marsun raskaus

timi

Meillä on marsu tyttö raskaana. Kaipaamme neuvoja ja vinkkejä miten "hoidetaan" tulevaa mammelia. Haluaisimme teidän neuvoja ja vinkkejä:) Kokemusta kyllä marsuista monelta vuodelta, mutta raskaus on ensimmäinen;)

25

6316

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voi ei.

      minkätakia teetit marsun raskaaksi, jos et ole lukenut siitä yhtään? no eipä tuota enää peruakkaan voi, mutta neuvoja en osaa antaa. olisi kannattanut lukea jo ennen raskautta marsujen synnyttämisestä, sillä tuo ei ole leikinasia.

      • Timi

        Ei ole ongelmia hoidosta, mutta haluan vain vinkkejä ja pieniä tietoja:)olen kyllä lukenut asiasta, mutta haluan kuulla muidenkin kokemuksia asiasta.


      • .....

        elele vaan marsusi kanssa niin kuin ennenkin mutta anna sille ylimääräistä vitamiinia ja älä nostele sitä häkistä loppuaikana kuin vain häkin siivouksen ajaksi ettei tuleville poikasille satu mitään.onnea vaan sinulle pienokaisten odotukseen jotka ovat tosi ihania!!!


      • ...

        Tuskin kukaan koskaan tietää kaikkea marsun hoidosta. Aina saa kysyä, joten ei tarvitse heti alkaa valittamaan, vaikka kieltämättä marsuista pitää tietää tarpeeksi ennen kuin alkaa suunnittelemaankaan pikkumarsuja. Mutta emmehän me voi tietää kuinka paljon hän tietää.


      • marsun rakastaja
        Timi kirjoitti:

        Ei ole ongelmia hoidosta, mutta haluan vain vinkkejä ja pieniä tietoja:)olen kyllä lukenut asiasta, mutta haluan kuulla muidenkin kokemuksia asiasta.

        marsun poikaseen EI saa koskea vastakun viikko syntymisenjälkeen ja emon imettämistä ei saa häiritä ettei se lopeta koko imettämistä :))


      • Fannipala
        marsun rakastaja kirjoitti:

        marsun poikaseen EI saa koskea vastakun viikko syntymisenjälkeen ja emon imettämistä ei saa häiritä ettei se lopeta koko imettämistä :))

        Sun viestis oli jo vanha, mutta voi kyllä niihin poikasiin saa koske vaikka heti synnyttyä :) pitäähän niiden painot saada ylös ja tarkastettua muutenkin että kaikki on ok!


    • ...

      Vaikka naaras marsu tulee sukukypsäksi jo 5-6 viikon ikäisenä ja uros noin kuukautta myöhemmin, kannattaa ensimmäiset poikaset teettää vasta 7-10 kuukauden ikäiselle naaraalle. Enää vuoden ikäiselle marsulle ei kannata ensimmäisiä poikasia teettää, koska naaraan lantioluut ovat luutuneet kiinni, eikä poikaset mahdu enää syntymään, se voi koitua kuolemaksi sekä emälle että poikasille. Naaraan tulee olla kaikin puolin terve ja hyväkuntoinen jotta sillä kannattaa poikasia teettää.
      Urosta valitessa kannattaa ottaa huomioon uroksen koko, uros ei saa olla naarasta kovin paljoa isompi ettei poikasista tule liian suuria naaraalle synnytettäväksi. Uroksen olisi hyvä myös olla yli 4 kuukauden ikäinen.

      Naaraalla on kiima noin 14-18 päivän välein. Uroksella ei ole mitään kiima aikoja vaan on ns. aina valmis. Jotta Naaras varmemmin tulisi tiineeksi kannattaa urosta ja naarasta pitää yhdessä parin kiiman ajan. Uros tulee ottaa pois naaraan luota ennen poikasten syntymää, koska naaras tulee kiimaan heti poikasten syntymän jälkeen. Naaraalle ei ole hyväksi saada uutta pentuetta heti toisen perän.

      Naaras kantaa poikasiaan 68-72 vuorokautta, eli noin pari kuukautta. Yleisin poikasten lukumäärä ensisynnyttäjällä on 1-4, mutta poikasia saattaa tulla myös enemmän.

      Kantoaikana naaraan tulee saada c-vitamiinia tupla annos, sekä myös kalkin saanti on turvattava rapsuttamalla kalkkikivestä jauhoa tuoreen ruoan joukkoon. Naaras tarvitsee kantoaikana omaa rauhaa, eikä sitä kannata turhaa stressata. Turhaa nostelua tulisi myös välttää. Naaras tarvitsee liikuntaa ihan samalla tavalla kuin ennenkin.

      Viimeisten tiineys viikkojen aikana tiineysmyrkytys riski on suurimmillaan.
      Naaras ei rakenna pesää synnyttääkseen poikaset siellä, vaan synnyttää poikaset vaikka keskellä häkkiä. Naaras synnyttää yleensä silloin kun on rauhallisinta, eli yöllä, taikka päivällä kun kotona ei ole ketään. Marsu saa yleensä synnytyksen hoidettua itsekin hyvin mutta jos olet läsnä synnytyksessä, eikä naaras saa poikasia ponnistettua ulos voit varovasti auttaa emoa vetämällä poikasta ulos.

      Marsu lapsoset syntyvät täysin kehittyneinä, niillä on karvapeite, niiden silmät ovat auki ja ne liikkuvat sekä ääntelevät heti syntymän jälkeen. Marsun poikaset painavat n.40-100grammaa, toki vähemmän/enemmänkin voi niillä painoa olla.

      Emon maidon tuottaminen kannattaa tarkistaa poikasten syntymän jälkeen puristamalla varovasti nisästä niin että tippa maitoa tulee näkyviin.

      Poikaset kannattaa myös tarkistaa syntymän jälkeen, että kaikki ruumin osat ovat oikeilla paikoillaan ja muutenkin kaikki on hyvin. Ennen kuin koskee poikasiin, kannattaa hieroa käsiä häkin puruissa jotta niihin tarttuu emon haju.
      Poikaset rupeavat jo muutaman ensimmäisen elinpäivänsä aikana syömään heinää kuten emonsa. marsu lapset viihtyvät myös paljon emonsa nisillä ensimmäisten viikkojen aikana. Emolla on vain kaksi nisää ja joskus saattaakin käydä niin että esim. triosta kaksi ovat useammin imemässä ja se yksi jääkin sitten vaille maitoa, ja jää pienemmäksi ja heikommaksi kuin sisaruksensa. Emo imettää poikasiaan muutaman viikon, joskus jopa 4-5 viikkoakin. Poikaset kannattaa vieroittaa emostaan 4-5 viikon ikäisinä ja ne voi luovuttaa aikaisintaan 5-6 viikon ikäisinä uusiin koteihin.

      Yleensä poikasten hoitoon ei tarvitse puuttua, vaan emo hoitaa itse poikasensa. Jos vuorokauden kuluessa ei emolta ole tullut maitoa pitää aloittaa poikasten ruokkiminen keinomaidolla. Keinoruokintaan voi käyttää esim. kissan pennuille tarkoitettuja korvikkeita tai ihmislasten äidinmaidonkorviketta jota on laimennettu puhtaalla keitetyllä vedellä. Maito tulee aina tarjota kädenlämpöisenä ja lusikasta. Poikanen kyllä oppii litkimään siitä jos on tarpeeksi nälkäinen. Älä käytä ruiskua tai pipettiä. Poikanen voi tukehtua siihen. Ruokaa tulee tarjota 2 tunnin välein.

      Ruokinnan jälkeen sinun tulee auttaa poikasta ulostamaan, kuten emo tekisi. Siihen tarkoitukseen käy lämpimässä vedessä kostutettu pumpulipuikko jolla imitoidaan emon nuolemisen liikkeitä. Tämä saa aikaan ulostamisrefleksin ja poikanen tekee pipanan tai kaksi.

      ( http://koti.mbnet.fi/kuikut/ )

    • Milla

      Lisääntymisestä:
      Naaras on sukukypsä jo muutaman kuukauden iässä, mutta silloin se ei ole vielä valmis emoksi. Sopiva astutus ikä on naaraan koosta riippuen 6-8 kuukautta, sillä jos naaras on yli vuoden, sillä on suuri riski menehtyä synnytykseen. Naaraan kiima on noin 14 vuorokauden välein, ja kantoaika on noin 68-72 vuorokautta. Kantava naaras tarvitsee tavallista enemmän c-vitamiinia, sekä lisäksi glukoosia ja magnesiumia. Monipuolisesta ruokinnasta on huolehdittava.

      Poikasia syntyy yleensä 1-5, ensisynnyttäjillä poikuekoko on yleensä pienempi kuin jo synnyttäneillä naarailla. Poikaset vieroitetaan noin 5 viikon ikäisinä, etteivät urospoikaset astu emoaan. Naaraspoikaset voivat olla yhdessä emonsa kanssa myös myöhemmälle iälle. Luovutusikä on aikaisintaan 6 viikkoa. Poikaset syntyvät täysin kehittyneinä, mutta ovat silti riippuvaisia emostaan vieroitusikään saakka, sillä vaikka poikaset syövät jo ensi hetkistä alkaen samaa ruokaa kuin emonsa, ne tarvitsevat emon maitoa selviytyäkseen.

      Marsun tiineys, synnytys ja poikasten hoito:
      Marsujen poikasten teettämisessä on aina olemassa riskejä. Useat ihmiset sanovatkin marsujen synnytysten olevan jyrsijämaailman vaikeimpia. Tärkeää on ajatella, haluaako varmasti riskeerata marsunaaraan hengen? Toisaalta taas marsuemon poikasten hoito ja niiden kasvaminen ovat yksi maailman kauneimmista asioista. Marsut kuikuttavat ja kurisevat hellästi toisilleen ja poikaset seuraavat emoaan kuin tiput kanaemoa… Mutta ennen tätä ihanaa aikaa, on tiedettävä miten marsun tiineys etenee. Ja ennen kaikkea on löydettävä hyväkuntoinen ja kokoinen, oikean ikäinen naaras. Ja tietenkin sille samat kriteerit täyttävä kumppani.

      Marsunaaras tulee sukukypsäksi jo muutaman kuukauden iässä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että naaras olisi valmis tulemaan äidiksi! Kyllähän me ihmisetkin pystymme hankkiutumaan raskaaksi jo teini-iässä, mutta vain harvat haluavat synnyttää ja hoitaa lapsia 13-15 -vuotiaana… Marsulle siis ”oikea” aika teettää ensimmäinen poikue on silloin, kun se on yli 6kk mutta alle 12kk. Pieni kokoisella naaraalla ei kannata teettää poikasia ollenkaan. Myös liian lihaville naaraille synnytys on usein vaikea. Ihanne naaras on noin 1000g, hyväkuntoinen ja mukavan luonteinen. Uros tulisi olla vähintään 4kk, mieluiten enemmän. Liian nuorella uroksella kasvu voi viivästyä jos se vain pyörii naaraan ympärillä.

      Marsunaaraan kiima on noin parin viikon välein, yleensä se alkaa iltapäivällä ja jatkuu yön. Urosta kannattaa pitää naaraan kanssa ainakin siihen asti kunnes pystyt näkemään vatsan suurenemisen. Ainakin 4-5 viikkoa olisi hyvä aika, sillä silloin naaraalla on ehtinyt olla kiima n. 2 kertaa. Aina naaras ei tule tiineeksi ensimmäisellä, eikä toisellakaan kiimalla. Tiineys kestää noin 67-72 päivää, ja poikasten liikkeet tunnistaa loppuraskaudessa helposti. Marsunaaraan maha kasvaa huomattavasti, joten yleensä tiineyden pystyy tiineyden loppuvaiheessa silmin havaitsemaan. Naaraan liiallista nostelua tulisi välttää viimeisten viikkojen aikana. Kuitenkin se kaipaa liikkumista kuten muutenkin. Ruoka maistuu mammalle hyvin, ja c-vitamiinin saanti on erittäin tärkeää. Sen annostus kasvaa noin kaksi/kolmikertaiseksi.

      Veteen tulisi laittaa viimeistään viimeisen parin viikon aikana glukoosia ja magnesiumia estämään raskausmyrkytys. Hyviä valmisteita ovat Aptuksen Nutrisal Plus sekä magnesiumoksidi/-klorodi, joita saa apteekista. Raskausmyrkytyksen riski on siis suurimmillaan pari viikkoa ennen synnytystä sekä viikko synnytyksen jälkeen. Sen oireita ovat ruokahaluttomuus, liikkumishaluttomuus, turkki on pörröllä, marsu voi kuolata, laihtuminen, lopuksi kouristukset.

      Jos marsun tiineys etenee onnistuneesti, voit tunnustella marsun synnytyksen alkamista sen lantion luista. Jos ne ovat avautuneet hiukan, on synnytys kohta valmis alkamaan. Usein marsu synnyttää aamuyöstä, mutta kaikkina vuorokauden aikoina se on mahdollista. Ota uros naaraan luota pois viimeistään kun huomaat että naaras aikoo synnyttää, ettei uros astu naarasta heti uudelleen! Se on useimmille naaraille liian raskasta. Ponnistusvaihe kestää muutamista minuuteista muutamiin kymmeniin minuutteihin poikasten lukumärästä riippuen. Jos marsu synnyttää hyvin kauan, ponnistelee tuskaisena ilman että poikasia näkyisi, on aika puuttua synnytyksen kulkuun. Muuten ei kannata sekaantua, ettei naaras häiriintyisi! Soita eläinlääkärille, jos huomaat ongelmia! Marsun synnytys on ohi, kun viimeinenkin vauva on puhdistettu, ja usein silloin emo alkaa taas syömään.

      Marsuja syntyy kerralla 1-6 korvaparia. Usein ensisynnyttäjät saavat 1-3 poikasta. Marsut syntyvät ns. valmiina, eli niillä on turkki, silmät auki ja ne liikkuvat ja ääntelevät lähes heti syntymän jälkeen. Poikaset painavat tavallisesti noin 80-110g, mutta isompia/pienempiäkin voi syntyä. Usein viimeistään toisena tai kolmantena elinpäivänään ne jo maistelevat tottuneesti heinää emonsa mukana. Marsu vauvat viihtyvät yleensä ensimmäisiä viikkoja paljon emonsa nisillä, joita on siis 2 kappaletta. Joskus esim. trion heikoin pentu jää vähimmälle maidolle, koska nisiä ei riitä kaikille saman aikaisesti ja muut kaksi imevät suurimman osan ajasta. Maitoa erittyy koko ajan kun naarasta imetään, ja poikaset imevätkin ainakin parin viikon ikään saakka. Kun syntyy vain yksi poikanen, se on usein suuri kokoinen ja kehittyy nopeasti, ja imee vain muutamia viikkoja. Joskus marsu poikaset imevät jopa 4-5 -viikkoisiksi saakka.

      Vaikka poikaset syövätkin lähes heti myös kiinteää ruokaa, ne tarvitsevat silti muutaman viikon ikäisiksi emonsa maitoa ja huolen pitoa. Sopiva vieroitusikä uros pennuilla on 5-6 viikkoa, ja naaraat voivat olla emonsa luona jopa koko elinikänsä. Aikaisintaan marsun saa vieroittaa 5-viikkoisena, mutta luovutus ikä on aikaisintaan 6 viikkoa, mieluiten enemmän! Poikasiin kannattaa koskea vasta kun emo touhuaa omiaan synnytyksen jälkeen, tai vaikkapa vasta seuraavana päivänä. Hiero käsiisi häkin puruja, että saisit naaraan hajun käsiisi. Ota varovasti poikanen käsiisi ja tarkasta että se jaksaa ponkia kädessäsi (”laittaa vastaan”) ja se on muutenkin pirteä. Tarkasta myös että sillä on 4 raajaa ja kaksi korvaa ja kaksi silmää. Sukupuolenkin näet jo heti. Naaraan sukupuoliaukko on kuin y-kirjain ja uroksen kuin i-jossa on piste päällä. Jos et ole varma, voit verrata marsujen sukuaukkoa toisiinsa, jos pentuja on enemmän kuin yksi. Tietenkin voi olla että pentueessa on vain naaraita, tai vain uroksia… Käsittelyyn pentuja kannattaa totuttaa jo muutaman päivän ikäisinä, aluksi ihan pieniä hetkiä kerrallaan.

      Marsu emon ja poikasten monipuolinen ruokinta on tärkeää, ja voit antaa ruokaa vapaasti, jakaen annostelu kerrat 3-4 kertaan päivässä. Häkin siivous tulisi tapahtua ainakin pari kertaa viikossa, ja veriset purut voit poistaa lähes heti synnyttämisen jälkeen.

      ( http://www.mimosan.cjb.net/ )

      • *murr*

        Milla ethän ole kopioinut tuota tekstiä netistä??!!
        nimittäin yhdellä sivulla on samat asiat!
        tiesitkös että se on rikos???


      • ..............................
        *murr* kirjoitti:

        Milla ethän ole kopioinut tuota tekstiä netistä??!!
        nimittäin yhdellä sivulla on samat asiat!
        tiesitkös että se on rikos???

        minäkin olen nähnty samat asiat yhdellä marsu sivulla.tai no kahdella.. tuossa linkissä ja sitten yhdessä toisessa mikä on ollut varmaan ennen noita sivuja!


      • ..............................
        .............................. kirjoitti:

        minäkin olen nähnty samat asiat yhdellä marsu sivulla.tai no kahdella.. tuossa linkissä ja sitten yhdessä toisessa mikä on ollut varmaan ennen noita sivuja!

        lisään;
        paitsi olet lopettanut sivut mikä on todella tyhmää! >:(


    • Nea

      Sukukypsyys ja astutus:
      Marsutyttö tulee sukukypsäksi 4-5-viikkoisena, mutta se ei ole vielä valmis saamaan poikasia, koska se on itsekin vielä lapsi. Jos naaras tulee kantavaksi liian nuorena ja vaikka odotusaika menisikin hyvin, lastenhoito on vielä pikkuneidille liian suuri rasitus, sillä tuolloin se tarvitsee kaiken energian omaan kasvamiseensa.

      Marsupoikueen teettämistä kannattaa harkita vakavasti, sillä entä jos et saakaan poikasia myytyä? Tytöt voivat elää äitinsä kanssa vaikka koko elämänsä, mutta pojat on parasta erottaa emosta jo 5 viikon iässä, jolloin ne alkavat pian kosiskella emoaan. Viimeistään kahdenkuukauden iässä ne onkin jo erotettava myös toisistaan, jos ne alkavat tapella verisesti! Kaikki eläinkaupat eivät kohtele eläimiään hyvin, eivät joko välitä tai ymmärrä. Kasvattajalla voi mennä lähes 10 vuotta, ennen kuin hän on päässyt niin hyvään maineeseen, että yhtään poikasta ei tarvitse myydä eläinkauppaan. Lisäksi marsuille syntyy eniten urospoikasia, joita on ihmisten ennakkoluulojen vuoksi joskus vaikea saada myydyksi. Kaikki eivät tiedä, että nimenomaan urokset ovat tasapainoisen luonteisia ja ihmisrakkaita otuksia.

      Ensimmäinen poikue teetetään aikaisintaan naaraan ollessa 6 kuukautta vanha. Emon on oltava tietenkin ehdottoman terve, ettei se tartuttaisi myös tulevaa isää tai lapsiaan. Jos marsu on hyvin pienikokoinen tai laiha, kannattaa antaa sen ensin vähän saada lihaa ympärilleen, muuten se saa helposti keskenmenon tai ei jaksa hoitaa poikasiaan kunnialla loppuun asti. Ja mikäpä kiire sillä olisi, ensimmäinen poikue pitää saada ulos viimeistään vasta ennen n. 12kk ikää, jos lapsia täytyy hankkia ollenkaan.

      Jos ensimmäisen poikueen teettäminen venyy liian myöhäiseksi, naaraan lantio on jo jäänyt sen verran tiukaksi, etteivät poikaset välttämättä tule ulos turvallisesti. Sen vuoksi kannattaa hankkia uros ensin kasvamaan, koska niillä ei ole yläikärajaa ”ekalle kerralle”, jos pariskunnan hankkimiseen menee aikaa.

      Poikueet rasittavat kovastikin emoa ja raskaus voi olla jopa vaarallinen, raskausmyrkytys ei ole nimittäin mikään harvinainen ongelma, se johtaa oikeastaan aina kuolemaan ja voi iskeä vielä poikasten synnyttyäkin. Siksi yhdelle naaraalle kannattaa teettää vain korkeintaan 1-2 poikuetta vuodessa, koska poikueillakin on oltava niin paljon väliä, että naaras on täysin palautunut entisiin mittoihinsa ja toipunut kunnolla.

      Uroksen iällä ja koolla ei ole suurempaa merkitystä, kunhan se on sukukypsä. Tietenkin virallisen tason poikasia teetettäessä kannattaa ottaa huomioon, että pienikokoinen isä voi saada pienikokoisia poikasia… Lisäksi alle 6kk uroksen kasvu saattaa hidastua, jos se kiinnittää kaiken energiansa vain kosiskeluun.

      Naaraita voi olla useita yhtä urosta kohti, mutta uroksia voi olla samassa häkissä pentupuuhissa vain yksi. Pentuaikana naaraat voivat hermostua suuremmissa kuin kuuden hengen laumoissa, jos ne eivät ole laumaelämään tottuneet ja jos koko konkkaronkka laitetaan samalla uroksella tiineeksi, joku jää helposti urokselta huomioimatta.

      Kiima:
      Ensin naaras on kuitenkin saatava kiimaan ja se voi viedä aikaa, joten uros on laitettava naaraan/naaraiden kanssa oikein asumaan, jopa kuukausiksi. Monesta marsusta huomaa vasta viime tipassa, että poikasia on tulossa, sillä marsut ovat muutenkin pyöreitä, poikasia syntyy vähän ja ne voivat olla erityisen pienikokoisia. Joskus naaraasta voi nähdä, että se on kiimassa. Silloin se yrittää kosiskella ja astua muita naaraita. Tai muut marsunaaraat astuvat tai kosiskelevat sitä. Marsu on kiimassa noin parin viikon välein. Yleensä sitä ei kuitenkaan mitenkään huomaa, ellei ole tarkkasilmäinen tai jos marsuja on paljon tai naaras on yksin häkissä.

      Kaikista helpointa on, jos marsun näkee selvästi olevan kiimassa. Tällöin naaraan tarvitsee olla uroksen häkissä vain esim. vuorokauden. Sen jälkeen sen voi palauttaa takaisin alkuperäiseen kaveriporukkaan ilman nahinoita.

      Tiineys:
      Marsuemo odottaa poikasia n. 2 kuukautta. Tänä aikana sen on saatava juomaveteen tupla-annos C-vitamiinia, sen lisäksi voi antaa nokare magnesiumia estämään raskausmyrkytystä, liikaa valkuaista tulee yrittää jonkin verran välttää raskausaikana samasta syystä, sekä antaa apteekin Nutrisal jauhetta, joka pitää nestetasapainon vakaana. Magnesiumin käyttöä voi vähentää poikasten synnyttyä, mutta muita kannattaa halutessasi jatkaa koko imetysajan.

      Jos marsunaaraat ovat hyvässä sovussa ja kämppiksiä jo ennestään ja molemmat saavat poikasia, ongelmia ei yleensä tule. Jos taas toinen ei saa vauvoja ollenkaan tai ne syntyvät vasta paljon myöhemmin, se voi omia toisen äidin poikaset. Joskus taas naaraat voivat olla niin mustasukkaisia lapsistaan, että alkavat kiusata toisia naaraita. Silloin marsut on parasta erottaa. Isäkin otetaan pois häkistä viimeistään, kun poikaset syntyvät, sillä se voi astua emon uudelleen melkein heti synnytyksen jälkeen, mikä on emon terveydelle vaarallista.

      Jos naaras on asunut uroksen kanssa jo pitemmän aikaa ennen kuin tiineys on havaittu, sitä ei yleensä pysty palauttamaan alkuperäiseen laumaansa ilman tappelua. Koska kaikkea stressiä on odotusaikana vältettävä, emolle kannattaa varata oma yksityinen häkki, jossa se saa saattaa lapsensa maailmalle ilman kärhämöintejä. Toki naaraan voi palauttaa alkuperäiseen laumaansa tai yhdistää muihin odottaviin naaraisiin, jos se käy tappeluitta.

      Kun marsu odottaa poikasia, sen nostamista tulee välttää ja silloinkin käsitellä varovasti, etteivät vauvat vaurioidu. Marsua ei myöskään voi viedä näyttelyyn odotus- tai imetysaikana.

      Synnytys:
      Lapset syntyvät karvaisina, hampaat suussa ja niiden silmät ovat jo auki. Emo ei häiriinny katselijoista synnyttäessään, kunhan se saa olla rauhassa omassa häkissään. Marsu ei tarvitse pesämökkiä edes synnytykseen. Synnytykseen saa sekaantua vasta sitten, jos emo ei ymmärrä aloittaa vauvojensa nuolemista. Silloin sikiökalvo nypätään ensimmäisenä pois nenän edestä ja vauvoja hierotaan pyyhkeellä. Yleensä emo kuitenkin alkaa hoitaa poikasiaan normaalisti. Poikasia voi ja kannattaa kosketella heti, kun ne ovat kuivuneet, että ne leimautuisivat ihmiseenkin. Anna niiden kuitenkin rauhassa myös imeä ja leimautua emoonsa! Pian marsuvauvat jo juoksevat pitkin häkkiä ja opettelevat syömään oikeaa marsunruokaa.

      Marsulla on vain 2 nisää, joten poikasiakin syntyy tavallisesti vain 2-3. Voi tulla neljäskin, jopa useampi tai vain yksi. Satiinimarsut kuitenkin saavat useita heiveröisiä poikasia.

      Marsusta näkee heti vastasyntyneenä, onko se tyttö vai poika, mutta sukupuolen erottaminenkin vaatii aluksi harjoittelua. Poikia syntyy huomattavasti enemmän, eli yhdessä poikueessa saattaa olla pelkästään poikavauvoja, mikä hämää aloittelijaa. Sukupuolta määriteltäessä kannattaa ottaa huomioon, että molemmilla on nisät ja molempien sukupuolielimet muistuttavat Y-kirjainta. Urospoikasella on Y:n yläpuolella piste, eikä Y ole niin selvä kuin naaraspoikasella, pikemminkin i. Aikuisen kohdalla sukupuolen erottaminen on helpompaa, kun uroksella on jo kunnon kivekset.

      Poikaset oppivat syömään hyvin pian synnyttyään kiinteää ruokaa, mutta ne imevät noin 5-6 viikkoa, jonka jälkeen ne ovat luovutusikäisiä. Silloin marsunpoikasilla on hurjasteluikä, joten ne pinkovat karkuun kuin sukkulat kaikesta käsittelystä huolimatta. Poikkeuksia on, esim. poikaset, joita ihminen on joutunut hoivaamaan emon puolesta (jos se on kuollut) tai apuna (jos maitoa ei tule tarpeeksi), kiintyvät ihmisiin paremmin. Aiheettomasti poikaselta ei kuitenkaan saa riistää emoa.

      Imetys:
      Marsulla on kaksi nisää, joista poikaset imevät vuorotellen. Joskus tietenkin voi syntyä heikompia poikasia, jotka eivät opi imemään ollenkaan tai jotka eivät muuten pärjää kilpailussa. Terveet poikaset kuitenkin oppivat imemään ihan tuosta vaan eikä niillä ole ongelmia saada tarpeeksi maitoa.

      Imettäessään marsu ei makaaa kyljellään kuin kissa tai koira vaan seisoo/istuu jaloillaan ja poikaset ovat sen mahan alla lämpimässä. Imettäessään emo tavallisesti puhdistaa poikasia tai pureskelee heinän kortta. Marsuemot saattavat vaikuttaa aika holtittomilta, koska ne saattavat kesken imetyksen lähteä muualle tallustelemaan ja saattavat astua poikasen päällekin. Poikaset oppivat kuitenkin hyvin äkkiä juoksemaan emonsa perässä.

      Jos samassa häkissä on useampia emoja, ne tekevät yhteistyötä imettämisen suhteen, eli poikaset imevät vähän miltä emolta sattuu. Marsut saattavat joskus jopa adoptoida orvoksi jääneitä poikasia, vaikka ne olisivat jopa kotoisin eri häkistä.

      Orpo poikanen:
      Jos marsunpoikanen jää orvoksi, sen voi yleensä adoptoida toinen marsuemo, jolla on suunnilleen samanikäisiä poikasia. Jos tämä ei ole mahdollista, poikasella on kuitenkin hyvät mahdollisuudet selvitä, kun sitä ruokitaan parin tunnin välein vauvojen porkkanapiltillä, johon on lisätty C-vitamiinia.

      Kahden millin ruiskulla poikasen suuhun ei tule liikaa pilttiä kerralla, mutta ruokaa voi antaa niin paljon, kuin poikasen saa syömään. Myös, jos emo ei voi pitää lapsestaan tarpeeksi hyvää huolta, poikaselle voi antaa pari kertaa päivässä porkkanapilttiä. Myös koiraemon maidonvastiketta käytetään ja siitä on tullut hyviä tuloksia. Maidossa on kuitenkin se vaara, että ruiskulla annettuna poikanen voi vetää sitä keuhkoihin. Piltti on painavampaa, joten se ei ole kovinkaan tavallista. Maitoa voi toki antaa lusikalla, mutta poikanen ei syö lusikasta niin paljon, kuin sille voi ruiskulla antaa.

      Jos marsu on jäänyt ihan orvoksi, sille täytyy kuitenkin hankkia marsunmalli. Hyvä tällainen on esim. juuri luovutusikäinen marsutyttö, joka ei nuoren ikänsä takia ala kiusata pikkuipanoita.

      Luovutus:
      Marsunpoikasen luovutusikä on keskimäärin 5 viikkoa. Useimmissa tapauksissa poikasen on ehdottomasti oltava vähintään 5 viikon ikäinen myytäessä. Mieluiten 6, sillä marsut imevät yleensä vähintään 5-viikkoisiksi ja sen jälkeen poikaset on hyvä laittaa eri häkkiin itsenäistymään, mielellään viikoksi, jolloin ne eivät pääse nisälle. On tietenkin joskus poikasia, jotka voi luovuttaa jo vähän vajaa 5-viikkoisena, mutta niin kannattaa tehdä vasta, kun on varmasti tarpeeksi kokemusta, että osaa määritellä poikasen itsenäisyyttä.

      Jokainen ylimääräinen kotona vietetty päivä kasvattajansa seurannassa on ostajan etu, vaikka tämän on sitä joskus hyvin vaikea uskoa. Monet haluaisivat poikasen välttämättä jo alaikäisenä. Onkin totta, että jotkut varhaiskypsät urokset on pakko erottaa emosta ja siskoista jo neliviikkoisena, mutta sitä kannattaa välttää mahdollisimman pitkään.

      Älä myy sairasta tai vielä liian pienikokoista marsua, ja anna uudelle omistajalle tarpeen mukaan hyvät hoito-ohjeet sekä sukupaperit. Katso ennemmin millainen hoitaja ostajasta luultavasti tulee, kuin millainen nippu hänellä on rahaa kädessään. Ellet tiedä, että tulevalla omistajalla on kotona samaa ruokaa, kuin mitä marsunpoikanen on tottunut syömään, anna pussillinen tuttua ruokaa mukaan. Muuten varsinkin ainoaksi häkkinsä asukkaaksi tuleva poikanen voi pitää nälkälakkoa.

      (Lähde: http://anemones.cjb.net )

    • timi

      Kiitoksia neuvoista, meille syntyi viime yönä neljä tervettä marsu vauvaa, joista kaikki voi hyvin ja samoin äiti:) hyvin pärjätään ja tepsutellaan.

    • tääonvanhakessamutta

      Meille syntyi 5 viikkoa sitten 4 pikku-marsua, täysin terveitä, mutta emolla oli vähän vaikeuksia saada viimeinen ulos, joten autoin vähäsen vetämällä varovasti pikkuista ulos(;

    • Marsu hyyppä

      Marsuni on raskaana mutta ei ole synnyttänyt vielä vaikka raskausaika meni jo aikoja sitten! Mitä teen?

      • krogjerogj

        odota rauhallisesti ja tarkkaile kyllä ne sieltä kohta tupsahtaa! Onnea


      • Sedä

        Niin, tai sitten kuolee marsu ja poikaset. Mitäpä jos soittaisit lääkärille? ;) Riippuu toki vähän mikä on "aikoja sitten".


      • marsu hyyppä
        Sedä kirjoitti:

        Niin, tai sitten kuolee marsu ja poikaset. Mitäpä jos soittaisit lääkärille? ;) Riippuu toki vähän mikä on "aikoja sitten".

        Juu ehkä vähän meni yli toi aikoja sitten ;D


      • marsu hyyppä
        marsu hyyppä kirjoitti:

        Juu ehkä vähän meni yli toi aikoja sitten ;D

        Marsuni pitäisi kyllä jo synnyttää,mutta ei ole synnyttänyt...


      • Sedä
        marsu hyyppä kirjoitti:

        Marsuni pitäisi kyllä jo synnyttää,mutta ei ole synnyttänyt...

        Edelleen suosittelen että soitat eläinlääkärille ja kysyt. Soittaminen ei maksa mitään ;) Tai marsun kasvattajalle tms tietävälle marsuihmiselle, me täällä netissä ei voida tehdä mitään ,etenkään kun ei edes tiedetä kuinka paljon yli kantoaika on tms. taustatietoa.


      • marsu hyyppä
        Sedä kirjoitti:

        Edelleen suosittelen että soitat eläinlääkärille ja kysyt. Soittaminen ei maksa mitään ;) Tai marsun kasvattajalle tms tietävälle marsuihmiselle, me täällä netissä ei voida tehdä mitään ,etenkään kun ei edes tiedetä kuinka paljon yli kantoaika on tms. taustatietoa.

        Nyt synty =)


      • marsu hyyppä
        marsu hyyppä kirjoitti:

        Nyt synty =)

        Ne kuoli :(


    • Anonyymi

      Ihmiset apua!! Mulla on 2 tyttö marsua noin 3kk ja toinen niistä on ehkä raskaana... eläinlääkäri on 1vk päästä. Hänen maha on kasvanut silleen että sivulla on vähän niinkuin 2 palloa ja joiden sisällä liikkuu jotain.. mitä pitäisi tehdä?! En ollut aluksi tietoinen koko raskaudesta kun ostin ne faunattaresta epäilen että marsuni isä voisi olla.. mitä teen

      • Anonyymi

        Ensinnäkin otat nyt yhteyttä Faunattareen ja vaadit heitä vastuuseen. Joutuvat maksamaan sinulle ell kulut ja mahdollisesti jotain korvauksia, jos ovat vähääkään järjissään. Sinun on sieltä saatava myös tietää jotain isäehdokkaista.

        Tiineysmyrkytys on marsuilla todella iso riski. Sen aiheuttaa fruktoosin puute, joten sitä emon on nyt tärkeää saada varmasti tarpeeksi. Helpoiten homma hoituu päivittäisellä porkkanalla tai hedelmällä. Lisäksi C-vitamiinia on hyvä antaa normaalia enemmän sekä tietysti kasvatuspellettiä lähes rajattomasti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      85
      2237
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      17
      2234
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      11
      1579
    4. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      103
      1445
    5. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      92
      1366
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      149
      1228
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      256
      1027
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      63
      943
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      78
      899
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      173
      884
    Aihe