Tarinalinja Eeva ja Pertti Mäkimaan puuhailuista weness-liikkeen parissa oli heikkotasoisinta
Kotikatua pitkään aikaan. Ei ole uskottavaa, että materialistis-loogista maailmankuvaa edustava
aikuinen lakimies "hymisee" ja "liikkuu eri tasoilla", vaikka kuinka ikävöisi avioeroon pyrkivää vaimoaan. Teki jo oikeasti pahaa katsella sellaista. Tunnen myötähäpeää käsikirjoittajien puolesta ja sääliä näyttelijää kohtaan.
Ev.-lut. kirkon ulkopuolella toimivien ei-kristillisten, ns. hengelliseen kasvuun tähtäävien liikkeiden kirjo on valtava. Sarjan tapa kuvata tätä toiseutta oli kuitenkin niin naurettava, että toivon todella sen olleen tarkoitettu puhtaasti komediaksi.
On olemassa todellisia meditaatioryhmiä ja järjestöjä, joiden toiminta ei perustu rahastukseen. Eeva on ymmärtääkseni sivistynyt ja koulutettu ihminen. Miksei hän ei päätynyt sellaiseen? Tai yksinkertaisesti "etsinyt itseään" omin avuin? Onkohan jatkossa tiedossa meedioistuntoja Pertin kuolleen isän haamun tavoittamiseksi? Mäkimaan suvun edesmenneeltä patriarkalta olisi hyvä kysyä ohjeita ja opastusta.
Ilmeisesti "hengellisyyden" aihepiirin asialliseen käsittelyyn eivät käsikirjoituspuolella rahkeet riittäneet.
Toisenlaisen maailmankuvan ja ihmiskäsityksen järjellinen esilletuonti olisi ollut uhka
sille evankelis-luterilaiselle, keskiluokkaiselle ja pikkuporvarilliselle arvomaailmalle, jota sarja niin hartaasti vaalii.
Välillä tuntuu, että Kotikadun konservatiivinen ideologia on voimakkaampaa kuin koskaan ennen.
Kotikadulla avioero nähdään lähes poikkeuksetta vääränä ratkaisuna ja "itsensä etsintä" kuvataan
harharetkenä, joka on tuomittu epäonnistumaan.
Roolihahmojen sosiaaliluokat ovat hyvin yksipuolisia. Tuntuu kuin jo puolet roolihahmoista alkaisi olla pappeja, suntioita, sotilaspastoreita, poliiseja, lakimiehiä, tai jonkin sortin laupiaita samarialaisia. Edes vankilasta päässyt rikollinen ei käyttäydy aidon rikollisen tavoin. Köyhiä, työttömiä tai hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolista elämää ei Kotikadun peruskalliossa näy. Sarja on menettänyt kosketuksensa todellisuuteen.
Poliittiselta kannalta katsoen Kotikadulla aikoinaan esiintynyt ainoa ns. vaihtoehtoinen ja
kriittinen hahmo katosi, kun siviilipalveluksen suorittanut vegaanipoika häivytettiin taka-alalle. Hänenkin tehtävänsä oli lähinnä esittää ärsyttävää ituhipin stereotyyppiä, jolla oli jostain syystä henkilökohtainen velvollisuus vinoilla toisille lihansyönnin epäeettisyydestä.
Sairauksiin riutuminen ja kuolema ovat teemoja, joista Kotikatu on aina osannut repiä draamaa.
Taannoisesta Karin Luotolan henkisestä romahduksesta hypättiin kuitenkin yli kuin ohimennen. Mielenterveyden ongelmat ovat maassamme niin yleisiä, että käsikirjoittajien rohkeuden puute käsitellä tätä aihetta realistisesti ihmetyttää.
Tässä ilmainen ehdotus: laittakaapa käsikirjoittajat jo syksyksi ruutuun se kauan odotettu Mauritzion ja Onnin "Brokeback Mountain" -henkinen suudelma! Olisi hauska seurata, miten pieni viaton pusu tai hellyydenosoitus sattuisi suomalaiskansallisen jumikuuppa-alitajunnan kipupisteisiin enemmän kuin mikään Hanneksen "ryyppyputki" ikinä. Sitä paitsi ennemmin tai myöhemmin maamme ev.-lut. kirkkokin joutuu ottamaan virallisesti kantaa homoseksuaalisuuteen, joten aihe olisi sopivasti ajankohtainen.
Mukavaa kesää ja kaikkea hyvää Kotikadun väelle!
Konservatiivinen Kotikatu
3
1152
Vastaukset
- kutakin
Eikö näitä teollisuusneuvos Pertti Mäkimaan ja autonasentaja Karin Luotolan liisaihmemaassa-seikkailuja voisi jo pikku hiljaa lopettaa.
Yle voisi välillä antaa mahdollisuuden muillekin kotimaisille saippuaoopperan tekijöille. - Rakel
Ei voi muuta kuin yhtyä suurella sydämellä "Bensiksen nurkkapöydältä" tuleviin ajatuksiin osaamatta sen kummemmin itse perustella mielipiteitään.
Keskiluokkainen poroporvarillisuus tosiaankin hyppää silmille sarjassa. Palomies Teemun kipuilu siitä, että tienaa huonommin kuin lääkärivaimonsa tuntui kyllä olevan mieluummin 50-luvulla kuin tältä vuosituhannelta. Aika outoa sinänsä koko kipuilu, sillä kai hän naimisiin mennessään tiesi mitkä ovat lääkärin tulot!
Kovin on muutenkin materiaalinen sarjassa esiin tuotava ihmiskäsitys. Rahan kanssa mälläilyä riittää jossain muodossa joka ikisessä jaksossa. Päähenkilöt äkkirikastuvat ihmeellisesti ja heidän ei enää tarvitse tehdä työtä. Tai sitten rahasta on suuri pula, mutta siitä huolimatta tehdään mittavia investointeja (Karin). Puhumattakaan matriarkka-Maijasta, joka haluaisi lahjoittaa suuret summat käteistä pois, mutta ahdistaa vähävaraista palomiestä pikkusumman takia - henkilöä, jolla ei ole osaa eikä arpaa velan suhteen.
On totta, että sarjassa liikutaan poroporvarillisesti kovin kirkollisissa piireissä. Viime kausi oli suoranainen kirkollisten tapahtumien sarjaa hautajaisista ylipitkään pappisvihkimysepisodiin asti. Aito sisäistetty uskonnollisuus kyllä pysyy näkymättömissä. Aika outoa muuten, että vihkimykseen valmistautuva pappi oli piilottanut Raamattunsa patjan alle!
Nyt kun itseään etsivä Eeva on löytänyt mielenrauhan vaihtoehtouskonnosta, käsitellään sitäkin vain taloudellisena kysymyksenä ja huijauksena. Nuo hyrinät ja tasoilla liikkumiset näyttävät naurettavilta, mutta eikö kaikki uskonnolliset rituaalit näytä ja tunnu ulkopuolisten silmissä käsittämättömiltä? - elliivoo
Kyllä ne Pertin hyminät olivat huijausta. Hän yritti saada sitä wenes-hemmoa lankaan että saisi todistettua Eevalle että koko liike on huijausta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Yh:n pihalla aina eri auto
Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan1323144- 2232981
En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.791936Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va771579Exän käytös hämmentää (taas)
Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k2391427- 481148
- 991041
- 115984
- 58968
- 11890