Asunto seniorina Bulgariasta ?

Hannalore

Olemme miettineet jo eläkepäiviä. Mitä olisi asua Bulgariassa esim. osan vuotta. En tarkoita massaturismialueita. On monia muitakin maita, mutta tämä kiinnostaa. Olemme matkustelleet paljon. En kaihda räväköitäkään mielipiteitä.

50

18065

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meinasin

      asua eläkepäivinä eri maissa. Miksi ostaa harmikseen jotain rotankoloa kun samalla pääomalla saa asua vuokralla missä milloinkin huvittaa. Ja samalla näkee vähän mualimmoo :) !
      Jää kaikki harmit vesivahingoista rosvouksiin pois ja tarjontaa on taatusti niin runsaasti, että sopuhintaan saa 3-4kk asustella. Noh, jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee..

    • utelias unski

      ei kai kukaan massaturismialueitten hulinassa ja korkeissa hinnoissa voisi kauan asuakaan...
      montakos reissua bulgariassa on takana?
      eli miltä sinusta näyttää eri alueet ja asumismahdollisuudet?
      asuntojen hintataso ja palvelut?
      vai ajattelitko vuokra-asuntoa?
      varmaan olet jo maahan aika paljon tutustunut, koska ajatus siellä asumisesta on mieleesi tullut?
      mikä sinua viehättää bulgariassa?

      • Hannalore

        Ihan kyselen.Täysin noviisina. En ole käynyt siellä. Romaniassa kyllä ja monessa muussa maassa, USA,Skotlanti, Englanti, Tsekki, Saksa ,Belgia, Ranska, Venäjä, Espanjan lomakohteissa, Turkin lomakohteissa, ja tottakai Pohjoismaat ja Baltian maita. Vieraita sitten monistakin maista. Mutta, olen tullut siihen ajatukseen, että Bulgaria voisi olla mielenkiintoinen kohde. Liittynee kohta EU:hun, stabiloituu poliittisesti, talous vakautuu, moni asia paranee. Kaikki luonnollisesti arvailua.
        Eläkkeellä eläminen olisi ainakin osan vuotta mukavaa edullisemmassa maassa. Espanjahan sitä ei enää ole.


    • Busbusjotain

      Vielä muutama vuosi sitten sai Bulgariasta ostaa asunnon ”pikkurahalla”, mutta sen jälkeen asuntojen hinnat ovat nousseet räjähdysmäisesti. Vieläkin saattaa saada maaseudulta jonkun kiviraunion vähällä rahalla, mutta joissakin tapauksissa Floridasta saa talon halvemmalla kuin Bulgarian rannikkoseudulta tai pääkaupungin parhailta paikoilta.
      Ulkomaalainen saa ostaa huoneiston Bulgariasta, mutta talon ja tontin, siis maan ostoa varten hänen täytyy perustaa Bulgariassa yritys, jonka nimiin osto tapahtuu.
      Englantilaiset ovat löytäneet Bulgarian ja ostaneet runsaasti vanhoja halpoja taloja maaseudulta ja pikkukaupungeista ja remontoineet ne eläkeläis- tai loma-asunnoikseen. Jotkut ovat jopa muuttaneet pysyvästi Bulgariaan ja laittaneet lapsensa sinne kouluun. Mutta kuinka kauan he kestävät... Useimmat ovat hankkineet asunnon tai talon sijoitusmielessä, mutta markkinat ovat vaikeat ja monet ovat pettyneet.
      Kiinteistöbisneksessä esiintyy paljon rikollisuutta. Väärennetyillä papereilla mennään notaarin luokse ja saadaan leima ja allekirjoitus ja myydään asunto nopeasti eteenpäin. Yhtäkkiä oikea omistaja huomaakin, ettei ole omistaja. Vanhuksia kiristetään ja huijataan. Lapset taas saattavat perua kaupan, vaikka mummo olisi jo talonsa myynyt. Sellainenkin tapaus on, että englantilaisille talonsa myynyt mummo sai notaarin kirjoittamaan sellaisen kauppakirjan, jolla hän sai jäädä asumaan taloon elämänsä loppuun.

      Infrastruktuuri on todella sellainen, mitä Bulgariassa vieraillut näkee. Tasaisia katuja ja teitä en minä ainakaan Bulgariassa huomannut. Sellaisilla vinks-vonksahtaneilla katukivillä vanhempi ja huonojalkaisempi seniori rikkoo luunsa.
      Maa on 4000 tekojärven maa. 2000 niistä on vaarallisia, saattavat tulvia yli äyräidensä, padot murtua. Kesäiset rankkasateet aiheuttavat tulvia ja maanvyörymiä ja rikkovat teitä, mitä viranomaiset kovin hitaasti ja vastentahtoisesti korjauttavat, jos ollenkaan. Korjausrahat tuppaavat matkalla katoamaan parempiin taskuihin.

      Liikennekulttuuri on hirveä. Etenkin viikonloppuisin kuolee auto-onnettomuuksissa niin paljon väkeä, etteivät säikymmät bulgarialaiset silloin lähde minnekään omalla autolla.

      Rikollisuus on luku sinänsä: mafia huumekauppa palkkamurhat rahanväärennös luottokorttihuijaukset, lahjonta, kiristys, ihmiskauppa, elinkauppa jne jne jne

      Korruptio vallitsee läpi koko yhteiskunnan ja jumittaa talouden pyörät. Rehellinen ihminen ei pysty toimimaan tällaisessa ympäristössä tehokkaasti.

      Vaikka Bulgarialaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia ulkomaalaisia kohtaan, kaikki eivät kilju riemusta, kun maat ja talot myydään näille hyvään hintaan. Kommunisminaikainen aivopesu ja loistava historia ovat tehneet etenkin vanhemmasta väestä yltiöisänmaallisia, eivätkä he katso hyvällä silmällä ulkomaalaisten invaasiota maahansa. Paljon kansansuosiota saanut äärioikeistolainen puolue ataka harjoittaa turkkilaisten romanien ja ulkomaalaisomistuksen vastaista politiikkaa.

      Jos nyt kuitenkin päätät asettua Bulgariaan, niin valitse paikka huolellisesti. Sen ei tulisi olla altis maanjäristyksille, tulville, maanvyörymille, saastuttaville tehtaille, mustalaisille, rikollisille jne. sillä näitä kaikkia sieltä löytyy.
      Ja silloin kun et ole siellä, järjestä joku vartioimaan asuntoasi.

      Mutta opettele kieli ensin ja katso satelliittikanavilta uutiset joka päivä, niin tiedät mitä tehdä. Ja käy hyvä ihminen katsomassa,
      ensi sunnuntaina pääsee halvalla viikoksi.

      Maa on kaunis ja ihmiset ystävällisiä, mutta...
      Lykkyä tykö!

      • allekirjoittaa

        kuka vain, joka Bulgariaa tuntee, realistinen juttu !


      • matkaaja100
        allekirjoittaa kirjoitti:

        kuka vain, joka Bulgariaa tuntee, realistinen juttu !

        no johan oli vuodatusta,ei ollut paljon hyvää sanottavaa hänellä bulgariasta....no,uskokoon ken tahtoo...itse olen asioista hieman eri mieltä...


      • Ääni Bulgarian Savosta
        matkaaja100 kirjoitti:

        no johan oli vuodatusta,ei ollut paljon hyvää sanottavaa hänellä bulgariasta....no,uskokoon ken tahtoo...itse olen asioista hieman eri mieltä...

        Jutussa oli pientä liioittelua paikka paikoin, mutta tuollaista se karkeasti ottaen on tämän päivän Bulgariassa, vaikka turistikeskuksesta nähtynä ei uskoisi.


      • busbusjotain
        Ääni Bulgarian Savosta kirjoitti:

        Jutussa oli pientä liioittelua paikka paikoin, mutta tuollaista se karkeasti ottaen on tämän päivän Bulgariassa, vaikka turistikeskuksesta nähtynä ei uskoisi.

        Mikä on liioittelua? Sekö kun sanoin "kaunis maa ystävällinen kansa"?
        Muu on Bulgarian tv:stä kuultua ja nähtyä tai itse koettua.


      • asioita
        busbusjotain kirjoitti:

        Mikä on liioittelua? Sekö kun sanoin "kaunis maa ystävällinen kansa"?
        Muu on Bulgarian tv:stä kuultua ja nähtyä tai itse koettua.

        "omalla" tavallaan. tot-ta-kai :)) kaikki on "totta" mitä kirjoitat.
        älä näytä niin hölmöltä, pane suu kiinni ja tutti takaisin suuhun.


      • - & -

        Jotta ulkomaalainen voisi ostaa tontin tai talon / kiinteistön, hänen täytyy perustaa paikallinen yritys.

        Millainen sen tulee olla yritysmuodoltaan ja millainen prosessi sen toteuttaminen on sekä perustamisen kulut?

        Mitä paikallinen laki / säädöstö hakee tuolla vaatimuksella, mitä etua siitä on heille ulkolaisen suoraan omistukseen nähden?

        Miten kotiuttaa rahat henkilökohtaiseen käyttöön mahdollisen tontin / talon myynnin yhteydessä, sillä rahathat ovat yrityksen pääomaa?

        Ps. Kertomasi on täyttä asiaa ja siitä kerrotaan muidenkin maiden tiedotusvälineissä.

        Vaikka ei täysin Bulgarian tilanteeseen verrattava, niin Kypros on myöskin yksi esimerkki jossa kansainvälinen suuren luokan rahanpesu-pääoma on läsnä ja vaikuttaa talouteen ja asioihin tavalla josta perusmatkailijalla ei useinkaan ole edes aavistusta.


      • Anonyymi
        matkaaja100 kirjoitti:

        no johan oli vuodatusta,ei ollut paljon hyvää sanottavaa hänellä bulgariasta....no,uskokoon ken tahtoo...itse olen asioista hieman eri mieltä...

        Joopa joo rikollisia on ihan joka maailman kolkassa
        Aurinkorannikko espanjassa täynnä puistoissa asuvia alkoholisteja ja huumeiden käyttäjiä. Tätä riittää kyllä. En oikein usko et pieni muutaman sadan asukkaan pikkukylä bulgarian maaseudulla on rikollisia täynnä. Ei ollut ranskan maaseudulla pienissä kylissä. Tää ilmiö kaikki suuriin kaupunkeihin on joka maassa kylät autioituu
        Rauhassa saa olla kuka sieltä talon ostaa. Paikalliset iloisia kun väkeä muuttaa autioituneisiin taloihin.mitaan vihamielistä en ole kohdannut täällä bulgariassa.


    • Absurdistanissa

      Tuttavilla on pieni huvila bulgarialaisessa rannikkokaupungissa. Viimeksi tuttava palasi Suomeen huimasti kohonneen verenpaineen kera. Naapurit Bulgariassa näet aiheuttavat jatkuvaa kiusaa. Aluksi he olivat oikein hyvää pataa, ja tuttava antoi naapurin eläkkeelle jääneen kommunisminaikaisen miliisin kasvattaa tomaatteja pihallaan. Mutta sitten pihalle ilmestyivät myös lampaat. Silläaikaa kun tuttava oli Suomessa, miliisi hajoitti tonttienvälisen raja-aidan ja alkoi rakentaa talonsa laajennusta rajaviivalle ja merinäköalan eteen. Kun antaa pikkusormen, niin... Bulgariassakin on sentään jonkinlaiset määräykset miten lähelle rajaa saa rakentaa, vaikka tontit ovatkin minimaalisen pieniä (alaraja 250 m2). Toinen naapuri hälytti Suomesta tuttavan, joka kipinkapin matkusti paikanpäälle selvittämään asiaa. Kaupunginarkkitehdin määräyksellä rakennustyömaa pysäytettiin. Myös tomaateille tuttava antoi kyytiä.
      Nyt sitten kyräillään molemmilla tonteilla. Toiset naapurit kutsuvat kylään ja alkavat pehmittää tuttavaa. ”Voivoi, kun miliisi on ostanut tiiletkin, ne hajoavat sateessa. Sellainen menetys! Kyllä sinun on annettava miliisin rakentaa.”
      Yrittänyttä ei laiteta. Mitkään ukaasit, lain pykälät eivätkä määräykset hillitse bulgarialaista tekemästä mitä itse lystää. Joskus joku voi yrittää estää vääryyttä tapahtumasta, mutta se, jolla on antaa isompi tukku rahaa virkamiehelle, yleensä voittaa.

      Maanomistusolot ovat vielä sekaisin sosialismin ajan jälkeen. Osalle on palautettu maat niinkuin pitää, toisille on palautettu vuorenrinteitä ja kallionkielekkeitä viljelysmaan sijaan, rannikkoalueen halutut maat ja herkkupalat on varmistettu moninkertaisin lainmuutoksin entisen ja nykyisen kommunistieliitin ja -mafian omistukseen aluperäisten omistajien tai heidän jälkeläistensä vain nuollessa näppejään. Maan yksityistämisetä ja palautuksesta omistajilleen on Bulgarian tv:n mukaan kertynyt oikeuslaitoksiin n. 700000 (seitsemänsataatuhatta) valitusta. Prosessi on vielä käynnissä.
      Oikeutukseksi maan kaappaamisesta itselleen kommunistit ja heitä sympatiseeraavat selittävät mielipiteitä muokaten, että maan kaapanneet ovat ”hedelmöittäneet” maan, parantaneet sitä, istuttaneet ja rakentaneet, tehneet työtä sen hyväksi. Tämä kaikki muka antaisi heille moraalisen ja laillisen oikeuden myös omistaa maan alkuperäisten oikeiden omistajien sijasta. He tarkoituksellisesti unohtavat, että joka vuosi maa on antanut heille satoa, he ovat voineet viettää lomansa luonnon helmassa ja nauttia varastamistaan maista, mikä tällä tavalla on maksanut ja kuitannut heidän työnsä ja ”hedelmöittämisensä”.

      Bulgarialla on vielä piiiitkä matka oikeusvaltioksi.

      • vitsi vai?

        Vitsiksi ehkä tarkoitettu, mutta huono sellaine , ei naurattanut yhtään.
        Suuntaa mielikuvituksesi lahjat jonnekin muualle.
        Ei noita sun lässyjuttuja jaksa täällä perkailla, että löytäisi jotain asianpoikastakin.


      • Korkein totuus
        vitsi vai? kirjoitti:

        Vitsiksi ehkä tarkoitettu, mutta huono sellaine , ei naurattanut yhtään.
        Suuntaa mielikuvituksesi lahjat jonnekin muualle.
        Ei noita sun lässyjuttuja jaksa täällä perkailla, että löytäisi jotain asianpoikastakin.

        jotka haluavat uskoa hyvää Bulgarian kaltaisista köyhistä maista. Vähissä on kuitenkin ne hyvät asiat, joista Bylgariaa voi kehua, pitkä matka oikeusvaltioksi. Monet suomalaiset eivät vaan tiedä ja toiset eivät halua uskoa.


    • taas000

      mielikuvitusrikkaasta Bulgarian tv:stä tänään 11.10.2006:

      Kiinteistöistä:
      Vuosien 2004-2005 jälkeen kiinteistöjen rajun hinnannousun odotetaan tasaantuvan n. 10-15 prosentiksi Bulgarian liittyessä Euroopan unioniin v. 2007. Ainoastaan hyvin rakennettujen ja luksuskiinteistöjen hintojen uskotaan nousevan enemmän arvopaikoilla suurissa kaupungeissa ja rannikolla.

      Asunnon neliöihin Bulgariassa lasketaan myös osuus yhteisistä tiloista kuten porraskäytävistä jne. mikä saattaa muodostaa jopa 20-25 % asunnon neliömäärästä. Tämä aiheutaa närää ja ikäviä yllätyksiä etenkin ulkomaisille investoijille.


      Infrastruktuurista:
      Bulgariassa on rautateitä yli 4300 km, joista kaksi kolmasosaa on kriittisessä tilassa rataverkoston huonon kunnon takia. Matkustajakatoa aiheuttaa myös huono hygienia (siivottomuus) vaunuissa.

      139 kylän asukkaat Varnan alueella (Varnensko) ovat haastaneet Varnan energialaitoksen oikeuteen huonon sähkön toimittamisesta kyliin. Liian alhainen jännite on rikkonut kyläläisten jääkaappeja ja muita sähkölaitteita.
      Aiemmin haastateltiin Varnaan muuntajalaitoksen rakentaneen saksalaisen yrityksen johtajaa, joka kertoi, ettei valmista muuntajaa ole voitu ottaa käyttöön ”hallinnollisten vaikeuksien” (lue korruption eli lahjontavaatimusten) takia.
      ---
      Harvoissa jos missään investoijille tarkoitetuissa rannikon lomakeskusten huoneistokolosseissa on valmiina minkäänlaista lämmityslaitetta, eli asunnot on tarkoitettu lähinnä kesäkäyttöön. Asukkaat ovat sitten itse ostaneet ja asennuttaneet kuka minkin merkkisiä ilmastointi-lämmityslaitteita, joiden laatikot koristavat vinksin vonksin talojen julkisivua.

      • - & -

        Millainen on ollut asuntojen, tonttien ja talojen hintakehitys esimerkiksi vuodesta 2000 lähtien?

        Onko jossakin saatavilla tiedostoa / tilastokäyrää hintakehityksestä?

        Mahdollista tietoa kaupankäynnin kuluista ja vuosittaisista kiinteistöveroista?

        Itseäni kiinnostaisi lähinnä mahdollinen rakennusmaan hankkiminen. Miten toteutettavissa maan nykyisissä olosuhteissa?

        Paikallistuntemusta omaamatta kaikki asiaan liittyvä info on tervetullutta, kuten myös alueista joita mahdollisesti kannattaisi harkita.


      • joku
        - & - kirjoitti:

        Millainen on ollut asuntojen, tonttien ja talojen hintakehitys esimerkiksi vuodesta 2000 lähtien?

        Onko jossakin saatavilla tiedostoa / tilastokäyrää hintakehityksestä?

        Mahdollista tietoa kaupankäynnin kuluista ja vuosittaisista kiinteistöveroista?

        Itseäni kiinnostaisi lähinnä mahdollinen rakennusmaan hankkiminen. Miten toteutettavissa maan nykyisissä olosuhteissa?

        Paikallistuntemusta omaamatta kaikki asiaan liittyvä info on tervetullutta, kuten myös alueista joita mahdollisesti kannattaisi harkita.

        grunderikin eksynyt tälle palstalla. Mistä halvalla saa, sieltä vaan...ongelmista ja vaikeuksista välittämättä.


      • - & -
        joku kirjoitti:

        grunderikin eksynyt tälle palstalla. Mistä halvalla saa, sieltä vaan...ongelmista ja vaikeuksista välittämättä.

        Vastaako kommenttisi esitettyihin kysymyksiin tai tuoko se jotakin hyödyllistä ja rakentavaa keskusteluun?

        Mitä haluat kertoa viestilläsi, mitä se kertoo kirjoittajastaan ja mikä on sen motiivi?

        Ps. Tee palvelus kaikille, kasva ensin aikuiseksi, kuivaa korvantauksesi ja kun sinulla on jotakin aikuista ja järkevää sanottavaa keskenkasvuisen suunsoiton sijaan, niin palataan asiaan.

        Hyvää jatkoa aikuiseksi kasvun tiellä!


      • busbusjotain
        - & - kirjoitti:

        Millainen on ollut asuntojen, tonttien ja talojen hintakehitys esimerkiksi vuodesta 2000 lähtien?

        Onko jossakin saatavilla tiedostoa / tilastokäyrää hintakehityksestä?

        Mahdollista tietoa kaupankäynnin kuluista ja vuosittaisista kiinteistöveroista?

        Itseäni kiinnostaisi lähinnä mahdollinen rakennusmaan hankkiminen. Miten toteutettavissa maan nykyisissä olosuhteissa?

        Paikallistuntemusta omaamatta kaikki asiaan liittyvä info on tervetullutta, kuten myös alueista joita mahdollisesti kannattaisi harkita.

        Eilen esitettiin Bulgarian tv.ssä arvio, että kiinteistöjen hinnat ovat tulleet lakipisteeseensä. Ainoastaan luksuskiinteistöjen hinnat saattavat nousta, samoin virheettömästi rakennetut sekä arvopaikoilla sijaitsevat kohteet.
        Pääkaupungissa Sofiassa on jo tuhansia uusia asuntoja, joita ei ole saatu myytyä. Rannikolla valitetaan villiä hotellirakentamista. Hotelleja on jo niin tiheään, että se on jo viihtyvyyshaitta. Kesäksi rakentaminen on määrätty keskeytettäväksi turistipaikoissa, jotteivät matkailijat häiriintyisi.

        Netissä on pilvin pimein kiinteistövälittäjiä, jotka myyvät bulgarialaisa kohteita. Lakineuvontaa ensialkuun ehkä saa bulgarianproperties comilta. Yksityisten sekä yritysten ilmoituksia voi löytää imot bg ja imoti net:istä mm.

        Bulgarialaisten kanssa kannattaa olla viimeisen päälle varovainen ja tarkka ettei käy huonosti. Suosittelen luotettavan lakimiehen palkkaamista. Suomen suurlähetystöstäkin saattaisi saada neuvoja.


      • busbusjotain
        - & - kirjoitti:

        Millainen on ollut asuntojen, tonttien ja talojen hintakehitys esimerkiksi vuodesta 2000 lähtien?

        Onko jossakin saatavilla tiedostoa / tilastokäyrää hintakehityksestä?

        Mahdollista tietoa kaupankäynnin kuluista ja vuosittaisista kiinteistöveroista?

        Itseäni kiinnostaisi lähinnä mahdollinen rakennusmaan hankkiminen. Miten toteutettavissa maan nykyisissä olosuhteissa?

        Paikallistuntemusta omaamatta kaikki asiaan liittyvä info on tervetullutta, kuten myös alueista joita mahdollisesti kannattaisi harkita.

        Eilen esitettiin Bulgarian tv.ssä arvio, että kiinteistöjen hinnat ovat tulleet lakipisteeseensä. Ainoastaan luksuskiinteistöjen hinnat saattavat nousta, samoin virheettömästi rakennetut sekä arvopaikoilla sijaitsevat kohteet.
        Pääkaupungissa Sofiassa on jo tuhansia uusia asuntoja, joita ei ole saatu myytyä. Rannikolla valitetaan villiä hotellirakentamista. Hotelleja on jo niin tiheään, että se on jo viihtyvyyshaitta. Kesäksi rakentaminen on määrätty keskeytettäväksi turistipaikoissa, jotteivät matkailijat häiriintyisi.

        Netissä on pilvin pimein kiinteistövälittäjiä, jotka myyvät bulgarialaisa kohteita. Lakineuvontaa ensialkuun ehkä saa bulgarianproperties comilta. Yksityisten sekä yritysten ilmoituksia voi löytää imot bg ja imoti net:istä mm.

        Bulgarialaisten kanssa kannattaa olla viimeisen päälle varovainen ja tarkka ettei käy huonosti. Suosittelen luotettavan lakimiehen palkkaamista. Suomen suurlähetystöstäkin saattaisi saada neuvoja.


      • - & -
        busbusjotain kirjoitti:

        Eilen esitettiin Bulgarian tv.ssä arvio, että kiinteistöjen hinnat ovat tulleet lakipisteeseensä. Ainoastaan luksuskiinteistöjen hinnat saattavat nousta, samoin virheettömästi rakennetut sekä arvopaikoilla sijaitsevat kohteet.
        Pääkaupungissa Sofiassa on jo tuhansia uusia asuntoja, joita ei ole saatu myytyä. Rannikolla valitetaan villiä hotellirakentamista. Hotelleja on jo niin tiheään, että se on jo viihtyvyyshaitta. Kesäksi rakentaminen on määrätty keskeytettäväksi turistipaikoissa, jotteivät matkailijat häiriintyisi.

        Netissä on pilvin pimein kiinteistövälittäjiä, jotka myyvät bulgarialaisa kohteita. Lakineuvontaa ensialkuun ehkä saa bulgarianproperties comilta. Yksityisten sekä yritysten ilmoituksia voi löytää imot bg ja imoti net:istä mm.

        Bulgarialaisten kanssa kannattaa olla viimeisen päälle varovainen ja tarkka ettei käy huonosti. Suosittelen luotettavan lakimiehen palkkaamista. Suomen suurlähetystöstäkin saattaisi saada neuvoja.

        Kiitos linkkivinkeistä. Kertomasi perusteella Bulgarian tilannetta ei voi verrata esimerkiksi Viron vastaavaan sen ollessa EU-jäsenyyden kynnyksellä.

        Bulgarian tilenne eronnee jo senkin vuoksi Viron silloisesta, että Bulgaria on ollut jo kauan matkailukohteena eurooppalaisille jota Viro ei ollut.

        Johtuuko hintakehitys nimenomaan EU-jäsenyysodotuksista, sillä maan sisäisellä ostovoiman kehityksellä sitä ei voine selittää. Seurauksena saattaa olla tilanne jossa paikallisilla ei ole varaa ja mahdollisuuksia hankintaan, josta kahden tason markkinat kuten joissakin maissa.

        Kauanko ulkolaiset ovat olleet aktiivisia kiinteistöostajia Bulgariassa ja onko sen ja hintojen kehityksessä selkeästi havaittavissa muutoksia viime vuosina?

        Puhuvatko paikalliset vieraita kieliä kuten englantia ja ranskaa?

        Varoituksen sanasi paikallisista toimintatavoista ovat varmasti täysin paikallaan.

        Ps. Tunnetko mahdollisesti Romanian vastaavaa tilannetta? Romaniassa ollaan lienee toistaiseksi jäljessä verrattuna Bulgariaan.


    • samassa veneessä?

      Sama homma kiinnostaa meitäkin. Olemme päässeet niin pitkälle, että mukava kylä on katsottuna. Olemme tutustuneet kyläpäällikköön, jolla on suuri valta kylässään -suurempi kuin Suomen kunnanjohtajilla, paikallisia ystäviä on yli kymmenen vuoden ajalta runsaasti, olemme kiertäneet kymmenittäin myytäviä taloja ja tontteja, käyneet useissa rauta -, huonekalu-, sähkö-, kodinkone-, ym liikeissä, tutustuneet ihmisiin, vertailleet hintoja, kirjoitettu vinot pinot muistiinpanoja. Pankkitili on avattu, lakimies hankittu pankin kautta. Ensi kesänä taas mennään katsomaan, miten homma etenee.Yksi talo on ylitse muiden, mutta paikallinen kaupunkäynti on erilaista kuin Suomessa, siihen kannattaa varautua. Soittelemme myyjälle seuraavan kerran keväällä. Netissä talo on edelleen myymättä, joten eiköhän myyjä pehmene pikku hiljaa.. Firmaan pitää sijoittaa n. 2500 euroa, ja rahat voi käyttää esim kiinteistön ostoon. Luotettava lakimies ja todella luotettavat paikalliset ystävät pitkältä ajalta ovat varmasti eduksi!
      Ps. Balkan vuorten pohjoispuolella on mannerilmasto, talvet huomattavasti kylmempiä kuin vuorten eteläpuolella, jossa on Välimeren ilmasto.

      • pehmene...

        ...hinta tuppaa vaan nousemaan, sillä aikaa kun tinkii, vaikkei kukaan osta niitä tuhansia talonromuja, joita siellä myydään huimaan ylihintaan.


      • on rakennettu
        pehmene... kirjoitti:

        ...hinta tuppaa vaan nousemaan, sillä aikaa kun tinkii, vaikkei kukaan osta niitä tuhansia talonromuja, joita siellä myydään huimaan ylihintaan.

        sitä silmälläpitäen, että länsieurooppalaiset syöksyvät hullun lailla niitä ostamaan, varsinkin kun Bulgaria on EU:hun pääsemässä.
        Hinnat on summassa ja optimisessa toiveajattelussa laitettu ulkomaalaisten tason mukaan ja ovat huippukorkeita laatuunsa nähden. Bulgarialaisen 160 euron keskipalkallahan ei kukaan niitä pysty ostamaan.
        Ehkä romahdus tulee jo parina tulevana vuonna, hintakupla puhkeaa, kun tyhjät talot rapistuvat.
        Eihän niissä taloissa voi suomalainen talvisin elää, kun on tottunut, että lämpöä on parikymmentä astetta sisällä.
        Englantilaiset niitä enimmäkseen ostavatkin, heillä on itsellä sama taso, ovat tottuneet kylmiiin huoneisiin.
        On ihan sama, missä päin Bulgariaa asuu, kun ulkona on 5 astetta, sisällä on ehkä 10 ja monina talvina lämpätilat on muutaman viikon pakkasenkin puolella.


      • BG-utelias
        on rakennettu kirjoitti:

        sitä silmälläpitäen, että länsieurooppalaiset syöksyvät hullun lailla niitä ostamaan, varsinkin kun Bulgaria on EU:hun pääsemässä.
        Hinnat on summassa ja optimisessa toiveajattelussa laitettu ulkomaalaisten tason mukaan ja ovat huippukorkeita laatuunsa nähden. Bulgarialaisen 160 euron keskipalkallahan ei kukaan niitä pysty ostamaan.
        Ehkä romahdus tulee jo parina tulevana vuonna, hintakupla puhkeaa, kun tyhjät talot rapistuvat.
        Eihän niissä taloissa voi suomalainen talvisin elää, kun on tottunut, että lämpöä on parikymmentä astetta sisällä.
        Englantilaiset niitä enimmäkseen ostavatkin, heillä on itsellä sama taso, ovat tottuneet kylmiiin huoneisiin.
        On ihan sama, missä päin Bulgariaa asuu, kun ulkona on 5 astetta, sisällä on ehkä 10 ja monina talvina lämpätilat on muutaman viikon pakkasenkin puolella.

        Kai niissä taloissa on sentään joku lämmityssysteemi?


      • Tammikuun kokenut
        BG-utelias kirjoitti:

        Kai niissä taloissa on sentään joku lämmityssysteemi?

        On joo lämmityssysteemi: Karvalakki ja rakiaa päähän !
        Se on varmin, sähköt tuppaa menee poikki ja taloihin ei yleensä tehdä pannuhuoneita eikä kerrostaloissa keskuslämmitys toimi, vaikka patterit olisikin. Takka voi olla, mutta lämpöä varaavaa takkaa ei osata tehdä, ei varmaan tiedetä sellaisen olemassaolostakaan.
        Ei ole herkkua mennä tammikuussa suihkuun, kun kylpyhuoneen "lämpö" on 5 astetta. Lämmintä vettä on sikäli jos on varaa pitää boileria päällä, sähkö on kallista paikallisille. Kysyin kerran bulgarialaiselta ystävältäni, eikö kylppärin lattiakaakelit tunnu hänestä hyytäviltä talvella. " No kyllä, mutta pyyhin jalkani spriillä ennenkuin menen suihkuun, se polttaa sen aikaa, tuntuu lämpimältä!"
        Engelsmannille se on tuttua, he ostavat niitä täysin ylihinnoiteltuja asuntoja.


      • -Hannelore-

        Olen samaa mieltä kanssasi, että pelkästään viranomaisten kautta asiat eivät missään maassa kokonaan 'aukea'. Minulla on paikallinen ystävätär, opettaja, Bulgariassa. Tämä on meillä todella vasta 'vaiheessa'.


      • uskoko

        että tosi luotettavia tai edes vähän luotettavia paikallisia on olemassa ja bisneksessä pätee itäblokissa joka puolella sama sääntö: se on paras bisnesmies joka nopeimmin ja eniten huijaa.
        Rehellisyyttä pidetään siellä tyhmyytenä ja lyhytnäköisyys kukoistaa kaikessa.


      • totta?
        uskoko kirjoitti:

        että tosi luotettavia tai edes vähän luotettavia paikallisia on olemassa ja bisneksessä pätee itäblokissa joka puolella sama sääntö: se on paras bisnesmies joka nopeimmin ja eniten huijaa.
        Rehellisyyttä pidetään siellä tyhmyytenä ja lyhytnäköisyys kukoistaa kaikessa.

        Negatiivinen käsitys? Pientä liioittelua? Realismia ?


      • - & -

        Liittyen tuohon välttämätömään yrityksen perustamiseen kiinteistökauppaa tehdäkseen.

        Millainen yritysmuoto on kyseessä > toiminimeä vastaava jossa yrityksen omaisuus ja vastuut ovat myös omia?

        Millaiset ovat perustamisen muodollisuudet ja aikataulu?

        Voiko sen puitteissa harjoittaa muutakin toimintaa?

        Kaikki info on tervetullutta.


      • busbusjotain
        totta? kirjoitti:

        Negatiivinen käsitys? Pientä liioittelua? Realismia ?

        Ensin he ryöstävät sinut (tavalla tai toisella) ja sitten he pitävät velvollisuutenasi antaa heille almuja, ns. ystävät meinaan. Yleinen käsitys on, että kaikki länsimaalaiset ovat rikkaita, ja heidän on autettava ”köyhää” Bulgariaa. Tosin köyhyys on varsin suhteellinen käsite. Viimeisen 15 vuoden aikana Bulgariaan on noussut niin paljon suuria linnamaisia taloja ja yksityisten rakennuttamia hotelleja, ettei Suomessa koskaan. Samoin autokanta on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Osa lienee varastettu Keski-Euroopasta. Rikkaus on kerätty hämäräbisneksillä, lahjuksilla, lainoilla, joita ei ole maksettu takaisin, pankkeja kaatamalla, huumekaupalla, yksityistämällä toisten omaisuus itselle, panemalla kansan ja valtion rahat omaan taskuun tai omalle ulkomaiselle pankkitilille jne jne.
        Tavallinen kansa lienee rikastunut kiinteistökaupoilla.
        Nuoret aikuiset ja keski-ikäiset ovat muuttaneet ulkomaille töihin, kuka prostituoiduksi, kuka parempaan hommaan, ja lähettävät rahaa kotiin jääneille omaisilleen miljardin euron verran vuodessa. Näitä helppoja rahoja sitten hassataan istuskelemalla ravintoloissa ja kahviloissa päivät pitkät ja pukeutumalla viimeisen muodin mukaan.
        Liike-elämään kuuluu, että jos palkkoja maksetaan, niin maksetaan vain osa virallisesti veroineen, loppu annetaan pimeänä. Niinpä paikkansapitäviä tilastoja ei voi olla, ja maan palkkataso näyttää hyvin alhaiselta.
        Rutiköyhiä ovat eläkeläiset ja mustalaiset, joilla ei ole töitä tai mitään varastettavaa.

        Yrityksen voi kai perustaa 2-4 viikossa. Bulgarianproperties-sivuilla oli ennen tietoa, olisko vielä. Toimintaa tietääkseni voi harjoittaa ilmoitetun toimialan puitteissa, joillekin toimialoille tarvitaan lisenssi. Mutta älä missään nimessä ota ketään liikekumppaniksi, ei ainakaan bulgarialaista. Se olisi katastrofi. Raha heille kyllä kelpaa, mutta he eivät maksa palkkoja, he myyvät koneet (jos sellaisia firmassa on) sillä aikaa kun silmäsi välttää ja häipyvät rahat taskussaan. Sinulle jää vain velvoitteet. Jos alat rähistä ja uhkaat oikeudenkäynnillä, se voittaa, jolla on tarjota isoin rahatukku, ja mafiosoja aina löytyy sinun taltuttamiseksesi.

        Sanovat, että Romanian talous olisi paremmassa kunnossa kuin Bulgarian, ja että kiinteistöjen hinnat rannikolla olisivat huimasti korkeampia kuin Bulgariassa. Tiedä häntä.


      • - & -
        busbusjotain kirjoitti:

        Ensin he ryöstävät sinut (tavalla tai toisella) ja sitten he pitävät velvollisuutenasi antaa heille almuja, ns. ystävät meinaan. Yleinen käsitys on, että kaikki länsimaalaiset ovat rikkaita, ja heidän on autettava ”köyhää” Bulgariaa. Tosin köyhyys on varsin suhteellinen käsite. Viimeisen 15 vuoden aikana Bulgariaan on noussut niin paljon suuria linnamaisia taloja ja yksityisten rakennuttamia hotelleja, ettei Suomessa koskaan. Samoin autokanta on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Osa lienee varastettu Keski-Euroopasta. Rikkaus on kerätty hämäräbisneksillä, lahjuksilla, lainoilla, joita ei ole maksettu takaisin, pankkeja kaatamalla, huumekaupalla, yksityistämällä toisten omaisuus itselle, panemalla kansan ja valtion rahat omaan taskuun tai omalle ulkomaiselle pankkitilille jne jne.
        Tavallinen kansa lienee rikastunut kiinteistökaupoilla.
        Nuoret aikuiset ja keski-ikäiset ovat muuttaneet ulkomaille töihin, kuka prostituoiduksi, kuka parempaan hommaan, ja lähettävät rahaa kotiin jääneille omaisilleen miljardin euron verran vuodessa. Näitä helppoja rahoja sitten hassataan istuskelemalla ravintoloissa ja kahviloissa päivät pitkät ja pukeutumalla viimeisen muodin mukaan.
        Liike-elämään kuuluu, että jos palkkoja maksetaan, niin maksetaan vain osa virallisesti veroineen, loppu annetaan pimeänä. Niinpä paikkansapitäviä tilastoja ei voi olla, ja maan palkkataso näyttää hyvin alhaiselta.
        Rutiköyhiä ovat eläkeläiset ja mustalaiset, joilla ei ole töitä tai mitään varastettavaa.

        Yrityksen voi kai perustaa 2-4 viikossa. Bulgarianproperties-sivuilla oli ennen tietoa, olisko vielä. Toimintaa tietääkseni voi harjoittaa ilmoitetun toimialan puitteissa, joillekin toimialoille tarvitaan lisenssi. Mutta älä missään nimessä ota ketään liikekumppaniksi, ei ainakaan bulgarialaista. Se olisi katastrofi. Raha heille kyllä kelpaa, mutta he eivät maksa palkkoja, he myyvät koneet (jos sellaisia firmassa on) sillä aikaa kun silmäsi välttää ja häipyvät rahat taskussaan. Sinulle jää vain velvoitteet. Jos alat rähistä ja uhkaat oikeudenkäynnillä, se voittaa, jolla on tarjota isoin rahatukku, ja mafiosoja aina löytyy sinun taltuttamiseksesi.

        Sanovat, että Romanian talous olisi paremmassa kunnossa kuin Bulgarian, ja että kiinteistöjen hinnat rannikolla olisivat huimasti korkeampia kuin Bulgariassa. Tiedä häntä.

        Kertomasi vastaa varsin hyvin mielikuvaa jonka olen saanut Bulgarian tilanteesta. Heillä on vielä pitkä matka "EU-standardeihin".

        Millainen rakennusmaan kaavoituskäytäntö on Bulgariassa ja missä määrin siihen voi nojata?

        Muistuttanee ainakin paikoitellen yleistä muutakin kuvaamaasi paikallista "bisnesmallia", eli rakennetaan melkein minne vain, mikäli on halua ja keinoja "maksaa palvelusta".

        Toisaalta liian näkyvä liiketoiminta siellä voi myös vetää puoleensa mahdollisia paikallisia "lisävakuutuksen" vaatijoita, jotta rakennuksille ei sattuisi mitään vahinkoa...(?)...

        Ps. Jopa Espanjan rannikolla keskeisille paikoille rakennetaan suuria rakennuskoplekseja ja hotelleja kuin sieniä sateella ilman minkäänlaista virallista rakennuslupaa...Toisaalta Espanja on kuitenkin käyttänyt Eu-tuet erinomaisen mallikkaalla ja hyödyllisellä tavalla, jossa sitä pidetään malliesimerkkinä sillä saralla.


      • taas vauhdissa
        busbusjotain kirjoitti:

        Ensin he ryöstävät sinut (tavalla tai toisella) ja sitten he pitävät velvollisuutenasi antaa heille almuja, ns. ystävät meinaan. Yleinen käsitys on, että kaikki länsimaalaiset ovat rikkaita, ja heidän on autettava ”köyhää” Bulgariaa. Tosin köyhyys on varsin suhteellinen käsite. Viimeisen 15 vuoden aikana Bulgariaan on noussut niin paljon suuria linnamaisia taloja ja yksityisten rakennuttamia hotelleja, ettei Suomessa koskaan. Samoin autokanta on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Osa lienee varastettu Keski-Euroopasta. Rikkaus on kerätty hämäräbisneksillä, lahjuksilla, lainoilla, joita ei ole maksettu takaisin, pankkeja kaatamalla, huumekaupalla, yksityistämällä toisten omaisuus itselle, panemalla kansan ja valtion rahat omaan taskuun tai omalle ulkomaiselle pankkitilille jne jne.
        Tavallinen kansa lienee rikastunut kiinteistökaupoilla.
        Nuoret aikuiset ja keski-ikäiset ovat muuttaneet ulkomaille töihin, kuka prostituoiduksi, kuka parempaan hommaan, ja lähettävät rahaa kotiin jääneille omaisilleen miljardin euron verran vuodessa. Näitä helppoja rahoja sitten hassataan istuskelemalla ravintoloissa ja kahviloissa päivät pitkät ja pukeutumalla viimeisen muodin mukaan.
        Liike-elämään kuuluu, että jos palkkoja maksetaan, niin maksetaan vain osa virallisesti veroineen, loppu annetaan pimeänä. Niinpä paikkansapitäviä tilastoja ei voi olla, ja maan palkkataso näyttää hyvin alhaiselta.
        Rutiköyhiä ovat eläkeläiset ja mustalaiset, joilla ei ole töitä tai mitään varastettavaa.

        Yrityksen voi kai perustaa 2-4 viikossa. Bulgarianproperties-sivuilla oli ennen tietoa, olisko vielä. Toimintaa tietääkseni voi harjoittaa ilmoitetun toimialan puitteissa, joillekin toimialoille tarvitaan lisenssi. Mutta älä missään nimessä ota ketään liikekumppaniksi, ei ainakaan bulgarialaista. Se olisi katastrofi. Raha heille kyllä kelpaa, mutta he eivät maksa palkkoja, he myyvät koneet (jos sellaisia firmassa on) sillä aikaa kun silmäsi välttää ja häipyvät rahat taskussaan. Sinulle jää vain velvoitteet. Jos alat rähistä ja uhkaat oikeudenkäynnillä, se voittaa, jolla on tarjota isoin rahatukku, ja mafiosoja aina löytyy sinun taltuttamiseksesi.

        Sanovat, että Romanian talous olisi paremmassa kunnossa kuin Bulgarian, ja että kiinteistöjen hinnat rannikolla olisivat huimasti korkeampia kuin Bulgariassa. Tiedä häntä.

        Ai, että "lähettävät kotiinsa miljardin euron verran vuodessa" ?
        On taas niin lennokasta juttua, että että taitaa olla jokunen pilleri unohtunut ottamatta ?

        "Tavallinen kansa lienee rikastunut kiinteistökaupoilla" ?
        Tavallinen kansa e i ole rikastunut millään, jotain harvinaista poikkeusta lukuunottamatta, joka on onnistunut välittäjän kautta myymään rötiskönsä ylihintaan esimerkiksi englantilaiselle.

        Eurooppalaisen standardin mukaan noin 50 % kansasta elää köyhyysrajalla tai sen alapuolella, eläkeläiset ja mustalaiset
        e i v ä t muodosta 50 % kansasta, kyllä siihen kuuluu työikäisiä bulgarialaisiakin.

        Yrityksen voi perustaa päivässä.

        "Maan palkkataso näyttää (?) hyvin alhaiselta".
        Keskipalkka on 160 euroa.

        Ulkomaalainen häviää 99%:sti riita-asioissa oikeudessa, ei kannata "uhkailla" tai edes aloittaa prosessia.

        Jos joku on oikeasti aloittamassa bisnestä Bulgariassa, niin pieleen menee, jos suomi.24 "asiantuntijat" ovat ainoat neuvonantajat.

        Sunny Beachin taksikuskeilta kuullut jutut ja lehtitiedot ilman kokemukseen perutuvaa maan taustatuntemusta ovat minimaalisen pieni hipaisu todellisuudesta.


      • ja päätä sitten
        totta? kirjoitti:

        Negatiivinen käsitys? Pientä liioittelua? Realismia ?

        itse ! Muuten et voi tietää bulgarialaisesta todellisuudesta juuri mitään.!


      • Busbusjotain
        - & - kirjoitti:

        Kertomasi vastaa varsin hyvin mielikuvaa jonka olen saanut Bulgarian tilanteesta. Heillä on vielä pitkä matka "EU-standardeihin".

        Millainen rakennusmaan kaavoituskäytäntö on Bulgariassa ja missä määrin siihen voi nojata?

        Muistuttanee ainakin paikoitellen yleistä muutakin kuvaamaasi paikallista "bisnesmallia", eli rakennetaan melkein minne vain, mikäli on halua ja keinoja "maksaa palvelusta".

        Toisaalta liian näkyvä liiketoiminta siellä voi myös vetää puoleensa mahdollisia paikallisia "lisävakuutuksen" vaatijoita, jotta rakennuksille ei sattuisi mitään vahinkoa...(?)...

        Ps. Jopa Espanjan rannikolla keskeisille paikoille rakennetaan suuria rakennuskoplekseja ja hotelleja kuin sieniä sateella ilman minkäänlaista virallista rakennuslupaa...Toisaalta Espanja on kuitenkin käyttänyt Eu-tuet erinomaisen mallikkaalla ja hyödyllisellä tavalla, jossa sitä pidetään malliesimerkkinä sillä saralla.

        Bisnesmalli lienee samantapainen kuin Espanjassa. Tvstä olen katsonut , miten yritys rakentaa luonnonsuojelualueelle, eikä viranomaisten kiellot ole siihen mitenkään tehonneet, vaan rakentaminen jatkuu. Ei ole harvinaista, että rakennetaan naapurin tontille. Silmiinpistävää on välinpitämättömyys viranomaisten määräyksiä ja kieltoja kohtaan. Viranomaisilla ei ole tehokkaita keinoja (ja haluja) puuttua rikkomuksiin ja estää niitä. Kun joku on rakentanut luvattoman rakennuksen, se yleensä saa rakennusluvan jälkeenpäin. Eihän sitä nyt voi mennä uusia taloja hajoittamaan! Niinpä kärsinyt osapuoli saa lähinnä vain kiristellä hampaitaan turhautuneena.
        Tosin suhtautuminen rikkomuksiin yleensä on alkanut muuttua, kun elätellään toiveita EUiin pääsystä. Ovat saaneet tietää miten Euroopassa niihin reagoidaan, ja jotkut uudet rangaistusmääräykset ovat menneet överiksi. Mutta sellaiset koskevat lähinnä pikkutekijöitä. Suuret kalat lymyilevät jonkun onnettoman syntipukin takana kaikessa rauhassa.

        Kaavoituksesta en oikeastaan mitään tiedä. Ilmoituksissa joskus näkee mainittavan, että joku myytävä pläntti sijaitsee kaavoitetun alueen vieressä yrittäen ehkä sanoa, että siihen voisi mahdollisesti saada rakennusluvan.


      • paikkansa !
        Busbusjotain kirjoitti:

        Bisnesmalli lienee samantapainen kuin Espanjassa. Tvstä olen katsonut , miten yritys rakentaa luonnonsuojelualueelle, eikä viranomaisten kiellot ole siihen mitenkään tehonneet, vaan rakentaminen jatkuu. Ei ole harvinaista, että rakennetaan naapurin tontille. Silmiinpistävää on välinpitämättömyys viranomaisten määräyksiä ja kieltoja kohtaan. Viranomaisilla ei ole tehokkaita keinoja (ja haluja) puuttua rikkomuksiin ja estää niitä. Kun joku on rakentanut luvattoman rakennuksen, se yleensä saa rakennusluvan jälkeenpäin. Eihän sitä nyt voi mennä uusia taloja hajoittamaan! Niinpä kärsinyt osapuoli saa lähinnä vain kiristellä hampaitaan turhautuneena.
        Tosin suhtautuminen rikkomuksiin yleensä on alkanut muuttua, kun elätellään toiveita EUiin pääsystä. Ovat saaneet tietää miten Euroopassa niihin reagoidaan, ja jotkut uudet rangaistusmääräykset ovat menneet överiksi. Mutta sellaiset koskevat lähinnä pikkutekijöitä. Suuret kalat lymyilevät jonkun onnettoman syntipukin takana kaikessa rauhassa.

        Kaavoituksesta en oikeastaan mitään tiedä. Ilmoituksissa joskus näkee mainittavan, että joku myytävä pläntti sijaitsee kaavoitetun alueen vieressä yrittäen ehkä sanoa, että siihen voisi mahdollisesti saada rakennusluvan.

        Omalle tontilleen tarvitsee rakennusluvan, "hevosmiesten juttujen" mukaan joku ei sitä ehkä hanki, koska sakko on halvempi maksaa kuin rakennuslupa, mutta ei Bulgariassakaan sentään voi rakentaa naaprin tontille ja saada luvan siihen jälkeenpäin.

        Joku tolkku sentään pitäisi olla mitä tietoa levittää, vaikka ei kai ole suurta vaaraa, että näitä huimimpia juttuja kukaan uskoisi ?


      • - & -
        Busbusjotain kirjoitti:

        Bisnesmalli lienee samantapainen kuin Espanjassa. Tvstä olen katsonut , miten yritys rakentaa luonnonsuojelualueelle, eikä viranomaisten kiellot ole siihen mitenkään tehonneet, vaan rakentaminen jatkuu. Ei ole harvinaista, että rakennetaan naapurin tontille. Silmiinpistävää on välinpitämättömyys viranomaisten määräyksiä ja kieltoja kohtaan. Viranomaisilla ei ole tehokkaita keinoja (ja haluja) puuttua rikkomuksiin ja estää niitä. Kun joku on rakentanut luvattoman rakennuksen, se yleensä saa rakennusluvan jälkeenpäin. Eihän sitä nyt voi mennä uusia taloja hajoittamaan! Niinpä kärsinyt osapuoli saa lähinnä vain kiristellä hampaitaan turhautuneena.
        Tosin suhtautuminen rikkomuksiin yleensä on alkanut muuttua, kun elätellään toiveita EUiin pääsystä. Ovat saaneet tietää miten Euroopassa niihin reagoidaan, ja jotkut uudet rangaistusmääräykset ovat menneet överiksi. Mutta sellaiset koskevat lähinnä pikkutekijöitä. Suuret kalat lymyilevät jonkun onnettoman syntipukin takana kaikessa rauhassa.

        Kaavoituksesta en oikeastaan mitään tiedä. Ilmoituksissa joskus näkee mainittavan, että joku myytävä pläntti sijaitsee kaavoitetun alueen vieressä yrittäen ehkä sanoa, että siihen voisi mahdollisesti saada rakennusluvan.

        Mainittu rakentamisen bisnesmalli toimii tietyssä määrin muuallakin. Suomessa eletään untuvassa ja hyvässä järjestyksessä tässä suhteessa ja oikein hyvä niin.

        Silloin kun on kyse erityisen vaikutusvaltaisista tahoista ja mittavista pääomista, bisnes, valta ja erilaiset tukiverkostot korkeille tahoille asti, syntyy yhtälöitä joiden olettaisi olevan pelkkää elokuvascenariota.

        Tästä Espanjan lisäksi on esimerkkinä Ranskassa Côte d'Azur rannikko missä on lukuisa määrä monien satojen jopa yli tuhannen neliön miljoonahuviloita täysin laittomasti rakennettuna jopa suojelualueille.

        Taannoin Ranskan TV'ssä oli aiheeseen keskittynyt kahden tunnin ohjelma jossa oli läpileikkaus siitä mitä siellä tapahtuu, olisi kuvitellut kyseessä olleen aivan jokin muu kuin ns. Euroopan sivistysvaltio. Eräs tällainen mammuttihuvila sijaitsee Cap d'Antibes'ssa ja toinen aivan Cannesin kyljessä Golfe-Juan'issa, kumpikin rajoittuu mereen, kaikki paikalliset tuntevat nuo tapaukset omistajineen, jotka eivät ole ainoita. Muuan tällainen mega-huvila sijaitsee jopa valtion-armeijan maalla Nice"stä hiaman Monacoon päin Eze'n tuntumassa päätähuimaavine merinäköaloineen, vain muutama esimerkki mainitakseni.

        Mutta Bulgariaan palataksemme, niin varmasti erityisen tarkkana saa olla jotta maakaupat toteutuisivat kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ilman yllätyksiä.


      • Konnik
        paikkansa ! kirjoitti:

        Omalle tontilleen tarvitsee rakennusluvan, "hevosmiesten juttujen" mukaan joku ei sitä ehkä hanki, koska sakko on halvempi maksaa kuin rakennuslupa, mutta ei Bulgariassakaan sentään voi rakentaa naaprin tontille ja saada luvan siihen jälkeenpäin.

        Joku tolkku sentään pitäisi olla mitä tietoa levittää, vaikka ei kai ole suurta vaaraa, että näitä huimimpia juttuja kukaan uskoisi ?

        Hevosmiehellä nyt vaan sattuu olemaan bulgarialainen tuttava, jonka tontille tuli vieras mies ja rakensi osan ravintolastaan. Eikä se lähde sieltä pois muuta kuin kulumalla, sillä vieras mies ei ole mitenkään reagoinut oikeuden määräyksiin ja häätöyrityksiin eikä hitkahtanutkaan pois lähteäkseen.
        Hevosmies sattuu myös tietämään, että merenrannan suurimman kaupungin organisaatiossa kiinteistöasioita hoitava arvon rouva kurteva pitää tiuksti huolta kommunistien ja muiden isokenkäisten eduista maa-asioissa. Rouvan puheille jonottavat mummot ja papat saavat turhaan anoa itselleen takaisin ennen sosialisointia omistamiaan maapaloja meren rannikolta. Rouvalla on niin monta keinoa kuin mielikuvitus vain keksii pompottaa mummoja ja pappoja juoksemaan tyhjän perässä. Näille palstoille ja maapaloille isokenkäiset ovat alunalkuaan rakentaneet luvattomasti huvilansa ja linnansa. Ja kuinka ollakaan, lakien vääntämisen jälkeen niistä onkin tullut niinsanotusti laillisia.


      • omistajilleen
        Konnik kirjoitti:

        Hevosmiehellä nyt vaan sattuu olemaan bulgarialainen tuttava, jonka tontille tuli vieras mies ja rakensi osan ravintolastaan. Eikä se lähde sieltä pois muuta kuin kulumalla, sillä vieras mies ei ole mitenkään reagoinut oikeuden määräyksiin ja häätöyrityksiin eikä hitkahtanutkaan pois lähteäkseen.
        Hevosmies sattuu myös tietämään, että merenrannan suurimman kaupungin organisaatiossa kiinteistöasioita hoitava arvon rouva kurteva pitää tiuksti huolta kommunistien ja muiden isokenkäisten eduista maa-asioissa. Rouvan puheille jonottavat mummot ja papat saavat turhaan anoa itselleen takaisin ennen sosialisointia omistamiaan maapaloja meren rannikolta. Rouvalla on niin monta keinoa kuin mielikuvitus vain keksii pompottaa mummoja ja pappoja juoksemaan tyhjän perässä. Näille palstoille ja maapaloille isokenkäiset ovat alunalkuaan rakentaneet luvattomasti huvilansa ja linnansa. Ja kuinka ollakaan, lakien vääntämisen jälkeen niistä onkin tullut niinsanotusti laillisia.

        Ei niitä tarvitse anoa takaisin "rouva Kurtevalta".
        Uskotko todella kaikki jutut mitä hevosmiehet, mummut ja papat sinulle kertovat ?
        Bulgarialaisten kanssa pätee sama kuin Suomessa:
        Kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla !

        Bulgarialaiset (pahimmillaan) huijaavat toinen toisiaan niin paljon kuin ehtivät ja sitten kertovat sydäntäsärkeviä nyyhkytarinoita,
        miten ovat joutuneet itse alhaisesti huijatuksi, saadakseen myötätuntoa ja edes osan rahoistaan takaisin ja päästäkseen edes vähän kostamaan.

        Uskot nielemättä mitä vain juttuja ja levität niitä eteenpäin, mutta et taida tuntea bulgarialaista mentaliteettia ja elämää pätkääkään?


      • Hevosmies
        omistajilleen kirjoitti:

        Ei niitä tarvitse anoa takaisin "rouva Kurtevalta".
        Uskotko todella kaikki jutut mitä hevosmiehet, mummut ja papat sinulle kertovat ?
        Bulgarialaisten kanssa pätee sama kuin Suomessa:
        Kun savolainen puhuu, vastuu on kuulijalla !

        Bulgarialaiset (pahimmillaan) huijaavat toinen toisiaan niin paljon kuin ehtivät ja sitten kertovat sydäntäsärkeviä nyyhkytarinoita,
        miten ovat joutuneet itse alhaisesti huijatuksi, saadakseen myötätuntoa ja edes osan rahoistaan takaisin ja päästäkseen edes vähän kostamaan.

        Uskot nielemättä mitä vain juttuja ja levität niitä eteenpäin, mutta et taida tuntea bulgarialaista mentaliteettia ja elämää pätkääkään?

        Sinä sen sanoit
        "Bulgarialaiset (pahimmillaan) huijaavat toinen toisiaan niin paljon kuin ehtivät"

        Ovatko Bulgarian tv-uutiset mielestäsi pelkkää huijausta? No, ainakin niissä kerrotaan huijareista joka kerta. Viimeksi niitä löydettiin itse syyttäjälaitoksesta.
        Minä TIEDÄN, ettei kaikkia maita ole palautettu oikeille alkuperäisille omistajilleen tai heidän jälkeläisilleen. Siksipä maan palauttamisesta on tehty 700000 (seitsemänsataatuhatta) valitusta oikeusistuimiin, kertoi Bulgarian tv.


      • totta mutta,
        Hevosmies kirjoitti:

        Sinä sen sanoit
        "Bulgarialaiset (pahimmillaan) huijaavat toinen toisiaan niin paljon kuin ehtivät"

        Ovatko Bulgarian tv-uutiset mielestäsi pelkkää huijausta? No, ainakin niissä kerrotaan huijareista joka kerta. Viimeksi niitä löydettiin itse syyttäjälaitoksesta.
        Minä TIEDÄN, ettei kaikkia maita ole palautettu oikeille alkuperäisille omistajilleen tai heidän jälkeläisilleen. Siksipä maan palauttamisesta on tehty 700000 (seitsemänsataatuhatta) valitusta oikeusistuimiin, kertoi Bulgarian tv.

        se tarkoittaa myös, että kaikki eivät huijaa !
        Et ehkä erota nyansseja, koska olet niin fakkiutunut näkemään vain yhden puolen ?


      • Anonyymi
        BG-utelias kirjoitti:

        Kai niissä taloissa on sentään joku lämmityssysteemi?

        Kyllä näitä taloja saa ostaa Bulgaria maaseutu kylistä kohtuuhintaan jos on valmis remontoimaan. Tarvikkeet ei oo nii kalliita ku Suomessa.Ostin ja remontoin koko homma makso n 10.000 euroo oman työn osuutta oli eikä nää paikalliset remppareiskat oo kalliita. Ei tää oo mitaan rakettitiedettä


      • Anonyymi
        Tammikuun kokenut kirjoitti:

        On joo lämmityssysteemi: Karvalakki ja rakiaa päähän !
        Se on varmin, sähköt tuppaa menee poikki ja taloihin ei yleensä tehdä pannuhuoneita eikä kerrostaloissa keskuslämmitys toimi, vaikka patterit olisikin. Takka voi olla, mutta lämpöä varaavaa takkaa ei osata tehdä, ei varmaan tiedetä sellaisen olemassaolostakaan.
        Ei ole herkkua mennä tammikuussa suihkuun, kun kylpyhuoneen "lämpö" on 5 astetta. Lämmintä vettä on sikäli jos on varaa pitää boileria päällä, sähkö on kallista paikallisille. Kysyin kerran bulgarialaiselta ystävältäni, eikö kylppärin lattiakaakelit tunnu hänestä hyytäviltä talvella. " No kyllä, mutta pyyhin jalkani spriillä ennenkuin menen suihkuun, se polttaa sen aikaa, tuntuu lämpimältä!"
        Engelsmannille se on tuttua, he ostavat niitä täysin ylihinnoiteltuja asuntoja.

        Kyllä mulla on lämmin ihan ilman rakia höpö höpö juttuja


      • Anonyymi
        taas vauhdissa kirjoitti:

        Ai, että "lähettävät kotiinsa miljardin euron verran vuodessa" ?
        On taas niin lennokasta juttua, että että taitaa olla jokunen pilleri unohtunut ottamatta ?

        "Tavallinen kansa lienee rikastunut kiinteistökaupoilla" ?
        Tavallinen kansa e i ole rikastunut millään, jotain harvinaista poikkeusta lukuunottamatta, joka on onnistunut välittäjän kautta myymään rötiskönsä ylihintaan esimerkiksi englantilaiselle.

        Eurooppalaisen standardin mukaan noin 50 % kansasta elää köyhyysrajalla tai sen alapuolella, eläkeläiset ja mustalaiset
        e i v ä t muodosta 50 % kansasta, kyllä siihen kuuluu työikäisiä bulgarialaisiakin.

        Yrityksen voi perustaa päivässä.

        "Maan palkkataso näyttää (?) hyvin alhaiselta".
        Keskipalkka on 160 euroa.

        Ulkomaalainen häviää 99%:sti riita-asioissa oikeudessa, ei kannata "uhkailla" tai edes aloittaa prosessia.

        Jos joku on oikeasti aloittamassa bisnestä Bulgariassa, niin pieleen menee, jos suomi.24 "asiantuntijat" ovat ainoat neuvonantajat.

        Sunny Beachin taksikuskeilta kuullut jutut ja lehtitiedot ilman kokemukseen perutuvaa maan taustatuntemusta ovat minimaalisen pieni hipaisu todellisuudesta.

        Suomalaiset on niin urpoo kansaa täällä ne palstoilla puhuu paskaa tietämättä mitään


    • asiasta

      Jos joku kaipaa vastauksia kysymyksiin miten asunto ostetaan Bulgariasta, mitkä alueet ovat hyviä kohteita jne, niin viestiä voi laittaa:
      [email protected]
      Veikkaan että seuraavan 2 vuoden aikana Bulgariassa asuu jo tuhansia suomalaisia ympäri vuoden tain ainakin 3-6kk.

    • kiinteistö-lakipalvelu

      Lueskelin keskustelupalstalla esitettyjä näkemyksiä Bulgarian kiinteistömarkkinoista ja paljonhan sieltä asiaakin löytyi, mutta aikalailla legendaakin. Bulgarian kiinteistömarkkinat ovat sinällään toimivat, mutta ensiarvoisen tärkeää on käyttää luotettavia ja asiantuntevia lakiasiainpalveluja. Kiinteistökaupassa on huolelliseti selvitettävä kaupankohteeseen liittyvät laadulliset ja juridiset taustat. Välittäjiä on moneen lähtöön samoinkuin kuin lakipalveluitakin. Itse olen tehnyt hankkinut kiinteistön Bulgariasta ja prosessi oli pitkä ja ennakkoluulot aikamoiset ensi alkuun, mutta huolellisella toiminnalla ja asiantuntevalla palvelulla en kohdannut asiassa minkäänlaisia ongelmia. Aihetta koskevaa hyvää infoa löytyy mm. Suomi-Bulgaria seuran kotivuilta ja kannattaa myös tiedustella luotettavia toimijoita Suomen Suurlähetystöstä Sofiasta.

    • Elhovosta

      hei, me olemme 3-vuotta sitten ostaneet talon Elhovosta eli Burgasista 100 km. länteen aivan pikkukaupungista, remontoidaan sitä ja aivan totta olemme saaneet kuin lottovoiton, meillä on ihanat naapurit, pyytteettömästi hoitavat pihaamme, istuttaen kukkasia, viljellen tomaattia ja kurkkua. Meillä on myös viinirypäleitä josta ollaan jo parina vuonna saatu omaa rakia, jonka naapuri on järjestänyt. Muutenkin he katsovat talomme perään, maksavat sähkö-vesi-puhtaanapito kulumme ym.. En voi muuta sanoa kuin se erittäin onnistunut
      oli oikea ratkaisu, ei missään turistialueella, meillä ihan kaupan hinnatkin ovat huomattavasti huokeammat
      kuin turistikohteessa. Ostimme talon sillä ajatuksella, että tulevat eläkepäivät, vietetään talvisin siellä ja kesät kotimaassa. Mekin ollaan matkusteltu hyvin paljon. Se mitä Bulgariasta maksaa talosta voin sanoa että se on edullista ja jos ostaa lähikylstä talon se on vieläkin edullisempaa. Meitä on nyt n. 10 pariskuntaa jotka olemme ostaneet talon Bulgariasta ja kaikki olemme hyvin, hyvin tyytyväisiä. Spexim ja siellä Kati tietää Bulgarian taloista kertoa tosi paljon, hän oli meidänkin apuna kun etsimme taloa....

    • Anonyymi

      Viimeisimmästä postauksesta on jo yli kymmenen vuotta, onko bulgarian tilanteesta mitään uutta infoa niille jotka haaveilevat asunnon ostamisesta? Ja mielellään kuulisi myös kokemuksia niiltä jotka asuvat osan tai koko vuoden Bulgariassa. Kiits.

      • Anonyymi

        Mistäpäin olet ajatellut? Itsellä ollut samanlaisia ajatuksia mutta toi korona kun tuli keskuuteemme niin vähän jäi vaiheeseen tuo projekti.


    • Anonyymi

      Vieläkö täytyy perustaa yhtiö,jos aikoo ostaa mökin maalta?Bulgaria on EU:ssa.Miksi tällainen laki?Ajatelkaa kuinka venäläiset tulevat Suomeen, mitään erikoista pakotetta ei ole maan käyttöön!

    Ketjusta on poistettu 11 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3505
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      83
      1640
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe