Digimon ilmiö

M-2

Alussa oli 80-luku ja tietoliikenteen ja informaation suuri vallankumous(osittain johtuen Yhdysvaltojen silloisesta Presidentistä Ronald Reaganista) Tietokoneet alkoivat vähitellen yleistyä, samoin kuin erillaiset digitaaliset pelit ja lelut. Kekseliäät Japanilaiset laukaisivat "Tamagatchi" nimisen digitaalipelinsä vuonna 1997, ja siitä tuli heti suurmenestys ympäri maailmaa.

"Tamagatchin" ideana oli kasvattaa itselleen ikioma digitaalinen lemmikki, joka leikkimisen, unen, syömisen ja p**** määrästä riippuen kasvaisi joko onnelliseksi ja vahvaksi, taikka sitten heikoksi ja sairaalloiseksi. Vähän niinkuin eräänlainen valmennus oikeaa lemmikkiä varten.

Vuonna 1998 kauppoihin Japanissa alkoi ilmestyä lelu nimeltä Digimon. Digimon on pojille erikseen tarkoitettu versio Tamagatchista, jossa rauhanomaisten lemmikkien sijaan saattoi kasvattaa "digitaalisia hirviöitä", jotka hoidosta ja "taistelupisteistä" riippuen kehittyivät aina vain vahvemmiksi ja vahvemmiksi(saaden mm voimaa kuolleitten digimon vastustajien datasta). Nämä laitteet saattoi yhdistää toisiinsa, jolloin "digimonit" saattoivat kamppailla keskenään.

Tukeakseen uuden lelunsa myyntiä Bandai Toys osti Japanilaiselta Toei Animationilta(Japanin "Disney")televisiosarjan nimeltä "Digimon Adventure" joka lähetettiin ensi kertaa Japanin eetteriin vuonna 1999.

Digimon Adventure ei alunperin ollut muuta kuin yksi sarja muiden joukossa(kuten myös digimon lelu)Näin siihen suhtauduttiin myös Suomessa, minkä vuoksi se joutui pahamaineisen "Agapio Racing Teamin" duppaamaksi

"Tusinasarjaksi" Digimon Adventure on piirretty erittäin kauniisti käyttäen taidokkaasti digitaali tekniikan ja laatuanimaation yhdistelmää. Juoni on hieman outo, mutta sen tarkoituksena on ilmeisesti tutustuttaa katsoja digimonien sekavaan ja hämmentävään maailmaan.

Sarja Digimon Adventure(kuten monet maineikkaan Toei Animationin tekemät sarjat)on runsaasti täynnä erillaista symboliikkaa, minkä vuoksi se ei oikein ole lastenohjelma. Itseäni järkytti sarjan lievä "rasistisuus"yksikään valituista lapsista ei tottapuhuen muistuta Japanilaisia mitenkään, ja kaksi ovat HYVIN voimakkaasti Eurooppalaisen näköisiä. Yhdellä "Japanilaisista" pojista oli mm "synnynäisen" punaiset hiukset, ja toisella taas siniset) Sarjassa myös "vihjailtiin" monia asioita, jotka mielestäni eivät sovi lastenohjelmaan, eikä tämä varmastikkaan olisi ensimmäinen Japanilainen Anime jossa vastaavaa tapahtuu. Tämän lisäksi sarja oli käytännössä loputtomasti täynnä erillaista symboliikka. Itseasiassa koko digimon ilmiötä ei Animena(tai Mangana)voi käsittää, jos ei ymmärrä tätä symboliikkaa. Itseäni sarjassa häiritsi tottapuhuen sen symboliikka ja taka-ajaukset, kuten mm voimakas rasismi(Takeru on sinisilmäinen vaaleakutrinen "Japanilainen" poika, jolla on digimon kumppaninaan vaalea, puhtautta ja hyvyyttä edustava enkeli. Hänen tehtävänään joukossa on suojella hänen "tyttöystäväänsä" Hikaria, jolla on on valon tunnus(viitataan mm, että Hikari kantaisi pyhää voimaa tai "pyhää henkeä")ja hänen digimon kumppaninaan on "naisenkeli" digimon.

Vastaavia hieman rajuja viittauksia esiintyykin sarjassa aika paljon, mikä ilmeisesti viittaa Japanilaiseen yhteiskuntaa, ja sen erillaisiin komplekseihin ja tabuihin(sarjassa ovat pinnalla erityisesti sovinismi ja rasismi) Sarjan musiikki(kuten Animessa yleensä)oli kuitenkin Toei:n taattua A-luokkaa. Samoin animaatio oli vielä vuoden 2000 tason huomioon ottaen erittäin laadukasta.

Digimon Adventuren juonen päätarkoituksena on mitä ilmeisemmin esitellä katsoja(kohdeyleisönä lienevät alle 16-vuotaat pojat)digimon maailmaan, ja saada heidät näin kiinnostuneiksi(koukkuun?)myös sen oheistuotteista. Itse en pitänyt sarjaa lainkaan huonona, mutta raju väkivalta, avoimesti ilmaistu rasismi ja seksimi, puhumattakaan mm seksuaalisista vihjailuista saivat tottapuhuen oloni tuntumaan epämukavalta sitä katsoessa. Onneksi pahikset Devimonia lukuunottamatta olivat humoristisia ja hauskoja, mutta loppua kohti matkatessa sarja muuttui "oudoksi"(siis digimonin ja Animen tason yleensä huomioonottaen) Tässä käsiteltiin mm evoluutioon liittyviä kysymyksiä(evoluutiosta syrjäytyneet kuvataan sarjan lopussa luusereiksi, jotka kääntyvät pahuuteen ja haluavat pilata "hyvien jätkien" evoluution tavalla, joka tekisi Adolf Hitlerin ja Japanin toisen maailmansodan aikaiset fasistit vihreiksi kateudesta) Lopussa "hyvät jatkat" pieksevät sitten lopulta vammaisten suuren liittoutuman aito Samuraismaiseen tyyliin, ja sitten kaikki kaljalle!(tai siis digimon maailmassa mehulle:)

Minulta meni pitkä aika kauniin musiikin, nyyhkykohtausten ja silmiä hivelevän animaation lomasta havaita, kuinka raakaa ideologiaa Japanissa tupataan "lastenohjelmiin" Digimon maailman filosofia on, että vahvat voittavat("vahva" on usein myös synonyymi hyvälle)heikot kuolevat, ja syntyvät uudelleen tai sitten luovuttavat voimansa vahvemmilleen, jotta nämä voisivat taas kehittyä lisää. Vaikken fasisti-Japanilais-Darwinisti olekaan, niin itseäni viihdyttivät digimonien väliset taistelut, sekä ajatus kuinka paljon ne todella voisivatkaan kehittyä(Digimonilla on kuusi "virallista" kehitystasoa. Aluksi on digimuna, josta syntyy "digivauva" Nämä erimuotoiset(usein aika rumat)vauvat sitten kehittyvät "lapsiksi" jotka ovat usein aika oudon näköisiä, mutta pärjäävät suhteellisen hyvin luonnossa(digimon maailmassa vallitsee luonnollisesti "viidakonlaki")Seuraavaksi nämä "lapset"(jos olosuhteet ovat oikeat)voivat kehittyä ns "teineiksi" joitten hyvökkäykset riittäisivät vaivatta kärventämään vaikkapa Rambon tai Bruce leen. Tästä voi kehittyä mm Greymonin ja Garurumon kaltaisia "nuoria aikuisia" jotka käytännössä vastaavat Suomalaista patalijoonaa mennen tullen. Tästä ne voivat vielä saavuttaa ns "täydellisen" muodon, jossa esim Weregarurumon on käytännössä teräsmiehen voimat. Normaalisti digimon ei voi kehittyä tätä pitemmälle, mutta poikkeulsellisissa tilanteissa(henkinen trauma tai energialataus)se voi saavuttaa niin sanotun "megamuodon" Megatason digimonit voisivat käytännössä tuhota koko digimaailman(ja varmaankin olla vaaraksi koko universumille)jos halusivat. Ne voivat lisäksi fuusioitua, kuten mm Mugendramon ja Kimeramon, jolloin niista tuli ruman näköinen Milleniumon, jolla oli käytännössä Jumalan voimat(kyky väänellä "aikaa ja paikkaa")

Itseäni kuitenkin jäi lupaavassa sarjassa häiritsemään erillainen(rasistinen?)vihjailu. Varsinkin etnisen vähemmistön eduatajalle(tai vammaiselle) sarja on mielestäni erillaisille "vihjailuneen" aika raakaa katseltavaa, eikä suoraan sanoen sopisi esim Suomalaislapsille(ja miksi "valitut lapset" ovat pukeutuneet niinkuin teinit lastenlinnan hullujen osastolla?)

Niin tai näin digimonista tuli jättimenestys, joka alkoi jo uhata Pokemonin pokaalia yhtenä toisen maailmansodan jälkeisen ajan suurimpana trendituotteena. Hätääntyneenä odottamattomasta menestyksestä Bandai toys ja Toei Animation löivät vielä tekniikan, tarinan ja kukkaron nöyrit yhteen, ja päättivät tehdä uuden sarjan nimeltä "02"

02 on nimensä mukaisesti jatkoa Digomon Adventurille. 02:ssa osa "vihjailuista" saa jo aika karmivia piirteitä. Sarjan juonta ei oikeastaan tajua ellei osaa Japania, tai sitten katso sitä "alkuperäisesti" subattuna. Wernen Suomalainen dubbaus oli hyvä, mutta pilasi PAHASTI sarjan alkuperäisen hengen(Animessa mm usealla miestähdellä on tosiasiassa naisen ääni). Muutenkin minusta tuntui, että Suomalainen dubbaus tiimi meni liian pitkälle muokaten melkein koko juonta "omaksi kuvakseen" tuhoten näin sarjan alkuperäisen hengen ja tarkoituksen, minkä takia olisikin toivottavaa ettei vastaavia sarjoja enää esitettäisi Suomeksi dubattuna vaan subattuna(tekstitettynä)

On ironista, ettei koko "digimonia" oltaisi Suomessa ikinä näytettykkään ilman dubbausta, mutta samalla dubbi(hyväkin)yksinkertaisesti terminoi sarjan alkuperäisen juonen ja tarkoituksen. Tämä tulee erittäin hyvin ilmi jaksossa, jossa Hikari("pyhän voiman vartija")kutsutaan "digimon helvettiin" jossa epämääräiset, varjomaiset olennot hauavat tehdä hänestä "kuningattarensa"(tosiasiassa lisääntyä hänen kanssaan, mikä on osa alkuperäistä tekstiä) Toinen asia mikä minua ihmetytti oli V-monin äänierot dubatuissa ja subatuissa versioissa. Wernen tiimi ilmeisesti oletti, että V-mon on eräänlainen Japanin "Mikki Hiiri" minkä vuoksi hänet myös dubattiin sen mukaisesti(eipä siinä mitään, ääni oli itseasiassa ratkiriemukas;)Tosiasiassa V-monilla on hyvin hento, kaukana maskuliinisesta ja mahtipontisesta oleva ääni) Häkellyttävin ero on Yagami Taichin(alkuperäinen "sankari) persoonassa, joka Suomalaisversiossa on erittäin maskuliininen(niinkuin muutkin miestähdet)mutta Japanilaisversiossa omaa voimakkaita feminiisiä piirteitä. Tämä on vain yksi syy miksi dubit erityisesti digimonin kaltaisiin sarjoihin ovat huono idea;(

"Digimon 02" ei itseasiassa aivan aluksi ollut niin surkea sarja(mutta dubbi oli) Sarjassa Yagami Taichista on tehty "inkarnaatio" Motomiya Daisuke(Japanissa sukunimi aina ensin)joka kumppaninsa V-monin kanssa ei tottapuhuen ole mikään pahempi sankari. Sarjassa esitetään myös Takeru pojasta ja Hikari tytöstä kasvaneet uudet, "kypsemmät" versiot, joista pidin erityisen paljon. Sen sijaan muut sivuhahmot mättivät(ja paljon)kuten teennäinen Iori ja Miyako, sekä "digimonkeisari" Ken.

02 on sarja jonka juonta on vaikea tajuta, ellei ole pelannut alkuperäisiä digimon pelejä(näitä myytiin alunperin vain Japaniin tarkoitetulla "Wonderswan" pelikonsolill,a ja itse kokeiltuani yhtä sellaista tietokoneeni wonderswan emulattorilla ymmärrän hyvin, miksei niitä ikinä tuotu länteen myyntiin) 02 juoni on ainakin aluksi mielestäni kuitenkin hieman adventuria tasapainoisempi. Valitut lapset päättävät mennä "antamaan turpiin" pahalle digimon keisarille, joka on nero/hullu lapsi, joka kuvittelee voivansa valloittaa koko laajan digimon maailman. Lopussa hän sitten melkein onnistuukin, ja nyt sarjassa onnistuneesti korostetaan, etteivät sankarit kultaisissa haarniskoissa aina voita taistelua(ainakaan omin voimin)Lopussa pahan digimon keisarin valedgimon kumppani Kimeramon tuhotaan, ja hänet pakotetaan hyväksymään oma pahuutensa, sekä pyytämään anteeksi kaikilta niiltä joita hän on loukannut(ja heitä on paljon)Tämän jälkeen vanhasta kunnon "keisarista" tuleekin valitujen lasten apuri, näiden alkaessa selvittää kuka alunperin huijasi keisarin(Ichijoji Ken) pahuuden tielle.

Tästä alkaa oikeastaan aivan oma sarjansa, vähän niinkuin Adventurissa Devimonin rökittämisen jälkeen, mutta nyt vain paljon laajemmassa mittakaavassa. Lapset kohtaavat kaksi Ultimate("täydellinen")tason digimonia(Mummymon ja Arukenimon)jotka eivät aivan hevillä hellitä, ja onnistuvat mm "valmistamaan" pimeää dataa käyttäen heitäkin vielä vahvemman digimonin, nimittän Black Wargreymonin(erittäin vahva virustyypin digimon)Tämän lisäksi heillä on myös apunaan mystinen Japanilainen mies, joka(niinkuin eräs toinen sarjan tähdistä)tuntuu olevan sekä digimon että ihminen yhtä aikaa. Alkaa helvetinmoinen tappelu, jonka lopussa aletaan kirjaimellisesti manata demoneita esiin, eivätkä valitut enää tunnukkaan olevan voitolla.

Sarjan toinen osa mättää ehkä nimen omaan johtuen siitä, että "vastustaso" alkaa vähitellen nousta liian suureksi. Erityisesti minua häiritsivät viittaukset helvettiin ja demoneihin(eräässä jaksossa tottapuhuen käydään eräänlaisessa "helvetissä" joka on sumuinen utuinen paikka, jossa asuu outoja harmaita olentoja jotka eivät ole digimomeja, mutta joiden alkuperää ei juuri selvitetä tämän enempää. Sarjan lopupuolella valitut puolestaan pääsevät tutustumaan demoneihin ja niiden isään henkilökohtaisesti "face to face") Myös vanhat kunnot rasistiset väreet olivat nyt mukana kuvioissa(Aasialaiset ja valkoiset liittoutuvat yhdessä pelastamaan maailman hirviöiltä ja demoneilta, kun "ruskeat palvelijat" tai lapsen kaltaiset olennot katselevat pääosin avuttomina sivusta)

Itse en sanalla sanoen pitänyt sarjan lopusta. Liian monta kysymystä jai vastaamatta, kuten kuinka valitut alunperinkään pääsivät "digimon helvetiin" ja kuinka digimon demonit sieltä pois(nukkuiko portinvartija?) Tämä on ilmiö, johon törmää nykyään mm Harry Potterissa:jotta sarja menestyisi hieman vanhempien parissa, siihen tuodan väkisin seksiä, yhteiskunnallisia ongelmia, rasismia, sekä tietenkin vanha kunnon Lucifer. Näin käy myös 02:ssa, kaikkien jatko-osien äidissä, jonka lopussa valitut lopulta lyödään maahan demonien ylivoimaisen voiman edessä, ja vain nipin napin pelastautuvat pahan vallalta, johtuen kaikesta avusta mitä he saavat ympäri maailmaa. Hohhoijaa!


Lyhyesti sanoen:alku lupaava, loppu karmiva(tässä pitäisi myös osata muinaisia Japanilaisia ja Kiinalaisia kirjoitusmerkkejä ja ennustuksia, jotta asiat voitaisiin tulkita oikein) Digimonista tehtiin myös tähän aikaan kolme elokuvaa, joista 2 oli mukiinmenevää ja kolmas...täynnä demoneja ja epämääräisiä viittauksia(loppuiko tekijöiltä ehkä rahat kesken, vai tuliko "nuuskittua" liikaa valkoista jauhetta?) Digimon Adventurin "aikajana" päättyy näissä sekavissa tunnelmissa. Minulle tuli suoraan sanoen ikävä vanhoja valittuja, mutta en oikein tiedä kuinka he selviytyvät kaikista niistä juonen solmuista ja sudenkuopista jotka Toei:n arvoisat käsikirjoittajat onnistuivat heidän eteensä loihtimaan.

Digimon Adventure ja sen lapsi "02" olivat kuristuneet omiin mahdottomiin juonikuvioihinsa, mutta itse digimonien taru ei kuitenkaan häipynyt vielä unholaan. Vuonna 2001 Toei Animation julisti uuden offenssiivin Anime rintamalla laukaisemalla Digimon Tamers televisio sarjan.

Tämä arvostelija ei ole itse ikinä katsonut Tamersiä loppuun, mutta tietää siitä jotakin. Ensinnäkin, sarja on Adventuria ja sen lasta "fiksumpi" Sarjassa käsitellään filosofisesti kysymyksiä keinotekoisesta älystä ja elämästä, mutta länsimaalaisia katsojia tulee jatkossakin riivaamaat Kiinalaiset ja Japanilaiset kirjoitusmerkit sekä ennustukset. Sarjassa tutustutaan myös Ken Ichijojin hyvää ystävään Akima Ryoon, joka pieksee digimoneja digimon maailmassa oikein ammatikseen, mutta joka sarjan loppupuolella päättää plata kotiin.

Vaikken Tamersiä olekaan katsonut loppuun, olen katsonut siitä osan(ja elokuvat) Varsinkin eräästä elokuvasta(jossa esiintyi demoni)minulle jäi aika karmiva olo. Välillä kun katsoo digimonia tuntuu, että voisin tosissaan avata oven suoraan helvettiin, eikä tuo ollut tarkoitettu vitsiksi tai kevennykseksi. Lisäksi tässäkin sarjassa esiintyy mm vittauksia väkivaltaa, seksiin, rasismiin ja tuonpuoleiseen. Erityisesti sarjan loppupuolella(vaikken loppua katsonutkaan muuta kuiten netistä)minulle tuli hieman vaivautunut olo. Sarjan lapset näet kirjaimellisesti SULAUTUVAT digimoniensa kanssa yhteen, tuntien näiden kivun siinä missä omansakin, ja loppukuvauksisa käytännössä esiinyttään(tosin lännessä sensurouituna)ilkosillaan niin sanotussa "digikuplassa" jossa sekä lapsi että hänen digimon kumppaninsa ovat käytännössä sulautuneet yhdeksi digimoniksi. Sarjan nimi ei tosiaan turhaan ole Digimon Tamers(tamers=kupmppani)
Joten, ainakin parista netistä katsotusta klipistä, kuvista ja juonipaljastuksista minulle jäi hieman "vaivautunut" olo, varsinkin kun sarjan pää ja loppupahis muistuttaa kummasti saatanan ja lonkeropornon sekoitusta. Välillä tulee pakostakin mieleen, nautitaanko Toei Animationin animaatio studiossa hieman "miestä väkevämpää"

Näistä puutteista huolimatta sarja vaikuttaa hauskalta. Itseasiassa pidän synkistä elementeistä koska vahva kunnon "ritari pelastaa neidon hädästä" ollaan kuultu liiankin moneen kertaan, mutta tässä sarjassa kirjaimellisesti "digimon fetissi" alkaa saada liian karmivia piirteitä.

Digimon Tamers on yksi parhaista koskaan tehdyistä Anime sarja, mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan(tässä tapauksessa vuonna 2002)Kuten aiemmin mainitsin, niin sanottu "digimon ilmiö" kumpusi käytännössä myös rajattoman määrän elouvia, pelejä, sekä muita oheistuotteita, joissa(erityisesti peleissä)valaistaan myös oleellisesti koko sarjan(sarjojen)juonta, ja koko digimaailman teknistä rakennetta.

Ja juuri kun luulimme että Toei ja kumppanit lopulta olivat saaneet kylliksi digimonista, ne perhanat menivät tekemään vielä neljännen tuotantokauden, nimeltään "Digimon Frontier"

Digimon Frontier on ehkä paras osoitus siitä, että jokin digimonissa on jossain vaiheessa mennyt Toei Animationilla "liian pitkälle" Hyvää asiaa ei Suomeksi sanoen olla osattu lopettaa ajoissa, mutta sarjan esitysajankohta(suunnilleen samoihin aikoihin kuin Tammers päättyy)viittaa siihen, että se oltiin tehty "ylijäämävaroilla", käytännössä täysin erillinen versio koko digimaailmasta.

Jos Digimon Tammers on Animen helmi, niin Frontier on vastaavasti sen sika. Juoni on kirjaimellisesti kotoisin huumeluolasta, jossa pompitaan trampoliinin lailla välillä asiallisuuden ja huumorin, ja välillä puolestaan sairaalloisen skitsofrenian(ja sairaiden vihjailujen)välillä. Tätä pomppimista jatkuu aivan loppuun asti, jolloin sarja lopulta muuttuu täysin älyttömäksi. Ehkäpä Toein Animaattoreiden ja käsikirjoittajien kannattaisi vähentää muotihuumeiden käyttöä;(?

Digimon Frontier oli todellakin ISO VAROITUS Toein Animattoreille lopettaa käyttämästä "valittuja lapsia" koekaniineina omien patoutumiensa ilmaisemiseksi. Tämän jälkeen koko digimon huuma vaipuikin hetkeksi täysin unholaan, kunnes vuoden 2003 jälkeen netissä alkoi liikkua outoja huhuja "uudesta digimon tuotantokaudesta" jolle Toeilla ei ainakaan virallisesti löytynyt määrärahoja juonesta puhumattakaan. Itse törmäsin "digimon saversiin" vuoden 2006 kesällä itseasiassa täysin sattumalta.

Tämä sarja on tottapuhuen vielä virallisesti kesken jopa Japanissa, mutta sen jaksoja voi käytännössä imuroida netistä(subattuna)ilmaiseksi. Savers vaikuttaa lyhyesti sanoen paremmalta sarjalta kuin mikään aiempi digimonin tuotantokausi. Tämän voi selvästi havaita kun vertaa eri digimon tuotantokausien "valittujen lapsien" pukeutumista. Ensinnäkin, Saversin jengi ei ole pukeutunut niinkuin hipit ja muut huumehörhöt lastenlinnassa, vaan heillä on ihka oikeat VAATTEET ja lisäksi mukiinmenevät "työuniformut" Tämän lisäksi jengissä on käytännössä vain kolme jäsentä:kaksi poikaa ja yksi tyttö tunnelmaa keventämässä, minkä lisäksi he ovat kaikki hyvin ja siististi pukeutuneita teinejä, eikä yksikään heistä käytä sukelluslaseja otsallaan. Myös kavereiden "digivice" on tuntuvasti siistiytynyt aiemmista, kirjaimellisesti mahdottomista luomuksista.

Onko digimon onnistunut päivittämään itsensä 2000-luvulle? Kyllä ja ei. Digimon Savers on ulkoisesti erittäin kauniisti ja "siististi" toteutettu, mutta toisaalta "moni kakku päältä kaunis" Sarjan henkilöhahmot ovat ulkoisesti erittäin "siistejä" vailla typeriä helyjä tai "sateenkaarivaatteita" mutta psykologisesti he eivät ole kovin tasapainoisia. Sarjan päämiestähti Daimon Masaru on käytännössä isätön poika, joka purkaa pahaa oloaan kirjaimellisesti hakkaamalla kaikkea eteensä tulevaa. Hän saa kumppanikseen lopulta Agumon nimisen digimonin(sama kuin Taichilla koko höskän alussa) sekä häntä 4-vuotta vanhemman(käytännössä aikuinen)"tyttöystävän" Yoshino Fujiedan, joka on käytännössä sarjan ainoa todellinen "ilopilleri" Hänen miespuolisena "vastapelurinaan" ryhmässä on Tohma.H Norstein, jota voisi parhaiten kuvata Ishida Yamaton onnistuneena inkarnaationa. Kyseessä on ilmeisesti(niinkuin Animessa ja viihdeteollisuudessa yleensä)kasvutarina, koska kukaan 14-vuotias ei oikeasti ole noin lapsellinen.

Näkyvin ero aiempiin tuotantokausiin lienee tietenkin siinä, etteivät nämä kaverit(siis fyysisesti)oikeastaan ole enää mitään lapsia. Daimon ja Tohma täyttävät fyysisesti(mm voimiltaan)täysin miehen mitat, eikä viehättävä Yoshino Fujiedan varsmatikkaan ole enää mikään pikkutyttö. Siitä huolimatta varsinkin "mahtikaksikko" Daimon ja Thoma käytännössä käyttäytyvät kuin pahamaiset kakarat, ja tottapuhuen vielä pahemmin kuin ne alkuperäiset. Joko kyseessä on kasvutarina, jolloin moinen kypsymättömyys on sallittua(ja katsoja on vain pakko sietää sitä seuraavan 30-jakson ajan)tai sitten Toei Animation ei vain yksinkertaisest osaa antaa Yamaton ja Taichin kuolla pois, vaan jatkaa heidän sielujensa tunkemista aina vain uusiin ruumiisiin kerta toisensa jälkeen.

Mutta on selvästi havaittavissa että kyseessä on kasvutarina(mm alkuperäinen tekijätiimi ei enää edes ole mukana koko kuvioissa)Alussa Digimon Savers vaikuttaa lapselliselta ja tyhmältä touholta jossa teinit ja varhaisaikuiset toopeloivat niinkuin 8-vuotiaat kakarat, mutta tämä on suvaittavaa, koska he ilmeisesti tulevat suuresti kehittymään sarjan aikana. Sarjan digimonit tottapuhuen näyttävät typeriltä, mutta kehittyessään parisen astetta ne ovat(olen katsonut pari spoileria netistä)aika komeaa katseltavaa. Tämä on koko digimon sarjan idea;lapset ja digimonit kehittyvät yhdessä, samalla kun pieksevät pari pahista. Positiivista tietenkin on, etteivät lapset enää(toivon mukaan)ole sulautumassa kiinni digimon kumppaneihinsa, minkä lisäksi enkeleitä ja demoneja ei juuri ainakaan tältä seisomalta tunnu näkyvän. Daimon Masarun "sankaripersoona" tuntuu välillä menevän liian pitkälle, mutta muuten sarjan hahmot tuntuvat "oikeilta" omine ongelmineen, lukuunottamatta ehkä sitä seikkaa, ettei kukaan 14-vuotias ole oikeasti voinut käydä läpi yliopistoa ja piestä kolmea olymppiatason nyrkkeilijää, digiomoneista nyt puhumattakaa;)

Savers on ehkä juuri sitä mitä digimon kaipaa;siisteyttä. Ensinnäkin ,"valitut" eivät enää ole pukeutuneet kuin "sateenkaarilapset", vaan heillä ihka oikeat siistit VAATTEET ja unoformut! Ja mitä digilaitteisiin tulee, ne ovat siistejä ja yksinkertaisia, toisin sanottuna selliaisia että joku voisi(ja osaisi)niitä ihan oikeasti käyttää. Tästä huolimatta sarjassa on toki puutteita, kuten se, että nämä 14-vuotitaat Japanilaiset skidit käyttäytyvät kuin tunnevammaiset 8-vuotitaat autistilapset, mutta ilmeisesti tämä "teeskentely" tulee korjautumaan sarjan edetessä. En malta myöskään odottaa, millaisia(Mega-tason digimoneja)pahiksia sarja vielä tuo tullessaan.

Digimon on ilmiönä suurempi kuin mikään aiempi viihdetuota hyvin yksinkertaisesta syystä;sen kasvupotentiaali on näitä kaikkia muita suurempi! Tietoliikenne yhteydet ja mm erillaiset ihka OIKEAT keinoälyluomukset kasvavat vauhdilla, joten digimon ilmiönä(päinvastoin kuin esim Sailor Moon, Gundamit ja jopa Pokemon)ei kuole pois aivan lähiaikoina. Tämä tietoliikenteen, pelien, tietoverkkojen ja keinoälyn vallankumous käytännössä suo digimonille vielä vuosiksi rajattomat mahdollisuudet kasvuun mm oheistuotteina, ja ehkä jonakin päivänä ihka oikeana keinoälynä. Ongelmana tässä yhteydessä onkin toteutus ja markkinointi.

Bandai Toys tietää, että heidän noin kymmenen vuotta sitten ostamansa digitaalihanhi saattaa vielä jonakin päivänä munia ihka oikeita kultamunia, mutta ongelmana ovat yhä toteutus ja markkinointi. Ensinnäkin,digimonit ja niiden kehitysmuodot ovat yhä suunnilleen samoja kuin vuonna 1998, kun koko peli ensimmäistä kertaa ilmesty markkinoille. Toiseksi, digimon ei ilmiönä(vielä toistaiseksi)hyödynnä kylliksi alati kasvaaa tietoverkkoa ja todellista kehittyvää keinoälyä. Suurin osa digimon ilmiön ympärille kehitetyistä peleistä ei erityisemmin eroa Finlal Fantasy krääsästä, mutta mm X-boxilla ja Play Station 2 tähän asian laitaan on mitä ilmeisemmin tulossa muutos. Bandailla ollaan hyvin tietoisia digimonissa piilevästä käytönnössä rajoittamattomasta potentiaalista, mutta uutta kallista ja riskialtista animasarjaa ei missään nimessä oltaisi alettu vääntämään. Toisaalta, tässä uhkaa myös asian "kuolleeksi vääntäminen" Suurin osa Japanilaisista Animesarjoista(varsinkin nykyään)tehdään mainostamaan jotakin tuotetta, ja jos digimonin kaltaisia digitaalisia peli ja keinoälytuotteita on markkinoilla paljon, se tarkoittaa, että digimonille tehdään jatkossakin paljon jatkosarjoja. Tällöin on uhkana niin sanottu "Gundam ilmiö" jossa digimon käytännössä alkaa loputtomasti toistamaan itseään. Tässä tapauksessa niin ei kuitenkaan tuskin tulee käymään, koska pelien, keinoälyn ja muiden teknologioiden ja oheistuotteiden kehittyminen takaa, että myös sarjat kehittyvät niiden mukana. Olisi vain toivottavaa, että myös niiden juonet ja juonihahmot olisivat hieman kypsempiä. Tästä huolimatta 1980-luvulla alkavasta digitaalisesta vallankumouksesta ja 1990-luvun pienestä ja nuhruisesta "digimonilmöstä" on tulossa yksi kaikkien aikojen suurimmista markkinaraoista. Toivon mukaan Bandai Toys ja Toei Animation eivät vain mokaa tätä!

18

5997

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • DirkGently

      Ja tämäkö oli Digimon-saagan ensimmäinen osa?

      Odotas jahka alan sepostaa lyhelnelmää Grondus
      Mahtipontisen 12-osaisesta saagasta "Oodi Pienelle Vihreälle Näppylälle, jonka löysin kainalostani juhannuspäivän aamuna".

    • nimimerkki

      älkää lukeko tätä, tuhlaatte aikaanne. mutta voitte yrittää

    • Unski-swan

      Mikä näitä digimon-faneja vaivaa, kun kaikki kirjoittavat jutun, jonka voisi lyhentää sanoilla "Blaa blaa blaa..."

    • TFTT11

      Niinku kirjotin otsikkoon, puhut aisaa! Ku oot (kuulostat) digimon asiantuntija niin satutko tietämään kun en itse muista, digimon fanisivua jossa on digimon musiikkien sanoituksia ja itse musiikkeja? siellä taisi olla muös jotain misää kerrottiin adventuren ja zero 02 jaksoista..

    • Yoruko

      Jollakulla vissiin ollu vähä liikaa vapaata aikaa *köh*.

      Itse olen jo kaksikymmentävuotias ja pidän kyseisestä sarjasta ja sen oheistuotteista koska ne ovat hyvin mielikuvituksekkaita(!) ja hyvin moni näistä digihirviöistä on eläinaiheisia joka on myös sydäntä lähellä.

      Enpä oikein usko että näiden digitaalihirviöiden ihmiskumppanien edes tulisi olla realistisa japanilaisia lapsia millään lailla. Ulkomuoto mitä luultavammin ei ole rasismia vaan perustuu jokaisella olevaan "tunnukseen" (esim. Rohkeus, ystävyys, valo jne.) Myös hyvin erinäköiset ja eriväriset hahmot ON HELPPO EROTTAA TOISISTAAN ja ilman realistisuuden rajoiteita on helpompaa niitä myös karakterisoida. (Miksi hiuksien pitäisi aina olla ruskeat tai mustat? Tylsää, imho sininen tai punainen tukka on vaan hienoa lisää.)

      Hahmojen vaatetus luultavasti perustuu sarjan digitaaliseen teemaan, katselen oikein paljon mielummin mielikuvituksekkaita vaatteita kuin tusina H&M mainoksia.

      Elämä nyt vaan on sellaista, että heikot "häviää" vahvat "voittaa", digimonithan ovat eläimiä.

      Dubbaaminen nyt on suurin perisynti (jos synteihin haluaa uskoa). Varsinkin japanilaisen animaation dubbaus koska se tappaa loistosajankin. Japanilaiset nyt vaan osaa ääninäyttelyn huomattavasti paremmin kuin muut. (Johtuneeko pitkästä animaatioperinteestä?)

      Suomessa ei ymmärretä ettei kaikki animaatiosarjat ole automaattisesti lapsille suunnattuja. Itse en digimonia suosittelisi alle 15 vuotiaille lapsille. Mielellään ehkä jopa k17 olisi hyvä.

      Mitä vikaa siinä on jos piirroselokuvassa on kuvittellinen "helvetti"? Itse en usko jumalaan/taivaaseen tai saatanaan/helvettiin.
      Kyllä ne alamaailmat ja helvetit ovat lapsille tuttuja ihan putte possuista ja maantiekiitäjistä. Tämä ns. "helvetti" kuvataan aina pahana tai pelottavana paikkana joten tuskimpa se näitä "saatanan palvojia" lapsista tekee. [On muuten todella naurettavaa miten ihmiset käyttäytyvät mustiinpukeutuvaa nuorisoa kohtaan, itse olen saanut kuulla syytöksiä saatananpalvonnasta, vaikken sellaiseen edes usko. Hohhoi]

      Ota toki huomioon, että digimon on alunperin tehty japanilaisille nuorille. Kirjoitusmerkkejä on ja tulee AINA olemaan animessa ja niin tulisikin olla. Jos se niin kovasti häiritsee niin hei! Mikään tai kukaan ei estä sinua opiskelemasta japanilaisia kirjoitusmerkkejä.

      Tamers ei todellakaan ole digimonin helmi vaan se aivan ensimmäinen tuotantokausi on, 02 itseasiassa oli vielä aivan loistava verrattuna nyt pyörivään Digimon Saverssiin.


      Näin lopuksi voisin sanoa, että otat nuorille ihmisille sunnatun FIKTIIVISEN sarjan hieman liian vakavasti. Elää ja antaa elää.

    • hieman hämmästynyt

      En eka meinannu uskoa että ne mustat oliot tahtoi lisääntyä Hikarin kans, mutta totta se on. Katsoin enkun fanisubatun bersion. Onneksi muuttivat suomendubisa asiaa. hiemanko oisin pärseelleni pudonnut jos olisivat suomeksi sanoneet. tosin tekstitetyssä versiossahan asia olisi tullu ilmi.

      • .............

        Lisääntymisjuttu lienee viittaus H.P. Lovecraftin Cthulhu-tarinaan.


    • Uketintin

      Suurin osa mitä tästä luin, koin sen pelkkänä paskana. Jollakin on vähän, huom. siis vain VÄHÄN tylsä elämä ja pitää kerätä harrastukseksi Japanilaiset TV-sarjat ("ja lastenohjelmat") sekä käyttää kirjoituksissaan mahdollisimman hienoja sanoja, että ihmiset taputtaisivat käsiään ja olisivat sanattomia tekstistä. (=eli eivät tajua mitään) Minulla kuitenkin on.

      Tekstistä paistoi huono maku, sekä negatiivinen sävy. Siitä en pitänyt todellakaan. Mielipiteen voi ilmaista asiallisesti. Nauroin ja itkin lukiessani tätä (siihen asti, kun jaksoin) ja tekstistä nousi selvästi esiin sana "Rasistisuus" Mitä ihmettä jos saan kysyä? Omissa töissään saa näkyä sen verran mielikuvitusta, että saa hiusten värit olla paljon muutakin, kuin rajoitettuja värejä. Eikä Digimon ole todellakaan ainoa sarja jossa hiusvärit taistelevat sateenkaaren värien kanssa. Ei kukaan lapsi hiustenväristä epilepsiakohtausta saa.
      Lisäksi puhuit lastenohjelmasta ja siitä kuinka vaatteet ovat liian teinimäisiä, tai paljastelevia.
      Eivät todellakaan ole
      Jos hiusväreissä on käytetty lastenmaisesti mielikuvitusta ( niin kuin lastensarjoissa) ja sitä ei sinun mielestäsi saa käyttää, niin mitä sitten vaatteiden kanssa? Vaatteet ovat nykynuorisoon todenmukaisia (mikä ei kohdallasi pädennyt hiusvärissä) ja sinun mielestäsi piirrettyjen pitäisi olla todenmukaisia. Eikö se ole vähän ristiriitaista, että valitat hiusvärien epätodenmukaisuudesta (/vaaleasta ihosta/silmienväristä) ja sitten kun laitetaan todenmukaiset vaatteet hahmoille päälle, niin se on muka aivan kauheaa? Mieti nyt vähän.

      Lisäksi selitit teoriat (sukunimista ennen etunimeä) sarkastisella, viileällä sävyllä (mikä ei herätä posiitiven lukijan mielenkiintoa)

      Lisäksi, kun ohjelma vaikutti mielestäsi "teennäiseltä" joistakin kohti. Se on sinun mielipiteesi asiasta. Esimerkiksi minun mielstäni sarjassa olevat uudet henkilöt olivat omalla tavallaan erityisen mielenkiintoisia persoonia. Kuinka monta ohjelmaa lisää tiedät missä lapsinero yrittää kaapata toisen maailman? Tykkäsin itseasiassa tosi paljon myös siitä, kun zero twossa (02) lähestyttiin enemmän sitä oikeaa maailmaa" Eli pompittiin digimon -maailman ja oikean maailman välillä. Semmoista se oikea digimon on.

      vinkki: Käytä lahjakasta kirjoitustaitoasi muuhun, kuin purkamaan vihamielisyyttä lastenohjelmia kohtaan

      Jopa 13-vuotias osaa vastata lapsellisiin ongelmiisi. (vaikka puolet olivat niin naurettavia, että tiedät niihin vastaukset itsekkin jos haluat)

      Ja siisti kirjoitusasu, ei tuosta tajua mitään.

    • poikatyttö

      Toivon, että tuo kilometrin pituinen paskanjauhaminen Digimonista oli pelkkä todella huono vitsi kyllästyneeltä ihmiseltä. Tosin pelkään vähän, että kukaan ei ole tarpeeksi kyllästynyt keksimään niin mautonta vitsiä...

      Katsoin digimonia ensimmäisen kerran joskus 11-vuotiaana ja nyt vielä 19-vuotiaanakin olen yhtä ihastunut tähän sarjaan kuin alussakin. Jos Digimon on paha sarja, niin entäpä sitten vaikka Pokemon? Laitetaan otukset taistelemaan toisiaan vastaan ihan vain siksi, että nähdään kuka on vahvin(Digimonissa taistellaan sentään pahaa vastaan, eikä ihan huvikseen). Toisin sanoen oikeassa maailmassa voisi verrata vaikkapa koirataisteluihin. Ja amerikkalaiset piirretyt ovat yleensä vielä pahempia. Esimerkkinä vaikkapa vanha kunnon Tipi ja Sylvesteri. Koko sarjan idea perustuu siihen, että kissa jahtaa lintua ja lopussa kissalle käy huonosti. Väkivaltaista, kenties? Eli joo, jokaisesta sarjasta varmasti löytää tuommoista paskaa jos haluaa.

      Ja mitä Digimonin "rasistisuuteen" hiusten ja silmien värissä ja lasten "hippivaatteisiin" tulee, niin ne ovat mielestäni hyvin tavallinen osa japanilaista animaatiokulttuuria, mitä kirjoittaja ei taida ymmärtää läheskään niin hyvin kuin uskoo. Toisin sanoen kaikkien noiden hienojen sanojen takana on vain joku typerä ihminen.

    • Anonymous:_

      TL;DR

    • guggaburggi

      Mitä hitsiä???

      Mäki siis oon fani, mut noin paljon tekstiä on hullua....

    • digibest

      digimon=digitaali monsteri

    • Digimonistanauttiva

      Pakko saada kommentoida tähän 6 vuotta vanhaan aiheeseen, että Digimon on erittäin syvällisiä arvoja puhkuva sarja, jonka pintana vain on taistelu ja seikkailut.
      Tiivistettynä Digimonin ydinsanomaa voisi kuvata, että kukaan ei tee pahoja asioita siksi, että olisi itsessään paha, vaan syynä on tilannetapaukset ym. Lisäksi ei olemassa absoluuttista hyvää eikä pahaa, vaan kaikilla on omat motiivinsa ja toiset näkevät ne väärinä, toiset oikeina.

      Olen katsonut Digimonin ekan tuotantokauden monia kertoja läpi ja olen tutkinut juonta tarkasti. Siitä saa aina uusia juttuja irti, kun se on melko monimutkainen, mutta äärettömän kiinnostava!

    • Tätä mieltä

      Tuo kilometri teksissä oli jotain järkeä mut suurin osa turhaa vitsiä. Olen itse katsonu kaikki kaudet. Voin sanoa että kaikissa kausissa on ollut hyvät ja paha puolet. Hahmot olivat erittäin loistavia, toki lapsellisia olivat jossain vaiheesa mut eikös lapset olekki lapsia? Ite olen vasta 17 ja voin sanoo tykkään digimon sarjasta. Mutta suomessa on niitä ihmisiä jotka sanovat suoraan että pidetään ''lapsellisena'' tai jotain vastaavaa jos satut pitämään sarjasta. Täyttä paskaa digimon on tehty JAPANILAISILLE LAPSILLE/NUORILLE (ja muihinki maihin tottakai). Siinä on paljon tunnelmaa ja jännitystä eikä ihan 5v välttämättä tajua mitään. Suomi dub on ihan jees mutta alkuperänen on vaan mulle henkilökohtasesti parempi, koska japanilaiset osasivat tehä oikee tunteella ääninäyttelyn ja toki jos lisätään englanti subit vielä parempi tai no vielä parempi jos suomi subit mutta vain jos ne on ihan oikein tehty. En ymmärä miksi ihmiset tuomitsee sarjaa niin paljon, sarja näyttää ihan ku se olisi tehty pikku lapsille ja siksi moni ei tykkää. Jopa lastenanimaatio näköinen sarja voi olla helvetin loistava.

    • Old and Loyal fan

      Tässä huvikseni etsin tietoa Digimonista niin satuin törmäämään tähän keskusteluun, vaikka tämä onkin 6v vanha niin ajattelin lukaista koko keskustelun.
      Tuo teksti mistä tämä koko juttu alkoi oli mielestäni naurettavaa (myönnän välillä oli jotain tosi juttuja) mutta tuo että digimon viittaisi rasismiin jne. Niin sitä en ymmärrä.. Sarjahan on KUVITTEELINEN joten mitä se nyt haittaisi jos hiusten väri on punainen taikka sininen tai japanilaisessa piirossarjassa ihmiset eivät ehkä näytäkkään niin japanilaisilta tai väri on erillainen? Onko siihen aina liityttävä tämä "saatanallisuus" "rasismi" tms..
      Itseni mielestä ainakin on kiinnostava katsoa piirrosohjelmaa jossa hahmot/ihmiset ovat erinäköisiä (ja tämä ei ollut sitten mitään rasismia:)

      Ensimmäisen kerran kun näin digimonin telkkarista taisin olla joku 7 tai 8 vuotias ja olin heti sarjasta todella kiinnostunut vaikken silloin oikein osannut hahmottaa kyseistä juonta, sarjassa vain oli sitä jotain "jännitystä" ja ns. tunnetilanteita (jotka saavat nyt pakostakin herkistymään kenet tahansa edes vähän, myöntäkää pois:)

      Jossain välissä minulta meni tuo "digimon aika" ja unohdin sen jo joksikin ajaksi. Mutta se taisi olla viime vuosi kun kiinnostuin katsomaan sarjaa uudelleen (Adventure/02, koska en itse oikein pidä uusimmista digimon sarjoista, mikä on harmi) ja nyt 18v ikäisenä osaan jo hahmottaa juonesta monia uusia juttuja joka kerta kun katson sen uudestaan ja uudestaan, joka on mielestäni todella mahtavaa.
      Onhan se varmaan joittenkin mielestä outoa tai ns. lapsellista kun 18v poika katsoo vieläkin digimonia, mutta voin sanoa että en kadu sitä yhtään, Minusta Digimonia voi katsoa kuka tahansa.
      Oikeastaan Digimoniin tarvitsee jo vähän "älyä" että osaa hahmottaa sen tarinan siitä. Jotenkin minulle on jäänyt juuri nuo Adventure/ zero two kaudet mieleen, enemmänkin tuo adventure koska en niin useasti seurannut zero two:ta "lapsena" mutta nyt kun sitäkin katsoo niin onhan se melkein yhtähyvä:) Zero Two:ssa minua jäi vaivaamaan tuo loppu, se oli aika hämmentävä (muttei huono) toivoin vain että siitä olisi jatkunut vielä kolmaskin digimon kausi samasta.. Ja toivon samaa vieläkin, miksei sitä vain olisi voitu jatkaa tutulla ja turvallisella tarinalla? se vähän harmittaa.. Ja vähän arvaan että se olisi mahdotonta? ..

      Loppuun vielä, Tietääkö kukaan syytä siihen miksei nyt näytetä digimonia telkkarista? Uskon että löytyisi kyllä katsojia kyseiselle ohjelmalle:) en välttämättä itse kerkeä mutta tämä uudempi sukupolvi voisi kiinnostua ja näin digimon voisi saada uutta eloa? Nyt kun katson digimon jaksoja siskojeni kanssa (ovat nyt saman ikäisiä kuin minä kun näin ensimmäisen kerran digimonin) huomaan heistä sen saman "innon" mikä minulla oli kun katsoin Digimonia.
      Suomidubista viellä sen verran, minusta tuo wernen dubbaus oli loistavaa ( Agapio Racing Teamin dubbaus taas oli mitä oli) mutta okei ehkä se poikkesi siitä alkuperäisestä japanista mutta en minä ainakaan lapsena sitä olisi katsonut jos olisi pitänyt lukea tekstejä

      Mutta tämä oli minun mielipiteeni ja kaikilla muilla on omansa. :-)

      • DaiFan

        Eiköhän tuo Digimon ole jo näytetty TV'ssä useaan otteeseen. Vaikka olenkin vanha fani niin Suomen mittakiivassa kyseinen sarja on esitetty telkussa laittoman monta kertaa. Adventures kaiketi kahdesti ja Zero Two kolmesti, muista en tiedä. Jotkut asiat kannattaa jättää vaan muistoihin. Niin kuin aiemmin sanoin, olin hardcore Digimon fani aikanaan, mutta nyt kun katsoo uudestaan niin kyllä se hienous on kadonnut ja on olemassa paljon parempia animeita, sitäpaitsi Digimonissa piirrosjälki on aika karua, leffat ovat sitten asia erikseen.

        Enemmänkin Digimonin valttikortti oli sen vahva fanikunta, niin kuin sanottu niin on olemassa parempia animeita, mutta niistä löytyy ehkä muutama kuva tai fanisivu jos olet onnekas. Digimon sivuja on vieläkin netti pullollaan ja olisitte nähneet sitä fanisivujen määrää 00-luvun alussa. Niitä oli valehtelematta satoja, ehkä tuhansia.


    • DigimonFrontierFani

      Ärsyttää suunnattomasti ettei Frontierin ole näytetty Suomessa.. Paras Digimon sarja.. Ja varsinkin kaksoset Koji&Koichi on ihan <3 Siis plo joku rikas maksamaan suomidubin nyt!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tiedättekö naiset, että miehelle kannattaa antaa vasta...

      Kun hän on jo kiintynyt teihin. Naisilla erittyy oksitosiinia sek.sin yhteydessä, mikä saa meidät rakastumaan heihin mel
      Ikävä
      226
      1653
    2. Mitä muuttaisit

      Kaivatussasi?
      Ikävä
      99
      1478
    3. Pyydän yhteydenottoja kiusatuilta

      Hei, pyydän, että laitat mulle sähköpostia, jos sua on kiusattu palstalla tai jopa tuolla oikeassa elämässä jollakin tav
      Ikävä
      173
      1261
    4. Queen of Fucking Everything jakaa mielipiteitä - Mitä tykkäät sarjasta, kolahtiko?

      Tiina Lymin käsikirjoittama ja ohjaama tv-sarja on varmasti yksi tämän vuoden puhutuimmista. Mitä tykkäät mustaa huumori
      Tv-sarjat
      38
      1244
    5. Kulkeeko rumuus ja tyhmyys?

      Käsi kädessä?Enkä tarkoita nyt pelkästään ulkoista..jos ihminen ei osaa kuin väännellä naamaansa ja irvistellä sekä saks
      Pyhäjärvi
      13
      1107
    6. Kaipaan mies sun katsetta

      Ootko hylännyt mut?
      Ikävä
      51
      974
    7. Elon Musk jakoi ja julkaisi erittäin järkyttävän raiskausrikostilaston Suomesta.

      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010944944.html?fbclid=IwY2xjawHowCJleHRuA2FlbQIxMAABHW3j9H5mtzuitMIUEdaZ-5hPybOXgZVj_
      Maailman menoa
      189
      928
    8. Kristinuskon arvot käyttöön

      Maailma on niin sekaisin että kristinuskon arvot on otettava köyttöön. Tämän myöntää jo uskottomatkin. Änkyräateisti Ric
      Luterilaisuus
      284
      892
    9. Zoon hallitus hajoamassa !

      H pj on lähtemässä karkuun.
      Ähtäri
      25
      838
    10. Millainen nainen kaipaa minua ?

      Millainen nainen kaipaa minua ? Kerro nainen sinä se.
      Ikävä
      48
      837
    Aihe