Burnoutista psykoosiin

muita?

Vuosien aherruksen ja stressin jälkeen paloin totaalisesti loppuun viime vuonna. Kroppa kesti, mutta pää petti ja niinpä seurauksena oli psykoosi.

Ainoat oireeni ennen psykoosin puhkeamista olivat ylienergisyys ja keskittymiskyvyn heikkeneminen.

Tällä hetkellä olen antipsykoosilääkityksellä - eräänlainen suojalääkitys uuden psykoosin ehkäisemiseksi - ja nyt edessä paluu töihin pitkän sairasloman jälkeen... ja vähän jännittää.

Löytyykö täältä muita, joilla olisi vastaavia kokemuksia - burnout olisi johtanut yhtä rajuihin oireisiin?

20

9985

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mut

      tutullani. Jotkuhan ns kuolee burnoutiin, siis elimistö fyysisesti pettää kokonaan, eli sairastuu vakavasti fyysisestikin. Joo monille burnoutia sairastaville on käynyt niin että psykoosiin on sairastunut tämän jälkeen. Alkaa hiljalleen tästä toipua mutta kauheasti pelkää asioita.

    • Uneton Pohjois-savossa...

      Tänään sain diagnoosin vakava debressio.

      Aikaisemman sairastumisen hoidon kesken jättäminen, opiskelujen alettua v.2001. Yksinhuoltajana jatkuva stressi lasten kanssa sekä opiskelujen päätyttyä lomaton pätkätyöläisen arki. Työttömäksi jäätyä jatko opiskeluihin suoraan. Nyt totaalinen loppuun palaminen.
      22 vuoteen ei ainottakaan lomaa, ainainen päätönmeno asiasta toiseen meno miljoona asiaa samalla aikaa hoidettavana.

    • Väsynyt :(

      Itselläni myös kokemusta siitä, mihin jatkuva stressi voi johtaa. Ahdistuneisuus, paniikkihäiriöt, masennus kannattaa tosiaan ottaa vakavasti ja hoitaa mahdolliimman ajoissa. Jatkuva stressaaminen KAIKESTA, opiskelussa, ja pätkätyöläisen elämä ajoivat loppuun. Kunnes tajusin sen, että itsehän minä elämästäni päätän. Ja tajusin hellittää.

    • mullakin

      liikaa stressiä ja liikaa tappelua omaa psyykettä vastaan. Vielä jaksan töissä tämänkin ja tämän. En tunne armoa itseäni kohtaan. Aloin kuvitella vahvemmin ja vahvemmin minulla olevan telepaattisia kykyjä. Äänet tulivat mukaan kuvioihin. Aluksi ne vain kommentoivat omaa käytöstäni ja vittuilivat. Lopulta ne uhkasivat tappaa ja kuvittelin jonkun näkevän telepaattisesti pääni sisälle varastaen salaista tietoa ja silmistäni kaiken edessäni olevan. Juttelin hyvin monien ihmisten kanssa ajatuksen voimalla. Sain homman kuitenkin seis kun en antanut itseni ajatella näitä vääristymiä. Tarvitsin tähän kuitenkin myös ulkopuolista apua. Hakeuduin mielenterveyslääkärille. En kuitenkaan ollut sairaslomalla päivääkään vaikken töissä saanut mitään aikaiseksi. Pidin siinä kuitenkin viikon muuta lomaa. Koko loma kului sängyn pohjalla. Kärsi ehkä 2 tuntia tehdä jotain muuta ja sitten oli jo pakko mennä takaisin makaamaan. Päähän tulvi jatkuvalla syötöllä ajatuksia. Lopuksi niitä ajatuksia tuli päähän pikakelauksella kunnes ne loppuivat. Tästä on nyt yli kolme kuukautta mutta toipumiseen saattaa mennä vuosia. Nyt syön psyykenlääkkeitä ja masennuslääkkeitä ahdistukseen. Onneksi on työpaikan vaihto edessä.

      • samankaltaistakokenu

        Mullakin....kerrotko loppuivatko äänet vai kuuletko yhä ääniä??? t. samankaltaista
        kokenut


    • hetken aikaa hullu

      Itse ajauduin burn outista psykoosin. Olin ulkomailla töissä, joka oli todella stressaavaa ja usein työpäivät olivat 14 h. Olisin halunnut lähteä, mutta sopimuksessa sanottiin, että irtisanoessaan itsensä joutuu maksamaan paljon rahaa :( Minulla oli univelkaa jo lähteässeni komennukselle ja tuona aikana se vain paheni. Varmaan kukaan ei olisi aiemmin uskonut, että minä voisin sairastua - olen yleensä ollut reipas ja sosiaalinen. Varmaan siksi en tajunnut epäillä jaksamistani, vaikka kok kroppa ja mieli huusi "pois täältä!". Ajattelin vaan, että pakko selviytyä...

      • wwwwwwwwwwwwwwwwwwww

        Mulla noi burn outit on vain kaksi kertaa johtaneet sairaus lomalle. Toiseen näistä tosin liittyi myös törkeää kiusaamista. Nyt täytyy vaan pitää puoliaan ja pitää väkisin lomia ja nukkua.

        Mulla jotenkin tää ikuinen lomattomuus ja paikanvaihto johtaa masennukseen ja siitä sitten eteenpäin. En suosittele kenellekään. Lääkitys kanssa ainakin toistaiseksi käytössä. Ja mielialalääkkeen taidan pitää.


    • Siankärsämö

      Minulla oli masennusta ja lievä burn-out n.5 vuotta sitten 50 vuotiaana. Menin psykologille, kun minulle tuli itsetuhoisia ajatuksia. En saanut lääkkeitä, kun oireet olivat niin lievät. Pelkkä keskustelu psykologin kanssa auttoi aloittamaan toipumisen. Hän avasi silmäni huomaamaan kuinka olin tyypillinen uhrautuja. Ihmisen pitäisi ajatella myös itseään, tehdä välillä jotain kivaa13= että jaksaa. Ympäristö ei hyväksynyt aluksi muttumistani. Nimiteltiin feministiksi, naureskeltiin että sillä on vaihdevuodet ja viidenkympin villitys. Kun rupesin sanomaan ei ja annoin takaisin nälvijöille ruvettiin kyselemään, että onko jotain sattunut kotona. Hulluksikin on nimitelty kun minä hölmö kerroin psykologilla käynnistäni.

      • Love is my religion

        Voi kun ihana lukea sinun kirjoituksesi, olen itse miettinyt tilannettani ja pelottaa ettei tule vain mitään pahempaa kuin tämä korkea verenpaine ja tämä viestisi auttoi ymmärtämään että ihan oikeasti jos en ota tätä tilannetta vakavasti niin edessä voi olla paljon pahempi tilanne psykoosin tai muun vakavan seurauksen muodossa. Kiitos että laitoit tarinasi tänne sivuille!


    • täysin lopussa

      Mulla työuupumus laukaisi aivan massiivisen masennuksen, aluksi keskivaikeana, mutta nyt jo vakavana. Päivät kuluvat maaten sängyssä ja suunnitellen kuolemista. Onneksi olen sairastanut masennusta ennenkin: hoen itselleni että tämä on oire ja menee ohi. Maanantaina lääkäriin, ehkä osastojakso on tarpeen?

      • reettta2

        Käy hengellisissä kokouksissa ja kirkossa ja kuuntele radio-daytä ja katso tv7.aa
        joka on kristillinen kanava (näkyy kanavalla65...tääällläpäin suomea.)siunausta
        elämääsi.


    • stressaantunut

      muita? Tässäpä yksi....minua kiinnostaa kuinka kauan olet ollut poissa työstä...kuukausia vai vuosia vaiko vain viikkoja? Itse olen saanut käytyä joitain kursseja hiljattain jotka olen kokenut hyväksi....työhönpaluu jossain hamassae
      tulevaisuudessa.......ehkä...kaikkea hyvää sinulle....

    • ent.yrit.-56

      Minulle kävi päinvastoin. Pää kesti mutta kroppa sairastui. Niimpä hankkiuduin työstä eroon mutta seurakseni tuli yksinäisyys. No, onneksi harrastuksia on olemassa ja kevätaurinkokaan ei ole enää kaukana. Elämä jatkuu, kai... :)

    • mielenterveysmenii

      Aikoinaan töihin lähteminen tuntui todella pahalta ja kuvittelin/oletin tuon olevan aivan normaalia. Eihän työssä olemisen kuulu tuntua kivalle tai edes mielekkäälle.

      Vuosia pelkäsin, kärsin unettomuudesta ja kotona olin aina hermot kireällä. Elämä oli suorittamista ja työelämä vei minusta kaiken. Kuitenkin kävin töissä, koska jokainen kunnollinen ihminen tekee töitä vaikka hampaat irvessä.

      Menin aina vain heikompaan kuntoon, viimeiset vuodet tein töitä lääkkeiden voimin. Yritin ja yritin, jaksoin ja jaksoin. En nähnyt tilaani ja miten olisikaan, kun töitä on tässä maassa tehtävä, jotta saa elätettyä itsensä ja perheensä. Töitä jotta saa ostettua tuota ja tuota sekä sitä ja tätä.

      Jossain vaiheessa sitä vain putosi tai vajosi masennukseen, joka vuosien aikana paheni sekä syveni aina psyykoosiin saakka. Ikävä kyllä tuota psykoositilaa eivät huomanneet ulkopuoliset enkä minä itsekään aluksi ymmärtänyt mikä minulla oli.

      Tapaukseni on varmasti harvinainen, mutta halusin vain tuoda esille tämänkin puolen, ettei aina tarvitse venyä ja joustaa.

      Mitä minulle nyt kuuluu? Sairaslomalla olen ja parin viikon kuluttua laitan menemään kuntoutustukihakemuksen. Minusta tuli loinen, mutta pidän kuitenkin mielenterveyttä niin tärkeänä asiana etten sitä enää turmele työllä.

    • tinttio

      Miten sinulla nytten menee ? Aika lailla samoin kävi minun miehellenikin... jaksoi jaksoi, teki kaikkensa, lopulta ei enää itselleen riittänyt mikään.. jotain omanarvon laskua oli ehkä havaittavissa.. alakuloisuutta, ehkä jopa masennuksen tyyppistä oli pimeimpinä vuodenaikoina... näin jälkikäteen kun miettii. Psykoosiin sairastui lopun kaiken.. sairaalassa hoitojakso...ja oli toinenkin ikävän perhetapahtuman vuoksi.. nyt vielä kotona toipilaana. Kovin voimaton ja henkisesti väsynyt välillä...tällä hetkellä myös. Haluaisi lääkkeet lopettaa mutta syö silti.. ihmettelen hoitoa vain...silloin tällöin hoitajansa kanssa tapaamisia...eikös pitäisi olla terapiaa...psykoterapiaa ?? Konkreettista nopeaa apua asioiden selvittämistä... ? Elämän eteenpäin viemistä.. ?? Täytyy ilmeisemmin ihan itse vaatia..
      kovin raskasta kyllä yhtkkiä sairastua, lopettaa työt, ystävät kaikkoaa... tsemppiä ihan hirveästi jokaiselle mielenterveystoipilaalle. Kaikkea hyvää

    • Hyvä huomoida

      Jos sairaus pahenee kun syö lääkkeitä, syynä ovat lääkkeiden sivuvaikutukset.
      Lääkityksen aikana tullut masennuksen lisääntyminen ja psykoosi eivät luultavasti ole aitoja vaan lääkkeiden aiheuttamia. Tätä eivät kaikki ole tiedostaneet. Tai jos lääkkeitä vähennetään, lopetetaan tai vaihdetaan, psykoosin kaltainen sekava olotila saattaa tulla. On tärkeää itse - tai perheen jäsenten - tiedostaa tämä. Muussa tapauksessa voi varautua lopun ikäiseen lääkekierteeseen ja olon pahentumiseen. Ei se ole ihmisen elämää.

      • Anonyymi

        Niinpä. Menin psykoosiin kun minulle oli määrätty ensin kokeiluun erilaisia psykoaktiivisia lääkkeitä eli psyykenlääkkeitä stressaavassa elämäntilanteessa. Tätä seurasi sekavuutta, ahdistuksen lisääntymistä ja sisäistä levottomuutta. Tätä lääkäri päätti sitten hoitaa miten? Määräämällä lisää lääkkeitä, ja sen sijaan että olisi lopettanut lääkkeet,vaihtoi niitä lennossa ja lisäili useampia. Kun olo oli kurja, hän vain lisäili koktailissa rauhottavia. Kun olo huononi hän taas lennosta lopetteli jotain ja lisäili antipsykoottia maksimiannokseen. Loppu oli olon huononemista siihen pisteeseen, että pääsin lääkkeistä eroon. Tässä vaiheessa lääkäri väitti, että oloni olisi muka kohentunut antipsykootilla, mutta tämä oli vale. Oloni ehkä kohentui hetkeksi ihan hieman, muttei lähellekään siedettävää olotilaa, kun hän hetkeksi lopetti lääkevaihdokset. Mutta psykiatriassa ei paljon potilaalta kysytä hänen elämänlaadustaan. Olisi kuin olisi herännyt jostain unesta kun lopetti pillerit ilman lääkärin lupaa. Ihan kriminaalista mitä psykiatrian puolella tehdään ihmisille! Ikinä en voi todistaa, että psykoosin puhkeaminen johtui lääkkeistä, mutta sen voin todistaa, että kun lopetin ne, oloni koheni merkittävästi ja oireet mitä oli mm.ajattelun vaikeudet, zombiolo, sisäinen levottomuus ja sekavuuden tunne katosi.


      • Anonyymi

        Ja lisättäkööt vielä tuohon, että elämänlaatu antipsykootteja syömällä oli erittäin heikkoa verrattuna aikaan ilman niitä tällä hetkellä. Lääkäri väitti niiden auttavan masennukseen ja ehkäisevän psykooseja. Itse olen havainnut hyväksi psykoosin estoksi nykyään sen, etten ota psykiatrilta erilaisia päätä sekoittavia pillereitä kokeiluun, jotka voi joillekin tehdä todella kurjan olon. En käyttäisi enää noita laillisia huumaavia pillereitä.


    • kärsimyst

      On tää elämä vaikeaa, milloin se loppuu.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2022
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1559
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      146
      1475
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1328
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1260
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      274
      1090
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1002
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      126
      997
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      111
      976
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      51
      812
    Aihe