Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Suomen opiskelu

ei enää ruotsia

Aikaisemmassa viestiketjussa neuvottiin vaihtamaan maistraatissa äidinkielekseen englannin, jotta ei tarvitsisi opiskella ruotsia. Haluaisinkin nyt kysyä pari kysymystä niiltä, jotka asiasta tietävät.

1.Olen käynyt jo pakolliset äidinkielen ja englannin kurssit (kirjoitin ne myös syksyllä -07). Joutuisinko käymään äidinkielen kursseja enganniksi tai jotain vastaavaa?

2.Minun pitäisi suorittaa toinen kotimainen kieli (valitsen suomen). Järjestetäänkö tätä kaikissa aikuislukioissa tai etäopiskeluna?

En halua kysella em. asioita omasta koulusta, koska osa henkilökunnasta on haluttomia vastaamaan näihin kysymyksiin. Kiitos vastauksista.

4

908

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pitkilleen!

      Paljon helpommalla pääset opiskelemalla ruotsia.
      Ja eiköhän ne kysele koulussakin jos ykskaks sudeettisavolainen laittaa äidinkieleksi englannin! Pitää siitä olla todistus vähintään kotipaikkakunnasta! (Ala-Nilviä ei kuulosta englantilaiselta!)

      • ole vaihtaa englantiin

        Ruotsin kieli on vaikea ja turha kieli, jonka opiskelu ei kiinnosta yhtään. Mikäli opinnot olisivat vasta alkaneet, vaihtaisin heti äidinkieleni englanniksi. Lisää tietoa täällä: http://www.cc.jyu.fi/~pasaojan/ilmoitus.html


      • pääsis ÄIDINKIELEN
        ole vaihtaa englantiin kirjoitti:

        Ruotsin kieli on vaikea ja turha kieli, jonka opiskelu ei kiinnosta yhtään. Mikäli opinnot olisivat vasta alkaneet, vaihtaisin heti äidinkieleni englanniksi. Lisää tietoa täällä: http://www.cc.jyu.fi/~pasaojan/ilmoitus.html

        eli englannin tentistä läpi. Vähänkös olis noloa...you sun of a pits


    • Tuulian-

      Harmi, olet saanut vastauksia niiltä, jotka nähtävästi eivät oikein tunne asiaa.

      Olet kirjoittanut jo äidinkielen ja muutakin, siitä päättelen, että olet lukio-opinnoissasi jo varsin pitkällä.

      Kyllä äidinkielen vaihtaminen englantiin on mahdollista maistraatissa. Tiedän itse opiskelijoita, jotka ovat näin tehneet, koska ovat olleet käytännössä kaksikielisiä ja oikeasti englanti on ollut vahvempi tai ainakin yhtä vahva.

      Lukiossa ei ole olemassa englanti äidinkielenä -oppimäärää. On vain A-englanti, joten tässä suhteessa englannin opiskelusi eivät muutu mitenkään. Kirjoitat A-englannin, saat A-englannin arvosanan päättötodistukseen.

      Äidinkielessä on olemassa kaksi erilaista oppimäärää. Toinen on äidinkieli ja kirjallisuus (jota siis olet opiskellut tähän asti) ja toinen on suomi toisena kielenä, joka siis on eri asia kuin toinen kotimainen, joka on ruotsinkielisille suomi ja suomenkielisille ruotsi. Sinua koskeva äidinkielen oppimäärä olisi "suomi toisena kielenä" ja englanninkielisenä sinulla olisi oikeus kirjoittaa se. Jos koulussasi opetetaan suomea toisena kielenä, ei myöskään ole itsestään selvää, että suorittamasi äidinkielen kurssit vastaavat suomen kursseja. Kaikissa kouluissa ei opeteta erikseen suomea toisena kielenä, mutta äidinkielen kurssien yhteydessäkin toteutetussa opetuksessa vieraskielisellä on oikeus saada arviointi S2-oppimäärän mukaan.

      Se, saisitko äidinkieltä vaihtamall vapautuksen ruotsista, ei kuitenkaan olisi itsestään selvää. Ruotsin vapautuksia annetaan ns kohtuullistamispykälän perusteella, eli perusteena vapautukselle on se, että ruotsin opiskelu katsotaan kohdallasi kohtuuttomaksi. Siihen EI RIITÄ, että äidinkielesi ei ole suomi. Jos olet peruskoulussa opiskellut ruotsia, eikä sinulla ole ollut siellä vapautusta, ei ole yleensä kohtuutonta opiskella ruotsia myös lukiossa. Jos olet käynyt koko peruskoulusi Suomessa, ei yleensä ole kohtuutonta opiskella sitä, mitä muutkin.

      Ruotsin kielen opiskelusta vapauttaminen koskee siis niitä, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi ja he ovat tulleet Suomeen vasta kesken peruskoulun, jo lähellä yläastetta, jolloin on parempi keskittyä opiskelemaan suomea eikä hajottaa energiaa sekä suomeen että ruotsiin. Ruotsin kielestä voidaan vapauttaa lukiossa myös sellainen suomalainen, joka on käynyt (perus)koulunsa ulkomailla, eikä ole koskaan opiskellut ruotsia, jos ruotsin opiskelu lukiossa olisi kohtuutonta. Näissä on kuitenkin aina rehtorilla harkintavalta, mikä on kohtuutonta. Jos esim oppii kieliä helposti ja ottaa ohjelmaansa lukiossa uusia lyhyitä kieliä, miksi sitten juuri ruotsista pitäisi vapauttaa?

      Toivottavasti tämä selvensi asiaa, joka on todella monimutkainen ja sisältää monia käsitteitä ja kysymyksiä. Työskentelen itse tehtävässä, jossa käsittelen näitä vapautushakemuksia, ja näen tämän asioiden kirjon sitä kautta. Toivottavasti kuitenkin rohkaistut menemään koulusi opolle tai rehtorille, koska he tuntevat tilanteesi, eikä ruotsin vapautukseen ole olemassa automaattisia syitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      2087
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      19
      1677
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1480
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1433
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1348
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1344
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1302
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      11
      1245
    Aihe