Lasten sijaishuolto

Horse66

Lasten sijaishuolto
YLEISIMMIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ SIJAISHOIDOSTA
Mitä lapsen hoidosta maksetaan?
Lapsen hoidosta maksetaan hoitopalkkio ja kulujen korvausta.
Hoitopalkkio
Työssä olevat perhehoitajat 450 e/kk
Kotona olevat perhehoitajat (lapsi 0-2 v.) 1.100 e/kk
Kotona olevat perhehoitajat (lapsi 3-17 v.) 750 e/kk
Kotona olevan perhehoitajan palkkio maksetaan, kun perhehoitaja hoitaa lasta kotona ja, jos lapsi ei ole kokopäivähoidossa päiväkodissa.
Kulukorvaus
0 – 6 v. 400 e/kk
7 – 11 v. 440 e/kk
12 – 15 v. 500 e/kk
16 v - 560 e/kk
Kulukorvaus sisältää mm. lapsen asumisesta, ravinnosta, harrastuksista, henkilökohtaisista tarpeista ja muusta elatuksesta aiheutuvat tavanomaiset menot sekä tavanomaisen terveydenhuollon kustannukset.
Meneekö hoitopalkkiosta ja kulukorvauksesta veroa?
Molemmat ovat verotettavaa tuloa, mutta kulukorvauksen saa vähentää täysimääräisenä.
Perhehoitajan joko pää- tai sivutoimen verokortti toimitetaan sosiaalivirastoon mahdollisimman pian, kun lapsen sijoituksesta on sovittu.
Hoitopalkkio ja kulukorvaus maksetaan kuukauden viimeisenä arkipäivänä.
Millainen sopimus Helsingin kaupungin kanssa tehdään lapsen hoidosta?
Perhehoitajalain 1 §:n mukaan perhehoitajalla tarkoitetaan laissa henkilöä, joka hoidon järjestämisestä vastaavan kunnan tai kuntayhtymän kanssa tekemänsä toimeksiantosopimuksen perusteella antaa kodissaan sosiaalihuoltolain 25 §:ssä tarkoitettua perhehoitoa. Lain 1 §:n 4 momentissa todetaan, että toimeksiantosopimuksen tehnyt henkilö ei ole työsopimuslain tarkoittamassa työsuhteessa sopimuksen tehneeseen kuntaan.
Milloin käynnistämiskorvaus 1.000 euroa maksetaan?
Perhehoitaja toimittaa lapsen sijoituksen jälkeen ostamistaan lapsen varusteista kuitit lasten sijaishuoltotoimistoon, jonka jälkeen käynnistämiskorvaus pannaan maksuun. Käynnistämiskorvauksella voi hankkia sijoituksen alkuvaiheessa ensimmäisen vuoden aikana esim. sängyn, turvaistuimen, vaatteita yms.
Jään palkattomalle vapaalle omasta työstäni hoitaakseni meille sijoitettavaa lasta aluksi kotona. Tukeeko sosiaalivirasto jotenkin kotiin jäämistä?
Sosiaalivirasto maksaa verollista ansionmenetyksen korvausta 1.000 euroa/kk (sisältää hoitopalkkion) sijoitusta seuraavan puolen vuoden ajalta. KELAn etuudet (esim. vanhempainraha ja lapsen kotihoidon tuki) eivät koske perhehoitajia, joiden kotiin sijoitetaan lapsi maksulliseen perhehoitoon.
Tuleeko sijaisvanhemmista lapsen huoltajia?
Ei tule, vaan lapsen omat vanhemmat säilyvät huoltajina ja holhoojina. Huoltajilta pyydetään lupa esim. erityisluokalle siirtoon tai leikkauksiin. Huoltajat päättävät myös lapsen uskontokunnasta ja nimestä. Lapsi ei saa olla ilman huoltajan lupaa tunnistettavissa julkisissa tiedotusvälineissä (esim. lehtihaastattelut).
Sosiaalilautakunta määrää huostaanotetun lapsen olinpaikan. Lapsi voi matkustaa perhehoitajien mukana ulkomaille. Lapselle hankitaan oma passi sosiaaliviraston lakimiehen allekirjoittamalla suostumuksella. Passin myöntää perhehoitajan asuinpaikkakunnan poliisiviranomainen. Mukaan matkalle kannattaa myös pyytää perhehoidon sosiaalityöntekijän selvitys lapsen asemasta perheessä ja maininta siitä, että lapsi voi matkustaa perhehoitajien kanssa kyseiselle matkalle.
Saako lapsesta lapsilisää?
Lapsesta maksetaan lapsilisä Kelan kautta perheelle sijoitusta seuraavan kuukauden alusta alkaen. Lapsilisä porrastetaan perhehoitajien omien ja mahdollisesti muiden perheeseen sijoitettujen lasten kanssa. Lapsen asioita hoitava sosiaalityöntekijä ilmoittaa Kelalle, että lapsilisä maksetaan perhehoitajalle.
Mikä on lapsilisän suuruus?
I lapsesta 100,00 e/kk
II lapsesta 110,50 e/kk
III lapsesta 131,00 e/kk
IV lapsesta 151,50 e/kk
V lapsesta ja seur. 172,00 e/kk
Yksinhuoltajalle maksetaan jokaisesta lapsesta lapsilisään yksinhuoltajakorotusta 46,60 euroa.
Lapsilisän porrastus määräytyy niiden lasten lukumäärän mukaan, joista henkilö on oikeutettu nostamaan lapsilisää. Esimerkiksi jos 15 vuotta täyttänyt lapsi nostaa itse lapsilisänsä, hän ei vaikuta korottavasti perheen muista lapsista maksettavaan lapsilisään.
Lapsilisä on verotonta tuloa.
Maksetaanko Kelan lapselle maksama hoitotuki (sairaan lapsen hoidosta) perhehoitajalle?
Kyllä, sosiaalityöntekijä lähettää Kelalle puollon hoitotuen maksamisesta perhehoitajalle.
Kelan maksama lapsen hoitotuki on tarkoitettu kattamaan lapsen sairaudesta tai vammasta aiheutuvaa erityistä taloudellista tai muuta rasitusta. Jos perhehoitolapsesta maksetaan hoitotukea, pitää perhehoitajan maksaa itse mm. lapsen terapia- ym. matkojen omavastuuosuudet ja pienet hoitovälineet.
Ovatko lapset vakuutettuja?
Sosiaalivirasto on ottanut lapsille tapaturmavakuutuksen. Lapset on vakuutettava erikseen urheiluseurojen kautta kilpaurheiluun liittyvien tapaturmien varalta. Myös perhehoitaja on tapaturmavakuutettu hoitotilanteessa.
Suositellaan, että sijaisperhe liittää lapsen omaan kotivakuutukseensa, jossa yleensä on mm. vastuuvakuutus lapsen aiheuttamien vahinkojen varalta.
Käymme tutustumassa lapseen vastaanottokodissa ja lapsi lomailee luonamme laitoksesta. Mitä meille maksetaan?
Tutustumisvaiheen matkoista maksetaan sijaisperheelle 0,20 euroa/km (ei koske helsinkiläisiä perheitä). Matkojen päivämäärät, mistä mihin, ja kilometrimäärät kannattaa merkitä muistiin. Lapsen lomien ajalta lastenkoti yleensä maksaa perheelle suoraan ruokarahaa 7,57 euroa/päivä.
Lapsi käy säännöllisesti lääkärikäynneillä Lastenklinikalla Helsingissä. Maksetaanko lapsen kuljetuksista omalla autolla kilometrikorvausta?
Lääkäriltä pyydetään Kelaa varten todistus, jolla matkakorvauksia haetaan ensin Kelasta ja omavastuuosuuden maksaa sosiaalivirasto.
Maksetaanko lapsen kuljetuksista kilometrikorvauksia?
Lapsen kuljetuksista tapaamaan omia vanhempiaan Helsinkiin maksetaan 0,20 euroa/km kilometrikorvausta (ei koske helsinkiläisiä perheitä). Tavanomaisista oman kaupungin sisällä tapahtuvista kuljetuksista ei makseta korvausta.
Tarvitseeko lapsesta tehdä osoitteenmuutosilmoitus?
Lapsesta tehdään osoitteenmuutos, jossa hänen tilapäinen asuinkuntansa on se paikkakunta, jossa sijaisperhe asuu. Kotikunta on edelleen Helsinki eli lapsi säilyy helsinkiläisenä täysi-ikäisyyteen asti .
Lapsi on menossa päivähoitoon. Kuka maksaa päivähoitomaksut?
Sosiaalivirasto maksaa sijoitetun lapsen päivähoitomaksut. Perhehoitaja sopii päivähoidon aloittamisesta lapsen asioita hoitavan sosiaalityöntekijän kanssa ja varaa itse paikan lapselle joko perhepäivähoidosta tai päiväkodista.
Perhehoitajalla on oikeus vapaaseen. Kuka hoitaa sijoitettuja lapsiamme vapaan aikana?
Yleensä perhehoitajat järjestävät lapsille hoitajan kotiin. Sosiaalivirasto pyytää vuosittain ilmoitusta vapaapäivistä (12 päivää/vuosi) ja maksaa perhehoitajalle vapaan ajalta lapsen hoitojärjestelyistä. Vapaan ajalta perhehoitajalle maksetaan hoitopalkkio ja kulukorvaus. Perhehoitaja maksaa lapsen hoitajalle vapaan ajalta 14 euroa/päivä.
Järjestetäänkö sijaisvanhemmille koulutusta?
Perhehoitajille järjestetään kolutusta. Pyritään siihen, että perhehoitajat voisivat osallistua koulutukseen vuosittain.
Maksetaanko lasten harrastusmenoja?
Kouluikäisen lapsen harrastuksiin myönnetään 450 euroa (sisältää myös harrastuksiin liittyvät matkat) vuosittain selvitysten perusteella. Toivotaan, että lapsilla olisi jokin hänen taipumuksiaan vastaava pitkäjänteinen ja säännöllinen harrastus.
Polkupyörä ja kypärä 7-vuotiaasta lähtien (yhteensä 170 euroa, 2 kpl perhehoidon aikana), sekä koululiikunnassa tarvittavat urheiluvälineet sukset (85 euroa), monot (26 euroa) ja luistimet (50 euroa) korvataan toimeentulotukinormin mukaan. Koululiikunnan edellyttämien urheiluvälineiden ja polkupyörän hankkimiseen pyydetään sosiaalityöntekijältä maksusitoumus.
Mihin voimme ottaa yhteyttä hätätilanteessa virka-ajan ulkopuolella?
Helsingissä toimii ympärivuorokautinen sosiaalipäivystys, josta saa kiireellistä sosiaalityön tukea, apua ja neuvontaa. Sosiaalipäivystyksen puh. on 0206 96006.
Mikä on sosiaaliviraston osoite?
Postiosoite: Helsingin sosiaalivirasto, Lapsiperheiden palvelujen vastuualue
Sijaishuolto/perhehoito
(Sosiaalityöntekijän nimi)
PL 8510, 00099 Helsingin kaupunki
Käyntiosoite: Toinen linja 4 A (Kallion virastotalo)



15.08.2008

11

4260

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Horse66

      "Esimerkiksi jos 15 vuotta täyttänyt lapsi nostaa itse lapsilisänsä, hän ei vaikuta korottavasti perheen muista lapsista maksettavaan lapsilisään."

      Niin miten tämä käytännössä tapahtuu? Niin että 15v lapsi saisi lapsilisän omaan tiliinsä? Pitäisikö vanhempien vaatia lapsilisien siirtoa lapsen tilille vai huolehtiiko perhehoitaja(sijaisperhe) että lapsi saa nämä omalle tilille vaiko sossu?? Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta?

      • amalia

        pitäisi lapsilisä maksaa lapsen omalle tilille, jos kuitenkin asuu sij.perheessä ja sieltä saa vaatteet ym. tarpeellisen.
        Perhehoitajien kuuluu lain mukaan maksaa lapselle kuukasirahaa 43.30.
        Lapsilisä kuuluu perhehoitajalle, joka huolehtii lapsen tarpeista.
        Samoin, kuin normaaliperheissä vanhemmille.
        Sellaiset perheet, joilla on esim. varaa tallettaa kaikki lapsilisät säästöön lapselle, eivät mielestäni edes tarvitsisi lapsilisää.


      • Horse66
        amalia kirjoitti:

        pitäisi lapsilisä maksaa lapsen omalle tilille, jos kuitenkin asuu sij.perheessä ja sieltä saa vaatteet ym. tarpeellisen.
        Perhehoitajien kuuluu lain mukaan maksaa lapselle kuukasirahaa 43.30.
        Lapsilisä kuuluu perhehoitajalle, joka huolehtii lapsen tarpeista.
        Samoin, kuin normaaliperheissä vanhemmille.
        Sellaiset perheet, joilla on esim. varaa tallettaa kaikki lapsilisät säästöön lapselle, eivät mielestäni edes tarvitsisi lapsilisää.

        Jää käteen kun hän täyttää tuon 18v? Ja lähtee omilleen sijoituksen jälkeen... Millä hän sitten elää kun alkaa hakea omaa asuntoa jonka sossu maksaa vuokran... mutta jos ei ole töitä saatavilla? Niin..eihän nuorelle jää mitään tulevaisuuden varaan...


      • amalia
        Horse66 kirjoitti:

        Jää käteen kun hän täyttää tuon 18v? Ja lähtee omilleen sijoituksen jälkeen... Millä hän sitten elää kun alkaa hakea omaa asuntoa jonka sossu maksaa vuokran... mutta jos ei ole töitä saatavilla? Niin..eihän nuorelle jää mitään tulevaisuuden varaan...

        alkuun. Niillä on sitä varten rahaa säästössä.
        Niiden kuuluu antaa kaikki tarvittava itsenäistymistä varten.
        Lapsilisät ei ole tarkotettu siihen.
        Enemmän vielä saa, jos tekee sen jälkihuoltosopimuksen sossun kanssa.


      • sijaislapsena
        Horse66 kirjoitti:

        Jää käteen kun hän täyttää tuon 18v? Ja lähtee omilleen sijoituksen jälkeen... Millä hän sitten elää kun alkaa hakea omaa asuntoa jonka sossu maksaa vuokran... mutta jos ei ole töitä saatavilla? Niin..eihän nuorelle jää mitään tulevaisuuden varaan...

        Hih! Itse olen ollut sijaislapsena ja kyllä ostettiin uusia suksia ja vehkeitä ja vaatteita... perheen omalle tyttärelle. Itsellä esim. ikivanhat sukset leirikoulussa, levisivät lapissa pitkällä matkalla kesken kaiken. Risoissa vaatteissa kuljin ja nämä "minulle" hommatut huonekalut yms... ei ollut asiaa niitä ottaa esim. mukaan kun muutin pois.
        Jotain niistä sain kyllä itse käyttää- jopa.
        Helsingin kaupungin sijoitus oli tämä.


      • risoihin
        sijaislapsena kirjoitti:

        Hih! Itse olen ollut sijaislapsena ja kyllä ostettiin uusia suksia ja vehkeitä ja vaatteita... perheen omalle tyttärelle. Itsellä esim. ikivanhat sukset leirikoulussa, levisivät lapissa pitkällä matkalla kesken kaiken. Risoissa vaatteissa kuljin ja nämä "minulle" hommatut huonekalut yms... ei ollut asiaa niitä ottaa esim. mukaan kun muutin pois.
        Jotain niistä sain kyllä itse käyttää- jopa.
        Helsingin kaupungin sijoitus oli tämä.

        meillä omat ajattelee hintaa ja ostaa harkitusti j aluovat oman persoonallisen tyylinsä itsetehdyin vaattein.

        mutta sijaislapset tilaavat maailmalta merkkivaatteita ja kulkevat yli 100 euron kengissä ja jättävät käytetyt kengät kauppaan uusia hakiessaan.

        tasan ei käy onnen lahjat


      • Helinä-keiju3
        risoihin kirjoitti:

        meillä omat ajattelee hintaa ja ostaa harkitusti j aluovat oman persoonallisen tyylinsä itsetehdyin vaattein.

        mutta sijaislapset tilaavat maailmalta merkkivaatteita ja kulkevat yli 100 euron kengissä ja jättävät käytetyt kengät kauppaan uusia hakiessaan.

        tasan ei käy onnen lahjat

        Ehkä teillä omat pelkää, että heidät pannaan kiertoon, jos kuluttavat liikaa. Siinähän heillä on kotona esimerkki, miten lapselle saattaa käydä.


      • sijaislapsena
        risoihin kirjoitti:

        meillä omat ajattelee hintaa ja ostaa harkitusti j aluovat oman persoonallisen tyylinsä itsetehdyin vaattein.

        mutta sijaislapset tilaavat maailmalta merkkivaatteita ja kulkevat yli 100 euron kengissä ja jättävät käytetyt kengät kauppaan uusia hakiessaan.

        tasan ei käy onnen lahjat

        Juupa, vaihtoehtojahan oli???? Kyllä siinä on aikuisten armoilla. Oletpa syljettävä ihminen. Keskustelu osaltani päättyi tähän.


      • Merkka
        sijaislapsena kirjoitti:

        Hih! Itse olen ollut sijaislapsena ja kyllä ostettiin uusia suksia ja vehkeitä ja vaatteita... perheen omalle tyttärelle. Itsellä esim. ikivanhat sukset leirikoulussa, levisivät lapissa pitkällä matkalla kesken kaiken. Risoissa vaatteissa kuljin ja nämä "minulle" hommatut huonekalut yms... ei ollut asiaa niitä ottaa esim. mukaan kun muutin pois.
        Jotain niistä sain kyllä itse käyttää- jopa.
        Helsingin kaupungin sijoitus oli tämä.

        Puhutaanpa sit vielä kerran siitä sijarin omasta lapsesta.
        Huomaan että aina korostetaan sitä, että sijarit ostaa uusia tavaroita omille lapsille, juku sentään OMILLE LAPSILLE...!

        Miksi te ette ajattelee, että sijarin biolooginen lapsi on sijarin lapsi ja sijarin vastuulla ja sijarin rahapusilla ? Tottakai se ostaa omalle lapselle uudet tavarat mikäli siihen on varaa tai tarvetta. Sijari voi tuota omalle lapselle vaikka kuun taivaalta mikäli haluaa, onko se teiltä pois? Vai pitäkö sijarin lapsi kantaa sijaislapsen vanhoja vaatteita että se tuntuisi teistä hyvältä?

        Miksi te sopivasti aina unohdate, että sijaislapsi, ei ole sijarin oma lapsi? Heti kun on kysessä tavara tai raha, niin kappas vaan, yhtäkkiä sijari pitää antaa sijaislapselle kaiken vaikka kunnan maksamaat rahat eivät riitä kuuta taivaalta alas tuomaan.
        Mutta eihän sijari voi rakastaa eikä kasvata teitän laste, ei-ei, se olisi jo liika, näin tässä jatkuuvasti väitetään. Mietiteko te itsekin mitä te haluate vai onko lapsi kokonaan vaan se sivuseikka ja tärkeä onkin vaan se raha!?

        Sijaislapsesta maksaa kunta tai kaupunki ja jos kerran sillä kulukorvauksella ei ostetta merkkivaatteita ja jatkuvasti uusia tavaroita, niin se on sitten sijarin ahneutta vai? Mä kyll uskon, että suurin osa sijareista ostaa lapselle samalla tavalla mitä omallekin ja jos sijaislapsi käyttääkin jotain sijarin oman lapsen tavaroita , no onko se niin kamalan suuri synti vai? On munkin lapset kantanut jotain toisen omaa tai ajannut pyörää tai mitä vaan, ei se tee sitä lapsen elämää sen pahemmaksi.

        Uskokaa pois, että sijari monesti laitta ihan sitä omaa rahaa siihen sijaislapseen,koska kunnan vaivainen 350e ei riittä kaikkeen, mutta siitä tuskin kiitosta saa, tietän. Kunta kun luulee, että lapsi sillä pärjää niin se on jollatavalla pärjättävä. Mutta tässä tekee mielii kyllä sanoa, että mikä estää biosukua ostamasta lapselle jotain uutta? Ei mikä. Oma lapsi on oma lapsi ja kun kerran haluate että teitän lapsi kantaa vaan kalleita merkkivaatteita ja vaan uusia tavaroita, niin siitä vaan! ostakaa ihmeessä omalle lapselle itsekin jotain, ei tartte pelkää, että sijarin lapsi niitä itselleen ottaa.
        Minä olen ainakin kyllästynyt siihen jatkuvaan valittamiseen, että sijarit tekee sitä ja tätä väriin, ahnehtii itselleen tai omille lapsilleen . Miksi ihmeessä te unohdate, että sijari on omat lapset tähän maailmaan vapaehtoisesti tehnyt ja kun se haluaa niin voipi vaikka kuun taivaalta alas tuota sille omalle lapselle. Tuokaa tekin, kuka estää?


      • amalia
        Merkka kirjoitti:

        Puhutaanpa sit vielä kerran siitä sijarin omasta lapsesta.
        Huomaan että aina korostetaan sitä, että sijarit ostaa uusia tavaroita omille lapsille, juku sentään OMILLE LAPSILLE...!

        Miksi te ette ajattelee, että sijarin biolooginen lapsi on sijarin lapsi ja sijarin vastuulla ja sijarin rahapusilla ? Tottakai se ostaa omalle lapselle uudet tavarat mikäli siihen on varaa tai tarvetta. Sijari voi tuota omalle lapselle vaikka kuun taivaalta mikäli haluaa, onko se teiltä pois? Vai pitäkö sijarin lapsi kantaa sijaislapsen vanhoja vaatteita että se tuntuisi teistä hyvältä?

        Miksi te sopivasti aina unohdate, että sijaislapsi, ei ole sijarin oma lapsi? Heti kun on kysessä tavara tai raha, niin kappas vaan, yhtäkkiä sijari pitää antaa sijaislapselle kaiken vaikka kunnan maksamaat rahat eivät riitä kuuta taivaalta alas tuomaan.
        Mutta eihän sijari voi rakastaa eikä kasvata teitän laste, ei-ei, se olisi jo liika, näin tässä jatkuuvasti väitetään. Mietiteko te itsekin mitä te haluate vai onko lapsi kokonaan vaan se sivuseikka ja tärkeä onkin vaan se raha!?

        Sijaislapsesta maksaa kunta tai kaupunki ja jos kerran sillä kulukorvauksella ei ostetta merkkivaatteita ja jatkuvasti uusia tavaroita, niin se on sitten sijarin ahneutta vai? Mä kyll uskon, että suurin osa sijareista ostaa lapselle samalla tavalla mitä omallekin ja jos sijaislapsi käyttääkin jotain sijarin oman lapsen tavaroita , no onko se niin kamalan suuri synti vai? On munkin lapset kantanut jotain toisen omaa tai ajannut pyörää tai mitä vaan, ei se tee sitä lapsen elämää sen pahemmaksi.

        Uskokaa pois, että sijari monesti laitta ihan sitä omaa rahaa siihen sijaislapseen,koska kunnan vaivainen 350e ei riittä kaikkeen, mutta siitä tuskin kiitosta saa, tietän. Kunta kun luulee, että lapsi sillä pärjää niin se on jollatavalla pärjättävä. Mutta tässä tekee mielii kyllä sanoa, että mikä estää biosukua ostamasta lapselle jotain uutta? Ei mikä. Oma lapsi on oma lapsi ja kun kerran haluate että teitän lapsi kantaa vaan kalleita merkkivaatteita ja vaan uusia tavaroita, niin siitä vaan! ostakaa ihmeessä omalle lapselle itsekin jotain, ei tartte pelkää, että sijarin lapsi niitä itselleen ottaa.
        Minä olen ainakin kyllästynyt siihen jatkuvaan valittamiseen, että sijarit tekee sitä ja tätä väriin, ahnehtii itselleen tai omille lapsilleen . Miksi ihmeessä te unohdate, että sijari on omat lapset tähän maailmaan vapaehtoisesti tehnyt ja kun se haluaa niin voipi vaikka kuun taivaalta alas tuota sille omalle lapselle. Tuokaa tekin, kuka estää?

        etkä ymmärtänyt mistä oli kysymys.
        Tämä ihminen kertoi omasta kokemuksestaan sijaislapsena perheessä.
        Jos häntä näin on kohdeltu, kute kertoo, niin on syytäkin valittaa.
        Sossu maksaa kyllä lapselle uudet sukset ja luistimet. Maksetaan myös kulukorvauksia sen verran, että niillä pitää pystyä pitämään lapset ehjissä vaatteissa. Jos ei perheellä ole rahaa ostaa isj.lapsille uusia vaatteita, ei niitä ole sit varaa ostaa omillekaan.
        Tasa-arvo pitä perheissä olla kaikkien lasten välillä, riippumatta siitä, kuka heidät on synnyttänyt.
        Siinä vaiheessa, kun otat kotiisi sij.lapsia, niin muista, ettei kukaan perheessä ole toistaan paremmassa tai huonommassa asemassa.
        Tässä asiassa pitää olla erityisen tarkka.
        Ei mikään saa sijoitetun mieltä katkerammaksi, kuin se, että huomaa perheen omia lapsia pidettävän parempana kuin itseä.
        Minä olen ennemminkin, ihan varmuuden vuoksi pitänyt sijoitettuja "parempina. Eli pitänyt huolen, etteivät koskaan pääse ajattelemaan, et lellisin jotenkin omia.
        Omat ovat joutuneet tyytymään paljon, paljon vähempään.
        Ihan omilla rahoilla heille pitikin kaikki hankkia.
        Sij.lasten kuluihin saa sijoittavalta kunnalta rahaa.
        Vaikkei korvaukset päätähuimaavia olekaan, niin hyvällä taloudenpidolla niistä riittää kyllä myös uusiin vaatteisin, sen mitä tarvitaan.
        Merkkejä meillä ei ole suosittu, muuta kuin, jos on edullisesti saatu tarjouksista. Siitä olen pitänyt ´huolen, ettei kuitenkaan risoissa eikä likaisissa ole lapset kulkeneet, muutoin, kuin ehkä omasta halustaan isompina.


    • näyttää

      olevan ihan kohtuulliset palkkiot, toivottavasti nuo liksat tulevat valtakunnallisestikin käyttöön.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      274
      2550
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      92
      2021
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1606
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      157
      1427
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1268
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1195
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe