Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Konservatiivinen Kotikatu

Ääni Bensiksen nurkkapöydästä

Tarinalinja Eeva ja Pertti Mäkimaan puuhailuista weness-liikkeen parissa oli heikkotasoisinta
Kotikatua pitkään aikaan. Ei ole uskottavaa, että materialistis-loogista maailmankuvaa edustava
aikuinen lakimies "hymisee" ja "liikkuu eri tasoilla", vaikka kuinka ikävöisi avioeroon pyrkivää vaimoaan. Teki jo oikeasti pahaa katsella sellaista. Tunnen myötähäpeää käsikirjoittajien puolesta ja sääliä näyttelijää kohtaan.

Ev.-lut. kirkon ulkopuolella toimivien ei-kristillisten, ns. hengelliseen kasvuun tähtäävien liikkeiden kirjo on valtava. Sarjan tapa kuvata tätä toiseutta oli kuitenkin niin naurettava, että toivon todella sen olleen tarkoitettu puhtaasti komediaksi.

On olemassa todellisia meditaatioryhmiä ja järjestöjä, joiden toiminta ei perustu rahastukseen. Eeva on ymmärtääkseni sivistynyt ja koulutettu ihminen. Miksei hän ei päätynyt sellaiseen? Tai yksinkertaisesti "etsinyt itseään" omin avuin? Onkohan jatkossa tiedossa meedioistuntoja Pertin kuolleen isän haamun tavoittamiseksi? Mäkimaan suvun edesmenneeltä patriarkalta olisi hyvä kysyä ohjeita ja opastusta.

Ilmeisesti "hengellisyyden" aihepiirin asialliseen käsittelyyn eivät käsikirjoituspuolella rahkeet riittäneet.

Toisenlaisen maailmankuvan ja ihmiskäsityksen järjellinen esilletuonti olisi ollut uhka
sille evankelis-luterilaiselle, keskiluokkaiselle ja pikkuporvarilliselle arvomaailmalle, jota sarja niin hartaasti vaalii.

Välillä tuntuu, että Kotikadun konservatiivinen ideologia on voimakkaampaa kuin koskaan ennen.
Kotikadulla avioero nähdään lähes poikkeuksetta vääränä ratkaisuna ja "itsensä etsintä" kuvataan
harharetkenä, joka on tuomittu epäonnistumaan.

Roolihahmojen sosiaaliluokat ovat hyvin yksipuolisia. Tuntuu kuin jo puolet roolihahmoista alkaisi olla pappeja, suntioita, sotilaspastoreita, poliiseja, lakimiehiä, tai jonkin sortin laupiaita samarialaisia. Edes vankilasta päässyt rikollinen ei käyttäydy aidon rikollisen tavoin. Köyhiä, työttömiä tai hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolista elämää ei Kotikadun peruskalliossa näy. Sarja on menettänyt kosketuksensa todellisuuteen.

Poliittiselta kannalta katsoen Kotikadulla aikoinaan esiintynyt ainoa ns. vaihtoehtoinen ja
kriittinen hahmo katosi, kun siviilipalveluksen suorittanut vegaanipoika häivytettiin taka-alalle. Hänenkin tehtävänsä oli lähinnä esittää ärsyttävää ituhipin stereotyyppiä, jolla oli jostain syystä henkilökohtainen velvollisuus vinoilla toisille lihansyönnin epäeettisyydestä.

Sairauksiin riutuminen ja kuolema ovat teemoja, joista Kotikatu on aina osannut repiä draamaa.
Taannoisesta Karin Luotolan henkisestä romahduksesta hypättiin kuitenkin yli kuin ohimennen. Mielenterveyden ongelmat ovat maassamme niin yleisiä, että käsikirjoittajien rohkeuden puute käsitellä tätä aihetta realistisesti ihmetyttää.

Tässä ilmainen ehdotus: laittakaapa käsikirjoittajat jo syksyksi ruutuun se kauan odotettu Mauritzion ja Onnin "Brokeback Mountain" -henkinen suudelma! Olisi hauska seurata, miten pieni viaton pusu tai hellyydenosoitus sattuisi suomalaiskansallisen jumikuuppa-alitajunnan kipupisteisiin enemmän kuin mikään Hanneksen "ryyppyputki" ikinä. Sitä paitsi ennemmin tai myöhemmin maamme ev.-lut. kirkkokin joutuu ottamaan virallisesti kantaa homoseksuaalisuuteen, joten aihe olisi sopivasti ajankohtainen.

Mukavaa kesää ja kaikkea hyvää Kotikadun väelle!

3

1062

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kutakin

      Eikö näitä teollisuusneuvos Pertti Mäkimaan ja autonasentaja Karin Luotolan liisaihmemaassa-seikkailuja voisi jo pikku hiljaa lopettaa.

      Yle voisi välillä antaa mahdollisuuden muillekin kotimaisille saippuaoopperan tekijöille.

    • Rakel

      Ei voi muuta kuin yhtyä suurella sydämellä "Bensiksen nurkkapöydältä" tuleviin ajatuksiin osaamatta sen kummemmin itse perustella mielipiteitään.

      Keskiluokkainen poroporvarillisuus tosiaankin hyppää silmille sarjassa. Palomies Teemun kipuilu siitä, että tienaa huonommin kuin lääkärivaimonsa tuntui kyllä olevan mieluummin 50-luvulla kuin tältä vuosituhannelta. Aika outoa sinänsä koko kipuilu, sillä kai hän naimisiin mennessään tiesi mitkä ovat lääkärin tulot!

      Kovin on muutenkin materiaalinen sarjassa esiin tuotava ihmiskäsitys. Rahan kanssa mälläilyä riittää jossain muodossa joka ikisessä jaksossa. Päähenkilöt äkkirikastuvat ihmeellisesti ja heidän ei enää tarvitse tehdä työtä. Tai sitten rahasta on suuri pula, mutta siitä huolimatta tehdään mittavia investointeja (Karin). Puhumattakaan matriarkka-Maijasta, joka haluaisi lahjoittaa suuret summat käteistä pois, mutta ahdistaa vähävaraista palomiestä pikkusumman takia - henkilöä, jolla ei ole osaa eikä arpaa velan suhteen.

      On totta, että sarjassa liikutaan poroporvarillisesti kovin kirkollisissa piireissä. Viime kausi oli suoranainen kirkollisten tapahtumien sarjaa hautajaisista ylipitkään pappisvihkimysepisodiin asti. Aito sisäistetty uskonnollisuus kyllä pysyy näkymättömissä. Aika outoa muuten, että vihkimykseen valmistautuva pappi oli piilottanut Raamattunsa patjan alle!

      Nyt kun itseään etsivä Eeva on löytänyt mielenrauhan vaihtoehtouskonnosta, käsitellään sitäkin vain taloudellisena kysymyksenä ja huijauksena. Nuo hyrinät ja tasoilla liikkumiset näyttävät naurettavilta, mutta eikö kaikki uskonnolliset rituaalit näytä ja tunnu ulkopuolisten silmissä käsittämättömiltä?

    • elliivoo

      Kyllä ne Pertin hyminät olivat huijausta. Hän yritti saada sitä wenes-hemmoa lankaan että saisi todistettua Eevalle että koko liike on huijausta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      92
      2421
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2133
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      83
      1780
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1575
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1556
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1505
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1468
    8. 54
      1340
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe