Aloita kertomalla perhekokosi.
Paljonko teet perheellesi kerralla ruokaa? Esim.perunamäärästä kpl tai kilomäärä.
Mitä ruokia suosit?
Syödäänkö teillä paljon välipaloja?
Entä jos joku lapsista inhoaa esim.hernekeittoa,niin onko hänelle muuta vai joutuuko opettelemaan syömään inhokkiaan?
Paljonko teillä menee ruokaan rahaa?
Kuinka usein käytte kaupassa?
Jaa omat säästövinkkisi muille!!
Ruoasta
11
1743
Vastaukset
- että ruuan hinta
taas nousee.
Vuokra nousee, kaikki nousee, paitsi palkka!
Jostain pitäisi taas puristaa säästöä, mutta kun ei ole enää mistä puristaa!
No, ajattelin, että voisi oikeestaan jättää juustot, makkarat ja leivän ostamatta ja viikonloppuisin puuroopuuroopuuroo...- hoitsu-äiti
Meillä on kuuden hengen perhe ja neljän lapsen iät haarukalla 8-17. Olen tehnyt säästämisestä oikeastaan jo ihan harrastuksen itselleni, eli säästän kaikessa, missä vaan voin. Leivät, joita meillä kuluu aivan uskomattomat määrät, ostan lähipaikkakunnan tehtaan myymälästä, josta ne saa lähes puolet halvemmalla. Ostan aina kerralla tosi ison satsin ja pakastan ne. Omalla pihalla meillä on omenapuita, marjapensaita ja itselläni pieni kasvimaa, ja kaikki itse kasvatetut otan tarkasti talteen ja leivon, teen hilloja ja pakastan. Meillä onkin kolme pakastinta, kaksi kaappi ja yksi arkku-mallinen. Mieheni pitää marjojen keräilystä metsässä, joten hän kerää sitten mustikat ja puolukat talven varalle. Sienistä meillä ei kukaan valitettavasti pidä, joten niitä emme voi hyödyntää. Muutenkin kaupoissa ostan aina edullisemman vaihtoehdon, jos olen havainnut sen hyväksi. Kauppojen omat tuotemerkit, kuten rainbow, pirkka, euroshopper yms. ovat luotettavia ja halvempia vaihtoehtoja. Säästän muissakin asioissa, kuin ruoassa, mutta en viitsi tässä alkaa luettelemaan niitä. Säästämisiin, ystävät:jaetaan vinkkejä toisillemme!
- sitten vaan kauppiaalle
hoitsu-äiti kirjoitti:
Meillä on kuuden hengen perhe ja neljän lapsen iät haarukalla 8-17. Olen tehnyt säästämisestä oikeastaan jo ihan harrastuksen itselleni, eli säästän kaikessa, missä vaan voin. Leivät, joita meillä kuluu aivan uskomattomat määrät, ostan lähipaikkakunnan tehtaan myymälästä, josta ne saa lähes puolet halvemmalla. Ostan aina kerralla tosi ison satsin ja pakastan ne. Omalla pihalla meillä on omenapuita, marjapensaita ja itselläni pieni kasvimaa, ja kaikki itse kasvatetut otan tarkasti talteen ja leivon, teen hilloja ja pakastan. Meillä onkin kolme pakastinta, kaksi kaappi ja yksi arkku-mallinen. Mieheni pitää marjojen keräilystä metsässä, joten hän kerää sitten mustikat ja puolukat talven varalle. Sienistä meillä ei kukaan valitettavasti pidä, joten niitä emme voi hyödyntää. Muutenkin kaupoissa ostan aina edullisemman vaihtoehdon, jos olen havainnut sen hyväksi. Kauppojen omat tuotemerkit, kuten rainbow, pirkka, euroshopper yms. ovat luotettavia ja halvempia vaihtoehtoja. Säästän muissakin asioissa, kuin ruoassa, mutta en viitsi tässä alkaa luettelemaan niitä. Säästämisiin, ystävät:jaetaan vinkkejä toisillemme!
myyntitiliin ai niin mut pitäs kyllä olla sienitietoutta,ettei kunnassa kävisi kato! ;D
Perheeseeni kuuluu minun ja puolisoni lisäksi 8 lasta, 2 vävyä, 2 lapsenlasta ja adoptoitu täti. Neljä vanhinta lapsista asuu jo omillaan mutta arjen soljuvuuden vuoksi olemme päätyneet siihen että syömme yhä useimpina päivinä päivällisen koko purukalla.
Keskimäärin päivällisillä on siis noin 15 henkeä, usein enemmänkin, koska lasten ystävätkin syövät meillä, jos ruoka-aikana paikalla ovat. Muilla aterioilla on useimmiten vain minä, puoliso ja 4 lasta, sekä arkilounailla lapsenhoitajamme oman lapsensa kanssa. Tosin sunnuntaibrunssejakin harrastetaan isommalla sakilla.
Määriä on hankala sanoa. Perunoita kuoritaan 4-5 kiloa. Jauhelihapullia tehdään noin 3 kiloa, laatikkosruokia kaksi neljän litran vetoista vuokaa jne. Ihanne olisi että päivällisiltä jäisi sen verran ylitse, että siitä riittäiisi seuraavan päivän lounaaksikin. Joskus jää, joskus ei.
Mitään erityisiä suosikkiruokia ei ole. Yritämme pitää menyyn vaihtelevana. Ei siis samaa ruokaa kovin lyhyin väliajoin.
Välipaloiksi syödään useimmiten hedelmiä. Niitä yritän pitää kunnon varaston kulhoissa esillä. Esim juuri nyt ovat mandariinit halpoja (79 senttiä kilo) joten niitä ostin äsken kuusi kilon pussukkaa. Myös kotona keitetyt marjakietot ja kiisselit ovat suosittuja.
Mitään erityisruokia ei ole siinä mielessä, että jos joku jotain inhoaisi niin laitettaisiin jotain muuta yhdelle syöjälle. Puolisolle laitetaan joskus samsta ruoasta eri versio kuin muille perheenjäsenille, johtuen hänen pahoista allergioistaan.
Ruoka-kauppaan menee 1500-2000 euroa kuussa. Summaa nostavat erilaiset juhlat. Kutsumme myös mielellämme vieraita kotiimme esim sunnuntaipäivällisille.
Perusostokset haetaan kaupasta kerran tai kahdesti kuussa; jauhot, säilykkeet, ryynit, sokerit, kahvit, kaakaot jne sekä luonnollisesti pakasteeseen kunkin kauden tarjoustuotteita. Päivittäin haetaan maitoa, vihanneksia, hedelmiä ja sitä halpaa arkiruokaa eli päivän tarjouksia.
Varsinaisia säästövinkkejä minulla ei tähän hätään ole, mutta jälkiruokiin kehottaisin satsaamaan. Pieni makea jälkkäri päivällisen jälkeen tasapainottaa aterian ja pitää olon kylläisenä paljon pidempään.
Toinen "säästö" joka tosin on kulinaristisekstikin kiva, on aamupalasämpylöiden leipominen. Teen iltaisin taikinan jääkylmään veteen ja laitan sen viileähköön paikkaan keittiössä yön ajaksi. Silloin kohoaminen on hidasta ja aamulla taikina juuri sopivaa pyöritettäväksi sämpylöiksi ja laitettavaksi uuniin. Lämpimät sämpylät aamiaiseksi ovat säästäväistä luksusta.- ap.
Itse olen viime aikoina leiponut perheelle (7hlöä) vaalean leivän itse.Ja leivon muuten vastaisuudessakin,säästö on huima!Marttaliitto on laskenut että 4 hengen perheen leivät vuodessa maksaa kaupasta ostettuna 433€ ja itse leivottuna 90€!!!
Olsiko jollain ruisleipä-ohjetta? Millai sen juuren saa?
Vastaanpa itsekin kysymyksiini:
Eli lapsia 5 ja vanhemmat.
Perunoita keitän 2kg kerralla josta jää vähän seuraavallekin päivälle kotona olijoille.Makaronia 2 pss,jauhelihasoosia teen kilosta jauhelihaa,sopat tehdään 10litran kattilaan.Laatikoita tehdään 2 isoa (3-4litraa)vuokaa.Haeskelen isoa n.5litran uunipataa johon mahtuisi kerralla mm.karjalanpaisti kasviksineen hautumaan.Periaatteeni on että teen kerralla isoja määriä ja loppuja sitte pakastelen ja niitä käytetään "laiskoina" päivinä.;)
Suosin kaikkia helppoja ja varmoja ruokia.Jauheliaa kaikessa muodossa,kalaa ja pasta muodossa kuin muodossa uppoaa meillä.Meillä ollaan onneksi kaikkiruokaisia.Jos ei oteta huomioon äidin keliakiaa ja yhden lapsen maitoallergiaa.;)
Meillä syödään välipaloiksi hedelmiä ja raakoja kasvikisa kuten porkkanaa.Jugujen yms. ostamisen olen lopettanut kun niitä sai aina olla heittämässä roskiin.=( Joskus lapsiin iskee murohimo ja silloin niitä syödään myös välipalalla.Leipää meillä kuluu paljon.
Meillä on yksi lapsista nirso,mutta hälle ei tehdä muita ruokia.Yksi inhoaa hernekeittoa ja silloin on kasvissosekeittoa vaihtoehtona.Kaikkea on maistettava.
Pyrin käymään kerran viikossa isossa marketissa kaupassa ja pikkuostoksia tehdään lähikaupassa.
En oikeastaan edes tiedä paljonko ruokaan kuluu rahaa mut ei mielestäni mitään mahottomia summia kun teen paljon itse ja silloin kun on tiukkaa ja kaupasta ostetaan vain välttämättömin niin rahat riittävät aina.Lasten herkkupäivästä ei olla luovuttu vaikka kuinka olisi tiukkaa!
Mä olen vasta säästölinjan alkutaipaleella joten kauheesti ei ole vinkkejä muille.Paitsi että itse tekemällä säästää paljon ja jokainen osaa leivät tehdä.
Vaatteita ollaan ostettu nykyään vain tarpeeseen vaikka sit vähän kalliimpaakin.Alessa ei käyty nyt lainkaan kun kukaan ei tarvinnut mitään.Ja kirppareita rakastan!!!Käyn aina kirppareilla kun vain pääsen,meillä täällä maalla niitä ei vaan ole.Niistä tekee ihania löytöjä usein!!
Lehtien tilaukset lopetetttiin ja käydään viikottain kirjastossa lukemassa lempilehdet.
Kertokaapa lisää ideoita!!!!
Ai niin,tämä vuosi ollaan päätetty keskittää yhteen kauppaketjuun ja mielenkiinnolla odotetaan että kuinka hyvin bonusta kertyy.Aiotaan myös tankata kyseisen ketjun asemilla.- täällä, on vaik
mitä vinkkiä, laidasta laitaan:
http://www.elisanet.fi/puutteenpera/
kato vaikka tää:
http://www.elisanet.fi/puutteenpera/saastovinkit.html
ja ohjeita:
tää on siis niin helppo ja nopea:
http://www.maku.fi/reseptit/resepti/Peltileip%E4/1090.html
ja lapsetkin osaa kunn neuvot, eikä haittaa löysä taikina...
tuolla peltileipä sanalla löytyy vaik kuin monta ohjetta!
Sitte yks mieletön salaatti, siis niin hyvää että:
valkokaalia, porukka raastaa ja juustohöylää suikaleita kulhoon
porkkanaa, sille sama homma
kulhoon lisää kasvisöljyä ja mausteita, ripaus suolaa, ripaus sokeria ja yrttejä, tilkka etikkaa(omenaviinietikkakin käy)ja sitten kylmään vetäytymään...namnam
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/1919/Ruisleip%C3%A4
ja ruisleipää: - Mari 72
Meillä myös ruokakunnassa 7, tosi viimeisin tulokas ei vielä pirttipöydän herkuista paljoa perusta,kun ikä vasta 4kk.
Tuohon sinun padan etsikelyyn vastailin... Tupperwarelta löytyy 5L paistonkestävä vuoka, kirpaisee hinnaltaa kerran, mutta meilä ainakin käytössä vähintään viikottain... - ap.
Mari 72 kirjoitti:
Meillä myös ruokakunnassa 7, tosi viimeisin tulokas ei vielä pirttipöydän herkuista paljoa perusta,kun ikä vasta 4kk.
Tuohon sinun padan etsikelyyn vastailin... Tupperwarelta löytyy 5L paistonkestävä vuoka, kirpaisee hinnaltaa kerran, mutta meilä ainakin käytössä vähintään viikottain...Juuri olin Tupperware-kutsuilla ja ihastuin kyseiseen pataan.Mut 100€ on törkee hinta!!Sillä hinnalla sen (padan) pitäis jo hankkia aineksetki ite sinne!!! =)
- kokki
Perheessämme on 4 lasta 1 - 8 v ja vanhemmat. Rahaa ruokaan menee noin 600 e kuussa.
Laitan ruokaa yleensä sen verran, että se riittää vain yhdelle aterialle. Teen mielelläni ruokaa, enkä halua syödä samoja ruokia toisenakin päivänä. Poikkeuksiakin tosin on.
Suosin pastaa, riisiä, perunoita, jauhelihaa ja kanaa.
Välipaloina syödään jogurttia, weetabixia, hedelmiä tai leipää.
Yritämme välttää inhokkiruokien tekemistä, mutta jos sitä kuitenkin tehdään, sitä on maistettava. Sen tilalle ei tehdä muuta, mutta voi ottaa edellisen ruuan tähteitä tai hedelmän tms (julmaako?).
Kaupassa yritetään käydä vain kerran viikossa, maitoa joutuu ostamaan lähikaupasta joskus lisää.
Omat säästö- ja kulutusvinkit:
1. Esipaistetut patongit ovat kilohinnaltaan halvempia kuin kaupan tuoreleivät. Ostan usein patonkeja paljon, niistä on mukava ja helppo paistella tuoretta leipää, esim pitkien juhlapyhien aikaan, tai illalla tai aamupalalle.
1b. Leipä on helppo leipoa myös itse. Jauhot ja kuivahiivan ostan tarjouksesta, kerralla kunnon satsin. Mitään tuplanostatuksia tai juuria en juurikaan vaivaudu tekemään. Leipä on erittäin hyvää ja syötävää, vaikka ei ihan leipomoleivän kuohkeuteen ja ilmavuuteen pääsekään.
2. Ostan marketin tarjouksesta lihaa kunnolla. Esim viimeksi ostin viimeisen käyttöpäivämäärän takia halvalla myytyä broilerinfilettä 5 kiloa ja nauta-possujauhelihaa 6 kiloa. Lihat vaan kotona sitten saman tien pakkaseen. Tulee kerralla kalliiksi, mutta kuitenkin halvemmaksi kuin ostaa yksitellen normaalihinnalla.
3. Eineksiä pilkataan syyttä, niistä saa nopeasti mukavaa vaihtelua. Katso kaupan tarjoukset, eineksiä voi saada halvemmalla kuin tuoreita vastaavia, jotka kuitenkin päätyvät samaksi ruokalajiksi. Esim perunasipulipussista tehty munakas on jo valmis, kun multaperunasta aloittanut kokki vasta kuorii perunoita.
4. Jogurttien kilohinnat kannattaa katsoa tarkkaan. Rasvattomat ja hylat voivat yllätten maksaa tuplaten tavalliseen verrattuna. Halvimmaksi tulee useimmiten litran tölkki.
5. Älä osta pikkukaupoista. Hinnat ovat pääsääntöisesti kovemmat kuin isoissa marketeissa, ja valikoimat ovat pienemmät. Kierrä kaupat, ja katso mistä saat halvimmalla sen kaiken mitä haluat.
6. Kirjoita kauppalista tarpeiden mukaan jo kotona. Vältä tavaroiden ostamista listan ulkopuolelta. Osta kuitenkin ruokaa, jos se on tarjouksessa ja säilyy pitkään.
7. Seuraavia tuotteita ostan yleensä ainoastaan paljousalennuksella, ja sen verran, että ne riittävät seuraavaan tarjoukseen asti: tomaattimurska, ruuanlaittokermat, säilykkeet kuten ananaspalat ja tonnikala, tuoremehut ja pastat.- vinkvink...
"1b. Leipä on helppo leipoa myös itse. Jauhot ja kuivahiivan ostan tarjouksesta, kerralla kunnon satsin. Mitään tuplanostatuksia tai juuria en juurikaan vaivaudu tekemään. Leipä on erittäin hyvää ja syötävää, vaikka ei ihan leipomoleivän kuohkeuteen ja ilmavuuteen pääsekään."
Tee tuota peltileipää tuolta ylempää...
http://www.maku.fi/reseptit/resepti/Peltileip%E4/1090.html
tai siis tuota...muuntele ihan vapaasti...mutta vatkaavatkaavatkaa sitä ilmaa sinne, ronskilla kädellä, sitten paat uuniin n.2dl vesikipon niin siitä saat höyryä sinne uuniin ja kosteutta, sitte kun se leipä tulee uunista, maun mukaan peitä tai et, mutta on HE-LE-kutin hyvää leipää!
ja jos lisäät sokeria ja vaik omenaa, saat siitöä pull-llaa!
- mie vaan...
eipä meillä ole tavaton sakki eli vain kuusi henkeä pääsääntöisesti..
Perunoita keitetään ainakin 2kg tai enemmän eli iso kattilalinen n4kg jolloin niitä paistetaan tms seuraavalla kerralla. Sama muusin kanssa eli kun muusin tekoon alan niin siitä tehdään soselaatikko seuraavalla kerralla..
Laatikkoruuat on nopeita j ahelppoja ja yleensä aina onnistuu. Hintakaan ei päätä huimaa. Keitot on myös mainioita.
Välipaloja toki syödään kun koulupäivät päättyvät miten sattuu ja illan ruoka on vasta todella illalla. Välipala on hedelmää, leipää, eilistä ruokaa, eineksiä jne. Nuudelit on olleet syksykauden suosikki.
Jos todelal inhoa ajotakin niin tilalle järjestetään jotain eli joko jämiä tai joku erilainen versio. Esim iskälle ei maita kala niin saa vaikka pakkasesta kanaa tai lihapullia tms helppoa tai eilistä kastiketta jne. Vaatii vähän suunnittelua, mutta kun muutenkin käyn kaupassa vain 1-2 kerta aviikossa ja lista on ruuista siksi suunniteltava niin homma toimii.
Meillä menee ruokaan niin paljon kuin on varaa. Jos on pieni tili niin pihdataan ja ostetaan perustarvikkeita jne ja kun on varaa niin ostetaan laatua ja satsataan vähän parempaan. Ainakin tulee vaihtelua... Pakkasessa on onneksi säilötavaraa aina kesältä ja kellarissa lisää..
Satanen paukkuu aina se on taattu, mutta 150 on jo aika laadukasta tavaraa ja parilla sataa saa ihan herkkuja jo kaupasta viikossa.
Suunnittelen ruokalistan ja ostan tarvikkeet jolloin kaupasta on haettava vain leipää ja maitoa yms välipäivinä. Valitsen kaupan sen mukaan, mitä ostan ja tsekkaan tarjoukset tarkkaan. Tänään meni lidlin nugetteja pakkaseen reilusti samoin kevytjauhelihaa, karjalanpaistia ja kanaa. Niitä on sieltä kiva sitten käytellä tarpeen mukaan.
Varsinkin hyvin säilyvissä tuotteissa kannatta ahankintapaikkaa miettiä. Kauppojen välillä voi olla melkein tuplahintoja samassa tai vastaavassa tuotteessa. Leipä on tyyristä ja sitä ostetaan pitkälle hinnan mukaan eli olkoon ranskis kuinka halpaa tahansa niin sitä saa syödä puolikaan ja se ei täytä vatsaa niin kuin ruisleipäsiivu.
Roskiin ruokaa ei heitetä vaan kaikki syödään vaikka sitten jämäruokapäivänä jos ei muuten.
Pitaleivät on hyvä konsti tuhlata jämät kun niihin tuoreiden kasvisten lisäksi voi heittää liki kaiken mahdollisen mitä kaappiin on jäänyt.
Monasti pienellä jutulla saa myös arkisen ruuan vähän paremmaksi. Esim onhan iso ero syödäänkö keittojuureksia vai onko ne uunissa ja sekaan on laitettu munamaito ja päälle juuston loppu. Kas vain tulikin gratiini..
Ihan esimerkkinä vaikka meillä voisi mennä näin:
ma; kaalipata
ti; kaalipataa edelleen meinaan kun sitä tekee niin tehdään kunnolla ja se on lempparia...
ke; muusi ja lihakastike
to; nakki-perunasoselaatikko
pe; makaroonilaatikko/spagettikastike
la; soppaa jossa alkuviikon kaalin loppu mm seassa..
su; soppaa edelleen niin ehditään pulkkamäkeenkin..
ma; kanarisotto
ti; lihaperunalaatikko (perunasipulisekoitus, lihaliemi ja jauheliha)
ke; eines veriletut ja peruna, valkokastike
to, pinaattikeitto, lihapiirakka
pe; kalapuikkoja, pinaattikastike ja pottu
la; riisi ja possupata
su; uunisei, muusi ja iskälle possupataa..
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124510MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar882316Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5611758Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011481- 81299
Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671177Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331118Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt219990Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o64947Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3918