Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Syyslannoitteista

Emppu Karhinen

Tein omakotitalon pihan tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Nurmikko saatiin aikaiseksi, omenapuut istutettiin, samoin angervot ja perennat.
Nyt olisivat hyvät neuvot tarpeen.
Syksy lähestyy ja puhuvat syyslannoittamisesta.
Neuvokaa ystävät hyvät, milloin syyslannoittaminen aloitetaan, miten se tehdään, minkä merkkistä on lannoite kun ostaa ja käykö se kaikkiin kohteisiini, siis nurmikko mukaanlukien ?
Neuvoista kovin kiitollinen.
Terveisin Emppu

7

9945

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei!

      Nurmikolle aikaisin syksyllä Kemiran nurmikon syksyä ja muualle puutarhaan aikaisin syksyllä Kemiran puutarhan syksyä. Syyslannoitus on mielestäni hyvä suorittaa elokuusta alkaen, kuitenkin viimeistään syyskuun aikana.

      Siis:
      Kemira GrowHow Nurmikon Syksy™
      Kemira GrowHow Puutarhan Syksy™

      Nurmikolle löytyy myös nurmikon talvea, mutta en ole sen käyttöä edes harkinnut.

    • Sasun

      Mulla odottaa vajassa syyslannoitesäkki, kunhan vain tuolta taivaalta satais vettä. Laitan syys ja muutkin lannoitteet vesisateella. Varmasti liukenevat ja aloittavat heti vaikuttamaan, eivätkä häviä pölynä taivaan tuuliin. Tarvii jo sadetta... Merkkiä en kyllä nytviitti lähteä tarkistamaan, isoin säkki,laitan lannoitetta sekä nurmikolle, että perennoille. Ihan hyvin on käynyt ja onnistunut samalla lannoitteella.
      T. Sasun

      • Syyslannoite

        Olen jo monen vuoden ajan tehnyt Aarno Kasvin neuvojen mukaan ja hyvin ovat kasvini kasvaneet hänen ohjeiden mukaan. Aarno Kasvi on Turun yliopiston ylipuutarhuri ja tietää mielestäni aivan kaiken. Kasvi sanoo seuraavaa puiden istutuksesta ja yleensä kaikesta mitä istutetaan: istutuksen jälkeen on kasteltava erittäin runsaasti ei mitään tippaa silloin ja tällöin vaan oikein kunnon kastelu joka päivä 2 viikon ajan, jotta ne alkavat juurtua hyvin. Itse käytän syyslannoitetta aina keväällä pikkuisen, koska siinä ei ole typpeä lainkaa ja silloin kasvin varsi ei kasva pelkästään pituutta, mutta senkin kanssa saa olla varovainen ettei anna liikaa, koska se on aika vahvaa. Syyslannoituksen annan vasta syyskuun lopulla, koska silloin kasvit alkavat mennä jo lepotilaan ja syyslannoite auttaa niitä talvehtimaan. Nurmikolle en ole koskaan antanut mitään muuta kuin leikannut ahkerasti. Kuivana aikanakaan en ole kastellut, koska niiden juurista ei siitä kärsi, vaan kasvu alkaa aina kun sateet alkavat. Ajattelen myös turhaa veden kulutusta mitä pitäsi meilläkin jo alkaa säästää. Englannissa on 300 vuotta vanhoja puistoja ja nurmikoita linnojen ympärillä ja niille ei kuulemma tehdä koskaan muuta kuin leikataan vaan, kertoi Aarno Kasvi eräällä luennolla jossa olin mukana. Jos on ollut kuiva kesä, niin kastelua pitäisi jatkaa vielä pakkasiin asti, ei kuitenkaan niin runsaasti kuin kesällä. Vesijohtovesi on kylläkin aika kallista runsaaseen kasteluun, mutta meilläkin on vanha rengaskaivo joka ei kuivu oikein koskaan.


    • syyslannoittamisesta

      Syksyllä kasveille ei saa antaa typpeä (N), koska se kasvattaa kasvin vihreitä osia eli vartta ja lehtiä.
      Eli siis syyslannoitteet sisältää fosforia (P) ja kaliumia (K). Nämä ravinteet auttavat kasveja talveentumisessa ja seuraavan vuoden kukkasilmujan muodastamisessa sekä parantavat kasvien talvenkestävyyttä. Pussin kyljessä lukeekin usein PK-syyslannoite.

      Ja lannotteitahan on orgaanisia ja epäorgaanisia. Orgaanisia lannoitteita voisi sanoa "luonnontuotteiksi", sisältävät siis esim. kanan kakkaa ym eloperäisä aineksia.
      Epäorgaaniset lannoitteet taas ovat kemiallisesti valmistettuja lannoitteita.
      Kummallakin lannoitteella on puolensa: esim. orgaaniset lannoitteet lisäävät maaperän humuspitoisuutta, mikä on hyvä asia!!! Kun taas epäorgaanisissa lannoitteissa ravinteet ovat heti kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Eli lannoitetta valitsemaan ihan oman tuntuman (tai hinnan) mukaan!

      Nyrkkisääntö lannoittamisessa on että nurmikolle, perennoille, koristepensaille, -puille 15.8. jälkeen (elo-syyskyyn aikana,riippuen siitäkin missä päin suomea asuu) ja marjapensaille/hedelmäpuille sadonkorjuun jälkeen.

      Kemiralla taitaa olla nurmikolle eri lannoite kuin muille kasveille, mutta ainakin biolanin syksyn PK-lannoitetta voi antaa kaikille kasveille.
      Kannattaa siis siellä puutarhamyymälässä hieman käännellä niitä pussin selkämyksiä näkyviin ja vertailla ravinnemääriä. Monesti niissä ei juurikaan ole eroa (etenkään mullissa), mutta saadaanpa myytyä ihmisille samaa tavaraa eri säkeissä...
      Ja lannoitus ohjeet (määrät)löytyvät myös sieltä säkin takaa!

      Ja sitten vain odottelemaan sateita :):):):)

      • jos antaa

        vasta syyskuussa annettu syyslannoitus ei kerkeä enää juurikaan vaikuttamaan ja elokuun puolessa välissä auttaa lisäämään omenapuilla kukkien määrää seuraavana keväänä.


      • ihan tyhmä

        on tärkeämpi syys vai kevätlannoitus ? Onko pakko antaa molempia ? Meillä on meille uusi piha, mutta jo 40 v talo ja istutetut kasvit 80 luvulta pääosin. Tänä kesänä kaikki kasvoi niin hurjasti yli äyräiden....leikkasimme hullun lailla pensaita että mahtuu edes kulkemaan....syreenit ja kaikki. Töyhtöangervo ihan valtava ja ruusuangervot voi hyvin jne...liikaa lannoitettu? Voiko lannoittaa liikaa? Laitoimme molempia ja viime vuonna keväällä hyvää kompostimultaakin. Onko syyslannoitus aina tärkeää talvehtimisen kannalta? 2-vyöhyke missä asutaan.


      • hj
        ihan tyhmä kirjoitti:

        on tärkeämpi syys vai kevätlannoitus ? Onko pakko antaa molempia ? Meillä on meille uusi piha, mutta jo 40 v talo ja istutetut kasvit 80 luvulta pääosin. Tänä kesänä kaikki kasvoi niin hurjasti yli äyräiden....leikkasimme hullun lailla pensaita että mahtuu edes kulkemaan....syreenit ja kaikki. Töyhtöangervo ihan valtava ja ruusuangervot voi hyvin jne...liikaa lannoitettu? Voiko lannoittaa liikaa? Laitoimme molempia ja viime vuonna keväällä hyvää kompostimultaakin. Onko syyslannoitus aina tärkeää talvehtimisen kannalta? 2-vyöhyke missä asutaan.

        Jos kiinnostaa syyslannoitukseen oikein kunnolla palanut turvepohjainen hevosenkakka niin meillä on sellaista Kirkkonummella: [email protected]


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2207
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2043
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1652
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1480
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1456
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1367
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1334
    8. 52
      1238
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1169
    Aihe