suomalaiset ruokailutavat

nappiska

Hei!
Osaakohan joku valaista suomalaisista ruokailutavoista, kun olen ilmeisesti vieraantunut aiheesta... Ihmettelin vaan muutamien asioita suomalaisten lomavieraiden käydessä vierailulla.
Tuntui vaan, että on normaalia olla arvostamatta ruokaa ja ruuanlaittoa. Siis tyyliin noustaan pöydästä heti, kun on syönyt lautasensa tyhjäksi. Tosin aikuiset ehkä malttavat istua muutaman hetken, mutta lapset saavat nousta välittömästi ruokapöydästä, kun on näykitty pari palaa. Itse vedän herneen nenään moisesta, sillä ruokailua ennen kokki ( = minä) on kuitenkin häärännyt keittiössä pitkän tovin, joten se vaan tuntuu tylyltä. Itse olen oppinut lapsena, että sitten saa nousta, kun kaikki pöydässä istuvat lapset ovat syöneet ruokansa.
Toinen asia mikä ihmetytti, että lapsille pitää olla kokkaamassa kaksi kertaa päivässä, vaikkeivat ne edes syö kuin sen kaksi palaa. Mun mielestä se on tuhlausta ja aikuiset sen kun lihovat, koska pitää syödä kaksi kertaa päivässä. Niin ja ruokalista on itsestäänselvästi muutettava lasten mielenmukaiseksi...
Olenko mä vaan ymmärtämätön ja keski-eurooppalaistunut vai mikä tässä mättää?

23

4296

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sinun säännöt

      Tee kohteliaasti selväksi, miten teillä ruokailu sujuu, ainakin ruokailukertojen suhteen, jos et heitä pysty pöydässä pitämään oman nälän tyydyttämistä pitempään.

      Miksi kannattaisi matkustaa ulkomaille tapaamaan ystäviä, jos aikoo viedä tuliaisiksi omat suomalaistavat? Jännempi oppia uusille tavoille, ainakin loman ajaksi, eikö?

    • LLL

      Sä olet onneksi keskieurooppalaistunut. Täällä Suomessa ei enää nykyään niin kauheesti noita lapsia viitsitä kasvattaa, miten ne siis osaisivat ruokapöydässäkään käyttäytyä.

    • eri tavat

      Nythän on niin, että täällä Keski-Euroopassa suuri osa äideistä on kotona ja paapoo lapsia täysi-ikäisyyteen asti ja onhan siihen ruokailuun ja etenkin yhteiseen ruokailuun sitten enemmän aikaa. Ei kaikki perheet varmaankaan Suomessa kokkaa kahta lämmintä ateriaa päivässä lapsillekaan, kukin taaplaa tyylillään. Mielestäni tällä ei taas ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka lapset on kasvatettu. Suomessa on ihan fiksuja ja hyvinkäyttäytyviä lapsia ja nuoria, vanhemmistahan se on kiinni ihan joka maassa..

    • tässä lienee kysymys. Niin näitten
      tämän hetken aikuisten kuin lastenkin
      kohdalla.
      Jos ei itse osaa, niin kuinka voisi
      opettaa jälkikasvuaan.
      Suomessa kai ollaan paljonkin pitemmällä
      ns. "vapaan kasvatuksen" saralla, kuin
      muualla keski-Euroopassa.
      Sääli sinänsä, sillä hyvät ruokailutavat
      ovat tarpeen aikuisiälläkin ja kun jo lapsena
      oppii, niin on helpompi tulla myöhemminkin
      toimeen, tilanteessa kuin tilanteessa.
      Voin kertoa esimerkin pöytäseurasta, joka oli vähemmän miellyttävä.
      Olimme matkalla Suomeen ja kauan odotettu
      illallinen laivalla sai epämiellyttävän
      käänteen.
      Emme ehtineet alkupaloja pitemmälle kun
      pöytäämme sijoitettiin neljä nuorta ruotsalaismiestä.
      Siinä aloitettiin tuplavodkalla tiuhaan
      tahtiin ja "pohjatkin" lienevät olleet
      mitä melkoiset ja mesoaminen sen mukaista.
      Ei varmaan ollut kulunut kuin reilut
      kymmenen minuuttia, kun yksi herroista
      riisui, meille tuntemattomasta syystä,
      kengät jalastaan ja iski ne pöydälle.
      Kyllä siinä ruokahalut katosi, valitettavasti
      vain henkilökunta ei ollut kykenevä
      näitä herrojen hauskuuksia hillitsemään.
      Niin että osataan sitä naapurissakin, eikä
      vain Suomessa.

      • strg ja alt

        Olisit heittänyt porukan itse pellolle. Kyllä suomalaisesta naisesta sen verran ääntä lähtee..:) mutta kylläpä oli nolo henkilökunta, ei kai tollasta meininkiä näe kuin "porauslautoilla"..


      • strg ja alt kirjoitti:

        Olisit heittänyt porukan itse pellolle. Kyllä suomalaisesta naisesta sen verran ääntä lähtee..:) mutta kylläpä oli nolo henkilökunta, ei kai tollasta meininkiä näe kuin "porauslautoilla"..

        ajatellen, ihmettelenkin miksen sitä
        silloin tehnyt.
        Varmaankin syynä oli 1700 kilometriä
        kahden lapsen kanssa yhteen putkeen ajettuna.
        Harmillisinta asiassa oli se, kun vuosien
        jälkeen, jo pelkkä ajatus laivan seisovasta
        pöydästä antimineen, sai veden nousemaan
        kielelle.


      • nautettas

        Imitkö?


    • PoliceGirl82

      Itse olen kanssasi samoilla linjoilla. Asuin useamman vuoden Englannissa, ja totuin siihen, etta ruokapoydassa istutaan niin kauan, etta kaikki ovat syoneet. Ruokaan ei kosketa ennen kuin kaikilla oon ruuat edessa ja juomat lasissa. Alas ei istuta ennen kuin muutkin ovat tulossa joten istuudutaan yhta aikaa.

      Tama kummastuttaa vieraita suuresti, koska olen kummiskin aika nuori, eika lapsia ole. Silti arvostan suuresti tapoja ruokaillessa, kotona ja ulkona samalla tavalla. Ruokailuun kaytan mieluusti aikaa vaikka useamman tunninkin, jos tarjolla alkupaloja jne.

      Se, etta ruokaa naykitaan ja jatetaan syomatta on toykeaa. Ruokaa tulisi osata ottaa/annostella oikein. Lounas ei ole valttamaton (itse en koskaan syo lounasta), vaan illallinen on se ateria, johon panostetaan ja jolloin syodaan enemman.

      Tavat kunniaan! Olin aivan jarkyttynyt kun menin vanehmpieni luokse kaymaan parin vuoden jalkeen, ja siella tultiin poytaan kuka milloinkin ja noustiin kiittamatta. Ruokia ei kehuttu, mika on mielestani aika outoa koska olen tottunut siihen, etta ainakin mainitaan ruuasta jotain ja kiitetaan.

      • PoliceGirl82

        Siis en tarkoita etteiko vanhemmillani olisi tapoja, vaan paikalla oli aika paljon ihmisia joista osa viela semmoisia ei-niin-kovin-laheisia. Meillakin olen huomannut vieraiden kaydessa, etta ei useinkaan kiiteta ruuasta. Se on aika tylya..


      • alkuper.

        Kuulostaa hyvin tutulta.
        En ole koskaan jaksanut Suomessa ärsyyntyä asiasta, sillä jokainenhan saa olla kodissaan, miten on lystää ja on opittu. Toinen asiahan on silloin, kun ollaan vieraita. Harmillista, että hyvät käytöstavat ovat hukassa ja moni suomalainen ei edes tiedosta olevansa epäkohtelias. Joidenkin mielestähän on kohteliasta huikata "kiitti" ja viedä lautanen tiskipöydälle... Näin ainakin ole seurannut Suomessa.


    • samoja

      kokemuksia Suomalaisten lasten käytöstavoista. Jos ruoka ei ole Suomalaista perinteistä ruokaa, se ei kelpaa. Sitten koko perhe syö sitä mitä lapset haluaa. Jos ei ole nälkä, syödään se kaksi lusikkaa, mutta päivällinen ja illallinen on oltava. En ole matkustellessani törmännyt samanlaiseen käytökseen.
      Varmasti on Suomessa myös perheitä, jossa aikuiset päättävät ja käytöstavat ovat kunniassa. Olen vain törmännyt liian usein huonoihin käytöstapoihin.

      • alkuper.

        Siis veit sanat suustani. Täsmälleen tuo oli se, miten vieraat käyttäytyivät. Harmillista tosiaan, että hyvät käytöstavat ovat hukassa. Vastasin jo ylempänä, että moni suomalainen aikuinen ei varmaan edes tiedosta olevansa epäkohtelias. On vain totuttu näihin mun mielestä huonoihin tapoihin, esim. huikataan pikaisesti "kiitti", noustaan pöydästä ja viedään lautanen tiskipöydälle(!). Nämä tavat sitten opetetaan lapsille.
        Varmaan on myös suomalaisia perheitä, joissa yhdessäoloa ja ruokailua arvostetaan.


      • mieleeni,
        alkuper. kirjoitti:

        Siis veit sanat suustani. Täsmälleen tuo oli se, miten vieraat käyttäytyivät. Harmillista tosiaan, että hyvät käytöstavat ovat hukassa. Vastasin jo ylempänä, että moni suomalainen aikuinen ei varmaan edes tiedosta olevansa epäkohtelias. On vain totuttu näihin mun mielestä huonoihin tapoihin, esim. huikataan pikaisesti "kiitti", noustaan pöydästä ja viedään lautanen tiskipöydälle(!). Nämä tavat sitten opetetaan lapsille.
        Varmaan on myös suomalaisia perheitä, joissa yhdessäoloa ja ruokailua arvostetaan.

        että toiset arvostanevat ruokailua enemmän kuin toiset. Joillekin se on välttämätön 'paha', joka suoritetaan mahdollisimman nopeasti. Minä kuulun noihin jälkimmäisiin. Ehkä se tulee kotoa, mutta se sopii minulle yhä. Tekemistä on niin paljon, etten tosiaan halua käyttää kovin paljon aikaa ruoanlaittoon ja syömiseen. Tämä pätee silloinkin (harvoin) kun on ruokavieraita. Syödään, ja sitten jatketaan jutustelua muualla. Yksin ollessa tuskin koskaan syön pöydässä, vaan yleensä vaikkapa tietokoneen ääressä.


    • nain on

      Jotenkin tuttua.
      Olen itse asunut poissa Suomesta jo monta vuosikymmenta. Silloin harvoin, kun tulee Suomesta vieraita, ne olemattomat poytatavat todellakin huomaa: esim.aloitetaan ruokailu heti, kun ollaan saatu ruoka lautaselle odottamatta muita. Otetaan ruokaa omalle lautaselle, tai kaadetaan itse juomaa omaan lasiin, tarjoamatta ensin poytanaapurille jne. Kaikki kohteliaat poytatavat puuttuvat taysin. Mina en ainakaan kehtaa kutsua muita vieraita samaan aikaan suomalaisten kanssa. Tama edellinen koskee siis aikuisia, lapset nousevat poydasta ja ravaavat siina ruokaa naykkien koko ajan.
      Taitaa olla parasta heittaa vaan leipa-ja voipaketti poytaan , syokoot siita.

      • voin todeta, että suurin osa meidän vieraistamme, osaavat pöytätavat, niin aikuiset kuin lapsetkin.
        Suurin osa kyllä on joko omia lapsia ja heidän lapsiaan, tai sitten todella hyviä ystäviä.
        Kai siinä voi olla sekin, että paljon on tuttavapiiri karsiutunut matkan varrella.
        Aivan äskettäin oli kaksi nuorta tyttöä vierailulla
        luonamme (14 ja 16 vuotiaat) ja jokaisella ateriaa valmistellessani sain kuulla kysymyksen, voidaanko jotenkin auttaa.
        No ainahan sitä auttaa saa, kattamisessa ja sen sellaisessa.
        Pullankin leipoivat aivan omatoimisesti. Olikin kiva sinä iltapäivänä istahtaa valmiiseen kahvipöytään.
        Niinkuin edellisessä kirjoituksessa mainitsin, kasvatus olisi vielä tänäkin päivänä se valtti, johon voi tarvittaessa nojautua.


      • lukea
        Tamarix kirjoitti:

        voin todeta, että suurin osa meidän vieraistamme, osaavat pöytätavat, niin aikuiset kuin lapsetkin.
        Suurin osa kyllä on joko omia lapsia ja heidän lapsiaan, tai sitten todella hyviä ystäviä.
        Kai siinä voi olla sekin, että paljon on tuttavapiiri karsiutunut matkan varrella.
        Aivan äskettäin oli kaksi nuorta tyttöä vierailulla
        luonamme (14 ja 16 vuotiaat) ja jokaisella ateriaa valmistellessani sain kuulla kysymyksen, voidaanko jotenkin auttaa.
        No ainahan sitä auttaa saa, kattamisessa ja sen sellaisessa.
        Pullankin leipoivat aivan omatoimisesti. Olikin kiva sinä iltapäivänä istahtaa valmiiseen kahvipöytään.
        Niinkuin edellisessä kirjoituksessa mainitsin, kasvatus olisi vielä tänäkin päivänä se valtti, johon voi tarvittaessa nojautua.

        Hassua lukea teidän kokemuksianne suomalaisten ruokatavoista, kun tuntuu, ettei omalla kohdallani ole tullut vastaan ainuttakaan mainitsemaanne tapausta. Minä ole aina ajatellut, että suomalaisille on hyvät tavat opetettu lapsesta lähtien ja varsinkin ruoasta kiittäminen on väistämätöntä. Kaikea sitä oppiikin...


      • minä vaan
        lukea kirjoitti:

        Hassua lukea teidän kokemuksianne suomalaisten ruokatavoista, kun tuntuu, ettei omalla kohdallani ole tullut vastaan ainuttakaan mainitsemaanne tapausta. Minä ole aina ajatellut, että suomalaisille on hyvät tavat opetettu lapsesta lähtien ja varsinkin ruoasta kiittäminen on väistämätöntä. Kaikea sitä oppiikin...

        Kyllähän Suomesta hyvätapaisia ihmisiä löytyy, itsenikin on kasvatettu siten että tiedän edes suurinpiirtein säännöt ja tavat. Ja mitä minä olen Suomessa ravintoloissa käynyt, niin kyllä siellä muistetaan myös kiittää. Juntit on sitten asia erikseen, eiköhän heitäkin löydy joka maasta, Suomesta ehkä keskivertoa enemmän. :) ...


    • ying ying

      Hei,

      Olipas ihan mielenkiintoinen aihe pitkasta aikaa. Itse olen asunut noin kymmenen vuotta Kaakkois-Aasiassa. Taalla ihmiset ei yleensa itse tee ruokaansa vaan kayvat lahes aina ulkona syomassa tai sen tekee kotiapulainen. Asiaan ei kuuluu mainita koskaan mitaan hyvaa ainakaan meidille ja muutenkaan kokille. Yleensa olevat ihan ihmeissaan, jos joku mainitsee jotain ruuanlaittajalle. Ainakin itse olen huomannut suomalaisten kiittavan usein ruuanvalmistajaa, joten tassa suhteessa ollaan paljon edella.

      Taalla kummeksutaan kovasti eurooppalaisten tapaa olla jakamatta annostaan. Eli jos tilaat vaikka pihvin tai salaatin, niin se pitaa jakaa muille ruokailijoille. Minulla oli saksalainen kaveri kaymassa, joka soi ravintolassa tilaamansa makkaran itse jakamatta sita muille. Ystavani olivat aivan jarkyttyneita kuinka voi olla noin itsekas ruokailija. Ainakaan eurooppalaista tapaa ei voi pitaa absoluuttisesti oikeana ja ihailtavana. On ihan turhaa pitaa esim. ranskalaista tai suomalaista tapaa oikeana.

      Ruokailemaan taalla voi tulla eri aikaan, joka ainakin aluksi arsytti minua suunnattomasti. Kuitenkin ruokailu lopetaan usein samaan aikaan, vaikka olisi tultu eri aikaan. Taalla elamanrytmi on todella kiihkea, koska toissa ollaan normaalisti lahemmas 12 tuntia paiva. Joten ei vaan millaan tahdo ehtia samaan aikaan syomaan. Ehka Suomessa ollaan menossa samaan, koska lapsilla on kai nykyaan paljon harrastuksia ja koulutehtavia. Itse en jaksa enaa kello 21 aikaan odottaa syovani samaan aikaan kuin mieheni, jos edellinen ruokailu on tapahtunut klo 12 ja tiedan mieheni tulevani toista 22.30. Kaikki on suhteellista ja tietty harmi ettei ole aikaa ruokailulle. Mutta tyo sanelee usein rytmin ja harvalla on aikaa paneutua ruokailuun yhtaan enempaa kuin pakko.

      • aasialaisia

        tuttavia, mutten voi koskaan mennä heidän kanssaan syömään. He ryystävät ruokansa, ja syövät melkein nenä kulhossa, kuin pikku porsaat. Siinä jopa pahimmat suomalaiset näyttävät (ja kuulostavat) sivistyneiltä.


      • Pirrr Pirrrrrrr

        Pöytätarjoiluannos ja henkilökohtainen annos on vähän eri asioita.


    • turhaa stressiä

      Mitä turhia!
      Jotkut syövät pitkään, tuntikaupalla ja osaavat kaikki hienoudet. Hyvä se!
      Omassa tynkäperheessä lapsena oli isä kuollut ja äiti teki pitkiä työmatkoja. Minä ja veljeni laittelimme paljon ruokia kahdestaan, jos ei ollut valmista. Ei ollut säännöllisiä ruoka-aikoja. Syötiin kun oli nälkä ja nopeasti, kun oli muutakin tekemistä. Ei siihen aikaan jollain rajaseudulla ollut aikaa päiväkausia istua ruokapöydässä ja asetella lusikoita kaikkien "sääntöjen" (kuka ne keksi, aateliset?) mukaan.
      Minusta sinun on turhaa motkottaa. Välimeren maissa on eri kulttuuri. Itse en jaksaisi tuntikaupalla istua ruoan äärellä. Luulen, että ne sinun vieraat ovat tyytyväisiä ruokaasi. Ja ota sinä asia ilman stressiä!

    • evakonlapsi

      Ihmettelen sitä kun aikuiset lapset tulevat käymään odottavat palveluksia ja valmista tarjoilua ja jos jotain ehdottaa niin ovat närkästyneitä.Yritin ohjata ja olla esimerkkinä aikoinaan.
      Vierailujen pitäisi olla ilonaihe,mutta tulee paha mieli pitkäksi aikaa,kun ei olla inhimillisiä vaan oma itse on aina lähellä sydäntä.Pelottaa vanheneminen todella.Lapset ovat pitkälle kouluja käyneitä ja eväät ja neuvot eivät ole menneet perille.

    • Grönbacka

      Ihmettelin, ettei kukaan maininnut teknisiä vekottimia, jotka ovat kasvaneet käsiin.
      Ne tapaavat häiritä kaikkialla ruokpöydästä kokouksiin ja konsertteihin.

      Miten ovat tavat ihmisillä muuttuneet! Täällä tarinoitu ei ole minulle tuttua menoa.
      Kun minulle tuli vieraita, siivosin ennen, katoin pöydän huolella jo illalla viimeksi.
      Peitin pöydän ja kiillotetut astiat suurella, puhtaalla liinalla, etteivät pölyynny.

      Päivä meni aterian valmistuksiin ja viimeistelyyn. Siinä sitten turistiin tunteja kynttilän valossa. Tavallisia tuttuja, ei mitään kunniavieraita. Lapset istuivat kuunnellen aikuisia.

      Niin meillä meni joulut ja juhannukset koko suvussa. Ei tullut mieleenkään, että ei olisi kiitetty ruoan tekijää ja maksajaa! Lapsille annettiin lupa poistua leikkeihinsä.

      Toisinaan ateriat olivat ulkona puutarhassa tai parvekkeella kynttilöiden ja kukkien juhlistamana. Tai hiekkarannalla katoksen alla nuotion, savu-uunin tuoksussa.
      Isä hääri aikoinaan kotona kokkina innostuneena ja äiti säesti hermostuneena.

      Minä omassa kodissani tietäen täsmälleen, mihin lamput asetan, että varjot lankeavat oikein. Taustamusiikin valitsin tulijoiden mukaan. Hiljaisena jo ruokaa valmistaessani.
      Olen omassa kodissani tarkka näissä asioissa. Vaikka kuulun köyhiin kansalaisiin.

      Joskus on sattunut, että joku vieraista on käyttäytynyt loukkaavasti. Ilta loppui siihen. Uutta kutsua ei annettu ja sellaisten kanssa en seurustellut kuin pakolliset kuviot.
      Illanistujaisten tulee olla leppoisia, rakentavia, mieltä kohentavia hetkiä! Ei häirintää.
      Olen lukenut näitä kertomuksia kauhulla. Suurinta osaa täällä kuvatuista henkilöistä en olisi päästänyt edes ulko-ovesta eteiseeni! Hyvänen aika, miten törkeää menoa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1114
    Aihe