Parilapannun tarpeellisuus ja hyvät sellaiset?

AnttiKu

Hei

Jaksaisiko joku kertoa aloittelijalle parilapannun tarpeellisuudesta,
terveellisyysnäkökohdista verrattuna tavalliseen paistamiseen ja muusta
oleellisesta? Tarkoitan siis hellalla keittiössä pidettävää pannua, en grillin osana käytettävää parilaa.

Onko parilapannu oleellinen osa keittiön perustarvikkeistoa vai onko se
"pidemmälle" ehtineen kiva lisäväline?

Mitä pariloita suosittelisitte? Mitä ominaisuuksia on syytä välttää? Mikä hyöty parilasta on, mitä haittaa?

t. Antti

18

14124

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Edgar J

      ,,,

    • nerokas ajatus

      mitä saavutetaan vrt. tasapohjapannuun.

    • Kiril

      liha sivellään ruokaöljyllä kun taas pannulla paistettaessa lisätään voita tai öljyä pannulle. Parilapannulla saadaan kaunis parilointikuvio. Paistinpannua käytettäessä voidaan paistamisen jälkeen valmistaa kastike johon pannulle valuneet nesteet antavat makua kastikkeeseen. Muutoin kai se on lähinnä makuasia kumpaa käyttää ja vaihteluhan aina virkistää.

      Pannuja pitäisi olla neljä. Parilapannu, valurautapannu, pinnoitettu pannu ja munakkaita varten oma pannu.

      Pariloimisessa on tärkeää oikea lämpötila. Liian kuuma parila polttaa lihan ja kalan ja liian kylmään taas tarttuu kiinni eikä siihen tule kaunista väriä eikä hyvää aromia.

      • samaa panuua

        lihalle ja kalalle??????????????????


      • ...

        Kattelin tossa ruotsin telkkarista Niklaksen ruokaohjelmaa, jossa teki kunnon pihviä parilapannulla. Sanoi että sellainen 2 sentin paksuinen pihvi vaatii 10min molemmin puolin ja lämpönä mittari keskiasentoon, koska ei saanut olla liian kuuma.


      • Olli
        ... kirjoitti:

        Kattelin tossa ruotsin telkkarista Niklaksen ruokaohjelmaa, jossa teki kunnon pihviä parilapannulla. Sanoi että sellainen 2 sentin paksuinen pihvi vaatii 10min molemmin puolin ja lämpönä mittari keskiasentoon, koska ei saanut olla liian kuuma.

        Että 20 minuuttia pihvin paistoon ? Huh huh mahtaa olla paksu pihvi tai sitten todella kypsä pihvi.
        Todellisuudessa kunnon pihviä ( entrecôte, sisä tai ulkofile ) paistetaan paksuudesta ja pannusta riippuen 2-5 min puoleltaan ja loppu kysytys ( 5-10 min ) tehdään uunissa. Näin saadaan nätti pinta, nesteet pysyvät sisällä ja lihan kypsyys on helppo hallita uunissa, kunhan asian oppii. Mutta pannulla 20 min, ja vielä mukamas kokki, minä olen todella pettynyt, näin voi tehdä esim porsaankyljyksiä mutta ei kunnon pihvejä.


      • Kiril
        Olli kirjoitti:

        Että 20 minuuttia pihvin paistoon ? Huh huh mahtaa olla paksu pihvi tai sitten todella kypsä pihvi.
        Todellisuudessa kunnon pihviä ( entrecôte, sisä tai ulkofile ) paistetaan paksuudesta ja pannusta riippuen 2-5 min puoleltaan ja loppu kysytys ( 5-10 min ) tehdään uunissa. Näin saadaan nätti pinta, nesteet pysyvät sisällä ja lihan kypsyys on helppo hallita uunissa, kunhan asian oppii. Mutta pannulla 20 min, ja vielä mukamas kokki, minä olen todella pettynyt, näin voi tehdä esim porsaankyljyksiä mutta ei kunnon pihvejä.

        että pihvejä laitettaisiin uuniin. Sisäfile kyllä laitetaan kokonaisena kevyen ruskituksen jälkeen uuniin, mutta että pihvikin?

        Kyllähän paistoajat pihville vaihtelevat riippuen siitä onko pihvi raaka, verinen, puoliraaka tai kypsä. Minulla ei ole kokemusta kypsän pihvin paistoajasta, koska sellaista en ole koskaan tehnyt. Raaka pihvi pariloidaan kuumimmassa osassa vain sen verran, että pinta saa kauniin kuvion.


      • Olli
        Kiril kirjoitti:

        että pihvejä laitettaisiin uuniin. Sisäfile kyllä laitetaan kokonaisena kevyen ruskituksen jälkeen uuniin, mutta että pihvikin?

        Kyllähän paistoajat pihville vaihtelevat riippuen siitä onko pihvi raaka, verinen, puoliraaka tai kypsä. Minulla ei ole kokemusta kypsän pihvin paistoajasta, koska sellaista en ole koskaan tehnyt. Raaka pihvi pariloidaan kuumimmassa osassa vain sen verran, että pinta saa kauniin kuvion.

        On kokemusta, ensimmäiset pihvit paistoin asiakkaille perhon ravintolakoulussa vuonna 1979. Hyvin maistuivat. Annos oli herkuttelijan härkä. Tehtiin fileestä - paistamalla ja loppukypsennys salamander-uunissa. Esille esim valkosipuliperunoiden, paistettujen kasvisten, maustevoin ja talon kastikkeen kera.
        Tämän jälkeen en ole pihvien paistamista opetellut, olen sen kerralla oppinut, voi olla, että olisin muuten aivan toisessa ammatissa.
        Kaikkea ei voi tietää, mutta aina voi oppia.


      • Kiril
        Olli kirjoitti:

        On kokemusta, ensimmäiset pihvit paistoin asiakkaille perhon ravintolakoulussa vuonna 1979. Hyvin maistuivat. Annos oli herkuttelijan härkä. Tehtiin fileestä - paistamalla ja loppukypsennys salamander-uunissa. Esille esim valkosipuliperunoiden, paistettujen kasvisten, maustevoin ja talon kastikkeen kera.
        Tämän jälkeen en ole pihvien paistamista opetellut, olen sen kerralla oppinut, voi olla, että olisin muuten aivan toisessa ammatissa.
        Kaikkea ei voi tietää, mutta aina voi oppia.

        makuasioita, mutta kyllä minusta naudan sisäfile kärsii, jos se valmistetaan täysin kypsäksi (bien cuit. Siitähän tulee kiinteää ja tiivistä. Olen samaa mieltä, että näissä asioissa ei kukaan tiedä kaikkea ja se tekee juuri ruoanvalmistuksesta mielenkiintoisen, kun aina voi oppia uutta.


      • itsekin
        Olli kirjoitti:

        Että 20 minuuttia pihvin paistoon ? Huh huh mahtaa olla paksu pihvi tai sitten todella kypsä pihvi.
        Todellisuudessa kunnon pihviä ( entrecôte, sisä tai ulkofile ) paistetaan paksuudesta ja pannusta riippuen 2-5 min puoleltaan ja loppu kysytys ( 5-10 min ) tehdään uunissa. Näin saadaan nätti pinta, nesteet pysyvät sisällä ja lihan kypsyys on helppo hallita uunissa, kunhan asian oppii. Mutta pannulla 20 min, ja vielä mukamas kokki, minä olen todella pettynyt, näin voi tehdä esim porsaankyljyksiä mutta ei kunnon pihvejä.

        tuon ohjelman.Taisi tosiaankin olla kysymys noin pitkästä ajasta.Kiinnitin jokatapauksessa huomiota ajan pituuteen.Liekö sitten tullut joku virhe tai ottaako pannu pitemmän ajan,eihän liha ole metallin kanssa ihan samalla tavalla kosketuksissa kuin tasapohjaisella pannulla.Tuskin sentään Ruotsalaisilta kokeilta puuttuu ammattitaitoa enempää kuin Suomalaisiltakaan.En ole kokki mutta tiedän kyllä että porsaankyljyksen valmistuksessa tehdään vähintään yhtä usein virhe kypsentämällä liian kauan.Minun mielestä.


      • Kiril
        itsekin kirjoitti:

        tuon ohjelman.Taisi tosiaankin olla kysymys noin pitkästä ajasta.Kiinnitin jokatapauksessa huomiota ajan pituuteen.Liekö sitten tullut joku virhe tai ottaako pannu pitemmän ajan,eihän liha ole metallin kanssa ihan samalla tavalla kosketuksissa kuin tasapohjaisella pannulla.Tuskin sentään Ruotsalaisilta kokeilta puuttuu ammattitaitoa enempää kuin Suomalaisiltakaan.En ole kokki mutta tiedän kyllä että porsaankyljyksen valmistuksessa tehdään vähintään yhtä usein virhe kypsentämällä liian kauan.Minun mielestä.

        virhe on tapahtunut jo siinä kun siat on jalostettu lähes rasvattomiksi. Ei niistä kyljyksistä oikein saa mitään kunnollista paistoi vähän tai kauan. Onneksi Chef Wotkins myy kunnon kyljyksiä, joissa on parin sentin silavakerros mukana. Siitä saa maukasta lyhyellä valmistusajalla.


      • tepi
        Kiril kirjoitti:

        virhe on tapahtunut jo siinä kun siat on jalostettu lähes rasvattomiksi. Ei niistä kyljyksistä oikein saa mitään kunnollista paistoi vähän tai kauan. Onneksi Chef Wotkins myy kunnon kyljyksiä, joissa on parin sentin silavakerros mukana. Siitä saa maukasta lyhyellä valmistusajalla.

        Onneksi on olemassa terveellisiä vähärasvaisia lihoja mainitsemasi kaltaisen rasvapossun tilalle.


      • aikoinaan
        Kiril kirjoitti:

        virhe on tapahtunut jo siinä kun siat on jalostettu lähes rasvattomiksi. Ei niistä kyljyksistä oikein saa mitään kunnollista paistoi vähän tai kauan. Onneksi Chef Wotkins myy kunnon kyljyksiä, joissa on parin sentin silavakerros mukana. Siitä saa maukasta lyhyellä valmistusajalla.

        Ruotsin lihatuotantoa käsittelevän artikkelin.Tämän mukaan on kaikki liha jalostettu niin rasvattomaksi ettei siitä kertakaikkiaan voi saada maukasta.Ainakaan suuremmat ravintolat eivät käyttäisikään samaa lihaa kuin suuri yleisö.Heillä olisi omat karjan kasvattajat.Lihan sisälläkin olisi oltava enemmän rasvaa kuin nykyisellä äärimmilleen(ainakin melkein)jalostetulla vähäkalorisella lihalla.Joka asia varmaankin on hoitunut automaattisesti jos pinnassa on silavakerros.Rasvaton voi olla terveellistä mutta maku ja mureus kyllä kärsii.


      • Kiril
        tepi kirjoitti:

        Onneksi on olemassa terveellisiä vähärasvaisia lihoja mainitsemasi kaltaisen rasvapossun tilalle.

        ovat täynnä niitä rasvattomia porsaankyljyksiä, jotka paistamisen jälkeen muistuttaa kengänpohjaa, kuivaa ja sitkeää.


      • Kiril
        aikoinaan kirjoitti:

        Ruotsin lihatuotantoa käsittelevän artikkelin.Tämän mukaan on kaikki liha jalostettu niin rasvattomaksi ettei siitä kertakaikkiaan voi saada maukasta.Ainakaan suuremmat ravintolat eivät käyttäisikään samaa lihaa kuin suuri yleisö.Heillä olisi omat karjan kasvattajat.Lihan sisälläkin olisi oltava enemmän rasvaa kuin nykyisellä äärimmilleen(ainakin melkein)jalostetulla vähäkalorisella lihalla.Joka asia varmaankin on hoitunut automaattisesti jos pinnassa on silavakerros.Rasvaton voi olla terveellistä mutta maku ja mureus kyllä kärsii.

        epäterveellistä ole. Täytyy vain muistaa vähentää turhat hiilihydraattipitoiset vatsantäytteet pois lautaselta, kuten pastat, makaronit, perunat ja riisi. Rasva ja hiilihydraatit yhdessä ovat epäterveellisiä.


      • cher123
        Kiril kirjoitti:

        epäterveellistä ole. Täytyy vain muistaa vähentää turhat hiilihydraattipitoiset vatsantäytteet pois lautaselta, kuten pastat, makaronit, perunat ja riisi. Rasva ja hiilihydraatit yhdessä ovat epäterveellisiä.

        Eläinrasvat tukkii verisuonet, söit sitten hiilihydraatteja tai et..


      • Jarkki12
        cher123 kirjoitti:

        Eläinrasvat tukkii verisuonet, söit sitten hiilihydraatteja tai et..

        Bullshit kyllä ne on ne ylimääräiset hiilihydraatit jotka maksa muuttaa huonoksi kolesteroliksi joutuessaan säilömään ne. Eläinrasvasta menee läpi kaikki ylimääräinen mitä että tarvitse. Voit testata asian suomällä vuorokauden pelkkää rasvaa ennemmän mitä kulutat/tarvitset niin huomaat kuinka uloste muuttuu rasvaripuliksi, ylimääräisen syödyn rasvan poistuessa.


    • sienisoossi

      Parilapannulla pihveihin saa kauniin ristikkokuvion. Terveellisyysnäkökohtana lisäksi pihvi on "ilmassa" eikä yhtä paljon rasvassa. Valurautaparilaa käyttäessä ruoan muakana saa aimoannoksen rautaakin samalla, mutta toi nyt on ihan, että miten usein pihvejä syö ja miten laadukkaita ne pihvit on. mä paistan kanapihvit pigarillissä tollasella http://www.maypoint.fi/skeppshult-parilapannu-kahva-rst-eri-kokoja-p-772.html tai Muurikalla jos ruokaa on samalla kerralla paljon tehtävänä

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      93
      7768
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      40
      3732
    3. Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle

      Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘
      Ikävä
      102
      1876
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      24
      1180
    5. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      32
      1033
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      28
      983
    7. Rakastuminenhan on psykoosi

      Ei ihme että olen täysin vailla järkeä sen asian suhteen. Eipä olis aikoinaan arvannut, että tossa se tyyppi menee, jonk
      Ikävä
      53
      827
    8. Olisinko mä voinut käsittää sut väärin

      Nyt mä kelaan päässäni kaikkea meidän välillä tapahtunutta. Jos mä sit kuitenkin tulkitsin sut väärin? Se, miten sä käyt
      Ikävä
      31
      782
    9. Tähän vaivaan ei auta kuin kaksi asiaa

      1. Tapaaminen uudestaan tai 2. Dementia Anteeksi kun olen olemassa🙄
      Ikävä
      60
      749
    10. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      10
      740
    Aihe