Miten käräjäoikeudessa itse oikeudenkäynti etenee? Minut on kutsuttu todistajaksi viikon päästä tapahtuvaan oikeudenkäyntiin ja ennen en ole käynyt lähelläkään käräjäoikeutta. Nyt jännittää niin vietävästi! Tilannetta ei helpota yhtään, että olen tekemisissä usein sekä syyttäjän osapuolen että syytetyn osapuolen kanssa. Paljonko siinä on porukkaa kuulemassa sitä omaa todistustani ja miten se homma yleensäottaen menee ja etenee siellä? Lähisukulaisella on tietääkseni oikeus kieltäytyä todistamisesta, mutta tarkoittaako lähisukulaisuus vain verisukulaista? Jos esim. tässä tapauksessa veljen avovaimo on kutsunut todistajaksi.
Oikeudenkäynnin kulku
4
4943
Vastaukset
- ketään tapeta
Sinä menet sinne kutsuttuun aikaan ja sinut sitten kutsutaan saliin. Kyllä sinut ohjataan istumaan oikeaan paikkaan, ensin on jotain tavanomaisia juttuja puhua totta. Sitten tuomari voi kysyä, että mitä tiedät tästä jutusta. Ota aina aikaa itsellesi, se ei ole mikään sekunttikilpailu, vastaa vain kysyttyyn, totuudenmukaisesti ja niukasti. Mikäli sinulta kysytään mielipidettä, niin voit aina sanoa, että et pysty arvioimaan. Sitten syytetyn asianajaja kysyy sinulta jotain ja sen jäleen vastapuoli ja lopuksi tuomari kysyy, paljonko haluat todistajan palkkiota. Tässä tapauksessa voit ehkä ilmoittaa, että et mitään. Ja sitten pihalle.
Yleensä siellä ei ole kuin asianomaiset, voihan kuuntelemassa olla joku oikeustieteenopiskelija, mutta ne ottavat oppia eikä niistä kannata välittää. Turhaan menetät yöuniasi, ei se niin kamala paikka ole. Kunhan muistat miettiä vastauksesi tarkkaan, etkä hermostuksissa rupea selvittämään koko suvun asioita. - vain .......
tappaa ne eivät voi, mutta lakia ne voivat tulkita ja käyttää harkintaa ja kun kävelet ulos oikeussalista, niin olet saanut tuomion, mutta et välttämättä tiedtä miksi ja mistä syystä.
- lexander
Oikeudenkäynti
Oikeudenkäynnit ovat yleensä julkisia eli yleisöllä on niihin pääsy. Suljettu käsittely saatetaan pitää esimerkiksi silloin, kun oikeudessa käsitellään erityisen arkaluontoisia, yksityiselämään liittyviä seikkoja. Oikeuden ratkaisun lopputulos on julkinen.
Rikosasia käsitellään yleensä sen paikkakunnan käräjäoikeudessa, jonka alueella rikos on tehty. Rikosasia tulee vireille käräjäoikeudessa sen jälkeen, kun poliisi on rikosilmoituksen tai muun rikosepäilyn perusteella toimittanut esitutkinnan ja syyttäjä on päättänyt nostaa asiassa syytteen. Tavallisimpia tuomioistuimissa käsiteltäviä rikoksia ovat liikenteen vaarantamiset, rattijuopumukset, pahoinpitelyt, varkaudet, petokset ja huumerikokset.
Rikosoikeudenkäynnissä ovat mukana vastaaja eli syytetty sekä virallinen syyttäjä. Mukana voi olla myös asianomistaja eli rikoksen uhri. Näistä oikeudenkäynnin osapuolista käytetään yhteisnimitystä asianosaiset. Oikeudenkäynnissä esiintyy usein myös todistajia.
Syyttäjän rooli on keskeinen oikeudenkäynnin kulun kannalta. Hän vaatii valtion edustajana rangaistusta henkilölle, jonka epäillään syyllistyneen rikokseen. Syyttäjä ei ole osa tuomioistuinta, vaan toimii itsenäisesti. Hänen tehtävänään on tuoda esiin rikosasiaa koskeva näyttö, myös vastaajalle edulliset seikat. Käräjäoikeus joko hyväksyy tai hylkää syyttäjän esittämän syytteen.
Jollei syyttäjä nosta syytettä, asianomistaja voi tehdä sen myös itse.
Todistajaksi kutsutun on aina tultava oikeuteen, mutta hänen ei tarvitse todistaa lähisukulaistaan vastaan. Todistajan on puhuttava totta eikä hän saa salata tiedossaan olevia asioita. Hänellä on oikeus saada korvausta oikeuteen saapumisesta.
Rikosjutun käsittely etenee yleensä seuraavassa järjestyksessä:
Syyttäjä esittää vaatimuksensa ja niiden perusteet. Jos asianomistaja on läsnä, hänelle annetaan puheenvuoro syyttäjän jälkeen. Hän voi esittää omat vaatimuksensa ja ilmoittaa, onko samaa mieltä syyttäjän kanssa.
Vastaaja voi joko myöntää tai kiistää teon. Hän vastaa myös siihen, suostuuko hän maksamaan asianomistajan vaatimat korvaukset.
Seuraavaksi syyttäjä ja asianomistaja perustelevat kantansa tarkemmin. Vastaaja lausuu oman näkemyksensä oikeudessa esitetyistä asioista.
Tämän jälkeen on vuorossa todistajien kuuleminen ja muun näytön esittäminen. Asianosaiset kertovat käsityksensä oikeudenkäynnin aikana esitetyistä todisteista ja siitä, miten asiassa heidän mielestään pitäisi tuomita. Todistaja ei ole kummankaan osapuolen edustaja, eikä hänen pidä siten ajatella kenenkään etua.
Lopuksi oikeus harkitsee ja antaa tuomion. Rikokseen syylliseksi todettu tuomitaan yleensä rangaistukseen.
Pienehköt rikosasiat voi ratkaista yksi tuomari. Muut rikosasiat ratkaisee yhden tuomarin ja kolmen lautamiehen kokoonpano. Lautamiehet ovat kunnanvaltuustojen valitsemia maallikoita, jotka edustavat oikeudessa eri väestöryhmien näkemyksiä.
Oikeudenkäynnin sijasta juttu voidaan ohjata sovitteluun erityisesti silloin, jos rikoksentekijä on nuori. Aloitteen sovittelusta voi tehdä rikoksen tekijä, uhri, syyttäjä, poliisi tai sosiaaliviranomainen. Sovittelijoina toimivat tehtävään koulutetut henkilöt. - tutustumassa
Istunnot ovat julkisia. Voit hyvin mennä seuraamaan jonkun toisen oikeudenkäyntiä, niin saat vähän tuntumaa mitä tuleman pitää. Tuomari voi tiedustella läsnäolosi syytä istunnon aluksi ja joissakin jutuissa määrätä yleisön poistumaan, mutta mitään erityistä perustetta istunnon seuraamisen ei tarvitse olla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2236975Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää421249Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka271052- 75891
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal48845Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a61837Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.93794Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38791Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14756- 43733