Hei,
olemme menossa elokuun alussa neljän lapsen kanssa Budapestiin. Kaksi muksuista on aika allergisia (eivät saa syödä mitään maitotuotteita, kotimaisia viljoja, kananmunaa, maudanlihaa ym.; nämä ihan ehdottomia) Lisäksi itselläni on laktoosi-intoleranssi. Hmmm.. onko Mäkkärin ranskalaiset ainoaa, jota voimme syödä? Vai pitääkö ottaa suomalaiskansallisesti omat eväät (esim. glut. leipää ja Keijua)
Olemme matkustelleet aika paljon, eikä varsinaisia ongelmia ole ollut esim. Kanarian saarilla ollessa. Unkarin kieli kuitenkin vaikuttaa hankalalta; englannilla toivottavasti pärjää näiden(kin) ongelmien kanssa...
Muuten odotamme kaikki paljon reissua, Unkari on ihan uusi tuttavuus maiden joukossa. :)
Olisin iloinen tiedosta, miten lomastamme tulisi onnistunut myös herkkuruokien Unkarissa.
Mitä syötäväksi?
12
1905
Vastaukset
- osaa
ruokalajeista tai paikoista antaa neuvoa, mutta teidän kannattaisi hankkia joku lappunen johon on unkariksi kirjoitettu mitä aineita ruuassa EI saa olla. Budapestin ravintoloissa on kyllä englannin kielisiä ruokalistoja, mutta henkilökunta ei aina osaa puhua englantia kovinkaan hyvin (peruspalvelusanaston lisäksi), joten aterian tarkkojen raaka-aineiden selvittäminen saattaa olla työlästä. Jotain omaa evästä kannattaa ehkä varata mukaan "hätätilanteiden" varalta.
Budapestissa on ravintoloissa saatavana hyvin esim. possuruokia, kanaa, perunaa, salaatteja ym. Supermarketeissa ja toreilla on myös hyvät valikoimat.
Hauskaa matkaa! - Mimimi
Ainakin minun Budapestissä asuessani (pois lähdin 1,5 v sitten) varsinkin gluteiinittomien tuotteiden saanti näytti olevan tiukassa. Lähinnä jossain terveyskaupossa näkyi sopivia tuotteita.
Unkarilaiset tuntuvat myös ottavan ruokarajoitukset vähän suurpiirteisesti, "ei se varmaan haittaa jos vähän laitetaan"-henkeen, eli varovainen saa olla.
Gluteiiniton = Gluténmentes (tosin ongelmana saattaa olla etteivät tiedä mitä gluteiini on...)
Maidoton = Tejtermékek nélkul
Munaton = Tojásnélkul
Naudanliha = Borjúhús, lehmä on tehén
Tärkeät sanat ovat nuo mentes (-ton), lausutaan mentesh ja nélkul (ilman), lausutaan neelkyl.
Pienissä ruokapaikoissa voi olla ongelmia, mutta paremmissa ravintoloissa on toivottavasti koulutetumpi henkilökunta joka osaa soveltaa erikoisruokavalioruokaakin. Hyvää matkaa :)- Mimimi
Pitihän sitä vähän googlettaa: Budan puolella on ihan Unkarin allergialiiton hyväksymä ravintola jossa on gluteiiniton ruokalista, varmasti myös muut ruokarajoitteet otetaan täällä hyvin huomioon:
POCO LOCO
Budapest, 1023 Frankel Leó u.51.
Nyitvatartás: 12.00 - 01.00-ig
Tel/ Fax: 438-3227 - Pocoloco+
Mimimi kirjoitti:
Pitihän sitä vähän googlettaa: Budan puolella on ihan Unkarin allergialiiton hyväksymä ravintola jossa on gluteiiniton ruokalista, varmasti myös muut ruokarajoitteet otetaan täällä hyvin huomioon:
POCO LOCO
Budapest, 1023 Frankel Leó u.51.
Nyitvatartás: 12.00 - 01.00-ig
Tel/ Fax: 438-3227Se on muutenkin hyvä ravintola. Ollaan käyty vaikka ei olla allergisia. Oikein kiva paikka.
- paljon viisaampana
.. tosi paljon kiitos! Tiedoistanne on hyvin paljon apua. Pitää vaan kirjoittaa papereille noita asioita.
Kiitti! - näitä
Oli sitten vaikka kuinka turistirysä, tuli pariin otteeseen syötyä Vaci Utcalla viime viikonloppuna. "Perinteisen unkarilaisen keittiön" menusta possunfileetä ja viipaloitua perunaa vahvahkon paprikakastikkeen kera. Myös Cobb -salaatti oli erinomainen, kanaa,aurajuustoa ym., mutta pitäisi pyytää jättämään kananmunaviipaleet pois.
Ylipäätään unkarilainen perinnemenu näyttää olevan perin suomalaisen oloista lisänä vain erilaisia paprikavariaatioita. Gulassikeiton jättänette väliin.
Englannilla kyllä pärjää ja esim. kalaruoat olivat kohtuuhyviä.- vahnäjauhoa
Unkarilaisten paprikás-kastikkeiden suurus tehdään sekoittamalla vehnäjauhoa kermaviiliin. Myös kaaliruokiin ja vihennesmuhennoksiin tehdään usein suurus (rántás), jossa on paahdettua vehnäjauhoa. Paprikás-kastikkeita ja muhennoksia kannattaa varoa!
Paahtokastike eli pörkölt-kastike voi olla sopiva, mutta se tehdään useimmiten naudanlihasta (marhapörkölt). Nauta on siis marha, vasikka on borjú. Myös muista lihoista tehtyjä pörkölt-kastikkeita saa joskus. Lammas=birka, sika=disznó, pikkulammas (karista?) =bárány. On siis birkapökölt, báránypörkölt ja disznópörkölt, joita varmaankin voitte syödä. Selkeintä on aina jos tilaa reilun pihvin, perunat ja salaatin, jossa kastike erikseen. Pihvi kannattaa valita Budapest módra eli budapestiläisittäin, silloin se ei ole leivitetty leike. "Leivitetty" on rántott. - Alkuperäinen kysyjä
vahnäjauhoa kirjoitti:
Unkarilaisten paprikás-kastikkeiden suurus tehdään sekoittamalla vehnäjauhoa kermaviiliin. Myös kaaliruokiin ja vihennesmuhennoksiin tehdään usein suurus (rántás), jossa on paahdettua vehnäjauhoa. Paprikás-kastikkeita ja muhennoksia kannattaa varoa!
Paahtokastike eli pörkölt-kastike voi olla sopiva, mutta se tehdään useimmiten naudanlihasta (marhapörkölt). Nauta on siis marha, vasikka on borjú. Myös muista lihoista tehtyjä pörkölt-kastikkeita saa joskus. Lammas=birka, sika=disznó, pikkulammas (karista?) =bárány. On siis birkapökölt, báránypörkölt ja disznópörkölt, joita varmaankin voitte syödä. Selkeintä on aina jos tilaa reilun pihvin, perunat ja salaatin, jossa kastike erikseen. Pihvi kannattaa valita Budapest módra eli budapestiläisittäin, silloin se ei ole leivitetty leike. "Leivitetty" on rántott.Kiitos....
Huh! Apua; pelkoni alkavat vähitellen osoittautua aiheellisiksi... Hmmm... Kohta alan kallistua tosiaan Mäkkärin ranskalaisten kannalle... (sarkastinen hymähdys)
Eli kalakaan ei käy; sitä en muistanut aluksi mainita...
Mutta; näistä tiedoista on ollut todella paljon apua!
Kiitos! - *****+++++******
Alkuperäinen kysyjä kirjoitti:
Kiitos....
Huh! Apua; pelkoni alkavat vähitellen osoittautua aiheellisiksi... Hmmm... Kohta alan kallistua tosiaan Mäkkärin ranskalaisten kannalle... (sarkastinen hymähdys)
Eli kalakaan ei käy; sitä en muistanut aluksi mainita...
Mutta; näistä tiedoista on ollut todella paljon apua!
Kiitos!Vegetarium on myoskin hyva ravintola missa tuli syotya useasti viikon aikana. Ei lihaa/maitotuotteita kaytetty valmistuksessa ja todella hyvan makuista ja vielapa edullista. Maun puolesta kelpaa varmasti myos lihan syojillekin. http://www.vegetarium.hu/gb_lay/gb_index.htm
- eka kysyjä
*****+++++****** kirjoitti:
Vegetarium on myoskin hyva ravintola missa tuli syotya useasti viikon aikana. Ei lihaa/maitotuotteita kaytetty valmistuksessa ja todella hyvan makuista ja vielapa edullista. Maun puolesta kelpaa varmasti myos lihan syojillekin. http://www.vegetarium.hu/gb_lay/gb_index.htm
Kiitos :)
kaikki tieto on tervetullutta. Lähtö on ensi maanantaina, joten aika senkun lähenee. Kahden viikon päästä sitten tiedän, miten kaikki onnistui :)
- Unkarissa parhaillaan
Täällä on tosi ihania persikoita, luumuja, vesimeloneja ... riisikakkuja ja gluteenitonta leipääkin saa kaupasta. Se on useimmiten erikseen pakattu ja samassa hyllyssä kuin diabetikkoruoat. Sika on kyllä diszno, niin kuin joku kirjoitti, mutta vain sikalassa. Kaupassa ja ravintolassa se on szertés. Vähän sama juttu kuin lehmä ja nauta suomessa :-)
- "ei paineita...
hei :)
nyt meillä reissu takana; ja jäljellä hyvät muistot...
BP on ihan sadunomainen illalla valaistuine linnoineen ja muine rakennuksineen (esim. Parlamenttitalo). Joskin hieman kallis; minkä ymmärtää...
Kävimme myös Bratislavassa; ja siihen miellyin. Hintataso on matala ja kaupunki ei yhä turistien valtaama kuin BP.
Ja; ruokailu meni ranskalaisiksi... Englannin kielitaito oli ajoittain ravintoloissa ruokalistaan rajoittuva. Enkä uskaltanut ottaa riskiä, että lapset saavat anafylaktisen reaktion. Olimme varustatuneet adrenaliiniruiskeella, mutta sille ei ollut onneksi tarvetta. Kenties, jos matkalla olisi pidempään, jaksaisi nähdä enemmän vaivaa. Mutta; ei liene vaarallista, vaikka lapset syövät muutaman päivän (pelkkiä?) ranskalaisia...
Kiitos teille vinkeistä. Erityisesti "Poco Loco"-ravintola jäi nimenä mieleen.
Ja; kaikille BP:iin ja Bratislavaan menijöille: leppoisaa matkaa. Itse miellyin molempiin ja haluan palata :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124540MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar902334Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5621769Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011481- 81369
Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671177Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331118Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt219990Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o64957Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3928