Hyvinvointiturvallisuutta kehittävä projekti

alkoi -

Mitä ideoita tulee mieleen - vai tuleeko mitään?


EHYT HANKE KÄYNNISTYI
Ray:n tukema kolmivuotinen hyvinvointiturvallisuutta kehittävä projekti aloitettiin mukaan lähteneiden osastojen yhteisellä koulutusviikonlopulla
Haukiputaalla 26.-27.5. Mukaan viikonloppuun pääsi osallistumaan 12 osastoa. Kaikkiaan mukaan hankeeseen on tähän mennessä ilmoittautunut
18 osastoa neljästä piiristä.
Lapista mukaan ovat lähteneet Inari, Salla, Posio, Enontekiö, Muonio ja Kittilä. Pari osastoa harkitsee vielä mukaan lähtemistä.

Projektin tarkoituksena on parantaa ihmisten hyvinvointiturvallisuutta ja omaehtoista selviytymistä vapaaehtoistuella. Tavoitteena on kehittää vapaaehtoistoiminnan malleja, joilla pyritään entistä toimivampiin ja sopimuksiin pohjautuvaan yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa. Projektissa tuotetaan, kokeillaan ja arvioidaan uudenlaisia selviytymissuunnitelma-, koulutus- ja yhteistyömalleja. Lisäksi pyritään kehittämään malli ja mittarit hyvinvointiturvallisuuden arviointiin. Lähtökohtana projektissa ovat paikalliset tarpeet ja niihin vastaaminen.

Projektin taustalla ja pohjana ovat Punaisen Ristin osastojen kokemukset ja havainnot omilta toimialueiltaan, Porin yleiskokouksen hyväksymät suositukset ja suuntaviivat vuosille 2005 - 2008 sekä Itä-Lapissa toteutetun Elävää Elämää Keskellä Kylää projektin kokeiluaineisto. Näiden pohjalta on noussut tarve kehittää uusia paikallisia vapaaehtoisia toimintamuotoja ihmisten selviytymisen ja turvallisuuden parantamiseksi.
Harvaanasuttujen alueiden hyvinvointi-turvallisuus on myös viranomaisten huolena. Sisäasiainministeriöllä on ollut työryhmä, mikä selvitti harvaanasuttujen alueiden turvallisuutta osana sisäisen turvallisuuden ohjelmaa. Työryhmä ehdottaa, että harvaanasuttujen alueiden voimavarat tulee yhdistää mahdollisimman laajasti ja tehokkaasti paikallisen hyvinvointiturvallisuuden edistämiseksi.

Projektin tavoitteet
• Projektin päämääränä on lisätä ihmisten ja heidän paikallisyhteisöjensä hyvinvointiturvallisuutta.
• Perustavoitteena on luoda vapaaehtoistoiminnan malleja, joilla pyritään entistä tehokkaampaan ja sopimuksiin pohjautuvaan yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa.
• Projektin päätyttyä Vapaaehtoinen auttamistoiminta, joka lähtee paikallisista tarpeista, on aktivoitunut ja monipuolistunut. Järjestöjen, julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö on vakiintunut. Vapaaehtoispalvelut tuotetaan lähellä tarvitsijoita. Ihmisten ja yhteisöjen omaehtoinen selviytyminen ja taidot sekä mahdollisuudet vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja toimintakykyynsä ovat lisääntyneet. Yhteisöllisyyden kasvamisen ja ihmisten voimaantumisen myötä vastuu ja huolenpito ympäristöstä on lisääntynyt. On luotu myös pysyviä, poikkitoiminnallisia ja tasavertaisuuteen perustuvia toimintamalleja erityyppisiltä alueilta ja erilaisista yhteisöistä.

Projektin käytännön toteutus
Valtakunnallisesti hanketta koordinoi keskustoimiston valmiustiimi yhdessä valtakunnallisen ohjausryhmän kanssa. Ensimmäisessä vaiheessa projektille valitaan koordinaattori, joka vastata projektin organisoinnista, tukee ja ohjaa mukana olevia piirejä sekä osastoja. Ja vastaa projektin taloudesta.
Projekti toteutetaan yhteistyössä paikallisten viranomaisten ja järjestöjen kanssa.
Piirit ja osastot vastaavat projektin toteuttamisesta omalla alueellaan tehtyjen suunnitelmien mukaisesti.
Mukana olevat piirit kartoittavat ne osastot jotka ovat halukkaita sitoutumaan hankkeeseen toukokuun 2007 loppuun mennessä. Piirit valitsevat yhdyshenkilön ja nimeää piirikohtaisen ohjausryhmän.
Mukaan lähtevissä osastoissa tehdään tarvekartoitukset ja tarkemmat toteuttamissuunnitelmat syksyn 2007 aikana. Osastot valitsevat myös oman alueellisen ohjausryhmän hankkeelle.

Projektin tuotokset
1.Hyvinvointiturvallisuutta edistävä selviytymissuunnitelmamalli
• Projektin avulla tuotetaan yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointiturvallisuutta edistävä vapaaehtoistoiminnan keinoin toteutettava toimintamalli. Se tukee ja täydentää viranomaispalveluita.
• Kehitettävä toimintamalli luo uudenlaisen pitkäjännitteisen eri toimijoiden, yhteisöiden ja yksilöiden sopimuksiin perustuvan toimintapohjan paikallisen toiminnan kehittämiseksi. Toimintamalli mahdollistaa vastuiden, eri roolien ja tehtävin määrittelemisen vastaamaan käytettävissä olevia voimavaroja.

2.Hyvinvointiturvallisuutta edistävä koulutuspaketti
• Koulutuskokonaisuus materiaaleineen kokoaa hyvinvointiturvallisuuteen ja monitoimijaiseen yhteistyöhön liittyvän joustavan koulutuspaketin. Sitä voidaan toteuttaa eri alueiden vaatimusten ja yhteistyökumppaneiden tarpeiden mukaisesti.
• Koulutuskokonaisuuden luomisessa hyödynnetään Punaisessa Ristissä jo olemassa olevaa koulutusosaamista. Koulutuspaketin avulla koulutetaan ja ohjataan alueiden/kylien sekä eri yhteisöjen jäseniä vapaaehtoistoiminnan keinoin omaehtoiseen toimintaan, huolenpitoon ja toistensa tukemiseen.

3.Toimintamallipakki
• Hankkeen aikana toteutetut eri puolilla maata erilaisissa olosuhteissa ja ympäristöissä pilotoidut toimintamallit kokemuksineen sekä arviointeineen kootaan yhteen toimintamallipakkiin. Uusia yhteistyömalleja ja -muotoja kehitettäessä on lähtökohtana, että vapaehtoisia palveluja tuotetaan mahdollisimman lähellä palvelujen tarvitsijaa, myös vapaehtoisten tarpeet huomioiden. Ne tehdään räätälöidysti eri yhteisöjen (kylien/alueiden) tarpeista lähtien. Näin syntyy palvelukokonaisuuksia tasavertaisessa yhteistyössä yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin kanssa. Uusissa malleissa selkiytetään kolmannen sektorin roolia ja etsitään konkreettisia tapoja yhteistoimintaan. Toimintamallipakkiin liitetään hyvinvointiturvallisuutta edistävä vapaaehtoistoimintamalli sekä koulutuspaketti. Kokonaisuus julkaistaan Punaisen Ristin internet- sivuilla ja julkaisusarjassa. Näin hankkeen tuotokset ovat kaikkien Punaisen Ristin toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden käytettävissä.

4.Malli, jolla hyvinvointi-turvallisuuden lisääntymistä voidaan mitata.
• Projektissa toteutettavan tutkimuksen ja arvioinnin tuotoksena luodaan malli vapaaehtoistoiminnan vaikuttavuuden mittaamiseen ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointiturvallisuuden lisääjänä. Lähtökohtana toiminnan mittaamiselle ovat esim. asiakastyytyväisyys, vapaaehtoisten määrä, vapaaehtoisten saatavuus.

Projektin aikataulu
Projekti on valtakunnallinen ja se jakaantuu neljään eri vaiheeseen:
1. Ensimmäisessä vaiheessa (2006 -2007) on mukana neljä Suomen Punaisen Ristin piiriä: Lapin, Oulun, Savo-Karjalan ja Turunmaan piirit. Niiden alueilta sitoutetaan mukaan n. 25 osastoa.
2. Toisessa vaiheessa (kevät 2007) kartoitetaan mukaan lähteneiden alueiden tarpeet ja tehdään tarkennetut toteuttamissuunnitelmat.
3. Kolmannessa vaiheessa (2007- 2009) toteutetaan pilottihankkeet, jotka mallinnetaan ja arvioidaan.
4. Neljännessä vaiheessa (2009 -2012) mahdollisuuksien mukaan laajennetaan uusien piirien ja osastojen alueille


SPR, Lapin Piiri

0

432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

        Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
        Ikävä
        51
        3527
      2. Mikä sai sut ihastumaan

        Mitä tapahtui?
        Ikävä
        157
        2143
      3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
        Sinkut
        206
        1845
      4. Mitä tehdä asialle?

        Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
        Sinkut
        134
        1756
      5. 80
        1175
      6. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

        Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
        Maailman menoa
        320
        1136
      7. Hyvää heinäkuuta

        Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
        Ikävä
        234
        1104
      8. Ethän syytä itseäsi

        siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
        Ikävä
        132
        1031
      9. Olen pahoillani mies

        Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
        Ikävä
        52
        949
      10. Olet mies varmasti peto

        Makkarin puolella. 🤤
        Ikävä
        73
        919
      Aihe