereen, kasvaa parhaiten. Vanha korkkitammen viljelijöiden vinkki Espanjasta!

  • Kuinka suuria puusi ovat nyt? Missäpäin Suomea metsikkösi on?


  • Puunhalailija kirjoitti:

   Kuinka suuria puusi ovat nyt? Missäpäin Suomea metsikkösi on?

   Ensimmäisistä tammista, jotka istutin v. 1983 sahaisi jo lankkua kummakseen, eli ovat jo pientä tukkipuuta. Myöhemmät istutukset ei niin suuria. Päijät-Hämeessä on. Jokusia tammia istutin Viroon 1990-luvun alussa, ne ovat kasvaneet todella hyvin.


  • Ok, eli taitaisi olla 2-3 vyöhykettä. Mukava kuulla, että tammen metsikkökasvatus onnistuu myös luontaisen esiintymisalueen ulkopuolella. Puistopuitahan taitaa olla Kajaanissakin. Itselläni on yksittäisiä puita istutettuna mökille Kuopioon ja osa on kasvanut todella hyvin. Parhaiten kasvaneet ovat venähtäneet muutamassa vuodessa pariin metriin.


 • Minä olen laajentamassa tammimetsääni täällä Pohjois-Savossa.

  Vuonna -98 kylvin Tampereelta ja Iisalmesta olevia terhoja. Niistä kasvanut jo komeita puita joista pisimmät ovat yli 10m.

  Tänä syksynä olisi ollut terhoja näihin tammiin, mutta närhet veivät ne raakoina.

  Omista ilman jääneenä keräsin taas Iisalmesta tuota kestävää tammialkuperää.

  Mietinkin olisiko jollain halua "vaihtaa" terhoja kanssani? Saisi tulevaisuuden tammimetsään enemmän vaihtelua alkuperään. Ja metsänä tarkoitus kasvattaa niin toki saisi olla hyvärunkoisista useamman tammen esiintymistä ne terhot.

  Jos joku haluaa vaihtaa niin laittakaa tänne viestiä. Nuo Iisalmen terhojen emopuut ovat jo toista sukupolvea Ylä-Savolaista alkuperää.

 • Me toimme vain 2 terhoa Helsingistä. Ensimmäistä vuotta yritetään istuttaa ruukkuun ja sitten keväällä maahan. Olisi ehkä pitänyt kerätä enemmän. Jos SanttuK haluat terhoja Etelä-Suomesta, voin tuoda. Itävyydestä en mene sanomaan mitään, koska tämä on vasta ensimmäinen kasvatusyritys.

 • Onnea kasvatusyrityksellesi ReijaT ja kiitos tarjouksesta. Minä sain nyt hommattua kahta alkuperää paikallisen lisäksi. Eiköhän näistä metsäntarpeet synny:)

 • Mahtava löydös tämä keskustelu!

  Keräsin syksyllä Oulun seudulta tammenterhoja ja kaksi niistä alkoi itämään jääkaapissa. Nyt molemmat ovat noin 20 cm mittaisia.

  Taitavat kärsiä kuivasta huoneilmasta, kun lehtien reunoilla on hieman ruskeaa laikkua, ja osa lehtien kärjistä on käpristyneet. Mitä voin tehdä? Tykkääkö tammi suihkuttelusta?

  Kuinka usein kastelette ruukuissa kasvavia tammen alkujanne? Lannoitatteko jollain?

 • Koska tammen taimesi ovat itäneet ja alkaneet kasvaa? Yleensä Suomessa kasvavat puuvartiset kasvit tarvitsevat lepokauden. Jos tammesi ovat itäneet vaikka syksyllä, ehkä olisi paras viedä taimet viileään. Ei tarvitse olla pakkasta, vaan lämpö siinä 0-5 nollan välillä. Huhtikuun puolivälissä sitten lämpimään. Asteittainen lämmön aleneminen kaikkein paras vaihtoehto.

 • Onpa hyvä vanha keskustelu! Minä haluan tietää vielä sen, että kuinka "kypsä" sen terhon pitää olla josta yrittää taimea kasvattaa? Lapsi toi mulle vielä ihan vihreän terhon, jossa vielä "lakkikin" paikoillaan.... Ei se tietysti ota jos ei annakaan, vaikka kokeilee, mutta onko turhaa edes toivoa mitään, jos nyt hautaan sen kukkapenkkiin? Ja kummin päin se terho pitää sinne maahan laittaa? Ja pitääkö se "lakki" poistaa ennen? Voinhan toki pyytää tuomaan myöhemmin uuden terhon, joka olis hieman "kypsempi" (ruskea?), mutta hyvä olis tietää millanen sen terhon tulee olla, joka mahdollisesti lähtis itämäänkin... ;)

  • Samaa miettinyt :)


suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

SEISKA.FI

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.