Millaiseen maahan

Aloittelija

Millaisesta maasta sipulikukat pitävät? Onko pussimulta liian vahvaa? Pitäisikö sekoittaa hiekkaa sekaan? kiitos etukäteen tiedosta!

11

3454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hortonimi

      Istuta taimet syksyllä

      Syksy on parasta istutusaikaa. Taimimyymälöissä on monipuolinen valikoima puita ja pensaita ja tarhurillakin yleensä enemmän aikaa kuin keväällä. Lisäksi nyt vielä muistaa, mihin mihin kohtaan pihassa olisi tarvittu puiden varjoa ja mihin näkösuojaa.

      Kuivankin kesän jälkeen maa syksyllä kosteampaa kuin keväällä. Kasvit ovat valmiina maassa heti roudan sulettua kasvu on jo hyvässä vauhdissa, ennen kun alkukesän kuumuus auringon paahde alkavat rasittaa nuoria taimia. Syksyllä hankitut taimet on yleensä leikattu taimitarhalla, joten leikkaustyöltäkin säästyy.
      Sipulikukkien istutus

      Keväällä kukkivat sipulikukat istutetaan loppukesällä ja alkusyksyllä. Kukkasipuleita istutetaan sinne, mihin halutaan kukkia jo aikaisin keväällä - perennapenkkiin, nurmikolle, puiden ja pensaiden juurelle. Aikaisin keväällä kukkivien lajien paikka on puutarhan lämpimimmissä ja aurinkoisimmassa paikassa - siellä, mistä lumi ensimmäiseksi sulaa.

      Jos haluat nauttia sipulikukista pitkään, istuta useita lajeja. Lämpimillä paikoilla lumikellot, tähtilumikellot talventähdet ja ensimmäiset krookukset aloittavat kukintansa jo maaliskuussa. Huhti - toukokuussa kukkivat helmililjat, kevätkurjenmiekat, kevättähdet, kiurunkannukset, koiranhampaat, narsissit, sinililjat ja vuokot. Kesä-heinäkuussa on marskinliljojen ja tähtihyasinttien vuoro. Tulppaanien kukkia riittää huhtikuusta kesäkuulle.
      Sipuleiden istutussyvyys on noin kolme kertaa sipulin korkeus. Pienet sipulit (kevättähti, kirjopikarinlilja, krookus, sinililja ja talventähti) istutetaan reilun viiden sentin syvyyteen, lumikello ja helmililja 10 cm syvyyteen, tulppaanit 10 - 20 cm ja hyasintit ja narsissit 15 - 20 cm syvyyteen. Istutussyvyys on merkitty useimpien sipulipussien kylkeen.
      Kevään kukkasipulit istutetaan nyt
      Syksyn viilentyessä alkaa kukkasipulien istutuskausi. Ensimmäiset sipulit ovat jo saapuneet myymälöihin ja parhaimmillaan valikoimat ovat syyskuun puolivälin jälkeen. Kevääseen on aikaa vain reilut puoli vuotta, joten juuri nyt on oikea aika huolehtia keväisestä kukkarunsaudesta. Tulppaaneita, narsisseja, krookuksia ja muita sipuleita voi istuttaa aina maan jäätymiseen saakka.
      Sipulikukat ovat helppoja istuttaa, ja ne ovat myös melkoisen varmoja kukkijoita. Joskus tosin voivat myyrät, poikkeuksellisen kovat talvipakkaset tai sitten epäedullinen kasvupaikka johtaa kukinnan epäonnistumiseen.

      Sipulikukat kukkivat pitkään. Yhdistelemällä eri sukuja ja lajeja kevään kukkaloisto kestää puutarhassa jopa yli kolme kuukautta. Ensimmäisenä nousevat lumikellot huhtikuussa. Lämpöisillä seinustoilla niitä näkee kauniina valkoisena mattona jo maaliskuun puolellakin. Sitten kukkivat posliinihyasintit, sinililjat ja kevättähdet. Kevät on varmuudella täydessä vauhdissaan, kun kaikille tutut krookukset täyttävät kukkapenkit riemunkirjavalla väriloistollaan.

      Tulppaaneista kaikkein ensimmäisinä kukkivat kasvitieteelliset lajit, joista monet ovat matalia ja kehittävät samasta sipulista useamman kukkavanan tai pienen keltavalkoisen parvitulppaanin tapaan samaan varteen useita kukkia.

      Tulppaanien värikirjo on tavattoman laaja. Lajikkeita on peräti yli 5 500, joskin Suomessa saatavien lajikkeiden määrä on tästä vain murto-osa. Silti vaihtoehtoja löytyy runsaasti. Komeat Apeldoorn-hybridit kukkivat suurin ja kirkasvärisin kukin. Erikoisuuksien tavoittelijoille on tarjolla esimerkiksi ripsureunaisia papukaijatulppaaneja ja kapea- ja pitkänuppuisia liljatulppaaneja. Tulppaaneita rakastava saa eri aikoihin kukkivista lajeista ja lajikkeista ryhmän, joka kukkii alkukeväästä kesäkuulle asti.

      Keltaiset, valkoiset, oranssit tai kaksiväriset narsissit ovat monelle se ainoa ja oikea kevään merkki. Monet lajikkeet kukkivat samaan aikaan tulppaanien kanssa, joten niistä saa yhdistelemällä viehättävän kukkaryhmän.

      Laukat eli ruohosipulin lähisukulaiset ovat mukava vaihtoehto keväiseen kukkaloistoon. Ne kasvattavat mahtavan kukkapallon korkean varren päähän. Kesä-heinäkuussa kukkivat laukat ovat näyttäviä yksinäänkin, mutta sopivat hyvin myös muiden sipulikukkien kanssa. Matala keltalaukka sopii aikaisemmin kukkivien sekaan, sillä se kukkii vasta kesä-heinäkuussa. Samalla se päättää kevätkauden sipulikukkien kukintakauden.

      Hyvä istutuspaikka varmistaa kukinnan

      Sipulikukat ovat vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen. Parhaiten ne viihtyvät talven yli multavassa, läpäisevässä maassa, johon on sekoitettu esimerkiksi hiekkaa. Sipulikukkia voi kasvattaa koko Suomessa.

      Sipulikukkien istutuksen nyrkkisääntö on istuttaa sipulit 2-3 kertaa oman korkeutensa verran maan sisään. Näin tulppaanit tulevat 10-15 sentin syvyyteen, pienimmät sipulikukat keskimäärin viiden sentin syvyyteen ja keisarinpikarililjan tapaiset kukat parikymmentä senttiä syvälle. Täsmälliset lajikohtaiset istutusetäisyydet ja -syvyydet löydät sipulipaketin kyljestä. Seuraavassa suositukset tärkeimpien sukujen istutussyvyyksille: hyasintti 15-20 cm, idänsinililja 5-7 cm, kevättähti 7-10 cm, krookus 5-10 cm, narsissi 12-20 cm, talventähti 5-8 cm ja tulppaani 12-16 cm.

      Kukkapenkki kuohkeuttaa ennen istutusta. Lannoitusta tarvitaan vasta seuraavan kesänä, sillä sipulista löytyy itsestään kaikki tarvittava ensimmäistä komeaa kukintaa varten.

      Pienemmät sipulimäärät on helpointa istuttaa pikkulapiolla tai istutuskairalla. Suuret kukkasipulimäärät istutetaan kätevimmin poistamalla lapion avulla maata oikeaan istutussyvyyteen asti ja tasoittamalla ja kuohkeuttamalla istutuspaikka. Sipulit on sitten helppo latoa tasaiselle pohjalle ja peittää ne jälleen maalla. Tällainen tapa on erityisen hyvä silloin, kun korkeiden sipulikukkien lomaan halutaan istuttaa matalia pikkusipuleita.

      Nurmikkoon sipulit istutetaan irrottamalla sopivan kokoinen nurmilevy, kaivamalla alusmaa oikeaan istutussyvyyteen ja peittämällä sipulit jälleen maalla ja nurmikolla. Nurmikossa viihtyvät erityisesti pienimmät sipulikukat, mutta narsissitkin näyttävät komeilta, kunhan ne saavat rauhassa kuihduttaa lehtensä kukinnan jälkeen ja kerätä vararavintoa seuraavan kevään kukintaa varten. Sama pätee muihinkin sipulikukkiin.

      Ruukuissa saat loistoa parvekkeille ja portaillekin

      Kukkasipuleita voit kukittaa myös ruukuissa. Astiaksi käy mikä tahansa astia, josta liikaveden on kuitenkin päästävä pohjan kautta pois. Kasvualustaksi käy mainiosti puutarhamulta. Istutus tehdään lajille tyypilliseen syvyyteen. Ruukkuun voi myös istuttaa eri lajeja kerroksittain, jolloin kukinta-aika pidentyy ja ruukun näyttävyys lisääntyy.

      Ruukkuviljelyyn soveltuvat mainiosti tulppaanit, krookukset, pikarinlilja, hyasintti, jopa krookuksetkin. Istutuksen jälkeen ruukku kastellaan huolella hyvän juurtumisen varmistamiseksi. Suomen oloissa ruukun talvettaminen on vaikein vaihe, sillä se ei toisaalta saa altistua koville pakkasille, toisaalta se ei saa olla liian lämpimässäkään. Ihanne on hyvin viileä kellari, jossa saa olla talvella vähän pakkastakin. Toinen vaihtoehto on piilottaa ruukku talveksi esimerkiksi multa- tai turvekasaan suojaan kovimmilta pakkasilta. Jo hyvinkin ohut maakerros eristää talven kylmyyttä, jos alla on suora yhteys maahan. Myös syksyn pudonneita lehtiä voi käyttää suojaukseen.

      Keväällä ruukku kaivetaan esiin ja sijoitetaan halutulle paikalle. Kukinnan jälkeen sipulit voi vielä istuttaa sopivaan paikkaan puutarhaan. Hyvällä onnella ja taidokkaalla hoidolla niistä voi saada iloa tulevinakin vuosina.

      • Nina

        Vastauksesi oli harvinaisen tyhjentävä ja erittäin asiallinen. En ollut alkuperäinen kyselijä, mutta vastauksesi ansaitsee myös minun kiitokseni.


      • Krista

        Tarvitseeko maata kastella vielä muulloinkin kuin heti istuttamisen jälkeen?


      • elli

        Olen istutellut tulppaaneja ja narsisseja. Osa on saattanut mennä hiukan yli 20cm syvyyteen. Onko tästä suurta haittaa? Toisena asiana kyselen istutusvinkkejä. Pikkulapiolla on hankala kaivaa esim nurmikolle ja isolla lapiolla jää ruma jälki pintaan. Onko kellään kätevää vinkkiä?


      • Juulia
        elli kirjoitti:

        Olen istutellut tulppaaneja ja narsisseja. Osa on saattanut mennä hiukan yli 20cm syvyyteen. Onko tästä suurta haittaa? Toisena asiana kyselen istutusvinkkejä. Pikkulapiolla on hankala kaivaa esim nurmikolle ja isolla lapiolla jää ruma jälki pintaan. Onko kellään kätevää vinkkiä?

        Hei!
        Ota iso lapio, ja irroita nurmikkoa tarvittava alue kokonaisena laattana, kaiva sen jälkeen tarvitsemasi kuopan syvyys.
        Sen jälkeen istuta sipulit pohjalle, ja laita multakerros, kastele tasoita, ja päälle nurmilaatta.
        Kukaan ei edes huomaa, että maata on pengottu, kunhan ite muistat mihin kohtaa istutit.


      • LaSiOr

        Hieno vastaus, joka toi minulle riittävästi tietoa:-)
        Vuosia on vierinyt siitä kun olette tästä aiheesta täällä keskustelleet, mutta nämä asiathan eivät onneksi muutu ihan joka päivä.
        Nostan tämän keskustelun nyt tuonne alkupakeille!
        Kiitos!


    • KEVÄTTÄ RINNASSA

      JOS HALUAA VIELÄ TULPPANEJA KEVÄÄKSI ULOS RUUKKUIHIN, NIIN ONKO OK JOS ISTUTTAA SIPULIT NYT MAALISKUUSSA SISÄLLE HIEKKAPITOISEEN MULTAAN...ELI ONKO MAHDOLLISTA SAADA NE KUKKIMAAN PARVEKKEELLE KEVÄÄKSI?

    • keväällä herännyt

      Minä en taas ole koskaan tehnyt minkäänlaisia syysistutuksia. Teen mieluiten keväällä, tosin minulla on kasvihuone apunani. Kukkaloistoa on aina riittänyt koko kesän.

      • kyllä syysistutus

        on kaikista parasta aikaa pääsee vähemmällä kastelulla eikä auringon paiste poltataimia


    • sillä sipuli

      Kuinka kauan sipulit säilyy itämiskelpoisina ? ostin jotain liljansipuleita noin vuosi sitten mutta jäivät istuttamatta, kannattaako vielä kaivaa maahan ? ovat olleet kuivassa autotallissa.

    • Auringontähti

      Mielestäni sipulit on parasta laittaa syksyllä maahan, ja istutusaikakin on pitkä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      587
      3900
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3338
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2811
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2779
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1997
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1875
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1830
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe