Aikidon harjoitusmetodit

meikä

Terve teille (aikidoharrastajat)!

Tämmöisestä asiasta ajattelin aloittaa keskustelua: Millä tavalla teidän seurassanne treenataan? Kuinka haluaisitte treenata?

Itse olen vähän mietiskellyt tätä treenimetodia. Omassa seurassani ainakin suurin osa treenistä on kata bunkaita, eli tavallista parin kanssa tehtävää muodon opettelua. Atemeita ei tehdä, tai ne tehdään vain "heilautuksina". Jotkin tekniikat tehdään eri tavalla kuin muissa aikikain alaisissa seuroissa ja harjoittelussa korostetaan erityisesti rentouden tavoittelua.

Itse olen alkanut hieman miettimään, että välillä olisi mukava tehdä tekniikkaa vähän railakkaamminkin, vastustelevaan ukeen. Tokihan tekniikan rentous ja muoto hajoaa tällaisessa, mutta tämä korostaisi minusta sitä budoa, taistelutaidon harjoitusta. Eihän judokilpailussakaan heitot näytä samalta kuin katassa. Lisäksi esimerkiksi atemeiden treenaaminen siten, että ne tosiaan horjuttavat/irrottavat uken otteen, olisi minusta tärkeää. Mutta jos kaikki treenikaverit ovat sitä mieltä, että atemissa ei tehdä kontaktia, niin voi olla treenikaverit kohta aika vähissä jos itse näin harjoittelee. Ja tokihan tämänkaltaisessa harjoittelussa uken pitää olla riittävän taitava, että ukemit onnistuvat ja kohtuus tulee tietty säilyttää että vahinkoja ei satu.

Tiedän, että aikidon tärkein päämäärä ei ole varsinainen käytännön taistelutaito. Mutta haluaisin, että se olisi silti enemmän taistelua kuin jotain aerobic-salien "body combatia". Kuinka muut harrastajat ovat ratkaisseet ristiriidan pehmeiden treenien ja toimivan kamppailun välillä? Pidättekö ylipäätään tärkeänä sitä, pystyykö tekniikan tekemään muualla kuin tatamilla löysään ukeen? Olenko ymmärtänyt aikidon väärin, onko se vain harmonian tavoittelua ilman mitään kamppailullista näkökohtaa?

Aikido on minusta erinomaisen hieno laji juuri siksi, että sitä voi treenata monella tapaa, mutta onko nykyään missään sellaisia treenejä, joissa olisi vähän oikean kamppailun henkeä? Mikä on oikea vastustuksen taso, jotta harjoittelu on mahdollisimman antoisaa?

Kommentteja kaivataan. Hyviä treenejä kaikille!

5

1311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiinalainen horoskooppi

      Sinulla on asiallista pohdintaa. Voisit hyvin jutella asiasta myös aikido-ohjaajasi kanssa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kovempaa aikidoa. Pääkaupunkiseudulta löytyy seura valikoimaa. Aikidon treenaaminen on saanut sinut miettimään itseäsi, joka onkin kaiken edistymisen perusta. Sitten kun ymmärrät, mikä on rennon treenaamisen salaisuus, oletkin jo pitkällä.

      • suomalainen

        Voisitko kertoa mitä tarkoitat "kovemmalla aikidolla"?Tarkoittaako ehkä sitä,että tekniikat(heitot,atemit,lukot)vedetään kipurajoille?


      • PiPi
        suomalainen kirjoitti:

        Voisitko kertoa mitä tarkoitat "kovemmalla aikidolla"?Tarkoittaako ehkä sitä,että tekniikat(heitot,atemit,lukot)vedetään kipurajoille?

        Meikän kommentista sain sellaisen käsityksen että hän tarkoittaa kovemmalla tekniikalla sitä, että uke ei myötäile tekniikkaa ja mene siihen mukaan, vaan koittaa vastustaa sen minkä pystyy ja kenties yrittää tehdä vastatekniikkaa. Näin treenamisesta löytyisi ne heikot kohdat ymsyms. Että sillä tavalla itse ymmärsin meikän kommentin ja halun treenata.


      • meikä
        suomalainen kirjoitti:

        Voisitko kertoa mitä tarkoitat "kovemmalla aikidolla"?Tarkoittaako ehkä sitä,että tekniikat(heitot,atemit,lukot)vedetään kipurajoille?

        Kiitos asiallisista kommenteista. Tuli tässä niitä lukiessani mieleen, että minusta 'kovassa' harjoittelussa ei suinkaan ole tarkoitus käyttää enemmän voimaa ja tehdä atemeita vahingoittavasti, vaan ylipäätään saada uke liikkumaan (muuten kuin vapaasta tahdosta) halutulla tavalla jotta heiton voi tehdä.

        Esimerkkinä käy hyvin shihonage. Joskus olen nähnyt joidenkin treenailevan shihonagea voimalla siten, että rento uke antaa nagen mennä sisään heittoon aivan passiivisesti, ja sitten nage paiskaa uken hyvältä hollilta lujasti tatamiin. Tämä on minusta riskialtis ja hyödytön tapa treenata lujaa.

        Parempi tapa minusta olisi, että uke laittaisi hallitusti hanttiin alusta pitäen, mutta sitten kun heitto on viimeistä vaihetta vaille valmis, menisi ukemiin pehmeästi. Eihän se tatamiin paiskaamisen voima, vaan se heittoon pääseminen - sehän vaikeaa on.

        Atemeista sen verran, että minusta ne voisi kovaa treenattaessa tehdä jonkinlaisella kontaktilla. Ei välttämättä päähän, mutta muualle kehoon kestää lyödä aika kirpsakasti ennenkuin tulee edes mustelmia, ja pienikin kirpaisu aiheuttaa reaktion, mikä atemin tarkoituskin on. Tai atemin voi tehdä esim. painamalla peukalolla solisluuhun, rintalastaan, 'litsarina', jne.. kaikki varmasti säpsäyttävät, mutta eivät vahingoita. Tämä on tietysti epämiellyttävää atemin vastaanottajalle, mutta tuo sen merkityksen paljon paremmin esille. Kaikki vain eivät tällaisesta treenaamisesta pidä.

        Tämäntapaista vähän kovempaa jiyuwaza -tyyppistä treeniä tarkoitin kovalla treenaamisella.


    • duto-budo

      Kovempaaa Aikidoa harjoitellaan Daito-ryu-jujutsun nimellä, siinä tehdään kovia lukkoja ja pienimuotoisia lyöntejä ja potkuja, daito on enmmän Aikidoa, kuin modernia jujutsua, moderni jujutsu tähtää itsepuolustukseen, daito ja Aikido tähtäävät vanhojen tapojen ja perinteiden säilyttämiseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1458
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1154
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1143
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1096
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1091
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      5
      1062
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1050
    Aihe