Neuvoja koliikkilapsen äidille

-heidi-

Ajattelin kirjoittaa tänne palstalle, koska olen viimeisilläni raskaana ja mieleen on palannut 1,5 vuotiaan tyttäreni alkutaipale. Tytär oli 2vko.n vanha kun koliikkihuudot alkoivat. Tasaista huutamista kesti n.8kk ikään saakka. Jälkeen päin on ollut hirveää miettiä mitä kaikkea mielessä on käynyt ja millaisa ajatuksia olen pystynyt ajattelemaan lapsestamme. Koskaan en ole lapselle mitään tehnyt mutta pelottaa ajatella miten lähellä sekin vaihtoehto olisi voinut olla.


Etsimme mieheni kanssa koliikista hirmuisesti tietoa ja kokeilimme kaikki mahdolliset jumpat, vyöhyketerapian, hieronnat, uutteet ja tipat mutta mikään ei auttanut. Olin jo varma että lapseni huudot johtuivat minusta. Tuo aika oli henkisesti todella raskasta ja väsyttävää.

Nyt kun meille on tulossa toinen lapsi olen miettinyt asiaa paljonkin ja lähinnä mitä tekisimme toisin jos kyseessä olisi taas koliikkivauva. Ensinnäkin lähdin jo siitä lähtökohdasta että vauvan kanssa valvominen olisi mielekästä. Nyt olenkin sisustanut vauvan ja minun makuuhuoneen mieluisaksi ja viihtyisäksi. Lisäksi olemme päättäneet että jatkamme samaa sively rauhoittelua mitä aikaisemminkin emmekä ole vaihtamassa uusia tapoja ja uusia rytmejä heti jos joku ilta tai yö on vaikeampi kuin edellinen. Näin jälkeen päin koen että tiedonhakuisuutemme ja se miten paljon tietoa oli saatavilla sekoitti meidät. Odotimme taikatemppua ja ihmettä joka muuttaisi itkevän lapsemme nauravaksi auringoksi. Niinpä kokeilimme kaikkia mahdollisia niksejä. Olenkin miettinyt että entäpäs jos olisimme vain luoneet toistuvan rytmin ja tavat ja pitäneet sitä yllä olisiko itkut loppuneet aikaisemmin vai aiheuttivatko muutttuvat käytännöt lisää turvattomuutta??
Niinhän sitä sanotaan että esikoinen on kuin koevedos. Onhan totta, että suurin kasvu vanhemmaksi tapahtuu juuri silloin. Pitäisi vaan uskaltaa luottaa omiin vaistoihin ja uskaltaa tehdä omat tavat ja rytmit.


Lisäksi tulee muistaa oma jaksaminen ja turvautua läheisiin ja ottaa välillä myös omaa aikaa. Ota vastaan kaikki mahdollinen apu mitä on saatavilla. Sillä äiti on kuitenkin se tärkein linkki perheessä jossa on pieni vauva. On myös hyvä opetella tunnistamaan omassa itsessään väsyminen ja ärtymys. Silloin kun havainnot omassa voinnissa tekee tarpeeksi ajoissa ei muutoksen tarvitse olla iso että siitä on apua. Esim. hankalan yön jälkeen isä lähtee vauvan kanssa ulkoilemaan ja äiti nukkuu.Tämä on jo piristävää mutta jos olet valvonut monta viikkoa ja nukkunut yöt huonosti ei yksi aamupäivä tee muutosta. Silloin tarvii jo jotain paljon enemmän. Lisäksi muista että lapsella on myös isä jolle myöskin kuuluu lapsen hoito. Anna tilaa ja rauha myös miehen opetella hoitamaan lasta. Jaettuna arki on huomattavsti helpompi.

Toivottavasti tästä oli jollekin hyötyä, sillä itse olisin kaivannut että joku olisi antanut selviytymisohjeita/ asennoitumisohjeita eikä aina vaan uutta vinkkiä mikä tilanteen rauhoittaa. Totta kai kannattaa kokeilla kaikki mahdollinen mutta olla realistinen ja rakentaa järkevä ja sujuva arki lapsen ympärille. Onneksi kaikki loppuu aikanaan.. Ei koliikki kestä loputtomiin.
Jaksamista kaikille koliikkivauvan kanssa eläville ja nauttikaa auringon paisteesta ja kevään tulosta!

Heidi

7

1827

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimetön

      Meillä oli koliikkivauva v. 2000. Poika huuti läppeensa. Apu löytyi vyöhyketerapiasta, jota otettiin lapselle 1krt/vko, n. 10 krt. Kun eka kertaa hieroskeltiin, poika huuti kuin ois tapettu!!! Mut 1/2 h kului, poika sammahti niille sijoilleen ja nukkui yhtäkyytiä 13 TUNTIA PUTKEEN!Huh, tämä auttoi. t. 3 lasta, 1 koliikki.

      • ei hiilihappojuomia yms

      • vauvat on niin tyhmiä
        ei hiilihappojuomia yms kirjoitti:

        http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/index.html

        kun huutavat ja valvottavat.vauvat eivät tajua että äiti väsyy.minä ainakin inhoaisin lastani jos se herättäis kokoajan mut makoisilt unilta.vois viedä toiseen huoneeseen huutamaan ja itselle vaan korvatulpat ja pää tyynyy.eipä ole mun vika jos on maha kipee.vittuusk mä rupee jonku takii yötä valvomaan.hermostuisin sille vauvalle todella.


    • sinimarja

      Tiedän suunnilleen miltä susta tuntuu, mulla on kaksivuotias tyttö, jolla myös oli koliikkia. Huusi kaksiviikkoisesta alkaen joka ilta 5 tuntia... Nyt meillä on myös kaksikuinen poika, jolla onneksi ei sama vaiva toistunut. Mutta voi, kuinka pelkäsinkään sitä odotusaikana!! Mekin kokeilimme kaiken mahdollisen, vyöhyketerapiasta maitohappobakteereihin ja d-vitamiinitippojen vaihtoon, vettä juotettiin teelusikalla ja mitä kaikkea...

      Ajatuksesi lastenhuoneen sisustamisesta mahdollisimman viihtyisäksi kuulostaa tosi ihanalta! Kyllähän valvominen vauvan kanssa kuuluu asiaan jossain määrin, mutta koliikki on asia erikseen... Silloin teki vain mieli juosta päin seinää, tai tosiaan jotain vielä pahempaa. Onneksi kuitenkin vain ajatusten asteella.

      Meillä ainoa ongelmaan auttanut oli kantoliina. Se ei poistanut huutoa kokonaan, mutta auttoi todella huomattavasti! Rintareppua en nyt tässä tarkoita, siinä lapsi on väärässä asennossa koliikkivaivoja ajatellen (ja muutenkin). Kantoliinassa sain lapsen pystyasentoon, polvet vatsaa vasten. Sitten kun lähdin kävelylle, tyttö joka ainoa ilta rauhoittui siihen, ei välttämättä koko illaksi, mutta pari tuntiakin taukoa siihen huutoon toi jo ison helpotuksen! Jos haluat tietää kantoliinoista enemmän, neuvon mielelläni.

      Toivottavasti teilläkin kuitenkin olisi riittänyt se yksi kerta koliikkia ja nyt toisen lapsen kanssa olisi leppoisampaa! On tosi raskasta kaikille, jos vanhempien kaikki energia menee vauvaan, vaikka pieni esikoinenkin vaatii huomiota. Hyvä, jos itse osaat pyytää apua silloin kun sitä tarvitset. Muut kun eivät usein osaa kuvitella, kuinka raskasta koliikkilapsen hoitaminen on, eikä syyllistäminen auta asiaa ollenkaan!

      Itse uskon, että oma äiti paras äiti, jokainen on siis paras mahdollinen äiti omalle lapselleen. Onnea odotuksen viime hetkiin ja vauva-arkeen sitten kun se koittaa!

    • maitojauhe..

      Auttoi meillä.. Ensimmäinen lapsi huusi 6kk. Sit alkoi korvakierre.2viikkoa ehdin nukkua pienen kanssa yöt hyvin kun jo toinen syntyi. (lapsilla ikäeroa 1v1kk)Uudellakin tulokkaalla alkoi koliikki välittömästi! Silloin mielessäni kävi, että oliko tämä oikea ratkaisu.. Nuorimmainen kun oli 6kk ja vieläkin huusi, sain vinkin kokeilla tuttelin omneo-maitojauhetta. Oli kyllä suuri yllätys kun poika kaksi päivää omneota juotuaan alkoi nukkua yönsä! suosittelen kyllä kaikille.. Ei se kokeileminen ainakaan haitaksi ole jos ei muuten meinaa huudosta tulla loppua. Nyt nuorimmainen on 11kk. Omneota juodaan edelleen. Pelottaa sirtyä "kaupan normaaliin maitoon" kun pojan vatsa on aika herkkä. Esim. valmispuuroissa on maitoa ja maidon ainesosia, ne eivät meille sovi. Maidottomat puurojauheet on meidän pelastus. Eli suosittelen omneon kokeilua myös muillekkin kuin koliikista kärsiville. Jos epäilet "maitoallergiaa" kannattaa kokeilla jospa tämä maito sopisi. Meille se sopi ja elämä helpompaa..
      Tsemppiä kaikille!!

      • imettää ja

        välttää itse maitoa? Paljon halvempaa ja vauvalle parempi. Kalsiumia saa purkista. Tietty jos on joku muu syy käyttää korviketta tai enemmän allergioita, niin ymmärrän kyllä.


      • isi

        Meillä (eka) poika kerkesi huutaa kolme yötä ja vaimo väitti sitä koliikiksi ja kertoi että tätä nyt kestää kirjojen mukaan kolme kuukautta. Itse sanoin että nyt muutetaan jotain??? Maitoa ei tullut rinnoista, korvikkeena käytimme Tuttelia. Nan purkissa luki että se vastaa paremmin äidimmaitoa...jne, uskoin siihen ja vaihdoimme korvikemaidon merkkiä ja siihen loppui se koliikki. Välillä se on helpompaa kuin uskoisi.
        Hyvä jos Tutelikin toimii, äidinmaitokorvikkeita väheksytää aivan liikaa!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      69
      3053
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      419
      2906
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      102
      2282
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      99
      2209
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1924
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      11
      1874
    7. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      153
      1868
    8. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1860
    9. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      335
      1846
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1692
    Aihe