Kadonnutta puheluperinnettä

Finn mac Cool

Muistatteko... silloin kun vielä oli Valtionpuhelin ja käsivälitteiset kaukopuhelut...

Tunnettiin useita erilaisia puhelukategorioita, joista toiset toimitettiin nopeasti ja toiset vielä nopeammin. Hintakin määräytyi tietenkin sen nopeuden mukaisesti. Halvimpia olivat tietenkin tavalliset kaukopuhelut.

Mutta sitten oli vielä pikapuhelu, hätäpuhelu, salamapuhelu ja voimapuhelu. Näistä jollakin tyypillä oli mm. etuoikeus katkaista menossa oleva vakiopuhelu.

Muistaako joku vielä näitä puhelutyyppejä ja niiden ominaisuuksia? Erityisesti mielenkiintoani kutkuttaa tuo erikoinen "voimapuhelu" - tietääkö/muistaako joku siitäkin jotakin?

20

3094

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voi niitä aikoja. Keskus tuli noin puolen tunnin välein langalle kyselemään ”puhutaanko?”, ja muutenkin oli aika erikoista nykypäivän mittapuilla. Ainakin vielä 1970-luvun alussa oli sellaista.

      Muistamiani luokkia ovat tavallinen puhelu, pikapuhelu, erikoispikapuhelu, salamapuhelu ja hätäpuhelu, ja kiireellisyysjärjestys oli suunnilleen tuo. Hätäpuhelu oli muistaakseni normaalin puhelun hintainen mutta sen sai soittaa vain suunnilleen hengenhädässä. En tiedä, paljonko mahdollisuutta väärinkäytettiin.

      Voimapuhelu oli muistaaseni puhelu, joka koski voimansiirtoverkon vikaa – siis samantapainen kuin hätäpuhelu. Voimapuheluja kai saivat soittaa vain viranomaiset.

      Vanhoista puhelinluetteloista löytyisi varmaan tietoja puheluluokista, jos vain löydät niitä puhelinluetteloita jostakin ullakolta tms. Vanhasta, esimerkiksi 1950- tai 1960-luvun tietosanakirjasta voisi myös löytyä.

    • tokkiisa!

      Elin lapsuuttani 1950-luvun Kainuussa. Käsivälitteinen keskus. Puhelinnumerot 2- ja 3-numeroisia.

      Muiden piti olla silloin hiljaa, kun isämies soitti kaukopuhelua HELSINKIIN! Tärkeä paikka! Kaukopuhelussa oli ihan eri äänenpainetaso ja intensiteetti!

      Puhelinkojeessa (valmistaja: Siemens & Halske, Berlin) ei ollut edes numerolevyä (näppäimistöstä puhumattakaan). Induktorin kampi oli, eikä turhaan ollutkaan.

      15-tuhantisen paikkakunnan (nyt enää vajaat 11.000) keskuksessa pitkä rivi puhelunvälittäjiä (sentraali-Santroja) töissä.

      Muutos nykypäiviin nähden ei ole ihan vähäinen.

      • Fine van Brooklyn

        >Kaukopuhelussa oli ihan eri äänenpainetaso ja
        >intensiteetti!

        - Isi, miksi tuo setä puhuu niin isolla äänellä?
        - Hän puhuu kaukopuhelua.
        - No miksi hän ei käytä puhelinta?...


      • Takametsien Mies
        Fine van Brooklyn kirjoitti:

        >Kaukopuhelussa oli ihan eri äänenpainetaso ja
        >intensiteetti!

        - Isi, miksi tuo setä puhuu niin isolla äänellä?
        - Hän puhuu kaukopuhelua.
        - No miksi hän ei käytä puhelinta?...

        Tämä [tositapaus] on sattunut kännykkäaikana.

        - Topi.
        - Oletko pahassa paikassa?
        - Olen. Minä olen Taivalkoskella.
        - Tarkoitin että voitko puhua?
        - Aika huonosti - mulla on suu täynnä suolalihaa...

        --


      • q-samolainen
        Takametsien Mies kirjoitti:

        Tämä [tositapaus] on sattunut kännykkäaikana.

        - Topi.
        - Oletko pahassa paikassa?
        - Olen. Minä olen Taivalkoskella.
        - Tarkoitin että voitko puhua?
        - Aika huonosti - mulla on suu täynnä suolalihaa...

        --

        Taivalkoski - ainoa kaupunki missä sähkökatkokin on kulttuuritapahtuma!


      • En usko!
        q-samolainen kirjoitti:

        Taivalkoski - ainoa kaupunki missä sähkökatkokin on kulttuuritapahtuma!

        Taivalkoski esittelee sentään vielä itsensä nimellä "Taivalkosken kunta".

        http://www.taivalkoski.fi/Resource.phx/sivut/sivut-taivalkoski/index.htx

        Asukkaita alle 5000.

        Kuusamo (17000-18000 asukasta) toki käy kaupungista paremmin kuin moni muu.

        Itse vietän silloin tällöin kesäistä vapaa-aikaa Kuhmon kaupungissa. Oleskelulähiöstäni on matkaa Cityyn likimain viisi peninkulmaa. Pinta-alaltaan Suomen toiseksi suurimpaan (?) kaupunkiin on saatu mahtumaan asukkaita kaupungin oman ilmoituksen mukaan 10300.

        Pudasjärvi on pinta-alaltaan Kuhmoakin suurempi, asukasluvultaan samaa kaliiperia.


      • rikko
        Takametsien Mies kirjoitti:

        Tämä [tositapaus] on sattunut kännykkäaikana.

        - Topi.
        - Oletko pahassa paikassa?
        - Olen. Minä olen Taivalkoskella.
        - Tarkoitin että voitko puhua?
        - Aika huonosti - mulla on suu täynnä suolalihaa...

        --

        Olipa vitsi, he-he.


    • onneksi?

      Soitetaan Kotka Apteekkiin Helsingissä, ja kun vastataan niin kysytään että:

      -Onko siis kotka apteekissa?

      -Kyllä.

      -No päästkää se äkkiä ulos sieltä!

      • uerhioguer

        Sama tarina, mutta kyseessä Karhu-Apteekki.


      • Anonyymi

        Tai sitten se oli korttelin päässä oleva Joutsen-apteekki. Henkilökunta suhtautui vaihtelevalla huumorintajulla…

        - Onko joutsen apteekissa?
        - Ei ole. Hirvi on.
        - No päästäkää hirvi pois apteekista.
        (Myöhemmin kävi ilmi, että joku apteekin työntekijöistä oli Hirvi-niminen).

        - Onko joutsen apteekissa?
        - (Tiukka naisääni:) On. Ja jos yksikään kakara kerrankin vielä soittaa, niin se on sitten seuraavalla kerralla poliisikamariasia tietäkäät se ja kertokaa se koko kaupungin kakaroille!


    • Nostalgia

      Köyhemmillä ei vielä ollut puhelinta 1970-luvun alussa, kun olin teini-ikäinen. Naapurin kauppiasperheessä, jossa oli samanikäistä nuorisoa, oli kyllä puhelin, mutta vain vanhempien käyttöön.

      Kun vanhemmat lähtivät kesämökille viikonloppuisin, muistan, että näin jonkunlaisen munalukon naapurini puhelimessa, ettei nuoriso olisi päässyt soittelemaan. Silloin ei vielä tiedetty koodeista. Minusta heidän saituutensa oli ajattelemattomuutta, jos vaikka ambulanssia olisi tarvittu.

      Samassa perheessä näin elämäni ensimmäisen kahvinkeittimen.

      • ++++++++++

        En usko että Suomessa siihen aikaan oli vielä edes keksitty ambulansseja. Eikös siihen aikaan vielä juostu hakemaan naapurista autoa, millä sitten vietiin sairas lääkärin luo?


      • Oli se kauheaa
        ++++++++++ kirjoitti:

        En usko että Suomessa siihen aikaan oli vielä edes keksitty ambulansseja. Eikös siihen aikaan vielä juostu hakemaan naapurista autoa, millä sitten vietiin sairas lääkärin luo?

        Olen senkin itse kokenut. Olin yksin ja tuskien takia en edes kännykkää pystynyt lataaman. Ei auttanut muuta kuin ryömiä rappukäytävään ja oli luotettava heidän hyväntahtoisuuteensa.

        Syyskuun lopussa tulee 2 vuotta siitä karmeudesta.


    • Aave Maria

      Juuri oli kollegan kanssa puhetta näistä, miten puhelinliikenne on muuttunut sitten vuoden 1974 kun olin Valtionpuhelimen leivissä.
      Postitalon ylimmässä kerroksessa oli välitys-sali ja siellä monta sataa naista pitkien välityspöytien ääressä, jokaisella oma pöydänpätkänsä useine vipuineen ja valoineen - ja edessä reikäseinä, johon piuhoja tökättiin.
      Musta painava bakeliittiluuri päässä. Ja aina kun tietty punainen valo lehahti pöydässä palamaan, käännettiin vipua ja kysyttiin, että
      PUHUTAANKO VIELÄ. Muistaakseni 3 minuutin välein.

      Erityisen hienoa oli päästä välittämään AUTOpuheluita tai LAIVApuheluita. Silloin sai ruokatunnilla röyhistää rintaansa - että olen ollut AUTOPÖYDÄSSÄ.

      Olin myös numerotiedustelussa (020 ennen vanhaan),jossa numerot etsittiin ihan puhelinluetteloista. Jokaisella oli edessä Suomen puhelinluettelot ja niistä vikkelästi etsittiin kysytty numero. Kyllä siinä aakkoset tulivat tutuksi...

      Puheluthan piti tilata sieltä Valtion-Riks-numerosta ja sielläkin tuli istuttua. Puhelupyynnöt merkittiin pienelle valkoiselle kortille, joka sitten laitettiin pöytärivin edessä kulkevalle kapealle liukuhihnalle, jota pitkin se meni "jakeluun", jossa ne lajiteltiin
      maantieteellisesti ja pudotettiin pienestä luukusta putkipostia pitkin menemään välityspöytään.

      Voi voi voi kun löytäisi näistä jutuista jonkin artikkelin jostain lehdestä. Nykyajan mittapuun mukaan tämähän on käsittämättömän antiikiinaikaista, mutta mukava näitä on muistella.

    • Viisikymmenluvulla kesänviettopaikkakunnallamme oli naapuritalo ja toinen talo, runsaan viiden kilometrin päässä, kytketty samaan puhelinlinjaan. Käsivälitteinen keskus pirautti kerran, jos puhelu oli tulossa ensimmäiseen taloon, ja kaksi kertaa, kun puhelu oli tarkoitettu jälkimmäiseen taloon. Tiettävästi naapurit eivät kuunnelleet toistensa puheluja.

      • luuriko

        Silloinhan nimenomaan kuunneltiin toisten juorut ja koko kylä tiesi.


    • Hurri-Gan

      Puheluja ei tietenkään keskus saanut kuunnella, mutta Setraali-Santrat olivat yleensä perillä kaikesta, mitä kylällä tapahtui. Sven Delblancin Sörmlanti-sarjassa kylän puhelinkeskuksen hoitaja tunnettiin nimellä Tysta Mari (suomennoksessa Tuppisuu-Mari). Kerrankin jopa ihmeteltiin/liioiteltiin, että joku asia tapahtui nopeammin kuin Tuppisuu-Marin juorunlevitys. Tysta Marin otti sittemmin nimemerkikseen eräs arvostettu ruotsalainen kolumnisti.

      • Petterssonska

        Herkullista luettavaa tuo Sörmlanti-sarja! Vaikka on suomennettu, niin ei varmaan kovin tuttu laajemmalti Suomessa. Voisi hyvin verrata Linnan Pohjantähti-sarjaan ruotsalaisen yhteiskunnan kehityksen kuvaajana. Kiitos vinkistä, täytyypä lukea uudelleen 20-30 vuoden takaisen ensilukemisen jälkeen.

        Muistinvarainen, vähän itseäkin koskettava näyte: "Mikä se sellainen Weber on muka on (sukunimenä)? Tavallinen ruotsalainen on Svensson tai Johansson, korkeintaan Pettersson." :-)


      • Lukutoukatar
        Petterssonska kirjoitti:

        Herkullista luettavaa tuo Sörmlanti-sarja! Vaikka on suomennettu, niin ei varmaan kovin tuttu laajemmalti Suomessa. Voisi hyvin verrata Linnan Pohjantähti-sarjaan ruotsalaisen yhteiskunnan kehityksen kuvaajana. Kiitos vinkistä, täytyypä lukea uudelleen 20-30 vuoden takaisen ensilukemisen jälkeen.

        Muistinvarainen, vähän itseäkin koskettava näyte: "Mikä se sellainen Weber on muka on (sukunimenä)? Tavallinen ruotsalainen on Svensson tai Johansson, korkeintaan Pettersson." :-)

        En ollut ennen kuulullutkaan tuosta kirjailijasta. Nyt meni aamuyöhön, kun malttanut jättää kesken "Kertomus Sörmlannista" -teosta. Jotenkin mahtavaa kerrontaa, vakavaa ja huumoria hyvänä ja taitavana sekoituksena. Huh, lukunautinto.


    • Anonyymi

      Voimapuhelu oli juurikin se, jolla pystyttiin keskeyttämään käynnissä oleva puhelu. Näiden tarkoituksena oli yleensä jokin hätätilanne, että saatiin tärkeä tieto välitettyä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      141
      10346
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2954
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      205
      2794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2107
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1596
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe