Ei ehkäisyä - miten jaksaa?

Nuori nainen

Onko täällä ketään nuorta - tai vanhaa - lestadiolaista äitiä, joka kokee edes vähän samoja tuntemuksia kuin mitä mulla on tällä hetkellä:

Mulla on ukko ja yksi lapsi (puolivuotias). En ole koskaan käyttänyt mitään ehkäisyä enkä halua jatkossakaan käyttää. (Älkää siis ehdottako sitä vaihtoehtona.) Toisaalta toivon koko ajan uutta vauvaa ja lisää lapsia, toisaalta pelkään ja mietin, että miten jaksan vaikkapa 10 vuoden kuluttua (olen nyt 27-v.), jos lapsia alkaa tulla vähintään joka toinen vuosi. Yksistään tähän imettämiseen menee aika paljon aikaa.

Onko täällä siis ketään, jolla olisi ollut sama tilanne joskus? En oikein osaa puhua tästä kenellekään... Varmasti tästä selvitään ja uskon, että tämä menee ohi, mutta nyt kaipaisin tukea joltain. Mulla on hyvä mies, joka osallistuu kaikkeen (töissä päivisin ma-pe) eli siinä mielessä tilanne on hyvä.

Pyydän asiallisia kommentteja, kiitos.

t. suloisen pojan äiti

17

4457

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ohje

      Koska uskontonne ei kiellä sukupuolielämästä pidättäytymistä, voitte pidättäytyä sukupuoliyhdyntöjen harjoittamisesta.

    • ehkäise?

      Tiesithän ettei raamattu anna mitään perusteita ehkäisykiellollenne eikä lasten määrällinen ahnehtiminen edistä taivaaseen pääsyäsi mitenkään. Raamatussa tuomitaan ahneus monessa kohtaa ja se koskee myös lasten määrää. Se että teillä on paljon lapsia tarkoittaa rajallisessa maailmassa nimittäin sitä, että jollain toisella (ei välttämättä tässä ajassa) on oltava vähemmän.

      • sillälaillahuhuh

        oli näkemystä. Jossain toisessa ajassa vähemmän? Oletko siis sitä mieltä, että toisten lapset ovat joltain toiselta pois?
        Tuolla logiikalla voidaan sitten ajatella, että jos minulla on koti jollain muulla ei ole, jos opiskelen, joku muu ei voi opiskella ja jos minulla on työ se on toiselta pois.. jossain tapauksissa näin kyllä saattaa ollakin;)
        Tällä perustelulla on syyllistetty ihmisiä aikapäiviä. Jos syöt puurosi joku näkee maapallon toisella puolella nälkää. Siitä seuraa että heitetään puuro pois ja lopputulos on ettei kukaan saanut puuroa.... tai ehkä puuron määrä on maailmassa vakio niinkuin lastenkin. Syömäni puuro on pois jostain toisesta ajasta joltain toiselta, joka ehkä tykkäisi puurosta toisin kuin minä..


      • toiselta pois
        sillälaillahuhuh kirjoitti:

        oli näkemystä. Jossain toisessa ajassa vähemmän? Oletko siis sitä mieltä, että toisten lapset ovat joltain toiselta pois?
        Tuolla logiikalla voidaan sitten ajatella, että jos minulla on koti jollain muulla ei ole, jos opiskelen, joku muu ei voi opiskella ja jos minulla on työ se on toiselta pois.. jossain tapauksissa näin kyllä saattaa ollakin;)
        Tällä perustelulla on syyllistetty ihmisiä aikapäiviä. Jos syöt puurosi joku näkee maapallon toisella puolella nälkää. Siitä seuraa että heitetään puuro pois ja lopputulos on ettei kukaan saanut puuroa.... tai ehkä puuron määrä on maailmassa vakio niinkuin lastenkin. Syömäni puuro on pois jostain toisesta ajasta joltain toiselta, joka ehkä tykkäisi puurosta toisin kuin minä..

        "Jossain toisessa ajassa vähemmän? Oletko siis sitä mieltä, että toisten lapset ovat joltain toiselta pois?"

        Oletan että edes sinä et, hölmöstä viestistäsi huolimatta, ole niin nuija ettet tajua että maapallo on RAJALLINEN tila joka kykenee kantamaan vain RAJALLISEN määrän ihmisiä ja elämiä.

        Ei tarvi olla matematiikan tai ekologian professori tajutakseen mitä tapahtuisi vain kahdessa sukupolvessa, jos jokaikinen maapallon ihmisistä hankkisi vaikka sitten 8 tai vielä enemmän lapsis.

        Miksi kiinassa on ollut 1070-luvulta lähtien tiukka yhden lapsen politiikka?

        Kyllä, koska heitä edeltäneet kiinalaiset sukupolvet olivat suunnattoman itsekkäitä ja lyhytnäköisiä hölmöjä jotka lisääntyivät kuin kanit. Nykyiset 1970-luvun jälkeen syntynyt kiinalais sukupolvi (ja mahdollisesti vielä heidänkin jälkeläisensä) saavat maksaa tästä hinnan ja joutuvat tyytymään yhteen lapseen.

        Todellakin, yhden lapset ovat kirjaimellisesti toiselta pois. Eri ajassa.


    • Elämässä ei ole muuta pakko...

      Ajatuksesi tuskin menevät "ohi" automaattisesti vaan sinun on mietittävä tarkoin mitä elämältäsi ajattelet.

      Älä aseta itsellesi ehdottomia perusteettomia vaatimuksia, joista sitten ahdistut kun et niitä kykene täyttämään. Voit useinkin elämässäsi joutua tilanteisiin, joissa ehkäisemättä jättäminen on synti. Jossain vaiheessa ajankäyttö tulee olemaan ongelma. Esimerkiksi tilanteessa, jossa olemassa olevat lapsesi tarvitsevat sairauden tai muun syyn takia tavallista enemmän tukea ja hoivaa, et saa laiminlyödä lastasi uusien raskauksien vuoksi. Pienten sisarusten hoitovastuu ei myöskään kuulu vanhemille lapsille vaan on jakamattomasti yksin vanhempien. Lapset voivat toki auttaa, mutta vastuuseen heitä ei tule pistää.

      Ehkäisemättömyys on lestadiolaisuudessa varsin uusi perinne, jota esimerkiksi iso-isoäitimme eivät tunteneet. Ehkäisemättömyys ei myöskään kuulu juutalaisuuteen vaan (raamatun ulkopuolisissa) juutalaisten pyhissä kirjoituksissa annetaan tarkkoja ohjeita ehkäisyn toteuttamiseksi tietyissä tilanteissa, esimerkiksi lapsivaimojen kanssa.

      Lue raamattua ihan itse ja päätä sen (ei perinnäissäädösten) mukaan mitä Jumala sinulta tahtoo. Muista myös se, ettei Jumala missään lupaa aina auttaa, jos teemme elämässämme tyhmiä päätöksiä. Olemme ihan itse vastuussa päätöstemme seurauksista. Et voi esimerkiksi hypätä kaivoon ja vaatia Jumalaa nostamaan sinut sieltä. Samoin et voi vaatia Jumalaa järjestämään lastesi hoitoa, jos päätät hankkia niitä enemmän kuin kykenet ruokkimaan.

      • kaukaa..

        ....aikojen alusta, eikä suinkaan perinne vaan uskon asia.


    • mamaliini

      En ole kylläkään lestadiolainen, mutta kuitenkin 8 lapsen äiti. Meillä lapset ovat tulleet parin vuoden välein pikkuisen alle tai päälle, paitsi toinen ja kolmas tulivat yhtäaikaa eli kaksoset.
      Minä olen halunnut kaikki lapseni ja ne ovat saaneet tulla kun ovat olleet tullakseen. Mieheni on myös halunnut lapset ja ollut hyvä ja osallistuva isä, jolta lastenhoito ja kotityöt luistavat.
      Olemme myöskin olleet siinä onnellisessa asemassa, että on hyvät ammatit ja hiukan varallisuuttakin takana, joten ei ole ollut taloudellisia ongelmia ja ei ole tarvinnut tinkiä asioista.
      Ainahan se tuntematon tulevaisuus mietityttää ja pelottaakin, mutta kun sitä elää sen päivän kerrallaan niin kyllähän se sujuu. Silloin kun on monta alle kouluikäistä niin jaksaminen on vähäistä, kummasti jokaisella lapsella on kuitenkin paikka sydämessä ja kodissa. Lapset kasvavat nopeasti ja nyt kun kaikki on jo koululaisia niin haikeana muistelee sitä hulina aikaa.
      Ymmärrän kyllä mietteesi ja kun on vielä vasta se esikoinen sitä ajattelee, että ketään toista ei voi samalla lailla rakastaa, mutta usko pois kyllä ne seuraavatkin ovat yhtä rakkaita ja ihania.
      Oma jaksaminen on myös kiinni siitä millainen suhde on puolisoon ja miten tämä kortensa kantaa kekoon. Toivottavasti teillä on mahdollisuus joskus hengähtää kaksistaan ja siten saada voimaa.

      • Suurperheläinen

        Hatunnosto sinulle! Kunnioitan asennettasi/nne!

        Aloittajalle:
        Tuohon vielä lisäisin, että on erittäin tärkeää pitää huolta parisuhteesta, saada myös omaa aikaa ja muistaa, että olet myös NAINEN!(oma itsearvostus on korkeampi ja mieskin on hyvillään ;))
        Jos hautautuu vain pyykkivuorten alle, eikä ole mitään muuta elämässä kuin koti ja lapset, ei kukaan jaksa!


    • vähän vanhempi

      Itse olin 8 vuotta sitten 30v esikoisen äiti. Mietin, että jos lapsia tulee 1,5-2 vuoden välein, kuinka jaksan, ja kuinka paljon heitä kerkee tulla, kun äitinikin sai kuopuksensa 44 vuotiaana. Kun kolmas syntyi, oli esikoinen vasta 3v5kk. Se talvi oli raskas, mutta rukoukseni kuultiin. Nyt esikoiseni on reipas 8 vuotias, ja kuopus, perheemme neljäs lapsi, on vähän alle 2v. Vauvakuumetta on, mutta jos ei luoja enempää suo, ollaan tyytyväisiä tähänkin.

      Monenlaisia asioita on elämä eteemme heittänyt. Lapsiluku on ollut niitä murheista pienimpiä. Sen vuoksi ei ole tarvinnut yhtään yötä valvoa. Apua on saatu kun on tarvittu, vaikka ei aina sieltä mistä luultiin apua löytyvän.

      Aina ei elämä ole helppoa, mutta se, että se on työntäyteistä, ei välttämättä aina tarkoita että se olisi raskasta. Lapset ovat ihania. Heillä on yllättävän hyvä kyky mukautua tilanteeseen. Tänään esikoinen ulkoilutti kuopusta, kakkonen laittoi välipalat ja kolmas pesi kaappien ovia, kun minä tein keittiössä joulusiivuosta. Ja kuopus kaatoi iltapalalla juomat vasta pestylle lattialle. Me odotamme isää jouluksi kotiin työmatkalta.

      • Asiaa tutkinut

        Hedelmällisyyttä voi rajoittaa turvallisesti nykylääketieteen keinoin, silloin kun sitä tarvitsee.

        Raamatussa ei ole ehkäisykieltoa.

        Kukaan vl-saarnaaja ei vielä tähän päivään mennessä ole kyennyt osoittaamaan Raamatusta sellaista kohtaa, jossa Jumala olisi ehkäisyn kieltänyt.

        Ehkäisyn synnillistäminen päätettiin vl-liikkeessä vuonna 1967.

        Lisätietoja:
        http://scratchpad.wikia.com/wiki/Ehkäisy


    • kirsi s

      itsekin ajattelin joskus noin mutta se menee ohi kun näet työsi tuloksen!

    • ahneuden henki

      hyvin se on kaupattu. Ovatkohan muut toisaalta liiankin tarkkoja vähäisen lapsilukunsa kanssa, mitäpä jos me muutkin antaisimme tulla edes 8 lasta, olisi kohta 10 miljoonaa asukasta tässäkin maassa eikä väestökato. Mutta mistäs se toimeentulo sitten tässä ahtaassa maailmassa?

    • suurperheen äiti

      Kun toinen lapsemme syntyi ja eka oli yksivuotias, olin tiukoilla. Tuntui tosi raskaalta. Mutta kolmas menikin jo sitten helpommin. Kokemus tuo lisää varmuutta ja organisointikyky kasvaa. Muiden suurperheiden äitien kanssa katselemme välillä hymyssä suin esikoistaan hoitavia vanhempia: isä ja äiti häärivät molemmat vauvan ympärillä ja vaipanvaihtokin on melkoinen operaatio... Sellaista se on aluksi. Kun lapsimäärä lähentelee kymmentä, käy vaipanvaihto vaikka puistonpenkillä kenenkään huomaamatta. Kokemus tuo taitoa. Ja ensin syntyneet lapset kasvavat ja oppivat tekemään monia asioita itse. Ja pian he osallistuvat myös kotihommiin kukin oman ikätasonsa mukaisesti. Sillä eihän koti ole isommille lapsille mikään palvelutalo, vaan koti on yhteinen juttu jossa jokainen tekee arjen sujumisen eteen oman osuutensa.

      Nyt kun meillä on enemmän lapsia, on omaa aikaakin enemmän kuin silloin kun talossa oli vain muutama alle kolukäinen. Nyt isommat lapset huoehtivat pienemmistä että vanhemmat voivat saunoa kahdestaan. Nyt isommat lapset menevät mummulaan yökylään ja pienemmät nukkuvat päiväunia ja äiti roikkuu tietokoneella ;). Moni asia on myös ajanmittaan kehittynyt helppohoitoiseksi: suunnittelen kotiamme koko ajan helpommaksi hoitaa. Organisointikyky kasvaa lapsimäärän myötä. Saman olen huomannut myös tuttavaperheissä.

      Ja vielä asenne: Olen oppinut iän myötä tajuamaan ettei elämän kuulu olla helppoa. Elämän kuuluu maistua ELÄMÄLTÄ!

    • taavastiina

      Itse pian neljän äitinä tohdin sanoa pari asiaa.

      Ensinnäkin elämä voi osoittaa huolesi turhaksi. Ehkä et saakaan monia lapsia, tai lasten väliin jää pitkät välit (jolloin suret ja harmittelet kun täytyykin hakea töitä ja järjestää elämänsä siihen malliin että lasta ei ole tulossa - vaikka kohta pian taas voi olla... Uuden lapsen tulo jäsentää elämää tavallaan sekin, on elämässä taas suunta ja suunnitelma vähintään vuodeksi).

      Toiseksi, olet vasta kasvamassa äidiksi. Tuo huolesi on ihan normaali siinä prosessissa. Muistan etten itsekään ensimmäisen jälkeen toivonut pitkään aikaan seuraavaa. Oli niin paljon miettimistä ja huolehtimista siinä uudessa. Sitten ehkä vuoden päästä huomasin, ettei minulla enää ole vauvaa, taapero oli jo ihan erilainen hoitaa. Silloin alkoi vähän kerrassaan haaveilla ihan pienestä uudesta nyytistä. Meillä kuitenkin meni yli kaksi vuotta ennen kuin alettiin odottaa seuraavaa. Seuraavan hoito oli PALJON helpompaa, koska se oli tuttua ja rentoa. Kuulemma kymmenes lapsi se vasta rakas onkin, kun se hoituu jo rutiinilla ja se saa kaikkien edellisten vauvojen herättämän rakkauden sekä vielä aivan oman annoksensa päälle.

      Kolmanneksi oma asenteesi vaikuttaa tosi paljon jaksamiseesi. Jos osaat ottaa rennosti ja asettaa asiat "oikeaan" arvojärjestykseen, pääset helpommalla. Jos haluat koko ajan olla täydellinen äiti ja perheenemäntä (kukapa ei tietysti haluaisi), asetat itsellesi ja perheellesi melkoisia vaatimuksia. Jos ikkunalasien ei tarvitse olla koko ajan tahrattomat ja ehdit lukea päivän lehdet, vaikka kylppärissä onkin pyykkejä - ja jos 2-vuotiaan vaatteissa ei elämän ja syömisen jäljet haittaa, jaksat paljon paremmin (ehkä - joku tietysti saattaa saada siitä täydellisyyden tunteesta niin suurta tyydytystä että jaksaa nähdä vaivan). Itse huomaan, että kun olen hyvissä voimissa, on arvojärjestyksen näkeminen helppoa, eikä koti siltikään kaaostu. Huonoina päivinä lapsilla on sekä äkäinen äiti että likainen koti.

      Kannattaa kyllä käydä jonkun kivan vanhemman perheenäidin kanssa juttelemassa, voit saada paljon näköalaa.
      Ja varmasti saat rohkaisua, nuo ajatukset eivät kyllä ole kenellekään vieraita (ehkä kaikki eivät tosin tunnusta). Sitä paitsi tulee mieleen, että samasta asiasta on kysymys monella, jotka tekevät sitä tarkoin suunniteltua toista ja viimeistä lastaan; mikä on sopiva ikäero, miten pärjää, riittääkö rakkaus?

    • kysymys aloittajalle

      Jäi vähän epäselväksi, että haluatko siis todella tulla pian uudelleen raskaaksi vai et? Jos haluat, niin kannattaa nyt keskittyä vain siihen ja esikoiseesi, eikä vielä ajatella niitä mahdollisia sen jälkeisiä lapsia.

      Ota huomioon että et voi tietää miten mielesi tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Jos saatkin toisen lapsen, niin oletko varma että haluat kuitenkaan enää kolmatta? Voit nyt ajatella, että päätät hankkia 10 lasta. Mutta et voi olla varma tuleeko tuo päätös pitämään, vaan vaikka nyt uhoat, niin saatat kuitenkin jossain välissä hankkia ne e-pillerit. Et voi suunnitella elämääsi niin pitkälle, koska et tiedä mitä tulee tapahtumaan. Et edes tiedä saatko enää yhtää lasta. Ota huomioon, että monen naisen hedelmällisyys alkaa heiketä 30-vuotiaana, ja olet nyt jo 27.

      Niin ja jos ET halua lasta, niin sinun on joko käytettävä jonkinlaista ehkäisyä tai pidättäydyttävä yhdynnästä. Toivottavasti ymmärrät tämän, eikä sinua painosteta kenenkään ulkopuolisten henkilöitten taholta. Sinulla on äitinä vastuu tästä asiasta.

    • kun apua ei saa uskonnosta

      Siis oikein ihmetyttää ! Teitä lestaadiolaisiahan on vaikka kuinka, eikö kanssasisaret anna tukea ja apua sinulle jos nämä asiat mietityttää? Onhan se päivänselvä asia, että lapsia tulee jos ehkäisy on kielletty. Onko teidän pakko näytellä tämän asian suhteen vahvaa ja kestävää? Luulisi, että näistä asioista puhutaan vaikka naisten illoissa tai joissain ettei tarvi täällä kysellä. Ei millään pahalla, jotenkin vain säälittää tuo kun naiset ovat lastentekokoneita ja heiltä riistetään oma elämä ja jopa terveys uskonnon varjolla.

      • Ninnah-79

        tässä ketjussa on ollut, onneksi. Kysyjä kysy neuvoja, apua ym. Mutta jotkut osaavat taidon teilata, haukkua, arvostella.Eikö ihmisillä ole skonnonvapaus ja antaa hänen elää valitsemalla tiellään. Sinä, arvostelija, olethan sinäkin uskosi, arvosi tms. valinnut. Onnea sille tielle, mutta kunnioittakaa myös toisia.

        Naiset eivät todella ole koneita. Vaan eläväisiä, erilaisia, on isoja, pieniä perheitä, lapsettomia, naimattomia. Jumala on luonut elämän maan päälle ja täydellisdyydessään se on pieni syntyvä lapsi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7000
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2731
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2303
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      86
      1987
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1695
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      8
      1502
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1387
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1278
    Aihe