Olen piakkoin saamassa KTK-tutkinnon valmiiksi HSE:stä, mutta myös tuotantotalous on alkanut kiinnostamaan.
Tämän vuoksi olisinkin kiinnostunut hakemaan LTY:lle 2-vuotiseen DI-ohjelmaan (maisterivalinta). Tietääkö kukaan olisiko DI-koulutukseen mahdollista päästä KTK-pohjalta? Pääaineena minulla on kauppakorkeassa ollut johdon laskentatoimi, joten täten olen opiskellut jonkin verran samoja asioita kuin tutalaiset. Ainut asia, mikä epäilyttää on teknisen osaamisen puute. Yo-todistuksessa on kyllä pitkästä matematiikasta ja fysiikasta/kemiasta E, jos sillä on jotain merkitystä.
Jos pääsisin DI-lijalle, niin tarkoituksena olisi kuitenkin suorittää myös KTM-tutkinto loppuun. Olisiko tässä tapuksessa järkevämpää suorittaa ensin KTM valmiiksi ja siirtyä sitten Lappeenrantaan suorittamaan DI:tä? Vai voisinko opiskella joitain DI:n kursseja itsenäisesti jo KTM-tutkinnon aikana? Helsigistä on Lappeenrantaan kuitenkin aika pitkä matka, joten hirveän usein en pääsisi sielä käymään.
Ps. TKK:lle en usko kykyjeni riittävän, joten älkää suositelko tätä vaihtoehtoa.
Kauppakorkeasta tutalle?
3
1582
Vastaukset
- ole vastannut
Vastaanpa sitten itse jotain. Olen opiskellut vuoden Lappeenrannan tutalla ja vaihdoin HSE:een sieltä. Syynä lähinnä se, etten ollut niinkään kiinnostunut tekniikasta kuin tutalla olisi hyvä olla ja pk-seutu houkutti asuinpaikkana Lappeenrantaa enemmän. Lappeenrannassa on monella paljon löysempi ote opiskeluun kuin pk-seudun oppilaitoksissa, joten pieni kulttuurishokki voi olla odotettavissa, jos sinne päädyt. Pitkän matikan ja fysiikan/kemian E:stä saat paljon valintapisteitä, ja jos muut arvosanatkaan eivät ihan a:n tasoa ole, normaalivalintaväylässä ainakin pääset kevyesti sisään ilman pääsykokeita Lappeenrannan tutalle.
Lappeenrannassa oli useita sellaisia tutalaisia, joilla oli myös sikäläisen kauppatieteellisen tutkinnonsuoritusoikeus eli tavoitteena oli DI KTM -yhdistelmä. Ilmeisesti ihan mukavasti oli päällekkäisyyksiä, joten kaksi tutkintoa aika moni sai melko nopeasti tehtyä. Sellaista oli ainakin tapahtunut, että tutan kandi hakeutui kauppatieteellisen maisteriohjelmaan. Päinvastaisista tapauksista en ole kuullut. Tutalla suoraan DI-vaiheessa olevat silloiset tutut olivat AMK-insinööritaustaisia. Tradenomitaustaisia oli tullut kandivaiheen kautta sisään ja he saivat n. 50 - 80 op korvaavuuksia tutkinnostaan, mikä mahdollistaa ahkeralla opiskelulla Tkk DI -tutkinnon saamisen n. 3:ssa vuodessa. Ehkä vähän päälle menee diplomityötä tehdessä. Jos pääsisit suoraan DI-vaiheeseen joutuisit todennäköisesti DI-tutkinnon opintojen lisäksi tekemään teknisen sivuaineen ja DI-matikat ja -fysiikat täydentävinä opintoina. Niiden itsenäinen suorittaminen osallistumatta lainkaan opetukseen ja harjoituksiin superlahjakkaita lukuunottamatta on erittäin haastavaa.
Minusta tuntuu, että kannattaa jatkaa KTM loppuun Helsingissä, että saa edes jonkun tutkinnon täysin valmiiksi ja katsoa, vieläkö sitten tekee mieli lähteä Lappeenrantaan. - Putterimutteri
Moi!
Vastaan "ole vastannut" -nimimerkin viestiin LTY:sta ja myöhemmin "Sanna_85*" tiedusteluihin.
Olen "ole vastannut" kanssa aivan samaa mieltä LTY:n tasosta. Taso on monilla kursseilla varsin alhainen, mikä johtuu opiskelijamassasta; LTY:lle valikoituu pääasiassa ns. "pohjamutaa", mutta kieltämättä olen havainnut myös älynpilkahduksia. Älyä löytyy lähinnä niistä, jotka lukevat teollisuustaloutta (siis teollisuusteollisuustaloutta) tai kansainvälistä liiketoimintaa ja markkinointia suuntautumisvaihtoehtonaan.
Kuten jo todettua, niin LTY:lla ei opiskeluun suhtauduta kovinkaan vakavasti; enemmän on railakasta menoa ja hauskanpitoa, mutta kyllä se näkyy valitettavasti myös opiskelutuloksissa. Suurin osa opiskelijoista näyttää meillä ainakin tutalla olevan tyytyväisiä siihen, että saavat edes peruskurssit läpi onnistuneesti. Osa kyltereistä tietysti (erityisesti rahoituksen pukutakkiset) lähinnä naureskelevat tutalaisten sekoiluille, mutta ei hätää - DI-vaiheessa tutalaisilta näyttää vaan löytyvän aina kontakteja ja itsellänikin on jo DI-paikka tiedossa (nyt pitää vain valita).
LTY:lta on loistavat mahdollisuudet lukea KTM/DI -tuplat, jos vaan omat aikaresurssit siihen riittävät. Kurssit ovat monelta osin päällekkäisiä KTM-tutkinnon kanssa, niin aika paljon meilläkin porukat uhoaa molemmat lukevansa, mutta valitettavasti ainakin osalla hommat jäävät aivan puolitiehen. Tavallisempaa näyttää olevan se, että ensin napataan TkK, siitä jatketaan suoraan DI-vaiheeseen ja samalla otetaan KTM-tutkinto-oikeus. Tiivis kampus ja jatkuva yhteistyö eri osastojen kesken mahdollistaa vaikka millaisen vispilänkaupan.
Valitettavasti jopa lappeella matskut ja fyssat vaativat aika paljon työtä, vaikka läpipääsy ei mitään atomifyysikkoa vaadikaan. Assarit ovat yleensä sen verran vaativia, että eivät kuitenkaan ihan ketä tahansa keripäätä päästä läpi, vaan tosiaan pitää hitsi vääntää niitä laskareita ja muita.
Sitten kerron "Sanna_85*":lle vähän totuuksia lappeen Rannasta.
Lappeenrannan huonoiksi puoliksi on heti alkuun mainittava savupiipputeollisuuden runsaus suhteessa palvelualoihin (siis joille nykyään yhä suurempi osa tutalaisista hakeutuu), lappeen syrjäisyys muista opiskelijoista (näinhän voisi sanoa mistä tahansa opiskelijakaupungista paitsi Stadista), verkostojen liiallinen tiiviys (en tiedä, onko tämä nyt huono vai hyvä puoli, mutta jopa kaikkein tyhmimmistä tulee parhaita kavereita), miesten paljous (yhtä naista kohden on toistakymmentä ottajaa, enemmän tai vähemmän fiksuja) ja koulun aliarvostus (opiskelijamassasta johtuva ongelma). Jos haluat tehdä akateemista uraa tulevaisuudessa, lappeen Ranta antaa siihen ainakin rahoituksen muodossa loistavat mahdollisuudet ja ainakin KTM-tutkinnon suorittaneet työllistyvät meiltäkin n. 95% oman alan työtehtäviin. DI:t hakeutuvat meiltä pääasiassa suuriin kasvukeskuksiin; itse olen harkinnut hakeutuvani kaivos- tai energiateollisuuden työtehtäviin, koska olin pari vuotta sitten töissä Fortumilla, viime kesänä Sandvikilla ja tämän kesän Helsingin Energialla. Hommat on olleet äärimmäisen mielekkäitä, koska olen lukenut teknisenä sivuaineenani energiatekniikkaa ja vähän myös ympäristöjuttuja, joten mikäs tässä köplötellessä.
Tutalaisten ongelma on samanlainen kuin alueen ammattikorkeiden eli paikallisuus ja sisäänpäinlämpiävyys. Oman vuosikurssini porukoista n. 30% on "paikkakunnalta" (lappee, Kouvola, Imatra, Kotka, Hamina, Mikkeli), 30% lännestä (Vaasa, Turku, Salo, Pori, Naantali) ja 30% muualta (suurimpina Helsinki, Lahti, hämeen LINNA, Tampere ja Oulu). Jäljelle jääneet 10% ovat ulkomaalaisia opiskelijoita (Venäjä, Ruotsi, Viro ja Yhdysvallat). Porukkaa on siis aivan laidasta laitaan aivan kuten muissakin teknillisissä kouluissa, joten omanlaistaan porukkaa löytää aivan varmasti myös täältä. Parhaat verkostoitumismahdollisuudet LTY tarjoaa lähinnä itään ja ulkomaille, koska meillä on aivan älyttömästi vaihtareita suhteessa omiin opiskelijoihin ja vaihto-ohjelmia on melkein kaikkialle ehkä Grönlantia ja Antarktista lukuun ottamatta.
Sisäänpäinlämpiäviä tutalaiset ovat siinä, että koska jokainen tietää ettei LTY:n tutalle tarvita kovinkaan montaa pistettä, niin näyttämisen ja osoittamisen halu on aika valtaisa. Meillä käydään todella raakaa ja kovaa kilpailua parhaista assaripaikoista, proffien suosiosta ja joskus jopa harkkatyöpaikoista. Alueen teollisuus tietää tämän ja palkkaa vain parhaimmiston; muut jäävät nuolemaan näppejään. LTY on siitä tyypillinen maakuntakoulu, että suurin osa porukoista haluaa jäädä kotikulmilleen; itteäni ei tämä puolestaan kinnosta pätkääkään ja kun asioista puhuu niiden oikealla nimellä, välistä tulee aika kovaakin palautetta. :-/
Eli jos ja kun sulla on KTK kasassa ja halu on tutalle kova, LTY on hyvä vaihtoehto, koska vaatimustaso ei tosiaankaan ole ainakaan alkuun kova, vaikka meidät onkin valittu "laatuyksiköksi" aika monta vuotta peräkkäin. Se lähinnä johtuu vaan siitä, että opetuksen taso on verrattain korkea näillä resursseilla. Täällä pääsee nopeasti asioihin kiinni ja eteenpäin, joten tervetuloa lappeen rantalaiseen joukkueeseemme.- Putterimutteri
Jäi vielä muuten mainitsematta, että jos lappeen Rantaan olet tulossa, niin kämppä kannattaa **ehdottomasti** ottaa LOAS:lta. LOAS on alueen "HOAS" ja palvelutaso on jotain ihan muuta kuin HOAS:lla, jonka kämpät on aivan surkeassa kunnossa ja huolto ei pelaa sitten mihinkään suuntaan (nimim. "Kokemusta on"). Kämpät ovat oikeasti järkyttävän hyvässä kunnossa, harvoin saa Iskun kalusteilla sisustettua huippukuntoista kämppää alle kolmensadan. :-D
Toisekseen kannattaa ehdottomasti liittyä Kaplaakiin eli opiskelijajärjestöön ja hankkiutua hyviin väleihin paikallisen opiskelijapoppoon kanssa, joka yleisesti ottaen on todella mukavaa ja helposti lähestyttävää paria poikkeustapausta lukuun ottamatta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3217635Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662176- 1771856
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161392- 1121287
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91261Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181701231RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j571186Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411081Martina pääsee upeisiin häihin
Miltäs se tuntuu kateellisista. Anni Uusivirta on Martinan kavereita.2901029