lisää tärkeää

infoa

Kiistelty

hypnoosikoulutus



Yksi esimerkki valtion tukemasta vapaan sivistystyön koulutuksesta on Suomen Hypnoosiyhdistyksen (SHY) suggestoterapeuttien ja rentoutusopastajien koulutus. SHY antaa tittelin, jota virallinen terveydenhuolto ei tunne. Koulutuksiin sanotaan viime vuosina ujutetun mystiikkaa ja rajatietoa.

- Koulutuspetos, luonnehtii eräs kurssit käynyt.



Suomalaiset hypnoosin toimijat jakautuvat karkeasti kahtia: Toisaalla on maallikkohypnoosi, jonka harjoittajat ovat järjestäytyneet SHY:hyn tai Hypnoosiliittoon. Toisaalla on Tieteellisten seurain valtuuskunnan jäsenseura Tieteellinen Hypnoosi ry, jonka piirissä on tehty hypnoosiaiheisia väitöskirjoja. Sen jäsenet ovat lääkäreitä, hammaslääkäreitä, psykologeja ja muun muassa yliopistokoulutettuja puheterapeutteja.

Psykiatrian dosentti, vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma sanoo, että Tieteellinen Hypnoosi ry yrittää pitää maallikkohypnoosiin tiettyä etäisyyttä, koska tietää, että siellä on ollut - haluamatta leimata kaikkia – räikeitä väärinkäytöksiä. Väärinkäytöksellä hän viittaa esimerkiksi tapaukseen, jossa SHY:n kouluttajanakin toiminut suggestoterapeutti tuomittiin Turussa muun muassa asiakkaan raiskauksista vuonna 2005. Kummankin mallikkohypnoosiyhdistyksen jäsenet ovat välittäneet Lauermalle tietoja myös väärinkäytöksistä, jotka on käsitelty vain yhdistysten sisällä. Tiedot vaikuttavat Lauermasta uskottavilta.

Potilaat eivät useinkaan häpeän takia vie tapauksia poliisitutkintaan.

Lauerman mukaan maallikkohypnoosin piirissä on 1990-luvun alun jälkeen lähtien paljastunut viisi valelääkäriä. Lisäksi SHY:llä on henkilökytkentöjä magiaan ja rajatietoon, esimerkiksi tarrahenkien manaamiseen.



Kirjavaa väkeä SHY:n terapeuttirekisterissä



Suomen Hypnoosiyhdistyksen puheenjohtaja Olavi Tenni kertoo, että yhdistys on

1970-luvulta lähtien kouluttanut kolmisensataa henkilöä. Vuosittain "rentoutusopastaja-SHY"- tai "suggestoterapeutti-SHY"-tittelin hankkii 30-40 henkilöä.

Yhdistyksen oman ilmoituksen mukaan valtion rahaa tuli viime vuonna 5 800 euroa, mikä kattoi viidesosan koulutuskuluista. Kurssilaisista monet ovat Tennin mukaan terveydenhuollon tai sosiaalialan ammattilaisia, opettajia, esiintyjiä tai valmentajia. Seuraava puolivuotinen rentoutusopastajakurssi alkaa marraskuussa.

SHY:n nettirekisterissä on 61 suggestoterapeuttia ja 24 rentoutusopastajaa. Heidän joukossaan on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia mutta myös esimerkiksi reiki-hoitoja antava rituaaliparantaja.

Mitä Turussa ilmenneeseen rikokseen tulee, Tenni painottaa, että miehellä oli koulutukseen tullessaan nuhteeton menneisyys. Kun tieto syytteestä tuli, hänet erotettiin ja SHY-nimike peruutettiin. Tenni korostaa, ettei minkään alan koulutus tietenkään ohjaa rikoksiin.

SHY-tutkintoja ei tunneta Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen TEO:n ammattirekisterissä, joten virallinen valvonta ei ulotu niihin.

- Me haluaisimme olla TEO:ssa, mutta sitä varten koulutuksen pitäisi olla

virallisempaa ja opetusministeriön alaista, Tenni sanoo.

Rentouttamiskoulutus sopisi hänestä osaksi vakiintunutta ammattikoulutusta.

TEO on todenut hypnoosin olevan väline tai toimenpide, jota voidaan käyttää täydennys- ja jatkokoulutuksen perusteella, jos pohjalla on muu, esimerkiksi lääkärin tai psykologin, koulutus.

Hypnoosin tieteellistä jatkokoulutusta on pitkään ollut tarjolla Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa.



Koulutus, josta ei voi valittaa



Sen lisäksi, että SHY:n koulutukset ovat vailla virallista statusta, niiden sisällöistä on viime vuosina käyty raivoisia keskusteluja, etenkin internetissä. Erään vuodelta 2006 olevan kuvauksen mukaan tutkittua tietoa oli tarjolla niukalti ja sielunvaellusopit ja muut new age -teemat tunkivat esille.

Puheenjohtaja kiistää, että koulutukset olisivat sisältäneet tällaista, muutoin kuin mainintana.

- Ne jotka haluavat tietää koulutuksistamme, voisivat suoraan kysyä yhdistyksestä, sanoo Tenni ja nimeää väitteet eräiden pettyneiden jäsenten pahansuopuudeksi.

SHY:n koulutukset 2004-2005 käynyt Markku Paunonen sanoo, ettei oppimateriaali sisältänyt ensimmäistäkään tieteellistä teoriaa hypnoosista. Kouluttajina oli maallikkohypnoosin harjoittajia: muun muassa insinööri, lastentarhanopettaja ja eräs rouva, jonka koulutus käsitteli menneitä elämiä. Synnytyspeloista luennoitiin, että lapsen syntyessä lähin vapaa sielu siirtyy vauvaan.

Paunonen sai tuta, että suggestoterapia on keksitty termi vailla tieteellis-terapeuttista pohjaa. Hän ei voinut tehdä "koulutuspetoksesta" valitusta lääninhallitukseen, koska SHY:n kurssit eivät kuulu virallisen valvonnan piiriin.

Paunonen huomauttaa, ettei alan villi meno johdu vain "maallikkoudesta" vaan rajatietoon harhautuneista TEO:n terveysalan ammattilaisista.

Osa aiemmista SHY:läisistä järjestäytyi 1990-luvun alussa Hypnoosiliitto ry:hyn. Tämän liiton puheenjohtaja Antti Rimaaja sanoo, että kyse oli näkemyseroista:

- Me haluamme pitää hypnoosin hypnoosina ilman, että siihen lisätään muita terapioita.

- Olin aikanaan kouluttaja SHY:ssä, mutta lähdin omille teilleni, kun koulutustavoitteet eivät toteutuneet. Nyt pyörittelemme silmiä, että onko Väinämöinen suomalaisen hypnoosin tukipilari..., Rimaaja valottaa.

SHY:n oppikirja, Risto Santavuoren Tajunnan taito sekoittaa hypnoosiin kalevalaista mystiikkaa.



Valemuistoja, riippuvuutta



Hannu Lauerman mukaan hypnoosi ei ole menetelmänä vaarallinen, muttei se ole

riskitönkään.

- Hyvässäkin tarkoituksessa toimivan maallikkohypnootikon asiakkaalle voi tulla ongelmia, jos osaamattomasti hoidetaan esimerkiksi depressiota tai seksuaalisen hyväksikäytön jälkitilaa. Asiakkaalle voi tulla valemuistoja lapsuuden raiskauskokemuksista, joita ei ole ollutkaan.

Lisäksi jotkut maallikkohypnootikoista sitouttavat ja riistävät asiakasta.

- Normaalissa psykoterapiassa pyritään siihen, että ihmisen vapaus ja toimintakyky lisääntyvät. Taitamattomuus voi johtaa päinvastaiseen: terapeuttiriippuvuuteen.

- Tieteellinen Hypnoosi lähtee siitä, että hypnoosia käytetään ainoastaan potilassuhteessa tai koeasetelmassa, johon on eettisen toimikunnan hyväksyntä,

Lauerma sanoo.

Mitä SHY:n koulutuksille pitäisi tehdä?

- En tiedä! En tajua, että siihen toimintaan annetaan vielä verorahoja. Se on järkyttävää, Lauerma sanoo.

Tieteellinen Hypnoosi ry on potilasturvallisuuden nimissä esittänyt, että hypnoosin käytöstä tehtäisiin laki ja terapeuttina toimiminen rajattaisiin soveltuvan tieteellisen tutkinnon hankkineille.

Maallikkoyhdistykset eivät halua rajata menetelmää vain akateemisille ja terveydenhoitoon. Hypnoosiliiton mukaan hypnoosi ei ole ensisijaisesti terveydenhoidon työkalu, vaan sillä olisi käyttöä etenkin valmennuksessa.

12

710

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • me vaadimme

      näitä asioita niin vähän puitu täällä, että enemmän aiheeseen liittyviä kommentteja..

    • puoskarilaki
    • tajunnanlääkintää?

      Myös psykologeja, entisiä suoramyyjiä, sairaanhoitajia, historianopettajia ja sähköasentajia on mukana mielikuvaohjelmoinnissa ja tajunnanlääkinnässä? Lääninlääkäri Antti Jääskeläinen, sosiaalitutkija Merja Laitinen 2006 Suomen Lääkärilehdessä:

      "Esimerkistä käy hypnoosiasiantuntijana esiintynyt sairaanhoitaja, joka aikanaan esitteli yhdistyksensä julkaisussa hatariin lähteisiin nojautuen hypnoosin soveltamista psykoottisten potilaiden hoitoon, joka on kartettava ja riskialtis hypnoosin käyttötapa. Kirjoituksen sanoma oli, että hänen kouluttajatahonsa, suurelta osin vailla valvottua ammattia toimivien terapeuttien yhdistys, olisi todellakin edustanut psykoottisten sairauksien hoidon ja sen kehittämisen asiantuntijatahoa. Näin vakava arvostelukyvyttömyys heijastelee epävirallisten koulutusten suggestiivista hurmahenkisyyttä ja herättää kysymyksen kouluttajien vastuusta. "

      "Epäeettisyyden, epäammatillisuuden ja uhriuttavan vallan lähes totalisoiva sidos on vahvistanut uhrien kokemaa avuttomuutta ja yksinäisyyttä. He ovat syyllistyneet uudelleen "häpeällisistä kohtaamisista". Se on lamaannuttanut heidät ja vahvistanut tunnetta outoudesta ja ulkopuolisuudesta. Uhrit ovat huomanneet, ettei auttajan vaikuttava ammattinimike takaa välttämättä minkäänlaista asiantuntemusta seksuaalisen hyväksikäytön käsittelystä, saati pitkäkestoista terapiakoulutusta. Tästä esimerkin tarjoavat vaihtoehtoisten psyykehoitajien ja epäpätevien hypnoositerapeuttien käyttämät regressio- ja mielikuvaohjausmallit."

      "Palvelumarkkinoita rasittava epäeettisyys tulee julki myös auttajien kirjavissa motiiveissa auttamistyöhön. Motiivit eivät ole aina vilpittömiä vapaaehtoisessakaan auttamistyössä. 21 insestiuhrin syvähaastatteluissa monet kertoivat kohdanneensa häikäilemätöntä taloudellisen hyödyn tavoittelua. Osa oli kohdannut auttajia, jotka heidän mielestään hoitivat enemmän itseään kuin uhria. Ihminen voidaan alistaa nöyryyttäviksi koettaville, uhriutta vahvistaville tilanteille, eikä sitä ole kukaan näkemässä. "

      "hyvin dokumentoidussa tapauksessa kouluttamaton hypnoositerapeutti uhkaili ja kiristi potilastaan mm. arkaluontoisten henkilökohtaisten tietojen saattamisella julkisuuteen potilaan kritisoitua hänen toimiaan, ja väitti manipulointitarkoituksessa valetieteellisen arvovaltansa nojalla potilaalleen, että tämä sairasti skitsofreniaa. Hän uhkasi potilastaan myös väitettyjen rikollisten kumppaniensa fyysisellä väkivallalla, ja hänen käyttämänsä iva oli tarkoitettu mahdollisimman lamaavan, tuskallisen häpeäntunteen provosointiin."

      "Julkista keskustelua ei ole käyty siitä, että suggestiivisista menetelmistä luonnollisesti kiinnostuvat myös vallanhaluiset tai sadistiset tai pedofiiliset henkilöt, jotka voivat päätyä käyttämään oppimiaan menetelmiä terveydenhuollon viranomaisvalvonnan ulkopuolisissa ammateissa tai yksityisesti. Opetuksesta taloudellisesti hyötyneet ja kaikille halukkaille koulutusta jakavat tahot ovat kiistäneet ongelman olemassaolon. "

      "Uhrit häpeävät "tyhmyyttään", toistunutta nöyryyttävää hyväksikäytetyksi ja alistetuksi joutumista terapiasuhteessa, ja pyrkivät salaamaan sen Pahimmassa tapauksessa asosiaalinen "terapeutti" vieläpä vahvistaa tahallaan tätä häpeän tunnetta."

      "Lääketieteellisen tutkimus- ja hoitotarpeen kiistämistäkin on käytetty palveluiden markkinoinnissa potilaille."

    • minäkin jotakin.

      Sanottaisiinko näihin kaikkiin riitelyihin ja keskusteluihin semmoinen vertauskuvallinen tarina vaikkapa.

      Elektroniikka-asentaja joutuu käymään vaativan koulutuksen ja luvat, jotta saa tehdä asentojaan ja kytkentöjään. Ei niitä töitä saa kuka tahansa tehdä... tai no tietenkin kunhan puhutaan harraste-elektroniikasta ja siitä pienjännitteestä niin kuka vain voi juotella virtapiirejä kotonaan. ;) Moni harrastelija saattaa autella kavereitaan ja tehdä pieniä kytköksiä mitä osaa tehdä ja voi tehdä ja tärkeintä on se, että kukaan ei niissä hommissa tee tai yritä tehdä mitään mitä ei osaa tehdä varmana. Ammattilaiset pyörittävät bisneksiä, ottavat töitä vastaan ja hoitavat isot asiakkaat ja harrastelijat ovat vain harrastelijoita.

      Sama juttu tulisi olla Hypnoosin ja siihen liitettävien terapiamuotojenkin kanssa! Ei siitä ole mitään haittaa mikäli koulussa opettajat miettivät hieman sanamuotojaan paremmin, motivoivat oppilaita ja käyttävät suggestioitakin hyväksi... Sitähän on kautta aikojen vain kutsuttu ihmistuntemukseksi. Jos tähän hieman lueskelee ja kouluttautuu niin asia on ok. Ei kukaan hullukaan lähde leikkimään kotipsykologia vastaanotolle saakka. Ajatus on yksinkertaisesti järjetön! Kyllä siihen pitäisi kunnon koulutukset olla... tai vähintäänkin kyetä suorittamaan tuhatkunta koetta joilla osottaisi omaavansa sitä tutkintoa vastaavat tiedot ja taidot. "Harrastelijan" ja sen ammattilaisen välille tulisi tehdä selkeä pesäero!

      Nyt vain en ymmärrä tätä tämänhetkistä asettelua, että hypnoosikursseja järjestää muutama eri taho, jonka keskusteluita ja sivustoja luettaessa (ja kuten esim täällä lueskeltaessani kurssien käynneitä) olen tullut tulokseen, että olen tyytyväinen etten kursseja ole ottanut vaan nimen omaan lukenut ulkomaalaisten kirjoittamaa tietoa... Täällä puhutaan ties mistä enkeliterapioista ja kristallihoidoista... huh sentään!

      Mun mielestäni jokaisen tulisi pysyä kastissaan... Ei siitä mitään haittaa ole mikäli vaikkapa jokainen kansalainen hieman hypnoosin, psykologian ja mielen päälle ymmärtäisivät, mutta siltikin vastaanottoa ei pitäisi kenen tahansa pystyttää... Mikäs siinä mikäli annan vinkin lentopelon voittamisesta ystävälleni juuri ennen lomalle lähtöä, mutta se kuulostaisi mielettömältä, että miettisin perustavani vastaanoton! :O

      Eli antaa ammattilaisten ja nimenomaan niiden todellisten ammattilaisten pitää vastaanottoja ja tähän olisi hyvä saadakin se laki! Täysin mutkatontahan se ei ole, mutta silti selkeä pesäero olisi ehdottomasti tehtävä sen kanssa, että kuka on käynyt kunnon koulutuksen ja kuka vain viikonloppukurssin "hypnoterapeutiksi".

      Tällä hetkellä hypnoosi on Suomessa sillä saralla, että vaikka olenkin jo useamman vuoden aihetta opiskellut maalikkona niin en missään nimessä haluaisi olla tekemisissä järjestöjen kanssa, joiden koulutus kuulostaa olevan yhtä lähellä totuutta kuin Kumisaapas lähellä perhepizzaa. Ainakin tästä yhdestä yhdistyksestä on jo puhuttu tarpeeksi paljon vakuuttaakseni minut, että en vastedeskään kursseille mene.

      Ei se hypnoosi nyt kuitenkaan niin monimutkainen juttu ole, etteikö sitä voisi siviilikin sovellella jonkinmoisen opiskelun jälkeen... Mutta sitten taas se terapian pitäminen ammatikseen ilman kunnollista koulutusta sinne pääkopan sisäisiin asioihin kysytyttää ja kovasti.

      Kyllä näiden keskusteluiden jälkeen pysyttelen vieläkin omissa oloissani. Hypnoosista on niin tuhatkunta hyvää kirjaa ja dvd:tä saatavilla mikäli edes englantia osaa, että se on mieletöntä mikäli ei käytä tilaisuutta hyväksi! Suosittelen jokaiselle lämpimästi. Tällöin kykenee pysyttelemään enemmän siellä totuuden äänissä hairahtamatta joukon mukana new agen ja todistamattoman tiedon, joskus jopa yliluonnollisen pariin.

    • kirjoitus
      • opastusterapiaa?

        Sosiaalipolitiikan ma. prof. Merja Latinen ym. 2006 Suomen Lääkärilehdessä: "valmennusta" tai "tajuntojenohjausta" käytännössä?

        "Tapausselostus.
        Leskeksi jäänyt, kaksi lasta yksinhuoltajana kasvattanut nainen oli lapsena joutunut isänsä hyväksikäyttämäksi. Hyväksikäyttö alkoi kolmivuotiaana seksuaalissävytteisillä leikeillä, joissa tyttö pakotettiin koskettelemaan isän sukupuolielintä. Hyväksikäyttö muuntui tytön kasvaessa ja eteni yhdyntään. Tyttö lakkasi puhumasta viisivuotiaana. Hän eristyi omaan maailmaansa ja sulki niin seksuaalisen hyväksikäytön kuin perheensä suhteet ulkopuolelle. Suhdetta ihmisiin sävytti pelko. Käsittämättömään kokemukseen liittyvä ahdistus, painajaiset ja uskonnollissävytteiset pelot seurasivat tyttöä. Koulu tarjosi tytölle poispääsyn kodin olosuhteista. Tyttö ilmeisesti torjui kokemuksensa ja kielsi tapahtumat mielessään. Oireilu ei kuitenkaan lakannut, ja kommunikointi ihmisten kanssa oli ylitsepääsemättömän vaikeaa. 14-vuotiaana hän kävi äitinsä aloitteesta psykiatrilla, ja sai lääkityksen ja sairauslomaa koulusta. Seksuaalinen hyväksikäyttö ei tullut vastaanotolla esiin. Seksuaalinen hyväksikäyttö loppui, kun tyttö pääsi lukioon eri paikkakunnalle. Seksuaaliseen riistoon liittyneet muistikuvat eivät ilmeisesti eläneet aktiivisina naisen mielessä, ennen kuin hän täytti 42 vuotta. Tämän taitekohdan jälkeen hän ei kyennyt enää selviämään yksin lapsuuden kokemuksensa kanssa, ja hän yritti hakea apua julkiselta sektorilta. Hän sai muutaman ajan mielenterveystoimistoon, mutta avun tarve ja kunnan resurssit eivät kohdanneet. Niinpä hän haki apua erilaisilta yhdistyksiltä, vapaaehtoistoimijoilta ja lehti-ilmoitusten perusteella "terapeuteilta". Nainen soitti eräälle terapeutille lehti-ilmoituksen perustella. Mies vaikutti puhelimessa asialliselta ja miellyttävältä. Vastaanotolla terapeutti ehdotti lyhyen keskustelutuokion jälkeen uutta aikaa ja kertoi valmistelevansa "hoito-ohjelman" kuulemansa perustella. Nainen meni vastaanotolle uudelleen, ja terapeutti oli valmistanut lupaamansa ohjelman. Potilaan saarnaksi kuvaama puhe alkoi. Terapeutti puhui paatoksella positiivisesta ajattelusta, itsensä rakastamisesta, anteeksi annosta ja armosta. Välillä hän esitti kysymyksiä naisen sukupuolielämästä ja jatkoi sitten paatostaan. Nainen oli yrittänyt moneen kertaan keskeyttää ja saada oman äänensä kuuluville. Hän oli alkuun ihmetellyt terapeutin toimintaa ja yrittänyt kysyä hänen taustasitoumuksiaan. Terapeutti ei vastannut hänen kysymyksiinsä eikä antanut mahdollisuutta tuoda julki omaa kokemustaan. Hoitoistunnon tulosta nainen kuvasi haastattelussa seuraavasti: "Istuin siinä, ja mulla semmonen musta pilvi laskeutu päälle, ihan kerta kaikkiaan lamaannuin. Sitten kun minä siitä lähdin pois, niin mulla ei ollu mitään muuta, ku yks ainoo ajatus, että minä tapan itteni. Musta tuntu ihan kauheelta, että minä en kerta kaikkiaan pysty kävelemään kadulla ihmisten seassa, että minä oon semmonen epämuodostunu sekasikiö, että minä en voi kävellä ihmisten joukossa kadulla, et minä meen ja tapan itteni." Nainen kuvasi terapeuttista interventiota aivopesuksi ja henkiseksi raiskaukseksi. Hän koki terapeutin työntäneen omia asenteitaan ja arvojaan itseensä, mikä oli niin tuskallista, että se herätti itsemurhaimpulssin."

        "Kulttipiirteitä ja hurmahenkisyyttä.
        Kliinisen kokemuksen nojalla mukaan tämänkaltaiset tapaukset eivät vaikuta harvinaisilta. Ei ole mitään syytä uskoa, että olemukseltaan luottamusta herättävä terapeutti olisi toiminut muussa kuin hyvässä tarkoituksessa, vaikka menettely olikin tökerö uusiessaan potilaan kokemuksen siitä, ettei hänellä ole sananvaltaa seksuaalisia kokemuksiaan koskevissa asioissa. Hypnoosia opetetaan Suomessa kaikille maksukykyisille henkilöille useilla kursseilla, joiden yhteisenä piirteenä on järkkymättömän uskon valaminen suggestiomenetelmään ja kannustaminen sen ammatilliseen käyttöön. Osallistujat, joiksi näyttää valikoituvan tavallista suggestioherkempiä ja usein jonkin oman kriisinsä keskellä apua hakevia henkilöitä, saatetaan näillä kursseilla hypnoosiin juuri tätä opetuksellista suggerointia varten. Valetieteellisiä ja New Age -henkisiä uskonnollisia tai maagisia elementtejä sekoitetaan usein koulutukseen ja hoitoon. Raija Hukkasen erinomaisessa katsauksessaan kuvaamat kulttimuotoisten terapioiden ongelmalliset piirteet ovat yleisiä (9)"


      • päällä??
        opastusterapiaa? kirjoitti:

        Sosiaalipolitiikan ma. prof. Merja Latinen ym. 2006 Suomen Lääkärilehdessä: "valmennusta" tai "tajuntojenohjausta" käytännössä?

        "Tapausselostus.
        Leskeksi jäänyt, kaksi lasta yksinhuoltajana kasvattanut nainen oli lapsena joutunut isänsä hyväksikäyttämäksi. Hyväksikäyttö alkoi kolmivuotiaana seksuaalissävytteisillä leikeillä, joissa tyttö pakotettiin koskettelemaan isän sukupuolielintä. Hyväksikäyttö muuntui tytön kasvaessa ja eteni yhdyntään. Tyttö lakkasi puhumasta viisivuotiaana. Hän eristyi omaan maailmaansa ja sulki niin seksuaalisen hyväksikäytön kuin perheensä suhteet ulkopuolelle. Suhdetta ihmisiin sävytti pelko. Käsittämättömään kokemukseen liittyvä ahdistus, painajaiset ja uskonnollissävytteiset pelot seurasivat tyttöä. Koulu tarjosi tytölle poispääsyn kodin olosuhteista. Tyttö ilmeisesti torjui kokemuksensa ja kielsi tapahtumat mielessään. Oireilu ei kuitenkaan lakannut, ja kommunikointi ihmisten kanssa oli ylitsepääsemättömän vaikeaa. 14-vuotiaana hän kävi äitinsä aloitteesta psykiatrilla, ja sai lääkityksen ja sairauslomaa koulusta. Seksuaalinen hyväksikäyttö ei tullut vastaanotolla esiin. Seksuaalinen hyväksikäyttö loppui, kun tyttö pääsi lukioon eri paikkakunnalle. Seksuaaliseen riistoon liittyneet muistikuvat eivät ilmeisesti eläneet aktiivisina naisen mielessä, ennen kuin hän täytti 42 vuotta. Tämän taitekohdan jälkeen hän ei kyennyt enää selviämään yksin lapsuuden kokemuksensa kanssa, ja hän yritti hakea apua julkiselta sektorilta. Hän sai muutaman ajan mielenterveystoimistoon, mutta avun tarve ja kunnan resurssit eivät kohdanneet. Niinpä hän haki apua erilaisilta yhdistyksiltä, vapaaehtoistoimijoilta ja lehti-ilmoitusten perusteella "terapeuteilta". Nainen soitti eräälle terapeutille lehti-ilmoituksen perustella. Mies vaikutti puhelimessa asialliselta ja miellyttävältä. Vastaanotolla terapeutti ehdotti lyhyen keskustelutuokion jälkeen uutta aikaa ja kertoi valmistelevansa "hoito-ohjelman" kuulemansa perustella. Nainen meni vastaanotolle uudelleen, ja terapeutti oli valmistanut lupaamansa ohjelman. Potilaan saarnaksi kuvaama puhe alkoi. Terapeutti puhui paatoksella positiivisesta ajattelusta, itsensä rakastamisesta, anteeksi annosta ja armosta. Välillä hän esitti kysymyksiä naisen sukupuolielämästä ja jatkoi sitten paatostaan. Nainen oli yrittänyt moneen kertaan keskeyttää ja saada oman äänensä kuuluville. Hän oli alkuun ihmetellyt terapeutin toimintaa ja yrittänyt kysyä hänen taustasitoumuksiaan. Terapeutti ei vastannut hänen kysymyksiinsä eikä antanut mahdollisuutta tuoda julki omaa kokemustaan. Hoitoistunnon tulosta nainen kuvasi haastattelussa seuraavasti: "Istuin siinä, ja mulla semmonen musta pilvi laskeutu päälle, ihan kerta kaikkiaan lamaannuin. Sitten kun minä siitä lähdin pois, niin mulla ei ollu mitään muuta, ku yks ainoo ajatus, että minä tapan itteni. Musta tuntu ihan kauheelta, että minä en kerta kaikkiaan pysty kävelemään kadulla ihmisten seassa, että minä oon semmonen epämuodostunu sekasikiö, että minä en voi kävellä ihmisten joukossa kadulla, et minä meen ja tapan itteni." Nainen kuvasi terapeuttista interventiota aivopesuksi ja henkiseksi raiskaukseksi. Hän koki terapeutin työntäneen omia asenteitaan ja arvojaan itseensä, mikä oli niin tuskallista, että se herätti itsemurhaimpulssin."

        "Kulttipiirteitä ja hurmahenkisyyttä.
        Kliinisen kokemuksen nojalla mukaan tämänkaltaiset tapaukset eivät vaikuta harvinaisilta. Ei ole mitään syytä uskoa, että olemukseltaan luottamusta herättävä terapeutti olisi toiminut muussa kuin hyvässä tarkoituksessa, vaikka menettely olikin tökerö uusiessaan potilaan kokemuksen siitä, ettei hänellä ole sananvaltaa seksuaalisia kokemuksiaan koskevissa asioissa. Hypnoosia opetetaan Suomessa kaikille maksukykyisille henkilöille useilla kursseilla, joiden yhteisenä piirteenä on järkkymättömän uskon valaminen suggestiomenetelmään ja kannustaminen sen ammatilliseen käyttöön. Osallistujat, joiksi näyttää valikoituvan tavallista suggestioherkempiä ja usein jonkin oman kriisinsä keskellä apua hakevia henkilöitä, saatetaan näillä kursseilla hypnoosiin juuri tätä opetuksellista suggerointia varten. Valetieteellisiä ja New Age -henkisiä uskonnollisia tai maagisia elementtejä sekoitetaan usein koulutukseen ja hoitoon. Raija Hukkasen erinomaisessa katsauksessaan kuvaamat kulttimuotoisten terapioiden ongelmalliset piirteet ovat yleisiä (9)"

        Olet jankuttanut tuota samaa skeidaa jo iät ja ajat ja varmaan on tullut selväksi ettet voi jatkaa elämääsi eteenpäin ilman etten laita kerta viikkoon tuota samaa jahkausta tänne, muista laittaa useammin, kiitos.
        Voi hirveätä, montako kuoli hoitovirheisiin?


      • ei kumoa
        päällä?? kirjoitti:

        Olet jankuttanut tuota samaa skeidaa jo iät ja ajat ja varmaan on tullut selväksi ettet voi jatkaa elämääsi eteenpäin ilman etten laita kerta viikkoon tuota samaa jahkausta tänne, muista laittaa useammin, kiitos.
        Voi hirveätä, montako kuoli hoitovirheisiin?

        miksi hypnot ja tajuntalaiset ei kumoa näitä tapauksia aikanaan silloin kun niitä ilmestyy? eikö se puhdistaisi ilmaa...


      • vai tajunnanyhteisö?
        päällä?? kirjoitti:

        Olet jankuttanut tuota samaa skeidaa jo iät ja ajat ja varmaan on tullut selväksi ettet voi jatkaa elämääsi eteenpäin ilman etten laita kerta viikkoon tuota samaa jahkausta tänne, muista laittaa useammin, kiitos.
        Voi hirveätä, montako kuoli hoitovirheisiin?

        Onko Hypnoosiliitto asetettu "syketilaan"? Ks. "syketilasta" ja ns. pseuditiedosta Sagan rajatietosivut. Tajunnantaajuudet ja "syketila" vaan voivat tuoda monen mieleen pikemmin tajunnataajuuksien yhteisön, SHY:n.


      • on...
        vai tajunnanyhteisö? kirjoitti:

        Onko Hypnoosiliitto asetettu "syketilaan"? Ks. "syketilasta" ja ns. pseuditiedosta Sagan rajatietosivut. Tajunnantaajuudet ja "syketila" vaan voivat tuoda monen mieleen pikemmin tajunnataajuuksien yhteisön, SHY:n.

        h-liitto syketilassa ettäs tiedät


    • Jonas77, ei silmälaseja

      Kiinnostava artikkeli, hypnojen skeneä on ehdottomasti seurailtava tiiviimmin jatkossakin. Huolestuttavia piirteitä yksilönoikeuksien ja kuluttajansuojan kannalta.

      Huom.! Turun Sanominen hypnokoulutusjuttu oli vain osa kokonaisuudesta, joka käsitteli nimenomaan vapaan sivistyksen huuhaa-pseudotietoilmiöitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 110
      2156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      59
      2020
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1941
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1687
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1618
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1412
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1353
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1344
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1337
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe