Tillin tuoksumattomuus

epätietoinen....

Kertoisiko joku, mistä johtuu kasvattamamme tillin heikko tuoksu.
Kasvatamme sitä ruukussa parvekkeella ja parvekkeemme on etelään päin. Lannoitamme joka kolmannen kastelun yhteydessä ja pidämme tasakosteuden siinä. Onko tilleissä lajikekohtaisia tuoksueroja? hakkimamme siemenet ovat peruskamaa marketista ja lajikkeesta ei ole tietoa.
Kiitokset kaikille asiallisesti vastanneille.

9

2520

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yrttitarhuri

      Itsekään en tiedä syytä, miksi toinen tillirivini on tuoksumaton, ja toisessa taas
      aito tillin tuoksu.

      Ne ovat eri puolilla kasvimaata ja kasvatettu erinäköisen siemenpussin siemenistä.

      Kuinka säilötään tilliä?
      Olen laittanut joskus pakastimeen, mutta siellä ne "vesittyvät".

      Voiko niitä laittaa varsista riippumaan nipuksi sidottuna.

      • Tillin kuivaaminen ei onnistu - siitä tulee mautonta, tuoksutonta heinää.

        Pakastamalla saa aikaan jonkinlaista tavaraa, mutaa kyllä sielläkin maku karkaa foliosta.

        Olen samaa mieltä tuosta tillin tuoksuttomuudesta. Minulla on pienessä kasvihuoneessani vanhaa kasvustoja, joka tekee kunnollisia kruunuja, tuoksuu ja kasvaa siementäen harvakseen aivan itsekseen. Koska se kasvaa aivan siellä täällä ikäänkuin villinä, kasvatan siemenestä aina pienen puskan kesässä ja nepäs eivät tuoksukaan miltään. Niihin ei myöskään tule tuollaisia kunnollisia kruunuja vaan joudun hakemaan raputarpeet näistä vanhoista lajikkeista.

        Muuten ne ovat kyllä mielestäni sama kasvi, mutta uskoakseni kyllä eri lajike.


      • Yrttitarhuri
        crudo kirjoitti:

        Tillin kuivaaminen ei onnistu - siitä tulee mautonta, tuoksutonta heinää.

        Pakastamalla saa aikaan jonkinlaista tavaraa, mutaa kyllä sielläkin maku karkaa foliosta.

        Olen samaa mieltä tuosta tillin tuoksuttomuudesta. Minulla on pienessä kasvihuoneessani vanhaa kasvustoja, joka tekee kunnollisia kruunuja, tuoksuu ja kasvaa siementäen harvakseen aivan itsekseen. Koska se kasvaa aivan siellä täällä ikäänkuin villinä, kasvatan siemenestä aina pienen puskan kesässä ja nepäs eivät tuoksukaan miltään. Niihin ei myöskään tule tuollaisia kunnollisia kruunuja vaan joudun hakemaan raputarpeet näistä vanhoista lajikkeista.

        Muuten ne ovat kyllä mielestäni sama kasvi, mutta uskoakseni kyllä eri lajike.

        Folioonko siis, pakastettaessa?

        Tuntuu tulevan tilliä melkoinen määrä.

        Kun laitan maustekurkkujen sekaan, niin jää paljon "käyttämättäkin".

        Mitä niistä on enää mausta ja tuksusta jäljellä, vaikkapa ensi helmikuussa?


      • Yrttitarhuri kirjoitti:

        Folioonko siis, pakastettaessa?

        Tuntuu tulevan tilliä melkoinen määrä.

        Kun laitan maustekurkkujen sekaan, niin jää paljon "käyttämättäkin".

        Mitä niistä on enää mausta ja tuksusta jäljellä, vaikkapa ensi helmikuussa?

        Laitan näitä pitkiä hukareita löysästi folioon kiedottuna pakasteeseen Siis folio kiedotaan löysästi ympärille, mutta siten, että folion reunat suljetaan tiukasti kääntelemällä. Näin tilli säilyy paremmin, mutta maku pysyy sisällä eikä haju tartu muihin pakasteisiin.

        Hienonnettua tilliä laitan pakasterasiaan ja otan sieltä lusikalla aina tarvittavan määrän. Totta on kuitenkin, että rasiaan tulee paljon jäähilettä - tillissä on nestettä - ja tilli parhaimmillaankin maistuu vähän vetiseltä.

        Ei tämä tuoreen veroista tietenkään ole, mutta ehdottomasti paljon parempaa kuin kuivattu tilli, joka maistuu lähinnä kuivalta vesiheinältä.


      • Yrttitarhuri
        crudo kirjoitti:

        Laitan näitä pitkiä hukareita löysästi folioon kiedottuna pakasteeseen Siis folio kiedotaan löysästi ympärille, mutta siten, että folion reunat suljetaan tiukasti kääntelemällä. Näin tilli säilyy paremmin, mutta maku pysyy sisällä eikä haju tartu muihin pakasteisiin.

        Hienonnettua tilliä laitan pakasterasiaan ja otan sieltä lusikalla aina tarvittavan määrän. Totta on kuitenkin, että rasiaan tulee paljon jäähilettä - tillissä on nestettä - ja tilli parhaimmillaankin maistuu vähän vetiseltä.

        Ei tämä tuoreen veroista tietenkään ole, mutta ehdottomasti paljon parempaa kuin kuivattu tilli, joka maistuu lähinnä kuivalta vesiheinältä.

        Folioonko persiljakin, ja pakastimeen?

        Se ei tosin vetisty rasioissakaan.


      • kuivatus on
        Yrttitarhuri kirjoitti:

        Folioonko persiljakin, ja pakastimeen?

        Se ei tosin vetisty rasioissakaan.

        paras säilöntämuoto. http://www.yrttitarha.com/ antaa kattavaa tietoa.
        Luin joskus kauan sitten jostain "arktiset aromit " tms että
        mitä pohjoisempana tilliä kasvatetaan, sitä voimkkaampi on maku ja tuoksu.
        Oisko yöttömän yön taikaa.
        Olen pakastanut noita minicrippeihin silputtuna, ovia ruoanvalmistukseen.


      • Vanha kokki
        kuivatus on kirjoitti:

        paras säilöntämuoto. http://www.yrttitarha.com/ antaa kattavaa tietoa.
        Luin joskus kauan sitten jostain "arktiset aromit " tms että
        mitä pohjoisempana tilliä kasvatetaan, sitä voimkkaampi on maku ja tuoksu.
        Oisko yöttömän yön taikaa.
        Olen pakastanut noita minicrippeihin silputtuna, ovia ruoanvalmistukseen.

        Kyllä italiasta tuotu tilli on voimakasaromista verrattuna kotimaiseen. Ihan keskikesää lukuunottamatta meikäläinen tilli on kuin vesiheinää, ei tuoksua ei makua. Kuivattua ja pakastettua en ainakaan minä käytä milloinkaan.
        Kruunutillin kanssa on hieman eri tilanne, se on aromikasta syksyyn asti ja se sopii erinomaisesti avomaan kurkkuihin ja rapuliemeen.
        Itse yritin kasvattaa tilliä espnjan aurinkorannikolla asuessamme, talomme kukkapenkissä mutta ei onnistunut, tiedä sitten missä vika.
        Puikulaperunasta kyllä tuli kromosomikokoa, maku ei mielestäni juurikaan kärsinyt.
        Arktiset aromit varmaan pätevät monissa marjoissa, etenkin hillassa, mutta suomen pitkä päivä ei ehkä ole kaikille kasveille hyväksi.


      • Yrttitarhuri kirjoitti:

        Folioonko persiljakin, ja pakastimeen?

        Se ei tosin vetisty rasioissakaan.

        Persiljan voi huoletta laittaa pakasterasiaan - lehtiryppäinä. Sitä ei kannata silputa, koska siitä tulee hirveästi nestettä, joka jäätyy ja vetistää persiljan.

        En pakasta persiljaa, koska sitä saa tuoreena ympäri vuoden ja maku on tuoreessa aivan toinen. Kasvatan kesässä vain pienen puskan verran, josta riittää meidän tarpeeksemme hyvin ja sekin on silopersiljaa, jota ei aina saa kaupasta ja jossa on paljon parempi aromi kuin tässä normaalissa versiossa.


      • Vanha kokki kirjoitti:

        Kyllä italiasta tuotu tilli on voimakasaromista verrattuna kotimaiseen. Ihan keskikesää lukuunottamatta meikäläinen tilli on kuin vesiheinää, ei tuoksua ei makua. Kuivattua ja pakastettua en ainakaan minä käytä milloinkaan.
        Kruunutillin kanssa on hieman eri tilanne, se on aromikasta syksyyn asti ja se sopii erinomaisesti avomaan kurkkuihin ja rapuliemeen.
        Itse yritin kasvattaa tilliä espnjan aurinkorannikolla asuessamme, talomme kukkapenkissä mutta ei onnistunut, tiedä sitten missä vika.
        Puikulaperunasta kyllä tuli kromosomikokoa, maku ei mielestäni juurikaan kärsinyt.
        Arktiset aromit varmaan pätevät monissa marjoissa, etenkin hillassa, mutta suomen pitkä päivä ei ehkä ole kaikille kasveille hyväksi.

        Olen joskus suoraan sanoen ihmetellyt millä lobbauksella puikulaperuna - Lapin puikulaperuna - on saanut EU-alkuperäsuojan.

        "Lapin puikulan maku syntyy lyhyen päivän kasvin yöttömässä yössä synnyttämistä vasta-aineista, joita ei suotuisimmissa olosuhteissa synny samalla tavalla. Puikulaa on yritetty kasvattaa myös Etelä Suomessa, mutta huonoin tuloksin. Siitä tulee niin jauhoinen, että se hajoaa keitettäessä ja makukin on mitäänsanomaton.", mainitsee Lapin keittiömestarit kirjoituksessaan. Tässä yksi myytti, jolla ei ole penninkään katetta: ostakaa pussi ja testatkaa!

        Puikulaperunaa saa aivan yhtä hyvin Ruotsistakin - onpa melko suosittu siellä. Sitä viljellään Pohjanmaalla ja kyllä tämäkin lajike on yhtä herkkä hajoamaan taitamattoman kattilassa kuin Pellossa kasvatettu.

        Onko se niin määritelty, että sama kasvi tietyn pituusasteen pohjoispuolella on puikulaa ja eteläpuolella mantelia? Hyvin ovat Lapin päättäjät asiansa hoitaneet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies kateissa Lapualla

      Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla
      Lapua
      116
      6040
    2. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      33
      4137
    3. Olenko joka hetki

      Ajatuksissasi?
      Ikävä
      82
      3362
    4. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      18
      2996
    5. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      255
      2083
    6. Joo nyt mä sen tajuan

      Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?
      Ikävä
      88
      2014
    7. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      44
      1846
    8. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      143
      1805
    9. Olipa ihana rakas

      ❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau
      Ikävä
      8
      1696
    10. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      88
      1569
    Aihe