Terve teille (aikidoharrastajat)!
Tämmöisestä asiasta ajattelin aloittaa keskustelua: Millä tavalla teidän seurassanne treenataan? Kuinka haluaisitte treenata?
Itse olen vähän mietiskellyt tätä treenimetodia. Omassa seurassani ainakin suurin osa treenistä on kata bunkaita, eli tavallista parin kanssa tehtävää muodon opettelua. Atemeita ei tehdä, tai ne tehdään vain "heilautuksina". Jotkin tekniikat tehdään eri tavalla kuin muissa aikikain alaisissa seuroissa ja harjoittelussa korostetaan erityisesti rentouden tavoittelua.
Itse olen alkanut hieman miettimään, että välillä olisi mukava tehdä tekniikkaa vähän railakkaamminkin, vastustelevaan ukeen. Tokihan tekniikan rentous ja muoto hajoaa tällaisessa, mutta tämä korostaisi minusta sitä budoa, taistelutaidon harjoitusta. Eihän judokilpailussakaan heitot näytä samalta kuin katassa. Lisäksi esimerkiksi atemeiden treenaaminen siten, että ne tosiaan horjuttavat/irrottavat uken otteen, olisi minusta tärkeää. Mutta jos kaikki treenikaverit ovat sitä mieltä, että atemissa ei tehdä kontaktia, niin voi olla treenikaverit kohta aika vähissä jos itse näin harjoittelee. Ja tokihan tämänkaltaisessa harjoittelussa uken pitää olla riittävän taitava, että ukemit onnistuvat ja kohtuus tulee tietty säilyttää että vahinkoja ei satu.
Tiedän, että aikidon tärkein päämäärä ei ole varsinainen käytännön taistelutaito. Mutta haluaisin, että se olisi silti enemmän taistelua kuin jotain aerobic-salien "body combatia". Kuinka muut harrastajat ovat ratkaisseet ristiriidan pehmeiden treenien ja toimivan kamppailun välillä? Pidättekö ylipäätään tärkeänä sitä, pystyykö tekniikan tekemään muualla kuin tatamilla löysään ukeen? Olenko ymmärtänyt aikidon väärin, onko se vain harmonian tavoittelua ilman mitään kamppailullista näkökohtaa?
Aikido on minusta erinomaisen hieno laji juuri siksi, että sitä voi treenata monella tapaa, mutta onko nykyään missään sellaisia treenejä, joissa olisi vähän oikean kamppailun henkeä? Mikä on oikea vastustuksen taso, jotta harjoittelu on mahdollisimman antoisaa?
Kommentteja kaivataan. Hyviä treenejä kaikille!
Aikidon harjoitusmetodit
5
1342
Vastaukset
- Kiinalainen horoskooppi
Sinulla on asiallista pohdintaa. Voisit hyvin jutella asiasta myös aikido-ohjaajasi kanssa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla myös kovempaa aikidoa. Pääkaupunkiseudulta löytyy seura valikoimaa. Aikidon treenaaminen on saanut sinut miettimään itseäsi, joka onkin kaiken edistymisen perusta. Sitten kun ymmärrät, mikä on rennon treenaamisen salaisuus, oletkin jo pitkällä.
- suomalainen
Voisitko kertoa mitä tarkoitat "kovemmalla aikidolla"?Tarkoittaako ehkä sitä,että tekniikat(heitot,atemit,lukot)vedetään kipurajoille?
- PiPi
suomalainen kirjoitti:
Voisitko kertoa mitä tarkoitat "kovemmalla aikidolla"?Tarkoittaako ehkä sitä,että tekniikat(heitot,atemit,lukot)vedetään kipurajoille?
Meikän kommentista sain sellaisen käsityksen että hän tarkoittaa kovemmalla tekniikalla sitä, että uke ei myötäile tekniikkaa ja mene siihen mukaan, vaan koittaa vastustaa sen minkä pystyy ja kenties yrittää tehdä vastatekniikkaa. Näin treenamisesta löytyisi ne heikot kohdat ymsyms. Että sillä tavalla itse ymmärsin meikän kommentin ja halun treenata.
- meikä
suomalainen kirjoitti:
Voisitko kertoa mitä tarkoitat "kovemmalla aikidolla"?Tarkoittaako ehkä sitä,että tekniikat(heitot,atemit,lukot)vedetään kipurajoille?
Kiitos asiallisista kommenteista. Tuli tässä niitä lukiessani mieleen, että minusta 'kovassa' harjoittelussa ei suinkaan ole tarkoitus käyttää enemmän voimaa ja tehdä atemeita vahingoittavasti, vaan ylipäätään saada uke liikkumaan (muuten kuin vapaasta tahdosta) halutulla tavalla jotta heiton voi tehdä.
Esimerkkinä käy hyvin shihonage. Joskus olen nähnyt joidenkin treenailevan shihonagea voimalla siten, että rento uke antaa nagen mennä sisään heittoon aivan passiivisesti, ja sitten nage paiskaa uken hyvältä hollilta lujasti tatamiin. Tämä on minusta riskialtis ja hyödytön tapa treenata lujaa.
Parempi tapa minusta olisi, että uke laittaisi hallitusti hanttiin alusta pitäen, mutta sitten kun heitto on viimeistä vaihetta vaille valmis, menisi ukemiin pehmeästi. Eihän se tatamiin paiskaamisen voima, vaan se heittoon pääseminen - sehän vaikeaa on.
Atemeista sen verran, että minusta ne voisi kovaa treenattaessa tehdä jonkinlaisella kontaktilla. Ei välttämättä päähän, mutta muualle kehoon kestää lyödä aika kirpsakasti ennenkuin tulee edes mustelmia, ja pienikin kirpaisu aiheuttaa reaktion, mikä atemin tarkoituskin on. Tai atemin voi tehdä esim. painamalla peukalolla solisluuhun, rintalastaan, 'litsarina', jne.. kaikki varmasti säpsäyttävät, mutta eivät vahingoita. Tämä on tietysti epämiellyttävää atemin vastaanottajalle, mutta tuo sen merkityksen paljon paremmin esille. Kaikki vain eivät tällaisesta treenaamisesta pidä.
Tämäntapaista vähän kovempaa jiyuwaza -tyyppistä treeniä tarkoitin kovalla treenaamisella.
- duto-budo
Kovempaaa Aikidoa harjoitellaan Daito-ryu-jujutsun nimellä, siinä tehdään kovia lukkoja ja pienimuotoisia lyöntejä ja potkuja, daito on enmmän Aikidoa, kuin modernia jujutsua, moderni jujutsu tähtää itsepuolustukseen, daito ja Aikido tähtäävät vanhojen tapojen ja perinteiden säilyttämiseen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?
Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?3554640Martinan aussikulta, missä?
Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!4763291- 752281
Pikkunaiselle terkkuja
Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi3451707Arto Satonen ja kokoomus 2020: Poliittiset virkanimitykset ovat koruptiota
2025: Kokoomus on junttaamassa Arto Satosta Kelan johtoon ohi pätevämpien hakijoiden. https://www.hs.fi/politiikka/art-2121621Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen
KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.1811620- 1061275
Voisiko olla jopa niin
Että kumpikin vähän pelkää totaalista heittäytymistä, koska tiedetään että se olisi menoa sen jälkeen. Samaan aikaan hal761260Saara Aalto ja Teemu Roivainen paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaus kietoi meidän kohtalomme..."
Oho! Ex-pari on palannut yhteen musiikin merkeissä. He tekevät Rakkaustarina-nimeä kantavan 20-vuotisjuhlakiertueen syks121167K&T: Harvinainen haastattelu: Susanna Laine avaa suhdetta Petri Nygårdiin: "Olin sinkku vuosia..."
Susanna Laine ei ole kertonut suhteestaan Petri Nygårdiin (Petri Laurila) julkisuudessa juurikaan. Aktiivisesti sosiaali81132