Ennakkokäsityksistä
Lainaus kirjasta Lyhytterapian lähteillä: ”Terapeutilla voi olla ennakkokäsityksiä, jotka vaikeuttavat hypnoositekniikoiden käytön ymmärtämistä. On syytä muistaa, että se mitä hypnoosi on, voi vaihdella ajan ideologisen ilmaston mukaan. Kun terapiaa pidettiin uskonnollisena kokemuksena, hypnoosi oli mystinen rituaali. Kun psykodynaaminen teoria kehittyi, hypnoosia pidettiin tunteensiirtoilmiönä.”
Nyky-SHY:ssä suggestoterapiasta on näköjään tullut tämän päivän uskonnollinen (lue tajunnallinen) kokemus ja hypnoosia pidetään asiakasta ”alistavana rituaalina”.
Hypnoosin hyödyistä on ennakkokäsityksistä johtuen erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi yksi hypnoosin käyttäjä sanoo, että tupakanpolton lopettamisessa hypnoosia apuna käyttäen on erinomaisia kokemuksia. Toinen julistaa, että tutkimusten mukaan tupakoinnin lopettamisessa hypnoosista ei ole mitään apua.
Kumpaa meidän tulee uskoa? Onkohan tässä kyse käytännön työtä tekevän tai teoreetikon näkemyseroista? Omasta urastani tupakoinnin lopettamisen osalta voin kertoa, että aluksi uskoni onnistumisesta oli heikko ja niin myös tulokset olivat heikkoja. Mutta kun pääsin (alkoholisti ystävien avulla) jyvälle asiasta niin onnistumiset (käyttäen runsaasti suoria ja posthypnoottisia suggestioita) lisäsivät uskoa ja tuloksetkin paranivat dramaattisesti.
Käsittääkseni nyky-SHY:ssä kuvitellaan NLP-tyyppisen työskentelyn, tarinoiden kertomisen tms. olevan hypnoosia. Tästä seuraa, että ei haluta tai uskalleta tuottaa hypnoositilaa koska se on asiakasta alistavaa. Ajatus ”alistavasta rituaalista” tuntuu eniten kiusaavan tajunnallisuuden opin lanseerannutta ja historioitsijaksi itseään kutsuvaa Risto Santavuorta.
Vuonna 2001 eräällä kurssilla Peter von Harpe halusi esitellä Elman-menetelmän. Hän esittikin hienosti menetelmän alkuosan mutta keskeytti demonstraation ja kielsi käyttämästä loppuosaa koska se tuottaa syvän tilan, on alistava ja vaarallinen.
Vuonna 2002 vuosikokouksessa Risto Santavuoren demonstraatio hypnoosin syvistä tiloista oli todella surkea. Samassa tilaisuudessa eräässä työryhmässä esitettiin kysymys tarvitseeko hypnoositekniikoita opettaa eikö pelkkä rentoutus riitä.
Peter von Harpe kirjoitti tammikuussa 2003 SHYRYFORUMilla: ”Muuten olen sitä mieltä, että suggestoterapiaksi saa nimittää vain terapiaa, jossa täysipainoisesti hyödynnetään suggestoa, EMDR-terapiaksi terapiaa, jossa hyödynnetään EMDR:rää ja hypnoositerapiaksi terapiaa, jossa hyödynnetään hypnoosia.”
Hypnologian päätoimittaja Maija Leena Matikainen kirjoitti numerossa 4/2008: ”Suggestoterapia on myös kielellä ohjaamista. Olen hyvin tyytyväinen siitä, että Suomen hypnoosiyhdistys kouluttaa nimenomaan suggestoterapeutteja eikä hypnoositerapeutteja. Nimikkeelläkin on väliä, sillä se kertoo koulutuksen ja osaamisen sisällöstä. Niin kuin suggestopedia on suggestiivinen opetusmenetelmä, niin suggestoterapia on suggestioita hyödyntävää terapiaa.”
Hyvin ovat Peter von Harpen ja Risto Santavuoren opetukset menneet perille! Onpa todella erkaannuttu kauaksi hypnoosista. Sääli opiskelijoita, jotka luulevat kouluttautuvansa hypnoosin ammattilaisiksi.
Edesmennyt Leo Hildén kirjoitti: ”On nimittäin muistettava, että hypnoosi ei ole sinänsä terapiaa, vaan terapiaa suoritetaan hypnoosissa. Niinpä leikkausta ei suoriteta narkoosilla, vaan narkoosissa. Hypnoosisynnytys ei tapahdu hypnoosilla vaan hypnoosissa, analyysi suoritetaan hypnoosissa jne. Hypnoosi on siis terapeuttisessa mielessä apukeino, jossa erilaisia terapeuttisia menetelmiä voidaan tehostaa ja usein myös nopeuttaa.”
Asiakkaan itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Mutta on eettisestikin arveluttavaa jos ylikorostetaan asiakkaan itsemääräämisoikeutta jos sen varjolla käytetään ”suggestoa” ja karsastetaan hypnoosin omimpia mahdollisuuksia. Hypnoositerapian luonteeseen kuuluu tietty direktiivisyys, jonka avulla asiakas ohjataan yhteisesti sovittuun päämäärään. Direktiivisyys on tärkeä myös siksi, ettei asiakas lähde omatoimisesti työstämään jotain traumaattista asiaa tai ilman ohjausta uppoudu omiin kuvitelmiinsa. Hypnoositekniikoiden käyttö ei ole alistamista eikä direktiivisyys terapeutin omnipotenssia vaan kyse on täysipainoisesta asiakkaan tukemisesta ja asiakasturvallisuudesta.
Sääntöjen mukaan ”Yhdistyksen tarkoituksena on hypnoositietouden levittäminen ja hypnoosin käytön tarkkailu Suomessa yleismaailmallisen tieteen ja taidon puitteissa.” SHY ei kuitenkaan ole enää vuosiin toiminut sääntöjensä mukaisesti. Nyt täytyykin ihmetellä miksi yhdistyksen nimi on edelleen Suomen Hypnoosiyhdistys ry eikä Suomen Suggestoyhdistys ry (SSYry), joka kuvaisi paremmin todellisuutta.
Väinö Pertamo
PS. Pistäydyhän bolgissani http://vainopertamo.blogspot.com/
Ennakkokäsitykset
4
477
Vastaukset
- vapaa shystä
Hyvää asiaa, myös ns. "NLP-suggestosta" ja "tajunnantaidosta", mutta onko nyt hyvä aika tälle keskustelulle? En usko. Kun niin paljon on purkamatta, selvittämättä: Sinun erottamisesi, santavuorelaisuuden tausta, opiskelijoiden asema Shyssä ja heidän "tajuntojen ohjauksensa" koulutuksessa, mielipideterrorilta vaikuttava toimint, santavuorelaisuus,puoskarilain valmistelu... Minä olen jo vapaa Shystä. Jos minulta kysytän eron syytä, vastaan: EN HALUA TULLA YHDISTETYKSI SANTAVUORELAISUUTEEN, VERKONKUTOJIIN, JÄRJESTÖPOLITIIKKAAN NETTISENSUUREINEEN, SUGGESTOMEDIAAN, MAIJA LEENA MATIKAISEN KIRJOITUKSIIN ENKÄ OLAVI TENNIN LAUSUMIIN!
- "ei-hypnootikko"
Teit kantasi tiettäväksi nasakoin ilmauksin. Tervetuloa arkijärkiseen valvemaailmaan!
Nimimerkki "Erosin "suggestolaisista" vapaa shystä" kirjoitti 13.2.2009: "EN HALUA TULLA YHDISTETYKSI SANTAVUORELAISUUTEEN, VERKONKUTOJIIN, JÄRJESTÖPOLITIIKKAAN NETTISENSUUREINEEN, SUGGESTOMEDIAAN, MAIJA LEENA MATIKAISEN KIRJOITUKSIIN ENKÄ OLAVI TENNIN LAUSUMIIN!"
- anti-hörhö
Seurataanpa, tuleeko Pertamon viestin perään lyhyttä nälväisyä, kera muutaman pisteen. Vai poistattavatko verkottajat viestin, kera leivättömällä pöydällä ja yksityisyyden loukkauksilla fantisoinnein?
- viestin
Sain SHY:n hallituksen jäseneltä tähän viimeisimpään viestiini seuraavan vastauksen: ”Olen jo kahdesti ilmoittanut sinulle, että en halua sinulta sähköpostia. Ole hyvä ja poista minun tietoni omalta sähköpostilistaltasi.”
Kun joku suostuu luottamustoimeen niin samalla hän asettuu julkisuuden henkilöksi. Mutta olennaisempaa on se, että suostuessaan hoitamaan luottamustehtävää hän samalla implisiittisesti sitoutuu hoitamaan tehtävän parhaimman kykynsä mukaan. Ja nyt kun on kyse SHY:n hallituksen jäsenestä niin se merkitsee, että yrittäessään sulkea ulkopuolisen maailman pois hän ei voi hoitaa luottamustehtävää kunnolla ja näin ollen hän pettää sekä hallitustoverinsa että ennen kaikkea häntä hallitukseen ehdottaneet.
No, tuo viesti on looginen jatko SHY:n omaksumalle sananvapauden rajoittamisen pyrkimykselle kaikkine uhoiluineen ja uhkailuineen, joista voit lukea blogistani http://vainopertamo.blogspot.com/
otsikolla Uhoilu, uhkailu ja vihjailu tapana SHY:ssä.
Väinö Pertamo
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S606004- 1003101
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.242386- 212048
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3451741Kaikki menevät kouluu tai töihin
Hyvää huomenta vaan. 😊 Minä menen kohta uudelleen nukkumaan. Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. 😊☕🎄🧡🐺3911737Et varmaan edes sitä uskoisi
Mutta varattunakin sydämeni on pohjimmiltaan aina kuulunut sinulle. Toivottavasti vielä jonain päivänä saan viimein oll791656- 261582
Huh, huh. Aitolehti eronnut?
Osui Gekkosessa silmiini uutinen, jossa vihjataan, että Aitolehti olisi kenties eronnut kihlatustaan, joka on viimeksi o691511Suomessa oikeistohallitus vallassa: nälkäiset lapset hakevat jo Punaiselta ristiltä ruoka-apua
Sosiaaliturvaleikkaukset ovat lisänneet asiointia ruoka-avussa. Kyllä tämän maan tilanne on surkea, kun lapset näkevät n2231374