2v. kanssa ulkoilemisesta

Huolissaan :(

Poden huonoa omaatuntoa siitä, että ulkoilen 2v. tyttömme kanssa hyvin vähän. Suurimmassa määrin johtuu siitä, että en oikein tiedä, mitä tekisin tuolla ulkona hänen kanssaan, kun tässä lähellä ei ole pulkkamäkeä ja taloyhtiössämme ei ole edes saman ikäisiä lapsia tai ikäisiäni aikuisia (olemme muuttaneet uudelle paikkakunnalle 3kk:tta sitten). Lapsi ei ole lumesta kiinnostunut, alkaa itkemään, jos lunta joutuu vaatteille. Se on sitten vain sitä tepastelua ja ihmettelemistä ympäriinsä eikä jaksa kävellä kotiin, vaikka emme kaukana käykään kävelemässä, kun ei ole edes määränpäätä.

Hyvänä esimerkkinä kun mieheni oli lumitöitä tekemässä pihassa ja tyttö oli hänen kanssaan ja mukana ämpäriä ja lapiota, niin hän seisoi vain paikallaan motivoinnista huolimatta. Eikä mikään ihme, että sitten oli hetken päästä kylmä :(.

Sisällä kyllä viihtyy ja leikimme yhdessä mm. kotileikkiä. Musiikkia kuuntelemme ja katselemme kirjoja. Yksinään tykkää dubloilla leikkiä välillä sekä piirrellä. Huono omatuntoni johtuu varmaan siitäkin, että olen koulutukseltani lastenhoitaja ja päiväkodeissa lasten kanssa ulkoillaan paljon ja on niitä kavereita, joiden kanssa keksitään kaikkea touhuamista.

Onko tämä mielestänne normaalia kotioloissa, kun ei ole vielä niitä leikkikavereita ehtinyt muodostumaan? Vai pitäisikö teidän mielestä 2v. olla jo kiinnostunut ulkoilusta? Uskoisin tilanteen korjaantuvan hieman, kun keväällä ulkona enemmän tekemistä ja pääsee hiekkakakkuja tekemään ja luonnosta keräilemään kukkia, käpyjä jne. Viime kesänä ainakin ulkona viihtyi hyvin ja varsinkin hiekkalaatikolla. Keinumisesta tykkää kovasti ja liukumäestä. Lisäksi toukokuussa saamme perheenlisäystä. Ikäeroa lapsillemme tulee 2,5v. Tyttö on siis tällä hetkellä esikoisemme ja vauvan syntyessä 2v6kk:tta.

Päivähoidosta lapsella on kokemusta viime kevään ajalta, jolloin olin tekemässä sijaisuutta itse toisessa päiväkodissa. Nyt olen työttömänä. Kun vauva syntyy tänä keväänä, en ole vielä päättänyt, laitanko esikoista hoitoon syksystä vai pidänkö kotona. Toisaalta pääsisi luomaan ystävyyssuhteita, mutta toisaalta potisin huonoa omaatuntoa, että olen kotona vauvan kanssa ja esikoinen hoidossa.

Itse en ole kiinnostunut äiti-lapsikerhoista, enkä koe itseäni yksinäiseksi. Viihdyn hyvin yksin ja melkeinpä paremminkin. En itse koe tarvitsevani uusia tuttavuuksia, mutta jos lapsen kannalta olisi pakko sellaisiin piireihin lähteä, tekisin sen. Pari hyvää ystävää minulla on ja toista heistä näen n. 1krt kuukaudessa ja usein pidämme muuten yhteyttä. Hänellä on samaa ikää oleva tyttö ja kun kyläilevät meillä, lapset leikkivät hyvin ja viihtyvät yhdessä.

Nyt kysynkin, onko minulla syytä olla huolestunut siitä, kun ulkoilu on tällä hetkellä mitä on, eli vähäistä?

5

551

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Annaäl

      Mielestäni lapsi kyllä keksii itse tekemistä, kun ei aikuiset vain puutu kaikkeen koko ajan. Tehkää te molemmat lumitöitä, jäälyhtyjä, tai muuta tarpeellista. Tai vedä lastasi pulkalla, kun käytte miehesi kanssa kävelyllä. Lapsi kyllä tulee siinä mukana ja hän voi kykyjensä mukaan osallistua vaikka lumitöihin. Tietysti hän huomaa, jos sinä olet huolissasi hänestä ja epävarma ja siksikin kokee, että ulkoilu on ehkä "huolestuttavaa" ja hankalaa.

      Meillä on kaksi lasta 2v ja 3,5v. Kesäisin olemme lähes koko ajan ulkona, keväisin ja syksyisin myös ainakin 6h valveillaoloajasta. Talvellakin ulkoillaan joka säällä -28 asteella kuitenkin vain n.20 minuuttia. Päiväkodissa ovat välillä puolipvähoidossa ja siellä heitä kehutaan, että ei tarvitse keksiä tekemistä vaan tytöt keksivät itse leikit, osaavat leikkiä. Tämä on kuulemma nykyisin harvinaista.

    • merituulimarina

      Kuulostaa ihan siltä kuin lapsesi ei olisi tottunut lumeen ollenkaan ja ikäänkuin ennemminkin pelkäisi sitä. Näytä hänelle ettei valkoinen lumi ole pahasta vaan siinä voi vaikka kieriä ja tehdä lumienkeleitä, lumikukkasia, traktorinjälkiä ja vaikka mitä. Lapsesi pitää nähdä sinut onnellisena lumesta, niin hän tottuu ajatukseen itsekkin..

      Minkä verran pikkuinen puhuu? Kaksivuotiaan kehityksen kannalta on tärkeää olla omanikäisten ja hiukan vanhempien lapsien parissa, sillä juuri hänen ikäisensä ottaa oppia paljon hieman vanhemmista lapsista.
      Mikset lähtisi lapsesi kanssa puistoon? liukumäkeä ja keinua kun voi käyttää ihan normaalisti talvellakin. Ja hiekkakakkujen sijaan voit tehdä pikkuisesi kanssa lumesta kakkuja.. Paukkupakkasilla kun lumi on puuterin omaista se tosin on hieman vaikeaa, mutta lumessa voi kyllä tehdä ihan kaikkea. Oletko ajatellut hiihtoa? tai vaikkapa luistelua pikkuisen kanssa?

      Lumeen tottuminen vie varmasti tytöltä aikaa kun hän ei vielä ole oikein tuntunut saavan siihen yhteyttä, mutta kun yhteys löytyy niin ulkoilukin alkaa sujumaan.. Lapsen ei ole hyvä olla sisällä kokoaikaa välillä happihyppelyt pihalla ovat poikaa :) Oletteko muuten kuljettaneet tyttöä kolan kanssa?

      zemppiä ulkoiluhetkiin pikkuisen kanssa, anna hänelle aikaa tottua lumeen, elä tunne huonoa omatuntoa pihakäyntien vähyydestä on ihan normaalia ettette ole hirveästi vielä ulkona jos lapsi ei ole tottunut lumeen, ethän sinä vanhempana halua että lapsellasi on paha olla. Sinä tunnet vain automaattisesti äitinä hänen avuttomuutensa ja hämmästelynsä lumesta huonona olotilana ulkona olemisesta.

      ps. kokeilkaa vaikka näitä: http://www.iltalehti.fi/perhe/2009123010859336_pr.shtml

      • Huolestunut :(.

        Lapselta on hirveesti alkanut vuoden vaihteen jälkeen alkanut tulemaan sanoja todella paljon ja yrittää muodostaa parin sanan lauseita. Viime syksyn aikana alkoi sanavarasto karttua hiljalleen.

        Taloyhtiön pihassa on keinut, joissa lapsi ei vielä pysy, sillä siinä ei ole ns. "vauvakeinua". Toisekseen keinut on nostettu nyt ylös "kieputtamalla" eli ei ole talvikäytössä. Ns. "lähipuistossa" ei ole kuin hiekkalaatikko, jossa ennen lumen tuloa oltiinkin aika usein, kun maa ei ollut jäässä. Keinut siellä on myös. Sellainenkin jossa, lapsi pysyisi. Ne on vain otettu nyt talveksi pois. Liukumäestä ei valitettavasti ole tietoakaan puistossa. Pulkkamäkeä ei tässä ole.

        Kiitos rohkaisevasta viestistäsi :). Kovasti sitä itse haluaisi, kun on nyt mukavaa ilmaakin kovien pakkasten jälkeen, että tyttö tulisi sinuiksi lumen kanssa ja tykkäisi kosketella lunta tai vaikka lumisia kökkäreitä ja olisi kiinnostunut siitä ulkoisesta ympäristöstä myös talvella. Pitänee vain pienin askelin mennä eteenpäin hieman lapsen ehdoilla, mutta kuitenkin rohkaisten tutustumaan lumeen. Ulkoilma kun ei pahasta olisi.


    • mutta tärkeää

      Kyllähän se ulkoilu lapselle tärkeää on. Eivätkä kaikki lapset vain ala kiinnostua ulkoilusta, heidän kanssaan on siellä ulkona touhuttava ja tehtävä pieniä asioita vähän kerrallaan.

      Työsikin puolesta olet varmasti nähnyt, että on lapsia, jotka aluksi vain seisovat tumput suorassa pihalla ja pienen hetken päästä vinkuvat sisälle. Mutta pikkuhiljaa sielä innostaen, mieleistä tekemistä keksien kasvaa pikku-ulkoilija/ -tutkija. Joillakin tähän ei mene kauankaan, toisella se voi viedä vuodenkin.

      Lapselle ne elämän pienet asiat ovat niitä suuria. Jokainen lapsi kuitenkin on yksilönsä ja siksi teidän olisikin yhdessä löydettävä ne teidän perheen mieluiset tutkimus ja leikkikohteet. Mitään kovin ihmeellistä niiden ei tietenkään tarvitse olla.


      Lapsen perusliikuntataidot kehittyvät kovaa vauhtia tuossa iässä ja kaikki ulkona liikkuminen on tärkeää motoriikan kehityksen kannalta. Ulkona on luonnostaan erilaisia materiaaleja, pintoja, tasoja, näissä lapsi kehittyy. Juuri syksyllä lastentarhanopettajapäivillä eräs luennoitsija harmitteli, kuinka lyhyitä aikoja niin suuri osa pienten lasten kanssa ulkoilee, kun tämä on nimenomaan se tärkeä aika motorisen kehityksen kannalta.

      Ainakin itse voin tunnustaa, että välillä se ulkoilu pienten lasten kanssa on tylsää. Mutta eihän kaikki aina voikaan mieleistä olla, ja kuitenkin varmasti jokainen ihminen suomessa tietää ulkoilun vaikutukset terveyteen ja hyvään oloon.

      Selvästi huomaa, että olet kiinnostunut lapsesi hyvinvoinnista ja sen eteen halukas tekemään töitäkin.

      Tässä vielä vähän tukea näiden ulkoilemisten ja liikuntojen motivoinniksi.

      " Perheen peruselämäntavalla ja lapsen arkiliikuntaympäristöllä on yllättävän suuri merkitys perusliikuntataitoihin. Tutkija Arja Sääkslahti on selvittänyt Turun yliopiston pitkäaikaisessa, sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn tähtäävässä laajassa STRIP-projektissa ulkoilun merkitystä lapsen kehitykselle.

      ”Yli sadan 3-4-vuotiaan lapsen perheestä koostuva ryhmä sai kannustusta ulkoleikkeihin, retkeilyyn, arkiliikuntaan lapsen kanssa. Lasten liikunnalliset taidot tarkistettiin kolmen vuoden ajan kaksi kertaa vuodessa kävely-, juoksu-, hyppy- ja pallon käsittely -testeillä ja heidän kehitystään verrattiin vertailuryhmän perheen lasten kehitykseen, joille vastaavaa kannustusta ei annettu”, Arja Sääkslahti kertoo.

      Tutkimuksessa huomattiin, että ulkona ja lähiympäristön leikkikentillä paljon liikkuneiden perheiden lasten perusliikuntataidot olivat kehittyneet vertailuryhmän lasten taitoja paremmin. ”Ulkoilun merkitys taitojen kehittymiselle näkyi myös siinä, että interventioperheiden lasten liikuntataidoissa oli suurempia edistysharppauksia kesäaikaan, jolloin ollaan paljon ulkona”, Sääkslahti sanoo.
      "

    • LumiOnKivaa

      Meidän reilu 2v tyttö ei hänkään aluksi ollut yhtään kiinnostunut talvella ulkoilusta. Seistä töpötti vain tumput suorana. Sinnikkäästi vain kävimme ulkoilemassa vähän kerrallaan, vaikka itseä välillä tympäsikin sellainen ulkoilu. Nyt ollaan jo vanhoja tekijöitä lumen kans touhuamisessa ja viihtyy hyvin lumikasoissa kiikkumassa ja lapioimassa. Yksi, mikä näkyy olevan in tuollasilla reilu 2-vuotiailla on se, että saavat istua lumikolassa ja aikuinen työntää sitten vauhdilla hankeen pois kyydistä. Kokeile vaikka sitä. Tai osta oma lumikola. Meillä tyttö tykkää paljon enemmän työnnellä kolalla kuin lapioida. =) Kolailkaa pihalle vaikka lumikasaa, josta voi sitten laskeskella pyllymäkeä. Pienikin mäki näkyy hyvin riittävän pienille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      137
      7823
    2. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      65
      7006
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      58
      3502
    4. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      58
      1282
    5. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1253
    6. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      14
      1133
    7. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      226
      1094
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      953
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      901
    10. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      64
      895
    Aihe