Kevytbetonin järjettnömyys eristettynä

konetekniikan di

Nyt kun eristettävyys vaatimukset kasvavat niin kevytbetonivalmistajat alkavat jättää taka-alalle yksiaineisuus höpötykset ja siirtyvät erikseen eristettyisin ratkaisuihin

mutta kysymys kuuluukin että onko kevytbetonin käytössä enää mitään etua siinä vaiheessa kun eristettä pitää kuitenkin lisätä. Jos verrataan lisäeristettyä kevytbetoniseinää, lisäeristettyä kevytsoraseinää, lisäeristettyä tiiliseinää (esim maxit kahi) tai betoniseinää, niin kaikki pystyy totettamaan erillisen rungon ja eristyksen avulla. Kevytbetoni materiaali ja kokonaiskustannuksiltaan ylivoimaisesti kallein.

Toiseksi kevytbetonin lisäeristämisessä on tietyt riskit, koska tietyillä seinän ja eristeen paksuuksilla kyseinen seinä ei enää ole kosteusteknisesti luotettava. Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään. Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy.

Lisäksi edellisiä materiaaleja verrattessa kevytbetoni varaa vähiten lämpöä joka kivitalojen selkeä etu varsinkin näissä hyvin eristetyissä taloissa jossa satunnaisten ilmaisenergioiden hyödyntäminen on totuttua isompi osaa lämmitystä ja silloin on mielestäni erittäin tärkeää että rakenteet varaa tätä energiaa.

Kolmanneksi kevytbetonin lujuus on materiaaleista heikoin jolloin seinän lujuudelliset rajoitteet tulevat ensimäiseksi eteen juuri kevytbetonin kanssa. Aiemmin näitä ongelmia ei ole omakotitaloissa ollut kun on käytetty 375mm leveää tavaraa.

Ainut hyvä puoli mikä tulee mieleen niin lienee se, että johtovetojen roiloaminen lienee ehkä helpointa.

26

2217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rakrakrakrok

      lukaista hieman rakennusfysiikkaa ja omatat käytännön rakennustekniikka.

      Esim. höyrynsulun paikasta seinässä, sen asentamisesta esim. tiilirungosta tehtyyn ja villalla eristettyyn seinään, yleensä käytetyistä eristeistä (ja niiden "hengittävyyksistä"). Samoin erimateriaalien kantavuuksista, rakenteiden hoikkuuksien vaikutuksista kantavuuksiin, normaali 1-3 kolmekerroksissa taloissa esiintyvista seinälinjoille tulevista kuormista jne.

      Tiesitkö ,että eristetyistä valuharkko- ja papuseinästä ei voi tehdä 6 metriä korkeaa kantavaa ulkoseinää ilman erikoisrakenteita?

      Aika rajoittuneet eristevaihtoehdot on myös eristeharkoissakin, joko eps tai pu.

      • raksaaja

        "Tiesitkö ,että eristetyistä valuharkko- ja papuseinästä ei voi tehdä 6 metriä korkeaa kantavaa ulkoseinää ilman erikoisrakenteita?"

        Onneksi en tiennyt. Ois jäänyt kivitalo rakentamatta.
        Meillä on kattotuolit kannakoitu 7m korkeuteen.
        Mitään erikoisrakenteita ei ole.


      • rakrakrakrok
        raksaaja kirjoitti:

        "Tiesitkö ,että eristetyistä valuharkko- ja papuseinästä ei voi tehdä 6 metriä korkeaa kantavaa ulkoseinää ilman erikoisrakenteita?"

        Onneksi en tiennyt. Ois jäänyt kivitalo rakentamatta.
        Meillä on kattotuolit kannakoitu 7m korkeuteen.
        Mitään erikoisrakenteita ei ole.

        hieman huolissaan. Varsinkin jos sattuu olemaan yhtään ikkunaa ko. seinällä. Rakennesuunnittelijalta on unohtunut tuulikuorman vaikutus mitoituksessa. Onneksi mitoituskuormat saattavat sattua yhden kerran 50 vuodessa :-)

        Ilman tuulikuormaa ja ikkunoita sisäkuoren pystyraudoituksella menee kevyellä katolla tuo 7 metriäkin.

        Papuharkossa tilanne on vielä kehnompi.


      • 11 m korkeaa seinää?

        Pitää sitten odotella kun tuo Leca Design -seinä romahtaa. Vielä on pysynyt pystyssä.


      • reytry
        11 m korkeaa seinää? kirjoitti:

        Pitää sitten odotella kun tuo Leca Design -seinä romahtaa. Vielä on pysynyt pystyssä.

        sulla korkea olohuone! *aaltoja*


      • konetekniikan di

        Vertailukohtana ei ollut eristeharkot ja sipo, vaan kiviaineiset rungot jotka on erikseen eristetty eli ei eristeharkot. Näissä vaihtoehdoissa ei rungob erristävyys ole kovinkaan kummoinen ja näin kosteusteknistä ongelmaa ei tule vaikka h-sulku eristeen ja rungon välissä villaeristeitä käytettäessä. Sipon kanssa asia ei ole näin, eihän?

        Ja kevytsora, sekä valuharkkojen kanssa lujuudelliset rajoitteet ei tule niin helposti vastaan. En kirjoittanut että siposta ei voisi rakentaa lainkaan seinää esim 150mm paksuna.

        Nykyään taloja ei tehdä samasta muotista ja jokainen on yksilöllinen tai no ei ehkä ihan jokainen mutta kivitaloissa luullakseni valtaosa. Jokaisessa ratkaisussa on omat rajoitteensa ja kaikki talot varmaankin pystytään tekemään kaikista yleisistä materiaaleista (kevytbetoni, tiili, kevytsora jne...)

        Tarrauduit pariin yksityiskohtaan eli lujuus ja kosteustekninen toimivuus ja näissäkin lähinnä yrirtit epätoivoisesti kumota väitteitä. Jos kuitenkin on tilanne ettei näistä tule ongelmaa, niin silti olennaisimpana viestinä tuossa aloituksessa piti olla että muista materiaaleista saa kuitenkin kustannustehokkaammin yleensä jopa paremman.

        Rakennuksen tuulikuorma on maastoolosuhteista paljolti kiinni ja usein myös tulkinnanvarainen että mihin luokkaan kuuluu, mutta tuulikuorma lienee yleensä 0,6kN/m^2 - 1kN/m^2 tietämillä. Lumikuorma 2kN/m^2 tietämillä täällä etelässä. Kevyillä kattorakenteilla lumikuorma on isoin osa talon kuormasta, mutta massiivisissa kivirakenteisissa katoissa ei. Ontelolaattojen kanssa 10m jännevälillä 27 ontelolaatta tuo kuormaa jo muistaakseni 3,8kN/m^2, jolloin yläpohjan kuormat kasvavat lähelle 50kN/m. Tähän kun yhdistää 6m korkean yläkertaan avoimen sinän niin betonirakenteena onnistuu vielä ilman erikoisratkaisuja. Tietenkin joillakin on vain mielessä 2,5m korkea perus simppeli omakotitalo, jossa pienet huoneet eikä 6m jänneväli ylity missään, mutta silti saman olisi saanut vaikka tiilestä tai kevytsorasta edullisemmin ja varaava massa isompi

        Kun kiertelee eri materiaaleista tehtyjä kivitaloja niin ainakin minusta on nähtävissä se että muissa kuin sipo taloissa on useinkin avaria tiloja ja sipotaloissa on usein juuri 6m leveitä tiloja tai sitten pilareita. No minä ehkä olen ollut kiinnostunut erikoisemmista toteutuksista enkä niistä perustaloista.

        KEvytbetoni yläpohjissa on ollut ongelmia, kun ei ole käytetty höyrynsulkua. Erityisesti ongelman aiheena on ollut yleensä rakennusaikaisen kosteuden poistamisessa, mutta esim kattoliiton toimivat katot ohjetta ei oikein voi suositella sipolle. Siinä nimittäin suositellaan kiviyläpohjan päälle bitumikermiä, mutta sipopalkkien osuus lämmöneristävyydestä on niin iso että häyrynsulun kohdalla lämpötila laskenut ja kosteuden tiivistyminen todennäköistä. Eristettä olisi laitettava todella paljon että höyrynsulkua pystyy käyttävmään, betonin kanssa ei tätä ongelmaa ole.


      • wq

        Viestisi ei ole minusta kovinkaan asiallinen. Arvostelet toisen tietämystä korjaamatta kuitenkaan missä menneään vikaan. No minä tiedän että misään ei mennä vikaan vaan tuskin etä vain lue viestiäni kovinkaan tarkkaan. Tiiliseinässä ei yleensä käytetä häyrynsylkua kuten ei kiviseinissä muutenkaan ellei itse eriste muodosta h-sulkua. Eristeistä niin pieni vesihöyrynläpäisevyys läytynee lähinnä XPS ja polyuretaani eristeillä että niiden voidaan sanoa muodostavan h-sulun.

        Kuitenkin nykyään on alettu käyttämään kiviseinissä myös höyrynsulkua koska eristevahvuudet kasvavat. Tiiliseinässä voi vapaasti valita laittaako sen sisä vai ulkopuolelle, molempia käytetään, vaikka yleisin tapa lienee edelleen se ettei varsinaista h-sulkua laiteta ja ilmansulku eli seinän tiiveys muodostuu sisätasoitteen asnsiosta

        Ja en tietänyt eristeharkkojen kantavuuksista mitään. Enkä ole siis eristeharkkoja ollut tähän keskusteluun tuomassakaan


    • raksaaja

      äkkiseltään asiaa about joka sana

      Vaan on sitä markkinoinnilla saatu ennenkin myytyä p*skaa ihmisille.

      • Voi ei taas

        Hienoa, että olet samaa mieltä. lLainaaan nyt vaikka paria kohtaa.

        "Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään."

        Näinhän se on, eikö?

        "Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."

        Näinhän tämäkin???

        Taitaa raksaaja vedellä taas rakennusfysiikkaan uusiksi.


      • raksaaja
        Voi ei taas kirjoitti:

        Hienoa, että olet samaa mieltä. lLainaaan nyt vaikka paria kohtaa.

        "Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään."

        Näinhän se on, eikö?

        "Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."

        Näinhän tämäkin???

        Taitaa raksaaja vedellä taas rakennusfysiikkaan uusiksi.

        >>"Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. ... "
        >Näinhän se on, eikö?

        Aika pitkälti. Eikö?
        Katsos höyrynsulku pitää olla lämmöneristeen sisäpuolella.

        >>"Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään.""

        Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina.

        >>"Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."
        >Näinhän tämäkin???

        Aivan niin. Jos siporexin ulkopinnalle laittaa esimerkiksi SPU levyä tai EPS:ää niin seinässä on sitten höyrynsulku väärässä paikassa ja vesivahingon riski olemassa.

        Semmosta se on se rakennusvysiikka.


      • kolojoimomo
        raksaaja kirjoitti:

        >>"Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. ... "
        >Näinhän se on, eikö?

        Aika pitkälti. Eikö?
        Katsos höyrynsulku pitää olla lämmöneristeen sisäpuolella.

        >>"Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään.""

        Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina.

        >>"Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."
        >Näinhän tämäkin???

        Aivan niin. Jos siporexin ulkopinnalle laittaa esimerkiksi SPU levyä tai EPS:ää niin seinässä on sitten höyrynsulku väärässä paikassa ja vesivahingon riski olemassa.

        Semmosta se on se rakennusvysiikka.

        >>>"Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. ... "
        >>Näinhän se on, eikö?

        >Aika pitkälti. Eikö?
        >Katsos höyrynsulku pitää olla lämmöneristeen sisäpuolella.

        Juu, mutta 1/5 lämmöneristys kyvystä voi olla sisäpuolelle ilman ongelmia.
        Eli jos halutaan höyrynsulku, asennetaan muovikelmu sisäkuorimuurauksen ulkopuolelle ennen lämmöneristeen asennusta. Aivan kuten tuplatiilitalossakin.

        >>"Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään.""

        >Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina.

        Ja tästä sinulla olikin sitten faktaa ja tutkimusaineistoa? Vai raksamutua?

        >>>"Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."
        >>Näinhän tämäkin???

        >Aivan niin. Jos siporexin ulkopinnalle laittaa esimerkiksi SPU levyä tai EPS:ää niin seinässä on sitten höyrynsulku väärässä paikassa ja vesivahingon riski olemassa.

        Mutta jos eristettä onkin yli 4/5 osaa sipon ulkopuolella niin ongelmaa ei olekaan

        >Semmosta se on se rakennusvysiikka.

        Sinäpä sen sanoit :-)


      • tuunari_mikko
        kolojoimomo kirjoitti:

        >>>"Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. ... "
        >>Näinhän se on, eikö?

        >Aika pitkälti. Eikö?
        >Katsos höyrynsulku pitää olla lämmöneristeen sisäpuolella.

        Juu, mutta 1/5 lämmöneristys kyvystä voi olla sisäpuolelle ilman ongelmia.
        Eli jos halutaan höyrynsulku, asennetaan muovikelmu sisäkuorimuurauksen ulkopuolelle ennen lämmöneristeen asennusta. Aivan kuten tuplatiilitalossakin.

        >>"Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään.""

        >Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina.

        Ja tästä sinulla olikin sitten faktaa ja tutkimusaineistoa? Vai raksamutua?

        >>>"Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."
        >>Näinhän tämäkin???

        >Aivan niin. Jos siporexin ulkopinnalle laittaa esimerkiksi SPU levyä tai EPS:ää niin seinässä on sitten höyrynsulku väärässä paikassa ja vesivahingon riski olemassa.

        Mutta jos eristettä onkin yli 4/5 osaa sipon ulkopuolella niin ongelmaa ei olekaan

        >Semmosta se on se rakennusvysiikka.

        Sinäpä sen sanoit :-)

        En uskaltaisi laittaa sipo talon sisäpintaan 1/5 eristeestä ja höysulkua päälle.. Sipo on tuoreena niin märkää, että lisäeristys höyrysulkuineen homehtuu helposti. Sipo talon voisi lisäeristää sisältä vasta parin kuivatus vuoden jälkeen..


      • ksolksösik
        tuunari_mikko kirjoitti:

        En uskaltaisi laittaa sipo talon sisäpintaan 1/5 eristeestä ja höysulkua päälle.. Sipo on tuoreena niin märkää, että lisäeristys höyrysulkuineen homehtuu helposti. Sipo talon voisi lisäeristää sisältä vasta parin kuivatus vuoden jälkeen..

        eihän sipotaloa sisältä kannatakkaan eristää, vaan ulkoa päin tietenkin. Kaikki "lisä"eristeet pitäisikin olla aina ulkona. Johan Panu Kailakin siitä kirjoittaa...


      • raksaaja
        kolojoimomo kirjoitti:

        >>>"Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. ... "
        >>Näinhän se on, eikö?

        >Aika pitkälti. Eikö?
        >Katsos höyrynsulku pitää olla lämmöneristeen sisäpuolella.

        Juu, mutta 1/5 lämmöneristys kyvystä voi olla sisäpuolelle ilman ongelmia.
        Eli jos halutaan höyrynsulku, asennetaan muovikelmu sisäkuorimuurauksen ulkopuolelle ennen lämmöneristeen asennusta. Aivan kuten tuplatiilitalossakin.

        >>"Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään.""

        >Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina.

        Ja tästä sinulla olikin sitten faktaa ja tutkimusaineistoa? Vai raksamutua?

        >>>"Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."
        >>Näinhän tämäkin???

        >Aivan niin. Jos siporexin ulkopinnalle laittaa esimerkiksi SPU levyä tai EPS:ää niin seinässä on sitten höyrynsulku väärässä paikassa ja vesivahingon riski olemassa.

        Mutta jos eristettä onkin yli 4/5 osaa sipon ulkopuolella niin ongelmaa ei olekaan

        >Semmosta se on se rakennusvysiikka.

        Sinäpä sen sanoit :-)

        >>Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina.
        >Ja tästä sinulla olikin sitten faktaa ja tutkimusaineistoa? Vai raksamutua?

        Ei siihen tarvita mitään muuta kuin fysiikkaa.
        Vesihöyry kulkee suuremmasta pitoisuudesta kohti pienempää.
        Talojen lämmöneristeessä se tarkoittaa lämpimästä kohti kylmenpää.

        Ja se että kuinka paljon kestää lämmöneristettä olla höyrynsulun ulkopuolella ja sisäpuolella, ilman että kosteus tiivistyy höyrynsulkuun, riippuu sisäilman kosteudesta ja ulkoilman lämpötilasta. Varminta on aina jos höyrynsulku on kokonaan ennen lämmöneristettä.


      • raksaaja
        ksolksösik kirjoitti:

        eihän sipotaloa sisältä kannatakkaan eristää, vaan ulkoa päin tietenkin. Kaikki "lisä"eristeet pitäisikin olla aina ulkona. Johan Panu Kailakin siitä kirjoittaa...

        Panu Kailalta tulee sen verran värikästä tekstiä että kannattaa lukea pienin varauksin.

        Jos lisäeristettä laittaa rakenteen sisäpuolelle, sen on syytä olla reilusti tiiviinpää kuin sen ulkopuolella olevat rakenteet. Mieluiten höyrynsulkua koko sisäpuolen eriste. Tai kelmu pintaan.


      • raksaaja
        tuunari_mikko kirjoitti:

        En uskaltaisi laittaa sipo talon sisäpintaan 1/5 eristeestä ja höysulkua päälle.. Sipo on tuoreena niin märkää, että lisäeristys höyrysulkuineen homehtuu helposti. Sipo talon voisi lisäeristää sisältä vasta parin kuivatus vuoden jälkeen..

        kunhan siihen sisäpintaan ei laiteta kapilaarista eristettä, kuten pellavaa, niin ei se kosteus tuu siitä ulkoseinästä sisäänpäin, ellei sisällä ole ulkoilmaa viileämpää. Jos sisällä on lämpöisempää kuin ulkona niin jovain tohtii siposeinän sisäpuolelle tehdä mitä vaan.

        (sama valuharkkoseinissäkin vaikkakin niissä hieman enemmän tapahtuu haihtumista sisäilmaan päin)


      • köhköhök
        raksaaja kirjoitti:

        >>Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina.
        >Ja tästä sinulla olikin sitten faktaa ja tutkimusaineistoa? Vai raksamutua?

        Ei siihen tarvita mitään muuta kuin fysiikkaa.
        Vesihöyry kulkee suuremmasta pitoisuudesta kohti pienempää.
        Talojen lämmöneristeessä se tarkoittaa lämpimästä kohti kylmenpää.

        Ja se että kuinka paljon kestää lämmöneristettä olla höyrynsulun ulkopuolella ja sisäpuolella, ilman että kosteus tiivistyy höyrynsulkuun, riippuu sisäilman kosteudesta ja ulkoilman lämpötilasta. Varminta on aina jos höyrynsulku on kokonaan ennen lämmöneristettä.

        valuharkossa? Tasaako se kosteutta? Ja onko siinä höyrynsulku eristeen sisäpinnassa? Vai lateksimaalaus seiniän sisäpinnassa?


      • kökökö
        raksaaja kirjoitti:

        Panu Kailalta tulee sen verran värikästä tekstiä että kannattaa lukea pienin varauksin.

        Jos lisäeristettä laittaa rakenteen sisäpuolelle, sen on syytä olla reilusti tiiviinpää kuin sen ulkopuolella olevat rakenteet. Mieluiten höyrynsulkua koko sisäpuolen eriste. Tai kelmu pintaan.

        jutusissa joku juuri on. Esim. hirsitaloa ei pitäisi eristää sisältä, kylmenee hirsi kokonaan ja syntyy varmemmin kosteusvaurio. Samoin kivirakenteiset...

        Nyt on siirrytty sisäpuoliseen eristeen, alkuperäinen puhuikin ulkopuolisesta eristeestä.


      • Voi ei taas
        raksaaja kirjoitti:

        >>"Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. ... "
        >Näinhän se on, eikö?

        Aika pitkälti. Eikö?
        Katsos höyrynsulku pitää olla lämmöneristeen sisäpuolella.

        >>"Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään.""

        Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina.

        >>"Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."
        >Näinhän tämäkin???

        Aivan niin. Jos siporexin ulkopinnalle laittaa esimerkiksi SPU levyä tai EPS:ää niin seinässä on sitten höyrynsulku väärässä paikassa ja vesivahingon riski olemassa.

        Semmosta se on se rakennusvysiikka.

        ">>"Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. ... "
        >Näinhän se on, eikö?

        Aika pitkälti. Eikö?
        Katsos höyrynsulku pitää olla lämmöneristeen sisäpuolella."

        Eli sipossa laitetaan sisäpuolelle ja muissa ulkopuolelle???? Haloo.

        ">>"Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään.""

        Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina."

        Eli lateksi on huono seinissä, koska kosteus ei tasoitu? Kertotsitko vaikka numeroina kuinka monta prosenttiyksikköä saan lisää kosteutta torppaani, jos kaavin lateksit pois, kun nuo nyt on niin pahasta? Eiköhän tämä juttusi ole aika naurettavalla tasolla, jos olet kosteutta tasaamassa runkorakenteella.

        ">>"Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."
        >Näinhän tämäkin???

        Aivan niin. Jos siporexin ulkopinnalle laittaa esimerkiksi SPU levyä tai EPS:ää niin seinässä on sitten höyrynsulku väärässä paikassa ja vesivahingon riski olemassa.
        "

        Kukakohan tuota on ulkopinnalle laittamassa? Miksi pitäisi? Eikö tuossa eimerkissä se ole keskellä, eli aivan OK paikassa? En kyllä tavalliseen lämpöharkkoonkaan laittaisi SPU:ta harkon ulkopuolelle. Sinä ilmeisesti näin tekisit?


      • raksaaja
        köhköhök kirjoitti:

        valuharkossa? Tasaako se kosteutta? Ja onko siinä höyrynsulku eristeen sisäpinnassa? Vai lateksimaalaus seiniän sisäpinnassa?

        kun se eristeen sisäpuolinen massa on kokonaan lämmöneristeen sisäpuolella niin sillä on helpommin mahdollisuutta "tasata sisäilman kosteutta". Vaan en oo ihan varma tasaako mikään kivimatsku havaittavasti kosteutta.

        Ja jos seinässä lateksi niin vaikutus pienenee entisestään tai ainakin sen hetkellinen teho laskee.


      • raksaaja
        Voi ei taas kirjoitti:

        ">>"Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. ... "
        >Näinhän se on, eikö?

        Aika pitkälti. Eikö?
        Katsos höyrynsulku pitää olla lämmöneristeen sisäpuolella."

        Eli sipossa laitetaan sisäpuolelle ja muissa ulkopuolelle???? Haloo.

        ">>"Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään.""

        Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina."

        Eli lateksi on huono seinissä, koska kosteus ei tasoitu? Kertotsitko vaikka numeroina kuinka monta prosenttiyksikköä saan lisää kosteutta torppaani, jos kaavin lateksit pois, kun nuo nyt on niin pahasta? Eiköhän tämä juttusi ole aika naurettavalla tasolla, jos olet kosteutta tasaamassa runkorakenteella.

        ">>"Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."
        >Näinhän tämäkin???

        Aivan niin. Jos siporexin ulkopinnalle laittaa esimerkiksi SPU levyä tai EPS:ää niin seinässä on sitten höyrynsulku väärässä paikassa ja vesivahingon riski olemassa.
        "

        Kukakohan tuota on ulkopinnalle laittamassa? Miksi pitäisi? Eikö tuossa eimerkissä se ole keskellä, eli aivan OK paikassa? En kyllä tavalliseen lämpöharkkoonkaan laittaisi SPU:ta harkon ulkopuolelle. Sinä ilmeisesti näin tekisit?

        >Eli sipossa laitetaan sisäpuolelle ja muissa ulkopuolelle???? Haloo.

        Ei.
        Vaan sipossa on turvallisenpaa käyttää hengittävää lämmöneristettä siellä ulkopinnassa.
        Ja höyrynsulullista lämmöneristettä sisäpinnassa.

        >Eli lateksi on huono seinissä, koska kosteus ei tasoitu? Kertotsitko vaikka numeroina kuinka monta prosenttiyksikköä saan lisää kosteutta torppaani, jos kaavin lateksit pois, kun nuo nyt on niin pahasta? Eiköhän tämä juttusi ole aika naurettavalla tasolla, jos olet kosteutta tasaamassa runkorakenteella.

        Emmie mutta pojat.
        Kivitaloja on kautta aikain myyty sisäilman kosteutta tasaavalla ominaisuudella.
        Mutta vaikutus on (mielestäni) niin mitätön ettei sen perään kannata sun latexejas tärvätä. ;-)
        (tosin jos prosentinkin saa talvella sisäilmaan lisää kosteutta ilmaiseksi, niin sekin on "kotiinpäin")


        >Kukakohan tuota on ulkopinnalle laittamassa? Miksi pitäisi?

        Emmie tiä. Di? Se kai keskustelun aloitti.

        >Eikö tuossa eimerkissä se ole keskellä, eli aivan OK paikassa? En kyllä tavalliseen lämpöharkkoonkaan laittaisi SPU:ta harkon ulkopuolelle. Sinä ilmeisesti näin tekisit?

        Jos siporexin sisään laittaa höyrynsulun (SPU:ta) niin se ei ole niin turvallista kuin esim. valuharkoissa. Se siksi että siporex spu siporex tapauksessa höyrynsulku tulee väärään paikkaan.
        Mutta toki riskit on samaa luokkaa kuin lusikkajengin hyökkäys siposeinän läpi.


      • Voi ei taas
        raksaaja kirjoitti:

        >Eli sipossa laitetaan sisäpuolelle ja muissa ulkopuolelle???? Haloo.

        Ei.
        Vaan sipossa on turvallisenpaa käyttää hengittävää lämmöneristettä siellä ulkopinnassa.
        Ja höyrynsulullista lämmöneristettä sisäpinnassa.

        >Eli lateksi on huono seinissä, koska kosteus ei tasoitu? Kertotsitko vaikka numeroina kuinka monta prosenttiyksikköä saan lisää kosteutta torppaani, jos kaavin lateksit pois, kun nuo nyt on niin pahasta? Eiköhän tämä juttusi ole aika naurettavalla tasolla, jos olet kosteutta tasaamassa runkorakenteella.

        Emmie mutta pojat.
        Kivitaloja on kautta aikain myyty sisäilman kosteutta tasaavalla ominaisuudella.
        Mutta vaikutus on (mielestäni) niin mitätön ettei sen perään kannata sun latexejas tärvätä. ;-)
        (tosin jos prosentinkin saa talvella sisäilmaan lisää kosteutta ilmaiseksi, niin sekin on "kotiinpäin")


        >Kukakohan tuota on ulkopinnalle laittamassa? Miksi pitäisi?

        Emmie tiä. Di? Se kai keskustelun aloitti.

        >Eikö tuossa eimerkissä se ole keskellä, eli aivan OK paikassa? En kyllä tavalliseen lämpöharkkoonkaan laittaisi SPU:ta harkon ulkopuolelle. Sinä ilmeisesti näin tekisit?

        Jos siporexin sisään laittaa höyrynsulun (SPU:ta) niin se ei ole niin turvallista kuin esim. valuharkoissa. Se siksi että siporex spu siporex tapauksessa höyrynsulku tulee väärään paikkaan.
        Mutta toki riskit on samaa luokkaa kuin lusikkajengin hyökkäys siposeinän läpi.

        >> Vaan sipossa on turvallisenpaa käyttää hengittävää lämmöneristettä siellä ulkopinnassa.
        Ja höyrynsulullista lämmöneristettä sisäpinnassa.


        Minusta turvallisempaa noin on tehdä aina, kuten nykytietämyksen mukaankin, mutta sinulla ilmeisesti on oma rakennusfysiikkasi.

        >> Mutta vaikutus on (mielestäni) niin mitätön ettei sen perään kannata sun latexejas tärvätä. ;-)
        (tosin jos prosentinkin saa talvella sisäilmaan lisää kosteutta ilmaiseksi, niin sekin on "kotiinpäin")

        Aika rivakkaan tahtia seinäsi tuota kosteutta haiduttavat, jos tuolla saat prosenttiyksikön ilmankosteutta nostettua. Kostutatko seiniä jollakin tavoin?

        >> >Kukakohan tuota on ulkopinnalle laittamassa? Miksi pitäisi?

        >>Emmie tiä. Di? Se kai keskustelun aloitti.

        Aloittaja, jonka kansas sinä olit samaa mieltä. Eli miksi ihmeessä kukaan tuota tuonne laittaisi?

        >> Jos siporexin sisään laittaa höyrynsulun (SPU:ta) niin se ei ole niin turvallista kuin esim. valuharkoissa. Se siksi että siporex spu siporex tapauksessa höyrynsulku tulee väärään paikkaan.
        Mutta toki riskit on samaa luokkaa kuin lusikkajengin hyökkäys siposeinän läpi.

        Miksikö se olisi turvatonta? Jos tuota SPU:ta olisi ohut suikale, niin se ei eristäisi, mutta saisi aikaan kosteussulun, niin tällöin kyllä. Toisaalta sama ongelma vaikka seinät olisi mitä tahansa matskua. Sipo spu sipo tapauksessa ei höyrysulku tule yhtään sen enempää väärään paikkaan kuin esim. betoni spu betoni. Höyrysulun paikka eristeen sisällä on se mikä ratkaisee. Tuo sinun riskisi ei ole edes teoreettista, saati käytännön kanssa mitään tekemistä.

        PS Lueppa nyt alkuperöinen juttu uudelleen läpi ja mieti. Tämä jälkeeen sitten kommentoi uudestaan asiaa, jos olet vielä samaa mieltä.


      • konetekniikan di
        kolojoimomo kirjoitti:

        >>>"Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle. ... "
        >>Näinhän se on, eikö?

        >Aika pitkälti. Eikö?
        >Katsos höyrynsulku pitää olla lämmöneristeen sisäpuolella.

        Juu, mutta 1/5 lämmöneristys kyvystä voi olla sisäpuolelle ilman ongelmia.
        Eli jos halutaan höyrynsulku, asennetaan muovikelmu sisäkuorimuurauksen ulkopuolelle ennen lämmöneristeen asennusta. Aivan kuten tuplatiilitalossakin.

        >>"Rungon sisäpuolelle laitettuna haittana on se, että rungon vesihöyryä tasaava vaikutus poistuu ja luetettavan höyrynsulun saamiseen ei riitä pelkkä latex-maali ja harva taas lähtee koko talon seiniä kosteuseristämään.""

        >Tästä en täysin samaa mieltä ole. Vaan semmonen on siposeinässä tilanne että siporex ulkoseinä ei koskaan tasaa huoneilman kosteutta. Eli sikäli aivan sama vaikka ois muovikelmua tapettina.

        Ja tästä sinulla olikin sitten faktaa ja tutkimusaineistoa? Vai raksamutua?

        >>>"Kevytbetoniseinässä on erityisen tärkeää ottaa huomioon kosteustekninen toimivuus lisäeristettäessä koska kyseessä on hyvin vesihöyryä läpäisevä materiaali. Myöskin eristevaihtoehtojen valinta on rajoitettu kevytbetoniseinän kanssa. Vesihöyryä huonosti läpäisevät eristeet ei normaalisti käy."
        >>Näinhän tämäkin???

        >Aivan niin. Jos siporexin ulkopinnalle laittaa esimerkiksi SPU levyä tai EPS:ää niin seinässä on sitten höyrynsulku väärässä paikassa ja vesivahingon riski olemassa.

        Mutta jos eristettä onkin yli 4/5 osaa sipon ulkopuolella niin ongelmaa ei olekaan

        >Semmosta se on se rakennusvysiikka.

        Sinäpä sen sanoit :-)

        Mutta siinähän se pointti onkin että tuo 1/5 on aika vähän eli eristettä saa laittaa sipon päälle todella paljon ja muissa ei tätä ongelmaa ole. Minusta tämä on aika iso rajoite.

        Niin kevytbetoni on huokoinen materiaali kuten tiili tai betoni. Näin ollen ne tasaavat kosteuden vaihteluita. Toisaalta jos h-sulkua ei ole niin myös kuivattavat sisäilmaa. h-sulun ollessa kivirungon ulkopuolella niin kosteuden tasapainottava vaikutus paranee ja kuivattava vaikutus poistuu. Mutta tosiaan juku tähän pian toteaa ettei iso merkitys

        Kuitenkin kosteustekninen toimivuus tai toimimattomuus ei ollut mikään pääpointti vaan se peruskysymys että miksi rakentaa kevytbetonista?


      • konetekniikan di
        raksaaja kirjoitti:

        >Eli sipossa laitetaan sisäpuolelle ja muissa ulkopuolelle???? Haloo.

        Ei.
        Vaan sipossa on turvallisenpaa käyttää hengittävää lämmöneristettä siellä ulkopinnassa.
        Ja höyrynsulullista lämmöneristettä sisäpinnassa.

        >Eli lateksi on huono seinissä, koska kosteus ei tasoitu? Kertotsitko vaikka numeroina kuinka monta prosenttiyksikköä saan lisää kosteutta torppaani, jos kaavin lateksit pois, kun nuo nyt on niin pahasta? Eiköhän tämä juttusi ole aika naurettavalla tasolla, jos olet kosteutta tasaamassa runkorakenteella.

        Emmie mutta pojat.
        Kivitaloja on kautta aikain myyty sisäilman kosteutta tasaavalla ominaisuudella.
        Mutta vaikutus on (mielestäni) niin mitätön ettei sen perään kannata sun latexejas tärvätä. ;-)
        (tosin jos prosentinkin saa talvella sisäilmaan lisää kosteutta ilmaiseksi, niin sekin on "kotiinpäin")


        >Kukakohan tuota on ulkopinnalle laittamassa? Miksi pitäisi?

        Emmie tiä. Di? Se kai keskustelun aloitti.

        >Eikö tuossa eimerkissä se ole keskellä, eli aivan OK paikassa? En kyllä tavalliseen lämpöharkkoonkaan laittaisi SPU:ta harkon ulkopuolelle. Sinä ilmeisesti näin tekisit?

        Jos siporexin sisään laittaa höyrynsulun (SPU:ta) niin se ei ole niin turvallista kuin esim. valuharkoissa. Se siksi että siporex spu siporex tapauksessa höyrynsulku tulee väärään paikkaan.
        Mutta toki riskit on samaa luokkaa kuin lusikkajengin hyökkäys siposeinän läpi.

        Tuosta tasaavasta vaikutuksesta, niin se oli yksi lisäpointti vain listassa ja on tutkittu että esim hirsitalon kosteutta tasaava vaikutus ei ole kovin suuri ja hirsitalo toimii myös toisinaan kuivattamassa huoneilmaa


      • raksaaja
        Voi ei taas kirjoitti:

        >> Vaan sipossa on turvallisenpaa käyttää hengittävää lämmöneristettä siellä ulkopinnassa.
        Ja höyrynsulullista lämmöneristettä sisäpinnassa.


        Minusta turvallisempaa noin on tehdä aina, kuten nykytietämyksen mukaankin, mutta sinulla ilmeisesti on oma rakennusfysiikkasi.

        >> Mutta vaikutus on (mielestäni) niin mitätön ettei sen perään kannata sun latexejas tärvätä. ;-)
        (tosin jos prosentinkin saa talvella sisäilmaan lisää kosteutta ilmaiseksi, niin sekin on "kotiinpäin")

        Aika rivakkaan tahtia seinäsi tuota kosteutta haiduttavat, jos tuolla saat prosenttiyksikön ilmankosteutta nostettua. Kostutatko seiniä jollakin tavoin?

        >> >Kukakohan tuota on ulkopinnalle laittamassa? Miksi pitäisi?

        >>Emmie tiä. Di? Se kai keskustelun aloitti.

        Aloittaja, jonka kansas sinä olit samaa mieltä. Eli miksi ihmeessä kukaan tuota tuonne laittaisi?

        >> Jos siporexin sisään laittaa höyrynsulun (SPU:ta) niin se ei ole niin turvallista kuin esim. valuharkoissa. Se siksi että siporex spu siporex tapauksessa höyrynsulku tulee väärään paikkaan.
        Mutta toki riskit on samaa luokkaa kuin lusikkajengin hyökkäys siposeinän läpi.

        Miksikö se olisi turvatonta? Jos tuota SPU:ta olisi ohut suikale, niin se ei eristäisi, mutta saisi aikaan kosteussulun, niin tällöin kyllä. Toisaalta sama ongelma vaikka seinät olisi mitä tahansa matskua. Sipo spu sipo tapauksessa ei höyrysulku tule yhtään sen enempää väärään paikkaan kuin esim. betoni spu betoni. Höyrysulun paikka eristeen sisällä on se mikä ratkaisee. Tuo sinun riskisi ei ole edes teoreettista, saati käytännön kanssa mitään tekemistä.

        PS Lueppa nyt alkuperöinen juttu uudelleen läpi ja mieti. Tämä jälkeeen sitten kommentoi uudestaan asiaa, jos olet vielä samaa mieltä.

        >> Vaan sipossa on turvallisenpaa käyttää hengittävää lämmöneristettä siellä ulkopinnassa.
        >>Ja höyrynsulullista lämmöneristettä sisäpinnassa.
        >Minusta turvallisempaa noin on tehdä aina, kuten nykytietämyksen mukaankin, mutta sinulla ilmeisesti on oma rakennusfysiikkasi.

        Jos sisäkuori on lämpöä johtavaa niin sen ulkopuolella saa olla ihan mitä vaan ilman riskiä.

        >> Jos siporexin sisään laittaa höyrynsulun (SPU:ta) niin se ei ole niin turvallista kuin esim. valuharkoissa.
        >>Se siksi että siporex spu siporex tapauksessa höyrynsulku tulee väärään paikkaan.
        >>Mutta toki riskit on samaa luokkaa kuin lusikkajengin hyökkäys siposeinän läpi.
        >Miksikö se olisi turvatonta? Jos tuota SPU:ta olisi ohut suikale, niin se ei eristäisi, mutta saisi aikaan kosteussulun, niin tällöin kyllä. Toisaalta sama ongelma vaikka seinät olisi mitä tahansa matskua.
        >Sipo spu sipo tapauksessa ei höyrysulku tule yhtään sen enempää väärään paikkaan kuin esim. betoni spu betoni. Höyrysulun paikka eristeen sisällä on se mikä ratkaisee.
        >Tuo sinun riskisi ei ole edes teoreettista, saati käytännön kanssa mitään tekemistä.

        Olen täysin eri mieltä.
        Ja seison edelleen mielipiteeni (joka on lujiin faktoihin pohjautuva) takana.

        >PS Lueppa nyt alkuperöinen juttu uudelleen läpi ja mieti. Tämä jälkeeen sitten kommentoi uudestaan asiaa, jos olet vielä samaa mieltä.

        En viitsi.


      • Voi ei taas15
        raksaaja kirjoitti:

        >> Vaan sipossa on turvallisenpaa käyttää hengittävää lämmöneristettä siellä ulkopinnassa.
        >>Ja höyrynsulullista lämmöneristettä sisäpinnassa.
        >Minusta turvallisempaa noin on tehdä aina, kuten nykytietämyksen mukaankin, mutta sinulla ilmeisesti on oma rakennusfysiikkasi.

        Jos sisäkuori on lämpöä johtavaa niin sen ulkopuolella saa olla ihan mitä vaan ilman riskiä.

        >> Jos siporexin sisään laittaa höyrynsulun (SPU:ta) niin se ei ole niin turvallista kuin esim. valuharkoissa.
        >>Se siksi että siporex spu siporex tapauksessa höyrynsulku tulee väärään paikkaan.
        >>Mutta toki riskit on samaa luokkaa kuin lusikkajengin hyökkäys siposeinän läpi.
        >Miksikö se olisi turvatonta? Jos tuota SPU:ta olisi ohut suikale, niin se ei eristäisi, mutta saisi aikaan kosteussulun, niin tällöin kyllä. Toisaalta sama ongelma vaikka seinät olisi mitä tahansa matskua.
        >Sipo spu sipo tapauksessa ei höyrysulku tule yhtään sen enempää väärään paikkaan kuin esim. betoni spu betoni. Höyrysulun paikka eristeen sisällä on se mikä ratkaisee.
        >Tuo sinun riskisi ei ole edes teoreettista, saati käytännön kanssa mitään tekemistä.

        Olen täysin eri mieltä.
        Ja seison edelleen mielipiteeni (joka on lujiin faktoihin pohjautuva) takana.

        >PS Lueppa nyt alkuperöinen juttu uudelleen läpi ja mieti. Tämä jälkeeen sitten kommentoi uudestaan asiaa, jos olet vielä samaa mieltä.

        En viitsi.

        Siteeraus alkuperäistä tekstiä, jonka kanssa joku raksaaja oli samaa mieltä
        "Höyrynsulun käyttö on myös kevytbetonin kanssa yleensä mahdotonta muualla kuin rungon sisäpuolella, muissa vaihtoehdoissa se voidaan pistää myös rungon ulkopuolelle."

        Eli muissa kuin sipossa höyrysulun voi vetäistä rappauksen alle. Tämä siis on sinun mielestäsi FAKTA.

        Ja uudelleen
        >>Jos sisäkuori on lämpöä johtavaa niin sen ulkopuolella saa olla ihan mitä vaan ilman riskiä.

        Eli esim. tällaisessa tavallisessa valuharkossa, missä sisäkuori on betonia (käsittääkseni suhteellisen hyvin lämpöä johtavaa), niin ulkorappauksen voi hoitaa lateksilla? Todella FAKTA.

        >> Ja seison edelleen mielipiteeni (joka on lujiin faktoihin pohjautuva) takana.

        Taitaapa sun FAKTAT olla aika pelottavia.

        >> En viitsi.

        No etpä näemmä viitsinyt ajatellakkaan.

        Raksaaja on näyttänyt onneksi vähentäneen tänne kirjoittelua. Tuottaako tuo ynnäys tuolla lopussa vaikeaa???


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      225
      7057
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      45
      1315
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      29
      1148
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      921
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      49
      895
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      62
      877
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      96
      856
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      811
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      786
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      763
    Aihe