Ruotsalaisen TOIMITTAJAN silmin

Suomessa

Suomen VIRTUAALITODELLISUUS
aliotsikko: Keisarin uudet vaatteet

EXPRESSENin ruotsalainen toimittaja halusi perheineen vierailla vahvaa ruotsalaisuutta uhkuvassa Svenskfinlandissa, missä puhutaan ruotsia tai ollaan muuten vähintäänkin "kaksikielisiä".

Koko matka meni täysin piloille, kun Svenskfinlandissa ei kukaan "osannut tai halunnut puhua ruotsia" vaan mummotkin puhuivat kummallista "finlandsengelskaa"!

Suomesta on tullut kummallinen reliikki maailmankartalle. Täällä on valtavalla lainsäädännöllä saatu koko Suomi näyttämään "kaksikieliseltä", vaikka missään ei sitä "toista kotimaista" kieltä olisikaan olemassa. Tätä virtuaalista kaksikielisyyttä on syötetty ja markkinoitu ulkomaille niin pontevasti, että jopa naapurimaassa joku on uskonut siihen todella - ainakin EXPRESSENin ruotsalainen toimittaja antaa ymmärtää niin.

Tässä osia ruotsalaisen toimittajan järkyttävästä matkakertomuksesta:

>>Ingen pratar svenska

Vi satsade på skärgården utanför Åbo. Traditionella svenskbygder där man tar sig fram på svenska, trodde jag. Men svenskan sitter allt trängre i Finland. Inte ens i Åbo, som är gammal traditionell svenskbygd, kommer man särskilt långt längre på svenska. Redan på Åbos stora torg, där riktiga bondgummor och -gubbar sålde nyplockade ärtor, inser vi att det där med svenska inte är så lätt.

Ingen förstår eller vill förstå. Och svaren kommer på obegriplig finlandsengelska. När vi åker till Mumindalen i Nådendal strax utanför Åbo slås vi av hur finskt det är. Tove Jansson skrev alla sina böcker på svenska. Hela muminvärlden är en väldigt finlandssvensk skapelse. Men av det märks föga. Mumindalen har blivit finskspråkig.>>

http://www.expressen.se/1.397912

(Kirjoitus tulee näkyviin, kun odottaa hetken aikaa, ja sitten näpäyttää keskelle tyhjää sivua.)

7

1134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olla finski

      Voi toimittajaparkaa! Onnistuikohan hän saamaan lainkaan ruokaa ja kattoa päänsä päälle käydessään entisessä Ruotsin alusmaassa? Olisi pitänyt löytyä vähintään punainen matto ja riikinruotsia osaava henkilö oppaaksi koko matkan ajaksi.

      Kyllä me suomalaiset olemme nyt häpeissämme. Ainakin koko loppuvuoden olemme kyyryssä. Nöyrin anteeksipyyntö Expressenille, sen toimittajalle ja koko kuningaskunnalle, kun olemme ruotsalaiset juuremme unohtaneet.

      • Hämmästynyt .

        että Suomi olisi "kaksikielinen".

        Eiväthän suomalaisetkaan uskoneet, että Neuvostoliitto olisi ollut kovinkaan demokraattinen, vaikka meillä oli YLE:ssä ohjelma nimeltään "Naapurineljännes", missä näin kerrottiin kerran viikossa, lähes 15 vuoden ajan.


    • ruotsalaiset..

      No ne ruotsalaiset toimittajat nyt eivät ylipäätään osaa mitään muuta kuin valittaa. Niillä on ihmeellinen käsitys siitä, että Ruotsi on joku maailmannapa. Jos Ruotsissa luodut mielikuvat toisesta maasta eivät sitten toteudukaan, niin vikahan ei ole heidän mielikuvissaan vaan siinä toisessa maassa. Sisäsiittoisia pikkusieluja, sanoisin.

    • Turkulainen minäkin.

      Ensi kerralla kun matkustan ruotsiin, pitää muistaa vaatia että saa kaikkialla palvelua suomeksi (asuuhan Tukholmassa enempi suomalaisia kuin Turussa on väkeä).
      Jos ruotsalaisen katsantokanta on, että palvelua on saatava omalla äidinkielellään, pitää meidän suomalaisten alkaa vaatia samaa ruotsissa = se on nyt vähintään kohtuus tuon lehtijutun jälkeen. Jos (ja kun) emme sitä saa, laitettakoon ko. lehden yleisönosastolle PIIITKÄ ja VIHAINEN sepustus asiasta.

    • selitystoimisto

      Ruotsalaisiin matkailumainoksiin Suomesta on ehdottomasti lisättävä merkintä:

      ** 2-kielinen maa suhteessa 95/5 % **

      Ruotsalaiset voisivat vaatia aivan oikeutetusti korvauksia tahallaan harhaanjohtavista esitetiedoista.

    • Kiellon kohde

      Olivat Upsalassa hiljattain päättäneet, että suomen puhuminen (kaupungin?) työpaikoilla on kiellettyä. Vain ruotsi on sallittua. Kielto koskee myös kahvitaukoja! Heh! Se siitä ruotsalaisten suvaitsevaisuudesta.

    • marginaalisia

      kieliä molemmat, niin suomi kuin ruotsikin, eikä niiden opiskeluun juurikaan kannata hassata aikaansa. Kuriositeettina niitä voi harrastaa, sitten kun hallitsee ensin maailman valtakielet.

      Itse olen opiskellut englantia, saksaa, ranskaa, ruotsia, espanjaa, italiaa ja arabiaa. Lisäksi osaan norjaa ja tanskaa - jotka ovat tulleet "työn mukana". Nyt on työn alla urdu...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      72
      1394
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1237
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1175
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      74
      1099
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      69
      967
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      76
      772
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      722
    8. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      374
      717
    9. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      711
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      676
    Aihe