Ruotsalaisen TOIMITTAJAN silmin

Suomessa

Suomen VIRTUAALITODELLISUUS
aliotsikko: Keisarin uudet vaatteet

EXPRESSENin ruotsalainen toimittaja halusi perheineen vierailla vahvaa ruotsalaisuutta uhkuvassa Svenskfinlandissa, missä puhutaan ruotsia tai ollaan muuten vähintäänkin "kaksikielisiä".

Koko matka meni täysin piloille, kun Svenskfinlandissa ei kukaan "osannut tai halunnut puhua ruotsia" vaan mummotkin puhuivat kummallista "finlandsengelskaa"!

Suomesta on tullut kummallinen reliikki maailmankartalle. Täällä on valtavalla lainsäädännöllä saatu koko Suomi näyttämään "kaksikieliseltä", vaikka missään ei sitä "toista kotimaista" kieltä olisikaan olemassa. Tätä virtuaalista kaksikielisyyttä on syötetty ja markkinoitu ulkomaille niin pontevasti, että jopa naapurimaassa joku on uskonut siihen todella - ainakin EXPRESSENin ruotsalainen toimittaja antaa ymmärtää niin.

Tässä osia ruotsalaisen toimittajan järkyttävästä matkakertomuksesta:

>>Ingen pratar svenska

Vi satsade på skärgården utanför Åbo. Traditionella svenskbygder där man tar sig fram på svenska, trodde jag. Men svenskan sitter allt trängre i Finland. Inte ens i Åbo, som är gammal traditionell svenskbygd, kommer man särskilt långt längre på svenska. Redan på Åbos stora torg, där riktiga bondgummor och -gubbar sålde nyplockade ärtor, inser vi att det där med svenska inte är så lätt.

Ingen förstår eller vill förstå. Och svaren kommer på obegriplig finlandsengelska. När vi åker till Mumindalen i Nådendal strax utanför Åbo slås vi av hur finskt det är. Tove Jansson skrev alla sina böcker på svenska. Hela muminvärlden är en väldigt finlandssvensk skapelse. Men av det märks föga. Mumindalen har blivit finskspråkig.>>

http://www.expressen.se/1.397912

(Kirjoitus tulee näkyviin, kun odottaa hetken aikaa, ja sitten näpäyttää keskelle tyhjää sivua.)

7

1141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olla finski

      Voi toimittajaparkaa! Onnistuikohan hän saamaan lainkaan ruokaa ja kattoa päänsä päälle käydessään entisessä Ruotsin alusmaassa? Olisi pitänyt löytyä vähintään punainen matto ja riikinruotsia osaava henkilö oppaaksi koko matkan ajaksi.

      Kyllä me suomalaiset olemme nyt häpeissämme. Ainakin koko loppuvuoden olemme kyyryssä. Nöyrin anteeksipyyntö Expressenille, sen toimittajalle ja koko kuningaskunnalle, kun olemme ruotsalaiset juuremme unohtaneet.

      • Hämmästynyt .

        että Suomi olisi "kaksikielinen".

        Eiväthän suomalaisetkaan uskoneet, että Neuvostoliitto olisi ollut kovinkaan demokraattinen, vaikka meillä oli YLE:ssä ohjelma nimeltään "Naapurineljännes", missä näin kerrottiin kerran viikossa, lähes 15 vuoden ajan.


    • ruotsalaiset..

      No ne ruotsalaiset toimittajat nyt eivät ylipäätään osaa mitään muuta kuin valittaa. Niillä on ihmeellinen käsitys siitä, että Ruotsi on joku maailmannapa. Jos Ruotsissa luodut mielikuvat toisesta maasta eivät sitten toteudukaan, niin vikahan ei ole heidän mielikuvissaan vaan siinä toisessa maassa. Sisäsiittoisia pikkusieluja, sanoisin.

    • Turkulainen minäkin.

      Ensi kerralla kun matkustan ruotsiin, pitää muistaa vaatia että saa kaikkialla palvelua suomeksi (asuuhan Tukholmassa enempi suomalaisia kuin Turussa on väkeä).
      Jos ruotsalaisen katsantokanta on, että palvelua on saatava omalla äidinkielellään, pitää meidän suomalaisten alkaa vaatia samaa ruotsissa = se on nyt vähintään kohtuus tuon lehtijutun jälkeen. Jos (ja kun) emme sitä saa, laitettakoon ko. lehden yleisönosastolle PIIITKÄ ja VIHAINEN sepustus asiasta.

    • selitystoimisto

      Ruotsalaisiin matkailumainoksiin Suomesta on ehdottomasti lisättävä merkintä:

      ** 2-kielinen maa suhteessa 95/5 % **

      Ruotsalaiset voisivat vaatia aivan oikeutetusti korvauksia tahallaan harhaanjohtavista esitetiedoista.

    • Kiellon kohde

      Olivat Upsalassa hiljattain päättäneet, että suomen puhuminen (kaupungin?) työpaikoilla on kiellettyä. Vain ruotsi on sallittua. Kielto koskee myös kahvitaukoja! Heh! Se siitä ruotsalaisten suvaitsevaisuudesta.

    • marginaalisia

      kieliä molemmat, niin suomi kuin ruotsikin, eikä niiden opiskeluun juurikaan kannata hassata aikaansa. Kuriositeettina niitä voi harrastaa, sitten kun hallitsee ensin maailman valtakielet.

      Itse olen opiskellut englantia, saksaa, ranskaa, ruotsia, espanjaa, italiaa ja arabiaa. Lisäksi osaan norjaa ja tanskaa - jotka ovat tulleet "työn mukana". Nyt on työn alla urdu...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1837
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1717
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1323
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1141
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      839
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      795
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      777
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      735
    10. Mikä tekee kaivatustasi

      haluttavan?
      Ikävä
      45
      717
    Aihe