Rahakkain koulutusohjelma?

kaikki kiinnostaa

Eli ketkä tienaa sitten työelämässä eniten? Toki tämä on yksilökohtaista, mutta jotain suuria linjoja voidaan kai vetää? Esim. Tuta on kai rahakkaampi koulutusohjelma kuin vaikkapa Geomatiikka tai kiinteistötekniikka. Teknillinen fysiikka kiinnostaisi ehkä eniten sillä olen fysiikan suuri ystävä, mutta tulevat työmahdollisuudet hieman askarruttavat. Tuleeko kaikista TeFyn opiskelijoista tutkijoita?

7

2631

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • E. asinus

      No esimerkiksi Jorma Ollila valmistui Tfy:ltä. Teki diplomityönsä rahoitusmarkkinoista, mutta kumminkin.

      Tfy on käsittääkseni enemmän yliopistomainen kuin muut, ja samaan laitokseen kuuluu myös matemaatikot. Tästä seuraa, että ei ole niin itsestäänselvää, mihin tarkalleen ottaen työllistyy, toisin kuin tarkemmin rajatuilla aloilla.

      Tuta on tosiaan kuuluisa siitä, että moni työllistyy toimitusjohtajaksi. Alaan pitää kuitenkin olla kykyjä, koska tutan kursseista ei ole niin helppoa päästä läpi kuin pikaisen kurssimateriaalin lukaisin perusteella luulisi. Esim. yksi kaveri oli jo aiemmin lukenut taloustiedettä, mutta pääsi juuri ja juuri läpi parista peruskurssista. TKK:lla opintopisteet ovat paljon tiukemmassa kuin esim. kauppakorkeakoululla.

      Mitä suuriin rahoihin sinänsä tulee niin älä mene TKK:lle, älä mene edes Suomeen. Mene ulkomaille ja pysy siellä. Suomi on tekniikan alalla halpatyövoiman maa.

      • Börje S.

        Hiukan naiivia kysellä mikä on TKK:n rahakkain koulutusohjelma. Mikäli haluaa nimenomaisesti rahaa pitää häipyä heti lukion jälkeen ulkomaille vaikkapa Cass Business Schooliin rahoitusalaa lukemaan.

        Lähtökohtana mahdollisimman suurien rahojen saaminen Suomesta on aika aivoton kun suuriin rahoihin ei kuitenkaan pääse käsiksi. Voi pohtia millaista työtä haluaa tehdä, kuinka paljon haluaa uhrata työhön aikaa, missä haluaa asua jne.


    • Teekkkari

      Aika usein esilletulevaan "ketkä tienaa eniten" -kysymykseen on oikeasti mahdotonta vastata. Muutamia näkökohtia:

      - Geomatiikasta valmistuville on kai luvassa ~varma valtion duuni jossa pulaa työvoimasta: mittareiden alkupalkat liikkuvat lähellä 3,5 ke:a.
      - Jos haluat tienata nopeasti paljon, lue tietotekniikkaa, perusta parin kaverisi kanssa pieni IT-narikka ja myy se muutaman vuoden päästä.
      - Silloin kun metsäteollisuus oli voimissaan, puuteekkareille, jotka lähtivät paperitehtaisiin työnjohtajiksi, maksettiin varmaan ihan mukavasti.
      - TuTa:lla vaikuttaa tekninen sivuaine. Mikään "toimitusjohtajalinja" ei toki ole kyseessä.
      - Geneerisenä vinkkinä korkean palkan metsästykseen: Kannattaa etsiää kapeita teollisuudenaloja, joiden työntekijät ovat ikääntyneitä, firmat mielellään isoja ja sijaitsevat pääkaupunkiseudulla (jossei halua nostattaa palkkaansa asumalla paikassa, jossa kukaan muu ei halua asua).

      Jos pärjäät fysiikassa ja haluat lukea sitä lisää, TFY on yksi vaihtoehto. Kuitenkin, joka ainoassa TKK:n koulutusohjelmassa voi lukea runsaasti fysiikkaa - ja kaikissa koulutusohjelmissa tarvitaan opiskelijoita, jotka osaavat fysiikkaa (paitsi ehkä kemian tekniikassa :).

      • tekn.yo.

        Mielestäni ammatin valinnassa alan mielekkyys on tietysti ykköskriteeri, mutta rahallinen korvaus ja etenemismahdollisuudet eivät ole ollenkaan turhia kriteereitä, nehän vaikuttavat kuitenkin paljon omaan tulevaisuuteen.

        Tilastollisesti asiaa tarkasteltaessa tuotantotalous on selvä ykkönen eri koulutusohjelmista (TEK:n palkkatilastot). Se on siis aika varma valinta jos haluaa hyvät ansaintamahdollisuudet. Täytyy tosin osata hieman tulkita tilastoja, moni valitsee työn mielekkyyden palkan edellä. Näin tapahtuu varmasti paljon esim. teknillisessä fysiikassa, josta moni etenee tutkijaksi. Sieltä varmasti pystyy edetä hyvin myös rahakkaisiin työtehtäviin, koska analyyttisiä ihmisiä arvostetaan korkealle.

        Toki ulkomailla tienaa luultavasti paremmin, mutta mikä estää menemästä sinne valmistumisen jälkeen. Itsekin aion tehdä niin.


    • "Ismo"

      Jos rahasta puhutaan, niin Suomi ei silloin ole oikea paikka keskutella asiasta. Suomessa maximi palkat pyörivät 5000€/kk paikkeilla ja tähän päästäkseen täytyy töitä tehdä 24/7. Maailmalla ammattimaiset perusduunarit tienaavat melkeimpä samoja summia. Kouluttaudu Suomessa vain niihin tehtäviin mitä oikeasti haluat tehdä tai jos kyse on vain rahasta niin ulkomaille muutto.

      5000€/kk tuloilla joutuu siitä huolimatta elämään velaksi, jos aikomuksena on ostella omakotitaloja, kesämökkejä, autoja, ym.

      • :......

        Suomen koulutus ei ole yhtään hassumpi, eli miksei hankkisi ilmaista tutkintoa täältä. Valmistuttuaan voi hyvin vertailla eri tarjouksia ja lähteä ulkomaille tienaamaan. On ihan totta ettei DI:t tienaa Suomessa kovin hyvin varsinkaan suunnittelutehtävissä.

        Esimiestehtävissä tienaa parhaiten missä tahansa sitten onkaan, joten kannatan talouden ja johtamisen hallintaa (eli tutaa ainakin sivuaineena). Toisille taas kelpaa ihan ok työ kohtuu palkalla, jolloin ehkä valitaan se helpompi vaihtoehto. Vaikka ulkomailla tienaa paremmin, ei se ole mielestäni mikään syy valita sitä huonopalkkaista uraa joka on vähän kivempi ;) Menestyminen on lopulta kuitenkin itsestä kiinni, mutta tietyillä valinnoilla voi tehdä siitä helpompaa.


    • talousalan opiskelija

      Itse näkisin ulkomaiden työmarkkinoiden etuna rahakkuuden lisäksi, että esimerkiksi Britanniassa on tavallisempaa kouluttaa ihmiset työtehtäviin, ottaa suoraan koulun penkiltä, kuin Suomessa, missä painotetaan työkokemusta.

      En kuitenkaan suoralta kädeltä hylkäisi Suomea opiskelumaana. Suomessa voi hyvin tehdä ilmaiseksi kandin ja siirtyä sitten maisteriohjelmaan USA:n tai Englannin huippuyliopistoon. Toisekseen, Suomessa voi helpommin tehdä kaksi tai useammankin tutkinnon, koska se on toisaalta ilmaista, toisaalta opiskelu ei ole niin säädeltyä kuin vaikkapa Britanniassa. DI KTM-yhdistelmä on aika tyypillinen Suomessa.

      Kuitenkin uskoisin, että työura aukenee ainakin alkuun paremmin ulkomailla, jos on tehnyt korkeimman tutkintonsa huippuyliopistossa (siis maisterin tai tohtorin tutkinnon). Huippuyliopistoja on lähinnä USA:ssa ja Britanniassa, mutta esim. Sveitsin Teknillinen korkeakoulu ei varmasti myöskään ole paha valinta. Jos erityisesti Ranska kiinnostaa, niin siellä on muutama eliittiyliopisto (Grande écolet), jotka takaavat ainakin paikallisen urakehityksen.

      Alaa on vaikea sanoa, mutta mitä isommalla pallilla istuu, niin sitä enemmän varmasti monipuolisuus on hyväksi. Tekniikan ja talouden lisäksi olisi hyvä tuntea oikeutta sekä yritystoiminnan perusasiat (laskentatoimi, johtaminen, organisaatioiden hallinta). Rahoitusalalla matematiikasta tulisi olla vahva pohja, samoin tilastotieteestä. Britanniassa arvostetaan myös humanistisia aloja kuten historiaa ja filosofiaa. EU:n ja julkishallinnon tuntemus on luonnollisesti eduksi.

      Erilaisista henkilökohtaisista taidoista korostaisin tässä kielitaitoa. Perinteisesti merkittäviä kieliä ovat englanti, ranska ja saksa - miksei japani -, mutta yhä enenevissä määrin espanja, kiina, arabia ja venäjä. Esimerkiksi ranskalaisten kanssa kauppaa tehdessä kielen ja kulttuurin tuntemus on tärkeää - englanti ei aina mahdollista hyviä suhteita. Suomalaisen pampun on hyvä hallita ruotsi hyvin henkilökohtaisten Pohjoismaiden suhteiden vuoksi. Suhteet ovat aina läheisemmät, kun käyttää kumppanin äidinkieltä.

      PS. Yllä oleva on omaa spekulaatiotani. Sanoudun irti korvausvaatimuksista tuhoutuneesta urasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1776
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1484
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1163
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1151
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1116
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1111
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1084
    Aihe