Miksi valitsisin kasvatustieteet?

kohta tehtävä päätös..

Te jotka opiskelette kasvatustieteitä tai tiedätte muuten vaan asiasta jotain, kertokaa miksi suosittelisitte alaa muille? Itse harkitsen että hakisin yleistä kasvista lukemaan. Miksi aikoinaan valitsitte alan, oletteko olleet tyytyväisiä? Kokemuksia!

7

2239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suorittanut

      kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen perusopinnot lähinnä sen takia, koska aion joskus tulevaisuudessa opiskella open pedagogiset opinnot. Omassa yliopistossa ei ollut tarjolla lainkaan open opintoja, joten niitäkin pitää metsästää muualta. Kasvatustieteen perusopinnot ( aineopinnot jos ne on suorittanut)korvaa osan open opintoja. Tosin open opintojen suorittamista ei voi kauaa odottaa, koska eikös kasvatustieteen opinnot vanhene kymmenessä vuodessa, vai muistanko ihan väärin?

      • aloittaja

        Itse en ole kiinnostunut opettajan työstä van kasvatustieteet kiehtovat jollain lailla ainakin yleisemmin. On vaan vähän ollut tosiaan vaikeuksia päättää kannattaako alalle lähteminen vai ei. Kun on sitä puhetta töiden löytämisen vaikeudesta ja palkkojen huonoudesta, eikä oikein tunnu kasvatustieteen maisterin tutkinto yleiseltä puolelta olla kamalan arvostettua.


      • -jepjuu-
        aloittaja kirjoitti:

        Itse en ole kiinnostunut opettajan työstä van kasvatustieteet kiehtovat jollain lailla ainakin yleisemmin. On vaan vähän ollut tosiaan vaikeuksia päättää kannattaako alalle lähteminen vai ei. Kun on sitä puhetta töiden löytämisen vaikeudesta ja palkkojen huonoudesta, eikä oikein tunnu kasvatustieteen maisterin tutkinto yleiseltä puolelta olla kamalan arvostettua.

        Kasvatustieteen opinnot antaa suhteellisen laajan skaalan vaihtoehtoja työelämään. Aika "yleispätevä" ala. Googleta "Se on se avain" -teos, siellä on muistaakseni tarinoita mihin kasvatustiedettä opiskelleet ovat päätyneet hommiin.


      • ..............

        valmiit opintokokonaisuudet eivät vanhene.


    • turha tutkinto

      Kannattaa harkita tarkkaan, valitseeko - ainakaan - yleistä kasvatustiedettä pääaineekseen. Opetustehtävissä edellytetään tavallisesti pedagogista pätevyyttä, joka täytyy hankkia vielä erikseen. Monet yleistä kasvatustiedettä opiskelemaan hakeutuvista eivät välttämättä tähtää opetustehtäviin mutta pedagogista pätevyyttä edellytetään usein tai se on ainakin selvä etu esim. koulutussuunnittelijan työtehtäviin hakeuduttaessa. Tampereella, josta itse olen hankkinut kandidaattivaiheen tutkinnon aikuiskasvatustieteessä, opinnot ovat keskittyneet hyvin pitkälti kasvatussosiologisiin ja yhteiskuntatieteellisiin lähtökohtiin. Opinnoissa on ollut myös vahvasti tutkimusmetodologinen painotus. Työelämän tutkimus ja ylipäänsä formaalin koulutusjärjestelmän ulkopuoliset lähtökohdat on sivuutettu lähes täysin, vaikka nimenomaan nämä osa-alueet olivat aikanaan esillä, kun tiedekunta markkinoi opintojaan aloittaessani. Itselläni oli ennen aikuiskasvatustieteen opintojeni aloittamista vahva yhteiskuntatieteellinen pohja, joten hain opinnoiltani aika lailla muuta, mitä olen sitten todellisuudessa saanut.
      Kasvatuspsykologian lähes täydellinen puuttuminen (1 ainoa kurssi aineopinnoissa) opinto-ohjelmasta on selvä puute. Erityisesti työelämässä (mm. henkilöstöhallinnossa ) hyödyllinen kasvatustieteen osa-alue olisi kiinnostava ja tarpeelinen. Tietysti sivuaineissa voi paikata asiaa ottamalla esim. psykan opintoja. Jos monikulttuurisuus ja vertaileva kasvatustiede painotuksina kiinnostaa, voi Tampere olla hyvä vaihtoehto.

      Kasvatustiede tieteenä on ollut suuri pettymys sen empiirisestä luonteesta huolimatta. Suuri osa tutkimuksista tehdään pienillä haastattelu- tai kirjoitelma-aineistoilla ja analysoidaan sitten enemmän tai vähemmän objektiivisilla menetelmillä. Kovin vakuuttavaa kuvaa en ole muutoinkaan tämän tieteenalan tiedeperustasta saanut. Opiskelu on ollut helppoa ja vaatimustaso tuntunut kurssista toiseen hyvin vaatimattomalta. Ryhmä- ja seminaariopiskelu on viety hyvin pitkälle, mikä lienee joidenkin mielestä monipuolisen oppimisen kannalta edullisinta. Lukeminen ja sivistävän teoriapohjan rakentaminen jää helposti heikoksi, jos ei ole valmis tekemään paljon töitä heppoisten ryhmätuntien ulkopuolella kirjastossa ja kotona. Ilmeisesti kurssikirjojen heikko saatavuus suhteessa kasvatustiedettä opiskeleviin on osaltaan myös vähentänyt kirjatenttimahdollisuuksia: tätä ainetta kun opiskellaan paljon myös avoimen yliopiston puolella.

      Henkilöstöhallinnon tehtävät ovat oman kiinnostukseni kohteena. Jos aika ja mahdollisuudet olisivat antaneet periksi kokopäiväisen työn ohella, olisin opiskellut sivuaineina kauppatieteitä - erityisesti laskentatoimea ja yrityksen hallintoa. Missään tapauksessa en jatka tässä koulutusohjelmassa maisteriksi, koska en usko sen hyödyttävän kovenevilla työmarkkinoilla kilpailtaessa. Tutkimustehtävät eivät tämän tieteenalan alueella kiinnosta tarpeeksi, vaikka opintomenestys sinne rohkaiseekin - myöskään pätkätyöt eivät enää kiinnosta.

      Kuten yllä olevasta voi päätellä, en suosittele yleistä kasvatustiedettä millään painotuksilla pääaineeksi. Jos haluat työllistyä esim. henkilöstöhallintoon: rekrytointiin tai koulutuksen suunnittelluun, opiskele mieluummin pääaineena kauppatieteitä tai psykologiaa. Jos haluat opettaa tai kasvattaa, valitse sitten vaikkapa aineenopettajan reitti tai luokanopettajan koulutusohjelma. Tarjolla on lisäksi erityisopettajan ja opinto-ohjaajan koulutusohjlemat. Näissä ohjelmissa saat pedagogisen pätevyyden, jota usein tarvitaan myös muissa kuin varsinaisissa opetustehtävissä. Työmarkkinat ovat akateemisille tällä hetkellä erittäin kovat ( yli 10000 työttömänä ja esim. kasvatustieteilijöitä reilut 700) ja tuskin helpotusta on kovin paljon tulossa lähivuosien eläköitymisestäkään, kun esim. julkisen sektorin tehokkuusohjelman mukaisesti jätetään vanhoja virkoja täyttämättä).

      • ..hm..

        Entä mitä mieltä olette esim. aikuiskasvatuksesta sivuaineena (pääaineena informaatiotutkimus)? Ja mitä tuohon kokonaisuuteen kannattaisi vielä lisätä? Olen harkinnut tiedotusoppia, suomen kirjallisuutta, tietojenkäsittelyoppia tai psykologiaa...


      • tarkentelen
        ..hm.. kirjoitti:

        Entä mitä mieltä olette esim. aikuiskasvatuksesta sivuaineena (pääaineena informaatiotutkimus)? Ja mitä tuohon kokonaisuuteen kannattaisi vielä lisätä? Olen harkinnut tiedotusoppia, suomen kirjallisuutta, tietojenkäsittelyoppia tai psykologiaa...

        Eikö noita pedagogisia opintoja sitten voi sisällyttää tutkintoon? Olen tätä ketjua lukenut, ja tarkentaisin vielä, että yleisestä kasvatustieteestähän ei tule luokanopettajia jos on pedagogiset suoritettu? Mitä opettajia tätä kautta voi sitten valmistua? Itseäni ei kiinnosta luokanopettajan työ, eikä suuremmin aineenopettajankaan, mutta jonkunlaista opetustyötä voisin kyllä harkita tekeväni.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe