adoptiovauvan imetys

tuleva imettävä adoptioäiti?

hei kaikki adoptiovanhemmat! Olen kohta noin yksi vuotiaan lapsen adoptioäiti!Olen lukenut että myös adoptioäiti voi imettää omaa vauvaansa. Kaiksi mahdollsisuutta:

1) Imetysapulaite. Imetysapulaitetta käytetään vauvojen syöttämiseen lisämaidolla rinnalta. Tällä tavoin voidaan jäljitellä luonnollista rintaruokintaa. Vauva motivoituu imemään, jolloin äidin maidontuotanto lisääntyy. Voit syöttää lasta joko aikaisemmin pumpatulla äidinmaidolla tai korvikkeella. Imetysapulaitetta voidaan käyttää esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
- vauva on adoptoitu.

Imetysapulaitteessa on kaulaan ripustettava pullo, johon lisämaito laitetaan, sekä pullosta lähtevä letku, joka teipataan kiinni rintaan. Samalla kun vauva imee rintaa, ohuesta letkusta tulee maitoa vauvan suuhun.

2) Maidontuotanto alkaa oksitosiinihormoonilla. Tuleeko maitoa niin paljon että yksivuotiaani pärjää? Saanko hormonia apteekista?

Imettäminen lähentä äitiä ja vauvelia.

21

5514

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikoihin eletty!

      Huh huh! Mietis uudestaan!

    • aapeelle

      hei tuleva äippä! Löydät netistä ohjeita. Netin mukaan imetys voi sujua oikein hyvinkin. Katso ohjeita alla.

      "Monet pienen lapsen adoptoineet naiset kokevat imetyksen olevan oiva tapa luoda vahvempaa lapsi-vanhempi – suhdetta Lisäetuna imetys saattaa vahvistaa ad äidin ”äitiyttä” ulkopuolisten ihmisten silmissä, ts. ympäristön on helpompi mieltää molemmat naiset yhtä lailla äideiksi ja lapsen vanhemmiksi.Imetyksen käynnistämiseen täytyy uhrata jonkin verran vaivaa ja aikaa.
      Läheskään kaikki sosiaaliset äidit eivät vain ole koskaan kuulleet, että hekin voisivat halutessaan imettää.
      Hormooneista
      Kun maidontuotannon käynnistämistä aloitellaan, keho alkaa ensimmäiseksi tuottaa oksitosiini –hrmooonia. Nännien vetäminen usein ja säännöllisesti on puolestaan viesti aivolisäkkeelle, että rinnalla on ”ruokaa tarvitseva vauva”. Tällöin aivolisäke alkaa erittää maidontuotantoon tarvittavaa prolaktiinia sekä lisää maidon herumista edistävää oksitosiinia. Synnyttäminen ei siis missään nimessä ole maidontuotannon ja imettämisen edellytys, eikä edes kohtua tai munasarjoja tässä prosessissa välttämättä tarvita. Maidontuotannon käynnistämistä voi edistää myös lääkkein.
      Kehon valmistaminen imetyksen aloittamiseen: Toisin kuin raskaana olevalla bioäidillä, ad äidillä mm. kuukautiset eivät kehon valmistautumisen myötä lopu. Sen sijaan kuukautiskiertoon saattaa tulla muutoksia (pitempi kierto, vähemmän vuotopäiviä).
      Joidenkin näkemysten mukaan maidonkerääjien käyttäminen (noin 10 kertaa päivässä 10-15 minuuttia kerrallaan) valmisteluvaiheessa saattaa lisätä oksitosiinin tuotantoa. Aivan valmisteluvaiheen alussa kannattaa myös ehkä vielä välttää rintojen suoranaista pumppaamista rintapumpulla. Sen sijaan nännien hierominen tai pyöritteleminen auttaa niitä parhaiten valmistautumaan tulevaan tehtävään.
      Joidenkin päivien tai viikkojen kuluttua rintojen pumppaaminen kannattaa aloittaa pikku hiljaa pumppaamisen kestoa ja pumpun tehoa vähitellen nostaen sen mukaan, mikä rinnoille tuntuu sopivalta annokselta. esim. 3 tunnin välein 30 min kerrallaan. Samoin pumppauksessa kannattaa ehkä matkia vastasyntyneen vauvan imemisrytmiä ja nopeutta.
      Satunnaisesti pumppaaminen onnistuu käsinkin (tosin tällöin kyse on paremminkin ”lypsämisestä”). Pitkällä tähtäimellä kannattaa kuitenkin hankkia vähintään käsi- tai mieluiten sähkökäyttöinen rintapumppu, jottei homma kävisi liian työlääksi. Parhaat neuvot pumppaamiseen saa kunkin yksittäisen pumpun mukana tulevista käyttöohjeista.
      Ilmakylvyt taas ovat rinnoille hyväksi. Myöskin turhaa nännien rasvausta tai muiden ylimääräisten kemikaalien käyttöä kannattaa välttää –rasvat nimittäin saattavat pitkän päälle tukkia maitotiehyeet. Mikäli nännit ärtyvät jossain vaiheessa liikaa, kannattaa ensihoidoksi niiden hieromista tai pumppaamista välillä hieman vähentää ja käyttää mahdollisimman väljää ja ilmavaa vaatetusta.
      Vauva on tavallisesti tehokkaampi maidon erityksen käynnistäjä ja ylläpitäjä kuin paraskaan rintapumppu. Vaikka maitoa ei olisi ennen vauvan syntymää erittynyt rinnoista valmistelusta huolimatta tipan tippaa, saattaa vauvan tulo kuvioihin muuttaa tilanteen täysin. Jo pienen vauvan sylissä pitäminen saattaa saada oksitosiinin liikkeelle ja maidon pikku hiljaa tihkumaan. Maidontuotannon käynnistyminen on hyvin yksilöllistä, mutta adoäidillä sitä alkaa erittyä yleensä muutamassa viikossa tai reilun kuukauden kuluessa –synnyttäneellä äidillä maitoa tosin yleensä alkaa erittyä jo muutaman päivän kuluttua synnytyksestä. Adoäidillä erittyvän maidon määrä myös lisääntyy pikku hiljaa. Rinnat eivät siis yhtäkkiä pakkaudu maidosta, kuten monilla juuri synnyttäneillä äideillä. Lisäksi sosiaalisen äidin ensimmäiset maitotipat ovat eräänlaista ”esimaitoa”, eivät varsinaista ”ensimaitoa”, eli kolostrumia.
      Ilman vauvan tai rintapumpun ”käyttöä” maidontuotanto nimittäin alkaa pikku hiljaa ehtymään.
      Ylipäänsä sosiaalisen äidin kannattaa suhtautua imettämiseensä avoimin mielin: Vaikka maitoa tulisikin, se ei välttämättä riitä kokonaiseksi ateriaksi. Toisaalta mikäpä estää tarjoilemasta vauvalle ”alku-” tai ”välipaloja” tarpeen vaatiessa bioäidin taas hoidellessa varsinaisen ruokinnan. Joillakin vauvoilla saattaa myös olla alkutaipaleellaan imemisessä itsessään jo sen verran vaikeuksia, etteivät sosiaalisen äidin mahdollisesti vähemmän maitoa tuottavat rinnat ehkä kelpaa alkuunsakaan.
      Hanskoja ei silti kannata lyödä tiskiin heti: Muutaman viikon päästä vauva saattaakin jo mielellään suostua yhteistyöhön. Satunnaista ”lakkoilijaa” voi myös houkutella rinnalle vaikkapa silloin, kun vauva on puoliksi unessa. Jotkut ovat kokeilleet menestyksekkäästi myös imettämistä yhteisessä lämpimässä kylvyssäkin ja toiset saaneet avun adoptioäitien suosimasta imetysapulaitteesta. (Imetysapulaitteita on olemassa erilaisia. Yleensä kyseessä kuitenkin on jonkinlainen pussi, mistä lisämaito ohjataan ohuella letkulla vauvan suuhun samalla kun vauva imee rintaa. Ks. lisää esim. http://www.imetystukilista.net/faq/newman_imetysapulaite.php).
      Rintapumppuakaan ei kannata vauvan synnyttyä välttämättä kokonaan hylätä."

      • imettäjä 3

        "Tuo adoptioimetys ei ole uusi. Maidon erittyminen rinnoista ei välttämättä liity synnytykseen eikä maidon nousu rintoihin vaadi synnytystä, toki se herkistää oksitosiinin myötä maidon nousua rintoihin. Harvalla synnyttäjälläkään on heti maitoa rinnoissa, mutta kun vauva on 3-4 vrk imenyt rintoja (ts. ärsyttänyt) säännöllisesti niin maito nousee kyllä. Samanlaisen reaktion näkee joillakin naisilla esim. uuden parisuhteen alkaessa, jolloin ollaan seksuaalisesti keskimääräistä aktiivisempia.

        Tiedämpä miehenkin, jonka partnerin harrastama miehen nännien nipistely sai miehelle maidon nousemaan rintoihin. Kyse on siis stimuluksesta ja rintarauhasen vastauksesta siihen. Rinta ei kysele sitä onko kohdussa kasvanut lapsi, vaan se reagoi ärsykkeeseen."


    • tulee mieleen..

      ...valeraskaus...

    • ajatus, jos

      lapsi vain vuoden vanhana enää oppii imemään rintaa. Jos hän ei ole imenyt aikaisemmin vaan tottunut vain pulloon, vai olla, ettei hän yksinkertaisesti tajua ryhtyä imemään. Maidon määrästä en tiedä, mutta yksivuotiashan ei periaatteessa enää ravinnokseen tarvitse (ainakaan pelkästään) rintaa, vaan lapsi syö jo muutakin ruokaa. Maidontuotanto saattaa käynnistyä ihan ilman hormoneitakin, pelkästään imemällä. Esimerkiksi miehesi voi imeä rintojasi kerran pari päivässä (saattaa kuulostaa hassulta, mutta imemällä se maito todellakin nousee rintoihin). Toivotaan, että onnistuu!

      • huvittava ajatus

        Tässä nyt unohdetaan se, että vauva EI IME, siis tyyli jolla pullosta imetään tai pillistä imetään on ihan eri kuin millä nännistä saa maitoa. Vauva heruttaa maitoa kielellään, lypsää maitoa suuhunsa, nänni on todella syvällä vauvan suussa eikä suppuhuulien välissä. Luulen, että jos miehen panee nännejä imemään, niin saa aikaan fritsut muttei sen kummempaa.

        Yksivuotias ei tosiaan rintamaitoa enää tarvitse elääkseen. Kaunis ajatus kyllä on, että imettäisi adoptiolasta, mutta 1v on minusta jo liian vanha oppiakseen heruttamaan nänniä oikeaoppisesti. Voihan sitä kokeilla kyllä, eihän siinä mitään häviä. Mutta sanon vaan, että läheisen suhteen saa aikaan muutenkin. Imetyshän ei aina onnistu, vaikka vauva olisi vastasyntynyt imemisrefleksillä varustettu kääkylä - miten lie sitten 1v kohdalla, joka on tottunut syömään pullosta ja jo kiinteitäkin? Voi olla, että pyrkimys imettämiseen vaan lisää stressitekijöitä alussa?


      • totta se
        huvittava ajatus kirjoitti:

        Tässä nyt unohdetaan se, että vauva EI IME, siis tyyli jolla pullosta imetään tai pillistä imetään on ihan eri kuin millä nännistä saa maitoa. Vauva heruttaa maitoa kielellään, lypsää maitoa suuhunsa, nänni on todella syvällä vauvan suussa eikä suppuhuulien välissä. Luulen, että jos miehen panee nännejä imemään, niin saa aikaan fritsut muttei sen kummempaa.

        Yksivuotias ei tosiaan rintamaitoa enää tarvitse elääkseen. Kaunis ajatus kyllä on, että imettäisi adoptiolasta, mutta 1v on minusta jo liian vanha oppiakseen heruttamaan nänniä oikeaoppisesti. Voihan sitä kokeilla kyllä, eihän siinä mitään häviä. Mutta sanon vaan, että läheisen suhteen saa aikaan muutenkin. Imetyshän ei aina onnistu, vaikka vauva olisi vastasyntynyt imemisrefleksillä varustettu kääkylä - miten lie sitten 1v kohdalla, joka on tottunut syömään pullosta ja jo kiinteitäkin? Voi olla, että pyrkimys imettämiseen vaan lisää stressitekijöitä alussa?

        on, että imemällä riittävästi rintoihin useimmiten nousee maitoa. Sen takia ehdotin miestä, että lapselle voi olla turhauttavaa imeä aluksi, kun mitään ei tapahdu. Mutta olen kanssasi samaa mieltä siitä, että stressiä aiheesta ei kannata ottaa. Mitään ei menetetä, vaikka lasta ei saisikaan imetettyä. Yrittää voi kuitenkin aina :)


      • miehellä on väärä
        totta se kirjoitti:

        on, että imemällä riittävästi rintoihin useimmiten nousee maitoa. Sen takia ehdotin miestä, että lapselle voi olla turhauttavaa imeä aluksi, kun mitään ei tapahdu. Mutta olen kanssasi samaa mieltä siitä, että stressiä aiheesta ei kannata ottaa. Mitään ei menetetä, vaikka lasta ei saisikaan imetettyä. Yrittää voi kuitenkin aina :)

        Jotenkin vaan ei vakuuta tuo menetelmä että mies imisi maidon nousemaan. Kun se kerran on hankalaa ihan vastasyntyneen kanssakin saada maito nousemaan niin miten miehen kanssa sitten? Ja jos sitä maitoa alkaa tulla miehen imiessä, niin kuka mies haluaa niellä sen...? Tuntuu vaan että siinä menee vaan aikaa ja energiaa hukkaan eikä maitoa kuitenkaan tule tarpeeksi. Minusta sitä oksitosiinia voisi yrittää kokeilla, reseptillä kai sitä saisi?


      • naisen kanssa
        miehellä on väärä kirjoitti:

        Jotenkin vaan ei vakuuta tuo menetelmä että mies imisi maidon nousemaan. Kun se kerran on hankalaa ihan vastasyntyneen kanssakin saada maito nousemaan niin miten miehen kanssa sitten? Ja jos sitä maitoa alkaa tulla miehen imiessä, niin kuka mies haluaa niellä sen...? Tuntuu vaan että siinä menee vaan aikaa ja energiaa hukkaan eikä maitoa kuitenkaan tule tarpeeksi. Minusta sitä oksitosiinia voisi yrittää kokeilla, reseptillä kai sitä saisi?

        se onnistuu. Eli monet naisparit tekevät sen päätöksen, että kumpikin osallistuu imetykseen, ja tähän valmistautuminen aloitetaan jo ennen lapsen syntymää. Rintapumppuakin voi tähän käyttää, mutta sitä ei suositella ennen kuin maitoa on alkanut tulemaan, koska se on liian voimakas. Toki maidontulo voimistuu siinä vaiheessa, kun on lapsi rinnoilla ja on imettänyt jo useamman kerran. Oksitosiinista kannattaa kysyä varmaankin lääkäriltä.


      • parempia imijöitä ;)
        naisen kanssa kirjoitti:

        se onnistuu. Eli monet naisparit tekevät sen päätöksen, että kumpikin osallistuu imetykseen, ja tähän valmistautuminen aloitetaan jo ennen lapsen syntymää. Rintapumppuakin voi tähän käyttää, mutta sitä ei suositella ennen kuin maitoa on alkanut tulemaan, koska se on liian voimakas. Toki maidontulo voimistuu siinä vaiheessa, kun on lapsi rinnoilla ja on imettänyt jo useamman kerran. Oksitosiinista kannattaa kysyä varmaankin lääkäriltä.

        Minun miespuoleinen ystäväni oli pitkään tutkittavana, kun hänen rinnoistaan erittyi nestettä. Tutkimuksissa tämä neste todettiin maidoksi :) Lääkäri haastatteli ystävääni, joka kertoi uudesta "aktiivisesta" parisuhteesta, jossa naisosapuoli tykkäsi imeä miehen rintoja. Lääkäri totesi vain, että kyllä stimuluksella saa miehellekin maidon nousemaan rintoihin, samanlaiset rintarauhaset miehillä on. Tutkimukset lopetettiin siihen ja ystäväni sai ohjeeksi "hillitä" naisystävänsä imuhaluja...


    • imetysohjaaja

      olet imettänyt ennenkin, sillä muuten et tule saamaan valitettavasti imetystä kunnolla käyntiin! Jos sinulla on yksikin imetys takana niin tuo on periaatteessa mahdollista, tosin kovan työn takana. 1 vuotias tosin on jo aika " vanha" oppimaan tissille, jos hän on aiemmin saanut pullosta...Muista että lapsi tarvitsee myös muuta ravintoa ja ajanmukaiset kokeilut ruokien suhteen. Imetys voi tietty olla lisänä.

      • toimii adoptoijallakin

        Adoptoinut ystäväni käytti imetyksessä imetyslaitetta. Korvike pantiin pulloon. Pullo alaspäin roikkkumaan telineeseen ("tippapulloteline") ja pulloon letku. Letku teipattiin nänniin ja letkun pää vauvan suuuhun. Näin äiti tavallaan imetti vauvaa vaikka korvike tuli pullosta letkun kautta suuhun. Mitään maitoa ei äidiltä tullut sen puolen vuoden aikana, mutta äiti sai tuntea imetyksen ja vauva läheisyyden. Tämä varmasti sai vauvan tuntumaan vauvalta.


      • niin onhan se keino tuokin
        toimii adoptoijallakin kirjoitti:

        Adoptoinut ystäväni käytti imetyksessä imetyslaitetta. Korvike pantiin pulloon. Pullo alaspäin roikkkumaan telineeseen ("tippapulloteline") ja pulloon letku. Letku teipattiin nänniin ja letkun pää vauvan suuuhun. Näin äiti tavallaan imetti vauvaa vaikka korvike tuli pullosta letkun kautta suuhun. Mitään maitoa ei äidiltä tullut sen puolen vuoden aikana, mutta äiti sai tuntea imetyksen ja vauva läheisyyden. Tämä varmasti sai vauvan tuntumaan vauvalta.

        Ystäväsi kyllä tosiaan paneutui asiaan. Tuli mieleen, miksiköhän ne äidit, jotka eivät imetä vaan antavat korviketta, eivät ryhdy imetysapulaitteen käyttöön vaan antavat pullosta? Perusteluna että läheinen suhde syntyy pulloruokinnallakin ja niin poispäin...


      • hän saa energian kiinteistä
        niin onhan se keino tuokin kirjoitti:

        Ystäväsi kyllä tosiaan paneutui asiaan. Tuli mieleen, miksiköhän ne äidit, jotka eivät imetä vaan antavat korviketta, eivät ryhdy imetysapulaitteen käyttöön vaan antavat pullosta? Perusteluna että läheinen suhde syntyy pulloruokinnallakin ja niin poispäin...

        Sinänsä kaunis ajatus tuo adoptiolapsen imettäminen, mutta kirjoittaja ei taida huomioida nyt lapsen ikää ja kehitysastetta. Yksivuotias ei ole enää vauva, ja ehkä imettämisen aloittaminen näin myöhään tuntuu hieman keinotekoiselta - lapsethat alkavat tarvita kiinteää ravintoa viimeistään puolen vuoden iässä, ja yksivuotiaan ravitsemuksesta pääosa tulee kiinteästä ravinnosta. Siksi adoptioäidin huoli maidon riittävyydestä tuntuu kaukaa haetulta ja hyvin epärealistiselta huolelta. Kenenkään maito ei enää tuolloin riitä lapsen fyysisen kehityksen turvaamiseen pääasiallisena ravinnon lähteenä!

        Mitä tulee imetysapulaitteen käyttöön, ainakaan meidän biologisella lapsella se ei toiminut - lapsi syntyi keskosena joten "pullomaito" oli ainoa mahdollisuus ruokkia lasta ja myöhemmin, kun yritin tuota imetysapulaitteen käyttöä, se onnistui meidän tapauksessa toimimattomaksi. Imetys edes lääkityksen avustamana tai ko. imetysapualitteiden kanssa ei aina toimi, vaikka tahtoa ja yritystä olisi. Silloin äitiydessä kannattaa keskittyä muihin tapoihin rakentaa läheisyyttä ja turvallista kiintymyssuhdetta.

        Adoptioäidille onnea imetyskokeilun kanssa, mutta toivotan myös realistisuutta. Yksivuotias on jo tuttunut ehkä juomaan maitonsa mukista ja syömään kiinteää ruokaa, eikä häntä enää imeminen kiinnosta, sille ei ole mitään tarvetta. Toisekseen oikean imuotteen oppiminen voi olla hankalaa noin myöhään ja koska lapsella on jo hampaatkin, imetys voi olla tuskallista äidille.


    • varmaan

      hyvinkin ahdistava kokeilu. Hän voi alkaa pelätä uutta adoptioäitiä ja noita imetyssessioita.

    • ............

      ei kuulkaa yksivuotiasta tarvitse ruveta imettämään. Mikään määrä oksitosiinia ei saa maidontuotantoa samalla tavalla käyntiin kuin synnytyksen jälkeen, eikä saa apteekista .. Yksivuotias saa parhaan ravinnon muualta.
      Jos läheisyyttä yrität luoda, kyllä se haliminen, sylittely ja leikkiminen ovat parhaita tapoja!!!

    • ilta-lypsy

      Tässä taitaa olla kyseessä vain se,että kirjoittaja haluaa jonkun tissilleen.Ei muuta kuin mies syliin imemään,kun katsot telkkaria.Ei vuoden ikäiset enää tissiä tarvitse.Eri asia on ne jotka imettäneet vauvaansa syntymästä asti.Silloin voi imettää vaikka kaksi-vuotiaaksi.Antaen tietysti myös kiinteää ruokaa.

    • triplaäiti

      No huh huh, tuossa iässä (1v) nyt yleensä jo vieroitetaan lapsi rinnalta!
      Läheisyys on paljon paljon muutakin kuin se rinnan imettäminen.
      Ymmärtäisin jos kyseessä oli ihan parin kuukauden ikäinen vauva, mutta vuosi .... ei ei ei ei .......
      Vaikka sitä maitoa tulisikin, niin johan tuo yksivuotias syö kaikkea muuta ja voi alkaa jo tavallista maitoa käyttämään. Miten ajattelit jatkoa, söisikö lapsi kaksi- vai kenties kolmi-vuotiaaksi rintaa?

    • ei hitossa!

      Siis,anteeksi nyt ihan hirveästi mutta purskahdan nauruun :D :D
      En toki aliarvio tunteitasi,en en..Mutta ajattele nyt ihan OIKEASTI tuota juttua,hei!!!
      Tulet saamaan pian lapsesi ja siihen elämänmuutokseen liittyy niin paljon uusia asioita että jos alat hormooneitasi(ylimääräisiä) sotkemaan tuohon kuvioon niin uskon ettei siitä hyvä heilu.
      Jospa vaan hoitaisit tulokasta sillä ruokinnalla mihin hän on tottunut etkä alkaisi häsläämään omien äitiydentunteittesi takia.Siitä ei varmasti koidu muuta kuin stressiä kaikille.Eikä se olisi lapsen parhaaksi,eihän?Lapsen parastahan sinun pitää ajatteleman,eikö?
      Pidä sitä lastasi vaikka paljasta rintaasi vasten ja syötä pullosta,ihan sama läheisyys tulee siitä..Niin,ja oletko tullut ajatelleeksi että n.1-vuotiaalla on jo hampaita ?? :/

      • A30

        Annan lapseni adoptoitavaksi ja imetän sairaalassa.Toivottavasti adoptioäiti antaa pullosta.


      • A30

        Annan lapseni adoptoitavaksi ja toivottavasti adoptioäiti antaa pullosta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      136
      7639
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1893
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      25
      1870
    4. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      91
      1613
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      179
      1535
    6. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      104
      978
    7. Oletko miten

      Valmis läheisyyteen?
      Ikävä
      49
      910
    8. Odotathan nainen jälleenkohtaamistamme

      Tiedät tunteeni, ne eivät sammu johtuen ihanuudestasi. Haluan tuntea ihanan kehosi kosketuksen ja sen aikaansaamaan väri
      Ikävä
      28
      810
    9. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      4
      769
    10. Muistatko hänen

      Tuoksunsa? Saako se sinut syttymään? ❤️‍🔥
      Ikävä
      32
      764
    Aihe