TUOTANTOTALOUS?

wizard12345

Tervehdys!

Mihin kaikkiin tehtäviin Tutalta voi valmistua?

Minkälainen palkkaus näissä tehtävissä pyörii?

Mitä eroa näette esim. Lappeenrannan ja Helsingin tuotantotalouden opetuksessa?

Osaako joku sanoa kuinka hyvin tuotantotalouden DI:t ovat työllistyneet?

Kiitos!

11

9233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lappeenrannasta

      Itse opiskelin aikoinaan vuoden Lappeenrannan tutalla (menin suoraan papereilla sisään) ja ajattelin vaihtaa TKK:lle seuraavana keväänä pääsykokeella, mutta se kilpistyi totaaliseen jäätymiseen fysiikan kokeessa, vaikka Lappeenrannan vaatimusten mukaan olin suorittanut perusmatikat ja fysiikat erinomaisin arvosanoin. Tämä kertonee jotain olennaista ko. paikkojen eroista... Hain ja pääsin samana keväänä myös Helsingin kauppakorkeaan ja jäin sitten sille tielleni.

      TKK:n tutalle otetaan satojen hakijoiden joukosta sisään alle 50, mistä johtuukin korkeimmat pisterajat tekniikan yhteisvalinnassa. Lappeenrantaan puolestaan otetaan yli sata sisään ja ensisijaisia hakijoita voi olla jopa vähemmän. Nämä seikat saavat aikaan sen, että Lappeenrantaan pääsee huomattavasti motivoitumattomampaa ja lahjattomampaa porukkaa sisään sankoin joukoin. On sielläkin varmasti paljon hyviäkin joukossa, sitä en kiellä.

      Lappeenrannan tuta on alallaan Suomen vanhin ja saanut monia korkeakoulutuksen laatuyksikköpalkintoja, joten opetus ei varmastikaan ole mitenkään huonoa. Opiskelijamassan taso varmaan on se merkittävin ero ja tietenkin paikkakuntina pk-seutua ja Lappeenrantaa ei voi verrata toisiinsa.

      Työllistymisestä joku alalta valmistunut voinee kertoa enemmän. Ainakin Lappeenrannassa silloin heti ensimmäisissä infotilaisuuksissa näytettiin tosin tilastoja erinomaisesta työllistymisestä...

    • ........

      Tutan mediaanipalkat ovat DI-koulutusohjelmista korkeimmat TEK:n tilastojen mukaan.

      Lappeenrannan tutasta ei ole kokemusta, mutta valintatilastot sanovat:
      TKK:n tutalle ensisij. hakijoita 242, sisään pääsi 47.
      LTY:n tutalle ensisij. hakijoita 113, sisään pääsi 107.

      TKK:n tutaa voi ainakin suositella, sinne on kaikista DI-linjoista korkeimmat pisterajat, joten sinne hakeutuu varmasti kunnianhimoista porukkaa. Tuta-DI:t työllistyy satavarmasti. Opetus on varmasti laadukasta molemmissa laitoksissa, mutta kyllä TKK on SE paikka missä opiskella Tuotantotaloutta jos hyvät työllisyysnäkymät kiinnostaa.

      • pääsemisestä

        Yllä tulikin jo rautaista faktaa asioista. Lisäksi pisterajat kertovat paljon: Pelkällä todistusvalinnalla TKK:n tutalle pääsi 26 pisteellä (max.27) ja Lappeenrannan 13 pisteellä. Yo-todistus- ja koepisteillä TKK:lle 50p (max. 67), Lappeenrantaan 18,89p ja pelkillä koepisteillä TKK:lle 31,33p (max. 43) ja Lappeenrantaan 10,56p.

        Koepisteet koostuvat kahden kokeen yhteispisteistä, TKK:lle pakollisina matematiikka ja fysiikka, Lappeenrannassa voi fysiikan tilalla halutessaan tehdä kemian kokeen. Kokeissa on yhteensä 12 tehtävää, 6 kummassakin ja TKK:n 31,33 pistettä saadakseen on osattava tehdä n. 9 tehtävää oikein. Lappeenrannan 10,56 pistettä saadakseen on osattava vain n. 3 tehtävää 12:sta. Vanhoja kokeita voi tarkastella www.dia.fi -sivujen arkistosta...

        Lappeenrantaan on siis todella helppo päästä TKK:n tutaan verrattuna. Jos välttämättä haluaa tutaa opiskella paikasta riippumatta, kannattaa Lappeenranta laittaa siihen hakemukseen, vaikka 2. tai 3. sijalle (saa laittaa kaikkiaan viisi hakukohdetta), koska sisäänpääsymahdollisuudet ovat mainiot. Kyllä sieltäkin DI:n paperit saa ja töitäkin sitten niiden pohjalta.

        Kannattaa kuitenkin muistaa, että opiskelu kestää 5 - 6 vuotta keskimäärin ja se on pitkä aika. Opiskelijapiirien ulkopuolista elämää Lappeenrannassa nuorelle ihmiselle on melko niukasti tarjolla. Lisäksi työpaikkoja on huomattavasti enemmän tarjolla pääkaupunkiseudulla, joten siellä työkokemuksen kartuttaminen on helpompaa.

        Mikäli töitä sattuisi saamaan Lappeenrannan seudulta opintojen lomaan, on melkein pakko hankkia auto, koska julkinen liikenne on vähäistä ja kallista ja kaupunki on pinta-alaltaan suuri sekä rakenteeltaan lähinnä hajanainen joukko kyliä.

        Varsinkin miespuoliselle opiskelijalle toisen puoliskon löytäminen on pk-seudulta huomattavasti helpompaa, koska Lappeenrannassa vallitsee huutava pula nuorista naisista nuorten miesten määrään suhteutettuna, kiitos teknillisen yliopiston ja maasotakoulun. Naiset puolestaan pääsevät valitsemaan useammista tarjokkaista Lappeenrannan suunnalla.

        Jokainen tekee viime kädessä oman valintansa, mutta kannattaa pohtia asiaa kaikista näkökulmista.

        Tuli pikkuvuodatus, mutta mitäpä sitä yövuorossa muutakaan tekisi:-)


      • Pian kone-DI

        Tutalla on varmasti kunnianhimoista porukkaa, mutta kannattaa ehdottomasti miettiä onko itsestään hommaan johon TUTA-DI monesti joutuu/pääsee.
        Sisäänpääsy kouluun saattaa olla helppoa jos on hyvä matematiikassa ja fysiikassa, mutta käytännön työtehtävät vaativatkin sitten puheenlahjoja, kielitaitoa, vieraitten kestittelyn hallitsemista ym.

        Jos tahtoo oikeasti teknisen tutkinnon kannattaa TUTA unohtaa.

        Tunnen useita tutalta valmistuneita ja tässäpä esimerkki työtehtäviä missä ovat:

        -Subcontractin engineer
        -markkinointipäällikkö
        -vientipäällikkö
        -Ostopäällikkö

        Monet tosiaan pitävät Powerpointtiesityksiä ja miettivät suurempia linjoja. Me engineering-tason ihmiset taas mietimme teknisiä ratkaisuja asiakkaitten vaatimuksiin vastaamista ym..


    • Teekkkari

      Varmuuden vuoksi muistutuksena: Tuotantotaloutta voi opiskella myös Oulussa ja Tampereella :). Jos Lappeenranta tuntuu ajatuksena liian hirveältä, kannattaa miettiä myös muita vaihtoehtoja.

      Aina voit myös tehdä sen peliliikkeen, että haet esim. TKK:lle lukemaan jotain tekniikkaan vahvemmin liittyvää alaa, ja tuotantotalouden osastolta pitkä sivuaine vapaavalintaisia opintoja. Voit suunnitella opintosi sellaisiksi, etteivät ne juuri eroa tuotantotalouta pääaineenaan opiskelevien ihmisten opinnoista.

      • vaasassa

        tuotantotaloutta voi opiskella myös vaasassa, joko valmistuen kauppatieteiden maisteriksi tai di:ksi. eli vaihtoehto tutan opiskeluun siinäkin tapauksessa, että haluaa kaupallisen alan pohjan, eikä niin paljoa matikkaa/fysiikkaa, vaikka toki niitäkin saa ottaa laajoina sivuaineina ym.
        - ja vaasa ainakin on mahtava opiskelijakaupunki!


      • abi07...
        vaasassa kirjoitti:

        tuotantotaloutta voi opiskella myös vaasassa, joko valmistuen kauppatieteiden maisteriksi tai di:ksi. eli vaihtoehto tutan opiskeluun siinäkin tapauksessa, että haluaa kaupallisen alan pohjan, eikä niin paljoa matikkaa/fysiikkaa, vaikka toki niitäkin saa ottaa laajoina sivuaineina ym.
        - ja vaasa ainakin on mahtava opiskelijakaupunki!

        Itse tuli haettua tuonne TKK:n tuotantotalouteen äskettäin, ja sisällekin pääsin. Harkitsin myös Tampereen laittamista kakkosvaihtoehdoksi, mutta jotenkin tuntuu ettei sieltä saa samanlaista pakettia kasaan. Ainakin oletan että täällä pystyy luomaan verkostoa aivan toisella tavalla. Tuta on käsittääkseni paljon lähempänä kauppakorkeaa kuin teknillisiä linjoita, joten jos kauppakorkeakoulu kuulostaa kuvottavalle niin ei kannata hakea. Harkitsin sekä kauppakorkeaa että teknillistä, joten tuotantotalous vaikuttaa kyllä täydelliseltä sekoitukselta molempia. Niitä voi toki yhdistellä toisinpäinkin niin kuin joku jo mainitsikin. Jos en olisi päässyt sisään ensimmäiseen vaihtoehtooni, niin olisin ottanut tutaa sivuaineena pääaineen laajuisena.


    • Jupiter

      Käytännössä koulujen välillä ei ole eroja kuin opiskelijamassassa ja sen seurauksissa; hyvissä kouluissa muodostuu tiiviimpiä ja parempia verkostoja, kun taas maaseutuyliopistoissa saa usein kärsiä löyhistä, sekavista verkostoista.

      Opetuksen laadussa on tietysti myös eroa, mutta käytännössä saman koulutuksen saat sekä lappeelta kuin Stadista. Jos sitten tulevaisuudessa haluttaa, TkT:n voi suorittaa aina Stadissa.

      Lappeen työllistymisprosentti liikkui muistaakseni n. 90% tietämillä nimenomaan tuta-DI:llä (omat työtehtävät; lähtöpalkka noin 3200e) ja TKK:lla tuo taisi olla pikkuisen korkeampi sekä prosentuaalisesti että rahallisesti.

      Eli ihan sama mihin menet, porukkaa on moneen paattiin; lappeelle on helpompi tietysti päästä, koska otot on niin paljon suurempia (tarve on suurempi).

      • hmm...

        Käytännössä juuri nämä pienet erot tulevat vahvasti esille. Suhteet yrityksiin ja ihmisiin ovat erittäin tärkeitä. Suhteita yrityksiin ei voida luoda jos yrityksiä ei yksinkertaisesti ole alueella.

        En näe myöskään miksi Lappeenrannassa olisi yli tuplasti enemmän kysyntää tuta-DI:lle kuin Helsingissä (sisäänottomäärien mukaan)?

        Valitettavasti alhainen pisteraja tuo mukanaan paljon sellaisia, jotka eivät ainakaan luo hyvää opiskeluilmapiiriä. Lappeenrantaan pääsi 10,56 koepisteellä, TKK:lle ei noilla pisteillä olisi päässyt _millekkään_ linjalle. Lappeenrannan tutaa on siis aivan turha edes harkita vaihtoehtona tkk:n tutalle. TTY:stä ei ole pahemmin tietoa, mutta tuon luulisi olevan kelpo vaihtoehto.

        Käytännössä on siis aika paljonkin eroa missä opiskelee, ja selkeät syyt miksi jotkut paikat ovat suositumpia kuin toiset.


      • hmm....
        hmm... kirjoitti:

        Käytännössä juuri nämä pienet erot tulevat vahvasti esille. Suhteet yrityksiin ja ihmisiin ovat erittäin tärkeitä. Suhteita yrityksiin ei voida luoda jos yrityksiä ei yksinkertaisesti ole alueella.

        En näe myöskään miksi Lappeenrannassa olisi yli tuplasti enemmän kysyntää tuta-DI:lle kuin Helsingissä (sisäänottomäärien mukaan)?

        Valitettavasti alhainen pisteraja tuo mukanaan paljon sellaisia, jotka eivät ainakaan luo hyvää opiskeluilmapiiriä. Lappeenrantaan pääsi 10,56 koepisteellä, TKK:lle ei noilla pisteillä olisi päässyt _millekkään_ linjalle. Lappeenrannan tutaa on siis aivan turha edes harkita vaihtoehtona tkk:n tutalle. TTY:stä ei ole pahemmin tietoa, mutta tuon luulisi olevan kelpo vaihtoehto.

        Käytännössä on siis aika paljonkin eroa missä opiskelee, ja selkeät syyt miksi jotkut paikat ovat suositumpia kuin toiset.

        Lappeenrannan Tutaan pääsi 10,56:lla pisteellä (TKK Tuta 31,33), koko Lappeenrannan teknillisen alin raja oli 5,56 (TKK:lle 11,33)


      • teoriassa vähemmän
        hmm... kirjoitti:

        Käytännössä juuri nämä pienet erot tulevat vahvasti esille. Suhteet yrityksiin ja ihmisiin ovat erittäin tärkeitä. Suhteita yrityksiin ei voida luoda jos yrityksiä ei yksinkertaisesti ole alueella.

        En näe myöskään miksi Lappeenrannassa olisi yli tuplasti enemmän kysyntää tuta-DI:lle kuin Helsingissä (sisäänottomäärien mukaan)?

        Valitettavasti alhainen pisteraja tuo mukanaan paljon sellaisia, jotka eivät ainakaan luo hyvää opiskeluilmapiiriä. Lappeenrantaan pääsi 10,56 koepisteellä, TKK:lle ei noilla pisteillä olisi päässyt _millekkään_ linjalle. Lappeenrannan tutaa on siis aivan turha edes harkita vaihtoehtona tkk:n tutalle. TTY:stä ei ole pahemmin tietoa, mutta tuon luulisi olevan kelpo vaihtoehto.

        Käytännössä on siis aika paljonkin eroa missä opiskelee, ja selkeät syyt miksi jotkut paikat ovat suositumpia kuin toiset.

        Itsekin olen sitä mieltä, että käytännön opiskelussa ja elämisessä erot Lappeenrannan ja Otaniemen välillä ovat suurimmat. Teoriassa tutkintojen sisältöjen ja tasojen erot eivät ole esim. opinto-oppaita lukiessa niinkään merkittäviä.

        Valitettavasti taitaa olla niin, että kunnianhimoiselle ja lahjakkaalle eteläsuomalaiselle Otaniemi on noin miljoona kertaa parempi vaihtoehto opiskelupaikaksi kuin Lappeenranta, jos ei sitten satu muuten olemaan erityisiä siteitä sille seudulle.

        Olisi kiva saada Lappeenrantaa puolustaviakin mielipiteitä. Ei kai se kaikkien mielestä niin kurja paikka ole? Tai ehkä lappeenrantalaisilla on parempaakin tekemistä kuin notkua näillä foorumeilla...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Terveys
      319
      7544
    2. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      66
      2176
    3. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      177
      1843
    4. epäonnen perjantain rikos yritys

      onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä
      Kajaani
      16
      1382
    5. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      112
      1287
    6. Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"

      Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1251
    7. Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa

      - Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 18
      Maailman menoa
      170
      1221
    8. RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.

      Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j
      Puolanka
      55
      1171
    9. Kirjoitin sinulle koska

      tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j
      Ikävä
      41
      1081
    10. Martina pääsee upeisiin häihin

      Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      290
      1019
    Aihe