Paleltuvatko sienet

Suppilova

Moi!

Miten lie, paleltuvatko sienet metsässä yöpakkasten aikana? Toisinsanoen, menevätkö ne pilalle? Onko tämän suhteen sienissä eroja?

Aattelin viikonloppuna kömpiä lähimetsään hakemaan vielä suppilovahveroita, mutta hirvittää josko ne onkin jo menny pilalle pakkasöiden takia.

17

10558

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suppilovahverot kestävät....

    • ja monet muutkin

      syötävät sienet eivät pikkupakkasia pelästy. Suppismetsään vaan, ja hyvää sienionnea! :)

    • rotissööri

      metsässä pakastuneet sienet ovat pilalle menneitä. Niitä ei tule poimia mukaan, mutta kannattaa astua niiden päälle saappaalla. Sitten kun kävelee metsässä, saappaista kulkeutuu sienirihmastoja eteenpäin ja seuraavana vuotena sato on suurempi. Samoin kannattaa saappaalla survoa myös madonsyömät sienet, ellei niitä ota mukaan.

      • vaikuttaa

        siltä että tämä "rötissööri" ei oikein tunne suppiksia, kun ikäänkuin yleistää ne kaikkiin muihinkin sieniin..

        Minä olin eilen iltapäivällä metsässä ja siellä oli monenlaisia sieniä aivan hyväkuntoisina, ei tosin olleet ruokasieniä mut varmaan suppiksetkin olis olleet hyviä, jos vain olisin löytänyt.

        Tääl on ollut pikkupakkasta jo monena yönä.


      • T.epi

        Suppilovahverot sietää pakkasasteita, menemättä pilalle, jäisinäkin niitä on tullut kerättyä. Ja samahan on karpaloissa, ei nekään pilaannu suolla pikku hallan kouraistessa.

        Muita sieniä en hallayön jälkeen poimisi, mutta muut jo muuttavat ulkonäkönsäkkin pakastuessaan..


      • Yrittää kannattaa

        En ole onnistunut suppilovahveroa "siirtämään",
        mutta monet muut leviävät hyvin, tatit, rouskut ja kanttarellit kannattaa paloitella ja viskoa kauemmaksi, jos ovat syömäkelvottomia. Suppilovahverot tuntuvat kasvavan siellä missä haluavat, mutta saapasjuttua en ole kokeillut. Eli saattaa olla niin että sen on rikkouduttava, jotta se leviää. Kerran oli paljon herkkutatteja ja olin myöhässä eli madot ehtivät minua ennemmin. Kun heittelin niitä pilallisia sieniä kauemmaksi seuraavana vuonna kasvoi kaikissa paikoissa herkkutatteja jonne niitä viskoin.

        Suppilovahverot kestävät kylmää melko hyvin, mutta täysin paleltuneet eivät ole hyvän makuisia jos ovat olleet maassa jonkin aikaa.
        Juuri nousseet yhden yön pkkasen jälkeen voi poimia ja syödä heti, mutta ei säilöä. Ne ovat yleensä tummempia ja veltompia.


      • rotmanni

        Kyllä nyt on rotissööri kuutamolla...
        Suppikset nimenomaan kestää pikkupakkasia.


      • Lumimiessuppilo

        Kyllä nyt on Rotissööri kuutamolla ja puhuu läpiä päähänsä.
        Suppilovahvero kestää pikkupakkasta ja sitä voi kerätä vaikka lumen altakin.


      • "karpaloinen"
        T.epi kirjoitti:

        Suppilovahverot sietää pakkasasteita, menemättä pilalle, jäisinäkin niitä on tullut kerättyä. Ja samahan on karpaloissa, ei nekään pilaannu suolla pikku hallan kouraistessa.

        Muita sieniä en hallayön jälkeen poimisi, mutta muut jo muuttavat ulkonäkönsäkkin pakastuessaan..

        "Ja samahan on karpaloissa, ei nekään pilaannu suolla pikku hallan kouraistessa".

        Tämä lause ei ole ihan totuudenmukainen, koska karpalothan kestää hyvinä suolla talven yli, siis ei kovakaan pakkanen niitä pilaa, päinvastoin, niistä tulee vaan herkullisempia.

        Joskus lapsuudessa meillä kerättiin karpalot aina keväällä.

        Miten hyviä olivatkaan, nam, nam..!


      • omgvmp

        Tatit, rouskut ja keltavahverot ovat kaikki mykoritsasieniä, eli muodostavat sienijuuren puun kanssa, eli eivät todellakaan leviä perkkeitä heittelemällä.
        Suppilovahverot taas vaativat hallayön ennen kuin edes ilmestyvät. ja niitä voi kerätä vaikka hangen alta, jos tietää paikat.


    • opus07

      tekee mielestäni seuraavaa:
      Pääsääntöisesti kuivaan suppissadon. Osin leikkelen ne pieniksi, paistan pannulla vedet pois ja laitan pakkaseeen. Kuivatun sadon osalta olen havainnut, että "pakkasta" saaneet sienet tummuvat, muuttuvat mustiksi. Nämä sienet olen raakannut pois ennen pussitusta. Metsässä pakkasta saaneiden sienien tunnistaminen vie aikansa (= vuosia). Leikkely, pannulla käyttö ja pakastus on mielestäni pakkasta saaneiden suppisten ainoa säilöntäkeino. Kertokaa muutkin kokemuksistanne!!!

      • Ei aina tuhoa

        Riippuu ihan kuinka monta pakkaspäivää tai yötä on ollut. Jos sienet välillä sulaa ja välillä pakastuu, ne ovat todennäköisesti pilalla. Toisaalta syvällä sammaleen sisässä tai kuusen juurella kasvavat , saattavat vielä kasvaakin pakkasyön jälkeen. Toisin sanoen kuinka kauan sienet ovat olleet kuolleena ja missä lämpötilassa, on ratkaisevinta Jos sienet ovat esim. maassa hyvin kerralla pakastuneet ne voi käyttää heti, mutta ei säilyttää lainkaan ennen käsittelyä. Viimeksi mainitut kannattaa tarkistaa sulamisen jälkeen. Jos ne mustuvat ja tuoksahtavat hieman etikkamaiselle, ne ovat pilalla.


    • Suppilova

      No niin. Tulihan noita nyt poimittua. Osalla vahveroista oli lakin päällä lunta ja ihan hyvässä kunnossa ne näyttivät olevan. Pakkasta lie ollut pari astetta yön aikana. Mahottoman hyvä tuli keitosta, jonka niistä tein.

      Ja nyt kun kelit on taas lämmenny noussee vielä lisää sieniä! Johan noita on kolmattakymmentä litraa säilöttynä, mutta lisää tekee mieli...

      Lykkyä muillekin sienimetsässä!

    • vaan mene

      Älä ihmeessä mene, tai sitten käy etukäteen
      laittelemassa niille pikkupikkutalvitakit pikkupikku suppiksille, että ne pärjää sielä metsissä, kun niillä on niin kylmä.

    • SIENIMIES-1

      Monien sienien rakenne rikkoontuu kun ne jäätyvät. Kun ne sulavat niin ne menevät veteläksi . Suppilovahvero sietää hieman pakkasta. Hallavahakas sietää myös hieman pakkasta. Talvijuurekas on varsinainen ihmesieni. Jatkaa pakkasen jälkeen taas kasvua kun ilma lauhtuu. Niitä on ollut tänä syksynä harvinaisen paljon. Löytyy lahoista kaatuneista raidoista. Ei kasva oikein muualla.

    • romualdo2

      muutama päivä sitten keräsin vielä suppiksia täällä K-pohjanmaallakin. Pari sulamista kestävät, tuskin enempää. Uusia pieniäkin oli noussut ja paikoin oli ihan tuoreen ja hyvän oloisia isompiakin kimpussa... tosiaan kannattaa tarkastella polkuja ja niiden läheisyyttä... ajouria ym. missä rihmastoa on poljettu. Hirvenjälkiä, joihin niitä kuulemma nousee sen sorkan keskellä olevaan pehmeään kohtaan maassa.

    • Anonyymi

      Tulkitsen valheet mm. kaikkien sienten pilaantumisesta ja vähättelyt sokerin vahingollisuudesta vaikkapa S-ketjun bottien propagandaksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      90
      7326
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      37
      3887
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      45
      3470
    4. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2602
    5. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      230
      2585
    6. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      40
      2403
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      129
      2329
    8. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      2219
    9. Askanmäessä Huippu esitys

      Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna
      Puolanka
      20
      2015
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      45
      1912
    Aihe