lapsuuden trauma

surusilmä

Miten voi päästä lapsuuden traumoista yli?

Olin koko lapsuuteni ja nuoruuteni peloissani. Isä oli perheen ehdoton auktoriteetti, joka saattoi räjähtää milloin mistäkin, ja äiti sai useimmiten kärsiä siitä. Muistan jo viiden vanhana istuneeni huoneeni lattialla, oveen painautuneena, jotta kuulisin heidän riitelynsä. Jotenkin tunsin, että mun piti "vahtia", vaikken koskaan tullut ulos huoneestani, en uskaltanut. Isä olis lyönyt muakin, jos olisin pitänyt meteliä.
Muistan, että isä hakkas äitiä milloin vyöllä, milloin heitteli muuten vaan ympäriinsä. Äiti huusi, että ei saa tappaa! Myöhemmin fyysinen väkivalta väheni, mutta isän henkinen ylivoima ei vähentynyt. Opin olemaan aina hiljaa ja kiltisti. Iltaisin melkein hiivin kotona ja kammotti, jos tuli öisin vessahätä.
Huomasin, miten äiti muuttui. Ei hän koskaan ollut mitään halailevaa tyyppiä, mutta hänestä tuli kylmempi ja etäisempi.

Tuntuu, että olen aina vihannut isääni, ja vaikka äitiä sentään rakastan, niin siinäkin on katkeruutta ja sääliä mukana.

Olen sairastanut masennusta kausittain 14-vuotiaasta asti, nyt olen 25. Käyn kylässä vanhempieni luona noin kerran parissa kuussa. Heillä ei ole oikein ketään muuta, sisarukseni asuvat kaukana, eikä heitä kiinnosta.

Tuntuu, että kaikki lapsuuden kamaluudet vaikuttavat muhun vieläkin. Ennen jokaista vierailua vanhempien luona, saan ahdistuskohtauksia ja itken muistojen takia. Vitkuttelen aina sinne menoa, mutta poden huonoa omaatuntoa, jossen käy.
Isä ei ole enää väkivaltainen, ehkä sydänviat saaneet hänet rauhoittumaan. Silti äiti on tosi alistettu, mutta ei osaa lähteäkään enää.
Minusta on kamalaa katsella vanhaa kotiani, ja yleensäkin olla siellä!

Mietin vain, että loppuuko tämä ahdistus joskus? Tai mikä auttaisi, olen kyllä puhunut psykologeille, mutta eipä se oikein auta.
Nytkin pitäisi viikonlopuksi mennä vanhempien luo, enkä saa enää unta...

16

4178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 40-vuotias ja kärsin...

      edelleen lapsuuden traumoista ja koulukiusaamisesta, en ala niistä tässä yhteydessä sen enempää kertomaan, tulisi vain itselle liian paha olo. Aina kun on stressiä ja minulta vaaditaan likaa tulee helposti mieleen kaikki tuo paha ja aiemmin koettu. Olen uskossa ja rukoilen, että saisin voimia jaksaa, joskus tämä paha olo tuntuu kohtuuttoman kovalta. Kaikista pahinta elämässä on väkivalta fyysinen ja henkinen se jättää aina jälkensä, eikä koskaan täysin poistu mielestä. Voimia ja jaksamista sinulle. Tänään tuli taas pitkästä aikaa paha olo, pitkän hyvän jakson jälkeen :(

      • Kohti valoa

        Eikös nyt joskus ole talvipäivän tasaus ja taas alkaa valjeta. Mielemmekin.


    • niin tuttua

      Valitettavasti minusta ei taida olla yhtään apua sinulle, mutta pakko on sanoa, että tekstisi on kuin suoraan omasta lapsuudestani. ainoa ero, että vanhempani erosivat lopullisesti viime keväänä kun viimeinenkin lintu (lapsi) lensi pesästä omille teilleen. Itse olen miettinyt ihan samaa.. että onko keinoja päästä niistä jotenkin yli, on varmaan joitain paikkoja joista voisi pyytää apua mutta itsellä ainakin ajatus, että kehtaako ja onko tämä nyt niin vakavaa että menisin jne.. vaikka oikeastihan ne on hyvin vakavia asioita. Itse en käytä mitään masennuslääkkeitä tms. mutta masennuksen, väsymyksen ja stressin oireita, sekä uniongelmia on ollut jo vuosia ja monesti meinannut mennä pyytämään apua, mutta aina viime tipassa ajatellutkin, että jos kuitenkin vielä odottaisin.. Omalla kohdallani vielä kamalaa ja järkyttävää on ollut se, että "pienehköä" väkivaltaa ja hurjia riitoja olen saanut nähdä myös omassa vuosien mittaisessa suhteessani! tuntuu, että se on jo liikaa, mutta tyhmä kun olen, niin en osaa tehdä asialle mitään..

      Toivottavasti sinä pärjäät paremmin ja voimia sinulle! Minulle saa myös kirjoitella jos se yhtään helpottaa oloa: [email protected]

    • ja kohti omaa minää

      Miten päästä lapsuuden traumoista yli?

      Suomalaisessa terapiassa ja psykologiassa kumman harvoin korostetaan tätä, että on mahdollisuus toipua kokemuksistaan ( piristävä poikkeus joku Furmanin "Ei koskaan liian myöhästä hankkia onnellinen lapsuus"-kirja)

      Ensimmäinen askel yli pääsemiseen on sen tiedostaminen että kyse on valinnoista.
      Ja varsinkin tästä, että kenen valinnoista ja millaisista valinnoista on kyse.

      Isäsi teki aikoinaan valinnan kohdellessaan vaimoaan ja lapsiaan huonosti. Vastuu tästä oli vain ja ainoastaan hänellä itsellään.
      Äitisi teki valinnan soputuessaan ja osaltaan siis hyväksyvänsä moisen kohtelun osaksi elämäänsä ja lastensa elämää. Tämä oli täysin hänen vastuullaan.
      Lapsilla ei ollut valintaa, eikä mahdollisuutta vaikuttaa. Lapsia ei voi vastuuttaa missään määrin, eikä missään järjellisissä mittakaavoissa.

      Aikuisena omaa valintaa ei voi kukaan ottaa pois. Ellei sitten luovuta vastuuta omasta elämästään toisen määriteltäväksi. Tai ala identifioida itseään pysyvästi siksi "lapseksi joka joutui kärsimään ja pelkäämään".

      Voit itse valita, millaisen elämän rakennat, mitä siihen kuuluu. Tällöin on mahdollista löytää vihdoin (ja tunnustaa!) se oma MINÄ joka on kaiken moskan alla.

      Lähtökohtana on erottaa omat valintansa vanhempien valinnoista.
      Tätä kautta myös pääsee irti syyllisyyden ja voimattomuuden taakasta, jota väkivaltaisen kodin lapset, täysin syyttä, sisimmässään kantavat.

      • surusilmä

        Viisaasti kirjoitettu. Varmasti vaikein ja suurin askel onkin, että ei anna menneisyyden ja vanhempien valintojen vaikuttaa omiin valintoihin.

        Alan uskoa, että olisi helpompaa vain keskittyä muihin ihmisiin ja lopettaa yhteydenpito vanhempiin, mutta silti tunnen liikaa vastuuta heistä tehdäkseni niin. He alkavat olla vanhoja, kuka heistä huolehtii, jossen minä?

        Silti en pysty hallitsemaan tuntemuksiani heidän seurassaan, olen tosi jännittynyt koko ajan. Samassa pöydässä syöminen on vaikeaa, ja useimmiten ruokahalu katoaa kokonaan. En osaa nukkua lapsuuteni talossa ja olen muutenkin ylivarovainen, vaikkei enää tarvitsisikaan.

        Kamalan kaksipiippuinen juttu!


    • kontrolli....

      No yhden asian voin sinulle kertoa kun se minulle annettiin ohjeeksi ja pistin sen käyttöön ja se toimi apuna minulle. Sinun pitää karsia niitä ihmisiä ympäriltäsi jotka tekevät olosi pahaksi, ota oma elämäsi omaan kontrolliin, vältä tilanteita jotka tekevät olosi huonoksi. Jos kyläily vanhempiesi luokse tekee sinut noin pahanoloiseksi niin olisiko aika lopettaa, etkö voisi alkaa pyytää vaikka äitiäsi käymään sinun luonasi tai ehkä tavata häntä jossain kahvilassa tai muualla hänen lähellään ilman vanhaan kotiisi menoa missä on huonoja muistoja?.
      Minulla ne ongelmat olivat ja ovat sisaruksieni kanssa ja ennen vanhempieni kanssa ennen kuin kuolivat, nyt asun kaukana sisaruksistani ja kesti kauan ennen kun tajusin että minun ei pidä ottaa vastaan heidän soittoja tai käyntejä koska niistä tuli aina paniikki kohtauksia ja riitaa ja pahaa mieltä ja pahoja muistoja, teen sitä yhteydenpitoa minun mukaan niin että olen se minä joka olen kontrollissa. Sinun pitää alkaa yksinkertaisesti suojelemaan itseäsi, vaikka hassulta kuulostaa niin toimii kun sen tajuu. Tiedän että ei ole helppoa kun ovat kuitenkin sinun vanhempasi mutta jos haluat normaalia elämää niin sinun pitää jotain tehdä sen hyväksi. Muistahan että oli isäsi ja äitisi päätös olla ja käyttäytyä noin he olivat niitä aikuisia ja teillä lapsilla ei ollut valinnan varaa, nyt sinä olet aikuinen, tee sinä oikein.

    • poju949494

      Moi luin juuri tuon sun jutun ittellä samanlainen kokemus toi on todella traumaattista itte kans kärsin saman tyyppisestä masennuksesta pidän sitä sisälläni suurin riitely mun porukoitten kaa loppu kun muutettiin turvakotiin kun isä oli työ matkalla ja toi sisällä pidettävä masennus älä vaan tee sitä mä itte oon saanut ton masennuksen muuttuneen kokoaikaseks vihaks

    • myössurullinen

      En voi karsia kun sit mul ei ois ketään t. samallaista kokenut kuin aloittaja (ja traumassa elän, aika pahassakin)

      • determined2

        Elämäänsä voi etsiä myös uusia ihmisiä kun malttaa irrottaa niissä vanhoissa lukinverkoissa roikkumisesta. Vai luurankojakohan ne ovat joista ei malta hellittää otetta henkisesti?
        Vai onko porukat selittäneet sulle että just sä et koskaan saa mitään hyvää elämässä, et hyviä ihmissuhteitakaan, ja sä uskot kiltisti?


    • Hei!

      Ketju on aloitettu jo marraskuussa, haluan kuitenkin kirjoittaa jotain.
      Myötätuntoa. Olen pahoillani siitä, mitä ketjun aloittaja – ja muut omasta elämästään kirjoittaneet – on kokenut.

      Minua ilahduttaa se, että niin moni on halunnut olla tukena. Sentään löytyy ihmisiä, jotka haluavat ymmärtää ja auttaa. Olet myös saanut hyviä neuvoja, minustakin tuntuu, että sinun kannattaa hakeutua niiden ihmisten seuraan, joiden läsnäolosta saat voimaa elämääsi.

      Minäkin haluaisin rohkaista sinua etsimään apua, voit saada paljon korjattua, olet nuori ja sinulla varmasti on paljon voimavaroja. Mutta tarvitset apua; kuuntelijaa, keskustelijaa, terapiaa. Uskon, että teet viisaasti, jos juuri nyt otat etäisyyttä vanhempiisi. Kun olet itse selvittänyt oman elämäsi kriisit, voit ehkä olla myös tukena äidillesi.

      Kaikki kokemasi voi kääntyä vahvuudeksi elämässäsi.

      Siunausta sinulle
      Päivi-pappi Hämeestä

      • 769678

        "Kaikki kokemasi voi kääntyä vahvuudeksi elämässäsi"
        mitä roskaa. Kukaan ei tarvitse sietää tommosta käytöstä. Mikset pappi antanut ohjetta että soita poliisit 112 ja tee rikosilmotusta???Sulla on VIRKAVELVOLLISUUS!


      • 769678 kirjoitti:

        "Kaikki kokemasi voi kääntyä vahvuudeksi elämässäsi"
        mitä roskaa. Kukaan ei tarvitse sietää tommosta käytöstä. Mikset pappi antanut ohjetta että soita poliisit 112 ja tee rikosilmotusta???Sulla on VIRKAVELVOLLISUUS!

        Kokemuksesta voin sanoa että pappi on oikeassa ja miks olet niin vihainen???


    • älä ole uhri!

      AP: kirjoituksesi on kuin omasta elämästäni, mutta äitini lähti ja erosi kun olin teini-iässä. Isäni on löytänyt uuden naisen, jota pompottelee, mutta en usko hänen koskaan käyneen käsiksi. MInua uhkailee, humalassa voisi tappaa, olen jo aikuinen. Poliiseja on soiteltu. Ehkä tietty raja on ylitetty silloin kun otetaan poliisit mukaan perhe-elämään. KEHOITAN sinua soittamaan /tai ainakin uhkaamaan soittaa poliisit ja tekemään rikosilmoituksen KAIKESTA mitä isäsi tekee väärin sinua tai äitiäsi kohtaan. Äitisi on liian uhriutunut, aivan kuten oma äitinikin oli, tosin siitä on vuosia, silloin oli ajat toiset.Katso äitisi perään, sano ettet siedä häneen kohdistuvaa uhkailua vaan soitat aina poliisit ja teet rikosilmoituksen jos äitisi ei osaa. TÄmä on ainoa tie, ja paras muutenkin. Älä katso ikinä läpi sormien isäsi tekoja. Henkeen kohdistuva uhkaus on lain mukaan rikos. puhu äidillesi kahdestaan ja sano että tekee rikosilmoituksen tai ainakin käy poliisilla vuosikausia jatkuneiden hakaamisten pohjalta ja myös psykologilla jos on tarve. Joskus oli juttua IS:ssa kun pappi oli hakannut vaimoaan koko elämän, ja lapset todisti sitä vastaan, menetti työnsä. Kyllä kai se siis onnistuu myöhemminkin.väkivalta jatkuu niin kauan kun uhrit soittaa poliisit mukaan.Se voi muuttaa monen hakkaajan tajuamaan tekonsa: eihän kukaan halua istua putkassa tai joutua oikeutueen, maksaa oik. käyntikuluja, saada rikosrekisteriä.

    • Mitäteen

      Moi mulla oli paha perhekriisi eli äiti vetää ja otaa tiukasti ranteesta ja isä lyö ja sit muistelenki alkaa itkettää ja nyt ole 16 ja taas kävi sama juttu mut iskä jä äiti Eros eli vaan äiti kiusaa mua

      • äläalistu

        Sano jotta jos kerrankin muhun satut soitan poliisit,puolusta itsees.Voimahalaus!Kuinka omat vanhemmat kehtaa kohdella omia lapsiaan noin?Jonain päivänä vielä sanot suorat sanat sun kohtelusta.


    • Toimivaksitodennut

      Tää on ollu ihan ehdoton: www.sielukirjoittaminen.fi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2859
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      403
      2752
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2220
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      78
      1924
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      70
      1893
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1803
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1794
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      143
      1738
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1542
    Aihe