Turun Sanomissa oli eilen kohteliaan pidättyvä juttu tajunnanyhteisö SHY:n koulutusmyynnistä. Turussa tajunnanyhteisön toimintaa ja koulutuksia vetää TYKS:n entinen hallintopäällikkö, varatuomari, mutta myös jäsenkorjaaja. Onneksi toimittaja ei nyt pöyhinyt tarkemmin terapeuttirekisteriä eikä irvinyt hypnoosin haltioita, SHY:n outoa historiaa, valomeditaatioyrittäjiä hallituksen jäseninä, hypnoositansseja, Maija Leena Matikaisen vaihtoehtoislääkinnällisiä juttuja eikä eettistä neuvostoa eikä sairaanhoitopuolta... Toki Olavi Tenni veti lahkolaistyyliin peliin pahansuopuuden ja petettyjen kampanjoinnin ja lupasi avoimuutta: jäävätkö toisinajattelijoiden leimaamiset mielenvikaisiksi, sensuuriyritykset ja käräjäuhittelut nyt menneisyyteen parapsykologi Jarl Fahlerin tavoin?
Turun Sanomat 19.10.08: "Kiistelty hypnoosikoulutus
Yksi esimerkki valtion tukemasta vapaan sivistystyön koulutuksesta on Suomen Hypnoosiyhdistyksen (SHY)
suggestoterapeuttien ja rentoutusopastajien koulutus. SHY antaa tittelin, jota virallinen terveydenhuolto ei tunne. Koulutuksiin sanotaan viime vuosina ujutetun mystiikkaa ja rajatietoa. Koulutuspetos, luonnehtii eräs kurssit käynyt.
Suomalaiset hypnoosin toimijat jakautuvat karkeasti kahtia: Toisaalla maallikkohypnoosi, jonka harjoittajat ovat järjestäytyneet SHY:hyn tai Hypnoosiliittoon. Toisaalla on Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsenseura Tieteellinen Hypnoosi ry, jonka piirissä on tehty hypnoosiaiheisia väitöskirjoja. Sen jäsenet ovat lääkäreitä, hammaslääkäreitä, psykologeja ja muun muassa yliopistokoulutettuja puheterapeutteja. Psykiatrian dosentti, vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma sanoo, että Tieteellinen Hypnoosi ry yrittää pitää maallikkohypnoosiin tiettyä etäisyyttä, koska tietää, että siellä on ollut – haluamatta leimata kaikkia – räikeitä väärinkäytöksiä. Väärinkäytöksellä hän viittaa esimerkiksi tapaukseen, jossa SHY:n kouluttajanakin toiminut "suggestoterapeutti" tuomittiin Turussa muun muassa asiakkaan raiskauksista vuonna 2005.
Kummankin mallikkohypnoosiyhdistyksen jäsenet ovat välittäneet Lauermalle tietoja myös väärinkäytöksistä, jotka on käsitelty vain yhdistysten sisällä. Tiedot vaikuttavat Lauermasta uskottavilta. Potilaat eivät useinkaan häpeän takia vie tapauksia poliisitutkintaan. Lauerman mukaan maallikkohypnoosin piirissä on 1990-luvun alun jälkeen lähtien paljastunut viisi valelääkäriä. Lisäksi SHY:llä on henkilökytkentöjä magiaan ja rajatietoon, esimerkiksi tarrahenkien manaamiseen.
Kirjavaa väkeä SHY:n terapeuttirekisterissä
Suomen Hypnoosiyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Tenni kertoo, että yhdistys on 1970-luvulta lähtien kouluttanut kolmisensataa henkilöä. Vuosittain ”rentoutusopastaja-SHY”- tai ”suggestoterapeutti-SHY”-tittelin hankkii 30–40 henkilöä. Yhdistyksen oman ilmoituksen mukaan valtion rahaa tuli viime vuonna 5 800 euroa, mikä kattoi viidesosan koulutuskuluista. Kurssilaisista monet ovat Tennin mukaan terveydenhuollon tai sosiaalialan ammattilaisia, opettajia, esiintyjiä tai valmentajia. Seuraava puolivuotinen rentoutusopastajakurssi alkaa marraskuussa SHY:n nettirekisterissä on 61 "suggestoterapeuttia" ja 24 "rentoutusopastajaa".
Heidän joukossaan on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, mutta myös esimerkiksi reiki-hoitoja antava rituaaliparantaja.
Mitä Turussa ilmenneeseen rikokseen tulee, Tenni painottaa, että miehellä oli koulutukseen tullessaan nuhteeton menneisyys. Kun tieto syytteestä tuli, hänet erotettiin ja SHY-nimike peruutettiin. Tenni korostaa, ettei minkään alan koulutus tietenkään ohjaa rikoksiin. SHY-tutkintoja ei tunneta Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen TEO:n ammattirekisterissä, joten virallinen valvonta ei ulotu niihin. – Me haluaisimme olla TEO:ssa, mutta sitä varten koulutuksen pitäisi olla virallisempaa ja opetusministeriön alaista, Tenni sanoo. Rentouttamiskoulutus sopisi hänestä osaksi vakiintunutta ammattikoulutusta.
TEO on todennut hypnoosin olevan väline tai toimenpide, jota voidaan käyttää täydennys- ja jatkokoulutuksen perusteella, jos pohjalla on muu, esimerkiksi lääkärin tai psykologin, koulutus. Hypnoosin tieteellistä jatkokoulutusta on pitkään ollut tarjolla Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa.
Koulutus, josta ei voi valittaa
Sen lisäksi, että SHY:n koulutukset ovat vailla virallista statusta, niiden sisällöistä on viime vuosina käyty raivoisia keskusteluja, etenkin internetissä. Erään vuodelta 2006 olevan kuvauksen mukaan tutkittua tietoa tarjolla niukalti ja sielunvaellusopit ja muut new age -teemat tunkivat esille. Puheenjohtaja kiistää, että koulutukset olisivat sisältäneet tällaista, muutoin kuin mainintana. – Ne jotka haluavat tietää koulutuksistamme, voisivat suoraan kysyä yhdistyksestä, sanoo Tenni ja nimeää väitteet eräiden pettyneiden jäsenten pahansuopuudeksi.
SHY:n koulutukset 2004–2005 käynyt Markku Paunonen sanoo, ettei oppimateriaali sisältänyt ensimmäistäkään tieteellistä teoriaa hypnoosista. Kouluttajina oli maallikkohypnoosin harjoittajia: muun muassa insinööri, lastentarhanopettaja ja eräs rouva, jonka koulutus käsitteli menneitä elämiä. Synnytyspeloista luennoitiin, että lapsen syntyessä lähin vapaa sielu siirtyy vauvaan. Paunonen sai tuta, että "suggestoterapia" on keksitty termi vailla tieteellis-terapeuttista pohjaa. Hän ei voinut tehdä ”koulutuspetoksesta” valitusta lääninhallitukseen, koska SHY:n kurssit eivät kuulu virallisen valvonnan piiriin. Paunonen huomauttaa, ettei alan villi meno johdu vain ”maallikkoudesta” vaan rajatietoon harhautuneista TEO:n terveysalan ammattilaisista. Osa aiemmista SHY:läisistä järjestäytyi 1990-luvun alussa Hypnoosiliitto ry:hyn. Tämän liiton puheenjohtaja Antti Rimaaja sanoo, että kyse näkemyseroista: – Me haluamme pitää hypnoosin hypnoosina ilman, että siihen lisätään muita terapioita
- Olin aikanaan kouluttaja SHY:ssä, mutta lähdin omille teilleni, kun koulutustavoitteet eivät toteutuneet. Nyt pyörittelemme silmiä, että onko Väinämöinen suomalaisen hypnoosin tukipilari..., Rimaaja valottaa.SHY:n oppikirja, Risto Santavuoren Tajunnan taito sekoittaa hypnoosiin kalevalaista mystiikkaa.
Valemuistoja, riippuvuutta
Hannu Lauerman mukaan hypnoosi ei ole menetelmänä vaarallinen, muttei se ole riskitönkään. – Hyvässäkin tarkoituksessa toimivan maallikkohypnootikon asiakkaalle voi tulla ongelmia, jos osaamattomasti hoidetaan esimerkiksi depressiota tai seksuaalisen hyväksikäytön jälkitilaa. Asiakkaalle voi tulla valemuistoja lapsuuden raiskauskokemuksista, joita ei ole ollutkaan. Lisäksi jotkut maallikkohypnootikoista sitouttavat ja riistävät asiakasta.
– Normaalissa psykoterapiassa pyritään siihen, että ihmisen vapaus ja toimintakyky lisääntyvät. Taitamattomuus voi johtaa päinvastaiseen: terapeuttiriippuvuuteen. – Tieteellinen Hypnoosi lähtee siitä, että hypnoosia käytetään ainoastaan potilassuhteessa tai koeasetelmassa, johon on eettisen toimikunnan hyväksyntä, Lauerma sanoo.
Mitä SHY:n koulutuksille pitäisi tehdä?
– En tiedä! En tajua, että siihen toimintaan annetaan vielä verorahoja. on järkyttävää, Lauerma sanoo. JATKOA"
Turun Sanomissa SHY-koulutukset
27
1801
Vastaukset
- lyhyesti
Myöskin Tieteellisen yhdistyksen parissa on tapahtunut väärinkäytöksiä. Mutta niistä ollaan vaiettu!
Todettakoot että 11.10.2008 Hypnoosiliiton jäsen julkaisi väitöskirjansa Helsingin yliopistossa.- vai Bisnes?
Vai olisikoha nyt tärkeäpää keskustella koulutushuijauksista, elämyskursseista ja siitä, onko kyse BISNEKSESTÄ vai AATTEESTA?
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000468&posting=22000000038481919 - Hypnoosistako
Mistä aiheesta?
- ja nimikatoa...
Hypnoosistako kirjoitti:
Mistä aiheesta?
Name-dropping ja "hyödyllisten idioottien" hyödyntäminen mainonnassa pukkaa silmään, mutta toisaalta nimikato riivaa yhteisöjä, kun historiaa avataan.
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000468&posting=22000000037660169 - suggestokäytäntöäkö?
Hypnoosistako kirjoitti:
Mistä aiheesta?
Ehkä programming-ohjelmointisuggestiosta? Sosiaalipolitiikan ma. prof. Merja Latinen ym. kuvasivat 2006 Suomen Lääkärilehdessä tajunnallisesti taitavaa "valmennusta" käytännössä:
"Tapausselostus.
Leskeksi jäänyt, kaksi lasta yksinhuoltajana kasvattanut nainen oli lapsena joutunut isänsä hyväksikäyttämäksi. Hyväksikäyttö alkoi kolmivuotiaana seksuaalissävytteisillä leikeillä, joissa tyttö pakotettiin koskettelemaan isän sukupuolielintä. Hyväksikäyttö muuntui tytön kasvaessa ja eteni yhdyntään. Tyttö lakkasi puhumasta viisivuotiaana. Hän eristyi omaan maailmaansa ja sulki niin seksuaalisen hyväksikäytön kuin perheensä suhteet ulkopuolelle. Suhdetta ihmisiin sävytti pelko. Käsittämättömään kokemukseen liittyvä ahdistus, painajaiset ja uskonnollissävytteiset pelot seurasivat tyttöä. Koulu tarjosi tytölle poispääsyn kodin olosuhteista. Tyttö ilmeisesti torjui kokemuksensa ja kielsi tapahtumat mielessään. Oireilu ei kuitenkaan lakannut, ja kommunikointi ihmisten kanssa oli ylitsepääsemättömän vaikeaa. 14-vuotiaana hän kävi äitinsä aloitteesta psykiatrilla, ja sai lääkityksen ja sairauslomaa koulusta. Seksuaalinen hyväksikäyttö ei tullut vastaanotolla esiin. Seksuaalinen hyväksikäyttö loppui, kun tyttö pääsi lukioon eri paikkakunnalle. Seksuaaliseen riistoon liittyneet muistikuvat eivät ilmeisesti eläneet aktiivisina naisen mielessä, ennen kuin hän täytti 42 vuotta. Tämän taitekohdan jälkeen hän ei kyennyt enää selviämään yksin lapsuuden kokemuksensa kanssa, ja hän yritti hakea apua julkiselta sektorilta. Hän sai muutaman ajan mielenterveystoimistoon, mutta avun tarve ja kunnan resurssit eivät kohdanneet. Niinpä hän haki apua erilaisilta yhdistyksiltä, vapaaehtoistoimijoilta ja lehti-ilmoitusten perusteella "terapeuteilta". Nainen soitti eräälle terapeutille lehti-ilmoituksen perustella. Mies vaikutti puhelimessa asialliselta ja miellyttävältä. Vastaanotolla terapeutti ehdotti lyhyen keskustelutuokion jälkeen uutta aikaa ja kertoi valmistelevansa "hoito-ohjelman" kuulemansa perustella. Nainen meni vastaanotolle uudelleen, ja terapeutti oli valmistanut lupaamansa ohjelman. Potilaan saarnaksi kuvaama puhe alkoi. Terapeutti puhui paatoksella positiivisesta ajattelusta, itsensä rakastamisesta, anteeksi annosta ja armosta. Välillä hän esitti kysymyksiä naisen sukupuolielämästä ja jatkoi sitten paatostaan. Nainen oli yrittänyt moneen kertaan keskeyttää ja saada oman äänensä kuuluville. Hän oli alkuun ihmetellyt terapeutin toimintaa ja yrittänyt kysyä hänen taustasitoumuksiaan. Terapeutti ei vastannut hänen kysymyksiinsä eikä antanut mahdollisuutta tuoda julki omaa kokemustaan. Hoitoistunnon tulosta nainen kuvasi haastattelussa seuraavasti: "Istuin siinä, ja mulla semmonen musta pilvi laskeutu päälle, ihan kerta kaikkiaan lamaannuin. Sitten kun minä siitä lähdin pois, niin mulla ei ollu mitään muuta, ku yks ainoo ajatus, että minä tapan itteni. Musta tuntu ihan kauheelta, että minä en kerta kaikkiaan pysty kävelemään kadulla ihmisten seassa, että minä oon semmonen epämuodostunu sekasikiö, että minä en voi kävellä ihmisten joukossa kadulla, et minä meen ja tapan itteni." Nainen kuvasi terapeuttista interventiota aivopesuksi ja henkiseksi raiskaukseksi. Hän koki terapeutin työntäneen omia asenteitaan ja arvojaan itseensä, mikä oli niin tuskallista, että se herätti itsemurhaimpulssin."
"Kulttipiirteitä ja hurmahenkisyyttä.
Kliinisen kokemuksen nojalla mukaan tämänkaltaiset tapaukset eivät vaikuta harvinaisilta. Ei ole mitään syytä uskoa, että olemukseltaan luottamusta herättävä terapeutti olisi toiminut muussa kuin hyvässä tarkoituksessa, vaikka menettely olikin tökerö uusiessaan potilaan kokemuksen siitä, ettei hänellä ole sananvaltaa seksuaalisia kokemuksiaan koskevissa asioissa. Hypnoosia opetetaan Suomessa kaikille maksukykyisille henkilöille useilla kursseilla, joiden yhteisenä piirteenä on järkkymättömän uskon valaminen suggestiomenetelmään ja kannustaminen sen ammatilliseen käyttöön. Osallistujat, joiksi näyttää valikoituvan tavallista suggestioherkempiä ja usein jonkin oman kriisinsä keskellä apua hakevia henkilöitä, saatetaan näillä kursseilla hypnoosiin juuri tätä opetuksellista suggerointia varten. Valetieteellisiä ja New Age -henkisiä uskonnollisia tai maagisia elementtejä sekoitetaan usein koulutukseen ja hoitoon. Raija Hukkasen erinomaisessa katsauksessaan kuvaamat kulttimuotoisten terapioiden ongelmalliset piirteet ovat yleisiä (9)"
- Seija Salost
Täällä on kauhisteltu sitä, että hypnoosia on yhdistelty Kalevala-mystiikkaan, vapaaseen sivistykseen, aivojumppaterapiaan, menneiden elämien regressioihin, bioenergiankanavointiin käsillä tai tajunnantaitoon. Ongelmia on kuulema puitu eettisissä neuvostoissa. Kaikki opiskelijat eivä olekaan "tajuntojensa ohjauksesta" huolimatta hurmioituneita tai haltioituneita. Petettyjen, nimikirjainten, pahasuopien kateusvoimien tai asiallisen hypnoosin kannattajien salaliittoa on pelätty... Turun Sanomat kiehnaa sontakumpua.
TS 19.10.08 OTTEITA
"Valtion tuella voi opiskella yliluonnollisia ilmiöitä"
"Sivistystyö rehottaa vapaana"
Jalokiviterapiaa, tarot-korteista ennustamista, astrologiaa ja yliluonnollisia ilmiöitä. Muun muassa tällaisia kursseja tarjotaan Suomessa vapaan sivistystyön nimissä ja verovaroin tuettuna. Osa koulutuksista lupaa terapeutin tai parantajan tittelin. Ongelma on, ettei virallisen terveydenhuollon ulkopuolella valmistuvia terapeutteja valvo kukaan. Laki vapaasta sivistystyöstä sallii oudoimpienkin kukkien kukkia... Vapaan sivistystyön ja vaihtoehtohoitojen yhteys nousi esiin, kun sosiaali- ja terveysministeriö asetti vaihtoehtohoitojen lainsäädäntöä eli ”puoskarilakia” selvittävän työryhmän.... rRskialttiita menetelmiä opetetaan valvotun koulutuksen ja tiedeyhteisön ulkopuolella... Nykyiset vaihtoehtohoitojen ”diplomit”, ”rekisterit” ja ”opetusohjelmat” pyrkivät Terveydenhuollon Oikeusturvakeskuksen TEO:n nimikesuojajärjestelmän rinnalle...Ylitarkastaja Kirsi Lähde opetusministeriöstä näkee, että selkiyttämistä tarvitaan. Nykyään paitsi opiskeluja harkitsevan, myös asiakkaan omalle vastuulle jää selvittää, mikä asema terapeutin koulutuksella on valvotussa terveydenhuoltojärjestelmässä – vai onko sitä. Lähde muistuttaa, että on eri asia opiskella harrastuksen tai oman tiedon kartuttamisen vuoksi kuin opiskella esimerkiksi oman terapiavastaanoton perustamiseksi.
Tietoisuus räjähtää Räisälän opistossa
Räisälän kansanopisto Kokemäellä on painottunut erityisesti vaihtoehtohoitoihin. Nettisivujen mukaan kirjoittajalinjan ja luovan elämäntaidon linjan lisäksi tarjotaan ääni- ja energiahoitajan linjaa, jonka mainostetaan antavan valmiuksia hoitojen tekemiseen. Teoriaosuudella käsitellään muun mussa eetteri-, astraali- ja mentaalikehoja sekä chakroja ja meridiaaneja. Opisto tarjoaa myös viikonloppukursseja, aiheena muun muassa astrologia ja jalokiviterapia. Lokakuussa rehtorina aloittanut Taisto Riimukallio yllättää kertomalla, että opiskelijoita ei ole tällä hetkellä lainkaan, kun keväällä oli parikymmentä, ja että opiston sulkeminenkin on mahdollista talousvaikeuksien takia. Marraskuussa toteutetaan kyllä Räjäytä tietoisuutesi -viikonloppu, jonka vetäjänä on astrologi....Riimukallio alias Kai Kalervo Aaltonen, joka on perehtynyt Tarot-kortteihin, numerologiaan ja riimuihin...soisi näkevänsä Räisälässä tutkintoihin ja ammatteihin johtavia koulutuksia, esimerkiksi homeopatiaa ja hierontaa.
Valtio rahoittaa vapaata sivistystyötä tietyillä prosenttiosuuksilla opetustuntien tai opiskelijaviikkojen yksikköhinnasta. Räisälän kansanopisto sai viime vuonna 151 157 euroa, ja tälle vuodella on osoitettu 99 223 euroa. Räisälä joutui vuonna 2005 Skepsis ry:n silmätikuksi ja sai opetustarjonnastaan Huuhaa-palkinnon. – Vaihtoehtomaailmassa on hyvää mutta myös ylilyöntejä. Olen aika lailla saama mieltäkin Skepsiksen kanssa, Riimukallio kuittaa. Opintolinjoille saa myös Kelalta opintotukea.... Tukea saa vaikka itkulauluun, jos päätoimiset opinnot kestävät vähintään kaksi kuukautta.
Kansanopistojen autonomia on iso
Opetusministeriöstä hallitusneuvos Marja-Riitta Pönkä perustelee erikoistakin tarjontaa vapaasta sivistystyöstä annetulla lailla. Oppilaitokset päättävät ja vastaavat itse tarjoamansa koulutuksen sisällöstä ja tavoitteista. Pönkä korostaa, ettei vapaan sivistystyön koulutus ole viralliseen tutkintoon johtavaa. – Vaihtoehtohoitojen jalansija koulutuksessa ei ole vallan suuri. Räisälästä on tässä yhteydessä puhuttu ja kulmiakin rypistelty, sanoo Suomen kansanopistoyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Salvi. Salvin mukaan opistojen autonomia on iso, eikä siihen puututa, kunhan lakia noudatetaan ja oppilaitos viestii avoimesti sisällöistä... Perheniemen evankelinen opisto Iitissä mainostaa 10 opintoviikon lääketieteen perusteet -pakettia, jossa opiskellaan Luonnonlääketieteen keskusliiton suositusten mukaan...Perheniemen opistossa voi opiskella viikonloppukursseina myös kalevalaista jäsenkorjausta parantajanimikkeeseen asti. Vuosi sitten tarjottiin koulutusta aroma-fytoterapeutiksi ja aromaterapeutiksi sekä ravinto- ja luontaishoitajaksi, mutta niihin ei saatu riittävästi hakemuksia. Tänä syksynä kurssit jätettiin pois. Perheniemen opistolle on budjetoitu 250 000 euron valtionosuus vuonna 2008.
– Jos aikuisopiskelija haluaa maksaa isohkon summan kurssista, vaikea sitä on kieltää, ellei siinä ole jotain rikollista, Salvi sanoo.
Työväenopistossa ufojuttuja ja telepatiaa
Vaihtoehtohoidot sekä rajatieto kukoistavat Tampereen työväenopistossa. Opiston rehtori Matti Saari kertoo, että rajatieto on hyvin suosittua. Saaren mukaan on mahdoton jyvittää, paljonko erikoisuuksiin menee verovaroja, koska työväenopisto saa valtionosuuden opetustuntien yhteismäärän mukaan. Rajatietokurssit tuovat rahaa taloon, kun yhtä luennoitsijaa kohti on täysi sali kurssimaksun maksaneita. Kansalais- ja työväenopistojen liiton toiminnanjohtaja Heljä Nurmela sanoo, että rajatieto ja vaihtoehtohoidot ovat opistojen tarjonnassa marginaalisia, sillä pääroolissa ovat käden taidot, kielet, musiikki, kuvataiteet, tietotekniikka, liikunta ja terveysaineet. – Erikoisemmat kurssit eivät synny tyhjästä: paikallisesti on ollut kysyntää. Kansalaisopistot eivät ole mihinkään ideologiaan tai arvopohjaan sidottuja. Kaikki kukat saavat kukkia, Nurmela summaa. Turun suomenkielisestä työväenopistosta ei erikoisuuksia löydy. Turun kesäyliopisto ei tarjoa sen ”huuhaampaa” kuin intialaisen päähieronnan kurssin. Vapaan sivistystyön lain pohjalta myös uskonnollisten liikkeiden, puolueiden ja ammattiyhdistysten opintotoimintaa tuetaan valtion varoin..."- raivataan
Ovatko tajunnalliset yhteisöt ja yritykset kurssielämyksineen ja koulutushurmoksineen päätymässä ja historioineen joutumassa läpivalaisun kohteiksi? Ainakin Turun seudulla tajunnanyhteisöineen ja Nousevan Auringon ja Henkisen kehityksen keskuksineen tutkitaan terapiaviidakkoa.
Turun Sanomat 21.9.2008: "Terapiaviidakko kaipaa puoskarilakia. Virallisen terveydenhoitojärjestelmän rinnalle on muodostunut koko ajan kasvava epävirallinen, vaihtoehto- tai uskomuslääkintään perustuva hoitoviidakko. - Ihmiset etsivät hätätilassa apua mistä vain, joko virallisen hoitojärjestelmän tarjonnan lisäksi tai joissakin tapauksissa sen sijaan, sanoo viestintäjohtaja Inkeri Aalto Mielenterveyden keskusliitosta. Liitto on ollut aloitteentekijänä sille, että Suomeenkin saataisiin muiden Pohjoismaiden tapaan puoskarilaki."
"Terapiaviidakko kaipaa puoskarilakia"
"Erilaisten vaihtoehto- ja uskomushoitojen tarjonnan jatkuva kasvu on johtanut terapia-käsitteen täydelliseen inflaatioon. Kuka tahansa voi kutsua itseään terapeutiksi ja ryhtyä kauppaamaan palveluitaan.
Laki valvoo ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilöstöä, jolla on tehtäväänsä asianmukainen koulutus. Itseoppineita terapeutteja ei valvo kukaan. Kynttilä korvassa voi tuntua potilaasta hyvältä, mutta terveyden solmuja se ei aukaise.
Vaihtoehtolääkintää muissa Pohjoismaissa sääntelevä puoskarilaki on Suomessa vasta suunnitteluvaiheessa.
Virallisen terveydenhoitojärjestelmän rinnalle on muodostunut koko ajan kasvava epävirallinen, vaihtoehto- tai uskomuslääkintään perustuva hoitoviidakko.
- Ihmiset etsivät hätätilassa apua mistä vain, joko virallisen hoitojärjestelmän tarjonnan lisäksi tai joissakin tapauksissa sen sijaan, sanoo viestintäjohtaja Inkeri Aalto Mielenterveyden keskusliitosta. Liitto on ollut aloitteentekijänä sille, että Suomeenkin saataisiin muiden Pohjoismaiden tapaan puoskarilaki.
Sosiaali- ja terveysministeriön on asettanut vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita selvittämään työryhmän. Sen puheenjohtajana toimii Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen apulaisjohtaja Tarja Holi. Hänen mukaansa lait Pohjoismaissa ovat hyvinkin eri sisältöisiä. Suomessa konkreettinen keskustelu uuden asiaa koskevan lain tarpellisuudesta on varsin uusi ilmiö ja eri tahojen käsitykset vaihtelevat melkoisesti. Myös vaihtoehtohoitojen kenttä on Suomessa hajanainen ja suurelta osin järjestäytymätön.
- Kenttä on kuitenkin kaikissa länsimaissa koko ajan lisääntyvä ja kirjavoituva, Holi toteaa. Työryhmällä on aikaa maaliskuun loppuun, jonka jälkeen se esittää oman näkemyksensä tarpeelisten säädösten sisällöstä.
Ammattilaisia valvotaan, puoskareita ei. Terveydenhuollon ammattihenkilöstön - johon kuuluu 39 eri ammattiryhmää - valvonnasta vastaa lain mukaan Terveydenhuollon oikeusturvakeskus. Viralliset, laillistetut terapeutit löytyvät sen ylläpitämästä rekisteristä. Sen sijaan laissa määrittelemättömien hoitojen tarjoajien - virallisen lääketieteen silmissä puoskareiden - toiminta on villiä. Mikään viranomainen ei ole nykyisellään velvollinen tai oikeutettu valvomaan tämän terveydenhuollon harmaan alueen toimintaa. Terapeutti-nimitystä voi käyttää kuka hyvänsä.
- Erään henkilön allekirjoituksen perässä oli kahdeksan eri terapeuttinimikettä. Ne olivat kaikki sellaisia, joita kuka tahansa voi käyttää, sanoo psykiatrian dosentti, ylilääkäri Hannu Lauerma.
Terapeuttinimikkeen käyttäminen on täysin laillista, kunhan yksilö-, kivi-, kukkais-, enkeli- tai vyöhyketerapeutit eivät väitä olevansa laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Ongelma ei olekaan juridinen, vaan eettinen.
Puoskaroinnista mahdollisesti koituvat vahingot kuuluvat asianomistajarikoksiin, eli asiakkaan tulisi itse tehdä rikosilmoitus ja nostaa kanne. Korvausten saaminen voi kuitenkin olla vaikeata, sillä mikään ei velvoita puoskareita minkään lakisääteisen tai vapaaehtoisen vakuutuksen piiriin.
Apua voi yrittää hakea myös kuluttajaviranomaisilta.
Ei aina haittaa jos ei hyötyäkään. Koululääketieteen ulkopuoliset hoidot voivat tuottaa hyvää oloa ja helpotusta, mutta parantavaa vaikutusta ei pystytä osoittamaan. Pahimmassa tapauksessa toimintaan liittyy taloudellista hyväksikäyttöä, katteettomia lupauksia ja jopa suoranaista harhauttamista. Myös asiakkaan terveys saattaa vaarantua.
- Monista näistä hoidoista ei ole haittaa, mutta ei ole myöskään tieteellistä näyttöä, jolla voitaisiin osoittaa että niistä on hyötyä. Ongelmaksi asia muodostuu viimeistään siinä vaiheessa, jos jotakin vakavaa sairautta hoidetaan tavalla joka pahentaa sitä tai aiheuttaa haittaa potilaalle, ylilääkäri Anitta Rauvala Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta toteaa.
Jos psykoterapian tarpeessa oleva henkilö saakin valoterapiaa, on suuri vaara että kunto menee huonompaan suuntaan. Kaikkia koululääketieteen ulkopuolella toimivia terapeutteja ei kuitenkaan pidä syyllistää.
- On terapeutteja, jotka tuntevat oman työnsä rajat ja vastuun. He ohjaavat potilaat asianmukaisesti lääkärin hoitoon sellaisissa tilanteissa, jossa omat keinot eivät ole riittäviä.
- Tokihan ihminen voi omilla rahoillaan hankkia mitä tahansa apua, mutta hänen tulisi aina saada asianmukainen informaatio tunnistaakseen sen, milloin hänelle ei olla tarjoamassa lääketieteellistä diagnostiikkaa ja hoitoa, Rauvela muistuttaa.
Harmaata mutta hyvää bisnestä. Vaihtoehtohoidot ovat leimallisesti kaupallista toimintaa. Kuluttajan on kuitenkin joissakin tapauksissa vaikea erottaa uskomushoitoja terveydenhuollon laillistettujen ammattilaisten tarjoamista hoidoista. Taikausko myy hyvin. Harmaiden terveysmarkkinoiden lupauksilla on kysyntää. Aika monessa tapauksessa rahastetaan kuitenkin tyhjästä.
Uskomushoitojen tarjoaminen on äärimmillään tuottoisaa ylikansallista bisnestä ja vaatimattomimmillaankin yksittäiselle yrittäjälle keino hankkia elantonsa.
Erilaisia terapeutin nimikkeellä toimivia avuntarjoajia on jopa tuhansia. Tarkka lukua ei tiedetä, sillä minkäänlaista rekisteröintiä tai tilastointia ei ole olemassa.
- Kyllä tässä ollaan hyvin pahassa viidakossa. Erinäisten uskomushoitojen edustajia on usein hyvin vaikea erottaa koulutetuista, terveydenhuollon ammattihenkilöistä.
- Esimerkiksi yksilöterapeutit eivät ole psykoterapeutteja, vaikka nimikkeestä niin voisi päätellä, sanoo ammattiasioista vastaava psykologi Vesa Nevalainen Suomen psykologiliitosta.
Hänen mukaansa terapian nimikkeellä on tarjolla todella paljon huuhaata. Nevalainenkaan ei tuomitse kaikkia vaihtoehto- ja uskomushoitoja.
- Eivät ne välttämättä ole huonoja, vaan ne voivat olla hyvinkin hauskoja ja tuoda hyvän mielen. Jos ihminen uskoo, että jokin asia auttaa, niin helposti niin myös käy.
Kun mitään laillista säätelyä ei ole, joudutaan kuitenkin vaaravyöhykkeelle. Joidenkin yrittäjien motiivit tarjota hoitoja ovat kyseenalaisia. Nevalaisen mukaan asiakkaiden erilainen hyväksikäyttö on varsin yleistä.
Ongelmia voi toki ilmetä myös virallisissa hoitosuhteissa. Niiden kohdalla laki tarjoaa kuitenkin selkeät kanavat valiittaa ja hakea oikeutta.
Laki suitsimaan suuria lupauksia. Suunnistaminen terapiaviidakossa on vaikeaa, sillä erilaisia terapiamuotoja on tarjolla satoja.
- Jatkuvasti tulee vastaan uusia terapiamuotoja, joita en tunne, psykologi Vesa Nevalainen toteaa.
Kirjoa riittää myös virallisen lääketieteen puolella. Psykoterapian kaksi pääsuuntausta ovat psykodynaamiset ja kognitiiviset terapiat. Ensinmainittuihin kuuluu muiden muassa psykoanalyysi. Erilaisia alalajeja ovat muiden muassa perheterapia, psykodraama sekä kuvataide-, kirjallisuus-, musiikki- ja tanssiterapia.
- Joukossa on myös sellaisia joidenkin ihmisten kehittämiä hoitomuotoja, joiden tehosta ei kauhean paljon tiedetä, sanoo Suomen psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja, professori Jyrki Korkeila.
Psykoterapeutin pätevyyden taustalla on aina terveydenhoitoalan perustutkinto ja sen päälle tuleva terapeuttikoulutus.
Terveydenhuollon ammattihenkilöiden toiminnan päämäärä on lain mukaan terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä parantaminen ja kärsimyksen lievittäminen. Samaa lupaavat myös monet muuta kuin virallisen terveydenhuollon ammattinimikettä käyttävät terapeutit. Koska laki ei koske heitä, se ei myöskään aseta mitään velvoitteita koulutuksen ja pätevyyden osalta.
Lain mukaan potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta päättää laillistettu lääkäri. Uskomushoidoissa taudin määrittäjänä voi olla kuka hyvänsä, eikä käytettäviä menetelmiäkään ole välttämättä mitenkään rajattu. Uskomusterapeutit soveltavat itse luomiaan ja hyväksymiään menetelmiä. Jotkut hoidoista ovat ”intuitiivisia”, eli terapeutti toimii vaistonvaraisesti, ei lääketieteellisen diagnoosin perustella.
- Tarvittaisiin ehdottomasti laki, joka säätelisi sitä, mitä saa mainostaa ja luvata, Korkeila toteaa. Samalla taattaisiin myös avunsaanti mahdollisten ongelmien ilmetessä.
Korkeilan mukaan vaihtoehtohoitojen tarjontaa ei pidä pyrkiä kieltämään tai rajoittamaan, mutta niiden mainontaan ja etenkin katteettomiin lupauksiin pitää voida puuttua.
Hoidon tarve on loputon. - Itseoppineet terapeutit ovat toki osin hyvää tarkoittavia ihmisiä, mutta heillä ei ole ammattipätevyyttä, joka mahdollistaisi mielekkään tieteeseen nojaavan diagnostiikan, Hannu Lauerma muistuttaa. Monet uskomusterapeutit pyrkivät kuitenkin luomaan kuvaa, että heillä olisi lääketieteellinen tietämys ja pätevyys.
- Ihmiset ovat taipuvaisia toiveajatteluun. Jokin kynttilä- tai enkeliterapia saattaa korvata esimerkiksi antipsykoottisen lääkityksen. Potilas voi erehtyä kuvittelemaan, että lääkityksen voi jättää pois, kun tarjolla on muuta hyvää hoitoa. Ja sitten tapahtuukin kamalia, Lauerma varoittaa.
- On jopa terapeutteja, jotka aivan oma-aloitteisesti mainostavat lääkevieroitusta ilman, että heillä on mitään koulutusta farmakologiasta ja psykiatriasta.
Lauerma näkee uskomushoitojen suosion kasvun syyksi sen, että tiettyjen ihmisten tarve tulla hoidetuksi on ääretön.
- Ei ole mitään loppua ihmisten toiveille siitä, kuinka terveitä ja tasapainoisia heidän tulisi olla. Ihmiselle voidaan loputtomiin markkinoida erilaisia asioita.
- Silloin kun ihmisellä on jokin kriisi, siihen tartutaan kiinni ja tarjotaan pelastusta. Se on hyvin tyypillistä toimintaa, Lauerma sanoo.
Kela karsii kovalla kädellä. Kelan korvausta voi saada vain laillistettujen psykoterapeuttien palveluista. Sitä taas ei ole tarjolla läheskään kaikille avun tarvitsijoille.
- Moni jää terapian ulkopuolelle taloudellisista syistä. Kela joutuu aika mielivaltaisesti karsimaan ja hylkäämään hyviä hakemuksia, koska ne eivät mahdu heidän budjettiinsa. Tilanne on Kelan omankin ilmoituksen mukaan sietämätön, Vesa Nevalainen korostaa.
Myös laillistetut terapeutit ovat pääosin yksityisiä ammatinharjoittajia. Kysyntä ja tarjonta ei välttämättä kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla.
- Palvelujärjestelmässä on se ongelma, ettei ihmistä osata ohjata niin, että syntyisi katkeamattomia hoitoketjuja. Toinen ongelma liittyy siihen, että kaikenlaista terapiaa saa mainostaa ja luvata mitä tahansa ilman, että tarjolla on tutkittua hoitoa ja hoidon antajalla on asianmukainen koulutus, Jyrki Korkeila sanoo.
Laillistteuja terapiapalveluja on parhaiten saatavissa yliopistokaupungeissa. Muualla Suomessa palvelujen saatavuus on selvästi alhaisempaa.
Nykyisen hallitusohjelmaan kirjatun sosiaaliturvan kokonaisuudistusta työstävän komitean tehtävänä on pohtia myös sitä, pitäisikö psykoterapalvelut taata lailla kaikille niitä tarvitseville. - TS 21.9.08" - Jonas77
Joo, tämä oli se kehysjuttu, jonka havaintoesimerkkinä käytettiin hypnoosialan koulutusmarkkinoita. Kiinnostava ja monipuolinen kokonaisuus.
- jo entinen
raivataan kirjoitti:
Ovatko tajunnalliset yhteisöt ja yritykset kurssielämyksineen ja koulutushurmoksineen päätymässä ja historioineen joutumassa läpivalaisun kohteiksi? Ainakin Turun seudulla tajunnanyhteisöineen ja Nousevan Auringon ja Henkisen kehityksen keskuksineen tutkitaan terapiaviidakkoa.
Turun Sanomat 21.9.2008: "Terapiaviidakko kaipaa puoskarilakia. Virallisen terveydenhoitojärjestelmän rinnalle on muodostunut koko ajan kasvava epävirallinen, vaihtoehto- tai uskomuslääkintään perustuva hoitoviidakko. - Ihmiset etsivät hätätilassa apua mistä vain, joko virallisen hoitojärjestelmän tarjonnan lisäksi tai joissakin tapauksissa sen sijaan, sanoo viestintäjohtaja Inkeri Aalto Mielenterveyden keskusliitosta. Liitto on ollut aloitteentekijänä sille, että Suomeenkin saataisiin muiden Pohjoismaiden tapaan puoskarilaki."
"Terapiaviidakko kaipaa puoskarilakia"
"Erilaisten vaihtoehto- ja uskomushoitojen tarjonnan jatkuva kasvu on johtanut terapia-käsitteen täydelliseen inflaatioon. Kuka tahansa voi kutsua itseään terapeutiksi ja ryhtyä kauppaamaan palveluitaan.
Laki valvoo ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilöstöä, jolla on tehtäväänsä asianmukainen koulutus. Itseoppineita terapeutteja ei valvo kukaan. Kynttilä korvassa voi tuntua potilaasta hyvältä, mutta terveyden solmuja se ei aukaise.
Vaihtoehtolääkintää muissa Pohjoismaissa sääntelevä puoskarilaki on Suomessa vasta suunnitteluvaiheessa.
Virallisen terveydenhoitojärjestelmän rinnalle on muodostunut koko ajan kasvava epävirallinen, vaihtoehto- tai uskomuslääkintään perustuva hoitoviidakko.
- Ihmiset etsivät hätätilassa apua mistä vain, joko virallisen hoitojärjestelmän tarjonnan lisäksi tai joissakin tapauksissa sen sijaan, sanoo viestintäjohtaja Inkeri Aalto Mielenterveyden keskusliitosta. Liitto on ollut aloitteentekijänä sille, että Suomeenkin saataisiin muiden Pohjoismaiden tapaan puoskarilaki.
Sosiaali- ja terveysministeriön on asettanut vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita selvittämään työryhmän. Sen puheenjohtajana toimii Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen apulaisjohtaja Tarja Holi. Hänen mukaansa lait Pohjoismaissa ovat hyvinkin eri sisältöisiä. Suomessa konkreettinen keskustelu uuden asiaa koskevan lain tarpellisuudesta on varsin uusi ilmiö ja eri tahojen käsitykset vaihtelevat melkoisesti. Myös vaihtoehtohoitojen kenttä on Suomessa hajanainen ja suurelta osin järjestäytymätön.
- Kenttä on kuitenkin kaikissa länsimaissa koko ajan lisääntyvä ja kirjavoituva, Holi toteaa. Työryhmällä on aikaa maaliskuun loppuun, jonka jälkeen se esittää oman näkemyksensä tarpeelisten säädösten sisällöstä.
Ammattilaisia valvotaan, puoskareita ei. Terveydenhuollon ammattihenkilöstön - johon kuuluu 39 eri ammattiryhmää - valvonnasta vastaa lain mukaan Terveydenhuollon oikeusturvakeskus. Viralliset, laillistetut terapeutit löytyvät sen ylläpitämästä rekisteristä. Sen sijaan laissa määrittelemättömien hoitojen tarjoajien - virallisen lääketieteen silmissä puoskareiden - toiminta on villiä. Mikään viranomainen ei ole nykyisellään velvollinen tai oikeutettu valvomaan tämän terveydenhuollon harmaan alueen toimintaa. Terapeutti-nimitystä voi käyttää kuka hyvänsä.
- Erään henkilön allekirjoituksen perässä oli kahdeksan eri terapeuttinimikettä. Ne olivat kaikki sellaisia, joita kuka tahansa voi käyttää, sanoo psykiatrian dosentti, ylilääkäri Hannu Lauerma.
Terapeuttinimikkeen käyttäminen on täysin laillista, kunhan yksilö-, kivi-, kukkais-, enkeli- tai vyöhyketerapeutit eivät väitä olevansa laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Ongelma ei olekaan juridinen, vaan eettinen.
Puoskaroinnista mahdollisesti koituvat vahingot kuuluvat asianomistajarikoksiin, eli asiakkaan tulisi itse tehdä rikosilmoitus ja nostaa kanne. Korvausten saaminen voi kuitenkin olla vaikeata, sillä mikään ei velvoita puoskareita minkään lakisääteisen tai vapaaehtoisen vakuutuksen piiriin.
Apua voi yrittää hakea myös kuluttajaviranomaisilta.
Ei aina haittaa jos ei hyötyäkään. Koululääketieteen ulkopuoliset hoidot voivat tuottaa hyvää oloa ja helpotusta, mutta parantavaa vaikutusta ei pystytä osoittamaan. Pahimmassa tapauksessa toimintaan liittyy taloudellista hyväksikäyttöä, katteettomia lupauksia ja jopa suoranaista harhauttamista. Myös asiakkaan terveys saattaa vaarantua.
- Monista näistä hoidoista ei ole haittaa, mutta ei ole myöskään tieteellistä näyttöä, jolla voitaisiin osoittaa että niistä on hyötyä. Ongelmaksi asia muodostuu viimeistään siinä vaiheessa, jos jotakin vakavaa sairautta hoidetaan tavalla joka pahentaa sitä tai aiheuttaa haittaa potilaalle, ylilääkäri Anitta Rauvala Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksesta toteaa.
Jos psykoterapian tarpeessa oleva henkilö saakin valoterapiaa, on suuri vaara että kunto menee huonompaan suuntaan. Kaikkia koululääketieteen ulkopuolella toimivia terapeutteja ei kuitenkaan pidä syyllistää.
- On terapeutteja, jotka tuntevat oman työnsä rajat ja vastuun. He ohjaavat potilaat asianmukaisesti lääkärin hoitoon sellaisissa tilanteissa, jossa omat keinot eivät ole riittäviä.
- Tokihan ihminen voi omilla rahoillaan hankkia mitä tahansa apua, mutta hänen tulisi aina saada asianmukainen informaatio tunnistaakseen sen, milloin hänelle ei olla tarjoamassa lääketieteellistä diagnostiikkaa ja hoitoa, Rauvela muistuttaa.
Harmaata mutta hyvää bisnestä. Vaihtoehtohoidot ovat leimallisesti kaupallista toimintaa. Kuluttajan on kuitenkin joissakin tapauksissa vaikea erottaa uskomushoitoja terveydenhuollon laillistettujen ammattilaisten tarjoamista hoidoista. Taikausko myy hyvin. Harmaiden terveysmarkkinoiden lupauksilla on kysyntää. Aika monessa tapauksessa rahastetaan kuitenkin tyhjästä.
Uskomushoitojen tarjoaminen on äärimmillään tuottoisaa ylikansallista bisnestä ja vaatimattomimmillaankin yksittäiselle yrittäjälle keino hankkia elantonsa.
Erilaisia terapeutin nimikkeellä toimivia avuntarjoajia on jopa tuhansia. Tarkka lukua ei tiedetä, sillä minkäänlaista rekisteröintiä tai tilastointia ei ole olemassa.
- Kyllä tässä ollaan hyvin pahassa viidakossa. Erinäisten uskomushoitojen edustajia on usein hyvin vaikea erottaa koulutetuista, terveydenhuollon ammattihenkilöistä.
- Esimerkiksi yksilöterapeutit eivät ole psykoterapeutteja, vaikka nimikkeestä niin voisi päätellä, sanoo ammattiasioista vastaava psykologi Vesa Nevalainen Suomen psykologiliitosta.
Hänen mukaansa terapian nimikkeellä on tarjolla todella paljon huuhaata. Nevalainenkaan ei tuomitse kaikkia vaihtoehto- ja uskomushoitoja.
- Eivät ne välttämättä ole huonoja, vaan ne voivat olla hyvinkin hauskoja ja tuoda hyvän mielen. Jos ihminen uskoo, että jokin asia auttaa, niin helposti niin myös käy.
Kun mitään laillista säätelyä ei ole, joudutaan kuitenkin vaaravyöhykkeelle. Joidenkin yrittäjien motiivit tarjota hoitoja ovat kyseenalaisia. Nevalaisen mukaan asiakkaiden erilainen hyväksikäyttö on varsin yleistä.
Ongelmia voi toki ilmetä myös virallisissa hoitosuhteissa. Niiden kohdalla laki tarjoaa kuitenkin selkeät kanavat valiittaa ja hakea oikeutta.
Laki suitsimaan suuria lupauksia. Suunnistaminen terapiaviidakossa on vaikeaa, sillä erilaisia terapiamuotoja on tarjolla satoja.
- Jatkuvasti tulee vastaan uusia terapiamuotoja, joita en tunne, psykologi Vesa Nevalainen toteaa.
Kirjoa riittää myös virallisen lääketieteen puolella. Psykoterapian kaksi pääsuuntausta ovat psykodynaamiset ja kognitiiviset terapiat. Ensinmainittuihin kuuluu muiden muassa psykoanalyysi. Erilaisia alalajeja ovat muiden muassa perheterapia, psykodraama sekä kuvataide-, kirjallisuus-, musiikki- ja tanssiterapia.
- Joukossa on myös sellaisia joidenkin ihmisten kehittämiä hoitomuotoja, joiden tehosta ei kauhean paljon tiedetä, sanoo Suomen psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja, professori Jyrki Korkeila.
Psykoterapeutin pätevyyden taustalla on aina terveydenhoitoalan perustutkinto ja sen päälle tuleva terapeuttikoulutus.
Terveydenhuollon ammattihenkilöiden toiminnan päämäärä on lain mukaan terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä parantaminen ja kärsimyksen lievittäminen. Samaa lupaavat myös monet muuta kuin virallisen terveydenhuollon ammattinimikettä käyttävät terapeutit. Koska laki ei koske heitä, se ei myöskään aseta mitään velvoitteita koulutuksen ja pätevyyden osalta.
Lain mukaan potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta päättää laillistettu lääkäri. Uskomushoidoissa taudin määrittäjänä voi olla kuka hyvänsä, eikä käytettäviä menetelmiäkään ole välttämättä mitenkään rajattu. Uskomusterapeutit soveltavat itse luomiaan ja hyväksymiään menetelmiä. Jotkut hoidoista ovat ”intuitiivisia”, eli terapeutti toimii vaistonvaraisesti, ei lääketieteellisen diagnoosin perustella.
- Tarvittaisiin ehdottomasti laki, joka säätelisi sitä, mitä saa mainostaa ja luvata, Korkeila toteaa. Samalla taattaisiin myös avunsaanti mahdollisten ongelmien ilmetessä.
Korkeilan mukaan vaihtoehtohoitojen tarjontaa ei pidä pyrkiä kieltämään tai rajoittamaan, mutta niiden mainontaan ja etenkin katteettomiin lupauksiin pitää voida puuttua.
Hoidon tarve on loputon. - Itseoppineet terapeutit ovat toki osin hyvää tarkoittavia ihmisiä, mutta heillä ei ole ammattipätevyyttä, joka mahdollistaisi mielekkään tieteeseen nojaavan diagnostiikan, Hannu Lauerma muistuttaa. Monet uskomusterapeutit pyrkivät kuitenkin luomaan kuvaa, että heillä olisi lääketieteellinen tietämys ja pätevyys.
- Ihmiset ovat taipuvaisia toiveajatteluun. Jokin kynttilä- tai enkeliterapia saattaa korvata esimerkiksi antipsykoottisen lääkityksen. Potilas voi erehtyä kuvittelemaan, että lääkityksen voi jättää pois, kun tarjolla on muuta hyvää hoitoa. Ja sitten tapahtuukin kamalia, Lauerma varoittaa.
- On jopa terapeutteja, jotka aivan oma-aloitteisesti mainostavat lääkevieroitusta ilman, että heillä on mitään koulutusta farmakologiasta ja psykiatriasta.
Lauerma näkee uskomushoitojen suosion kasvun syyksi sen, että tiettyjen ihmisten tarve tulla hoidetuksi on ääretön.
- Ei ole mitään loppua ihmisten toiveille siitä, kuinka terveitä ja tasapainoisia heidän tulisi olla. Ihmiselle voidaan loputtomiin markkinoida erilaisia asioita.
- Silloin kun ihmisellä on jokin kriisi, siihen tartutaan kiinni ja tarjotaan pelastusta. Se on hyvin tyypillistä toimintaa, Lauerma sanoo.
Kela karsii kovalla kädellä. Kelan korvausta voi saada vain laillistettujen psykoterapeuttien palveluista. Sitä taas ei ole tarjolla läheskään kaikille avun tarvitsijoille.
- Moni jää terapian ulkopuolelle taloudellisista syistä. Kela joutuu aika mielivaltaisesti karsimaan ja hylkäämään hyviä hakemuksia, koska ne eivät mahdu heidän budjettiinsa. Tilanne on Kelan omankin ilmoituksen mukaan sietämätön, Vesa Nevalainen korostaa.
Myös laillistetut terapeutit ovat pääosin yksityisiä ammatinharjoittajia. Kysyntä ja tarjonta ei välttämättä kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla.
- Palvelujärjestelmässä on se ongelma, ettei ihmistä osata ohjata niin, että syntyisi katkeamattomia hoitoketjuja. Toinen ongelma liittyy siihen, että kaikenlaista terapiaa saa mainostaa ja luvata mitä tahansa ilman, että tarjolla on tutkittua hoitoa ja hoidon antajalla on asianmukainen koulutus, Jyrki Korkeila sanoo.
Laillistteuja terapiapalveluja on parhaiten saatavissa yliopistokaupungeissa. Muualla Suomessa palvelujen saatavuus on selvästi alhaisempaa.
Nykyisen hallitusohjelmaan kirjatun sosiaaliturvan kokonaisuudistusta työstävän komitean tehtävänä on pohtia myös sitä, pitäisikö psykoterapalvelut taata lailla kaikille niitä tarvitseville. - TS 21.9.08"Kirjoitit:
"Terapeuttinimikkeen käyttäminen on täysin laillista, kunhan yksilö-, kivi-, kukkais-, enkeli- tai vyöhyketerapeutit eivät väitä olevansa laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Ongelma ei olekaan juridinen, vaan eettinen. "
Ongelma taitaa kuitenkin olla se ettei ihmisen eetisyyttä voi lisätä lailla. - ei-hypnootikko
jo entinen kirjoitti:
Kirjoitit:
"Terapeuttinimikkeen käyttäminen on täysin laillista, kunhan yksilö-, kivi-, kukkais-, enkeli- tai vyöhyketerapeutit eivät väitä olevansa laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Ongelma ei olekaan juridinen, vaan eettinen. "
Ongelma taitaa kuitenkin olla se ettei ihmisen eetisyyttä voi lisätä lailla.Noin kylläkin kirjoitti Turun Sanomien toimittaja Ritva Setälä. Olet oikeassa: eettisyyttä ei lisätä lailla ihmiseen, mutta laeilla voidaan parantaa asiakkaan käytössä olevia oikeusturvaväyliä ja ohjata viranomaisia katsomaan sen "eettisyyden" perään ja säädellä mihin veroeuroja laitetaan.
...............................
Näin on
jo entinen 31.10.2008 Kirjoitit:
" "Terapeuttinimikkeen käyttäminen on täysin laillista, kunhan yksilö-, kivi-, kukkais-, enkeli- tai vyöhyketerapeutit eivät väitä olevansa laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Ongelma ei olekaan juridinen, vaan eettinen. " Ongelma taitaa kuitenkin olla se ettei ihmisen eetisyyttä voi lisätä lailla." - antihörhö
ei-hypnootikko kirjoitti:
Noin kylläkin kirjoitti Turun Sanomien toimittaja Ritva Setälä. Olet oikeassa: eettisyyttä ei lisätä lailla ihmiseen, mutta laeilla voidaan parantaa asiakkaan käytössä olevia oikeusturvaväyliä ja ohjata viranomaisia katsomaan sen "eettisyyden" perään ja säädellä mihin veroeuroja laitetaan.
...............................
Näin on
jo entinen 31.10.2008 Kirjoitit:
" "Terapeuttinimikkeen käyttäminen on täysin laillista, kunhan yksilö-, kivi-, kukkais-, enkeli- tai vyöhyketerapeutit eivät väitä olevansa laillistettuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Ongelma ei olekaan juridinen, vaan eettinen. " Ongelma taitaa kuitenkin olla se ettei ihmisen eetisyyttä voi lisätä lailla."Jutun olikin kirjoittanut Kimmo Lilja eikä Ritva Setälä.
- kkoómm
"Tajunnanyhteisö SHY ja huuhaa" -keskustelua:
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000468&posting=22000000037819600
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000468&posting=22000000038067222
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000468&posting=22000000037968010
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000468&posting=22000000037660169
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000468&posting=22000000037635927
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000468&posting=22000000037492334
http://keskustelu.suomi24.fi/terveys_show.fcgi?category=97&conference=4500000000000468&posting=22000000038166738 - kiitos paljon
tulipas taa ruokaa oikein mahan täydeltä..enemmän vain läppää, ku mun ruokahalukasvaa syödessä. Onpas nyt kylläinen olo.
- Lauermalle
""Kummankin mallikkohypnoosiyhdistyksen jäsenet ovat välittäneet Lauermalle tietoja myös väärinkäytöksistä, jotka on käsitelty vain yhdistysten sisällä. Tiedot vaikuttavat Lauermasta uskottavilta. Potilaat eivät useinkaan häpeän takia vie tapauksia poliisitutkintaan""
Tuo yllä oleva on siis siteeraus Turun Sanomista, jossa epäilet esim. Hypnoosiliiton joidenkin jäsenten toimineen rikollisesti. Ja jopa poliisitutkintaa myöten. Mistähän nuo tietosi ovat peräisin?
Perustuuko tuo väittämäsi siihen kirjeenvaihtoon, mitä kävimme viime talvena hyvässä ja luottamuksellisessa hengessä? Itsehän väitit, että olit jo ennestään tietoinen eräästä ikävästä tapauksesta, aina ko. henkilön nimeä myöten!
Vai onko niin, että, kaikki tieto minkä saat käsiisi, ja minkä uskot vahingoittavan maallikkohypnoosin kenttää, on julkaisemisen ja kommentoitimisen arvoista, ja samalla siis oman edun ja näkemysten kirkastamista yleisön silmissä?
Toki tiedän, että muutkin maallikkohypnoosin edustajat ovat olleet Sinuun yhteydessä, aina jopa audiensseja myöten!
Kuitenkin olet kieltäytynyt tapaamasta esim. Hypnoosiliiton johtohenkilöitä avoimen keskustelun merkeissä. Pelkäätkö että joudut altavastajaksi mahdollisissa tapaamisissa.!! Ja joudut lieventämään kannanottojasi, kuten Sakari Kallion on tehnyt.
T. Tapani Henttonen
Nummela- ei täällä
Tuskinpa Lauerma täällä alkaa keskustelemaan. Eikö pitäisi laittaa viesti suoraan hänelle.
- onko heitä?
Näkyypä alakulttuureissa ja markkinoilla häärivän myös psykologia, veneenveistäjää, sairaanhoitajaa, luontaisparantajaa, opettajaa, portsaria mukana mielikuvaohjelmoinneissa ja tajunnanlääkinnässä? Lääninlääkäri Antti Jääskeläinen, sosiaalitutkija Merja Laitinen 2006 Suomen Lääkärilehdessä:
"Esimerkistä käy hypnoosiasiantuntijana esiintynyt sairaanhoitaja, joka aikanaan esitteli yhdistyksensä julkaisussa hatariin lähteisiin nojautuen hypnoosin soveltamista psykoottisten potilaiden hoitoon, joka on kartettava ja riskialtis hypnoosin käyttötapa. Kirjoituksen sanoma oli, että hänen kouluttajatahonsa, suurelta osin vailla valvottua ammattia toimivien terapeuttien yhdistys, olisi todellakin edustanut psykoottisten sairauksien hoidon ja sen kehittämisen asiantuntijatahoa. Näin vakava arvostelukyvyttömyys heijastelee epävirallisten koulutusten suggestiivista hurmahenkisyyttä ja herättää kysymyksen kouluttajien vastuusta. "
"Epäeettisyyden, epäammatillisuuden ja uhriuttavan vallan lähes totalisoiva sidos on vahvistanut uhrien kokemaa avuttomuutta ja yksinäisyyttä. He ovat syyllistyneet uudelleen "häpeällisistä kohtaamisista". Se on lamaannuttanut heidät ja vahvistanut tunnetta outoudesta ja ulkopuolisuudesta. Uhrit ovat huomanneet, ettei auttajan vaikuttava ammattinimike takaa välttämättä minkäänlaista asiantuntemusta seksuaalisen hyväksikäytön käsittelystä, saati pitkäkestoista terapiakoulutusta. Tästä esimerkin tarjoavat vaihtoehtoisten psyykehoitajien ja epäpätevien hypnoositerapeuttien käyttämät regressio- ja mielikuvaohjausmallit."
"Palvelumarkkinoita rasittava epäeettisyys tulee julki myös auttajien kirjavissa motiiveissa auttamistyöhön. Motiivit eivät ole aina vilpittömiä vapaaehtoisessakaan auttamistyössä. 21 insestiuhrin syvähaastatteluissa monet kertoivat kohdanneensa häikäilemätöntä taloudellisen hyödyn tavoittelua. Osa oli kohdannut auttajia, jotka heidän mielestään hoitivat enemmän itseään kuin uhria. Ihminen voidaan alistaa nöyryyttäviksi koettaville, uhriutta vahvistaville tilanteille, eikä sitä ole kukaan näkemässä. "
"hyvin dokumentoidussa tapauksessa kouluttamaton hypnoositerapeutti uhkaili ja kiristi potilastaan mm. arkaluontoisten henkilökohtaisten tietojen saattamisella julkisuuteen potilaan kritisoitua hänen toimiaan, ja väitti manipulointitarkoituksessa valetieteellisen arvovaltansa nojalla potilaalleen, että tämä sairasti skitsofreniaa. Hän uhkasi potilastaan myös väitettyjen rikollisten kumppaniensa fyysisellä väkivallalla, ja hänen käyttämänsä iva oli tarkoitettu mahdollisimman lamaavan, tuskallisen häpeäntunteen provosointiin."
"Julkista keskustelua ei ole käyty siitä, että suggestiivisista menetelmistä luonnollisesti kiinnostuvat myös vallanhaluiset tai sadistiset tai pedofiiliset henkilöt, jotka voivat päätyä käyttämään oppimiaan menetelmiä terveydenhuollon viranomaisvalvonnan ulkopuolisissa ammateissa tai yksityisesti. Opetuksesta taloudellisesti hyötyneet ja kaikille halukkaille koulutusta jakavat tahot ovat kiistäneet ongelman olemassaolon. "
"Uhrit häpeävät "tyhmyyttään", toistunutta nöyryyttävää hyväksikäytetyksi ja alistetuksi joutumista terapiasuhteessa, ja pyrkivät salaamaan sen Pahimmassa tapauksessa asosiaalinen "terapeutti" vieläpä vahvistaa tahallaan tätä häpeän tunnetta."
"Lääketieteellisen tutkimus- ja hoitotarpeen kiistämistäkin on käytetty palveluiden markkinoinnissa potilaille." - alakulttuurikuohuista
Tieteellinen Hypnoosi ry:n sivuilla on kommentoitu TS:n viime sunnuntaista juttukokonaisuutta. Kannattaa käydä tutustumassa.
http://www.hypnoosi.net/phpBB2/viewtopic.php?t=89 - jäi mieleen
kummastuttamaan moite, että väärinkäytökset on käsitelty vain yhdistysten sisällä. Missä ne ylipäänsä voidaan käsitellä, jos rikosilmoitusta ole tehty. Ei kai sitä voi tehdä kukaan muu kuin väärinkäytöksen kokenut. Mielestäni on hyvä, että asioihin reagoidaan ilman viranomaisvaltuuksiakin.
Maallikot ovat olleet tässäkin asiassa moitittavana. Miten Tieteellinen hypnoosi toimisi jos sen sisältä yllättäen löytisi väärinkäytöksiä tai sopimatonta käyttäytymista - Näihin syyttelyihin?
jäi mieleen kirjoitti:
kummastuttamaan moite, että väärinkäytökset on käsitelty vain yhdistysten sisällä. Missä ne ylipäänsä voidaan käsitellä, jos rikosilmoitusta ole tehty. Ei kai sitä voi tehdä kukaan muu kuin väärinkäytöksen kokenut. Mielestäni on hyvä, että asioihin reagoidaan ilman viranomaisvaltuuksiakin.
Maallikot ovat olleet tässäkin asiassa moitittavana. Miten Tieteellinen hypnoosi toimisi jos sen sisältä yllättäen löytisi väärinkäytöksiä tai sopimatonta käyttäytymistaRevittelevätkö lääkärit ja virallinen taho kuolemaan johtaneita hoitovirheitään netissä ja vastailevat syytöksiin kun joku jankuttaa samoja asioita vuositolkulla?
Onko virallisen tahon esim. lääkäreiden sanktioita julkaistu netissä kuolemantuottamuksista omiensa toimesta? - ihan muuta
Näihin syyttelyihin? kirjoitti:
Revittelevätkö lääkärit ja virallinen taho kuolemaan johtaneita hoitovirheitään netissä ja vastailevat syytöksiin kun joku jankuttaa samoja asioita vuositolkulla?
Onko virallisen tahon esim. lääkäreiden sanktioita julkaistu netissä kuolemantuottamuksista omiensa toimesta?en syyttänyt ketään mistään. Jos oletetun tai todennäköisen väärinkäytöksen kohde ei halua nostaa asiastaan juttua. Ei, vaikka häntä siihen rohkaistaisiin ja kannustettaisiin. Miten silloin mielestäsi pitäisi toimia?
- Kauhajoen tai Jokelan
ihan muuta kirjoitti:
en syyttänyt ketään mistään. Jos oletetun tai todennäköisen väärinkäytöksen kohde ei halua nostaa asiastaan juttua. Ei, vaikka häntä siihen rohkaistaisiin ja kannustettaisiin. Miten silloin mielestäsi pitäisi toimia?
Kaltaisiin todella tapahtuneisiin ja olemassa oleviin tärkeämpiin ja todellisiin ongelmiin vaikkapa hypnoosin näkökulmasta. Tai niiden ehkäisyyn tulevaisuudessa eikä jankuttaa vuosia vanhoja.
Nuorten ja mielenterveysongelmaisissako ei ole haastetta eikä todellista ongelmaa, johon ei täällä kukaan osaa eikä halua oikein sanoa mitään, ja siksi puututaan aivan toisarvoisiin asioihin.
Kun vain koulutetut hyväksytään auttajiksi niin mikseivät he sitten toteuta näkyänsä? Vai haudataanko todelliset ongelmat Suomalaiseen tyyliin ja ronkitaan ja puututaan olemattomiin että saataisiin valokeila pois itse ongelmista koska ne ovat liian oikeita ja ongelmallisia ja siksi on helppo syyttää ja puuttua johonkin olemattomaan ja sivuasiaan?
Eikö todellakaan riitä henkisellä ja fyysisellä puolella tapahtuneiden katastrofien jälkeen mitään oikeata tekemistä virallisellakaan puolella kuin kirjoitella tänne virka-aikan??
Oliko tai onko Jokelan tai Kauhajoen auttajissa hypnoosin käyttäjiä? - hyvä ihminen
jäi mieleen kirjoitti:
kummastuttamaan moite, että väärinkäytökset on käsitelty vain yhdistysten sisällä. Missä ne ylipäänsä voidaan käsitellä, jos rikosilmoitusta ole tehty. Ei kai sitä voi tehdä kukaan muu kuin väärinkäytöksen kokenut. Mielestäni on hyvä, että asioihin reagoidaan ilman viranomaisvaltuuksiakin.
Maallikot ovat olleet tässäkin asiassa moitittavana. Miten Tieteellinen hypnoosi toimisi jos sen sisältä yllättäen löytisi väärinkäytöksiä tai sopimatonta käyttäytymistanoin vaikeita kysele
- väärät osoitteet...
Kauhajoen tai Jokelan kirjoitti:
Kaltaisiin todella tapahtuneisiin ja olemassa oleviin tärkeämpiin ja todellisiin ongelmiin vaikkapa hypnoosin näkökulmasta. Tai niiden ehkäisyyn tulevaisuudessa eikä jankuttaa vuosia vanhoja.
Nuorten ja mielenterveysongelmaisissako ei ole haastetta eikä todellista ongelmaa, johon ei täällä kukaan osaa eikä halua oikein sanoa mitään, ja siksi puututaan aivan toisarvoisiin asioihin.
Kun vain koulutetut hyväksytään auttajiksi niin mikseivät he sitten toteuta näkyänsä? Vai haudataanko todelliset ongelmat Suomalaiseen tyyliin ja ronkitaan ja puututaan olemattomiin että saataisiin valokeila pois itse ongelmista koska ne ovat liian oikeita ja ongelmallisia ja siksi on helppo syyttää ja puuttua johonkin olemattomaan ja sivuasiaan?
Eikö todellakaan riitä henkisellä ja fyysisellä puolella tapahtuneiden katastrofien jälkeen mitään oikeata tekemistä virallisellakaan puolella kuin kirjoitella tänne virka-aikan??
Oliko tai onko Jokelan tai Kauhajoen auttajissa hypnoosin käyttäjiä?Kuulostaa siltä kuin yrittäisit luulotella juttukumppanisi vähän turhan korkealle tasolle noilla virka-aika- jne jutuilla. Ks. vaikka
http://www.hypnoosi.net/phpBB2/viewtopic.php?t=77 - oli siellä
Kauhajoen tai Jokelan kirjoitti:
Kaltaisiin todella tapahtuneisiin ja olemassa oleviin tärkeämpiin ja todellisiin ongelmiin vaikkapa hypnoosin näkökulmasta. Tai niiden ehkäisyyn tulevaisuudessa eikä jankuttaa vuosia vanhoja.
Nuorten ja mielenterveysongelmaisissako ei ole haastetta eikä todellista ongelmaa, johon ei täällä kukaan osaa eikä halua oikein sanoa mitään, ja siksi puututaan aivan toisarvoisiin asioihin.
Kun vain koulutetut hyväksytään auttajiksi niin mikseivät he sitten toteuta näkyänsä? Vai haudataanko todelliset ongelmat Suomalaiseen tyyliin ja ronkitaan ja puututaan olemattomiin että saataisiin valokeila pois itse ongelmista koska ne ovat liian oikeita ja ongelmallisia ja siksi on helppo syyttää ja puuttua johonkin olemattomaan ja sivuasiaan?
Eikö todellakaan riitä henkisellä ja fyysisellä puolella tapahtuneiden katastrofien jälkeen mitään oikeata tekemistä virallisellakaan puolella kuin kirjoitella tänne virka-aikan??
Oliko tai onko Jokelan tai Kauhajoen auttajissa hypnoosin käyttäjiä?kriisiryhmissä oli hypnoosin osaajia. näin olen kuullut.
- kummastuttaa minuakin
jäi mieleen kirjoitti:
kummastuttamaan moite, että väärinkäytökset on käsitelty vain yhdistysten sisällä. Missä ne ylipäänsä voidaan käsitellä, jos rikosilmoitusta ole tehty. Ei kai sitä voi tehdä kukaan muu kuin väärinkäytöksen kokenut. Mielestäni on hyvä, että asioihin reagoidaan ilman viranomaisvaltuuksiakin.
Maallikot ovat olleet tässäkin asiassa moitittavana. Miten Tieteellinen hypnoosi toimisi jos sen sisältä yllättäen löytisi väärinkäytöksiä tai sopimatonta käyttäytymistaolisi hyvä kuulla tuohon vastattavan. Huolimatta siitä, että maailmalla tapahtuu kamalia.
- selvään asiaan
jäi mieleen kirjoitti:
kummastuttamaan moite, että väärinkäytökset on käsitelty vain yhdistysten sisällä. Missä ne ylipäänsä voidaan käsitellä, jos rikosilmoitusta ole tehty. Ei kai sitä voi tehdä kukaan muu kuin väärinkäytöksen kokenut. Mielestäni on hyvä, että asioihin reagoidaan ilman viranomaisvaltuuksiakin.
Maallikot ovat olleet tässäkin asiassa moitittavana. Miten Tieteellinen hypnoosi toimisi jos sen sisältä yllättäen löytisi väärinkäytöksiä tai sopimatonta käyttäytymistaPeittelisi sen, nin kuin aiemminkin!
- sykkiisykkii
näyte Hypnoosiliiton aktivistien koulutustoiminann hedelmistä: hypnoosi on "SYKETILA".
http://www.piilon.net/Hypnoosi/hypn.htm
Tämä ei ole siis absurdia huumoria vaan totista totta, ainakin suggerin omasta mielestä. Tämän jälkeen ei tarvitse kysyä, mitä on valetiede.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1384128- 892019
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151961Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi581588Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541452Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1341417VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1001328- 741226
- 981141
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1181070