lämmittääkö pönttöuuni

jeebo

Osaatteko sanoa minkälainen on nykyaikaisen pönttö eli pystyuunin teho ja hyötysuhde verrattuna muihin uusiin takkoihin?

24

16662

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • noin

      35% parempi pöntössä

      • Jeebo

        Oliko tämä verrattuna siis sellaiseen monen ilmakierron takkaan?

        Vaikuttaakohan tuo uunin korkeus muuten paljon? Tai lieneekö sillä merkitystä muutenkuin, että massaa on enemmän...


      • Uuniseppä
        Jeebo kirjoitti:

        Oliko tämä verrattuna siis sellaiseen monen ilmakierron takkaan?

        Vaikuttaakohan tuo uunin korkeus muuten paljon? Tai lieneekö sillä merkitystä muutenkuin, että massaa on enemmän...

        sillä korkeassa uunissa savukanavat ovat pitemmät kuin matalassa.Pönttöuunissa on paljon tulipintaa,eli pintaa jota kuumat palokaasut koskettavat ja antavat lämpönsä uunirakenteeseen.Pönttöuunissa on yleensä ohuehko ulkokuori(tiili kantillaan kuorta vasten),joten se antaa lämpöä nopeasti.


      • Jeebo
        Uuniseppä kirjoitti:

        sillä korkeassa uunissa savukanavat ovat pitemmät kuin matalassa.Pönttöuunissa on paljon tulipintaa,eli pintaa jota kuumat palokaasut koskettavat ja antavat lämpönsä uunirakenteeseen.Pönttöuunissa on yleensä ohuehko ulkokuori(tiili kantillaan kuorta vasten),joten se antaa lämpöä nopeasti.

        Monet sanovat, että pönttöuunin on oltava huono, koska siinä on suoraputki piipusta ulos... ei siis minkäänlaisia ilmankiertoja.

        Nuo ilmankierrot ei varmaankaan tuo lisää "pituutta" hormiin kovinkaan paljon (suhteessa siis koko piipun pituuteen, jos on kaksikerroksinen talo). Mutta liekö kyse siitä, että ilman nopeus hidastuu...
        Ajattelin kyllä tuossa suoranputken tapauksessa avotakkaa, mutta siinähän saattaisikin olla kyse siitä, että takka saa niin paljon ilmaa, että lämpö "syöksyy" piipusta ulos.

        Onkohan takoista tehty vertailua/tutkimusta (jossa pönttöuunikin olisi mukana), että saisin muutkin uskomaan pönttöuuniin.


    • LVI-man

      ..on erittäin hyvä lämmityslaite. Väittäisin, että takkaan verrattuna hyötysuhteeltaan 40%.
      parempi. Perinteisessä pönttöuunissa savukaasut
      nousevat ylös ja kiertävät alakautta savupiippuun. Ennen muurarit osasivat!!

      • laitan paremmaksi

        Ehdotettu jo 35% ja 40% parempaa hyötysuhdetta. Minä pistän 45% paremmaksi.

        Paljonko on normaalin varaavan takan hyötysuhde? 60-70%?


      • Jeebo
        laitan paremmaksi kirjoitti:

        Ehdotettu jo 35% ja 40% parempaa hyötysuhdetta. Minä pistän 45% paremmaksi.

        Paljonko on normaalin varaavan takan hyötysuhde? 60-70%?

        http://www.muurausjanikka.fi/tulisijat_varaava.html

        Tuossa on uskallettu laittaa "parhaimmillaan 80%", josta lienee sataan prosenttiin matkaa neljäsosa eli 25%.


      • Uuniseppä
        Jeebo kirjoitti:

        http://www.muurausjanikka.fi/tulisijat_varaava.html

        Tuossa on uskallettu laittaa "parhaimmillaan 80%", josta lienee sataan prosenttiin matkaa neljäsosa eli 25%.

        Pönttöuuni ei ole suoraputkinen,vaan palokaasut kiertävät uunissa hyvinkin perusteellisesti.Vanhemmissa uuneissa,joissa savupellit ovat uunin yläosassa,kierto menee niin,että ensin nousee tulipesästä hormi uunin yläosaan,sieltä se laskeutuu alas uunin molempia sivuja ja nousee taas alhaalta ylös uunin sisässä yhtä tai kahta hormia yläosaan,jossa pellit ovat.Näissä vanhoissa uuneissa on hormien järjestelyissä eroavaisuuksia,mutta perusperiaate on sama.Uudenaikaisissa uuneissa alas laskeva kanava on alaltaan suuri(rako,joka jää kuoren ja tuliputken väliin),siinä savukaasujen nopeus hidastuu ja ne ehtivät jättää lämpönsä uunin massaan.Tällaisessa uunissa savuhormin lähtö on uunin alaosassa ja pelti savupiipussa.Näin tehty uunin on erittäin tehokas,päästään tuonne yli 80% hyötysuhteeseen,jos uunia osataan käyttää ja uuni on tehty oikein.Tuollaset suoraputkiset systeemit hylättiin huoneuuneissa jo 1700-luvulla,kun keksitiin savukaasujen kiertosysteemi,sitä periaatetta on sitten myöhemmin paranneltu.


      • Jeebo
        Uuniseppä kirjoitti:

        Pönttöuuni ei ole suoraputkinen,vaan palokaasut kiertävät uunissa hyvinkin perusteellisesti.Vanhemmissa uuneissa,joissa savupellit ovat uunin yläosassa,kierto menee niin,että ensin nousee tulipesästä hormi uunin yläosaan,sieltä se laskeutuu alas uunin molempia sivuja ja nousee taas alhaalta ylös uunin sisässä yhtä tai kahta hormia yläosaan,jossa pellit ovat.Näissä vanhoissa uuneissa on hormien järjestelyissä eroavaisuuksia,mutta perusperiaate on sama.Uudenaikaisissa uuneissa alas laskeva kanava on alaltaan suuri(rako,joka jää kuoren ja tuliputken väliin),siinä savukaasujen nopeus hidastuu ja ne ehtivät jättää lämpönsä uunin massaan.Tällaisessa uunissa savuhormin lähtö on uunin alaosassa ja pelti savupiipussa.Näin tehty uunin on erittäin tehokas,päästään tuonne yli 80% hyötysuhteeseen,jos uunia osataan käyttää ja uuni on tehty oikein.Tuollaset suoraputkiset systeemit hylättiin huoneuuneissa jo 1700-luvulla,kun keksitiin savukaasujen kiertosysteemi,sitä periaatetta on sitten myöhemmin paranneltu.

        Minäkin muistelin nähneeni ohjelma jossa kerrottiin, että savukaasujen kierto on vanha keksintö.

        Sittemin minua on taidettu huijata pahemman kerran...

        Mutta kiitoksia tiedoista! Voidaankin turvallisin mielin hankkia aikomamme pönttöuunit. Pitänee opetella tuo sinun tekstisi ulkoa ja paasata se kaikille tietämättömille arvostelijoille joita vastaan tulee :)

        Toivottavasti joku googlaaja löytää tiedot tästä eikä hairahdu jonkun suoraputki -höpötyksiä kuuntelemaan.


      • vanhasta
        Uuniseppä kirjoitti:

        Pönttöuuni ei ole suoraputkinen,vaan palokaasut kiertävät uunissa hyvinkin perusteellisesti.Vanhemmissa uuneissa,joissa savupellit ovat uunin yläosassa,kierto menee niin,että ensin nousee tulipesästä hormi uunin yläosaan,sieltä se laskeutuu alas uunin molempia sivuja ja nousee taas alhaalta ylös uunin sisässä yhtä tai kahta hormia yläosaan,jossa pellit ovat.Näissä vanhoissa uuneissa on hormien järjestelyissä eroavaisuuksia,mutta perusperiaate on sama.Uudenaikaisissa uuneissa alas laskeva kanava on alaltaan suuri(rako,joka jää kuoren ja tuliputken väliin),siinä savukaasujen nopeus hidastuu ja ne ehtivät jättää lämpönsä uunin massaan.Tällaisessa uunissa savuhormin lähtö on uunin alaosassa ja pelti savupiipussa.Näin tehty uunin on erittäin tehokas,päästään tuonne yli 80% hyötysuhteeseen,jos uunia osataan käyttää ja uuni on tehty oikein.Tuollaset suoraputkiset systeemit hylättiin huoneuuneissa jo 1700-luvulla,kun keksitiin savukaasujen kiertosysteemi,sitä periaatetta on sitten myöhemmin paranneltu.

        Ihan vaan kokemusta.. Eli meillä on sali jossa talvella pidämme noin kymmenen asteen peruslämpöä( öljy kun on niin edullista ) neliöitä 60 huonekorkeus melkein 4. Pönttöuuni lähes yhtä korkea ja kaiketi aika vanha, talon ikä reilu 100v. Salissa ei ole tehty lattioiden aukaisua, eli ei lisättu mitään olkia tms.
        Viikonloppuna paripesällistä puita ja lämpötila vuorokauden 20.Ja mikä mukavinta lämpö lähtee nousemaan melkein välittömästi tulitikun raapaisun jälkeen. Ainakin minä jos tänäpäivänä tulipesiä suunnittelisin laittaisin ehdottomasti pönttöuunin.


      • Takka muurari

        Sama kierto on tänä päivänäkin kuin ennen


      • ...
        Takka muurari kirjoitti:

        Sama kierto on tänä päivänäkin kuin ennen

        Pari vuotta on ollut uusi pönttö toimittamassa takan virkaa ja ei voi muuta kuin kehua, se on nopea lämpenemään ja pitää varauksen vuorokauden yli. Ihan mielettömän hyvä, toimiva ja kaunis, eikä vie turhaa tilaakaan.


      • Muu Raaja

        EI kait se osaamisesta oo kiinni.Tänä päivänä voi tehdä uuden pystymuurin ihan samalla tekniikalla kuin se on ennenkin tehty,uusia kuoriakin jotkut pläkkyrit tekevät.
        Tekniikka on täsmälleen sama kuin lähes kaikissa tämän päivän varaavissa tulisijoissa.Tuota hyötysuhdetta on turha arpoa,teho yksinkertaisesti johtuu ohuesta kuoresta ja metallin heijastumasta siitä että savukaasut nousevat tuliputkeen josta laskevat sitten alas nuollen ulkokehää lähes joka puolelta.
        Varmaan olis vieläkin erittäin suosittu jos vain katsottais tehoa,sillä sehän on TEHOKAS,mutta mitä järkeä on hetkellisessä 6-7kw;n tehossa tämän päivän omakotitalossa,ei mitään, vaan ikkunat pitää avata.Loistava valinta mökille tahi muuhun vähemmän peruslämpimään koppiin


    • Emmppux

      Muu Raaja!! Siinäpä oikein asiamntuntia heh??? Ei kyllä ymmärrä pönttöuunin päälle sen enempää kuin kastemato.

      • Osa-aikaeläkeläinen

        Talossani on vanha pönttöuuni, ja sen pieni ongelma on että uunin pohjalle kertyy hiiltä paljon. Toisessa huoneessa on jonkun vanhan muurarimestarin muuraama komea uuni, ja sen pesän pohjalta tarvitsee poistaa hiilet ja tuhka ehkä kerran vuodessa. Pönttöuunista vien lähes ämpärillisen hiiliä metsään muutaman viikon välein. Lieneekö vain ominaisuus arinattomalla uunilla.


      • toimitsijamies
        Osa-aikaeläkeläinen kirjoitti:

        Talossani on vanha pönttöuuni, ja sen pieni ongelma on että uunin pohjalle kertyy hiiltä paljon. Toisessa huoneessa on jonkun vanhan muurarimestarin muuraama komea uuni, ja sen pesän pohjalta tarvitsee poistaa hiilet ja tuhka ehkä kerran vuodessa. Pönttöuunista vien lähes ämpärillisen hiiliä metsään muutaman viikon välein. Lieneekö vain ominaisuus arinattomalla uunilla.

        Olisiko lämmittäjässä vika? Omassa taloudessani on useampia uuneja, kyllä niistä kertyy ihan saman verran tuhkaa oli ilman arinaa tai arinan kanssa.
        Jotain on silloin pielessä, jos viet hiiliä metsään viikon välein, miksi et polta niitä hiiliä vaikka siinä toisessa uunissa!!! Hiilethän palaa vielä kuumasti, kun laitat ne puiden alle ja sytytät puut palamaan, ne hiilet palaa siellä samalla. Eli veisin sinuna ne hiilet metsän sijaan siihen toiseen uuniin uudelleen poltettaviksi tai käyttäisin vaikka ahjossa pajahiilinä.


    • Eihoppuillapoltolla

      Kiirreellä laitetaan räppänät kiinni kun pelätään lämmön karkaavan ja sitte on hirvee läjä paskaa palamatta.

      • lämmitinennenpaskalla

        Kannattaa kokeilla jotain muutakin polttoainetta, esim klapeja. Voi olla lämmitystulos parempi


      • Osa-aikaeläkeläinen

        Kyllähän briketeillä lämpöä tulisi enemmän, mutta vanhat uunit ovat niillä kovalla koetuksella. Itselläni kun on metsää ihan vieressä, polttopuuta rittää.


      • puupalaatuhkaksi
        Osa-aikaeläkeläinen kirjoitti:

        Kyllähän briketeillä lämpöä tulisi enemmän, mutta vanhat uunit ovat niillä kovalla koetuksella. Itselläni kun on metsää ihan vieressä, polttopuuta rittää.

        Opettele sitten polttamaan niitä polttopuitasi.


    • kjhouijkdfik

      Kun teetätte pönttöuunin muistakaa valita arinallinen versio. Saa laitettua aikaisemmin pellit kiinni. Hiilet palavat nopeammin loppuun ja häkävaara pienempi.
      Arinattomissa uuneissa saa häkävarottimen piippaamaan yllättävän helposti.
      Itsellä kaksi vanhaa arinatonta ja yksi uudempi arinallinen joka näistä paras. Jos hankkii tiilistä muuratun pönttöuunin ei taatusti pety tehoon. Pienellä puumääräällä mukavat lämmöt.
      10vuotta sitten kun uusin tehtiin väitettiin parhaiden uunitiilien tulevan venäjältä???

    • siis.tulitiilet

      Ammattikoulun muurauksen opettaja sanoi taannoin kun neuvoi tiilien ostoa että osta tulitiilet ehdottomasti venäläisiä. Taitaa olla niin, että Suomessa ei edes tehdä tulitiiliä.

    • Anonyymi

      Jussi V. Iistä kirjoittaa. Jos pönttöuunin rakentaa, kannattaa tehdä kolminkertainen ilmankierto. Savukaasut nousevat keskeltä ylös, sitten laskeutuvat kahta sivukanavaa pitkin alas ja yhdistyvät esim. alhaalla takana ja nousevat kolmannen kerran pönttöuunin sisällä pönttöuunin päällä olevaan hormiin, jossa pelti. Suurin osa lämmöstä jää uuniin. (Katoltahan voi käydä kokeilemassa, kuinka kuumia savukaasut ovat ulos tullessaan).
      Jos talossa on rossipohja, kannattaa pönttöuunin ilma ottaa talon alta rossipohjasta, jolloin lämmintä huoneilmaa ei mene uunin läpi haaskiin viilentäen lämmityksen aikana huonetta, vaan korvausilma tulee ulkoa.
      Uunia ei kannata myöskään polttaa ihan täysillä, vaan sellaisella kohtuullisella voimalla, jolloin savukaasujen kierto on sopivan rauhallinen, jotta lämpö ehtii jäädä uuniin. Toisekseen uuni kestää myös pidempään, kun sitä ei "huudateta".

    • Anonyymi

      Pitääkin olla kolminkertainen ilmankierto joka riittää nostamaan näinkin vanhan aloituksen...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään

      Kaikkosen erityis­avustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po
      Maailman menoa
      80
      4277
    2. Niin voimakkaat tunteet

      Että ajattelin hänen olevan se elämän rakkaus. Silmien edessä vikitteli toista ja hyvästelemättä hylkäs niin tyhjyys jäi
      Ikävä
      20
      2807
    3. Nainen, sinä viisas ja ymmärtäväinen

      sekä hyvällä huumorintajulla varustettu. Kun kaikki muut ovat kaikonneet, vain sinä olet jäljellä. Ellet kestä kirjoituk
      Ikävä
      24
      2684
    4. Puhe on halpaa

      Katso mitä hän tekee.Teot kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.Uskokaa punaisia lippuja.Hyvää yötä.
      Ikävä
      44
      1886
    5. Halaisin sua mies

      Jos voisin 💗
      Ikävä
      25
      1716
    6. Onkohan meillä kummallakin joku pakkomielle toisiimme

      Vähän luulen että on..
      Ikävä
      152
      1520
    7. Oletko harrastanut

      seksiä kaivattusi kanssa? 🤔
      Ikävä
      125
      1501
    8. Miksi miehet hermostuvat tyhjästä?

      Olen tässä viimeisen vuoden sisään pudottanut melko reilusti painoa mikä on sitten saanut useammankin lähipiirin aiemmin
      Sinkut
      107
      1434
    9. Nainen, se on vain karu totuus, että

      sinut on luotu synnyttämään ja mies siittämään. Niin on luomakunnassa säädetty ja niin se on. Sinut luotiin heikoksi ja
      Ikävä
      281
      1395
    10. Joko aiheuttamani pettymys

      on lieventynyt? Toivottavasti. Uskallan heittää lentosuukon näin etäältä ja nimettömänä 😘.
      Ikävä
      93
      1346
    Aihe