Matkaoppaalle!

April

Hei Matkaopas! Olipa hyvä, että huomasin tulla lukemaan näitäkin viestejä. Voisitko saapua myös Tunisia-otsikon alle keskustelemaan? Sinulla on tosi hyvää tietoa.

Olemme nelikymppinen pariskunta ja menossa Sousseen 1.4. Olen nyt pari päivää lueskellut näitä sivuja ja tullut siihen tulokseen, että viikon matkasta ehkä uhraamme kaksi päivää Saharan retkeen. Olen ymmärtänyt, että iltaisin voi olla aika kylmä, mutta kai sentään päivällä on lämmin?

Meitä kiinnostaa paikallinen elämä ja toivoisimme saavamme kontaktin paikallisiin ihmisiin. Onko toivoa? Valitettavasti emme puhu arabiaa ja ranskaakin vain ihan ihan vähän. Englanti sentään sujuu.

Mitä tuliaisostoksia suosittelet? Lähinnä kiinnostaa ruoka, mausteet ja viinit. Tunisiassa on paljon oliivipuita, sieltä siis ilmeisesti saa laadukasta ja edullista oliiviöljyä? Saako tuoreita taateleita mihin aikaan vuodesta tahansa (nyt)? Voitko suositella hyvää punaviiniä?

Tinkiminen on joskus kivaa, mutta mikä kiinteähintainen myymälä tai tavaratalo olisi edullinen? Onko niissä saatavana kaikkea, mitä ns. länsimaissakin? Kannattaako kuljettaa omaa veskipaperirullaa mukanaan Suomesta saakka...?

2

2216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MATKAOPAS

      Hei, "April"! :))


      Lämpimät kiitokset mielenkiintoisista kysymyksistäsi. :) Viestissäsi kerroit, että olet jo paljon lukenut kirjoituksiani ja olette päättäneet viikon matkastanne uhrata kaksi päivää Saharan retkeen.
      Mielestäni tämä on Teiltä erittäin hyvä valinta. Halutessanne voittekin sitten loppuviikon vaikkapa olla vaan, auringosta nauttien - toivottavasti! :))

      Kevään tulo on Tunisiassa ollut todellakin vähän myöhässä, mutta säät lämpenevät joka päivä, - samoin kuin täällä meilläkin. Minun mielestäni tänään oli jo kevättä ilmassa, että kyllä Tunisiassakin päivällä jo MITÄ SUURIMMALLA TODENNÄKÖISYYDELLÄ aurinko paistaa ja silloin on lämmintä. Tuuliset ilmat alkavat pikkuhiljaa väistyä ja uima-altaillakin alkaa jo tarkenemaan. :))

      Varsinainen sesonkiaika Tunisiassa alkaa kesäkuussa ja kestää syyskuun loppuun.
      MUTTA, - TÄMÄ EI KUITENKAAN TARKOITA SITÄ, että säät siihen asti olisivat Tunisiassa "villahousuilmoja", eikä aurinko paistaisi ollenkaan, vaan se tarkoittaa sitä, että syyskuusta toukokuulle matkustavat maahan yleensä skandinaavit, venäläiset, tsekkiläiset, puolalaiset, virolaiset ja jopa kiinalaisia on nykyään muiden lomailijoiden joukossa. Edellä mainittujen maiden kansalaiset "kestävät kylmyyttä" paremmin kuin esimerkiksi ranskalaiset ja italialaiset. Myös saksalaisten ja englantilaisten enemmistö matkustaa Tunisiaan varsinaiseen sesonkiaikaan, mutta toki on heitäkin, jotka lomailevat maassa jo "talvella".

      SE VÄÄRÄ LUULO, että myöhään syksyllä ja aikaisin keväällä ei Tunisiassa muita lomalaisia ole kuin suomalaisia ja englantilaisia ON TODELLAKIN VÄÄRÄ LUULO. Monet edellä mainitsemistani kansalaisuuksista viettävät jopa kaikkein "kylmimmän" ajan Tunisiassa (joulu-tammikuu) useiden viikojen, jopa parin kuukaudenkin pituisilla lomillaan. He nauttivat olostaan tutustumalla maahan "perusteellisesti", hoitamalla kuntoaan kävelyretkillä rannalla, jossa tuuli puhaltaa meren aaltoja kohisten rantahietikkoon. He nauttivat turkkilaisesta saunasta, kuntosaleista, thalassoterapioista, (suolahoito) saunasta ja tietysti "täysihoidosta" mukavan lämpimissä hotelleissa edullisesti - mikäpä siinä on lomailijan ollessa. :))

      Heillä on myös hyvät mahdollisuudet tutustua paikallisiin ihmisiin ja Tunisialaiseen elämäntyyliin yleensä. "Talvilomailu" Tunisiassa on ihan kivaa sekin, kunhan tietää, miten haluaa sen viettää ja onhan siellä kuitenkin lämpimämpää, kuin meillä syksyllä!! :))

      Tunisian luonto alkaa nyt olla kauneimmillaan. Saavutte maahan juuri, kun Mimosapensaat ovat puhjenneet kukkaan, Manteli- ja Persikkapuut samoin ja monet, toinen toistaan kauniimmat kukat ovat juuri pujenneet, tai ovat puhkeamaisillaan täyteen loistoonsa..Kauneudellaan ne koristavat niin pojoisen kuin eteläisenkin Tunisian peltoja ja kotien ja hotellien puutarhoja. - Lämmintäkin on tietojeni mukaan ollut päivisin ihan mukavasti. :)) Iltaisin on vielä viileää, mutta sekään ei pitäisi haitata taitavasti varustautuneita matkailijoita, jotka pakkaavat mukaan: SISÄTOSSUT, VILLASUKAT, OHUEN TOPPATAKIN/TUULITAKIN, PIPO/HUIVI (Saharaan), KUNNON PAKSUPOHJAISET KENGÄT, (lenkkarit) PITKÄT KALSARIT, TRIKOOT JA PITKÄHIHAISIA PUSEROITA T-paitojen lisäksi. Näin varustautuneet Saharan retkeläiset pärjäävät erinomaisesti..JA TOTTA TOSIAAN, SE VESKIPAPERIRULLA.. se oli loistava idea se.. Sitä nimittäin varmasti tarvitsee Saharan retkellä ja parempihan se on mukaan ottaa jo kotoa kuin hotellin rullia retkillä käyttäisi..
      Vaihtoehtoisesti voisi mukaan pakata ison paketin paperinenäliinoja. :))

      TUNISIALAISET "VESKIT" onkin jo nähtävyys sinänsä. Annan tässä nyt kaikille halukkaille vähän ensikäden tietoa niistä, niin ei ihan täytenä yllätyksenä, varsinkaan Saharan retkellä pääse
      tulemaan.. Onhan se ylipäätään jo paljon mielekkäämpää saapua maahan, kun tietää asioista jotakin jo etukäteen.. Minusta ainakin, - se tekee olon jo lähtiessä selvästi "kotoisemmaksi". :))

      Mikäli retkibussi ei ole varustettu WC-llä, niin melko varmasti yleisiä käymälöitä joutuu matkan varrella käyttämään. Oppaat ovat pysähdyspaikoiksi valinneet niista aina ne parhaimmat, - kahviloiden yhteydestä yleensä. Istumapönttöjä ne parhaassa tapauksessa ovat, mutta päinvastaisessa VAIN REIKÄ LATTIASSA ja taiteileppa siihen sitten isompi hätäsi, on "taitolaji" siinä missä autolla ajo pääkaupunki Tunisin liikenteessäkin..
      Nämä reikä lattiassa olevat "veskit" ovat olleet niitä paikkoja, joita henkilökohtaisesti olen pyrkinyt kaikin mahdollisin tavoin välttämään.. paria kertaa siinä kuitenkaan onnistumatta.. Näky ja haju niissä SAATTAA OLLA sanoinkuvaamaton..
      Hädän tullen, ei muuta kuin tupot nenään, silmät kiinni ja eiköhän se siitä, - pakko kun on!!!

      Edellä kerrotusta syystä on siis todella järkevää pakata jonkun sortin veskipaperia mukaan - varmuuden vuoksi! Retkikin taittuu mukavammin, kun tietää, että tarvittavat tykötarpeet on mukana. :))

      Kuulostaa todella kivalta, että haluatte tutustua paikallisiin ihmisiin. :)) Se käy kyllä aika helposti, kun olette aviopari ja Tunisiahan on MIESTEN MAA, kuten jo aikaisemmissa vastauksissani olenkin kertonut. :))
      NYT ANNAN TEILLE SEURAAVANLAISIA NEUVOJA JA VINKKEJÄ, TOIVOEN NÄIDEN KOITUVAN ILOKSI MATKALLENNE:

      ALOITTAESSANNE KESKUSTELEMAAN PAIKALLISTEN KANSSA, tapahtuipa se missä tahansa niin on hyvä muistaa, että MIES ALOITTAA AINA KESKUSTELUN, EI NAINEN! Eli, jos paikallinen henkilö puhuttelee Teitä, niin vaimo on vaiti ja kuuntelee, MIES PUHUU.. Näin tekemällä paikallisten kunnioitus naista kohtaan on taattu.. Yleensä naiset eivät kättele miestä, vaan hymyillen nyökkäävät tervehdykseksi. Tosin turistikeskuksissa kyllä nykyisin kätellään, mutta mikäli niin onnellisesti käy, että saatte kutsun tunisialaiseen kotiin, niin sinne mennessä nainen kättelee naisia, mutta ei miehiä vaan silloin nainen tervehtii ystävällisesti nyökäten.
      Tavatessaan naiset yleensä suukottelevat toisiaan molemmille poskille ainakin kaksi kertaa. Tämä on täysin luonnollista Tunisiassa. MUTTA, MIEHIÄ NAINEN EI SUUKOTTELE POSKILLE, ellei ole erittäin läheinen henkilö esimerkiksi sukulainen. - MYÖSKÄÄN MIES EI SAA SUUKOTELLE TUNISIALAISIA NAISIA MENNESSÄÄN HEIDÄN KOTIINSA..VAIN SUKULAISET VOIVAT NÄIN TEHDÄ!

      Toivon sydämestäni, että Teille avautuisi mahdollisuus vierailla tunisialaisessa kodissa, se olisi todella suuri ystävyyden osoitus Teitä kohtaan..:)) MITEN PÄÄSISITTE TUTUSTUMAAN TUNISIALAISEEN KOTIIN? Uskon, että se käy Teiltä hyvinkin helposti. Minusta tuntuu, että olette mukava ja seurallinen aviopari ja tästä tunisialaiset ilahtuvat kovasti. :))
      Juttelemalla ihmisten kanssa vähän pitempään ja tapaamalla heitä esimerkiksi seuraavana päivänä kaupungilla, olemalla heidän kanssaan ystävällinen ja olemalla oma itsensä saa heidät vakuuttuneeksi aidosta ystävyydestänne ja mielenkiinnostanne Tunisiaa ja tunisialaisia kohtaa. :))

      Voitte hyvin myös itse kysyä joltakin tunisialaiselta, miten olisi mahdollista käydä tervehtimässä tunisialaista perhettä. Kysyä voi vaikkapa hotellinne tarjoilijalta tai henkilöltä, joka mielestänne on tähän sopiva. Oikeastaan tilanne luonnostaan menee siihen, että Teille esitetään vierailukutsu kotiin. :))
      Tätä varten suosittelisin jonkun pienen lahjan mukaanottamista. Itse vien aina Fazer-mint suklaakaramellilaatikoita jaettavaksi ystävilleni. Se on helppo lahja sikäli, kun perheissä yleensä voi hyvinkin olla 10 ihmistä, mikä on täysin normaalia, niin namuja riittää AINA kaikille ja muistaminen tuo suuren ilon tullessaan.
      Miksi kotona voi olla jopa 10 ihmistä, johtuu siitä, että usein perheessä asuu myös ainakin toisen puolison vanhemmat ja sisarentyttäriä jne..

      Mikäli saatte kutsun edellisenä päivänä niin usein se tarkoittaa, että Teille tarjoillaan tunisialainen ateria, mutta vähintään turkkilaista, sakeaa ja mustaa kahvia pienistä kupposista tai maan kuulua erittäin makeaa minttuteetä. Minttuteetä voidaan tarjoilla ennen ateriaa ja aterian jälkeen. - Muistakaa tällöin, ETTÄ MIEHELLE TARJOTAAN AINA ENSIN :)) OLLAAN MIESTEN MAASSA! :)) Mies astuu kotiin sisälle myös AINA ensin ja mies myös istuu ensin. :)) Tässäpä, jopa hupaisaa opettelemista meille suomalaisille.:))
      Turistikeskuksissa toimitaan usein kuten länsimaissa, mutta muualla kyllä niin kuin maan tapoihin kuuluu..

      Kohteliasta on syödä kaikkea mitä tarjotaan. Hyvä on muistaa, että joissakin perheissä ruoka maustetaan hyvinkin voimakkaasti HARISSA-mausteella, joka on punapaprika-valkosipu- limauste ja - TODELLA TULISTA. :)) Kannattaa ottaa lautaselle ruokaa vain vähän. JA SITÄ ENNEN VOI ARABIAKSI PÖYDÄSSÄ KYSYÄ: "HAARRA?", onko tulista? Vastaus voi olla: "EI- HAARRA" ja pään nyökytys, mikä tarkoittaa, että kyllä RUOKA ON TULISTA.. "LEEÄ-HAARRA" taas tarkoittaa, että ruoka EI OLE TULISTA. Koska tunisialaiset ovat tottuneet syömään tulista ruokaa saattavat he sanoa sen olevan "LEEÄ-HAARRA", (ei tulista) vaikka se kuitenkin on tulista. Siksi on hyvä sanoa arabiaksi: "ÄÄNÄ THÄPP MUS HAARRA - SOKRAN", pidän, ei tulisesta kiitos :))
      Olen kirjoittanut nuo arabiankieliset lauseet niin kuin suomalaisen on ne ymmärrettävästi helppo lausua.:))

      ON HYVÄ MUISTAA, että islaminuskoisilla muslimeilla, joita Tunisiassa on 99% maan väestöstä, on tapana tervehtiä toisiaan sanoilla: AS-SALAM'ALAIKUM, rauha Teille, johon vastataan (WA)'ALAIKUM AS-SALAM, (ja) Teille rauha. Rauhan ohella tämä tervehdys tarkoittaa hyvinvointia, terveyttä ja menestystä. Tervehdyksestä on maininta Koraanissa (esim. 6:54, 11:72 ja 51:25) Tämän tervehdyksen kuulette Tunisiassa päivittäin. JOKAINEN, JOKA NÄILLÄ SANOILLA OPPII TERVEHTIMÄÄN tunisialaista, saa nähdä ja kokea miten suuresti hän ilahduttaa tervehdyksen kuulijaa..:)

      KORAANI ANTAA OHJEEA: "Kun teitä tervehditään, tervehtikää vielä paremmin TAI vastatkaa samalla tervehdyksellä" (4:88). TRADITION MUKAAN "nuoremman on tervehdittävä vanhempaa, kävelevän on tervehdittävä istuvaa, ja pienemmän joukon on tervehdittävä suurempaa" (al-Bukhari, Sahih 79:4).
      Kuten jo mainitsin ei miehen ja naisen ole ollut tapana tervehtiä toisiaan kädestä. Naisille siis yleensä nyökätään kunnioittavasti. Turistikeskukset ovat siis poikkeus. TERVETULOTOIVOTUKSET OVAT ILOISET, SYDÄMELLISET JA RUNSAAT. Tavatessaan tulija tervehtii ENSIN KAIKKIA YHTEISESTI ja sitten on tapana tervehtiä vielä jokaista erikseen. TERVEHDYKSIÄ JATKETAAN PITKÄÄN! :)) MONEEN KERTAAN toivotetaan AHLAN WA-SAHLAN, :)) (ÄHLÄN UO SÄHLÄN, suomalaisen helpompi lausua) Tämä tarkoittaa: TERVETULOA/HYVÄÄ PÄIVÄÄ, ja kysellään vointia. VASTAUKSET OVAT MYÖNTEISIÄ. tavallisin vastaus tai vastauksen osa on AL-HAM-DULILLAH, (AL HÄMDYLLÄ, suomalaisen helpompi lausua). Tämä tarkoittaa: Jumalalle kiitos (voin hyvin). Tervehdyksiä todella lausutaan kaikkialla. Seuraatessanne ympärillenne huomaatte, että näin todellakin on ja siksi onkin tärkeää esim. hotelleissa tervehtiä vastaantulijaa ja silloin, kun käy hotellin vastaanotossa, ruokailemassa, baarissa tai missä tahansa niin edellä kerrotut tervehdykset ja sana SHOKRAN eli KIITOS, niitä ei Tunisiassa käytetä koskaan liikaa. :))
      MITÄ VIERAISIIN KIELIIN TULEE, niin sanoisin, että missä sanat ei riitä, sinne kädet avuksi ja englannillakin pärjää Tunisiassa hyvin. Turistikeskuksissa, varsinkin Soussessa ja Hammametissa monet osaavat Suomea jo aika hyvin. :))

      TUNISIALAISET VIINIT: Kehutaan, että tunisialaiset punaviinit ovat maultaan vahvoja ja hyviä. CÔTEAUX DE HAMMAMET, BONNE-BOUTEILLE ja CHÂTEAU FERIANI ovat mainitsemisen arvoisia. VALKOVIINEISTÄ parhaaksi sanotaan, SIDI RAIS'ia ja roseviineistä, jotka tulisi jäähdyttää hyvin voisin mainita, ROSÈ MAGON ja GRIS DE TUNISIE. THIBARINE on makea ja suosittu tunisialainen taatelilikööri, joka juodaan pienistä "snapsilaseista". BOUKHA on erittäin vahva viikunaviina (tunisialainen "kossu"). Paikallinen vaalea olut on nimeltään CELTIA.

      TULIAISIA ON MONENLAISIA, niihin kannattaa käydä tutustumassa Soussen keskustassa sijaitsevassa SOULA CENTER-tavaratalossa ja TEIJ MARHABAN- ostoskeskuksessa, jotka ovat kiinteähintaisia liikkeitä. Siellä saa tuntuman hintoihin ja sen jälkeen voi käydä jo tinkimässä medinassakin. KAFTAANIT ja KOTIASUT naisille ovat kauniita. Keraamiikasta pidän henkilökohtaisesti ja tuon sitä aina tuliaisiksi Tunisiasta. Erillaisia taontatöitä on paljon kuin myös seinäröijyjä ja tietysti mattoja. - Saharan retkellä pysähdytään TOZEUR'n keitaalle ja siellä on kauniita kudottuja seinävaatteita. :))

      MAUSTEISTA HARISSA ON EHDOTON tuliainen omassa kapsäkissäni. Tai oikeastaan se on aina tuotu kotikäyttöön. Tuliaisiksi se on liian tulista. Jos sitä ottaa liikaa suuhunsa ja lieskat tulevat ulos korvistakin, niin missään tapauksessa EI SAA JUODA VETTÄ, VIINIÄ, OLUTTA jne, VAAN leipäpala kostutetaan oliivi- tai muuhun ruokaöljyyn ja sillä pikkuhiljaa "lieskat" sammuu.. Oliiviöljy Tunisiassa on todella korkealuokkaista ja toki sitä voi kotiinkin tuoda. Käsimatkatavaroissa ehdottomasti se täytyy kuljettaa, koska korkki saattaa aueta ja silloin käy hassusti..
      TAATELEIDEN KANSSA kannattaa olla varovaisia. Suosittelen niitä ostettavaksi tavarataloista ja kiinteähintaisista tavarataloista. Oppailta suosittelen kysyä mistä parhaita saa, koska jos ovat pitkään laatikossa olleet niin eivät ole syömäkelpoisia ylimääräisten "asukkaiden" takia. Mutta, hyvät ja tuoreet taatelit ovat oikein hyviä.

      Toivottavasti "April", kaikella sillä tiedolla mitä olet jo aikaisemmin sivuja lukiessasi saanut ja nyt näillä kirjoittamillani neuvoilla ja vinkeillä olen auttanut Teitä pääsemään mukavasti lomatunnelmaan ja sitten, kun perille Tunisiaan tulette, niin huomaatte kirjoitusteni merkityksen Teille. :))

      Saanhan odottaa palautetta matkaltanne sitten, kun se Sinulle sopii.. :))

      Oikein mukavaa ja siunattua Tunisian lomaa Teille molemmille: :))

      Lämpimin terveisin: :)
      matkaopas


      PS. TIEDOKSI KAIKILLE! Seuraavaksi tarkistan vielä vastausvuorossa olevat ja ilmoitan "MATKAOPAS TIEDOTTAA" otsikon alla.

      Ystävällisin terveisin kaikille :)
      matkaopas

    • Tapi

      Hei,
      Nyt olette Tunisian matkanne tehneet, mitä mieltä olitte Tunisiasta? Olen suomalainen nainen tunisialaisen miehen kanssa naimisissa (Tunisiassa käynyt yli 30 vuotta)! Saitteko kontaktit Tunisiaan sekä ystäväperheen?
      Terveisin
      Tapi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1727
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1547
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      55
      1260
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      729
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      725
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      717
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      668
    Aihe