Kiusaamisen seuraukset uhrille ja kiusaajalle?

Malice

Tähän aloitukseen kirvoitti tuon erään kiusatun pojan teksti.
Haluaisin kysyä siis kaikilta, joita on kiusattu, koulussa, tarhassa, kotona, työpaikalla tai jossain muualla. Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?
Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?
Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)
Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?

Toivon asiallisia kannanottoja. Aihe on tärkeä.

36

4446

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ''__'

      No mä oon ollu koulukiusattu 8ja 9 luokan.
      Meit oli noin 16 henkee luokalla ja oli se mun mielest vähä ilkkiä ol ko ei voinnu oikeestaa kellekkään puhuu... Mut niinku leikattiin pois siit ryhmästä, menin rehtorin juttusille mikä oli myös meidän luokanvalvoja, en saannut oikeen apua tosin pintapuolista apua tuli... reksi ja sen jälkeen muutamat muut piti puhuttelun kiusaamisesta mutta eipä se auttanut juurikaan mitään.

      Arvet ? no luottamus menny ihmisiin , sosiaalinen elämä kuihtunut ja masentuneisuus.

      Musta paras ratkasu olis et vanhemmat ja erintoten opettajat tekis radikaallisempii tekoja, luokan vaihtoja ja sen sellaista tosin siitä voi syntyä lisää kiusaamista ja syrjimistä.
      Eli toimivin olisi varmaa KUNNON puhuttelu kiusaajille !

      • Malice

        Tarkoitatko että kiusaajat joutuisivat vaihtamaan luokkaa, vai että kiusattu vaihtaisi luokkaa? Omasta mielestäni kiusaajan olisi syytä joutua vaihtamaan koulua, saada tuntuva sakkorangaistus, jonka hän itse joutuisi maksamaan tai ääritapauksessa joutua huostaanotetuksi.
        En ole minkään selkääntaputtelumetodien kannalla, koska oma kiusatun taustani on jättänyt todella syvät arvet. Se aiheuttaa ongelmia elämän kaikilla osaalueilla. Masennus ja varsinkin kova ahdistus on haitannut elämääni pitkään ja todella paljon. Pelkään etten kykene sopeutumaan yhteiskuntaan ihmiskammoni takia, ja se ajaa minut lopulta itsemurhaan.
        Minusta kellään oli hän sitten murrosikäinen tai aikuinen, ei ole oikeutta aiheuttaa toiselle sellaista kärsimystä, saamatta minkäänlaista rangaistusta.

        Puhutteluista en nyt tiedä. Murrosikäiset, varsinkaan pahimman luokan pissikset, eivät ota opikseen sitten millään, katkeroituvat vain ja sitten kostavat kiusatulle, niinkuin ongelmat eivät olisi muka heistä itsestään lähtöisin.

        Silloin kun itse olin yläasteella, poliisi muistaakseni puuttui erääseen tilanteeseen vasta, kun yksi poika oli heitetty rappusia alas ja hänellä murtui raaja.
        Eräs toinen aikoi hypätä katolta kiusaamisen takia, jonka jälkeen kiusaajat vain pilkkasivat häntä, koska ei ollut uskaltanut tai halunnut hypätä.

        Olivat nuoret sitten miten tyhmiä tahansa, pitäisi yhteiskunnan asettaa selkeät rajat sille, mikä on rikollista, kun juopot, tietämättömät ja välinpitämättömät vanhemmat eivät sitä näemmä pysty tekemään.


    • *

      Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?
      - Itsetunnon rajua laskua, synkkiä ajatuksia, masennusta, katkeroitumista ja yksinäisyyttä. Vuoden alussa oli päivien päättäminenkin erittäin lähellä.

      Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?
      - En oikeastaan. Sama peli jatkuu edelleen, mutta vain siksi että välttelen heitä ja pysyn poissa silmistä.

      Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
      - Henkistä ja joskus fyysistäkin. Voitte kuvitella miltä se tuntuu kun sinulle tutut sekä tuntemattomat ihmiset tuntevat sinut pelkästään haukkumanimilläsi? Tämä alkoi ala-asteella ja jatkuu edelleen.

      Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
      - Vaikka olen hyvin kärsivällinen ja anteeksiantavainen, en ikinä tule antamaan anteeksi heille.
      Näistä vuosista kuuluisi nauttia, mutta he tuhosivat nuoruusvuoteni kenties koko loppuelämäni.
      Kaikki se viha ja katkeruus kulkevat mukanani minne menenkin.

      Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)
      - Mikään rahamäärä ei toisi sitä takaisin mikä he ovat jo teiltä vieneet.

      Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
      - Kouluilla pitäisi olla enemmän vastuuta ja kovemmat keinot ehkäisyyn.

      Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?
      - Ne kovemmat keinot, mitä ne ovatkaan.

      Toivotan onnea ja rohkeutta teille muille hengenheimolaisille.
      Toivotaan että tuulet vielä puhaltavat myötätuuleen :)

      • Malice

        Ajattelin että kovemmat rangaistukset, kuten tuntuvat sakot voisivat saada kiusaajan harkitsemaan pari kertaa ennen kuin ryhtyy tuumasta toimeen ja pistää jonkun elämän palasiksi.

        Itse ajattelin toivomisen sijaan alkaa tehdä tälle asialle jotain, kunhan vain keinot selkiävät ja voimat riittävät ylimääräisten asioiden hoitamiseen. Toivomalla tilanne tuskin paranee. En haluaisi samaa kohtaloa, jonka itse ja moni moni muu on joutunut kokemaan enää yhdellekään lapselle.


    • kiusattu-83

      "Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?"

      Ainoa "arpi", jonka nykyisin saatan tunnistaa kiusaamisen seuraukseksi, on totaalinen pettymys ja epäluottamus muihin ihmisiin. Aiemmin oli paljon muitakin ongelmia (en esim. uskaltanut kävellä kaupungilla tms.), mutta ne ovat hälventyneet vuosien varrella. Olen myös tullut siihen tulokseen, että suurin osa ongelmistani on johtunut pakko-oireisista häiriöistäni, pikemminkin kuin kiusaamisesta. Joskaan en sulje pois mahdollisuutta, että kiusaamiskokemukset ovat voineet vahvistaa oireita.

      "Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?"

      Pääsin kokemuksista yli analysoimalla menneisyyttäni objektiivisesti. Syytän asiasta paljolti itseäni. Olisi pitänyt olla fiksumpi ja sulautua paremmin massaan. Erilaisuudellani annoin muille sytykkeen kiusaamiseen. Jos elämästä haluaa selviytyä mahdollisimman kivuttomasti, täytyy suuressa joukossa olla (tai ainakin esittää olevansa) samanlainen kuin kaikki muutkin.

      Tukea ja turvallisuudentunnetta löysin kuntoilusta, filosofiasta ja yksinäisyydestä. Harrastin paljon mentaalisia harjoituksia, ja altistin itseni pienin askelin silloin ahdistavilta tuntuneisiin, arkipäiväisiin tilanteisiin. Kiinnitin huomioita pienimpiinkin yksityiskohtiin, ilmeisiin, eleisiin, puhetyyliin jne. Laadin itselleni etukäteen ohjesääntöjä siitä, mitä kannattaa sanoa ja mitä ei.

      Pienet onnistumisen tunteet söivät pelkoa pala palalta - joskin aikansa se vei. Enää en pelkää ketään, ja tulen toimeen itsenäisesti. Luotan kykyyni kontrolloida itseäni ja käyttäytymistäni silloin, kun joudun ihmisten kanssa tekemisiin. Koen tulleeni keitetyksi jo niin monessa liemessä, että pysyn rauhallisena enkä panikoi. Mutta esim. esiintymisiä en voisi silti kuvitella vieläkään.

      "Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?"

      Nimittelyä, joukon ulkopuolelle sulkemista, uhkailua, valehtelua, nöyryyttämistä, omaisuuden vahingoittamista sekä pahimmillaan fyysistä väkivaltaa, kuten lyömistä ja potkimista isolla joukolla.

      "Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?"

      En tiedä, en ole antanut anteeksi (joskaan en tuomitse ketään). En sen paremmin itsellenikään, koska kiusasin toisinaan "kostoksi" muutamia henkilöitä. Halusin olla edes jonkun yläpuolella. Toivoin, että kiusaajani olisivat vainonneet heitä minun sijastani. Tunsin siitä huonoa omaatuntoa jo tuolloin, mutta tehtyä ei enää saa tekemättömäksi. Näen, ettei minulla ole oikeutta valittaa tai osoitella ketään sormella, koska syyllistyin itsekin samaan.

      "Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)"

      Jos kiusaaminen on jatkuvaa ja suunnitelmallista, ilman muuta. Ongelmahan vaan on, että sakkoja/korvauksia on vaikea laittaa perintään, ennen kuin lapsi on aikuinen ja ansiotyössä. Joten vanhempien tai veronmaksajien vastuulle ne sakot ainakin väliaikaisesti jäisivät.

      "Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?"

      Kokonaan kiusaamista ei tulla koskaan saamaan kitkettyä, mutta vähentää sitä varmasti voidaan.

      Ihan ensimmäiseksi jokaisen soisi omalta kohdaltaan miettivän, voisiko tehdä jotain asian hyväksi, ja millaisen esimerkin antaa omille/lähipiirinsä lapsille. Niin sadistinen laji kuin ihminen onkin, mieleltään tasapainoiset lapset harvemmin tuntevat konkreettista tarvetta lajitoverinsa nöyryyttämiseen. Se kaikkein tärkein oppiaine lapsesta saakka pitäisi olla empatiakyky muita kohtaan, sillä samassa veneessä (jota myös Maapalloksi kutsutaan) tässä kaikki lopulta ollaan.

      Yksi ihminen ei voi tietenkään vielä asiaan paljon vaikuttaa, ja siksi talkoisiin tarvittaisiin myös valtiota - kun kerran sellainen on ihmisten "hyödyksi" ja "hyvinvoinniksi" perustettu. Kiusaamisen ytimeen päästäisiin useimmiten puuttumalla ihan perusasioihin, eli millaiset lähtökohdat elämään lapset saavat perheissään. Vyyhti vaan on kovin monimutkainen, ja siinä on yhtä monta solmua kuin ihmistäkin. Miten torjua köyhyyttä, perheväkivaltaa, alkoholismia, lasten ja nuorten masennusta ym. kun ei ole varmuutta keinoista, ja samaan aikaan valtion varoja pitäisi käyttää moneen muuhunkin "välttämättömään"? Joku tahohan valittaa aina jostain. Toisaalta laiminlyömällä lapset ja nuoret uhraamme tulevaisuuden nykyhetken alttarilla. Ja jos näin valitsemme, miksi ylipäätään enää teemme lapsia maailmaan? En yhtään ihmettele Pekka-Ericin ja kumppaneiden ratkaisuja - kukapa haluaisi syntyä yhteiskunnan sijaiskärsijäksi?

      5000 merkin raja tuli vastaan... (jatkan saarnaani toisessa viestissä)

    • kiusattu-83

      Poliittiset päättäjät mielellään leikkaavat sieltä päästä, mistä ei ole tiedossa nopeita, näkyviä vaikutuksia. Mielenterveystyöhön satsatut resurssit näkyvät positiivisina taloudellisina vaikutuksina (ja sillähän kaikkea nykymaailmassa mitataan) vasta vuosien ja vuosikymmenien kuluttua. Siksi ongelmat lakaistaan mieluusti maton alle, ja toivotaan parasta. Kuinkahan moni suomalainen kunta lie tämänkin taloustaantuman aikana leikannut lasten ja nuorten psykiatrisia palveluita?

      Hintana on tietenkin se, että jossain vaiheessa jollakin kiusatulla pimahtaa, ja sitten jossain pamahtaa. Mutta ei hätää: tällöin poliitikko kerää äänestäjiltä pisteet kotiin ehdottamalla jotakin populistista pikaratkaisua, kuten esim. käsiasekieltoa (niin kuin käsiaseet muka olisivat ainoa tapa aiheuttaa toisille vahinkoa) tai valvontakameroita kouluihin (mikä on tehotonta, koska iso osa kiusaamisesta tapahtuu jo nyt verkossa). Tämä on valitettavaa - ja valitettavan yleistä ympäri maailman.

      Edustuksellisessa demokratiassa paras keino ehkäistä kiusaamiskierrettä on ÄÄNESTÄÄ päättäjiä, jotka ovat sitoutuneet ratkaisemaan ongelman oman uransa pönkittämisen sijasta. Ongelmaksi vain muodostuu, miten erottaa katteettomia vaalilupauksia latelevat paskanjauhajat todellisista tekijämiehistä ja -naisista. Mistä löytyisi poliittista tahtoa uida vastavirtaan?

      Koko koulujärjestelmä olisi myös perusteellisen remontin tarpeessa. Peruskoulun pakollisia aineita voitaisiin karsia isolla kädellä ja valinnaisten aineiden määrää kenties lisätä. Näin ryhmäkoot pysyisivät pienempinä, ja samanhenkiset, samoista asioista kiinnostuneet lapset hakeutuisivat toistensa joukkoon. Joku voi tietysti kritisoida tätä kuppikuntien syntymisellä, mutta itse en näe sitä negatiivisena asiana. Kieliä ja matemaattista ajattelukykyä lukuunottamatta ei myöskään ole mitään, mitä ei voisi helposti omaksua vielä lukioiässä - ja myöhemminkin. Opetuksen painopiste pitäisi siis olla ensimmäisinä vuosina lähes pelkästään edellä mainituissa "kulmakivissä". Muut aineet voisivat olla pitkälti valinnaisia, ja niihin voisi osallistua oman jaksamisen mukaan.

      Parhaimmillaan lapsille jäisi näin enemmän aikaa leikkiin (joka kehittää yksilöä vähintään yhtä paljon kuin oppikirjojen pänttääminen), heille karttuisi paremmat kielelliset valmiudet (jotka ovat yksi analyyttisen ajattelun perusehto), ja he saisivat keskittyä jo varhain aineisiin, joissa he parhaiten pärjäävät ja jotka heitä eniten kiinnostavat. Kun tuntee osaavansa jotain, ei välttämättä tarvitse yrittää päteä kiusaamalla ja alistamalla muita. Myös opettajille jäisi enemmän aikaa lasten yksilölliseen opetukseen sekä mahdollisten kiusaamistapausten havaitsemiseen, ja heidät pitäisi myös sakon uhalla velvoittaa puuttumaan niihin.

      Karsimalla aineita ala- ja yläaste voitaisiin yhdistää ja typistää 6 vuoteen. Jos mallia visioi eteenpäin, 6-vuotisen peruskoulun jälkeen lapset voisivat esim. jatkaa automaattisesti seuraavat 3 vuotta yleissivistävillä opinnoilla lukion "esiasteella", jossa vasta otettaisiin mukaan enemmän pakollisia lukuaineita (biologia, maantieto, historia jne...). 3 vuoden jälkeen olisi mahdollisuus valita, jatkaako loput 3 vuotta lukiossa tähdäten ylioppilastutkintoon vai vaihtaako esim. ammattikouluun. Valmistuminen ammattiin ja ylioppilaaksi tapahtuisi siis yhtä nopeasti kuin nykyisinkin.

      Malli ehkäisisi - uskon niin - kiusaamista, syrjäytymistä ja luokallejäämisiä, eikä opiskelutahti tuntuisi niin stressaavalta ja hektiseltä kuin se nyt tutkimusten mukaan monista tuntuu. Päinvastoin oppilaiden motivaatio ja tulokset olisivat luultavasti paremmat. Tämä vaan lienee utopiaa. Jos ja kun nykymallilla jatketaan vielä pitkään, pitäisi opetusohjelmassa ainakin uskonnonopetus ehdottomasti korvata filosofialla ja etiikalla, mielellään mahdollisimman varhain.

      "Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?"

      Niin vaikeaa kuin se voi ollakin, ottamalla asia puheeksi vanhempien/opettajien kanssa. Ottamalla yhteyttä kiusaajan/kiusaajien huoltajiin. Ja jos kiusaaminen ei vieläkään lopu, haastamalla kiusaaja(t) oikeuteen.


      Pahoitellut pitkästä viestistä. Vaikka eipä ole kenenkään pakko lukea.

      • maalaismyyrä

        Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?
        - Itsetunto on laskenut, uskon että minun täytyy pystyä parempaan kuin muut ollakseni yhtä hyvä kuin muut, yritän olla muille hyvä, jotta he pitäisivät minusta, olen tunnollinen ja teen aina parhaani ja vieläkin enemmän, en kunnioita itseäni tarpeeksi, jotta pystyisin olemaan itselleni armollinen. Kaikki tämä on johtanut lopuksi siihen, että ole masentunut ja lopulta minun oli pakko jäädä sairaslomalle muutamaksi viikoksi. Nyt minulla on mielialalääke ja käyn juttelemassa asioista säännölliseti, mutta vain nykyisistä. En ole kertonut että minua kiusattiin koulussa

        Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?
        - EN ole

        Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
        - Koulutoverit haukkuivat ja pilkkasivat, eivät huolineet mukaa

        Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
        - En tiedä, en edes tiedä olenko antanut anteeksi, ehkä osittain. Kävin viime keväänä luokkakokouksessa. Onneksi pahimpia kiusaajia ei siellä ollut.

        Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)
        - Sakkorangaistus tuskin auttaa. Kiusaajille pistäisi selittää asioita, puhua, puhua ja puhua. Yksin ja ryhmässä. Kukaan ei puuttunut minun kiusaamiseeni. Välituntivalvojat näkivät sen, mutta eivät tehneet sille mitään. Aikuiset vastuuseen. Jos vanhemmat eivät kiusaamista saa lopetettua, niin sitten muuta apua perheelle ja lopuksi vaikka lapsi huostaan. Kiusaaja/t erotetaan koulusta määräajaksi yms.

        Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
        - Puhutaan kiusaamisesta enemmän, Koulussa puututaan heti. Hyvä luokkahenki auttaa myös, joilloin kaikki pitävät kaikista huolta. Lisätään puolustajan arvostusta.

        Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?
        - Joskus auttaa jo se, että opettaja puhuu kahden kesken kiusaajan ja kiusatun kanssa ja ehkä kaikki kolme yhdessä. Kiusaamista seurataan aktiivisesti. Tieto myös kotiin.

        Minä toivon, että pystyn joskus antamaan itselleni anteeksi sen että en pystynyt puolustamaan itseäni. Nyt yritän puolustaa itseäni mieheni henkiseltä väkivallalta. Käydään perheneuvolassa. En halua olla enää kenenkään potkittavana. Haluan nousta, mutta koville se ottaa. Lisää itsekkyyttä tarvitaan paljon


      • Malice

        Kiusaamisen taustallahan on usein kaikennäköistä menneisyyden painolastia, mahdollisesti useammankin sukupolven takaa. Ongelma on niin monisyinen että aivot niksahtavat jo siinä vaiheessa, kun lähtee pohtimaan kaikkia syy-seuraussuhteita, riippumattakaan siitä, miten niitä voisi lähteä ratkomaan. Tuntuu todella toivottomalta yrittää vaikuttaa asiaan, koska kiusaaminen ilmiönä on jotenkin "hyväksytty juttu" ihmisten mielissä. Sitä tapahtuu niin paljon, että sitä pidetään nuoren "normaalina" käytöksenä. Tai tältä minusta ainakin tuntuu. Opettajat eivät välittäneet puuttua kiusaamiseen, ellei se yltynyt todella pahaksi, eli juuri raajojen katkeiluksi.
        Meillä oli koulussa kiusaamiskyselyt joilla selvitettiin kuka kiusaa ja ketä. Tulokset näytettiin kyselyn lopuksi kalvolla koko luokalle. Ainoastaan oma nimeni oli "ketä kiusataan" listalla. Sitten minulta kysyttiin kaikkien edessä oliko se totta. Se on varmaan ollut elämäni nöyryyttävin hetki.

        Olen alkanut koota näyttelyä, joka käsittelee kiusattujen ihmisten muistoja kokemuksistaan. Vielä en ole kouluilta kysellyt, mutta luultavasti mikään koulu ei tällaista näyttelyä halua tiloihinsa. Silloinhan he myöntäisivät että koulussa tapahtuu kiusaamista, mikä on taas huonoa mainosta koululle. Yksityiset galleriat taas maksavat maltaita ja kirjastojen näyttelytiloissa voi olla monen vuoden jonot. Tämä olisi kuitenkin tällainen pieni askel kohti asioihin vaikuttamista ja ihmisten herättelyä ongelman vakavuuteen.

        Itsekään en todellakaan ihmettele kouluammuskeluja. Sehän oli vain ajan kysymys, ja onhan pienempiä tapauksia ollut jo aiemmin. Ne eivät vain ole päässeet julkisuuteen kun uutiskynnys ei ole ylittynyt, eli ei ole käynyt tarpeeksi pahasti.

        Minua häiritsee se, että kiusaaminen on vienyt tietyiltä osin inhimillisyyteni. Jos vaikka kuulisin jollekulle entisistä kiusaajistani käyneen jotain todella ikävää, en tuntisi minkäänlaista sääliä, vaan ehkä jopa tyytyväisyyttä. Ei ole kovin mieltä lämmittävä ajatus tietää pystyvänsä nauttimaan toisen kärsimyksestä, se tekee minusta kamalan ihmisen.


      • S c
        Malice kirjoitti:

        Kiusaamisen taustallahan on usein kaikennäköistä menneisyyden painolastia, mahdollisesti useammankin sukupolven takaa. Ongelma on niin monisyinen että aivot niksahtavat jo siinä vaiheessa, kun lähtee pohtimaan kaikkia syy-seuraussuhteita, riippumattakaan siitä, miten niitä voisi lähteä ratkomaan. Tuntuu todella toivottomalta yrittää vaikuttaa asiaan, koska kiusaaminen ilmiönä on jotenkin "hyväksytty juttu" ihmisten mielissä. Sitä tapahtuu niin paljon, että sitä pidetään nuoren "normaalina" käytöksenä. Tai tältä minusta ainakin tuntuu. Opettajat eivät välittäneet puuttua kiusaamiseen, ellei se yltynyt todella pahaksi, eli juuri raajojen katkeiluksi.
        Meillä oli koulussa kiusaamiskyselyt joilla selvitettiin kuka kiusaa ja ketä. Tulokset näytettiin kyselyn lopuksi kalvolla koko luokalle. Ainoastaan oma nimeni oli "ketä kiusataan" listalla. Sitten minulta kysyttiin kaikkien edessä oliko se totta. Se on varmaan ollut elämäni nöyryyttävin hetki.

        Olen alkanut koota näyttelyä, joka käsittelee kiusattujen ihmisten muistoja kokemuksistaan. Vielä en ole kouluilta kysellyt, mutta luultavasti mikään koulu ei tällaista näyttelyä halua tiloihinsa. Silloinhan he myöntäisivät että koulussa tapahtuu kiusaamista, mikä on taas huonoa mainosta koululle. Yksityiset galleriat taas maksavat maltaita ja kirjastojen näyttelytiloissa voi olla monen vuoden jonot. Tämä olisi kuitenkin tällainen pieni askel kohti asioihin vaikuttamista ja ihmisten herättelyä ongelman vakavuuteen.

        Itsekään en todellakaan ihmettele kouluammuskeluja. Sehän oli vain ajan kysymys, ja onhan pienempiä tapauksia ollut jo aiemmin. Ne eivät vain ole päässeet julkisuuteen kun uutiskynnys ei ole ylittynyt, eli ei ole käynyt tarpeeksi pahasti.

        Minua häiritsee se, että kiusaaminen on vienyt tietyiltä osin inhimillisyyteni. Jos vaikka kuulisin jollekulle entisistä kiusaajistani käyneen jotain todella ikävää, en tuntisi minkäänlaista sääliä, vaan ehkä jopa tyytyväisyyttä. Ei ole kovin mieltä lämmittävä ajatus tietää pystyvänsä nauttimaan toisen kärsimyksestä, se tekee minusta kamalan ihmisen.

        Voisithan ainakin julkaista sen netissä? Aihe on todellakin TÄRKEÄ ja monia koskettava!! Ehkä jos kiusaamisesta puhuttaisiin enemmän ja tuotaisiin sen karuja vaikutuksia tietoisuuteen tällä voisi olla suotuisia vaikutuksia.

        Eli jos siitä tulisi yleisesti tuomittavaa.

        Vertaisin tätä tupakointiin siinä mielessä että se koettiin ennen trendikkääksi (leffat, mainokset ym) kun tänä päivänä sitä pidetään enemmänkin nolona, epäterveellisenä ja ei -sivistyneenä toimintana. Mielestäni siinä asenteet ovat muuttuneet selkeästi.


    • siru^^

      Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?
      Alkuun lievä masennus, ihmisuhdeongelmat, luottamuspula, syömishäiriö, yksinäisyys. Nykyään vakava masennus, paniikkikohtauset, itsetuhoisuus, edelleen ihmissuhdeongelmat(varsinkin parisuhteessa)

      Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?
      En sanoisi että olen päässyt täysin yli, koska käyn monen vuoden jälkeenkin terapiassa, syön lääkkeitä sekä masennukseen, että kohtauksiin.

      Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
      Nimittelya, ulkopuolisuutta, "hyvät" kaverit pettivät monesti luottamukseni mm. lukemalla 12-vuotiaina päiväkirjaani ja kertomalla siitä koko koululle. Toisinaan väkivaltaisuutta mm. koulun pihalla hakkaamista isolla porukalla. Porukan ulkopuolelle jättämistä ja väheksymistä.

      Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
      Voi kuulostaa oudolta, mutta kyllä se tosiaan auttaa. Noudatin viisi vuotta kiusaamisen jälkeen äitini neuvoa ja aloin pikkuhiljaa antaa anteeksi osalle kiusaajistani. Uskon että näin tekemällä sain ylilyöntiotteen heitstä tyyliin.. katsokaa, minähän nousin teidän yläpuolellenne ja annoin anteeksi huolimatta siitä kuinka kamalia te olitte ja kuinka olette pilanneet elämäni moniksi vuosiksi eteenpäin. Tuottaa myös tiettyä tyytyväisyyttä ajatella että suurimalla osalla menee todella huonosti: päihdeongelmia, abortteja, vahinkolapsia, väkivaltainen parisuhde, päämäärättömyyttä elämässä joten tässä yhdyn erääseen joka kirjoitti ennen minua että jopa nauttisi jos saisi tietää jotain pahaa tapahtuneen entiselle kiusaajalleen.. minä en tästä omantunnontuskia kanna, olen tyytyväinen että heillä menee huonosti, se on heille aivan oikein.

      Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)
      Pitäisi mutta kukapa sen todistaa kuka on kiusannut ja ketä kun nuoret harvemmin haluavat aiheesta tunnustaa tai tehdö ilmoitusta lisäkiusaamisen pelossa.

      Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
      Koulun ja kodin välinen yhtiestyö, vanhempien osallistuminen lapsensa elämään.

      Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?
      aikuisen puuttuminen siihen oikealla tavalla. Ja mikä on sitten muka se oikea tapa, te kysytte. Jaa-a.. kertoisin jos tietäisin, sillä minun kiussamiseeni ei koskaan puututtu. Minua löi ja potki päähän ala-asteen viidennellä luokalla n. 4 oppilasta suoraan opettajainhuoneen ikkunan alapuolella eikä tapaukseen puututtu mitenkään.

    • hhirviö

      Olen ollut koulukiusattu ala-asteen ja ylä-asteen ajan. Minua on haukuttu rumaksi, läskiksi (olin normaalipainoinen), ujoksi, vammaiseksi, huoraksi.. Enpä taida edes muistaa miten pitkä lista tuo onkaan, mutta ulkonäön kommentointi ottaa nuorella tytöllä aika koville ja vaikuttaa eniten itsetuntoon. Kavereita ei ollut juurikaan ja ne muutamat, joiden kanssa tuli hengailtua, olivat epäluotettavia ja aina näiden kiusaajien nähden heidän puolellaan. Myös opettajat korostivat luokan nähden ja kuullen hiljaisuuttani ja sitä, etten ole hyvä urheilussa.

      Olen 20-vuotias, opiskelen 1. vuotta ammattikorkeakoulussa ja olen seurustellut vuoden. Minulla on aina ollut huono itsetunto, mutta viimeisen vuoden aikana tilanne on räjähtänyt käsiin. Kärsin erittäin huonosta itsetunnosta, mikä häiritsee todella paljon seurustelusuhdettani ja aina julkisilla paikoilla tunnen itseni valtavan kömpelöksi ja paksuksi. Vaikea selittää, mutta se mikä mättää ulkonäössäni ja itsetunnossani ei ole peilikuva (on sekin hieman =D) vaan jokin "haamutunne". Taidan kantaa ainakin 10kg ylimääräistä vain siksi, että pääkoppaani on jäänyt sellainen tunne. Ihmisiin luoittaminen ja tutustuminen on vaikeaa, koska epäilen jatkuvasti toisia ihmisiä. En voi luottaa poikaystävääni, koska vakaasti uskon, että hän haluaa jotain minua kauniimpia naisia.

      Viime syksyllä kärsin niin paljon itku/paniikkikohtauksista ja masentuneisuudesta, että hakeuduin lääkäriin ja sain lääkityksen. Lääkkeet poistavat oireita (itku, paniikki, itsetuhoiset ajatukset, aloitekyvyttömyys ym), mutta eivät syitä eli itsestäni en pidä hirveästi vieläkään tosin kiitos lääkkeiden, en enää märehdi rumuuttani koko aikaa. Olen hakeutumassa terapiaan, vaikka se olisikin vaivalloista ja kallista. Ei tällainen elämä ole mistään kotoisin.

      Välillä mietin, että mitä helvetin järkeä tässä oikein on. Tuntuu niin pahalta, olla niiden aikojen vankina vielä monen vuoden jälkeenkin. Ja aikaa ja rahaahan tähän kuluu.

      En haluaisi tällaista oloa kenellekään ihmiselle maailmassa. Enkä soisi kenenkään 11-vuotiaan työtn joutuvan ajattelemaan, onko tällä hyvä perse seksikkäässä mielessä vai ei.

      • Malice

      • kaltoitin
        Malice kirjoitti:

        Adressi koulukiusaamista vastaan. Kun kirjautuu sivustolle voi liittyä keskusteluihin sun muuta.

        http://www.adressit.com/koulukiusaaminen_stop

        Tähän aloitukseen kirvoitti tuon erään kiusatun pojan teksti.
        Haluaisin kysyä siis kaikilta, joita on kiusattu, koulussa, tarhassa, kotona, työpaikalla tai jossain muualla. Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?
        Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?

        Pahin kiusaamiseksi joutumisen jakso ajoittuu kohdallani noin kymmenen vuoden päähän ylä-aste aikoihin. Koko tapahtumaketju on jättänyt syvät kipeät arvet mieleeni ja sydämeeni. Ensimmäiset vuodet kiusaamisen tapahduttua olivat kaikkein raskaimmat ja aikaa myöten olen jossain määrin päässyt tapahtumien herraksi. Siihen on tosin vaadittu monia satoja terapiassa vietettyjä tunteja, itkua, runsaasti itsensä kovettamista ja viime vuosina masennuslääkkeet, kun masennus syveni ja paniikkihäiriö ilmaantui.

        Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
        Kiusaaminen oli totaalista eristämistä porukasta, nimittelyä, ilkeitä katseita ja ilmeitä, kuiskuttelua. Minusta tehtiin näkymätön mutta siten näkyvä että kaikki virheeni ja vikani huomattiin.

        Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
        En tiedä, on vaikeaa antaa anteeksi kokemaansa vääryyttä ja laskelmoitua ilkeyttä. Mielestäni olisi parempi pyrkiä antamaan anteeksi itselleen ja päästä syyllisyyden ja huonouden tunteista eroon.

        Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)
        Kyllä, pitäisi olla rangaistus ja jonkinlainen merkintä rekisteriin. Niin sitten henkilön aikuistuttua voitaisiin tarkistaa rekisteristä tiedot vaikka hakiessa työpaikkaa esim. esimiestehtäviin. Onhan seuraukset kiusatullekin useimmissa tapauksissa elinikäiset, joten miksi pahantekijän jäljet täytyisi peittää ja siloitella. Joskushan lapsena kiusannut jatkaa sitä aikuisena, kun on oppinut sellaisen tavan toimia jo varhain. Ehkä jonkinlainen persoonallisuushäiriökin on päässyt kehittymään.

        Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
        Yhtenäiset ryhmät ja se että opettajat eivät vaihtuisi jatkuvasti. Opettajan olisi hyvä opetella tuntemaan kaikki oppilaat hyvin ja keskustella näiden kanssa.

        Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?
        Se täytyy ehdottomasti saada lopetettua. Ottamalla osapuolet puhutteluun ja sopimalla tilanteen seurannassa ja seurauksista. Toivon todella että kiusaaminen saadaa kitkettyä ja annetaan kaikille oikeus opiskella rauhassa ja pelkäämättä.

        Toivon asiallisia kannanottoja. Aihe on tärkeä.


    • Mimosa-

      Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?

      Olen nykyään täysin kykenemätön toimimaan sosiaalisissa tilanteissa, itsetunto on olematon ja oma käyttäytyminen itsetuhoista. Kulutn päiväni yleensä alkoholilla läträämiseen ja itseni inhoamiseen, koska olen antanut kiusaajien vaikuttaa elämääni näin paljon enkä kykene korjaamaan sitä. Kiusaamiseni alkoi niin nuorena ja jatkuin koko peruskoulun ja koko sen ajan muutuin yhä enemmän tunnevammaisemmaksi ja arvottomammaksi ihmiseksi. Vihasin kaikkia, koska oletin heidän automaattisesti vihaavan minua.

      Pahinta kiusaamisessa oli se ettei minulla ollut aavistustakaan mistä se johtui, mitä minussa oli vikaa? Eikä kukaan koskaan kertonut vaikka yritin sitä usein selvittää.

      En usko että voisin antaa anteeksi.

      • ihminen 2010

        Nämä tarinat voisi sijoitella mainosten sijaan ympärillemme kertomaan kaikille, millaisia ihmiset ovat, ettei pääsisi unohtumaan. Samoin niitä voitaisiin pakkolukea kaikkialla, missä päätetään asioista ja käytetään valtaa tai jaetaan tietoa.


      • hhirviö
        ihminen 2010 kirjoitti:

        Nämä tarinat voisi sijoitella mainosten sijaan ympärillemme kertomaan kaikille, millaisia ihmiset ovat, ettei pääsisi unohtumaan. Samoin niitä voitaisiin pakkolukea kaikkialla, missä päätetään asioista ja käytetään valtaa tai jaetaan tietoa.

        Tosiasiassa kaikki tästä kuitenkin tietävät, vaikenevat vain. En voi ymmärtää, miten jollekin typerille kakaroille annetaan mahdollisuus pilata toisen ihmisen elämä. Eikö sitä voida ymmärtää, että öapsuuden kokemukset ovat ehkä kaikkein kipeimpiä kun ei ole kykyä käsitellä asioita ja vuosien jälkeen ne asiat nousevat esiin ja estävät elämästä.

        Vihaan niin paljon niitä kaikkia ihmisiä enkä taatusti anna anteeksi, ei se mitään auttaisi!
        Nyt olen kuitenkin päättänyt todellakin taistella tätä kaikkea vastaan, selvitä siitä kokemuksesta ja alkaa nauttia elämästäni, sillä vaikka inhoankin itseäni, sisimmässäni tiedän, että olen hyvä ihminen ja elämälläni on arvo! En halua antaa niiden ihmisten onnistua siinä, mitä he yrittivät. Uskon, että jos alan nauttia elämästäni ja rakastaa itseäni, teen tyhjäksi kaiken sen, mitä ne yrittivät. :)

        Siltikin koulukiusaaminen on kipein asia elämässäni. En pysty edes kuvaamaan, miten kipeää se on.

        Kiitos kaikille asiallisesta keskustelusta! :) Täällä aika harvinaista... tosin tää on varmasti yksi huonoimmista mahdollisista keskusteluista tulla vittuilemaan.


    • henttulanttu_

      Minua on kiusattu kohta yhteensä 6 vuotta ja olen tällä hetkellä menossa 8 luokalle. Kiusaamisen seurauksena minulla on huono itsetunto ja en pidä itseäni laihana, koska minua on haukuttu läskiksi. Puoli vuotta sitten alennuin viiltelyyn ja koin paljon masennusta kunnes vanhempani pyysivät minua käymään psykologilla. Nyt voin paremmin enkä ole viillellyt enään sen jälkeen. Kiusaamisen takia koulussa minua pelottaa ihmiset jotka huutelevat perääni ja usein minulla on surullinen olo sen takia..

    • beentheredonethat_

      Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?
      -Asenteeni muihin ihmisiin on muuttunut, olen kyyninen ja tuomitseva (en halua päästää muita lähelleni) , sosiaalisiatilanteita pelkäävä, feministinen (kiusaajat melkeen kaikki miespuolisia). Kaikinpuolin nykyään hyvinkin tunnevammanen, joka sinänsä harmittaa koska haluaisin pitää hauskaa, tutustua uusiin ihmisiin, mutta muistot nuoruudesta ovat niin pahoja, että en vain pysty päästämään irti. Seurustelusuhteeseen en usko pystyväni ikinä miesvihani takia.

      Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?
      -Tavallan, mutta en usko että tulen ikinä pääsemään kokonaan yli.

      Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
      -Henkistä ja fyysistä väkivaltaa kaikissa muodoissaan.

      Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
      - Ei. Tuntisin itseni luovuttajaksi. En antanut, enkä tule ikinä antamaan anteeksi heidän ajatuksilleen.

      Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)
      - Arpia ei poistettua saa millään rahasummalla. Minua kun ei saa onnelliseksi saa ostettua. Elinikuinen kärsimys heille sen sijaan tuottaisi erittäinkin suurta mielihyvää!

      Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
      - Kunnon kotikasvatus. Nykyään maailma on täynnä hunoja vanhempia jotka eivät välitä mistään muusta kuin oman lapsensa hyvinvoinnista, ja tästä syystä antavat kaiken periksi ja antavat tehdä mitä lystää, ilman että lapsi joutuu ikinä ottamaan vastuuta mistään tekemästään.

      Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?
      - Lue ylempi. Ja siitä jatkona lapsi huostaanottoon sekä merkintä rikosrekisteriin pahoinpitelystä ja vanhemmille lasten hankkimiskielto tai vastaavasti johonkin vanhemmuuskurssille muutamaksi vuodeksi miettimään vanhemmuutta.

    • koviakokenut31

      - Millaiset arvet kiusaaminen on jättäny teihin?
      Syrjäänvetäytyväisyys, yksinäisyys, huonommuuden ja riittämättömyyden tunteet,
      alemmuus muihin verrattuna, huono itsetunto, negatiivinen asenne kaikkeen ja kaikkiin, ajoittainen alakuloisuus..

      - Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?
      En, sillä koen edelleen kiusaamista ja syrjimistä joka paikassa vaikka olenkin jo aikuinen ihminen. Moni vihaa mua niin paljon ja osa haluaa mun jopa kuolevan pois.

      - Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
      Henkistä lähinnä, eli haukkumista, syrjimistä, ulkopuolelle jättämistä, syyllistämistä, arvostelemista negatiiviseen sävyyn, juorujen levittelemistä niin että se vaikuttaa huonolla tavalla koko elämään ja ihmissuhteisiin.

      - Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
      Ei, sillä vahinkoa on jo saatu aikaan.

      - Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)

      Kyllä, nuorten pitää oppia että teoilla on seurauksensa.

      - Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
      Kunnon kotikasvatus sekä valistusta erilaisuuden hyväksymisestä.

      - Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?
      Kotona pitää olla tiettyä kuria, kuten kotiarestit, tavaroiden käyttökielto tai viikkorahan menetys ym. Koulussa esim. jälki-istunto käytäntö, oikeudelliset toimenpiteet jos kiusaaminen aiheuttaa kiusatulle niin pahoja traumoja ettei uskalla enää käydä koulua tai liikkua missään, kiusaajan erottaminen koulusta.


      Itse on kokenut kiusaamisen pahempana näin aikuisiällä, lapsuudessa ei paljoa kiusattu mitä nyt välillä nimiteltiin ja haukuttiin tyhmistä asioista.

    • Varpunen123

      Olen ollut koulukiusattu, vieläpä lukiossakin, koska samaan lukioon sattui henkilö, jolla oli jonkinlainen persoonallisuushäiriö, ja hän suuntasi minuun ja pariin muuhun ihmiseen vihaa ja väkivallan uhkaa.

      Kiusaaminen on jättänyt varmasti pysyvät jäljet persoonaani. Olen synnynnäisesti ujo ja herkkä, mutta olen varma, että kiusaaminen on tehnyt minusta ihmisaran ja minun on osittain siitä syystä vaikea luottaa uusiin ihmisiin.

      Kannatan peruskoulussa kiusaajan erottamista koulusta määräajaksi siten, että hänen toki olisi tehtävä koulutehtävät, jotka koulu tarkistaisi esim. viikoittain. Ensimmäisestä kiusaamistapauksesta tulisi erottaminen esim. kahdeksi viikoksi, toisesta kärystä kolmeksi viikoksi jne. Jos kiusaaminen silti vain jatkuisi, tulisi harkintaan pysyvä erottaminen ja pakkosiirto toiseen kouluun.

      Erottamismenettelyllä saataisiin kiusaajan vanhemmat aktivoitua ongelman ratkaisemiseksi, koska he joutuisivat pohtimaan nuorensa olemista ja sijoittamista koulupäivien ajaksi. Jos kiusaajan vanhemmat ovat esim. alkoholisteja, niin asia siirtyisi sosiaalihuollon piiriin ja parhaassa tapauksessa kiusaajan omakin tulevaisuus saataisiin ajoissa siirrettyä terveemmille raiteille.

      Teini-ikäisten (yläasteen ylemmät luokat, lukio ja ammattikoulu) toistuva kiusaaminen olisi siirrettävä koulun toimesta (huom. EI kiusatun perheen tms) nuorisorikoksiin erikoistuneen yksikön tutkittavaksi. Sakkorangaistuskin tulisi kyseeseen.

      Tärkeä huomio on minusta se, että kiusattua, siis uhria, ei saa millään tavoin vaivata kiusaajan ongelmia pohdittaessa: ei yhteisiä keskusteluhetkiä kiusaajan ja kiusatun ym. kanssa, ei syyn hakemista kiusatusta, eikä millään tavoin hänen koulutyönsä ja henkilökohtaisen elämänsä häiritsemistä!

      Tämän menettelyn tarkoituksena on teroittaa kaikille osapuolille, että syyssä valitettaviin tapahtumiin on pelkästään kiusaaja ja hänen yksilöllinen psykologinen problematiikkansa (jossa taustalla saattaakin sitten olla esim. vanhempien alkoholiongelmat); kiusaajalle ja joissain tapauksissa kiusaajan koko perheelle on tarjottava psykologista ja mahd. sosiaalista apua. Koulun tulee vain kohteliaisuudesta pahoitella moista häiriötä kouluyhteisössä. Tällä tavoin saadaan estettyä ylimääräisiä traumoja ja stressiä kehittymästä kiusaamisen uhrille. Kiusaamisen syiden selvittelyn ei tule olla uhrin rasitteena!!

      Olen antanut anteeksi kiusaajilleni, vaikka he eivät milloinkaan ole pyytäneet sitä anteeksi. Olen itsekin kohdellut väärin joitakin ihmisiä elämässäni. Kaikki me olemme viallisia ja vääryyteen taipuvaisia. Tärkeintä on tunnustaa tekemänsä paha ja tehdä siitä parannus. Anteeksianto ei ole tunne, vaan tietoinen päätös, jonka vääryyttä kokenut ihminen tekee tietoisena siitä, että vihaisia ja kostonhimoisia tunteita saattaa hetkittäin tulla tulevaisuudessa (esim. jonkin vastoinkäymisen yhteydessä menneisyydessä koetun vääryyden mörkö saattaa yllättäen nostaa päätään). Emotionaalisuus ja ailahtelevuus kuuluu ihmisyyteen. Sen takia anteeksiantoa ei missään nimessä tule sitoa tunteisiin, vaan tietoiseen päätöksentekoon.

      Jeesus sanoi, että Hän tulee armahtamaan ja antamaan anteeksi jokaiselle, joka on itse antanut anteeksi kokemansa vääryydet. Ilman anteeksiantoa elämä ei voi jatkua!

    • paha paavali

      Mikä widdu siinä on ku nykyään lepakkoihmiset on niin mielestäsnsä
      kiusattuja että. Mun kokemus lepakkoluolalalaisista on että jonkun helvetin
      viiden minuutin molemminpuolisen suunsoiton jälkeen teinipissiksestä kasvaa
      lepakkomantrainen ja elämäntapainen kostoretkipiru.

      Tää piru pyrkii pesiytymään mediaan, entisaikaan sanomalehtiin tms. nykyään
      myös muihin mätämedioihin, joista käsin sitten alkaa harjoittaa kostoretkiään.
      Näissä sieltä käsin suoritettavissa kostoretkissä tämä mätäpiru sitten käyttää
      toisten lepakkoryhmäläisten ryhmästä ammennettavaa tietoutta mitä erinäisemmistä tavoista suorittaa sitä omaa henkilökohtaista kostoaan.
      Ja tämmöinen mätipiru voi ottaa siis syyksi jonkun tuollaisen 5 minuutin suunsoiton jossain pa*ska tilaisuudessa vuosia aiemmin, missä suunsoitto molemmin puolista, se riittää näille sittisontiaispirun aluille syyksi.

      Sitten sitä alkaa sieltä käsin tulla sitä pirun mantraa muutenkin väännettynä
      sille saa tanan muotille, mitä näistä vaan lähtee. Tämmöinen mätipiru ei myöskään
      koskaan kostoretkillään tunne sääliä eikä armoa, vaan pyrkii tuhoamaan sen
      kohteensa kenties jo ennestäänkin vaurioitunutta elämää entisestään. Ja sitten
      nämä saa tanan alut vielä itkevät kuinka heitä on kohdeltu niin julmasti.

      Käsitykseni on jokseensakin rajoittunutta pienen otannan vuoksi tämän
      tyyppisistä, mutta mun henk. koht. mielipide pohjautuen omiin elämänkokemuksiin
      tämänkin tyyppisistä vainoajista on, en yhtään ihmettele esim. Iranin tapaa
      hoitaa tätä asiaa, siellä kun homot hirtetään.

      Ja voitte alkaa aivan vapaasti sen teinipissis räkäsontiais kostoretkimisen niiden
      eri soluttamienne mätämedioiden kautta, minä puolestani pyrin sitten jatkossa
      entistä enemmän tuhoamaan kaiken sen missä te alatte toimimaan, jos tarvis
      vaatii niin menköön sitten vaikka koko tämä yhä enemmän homoistuva
      valtakunta, jos on mennäkseen.

      Julistamassa olette omaa paaska mantraanne elämäntapanne erinomaisuudesta,
      kun samaan aikaan olette mitä suurimpia kostoretkituhoajia. Te ette ole yhtään
      sen kummempia kuin muutkaan, samaa pas kaa uusissa kuorissa.

      • homon kosto?

        Homon kosto on kauhea, niin ne sanovat.


    • Mätämuna

      Olen hieman yli 40- vuotias mies, minua kiusattiin koko ala-asteen ajan.
      Ylääasteella sain olla rauhassa, mutta kokemuksieni takia pysyttelin omissa oloissani ja minusta tuli yksinäinen.
      Olin kai aika kummajainen, amiksessa minua kiusattiin toinen ja kolmas luokka.

      -Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?

      Alemmuudentunne, eristäytyminen, yksinäisyys, masennus, itsemurha-ajatukset(joihinn olen vasta viime aikoina hakenut apua)
      -Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?

      En mieti kiusaamista usein, enkä tunne katkeruutta, joten olen kai siinä mielessä päässyt yli.
      Alemmuudentunne ja masennus, itsemurha-ajatukset ovat jääneet pysyviksi, sikäli
      en ole päässyt ja en kai pääsekään.

      -Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
      Nimittelyä, pilkkaamista ja pilkallista suhtautumista, eristämistä porukoiden ulkopuolelle.

      -Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
      Paljon.
      Kun antaa anteeksi, loppuu katkeruus.

      - Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta?
      Ei, koulujen kurinpitotoimet riittävät rangaistukseksi.
      Lapset ovat lapsellisia, eikä lapsuuden typeryyksistä pidä rangaista liian ankarasti.

      - Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
      Vanhempien tulisi ottaa tämä huomioon kasvatuksessa ja antamallaan esimerkillä.
      Jos vanhemmat juoruilevat ja panettelevat, lapset tekevät koulussa samoin.

      Nykyään asian eteen tehdään paljon, päiväkotien, koulujen, kerhojen ym. henkilökunta puuttuu kiusaamiseen eri tavalla kuin esim. 70-80- luvuilla.
      Kiusaamista tuskin saadaan ikinä kokonaan kitkettyä, se on osa ihmisten kamppailua vallasta.
      Kiusaamista voi olla myös vaikea erottaa lasten normaalista nahistelusta ja hevosenleikistä.

      -Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?
      Opettajien ja muiden lasten kanssa työskentelevien puuttuminen.
      Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa kenenkään kaveriksi.

    • amanda85

      Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?
      - Huono itsetunto, pelko, että kaikki ajattelevat minusta pahaa, vaikea tutustua ihmisiin... Olin ujo ja hiljainen ennen kiusaamista, eikä kiusaaminen ainakaan auttanut siihen.

      Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?
      - En ajattele kiusaamista nykyään juuri koskaan. Lähinnä silloin tulee mieleen, jos näkee entisen kiusaajan tai netissä juttelee aiheesta. Onhan kiusaaminen jättänyt jäljet, mutta en ajattele sitä tai tunne katkeruutta. Ja kaipa ongelmani johtuvat muustakin kuin vain kiusaamisesta.

      Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
      - Henkistä eli haukkumista, naljailua, eristämistä yms.

      Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
      - Kyllä se auttaa. Ei katkeruus ainakaan mitään hyödytä. Luultavasti itselleenkin tulee vain pahempi olo, jos vuosikaudet kieriskelee katkeruudessa, eikä ole valmis menemään eteenpäin.

      Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)
      - En ehkä kuitenkaan kannata tällaista. Lapset voivat olla julmia toisilleen, mutta eihän vaikka ala-asteikäisellä ole rahaa maksaa sakkoja. Ja mitä järkeä sitä enää on aikuisena maksaa lapsuuden tyhmyyksistä. Kiusaajastakin on voinut tulla aivan järkevä aikuinen, joka häpeää tekoaan. Koulun keinot pitäisi riittää.

      Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
      - Kotikasvatus, erilaisuuden hyväksymisen opettaminen, luokkahengen parantaminen, pienemmät ryhmäkoot, puuttuminen kiusaamiseen varhaisessa vaiheessa...

      Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?
      - Vähän sama kuin edellisessä kyysmyksessä. Puuttumalla tilanteisiin ja sovittelemalla.

    • selvitty_on

      Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?

      - Mulla on tietty muuri mun sisällä, jonka ohitse pääsee vain hyvin harvat ja valitut ihmiset. En luota ihmisten motiiveihin ja rehellisyyteen. Tarkkailen hyvinkin paljon miten ihmiset käyttäytyvät kun luulevat ettei kukaan huomaa ja erityisesti tilanteissa joista eivät hyödy mitenkään ennen kuin luotan edes himpun verran.

      Lisäksi jännitän sosiaalisia tilanteita joskus hyvinkin paljon, vakkei tätä ulospäin huomaa sillä olen tunteiden piilottamisen mestari. Suuressa ihmismassassa pakko olla poispääsyyn suunnitelma. Tilanteet, joissa koen ulkopuolisuuden tunnetta, ovat TODELLA ahdistavia (mutta kestän tämän tunteen kyllä nykyään, ihme kyllä).

      Mun on pakko olla paras ja täydellinen että olen tyytyväinen suorituksiini. Ikuinen riittämättömyyden tunne (juontaa juurensa myös lapsuuden perheestä). Tämä asia kuitenkin koko ajan menossa huimaa vauhtia parempaan suuntaan. :)

      Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?
      - Olen siinä mielessä, että itsetuntoni on hyvä muuten, paitsi suoritusteni suhteen. Ajattelen olevani ihana, kaunis ja valloittava, kiinnostava persoona. Miten? Onnekseni olen saanut kuulut turvallisiin yhteisöihin ja tutustua mielettömän, suorastaan uskomattoman, kultaisiin ihmisiin. Olen saanut täysin rikkinäisenä kokemuksen, että musta välitetään juuri sellaisena kuin olen.

      Oon myös luonteeltani sellainen, että analysoin ja pohdiskelen paljon asioita. Jo lapsena tajusin ryhmädynamiikan, ettei kiusaaminen ole pohjimmiltaan mun vika, vaikka miten siltä tuntuisi. Selviytymiskeinoina lapsuudessa käytin mm. huumoria, mielikuvaa siitä että olen väärinymmärretty prinsessa, "ruma ankanpoikanen", jonka täytyy vaan kestää tämä vaikea aika ennen kuin pääsee loistamaan, kirjoitin itsestäni listoja joissa listasin hyviä puoliani, tein paljon runoja, maalausta ja muuta luovaa. Teininä ja aikuisena analysoin kiusaamisen ja muut lapsuuden jutut (joita riittää) syineen ja seurauksineen, sain juuri täsmälleen oikeanlaisia ystäviä jotka tietoisesti tai tietämättään tukivat mua juuri oikealla tavalla mun prosesseissa. Oli mulla myös todella huonoja selviytymiskeinoja, mutten niitä listaa tähän.

      Lisäksi uskon Jumalaan ja tottakai siksi uskon, että pohjimmiltaan Hän on siunannut mua moisella luksuksella, niin että oon saanu parantua.

      Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?
      - Kiusaaminen kesti koko peruskoulun ajan, mutta sen tyyli vaihteli. Koko ajan mua eristettiin porukasta ja pidettiin yleisesti jotenkin kummallisena ja huvittavana negatiivisessa mielessä. Aika paljon mun ulkonäköä haukuttiin, mikä on yllättävää, sillä olin hyvin sievä lapsi. Käytännössä mua nimiteltiin, naureskeltiin, eristettiin porukasta, tönittiin, uhkailtiin.. jne. Kiusaaminen tapahtui niin koulussa, kuin naapurustossakin. Osa opettajista osallistui siihen, suurin osa oli passiivisia sivustaseuraajia, joku taisi yrittää puuttua huonolla menestyksellä.

      Välillä mulla oli jopa kavereita, joskaan ei kovinkaan luotettavia, vaan nämä "kaverit" kiusasivat myös. Pahinta oli kuitenkin vaihe, jossa olin täysin näkymätön, enkä päässyt mukaan ryhmä- tai paritöihin ilman opettajan pakottamista. Sitä nöyryytystä.

      Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?
      - Tottakai. Itseäni se vaan vahingoittaa kantaa turhaa kaunaa. Toivon kiusaajilleni kaikkea hyvää, sisältäen sen että ymmärtää tekojensa seuraukset ja katuvat niitä, oppivat, eivätkä vaikkapa kiusaa työpaikoilla. Toivon myös että aikuistuessaan nämä ihmiset ovat oppineet aimo annoksen empatiaa, jota opettavat eteenpäin tulevalle sukupolvelle, eikä esim. heidän lapsistaan tule uusia kiusaajia.

      Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)
      - Toivoisin tieteellistä tutkimusta sakkojen tehokkuudesta. Olettaisin, että jokin muu keino toimisi paremmin. Ylipäätään toivon, että kiusaamiseen suhtauduttaisiin sen vaatimalla vakavuudella, joten siinä mielessä positiivinen ehdotus.

      Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?
      - Hyvä kysymys. Empatiataidot, sosiaaliset taidot, ammattitaitoinen opettaja, kotoa lähtevä kasvatus, aikainen puuttuminen, hyvä ryhmähenki, aktiivinen seuranta.

      Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?
      - Samat keinot. Lisäksi jatkuva tilanteen seuranta ja järeät keinot turhan lätinän sijaan. Esim. muutaman varoituksen jälkeen kiusaaja potkitaan ulos koulusta jne. Kiusaaminen, missään muodossa ei vain käy, piste. Lapset eivät ole tyhmiä ja ymmärtävät kyllä jos aikuiselle tämä ei ole sydämen asia, säästävät aikuista turhalta vaivalta ja kiusaavat niin, että tämä saa rauhassa ummistaa toista silmää.

    • Havaintojani

      Tuota ensiksikin niin olen jo 50 v ja kävin kouluni vantaalla myyrmäessä isossa 1000 oppilaan koulussa jossa ei toisia kiusattu millään tavalla. Huonokäytöksisiäkin oppilaita olimuutamia ja heidät siirrettiin erityisopetukseen keskenään häiriköimään ja muutenkin toisia puolustettiin joukolla.

      Tästä koulukiusaamisesta ei siis itsellä ole kokemuksia. Järkyttyneenä teidän tekstejä luen täällä. Asun naantalissa ja ihmetyttää alakouluikäisten poikien leikki joka on lähes pelkkää tappelua. Opettajat saattavat minut nähdessään muodon vuoksi käydä huomauttamassa mutta kun kääntävät selkänsä homma jatkuu taas. Pojat käyvät pihalla jatkuvasti toistensa päälle yksin tai porukalla. Porukalla uhri tönitään maahan makaamaan ja potkitaan, hypätään polvet edellä päälle, kuristetaan niskalenkillä liikkumattomaksi. Minusta aivan hirveää seurata. Näistä pojista ei voi mitenkään kasvaa tervepäisiä aikuisia. Sentään tytöt jätetään rauhaan näköjään.

      Mutta koska tämä on näin yleistä jatkuvaa ja näkyvää eikä opettajia näytä asia oikeesti kiinnostavan niin tästä ei voi olla ajattelematta että väkivalta kuuluu tietoisesti osana poikien opetusohjelmaan ja kasvatukseen. Opettajat taas näkyvät olevan järjestään naisia.

      • selvitty_on

        Kuulostaa kyllä todella pahalta! Olisit todella enkeli, jos jotain kautta puuttuisit ja veisit asian kunnon käsittelyyn. Suosittelen että teet tämän, monen pienen pojan elämä voi siitä muuttua.

        Terveisin edellisen viestin lähettäjä.


    • Jäätynyt_kyynel

      Kiusaaminen jätti minuun todella pahat arvet. Olen pelokas jännittäjä, ja sairastan sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Se rajoittaa elämääni paljon, en pysty elämään sitä elämää mitä haluaisin elää. En oikein pysty tutustumaan ihmisiin. Saan sosiaalisissa tilanteissa paniikkikohtauksia, sydän tykyttää, kädet hikoavat, en muista mitä olin sanomassa. Muistissa ei ole kuitenkaan vikaa, se on testattu, ja opiskelen yliopistossa. Oireitten kanssa on hyvin vaikeaa alkaa tutustumaan uusiin ihmisin. Tämä oireilu alkoi, kun olin jonkun aikaa ollut kiusattuna murrosiässä. Ja se ei tunnu häviävän millään. Monet terapiat on tullut käytyä, ja tuntuu että kukaan ei pysty auttamaan minua. Olenkohan tuomittu elämään erakkona koko loppuikäni? Toivottavasti en, jospa tähän joku apu löytyisi.
      En ole päässyt kokemuksistani täysin yli. Olen kyllä pohtinut asiaa paljonkin. Sitä, mistä kiusaaminen johtui, mitkä tekijät siihen on voineet vaikuttaa. Olinko vääränlainen, oliko kiusaajilla jotain psyykkisiä ongelmia, oliko kyse vallan tavoittelusta ja pätemisen tarpeesta väkivaltaisin keinoin, en tiedä. Ehkä se oli sekoitus näitä kaikkia. Ehkä tuo oman vääränlaisuuden pohtiminen on johtanut siihen, että olen äärimmäisen varovainen sen suhteen, miten käyttäydyn. Pelkään, että jos teen jonkin virheen, minua aletaan taas kiusaamaan. En pysty olemaan rento tai spontaani juuri ollenkaan. Toisaalta sen ajatteleminen, että kiusatuksi tuleminen olisi minun oma vikani, tuntuu masentavalta ja lannistavalta. En haluaisi ajatella niin. Ja onko se edes niin? Minkä takia se, että joku on erilainen, antaa muka oikeuden kohdella häntä kaltoin? Ja olinko edes erilainen? Tiedän, että kiusaajillani oli vaikeuksia perheessään, esim. köyhyyttä, työttömyyttä ja perheväkivaltaa. Mutta ei sekään tietenkään oikeuta kohtelemaan toista kaltoin.
      Kiusaaminen oli henkistä ja fyysistä väkivaltaa, juttujen levittelemistä, varastelua ja kotirauhan häirintää. Siis mukana oli asioita, jotka täyttää rikoksen tunnusmerkit. Mielestäni pitäisikin enemmän korostaa kiusaamista rikoksena, varsinkin jos mukana on esim. fyysistä väkivaltaa. Kiusaajia tulisi pitää nuorisorikollisina, ainakin 13 vuodesta ylöspäin. Sen ikäinenhän on usein aikuisen ihmisen kokoinen, ja kykenee aiheuttamaan yhtä suurta vahinkoa pahoinpitelyllä, kuin täysi-ikäinenkin. Sen takia lakeja pitäisi kiristää, ja alentaa rikosoikeudellinen vastuu koskemaan jossain määrin myös yläasteikäisiä. Rangaistuksena voisi olla esimerkiksi sakko, tosin vanhemmat joutuisi sen maksamaan, mutta kummasti se vaikuttaisi varmaan vanhempien suhtautumiseen, ja sitä kautta nuoreen. Pahemmista rikoksista voisi saada lyhyehkön vankilatuomion nuorisorikollisille tarkoitetussa vankilassa. Tietäisivät sitten kiusaajatkin, ettei heidän käytös kannata. Joka tapauksessa minusta on väärin se, että lapset ja nuoret ovat tavallaan "lainsuojattomia", siis joutuvat kokemaan väkivaltaa tai sen pelkoa ilman mitään turvaa yhteiskunnalta, tai mahdollisuutta saada oikeutta osakseen.

      • Kiysallista

        Minustakin on kummallista että koulussa fyysinen väkivalta vähätellään vain kiusaamiseksi. Jos jalankulkija joutuu kadulla rosvojoukkion fyysisesti pahoipitelemäksi ja ryöstämäksi niin tuliko hän vain kiusatuksi. Poliisille ilmoitus rosvot kiusasivat minua lyömällä ja potkimalla, veivät kiusaajat vielä lompakkoni ja kännynikin.


    • JumalaAuttaaIhmistä

      Tunnen paikoin suurtakin vihaa kiusaajiani kohtaan ja minua vituttaa (ei enää niin usein ja paljon), kun elämäni on ollut aika rajoitettua jo monesti edellä mainituista seikoista johtuen.

      Olen antanut heille anteeksi, mutta vahinko on päässyt jo tapahtumaan:( Paikoin olen hyvinkin onnellinen ja iloinen, mutta sitten on myös niitä päiviä, kun voisin ilman mitään tunnontuskia kiduttaa heitä mitä monituisimmilla tavoilla vaikka kuinka pitkään.

      Anteeksianto ei ole helppoa, mutta se auttaa. Minua auttoi jonkin verran se, että ymmärsin, että heillä on paha olla ja he kanavoivat sen minuun, kun olin heikko ja ujo. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt vetää turpaan ja/tai huutaa kurkku suorana, että haistakaa p*ska, lopettaaka kiusaamiseni tms.

      En tule itkemään kyyneltäkään, jos sattuisin kuulemaan heidän kuolemastaan tai muusta epäonnesta. Todennäköisesti jopa hurraisin, kuten tein 9/11 kohdalla, ku näin lentokoneen iskeytyvän jälkimmäiseen torniin.

      Erittäin paljon jaksamisia kaikille kiusatuille!

      • nähnyt.ja.kokenut

        Kiusatuksi tuleminen aika usein jättää uhriin syvän, joskus kohteettomaksi kostonhimoksi ja/tai välinpitämättömyydeksi kääntyvän, suhteettoman epäoikeudenmukaisuuden ja julmuuden kokemuksen.

        Kyllähän ihmisten kusipäisyyden ja tyhmyyden kokeminen on se, mikä vie uskon ihmiseen ja elämään.


    • KeskeinenSuomi

      Millaiset arvet kiusaaminen on jättänyt teihin?

      Minua kiusattiin/syrjittiin koko peruskoulun ajan, olen nyt 39-vuotias ja pikkuhiljaa pääsemässä vasta kiinni elämään. Itsetunnon ja persoonan täydellinen katoaminen, tunne että on epäonnistunut elämässä ja ettei mitään kannata yritä tehdä, epäonnistuu kuitenkin. En pidä ihmisistä, kiusaajat juurruttivat sen toimintamallin, että pidän kaikkia epäilyttävinä/potentiaalisina uhkina. Nyt hankkimassa myös ammattitutkintoa, tosin on jollain tavalla varmistettava että pystyn suorittamaan opinnot loppuun saakka.

      Oletteko päässeet kokemuksistanne yli? Jos olette, miten?

      En ole vielä täysin päässyt ylitse. Olen kokeillut terapiaa sekä lääkityksiä, mutta parhaimmat tulokset ovat tulleet asian omatoimisesta ja hiljaisesta käsittelystä.

      Minkä tyyppistä kiusaaminen on ollut?

      Minut jätettiin luokassa kaiken ulkopuolelle, nimiteltiin ja haukuttiin, aina keksittiin jotain uutta kaikesta mitä tein tai jätin tekemättä. Kukaan ei koskaan nähnyt mitään, tai vaikka näkikin ei uskaltanut puuttua siihen millään tavalla. Lapsuudessa ja nuoruudessa minulla ei siis ollut kavereita eikä oikeastaan ole edelleenkään siten, että voisin heidän kanssa aikaa viettää. Toisaalta kiusaajat kasvattivat minut siten, etten oikeastaan kaipaa seuraa.

      Auttaako kiusaajilleen anteeksi antaminen millään tavoin?

      Ei välttämättä, asioita ei saa tekemättömäksi. Toki varmasti henkilöstä kiinni, mutta omalla kohdalla tietty kauna säilyy edelleen vaikka olenkin yrittänyt jättää kaiken taakse.

      Pitäisikö myös alaikäisille voida antaa sakkorangaistuksia henkisten, mahdollisesti elinikäisten vammojen tuottamisesta? (Vanhemmat eivät olisi millään tavoin velvollisia maksamaan näitä sakkoja)

      Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ainakin tiukempia rangaistuksia tulisi antaa, henkilöstä riippuen traumat voivat kestää vuosikymmeniä.

      Mitkä olisivat parhaat tavat ehkäistä kiusaamiskierteen syntyminen?

      Pitäisi olla enemmän valvovia silmiä, valitettavasti nyky-yhteiskunnassa on pula rahasta, jolloin (lähes)kaikesta leikataan(yleensä tärkeistä ja vääristä asioista), eikä ole vara palkata näitä valvovia silmiä.

      Ja millä keinoilla lopettaa jo alkanut kiusaaminen?

      En tiedä tarkkaa keinoa, mutta toivoisin että kiusaamiseen puututtaisiin kaikissa tapauksissa ilman leimaantumisen pelkoa.

      • SJKKOT

        Hei,

        Pahoittelen, että tämä tulee nyt vähän aiheen vierestä, mutta ajattelin pistää tänne kirjoituspyynnön, sillä keskustelu näyttää olevan vielä jossain määrin aktiivinen.

        Haluatko osallistua koulukiusaamista käsittelevään tutkimukseen kirjoitelman muodossa?
        Olen viidennen vuoden kasvatustieteiden opiskelija Turun yliopistosta ja teen lopputyötäni koulukiusaamisesta. Pro gradu –tutkielmani käsittelee koulukiusaamista ja kiusaamiseen liittyvää selviytymistä, elämän- ja stressinhallintaa. Haluan keskittyä tutkielmassani koulukiusaamisen uhriksi joutuneiden luoviin stressinhallintakeinoihin, joihin kuuluu mm. kirjoittaminen (päiväkirja, kirjeet, luova kirjoittaminen ja runot ym.), musiikki ja muu taiteellisuus. Tutkimukseni kohderyhmänä toimii n. 20-35-vuotiaat nuoret koulukiusaamista kokeneet aikuiset. Kerään aineistoni sähköpostilla kirjoitelman muodossa. Laadin muutaman tukikysymyksen, joita voi kirjoitelmassa pohdiskella, mutta tekstin pituus ja rakenne on tutkimukseen osallistujan päätettävissä.

        Kaikki tutkimusmateriaali on tärkeää, joten ilmaisethan mielenkiintosi osallistua tutkimukseeni niin pian kuin mahdollista (viimeistään 31.2.2017) sähköpostiosoitteeseen [email protected]. Annan sitten lisätietoa tämän vuoden alkupuolella kerättävään kirjoitelmaan. Tutkimus on täysin luottamuksellinen ja siihen osallistutaan anonyymina.
        Annan mielelläni lisätietoja tutkimuksesta. Lämmin kiitos jo etukäteen kaikille tutkimukseen osallistuville.

        Jos kiinnostuit, otathan yhteyttä!

        Terveisin,
        Sarian Kotka
        [email protected]
        Turun yliopisto
        Kasvatustieteiden laitos


      • SJKKOT

        Korjaan: viimeistään 28.2.2017


    • Anonyymi

      Moi pitää muistaa että kiusaajat ovat sairaita kiusaajien asiat eivät ole hyvin on ollut kiusaamista koulussa ja työpaikalla mutta vastuu kiusaamiseen koulussa on kiusaajien vanhemmilla ja koululla kuten opettajilla ja rehtorilla voi myös ilmoittaa opettajien ja rehtorin esimiehille jos mitään ei tehdä t Jari

      • Anonyymi

        Totta mutta moni kiusaaja on myöskin persoonallisuushäiriöinen, joka ei ole varsinaisesti sairaus. Eräs syy tähän voi olla täysin väärä kasvatus, kuten esim. eli lapsesta saakka tehdään kaikkia liian helpoks ja kivaksi, lapsi saa tehdä ja päättää mitä lystää ilman vastuuta, ongelmat hoidetaan lahjomalla. Päiväkodissa ja koulussa sitten sama meno. Huomaa hyvin tämän kehityssuunnan nuoremmissa ihmisissä. Näkyy rikostilastoissa, maksuhäiriöissä, joka paikassa
        Ei hyvä!

        lajijasuris


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jäätävä epävarmuus

      Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko
      Ikävä
      85
      2290
    2. Ainakin hän on elossa

      ehdin jo huolestua.
      Ikävä
      43
      1880
    3. Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!

      Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!
      Haapavesi
      75
      1663
    4. Hyvää yötä, olen rakastunut suhun

      Sanon tämän kyllä vielä sulle henkilökohtaisestikin. 😘
      Ikävä
      76
      1426
    5. Pitsaa selliiä

      Onko uudet pitsat hyviä, kannatteooko käyvä vai suosiollako pittää hilipasta sotkamoon
      Kuhmo
      26
      1234
    6. Tiedätkö et olet

      Ärsyttävän hyvännäköinen.
      Ikävä
      48
      1213
    7. Mitä hellittelynimiä

      Sinulla on kaivatustasi?
      Ikävä
      77
      1201
    8. Nyt tiedän

      Että joku on lahjonut jonkun tai olemme idiootteja. Nuo kokkareiden päsmärit tuli valituksi valtuustoon. Onnea vaan kai
      Sysmä
      43
      1127
    9. Mitä meille oikein

      Tapahtuu vai tapahtuuko mitään?
      Ikävä
      59
      1091
    10. Olet vain kiltimpi

      Ja rauhallisempi ja rakastavampi. Se vetoaa
      Ikävä
      47
      1078
    Aihe