Ennakkokäsitykset

ovat merkittäviä

Ennakkokäsityksistä

Lainaus kirjasta Lyhytterapian lähteillä: ”Terapeutilla voi olla ennakkokäsityksiä, jotka vaikeuttavat hypnoositekniikoiden käytön ymmärtämistä. On syytä muistaa, että se mitä hypnoosi on, voi vaihdella ajan ideologisen ilmaston mukaan. Kun terapiaa pidettiin uskonnollisena kokemuksena, hypnoosi oli mystinen rituaali. Kun psykodynaaminen teoria kehittyi, hypnoosia pidettiin tunteensiirtoilmiönä.”

Nyky-SHY:ssä suggestoterapiasta on näköjään tullut tämän päivän uskonnollinen (lue tajunnallinen) kokemus ja hypnoosia pidetään asiakasta ”alistavana rituaalina”.

Hypnoosin hyödyistä on ennakkokäsityksistä johtuen erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi yksi hypnoosin käyttäjä sanoo, että tupakanpolton lopettamisessa hypnoosia apuna käyttäen on erinomaisia kokemuksia. Toinen julistaa, että tutkimusten mukaan tupakoinnin lopettamisessa hypnoosista ei ole mitään apua.

Kumpaa meidän tulee uskoa? Onkohan tässä kyse käytännön työtä tekevän tai teoreetikon näkemyseroista? Omasta urastani tupakoinnin lopettamisen osalta voin kertoa, että aluksi uskoni onnistumisesta oli heikko ja niin myös tulokset olivat heikkoja. Mutta kun pääsin (alkoholisti ystävien avulla) jyvälle asiasta niin onnistumiset (käyttäen runsaasti suoria ja posthypnoottisia suggestioita) lisäsivät uskoa ja tuloksetkin paranivat dramaattisesti.

Käsittääkseni nyky-SHY:ssä kuvitellaan NLP-tyyppisen työskentelyn, tarinoiden kertomisen tms. olevan hypnoosia. Tästä seuraa, että ei haluta tai uskalleta tuottaa hypnoositilaa koska se on asiakasta alistavaa. Ajatus ”alistavasta rituaalista” tuntuu eniten kiusaavan tajunnallisuuden opin lanseerannutta ja historioitsijaksi itseään kutsuvaa Risto Santavuorta.

Vuonna 2001 eräällä kurssilla Peter von Harpe halusi esitellä Elman-menetelmän. Hän esittikin hienosti menetelmän alkuosan mutta keskeytti demonstraation ja kielsi käyttämästä loppuosaa koska se tuottaa syvän tilan, on alistava ja vaarallinen.

Vuonna 2002 vuosikokouksessa Risto Santavuoren demonstraatio hypnoosin syvistä tiloista oli todella surkea. Samassa tilaisuudessa eräässä työryhmässä esitettiin kysymys tarvitseeko hypnoositekniikoita opettaa eikö pelkkä rentoutus riitä.

Peter von Harpe kirjoitti tammikuussa 2003 SHYRYFORUMilla: ”Muuten olen sitä mieltä, että suggestoterapiaksi saa nimittää vain terapiaa, jossa täysipainoisesti hyödynnetään suggestoa, EMDR-terapiaksi terapiaa, jossa hyödynnetään EMDR:rää ja hypnoositerapiaksi terapiaa, jossa hyödynnetään hypnoosia.”

Hypnologian päätoimittaja Maija Leena Matikainen kirjoitti numerossa 4/2008: ”Suggestoterapia on myös kielellä ohjaamista. Olen hyvin tyytyväinen siitä, että Suomen hypnoosiyhdistys kouluttaa nimenomaan suggestoterapeutteja eikä hypnoositerapeutteja. Nimikkeelläkin on väliä, sillä se kertoo koulutuksen ja osaamisen sisällöstä. Niin kuin suggestopedia on suggestiivinen opetusmenetelmä, niin suggestoterapia on suggestioita hyödyntävää terapiaa.”

Hyvin ovat Peter von Harpen ja Risto Santavuoren opetukset menneet perille! Onpa todella erkaannuttu kauaksi hypnoosista. Sääli opiskelijoita, jotka luulevat kouluttautuvansa hypnoosin ammattilaisiksi.

Edesmennyt Leo Hildén kirjoitti: ”On nimittäin muistettava, että hypnoosi ei ole sinänsä terapiaa, vaan terapiaa suoritetaan hypnoosissa. Niinpä leikkausta ei suoriteta narkoosilla, vaan narkoosissa. Hypnoosisynnytys ei tapahdu hypnoosilla vaan hypnoosissa, analyysi suoritetaan hypnoosissa jne. Hypnoosi on siis terapeuttisessa mielessä apukeino, jossa erilaisia terapeuttisia menetelmiä voidaan tehostaa ja usein myös nopeuttaa.”

Asiakkaan itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Mutta on eettisestikin arveluttavaa jos ylikorostetaan asiakkaan itsemääräämisoikeutta jos sen varjolla käytetään ”suggestoa” ja karsastetaan hypnoosin omimpia mahdollisuuksia. Hypnoositerapian luonteeseen kuuluu tietty direktiivisyys, jonka avulla asiakas ohjataan yhteisesti sovittuun päämäärään. Direktiivisyys on tärkeä myös siksi, ettei asiakas lähde omatoimisesti työstämään jotain traumaattista asiaa tai ilman ohjausta uppoudu omiin kuvitelmiinsa. Hypnoositekniikoiden käyttö ei ole alistamista eikä direktiivisyys terapeutin omnipotenssia vaan kyse on täysipainoisesta asiakkaan tukemisesta ja asiakasturvallisuudesta.

Sääntöjen mukaan ”Yhdistyksen tarkoituksena on hypnoositietouden levittäminen ja hypnoosin käytön tarkkailu Suomessa yleismaailmallisen tieteen ja taidon puitteissa.” SHY ei kuitenkaan ole enää vuosiin toiminut sääntöjensä mukaisesti. Nyt täytyykin ihmetellä miksi yhdistyksen nimi on edelleen Suomen Hypnoosiyhdistys ry eikä Suomen Suggestoyhdistys ry (SSYry), joka kuvaisi paremmin todellisuutta.

Väinö Pertamo

PS. Pistäydyhän bolgissani http://vainopertamo.blogspot.com/

4

454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vapaa shystä

      Hyvää asiaa, myös ns. "NLP-suggestosta" ja "tajunnantaidosta", mutta onko nyt hyvä aika tälle keskustelulle? En usko. Kun niin paljon on purkamatta, selvittämättä: Sinun erottamisesi, santavuorelaisuuden tausta, opiskelijoiden asema Shyssä ja heidän "tajuntojen ohjauksensa" koulutuksessa, mielipideterrorilta vaikuttava toimint, santavuorelaisuus,puoskarilain valmistelu... Minä olen jo vapaa Shystä. Jos minulta kysytän eron syytä, vastaan: EN HALUA TULLA YHDISTETYKSI SANTAVUORELAISUUTEEN, VERKONKUTOJIIN, JÄRJESTÖPOLITIIKKAAN NETTISENSUUREINEEN, SUGGESTOMEDIAAN, MAIJA LEENA MATIKAISEN KIRJOITUKSIIN ENKÄ OLAVI TENNIN LAUSUMIIN!

      • "ei-hypnootikko"

        Teit kantasi tiettäväksi nasakoin ilmauksin. Tervetuloa arkijärkiseen valvemaailmaan!

        Nimimerkki "Erosin "suggestolaisista" vapaa shystä" kirjoitti 13.2.2009: "EN HALUA TULLA YHDISTETYKSI SANTAVUORELAISUUTEEN, VERKONKUTOJIIN, JÄRJESTÖPOLITIIKKAAN NETTISENSUUREINEEN, SUGGESTOMEDIAAN, MAIJA LEENA MATIKAISEN KIRJOITUKSIIN ENKÄ OLAVI TENNIN LAUSUMIIN!"


    • anti-hörhö

      Seurataanpa, tuleeko Pertamon viestin perään lyhyttä nälväisyä, kera muutaman pisteen. Vai poistattavatko verkottajat viestin, kera leivättömällä pöydällä ja yksityisyyden loukkauksilla fantisoinnein?

    • viestin

      Sain SHY:n hallituksen jäseneltä tähän viimeisimpään viestiini seuraavan vastauksen: ”Olen jo kahdesti ilmoittanut sinulle, että en halua sinulta sähköpostia. Ole hyvä ja poista minun tietoni omalta sähköpostilistaltasi.”

      Kun joku suostuu luottamustoimeen niin samalla hän asettuu julkisuuden henkilöksi. Mutta olennaisempaa on se, että suostuessaan hoitamaan luottamustehtävää hän samalla implisiittisesti sitoutuu hoitamaan tehtävän parhaimman kykynsä mukaan. Ja nyt kun on kyse SHY:n hallituksen jäsenestä niin se merkitsee, että yrittäessään sulkea ulkopuolisen maailman pois hän ei voi hoitaa luottamustehtävää kunnolla ja näin ollen hän pettää sekä hallitustoverinsa että ennen kaikkea häntä hallitukseen ehdottaneet.

      No, tuo viesti on looginen jatko SHY:n omaksumalle sananvapauden rajoittamisen pyrkimykselle kaikkine uhoiluineen ja uhkailuineen, joista voit lukea blogistani http://vainopertamo.blogspot.com/
      otsikolla Uhoilu, uhkailu ja vihjailu tapana SHY:ssä.

      Väinö Pertamo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2619
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      210
      2405
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      63
      2292
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      186
      1787
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1298
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1287
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      20
      1243
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1225
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe