Sormiruokaa, HÄH,TÄH??

Hmmm....????

SIIS mitä tämä sormiruoka juttu oikeen on? Neuvolatäti sanoi puhelimessa että tytölleni 6,5kk voi antaa sormiruokaa valvonnassa, esim.kurkkua (sanoi neuvolatäti). mutta siis eikö pieni voi vielä tukehtua tähän? kaksi hammasta on jo ja jos annan ison palan kurkkua saa tyttö jyrsittyä paloja siitä ja alkaa yskimään aina kun pieni palanen on suussa. (kokeilin siis kurkkua ja keitettyä porkkanaa) mutta tyttö yskii ja pelkään että tukehtuu paloihin. Palat ovat siis tosi pieniä mitä on saanut jyrsittyä. En siis tajua tätä sormiruoka ideaa ollenkaa, voisiko joku vähän valaista?

24

7705

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asddassadsd

      ei tarkoita sitä, että pitää antaa isoja paloja, joista vauvan tulee haukata. Ihan hyvin voit antaa esim. maissinaksun pienittynä. ja tuota kurkkuakin voi antaa raasteena ja senkin vielä "pätkiä" niin ei jää kurkkuun ikävästi.

      Tai kun vähän tulee ikää lisää, niin raejuusto on hyvä sormiruoka ja samoin porkkanaa voi antaa raastettuna.

    • valvonnassa

      Kurkku, kun leikkaat paksun kurkun n. 5-7 cm pätkäksi ja neljään lohkoon tai "veneeseen" on oikein hyvä sormiruoka. Se on kuitenkin niin paksu että ennen muuta lapsi imee tai jäystää siemenet ja syö ne. Valvonnan idea on juuri se, että jos iso pala lohkeaa, sinä kaivat sen tarvittaessa suusta pois. Näin pieni lapsi kyllä sylkeekin sen aika pian useinmiten, kun ei ole moisiin lohkareisiin suussaan tottunut, varsinaisen ruoan ollessa vielä varsin "sileää".
      Kokeile myös maissinaksuja tai riisikakun paloja. Itse olen näistä riisikakut (maustamaton ja suolaton) kokenut paremmaksi vaihtoehdoksi. Maissinaksusta tulee valtava sotku ja liisteriä saa pestä jokapaikasta :D
      Sormiruoan idea siis sinällään on käden koordinaation parantaminen. Mutta myös ensimmäinen askel matkalla "oikeaan" ruokaan ja itse omin käsin syömiseen.

    • sormiruokaa...

      Minä en antanut esikoiselle mitään sormiruokia kun hinkuyskän jälkeen oli kovin tukehtuvainen kurkku ja hampaatkin tulivat myöhään. Oppi syömään kumminkin ja nyt kohta koululaisena osaa syödä aivan kuten muutkin lapset :))...että eivät ne sormiruoat ole mitään pakollisia. En ole antanut pikkuisellekaan mitään sormiruokia vielä, 9 kk. En jaksa ottaa mitään tukehtumisriskiä. Hän vielä koko ajan pelleileekin ruokapöydässä ja on vaarassa tukehtua jo ihan muussiruokaan (hän kun purskuttelee ja vetää henkeen ja ääntelee syödessään jne...kerran sain häntä roikottaa pää alaspäin ja taputtaa selästä että saisi henkeä kun muussiruokakin päätyi väärään kurkkuun tuon pelleilyn seurauksena...Olen kyllä oppinut ennakoimaan hänen pelleilypuuskiaan ja varomaan antamasta ruokaa suuhun kun pelleily on pahimmillaan---ja vettä minulla on koko ajan vieressä että voin sitten kipata vettä hänen suuhun jos tulee ruoan kanssa ongelmaa). Kyllä hän ajallaan oppii syömään ruokia kun niitä hampaita alkaisi tulla. Mikäs kiire siinä on. Siihen saakka muussaan pienemmäksi. Käden koordinaatio-ongelmiakaan ei ole ollut vaikka ilman sormiruokaa ollaankin vielä oltu. Esikoinen joka ei saanut vauvana murustakaan mitään sormiruokaa on äärettömän taitava ja näppärä käsistänsä. Leikeissäkin ne sormet ja käden koordinaatio kehittyvät.

      • ääliömäistä........

        Todella typerä provo!
        "ja vettä minulla on koko ajan vieressä että voin sitten kipata vettä hänen suuhun jos tulee ruoan kanssa ongelmaa"
        aivan varmasti....


    • jjeölö

      on annettu sormiruokaa puolen vuoden iästä saakka, vaikkei hampaita olekaan ollut. Sormiruoka on ollut miellä lähinnä jotain tekemistä käsille, kun syötetään ja että tyttö tykkää mutustella itse. Tosi taitavasti oppi jauhamaan ruokia ilman hampaitakin ikenillä ja kielellä. Aloitettiin maissinaksuilla sekä kurkun viipaleilla, joista ei viel saanut palaa. Pikkuhiljaa on kokeiltu myös banaanin paloja, päärynän paloja, viinirypäleitä paloina, avokadoa, ruisleipää yms. Hampaat tulivat nyt 8kk iässä ja nyt saa isompia palasia ja on pitänyt olla tarkkana, ettei ota liian isoja paloja suuhun. Kokoajan olen valvonut vieressä, kun mutustaa, ettei ota liian isoa palasta. Kertaakaan ei ole ollut vaaraa tukehtumisesta, yhden kerran otti liian ison palan ja oksensi sen pois. Silloin säikähdin, mutta tämä ei ole toistunut. Jonkin verran kyllä yski alkuun pieniäkin paloja, mutta kyse ei ollut minkäänlaisesta tukehtumisesta vaan ruoka tuntuu hassulta kurkussa.

      Eihän sormiruuat mitään pakollisia ole, joidenkin tosin olen kuullut aloittavan kiinteisiin totuttelun vain sormiruualla (siis kun lapsi itse oppii syömään pehmeitä paloja). Itse olen järkeillyt asian niin, että kun antaa ihan pieniä "nöppösiä", ei niihin voi pieni tukehtua vaan ne yskittää vain kurkussa. Pehmeät palaset on helppo muusata kielellä ja sylkee kyllä pois jos ei mene alas. Mutta jos on arka niin en ehkä suosittelisi. Tosin hyvin kuitenkin toimivat meillä ja pinsettiote kehittyi äkkiä näitä syödessä.

      • sormiruokaa...

        Niin, meillä vauva syö ihan kivasti semmoisia palasia joita löytyy mm 8 kk valmisruoista. Pinsettiote on kehittynyt vauvan tutkiessa ja kolutessa asuntoa (lattioita). Hän löytää mitä pienimmät roskat joita itse en edes havaitsisi lattialla olevan. Jos vaikka keittiön lattialle on eksynyt yksi riisinjyvä niin se kyllä tulee löydetyksi :).


    • samantha__

      Kokeile antaa raakaa porkkanaa, siitä ei saa niin helposti isoja paloja kun keitetystä.

      • Saafra

        Raaka porkkana on tutun lääkärin mukaan yleisin tukehtumisonnettomuuksien aiheuttaja pienillä lapsilla. Ongelmana on juuri muoto, kovuus ja helppo lohkeavuus väännettäessä. Kannattaa antaa raasteena tai antaa käteen niin paksu ja lyhyt pala (siis kuitenkin isompi kuin suuhun mahtuu kerralla) ettei sitä saa suussa väännettyä poikki.


    • kokeillut

      Vauva voi syödä vaikka kaiken ruokansakin sormiruokana, soseuttaminen ei ole ollenkaan tarpeellista jos kiinteät aloitetaan vasta kun vauva on siihen valmis. (on kiinnostunut syömisestä, osaa tarttua ja viedä suuhun jne., yleensä noin puolen vuoden iässä) Käden ja suun koordinaatio seuraavat toisiaan niin että siinä vaiheessa kun vauva osaa jotain viedä kädellä suuhunsa, hän osaa sitä myös suussaan käsitellä. Mitään paloja ei siis saa vauvan suuhun työntää! Esim. herneitä vauva on valmis syömään siinä vaiheessa kun hän osaa niitä pinsettiotteella poimia. Ennen pinsettiotteen kehittymistä kaikki sormiruoka tarjotaa ISOINA paloina, sellaisina jotka on hyvä ottaa nyrkkiin ja joista riittää vielä nyrkin ulkopuolellekin järsittävää. Hyviä sormiruokia alussa ovat maissinaksujen ja riisikakkujen lisäksi esimerkiksi keitetyt/höyrytetyt kasvikset, kuten bataatin tai perunan palat ja kukkakaalin ja parsakaalin nuput.

      Tukehtumista sormiruokailussa ei tarvitse pelätä, kunhan tietyistä turvallisuussäännöistä pidetään kiinni: Sormiruokaa annetaan vain aikuisen valvonnassa, ja vain kun vauva on pystyasennossa. Esim. sitterissä makoilevalle vauvalle ei saa antaa mitään palaa järsittäväksi! Mitään ruokaa ei työnnetä vauvan suuhun, vaan annetaan vauvan eteen itse tartuttavaksi. Ja mitään kovia paloja, kuten pähkinöitä ei tarjota.

      Vauva osaa kakoa liian syvälle joutuvat palat pois. Pienellä vauvalla kakominen laukeaa heti kun ruuanpala joutuu hiukankin taaemmas suussa, jo kauan ennenkuin pala on lähelläkään hengitysteitä. Kakominen voi näyttää ja kuulostaa hurjaltakin, mutta vauvalla ei ole hätää, vaan hän jatkaa tyytyväisenä syömistä kun pala on taas edempänä suussa. Kakomisen laukaiseva piste siirtyy hiljalleen suussa taaemmaksi, isompi lapsi kakoo sitten vasta kun pala todella on jo menossa henkeen. Lapsen olisi siis tärkeääkin oppia käsittelemään paloja suussaan ihan alusta asti, jo silloin kuin suojeleva kakomisrefleksi on herkkä. Ne vauvat jotka saavat pitkään pelkkää sileää soseruokaa, ovat todellisemmassa tukehtumisriskissä silloin kun paloja aletaan tarjoilla vasta kun kakominen ei ole enää niin herkässä.

      Sormiruokailusta on juuri käännetty suomeksi kirja "Omin sormin suuhun" http://wsoy.fi/yk/products/show/81065?category=152 Suosittelen kysymään joko lähikirjastosta löytyy! Itse olen aloittanut kiinteät yhden lapsen kanssa "perinteisesti" soseilla ja syöttämällä, ja toisen kanssa täysin syöttämättä sormiruokailulla, ja jälkimmäinen tapa oli kyllä kaikin puolin mukavampi ja järkevämpi sekä vanhemmille että lapselle!

      • suositukset

        Yleisimpiä ruokia jotka aiheuttavat pikkulasten tukehtumisia USA:n tilastojen mukaan ovat mm raaka porkkana, pähkinät ja hotdog (nakinpala luikahtaa kurkkuun). Mm. nämä ruoka-aineet ovat USA:ssa suositusten mukaan annettavissa lapsille vasta 4 vuotiaasta ylöspäin. Suomessa kuitenkin juuri raakaa porkkanaa äidit tuputtavat lapsille. Meillä sai porkkanaraastetta tuohon 4 v ikään saakka.


      • 4hg

        muuten huomannut, että tyttö syö sormiruokaa ja saattaa kakoa ja jatkaa kohta syömistä ihan kaikessa rauhassa. Ensimmäisellä kerralla säikähdin tosissani sitä kakomista ja yskimistä, mutta varovasti kun on pienillä ja pehmeillä paloilla menty niin tajusin, ettei kakominen johdu mitenkään tukehtumisen vaarasta. Taitaa siis olla tuo refleksi. Ainahan tietysti pitää olla varovainen ja vahtia lasta, mutta minä olen tykännyt tuosta sormiruokailusta soseiden lisäksi. Ja näkee, kuinka tytsy nauttii, kun saa itse sotkea ja metsästää ruuanpaloja.Porkkanat ja muut kovat jutut lopetin, kun hampaat tulivat, koska ei kielellä ja ikenillä saa vielä hienonnettua niitä, mutta hampaat voi jyystää yllättävänkin ison palan.


    • Henni78

      Meillä poika oli melkoinen sihtikurkku pitkän aikaa ja useimmiten kakoi ja oksenteli, jos hiemankin kokkareista sai suuhunsa. Myös maissinaksuun meinasi tukehtua, vaikka ikää oli silloin jo 8kk. Vasta lähempänä vuoden ikää alkoi isommat palaset maistua, kokeilimme keitettyjä makaroneja, pieniä kurkun paloja ja juustopalat oli ihan ykkönen. Vasta yli vuoden vanhana alkoi syömään kokkareisempaa sosetta ja 1,5-vuotiaana samaa kuin muutkin. Ei tosin silloinkaan vielä kovin isoja paloja kerrallaan.

      Muutaman kokeilukerran jälkeen, kun poika yski ja oksenteli sormiruokaansa ulos, päätin suosiolla siirtää kokeilut vielä myöhemmäksi, ettei vahinkoa vain pääsisi tapahtumaan. Lisäksi, jos lapsi oksensi sormiruoasta, hän säikähti niin pahoin, että kieltäytyi sitten syömästä mitään.

      Tietääkseni kukaan lapsi ei ole jäänyt oppimatta pureskelemaan, joten ei sillä sormiruoan syömisellä mikään kiire voi olla. Kukin omaan tahtiinsa, mikä vain sinulle ja vauvallesi sopii parhaiten.

      • erilaisia

        Meillä 7kk:n iässä harjoitellaan hihkuen. Lapsi nauttii, kun saa tehdä omilla käsillään.
        Kokeilla siis kannattaa, ei se kehitystä ainakaan hidasta, jos sormiruokaa kokeilee.
        Siitä on myös se ilo, että lapsi viihtyy syöttötuolissaan muun perheen kanssa ruokapöydässä, kun saa "syödä" itsekin.


      • j54-46
        erilaisia kirjoitti:

        Meillä 7kk:n iässä harjoitellaan hihkuen. Lapsi nauttii, kun saa tehdä omilla käsillään.
        Kokeilla siis kannattaa, ei se kehitystä ainakaan hidasta, jos sormiruokaa kokeilee.
        Siitä on myös se ilo, että lapsi viihtyy syöttötuolissaan muun perheen kanssa ruokapöydässä, kun saa "syödä" itsekin.

        Me luettiin englannniksi tuo juuri suomeksi ilmestynyt kirja "Omin sormin suuhun" http://wsoy.fi/yk/products/show/81065?category=152
        ja täytyy sanoa, että ollaan oltu todella tyytyväisiä. Aluksi vauva vaan testailee eri tuntuisia ja makuisia ruokia suussaan ja ryhtyy vasta vähän ajan päästä oikein syömään. Parasta on, että ei tarvitse houkutella tai maanitella vauvaa syömään: ruokailut eivät ole tahtojen taistelua vaan iloisia yhdessäolon hetkiä!

        Kun aloitettiin sormiruokaa, niin toi kirja oli kyllä todella loistava juttu: se kertoo todella ymmärrettävästi asiasta, josta on liikkeellä jos jonkinlaista käsitystä. Suosittelen!


    • Luonnollista

      siis kokonaan sormiruoalla. Ihan parasta! Sormiruokahan on se ihmisen alkuperäinen ja luonnollinen tapa tutustua ja oppia syömään kiinteitä. Miksi antaa sosetta? Miksi nähdä sellainen vaiva ja viedä lapselta ilo oppia itse syömään? Lapsihan oppii kaiken muunkin itse, niin miksei myös syömisen?

      Meillä syödään rintamaitoa nälkään ja kiinteisiin tutustutaan koko ajan. Lapsellani on ikää 8kk. Aloitettiin 6kk ikäisenä, kun vauva osoitti kiinnostusta ja todettiin soseet ihan järjettömiksi.

      Jos maito on lopussa, tai haluaa vieroittaa lasta rinnasta, niin silloin ymmärrän soseet. Muuten jos äiti ja lapsi ovat terveitä, niin miksi ihmeessä antaa sosetta?

      Olen myös lukenut tuon kirjan: "Omin sormin suuhun" ja suosittelen lämpimästi jokaiselle vanhemmalle.

      Monet seikat puoltavat sormiruokailua, kunhan ottaa vain asioista selvää. Kannattaa ihmeessää koittaa!!

    • Esikoinen kyseessä

      Olen miettinyt tuota sormiruokailua myös... Meillä on neidillä (pian 7kk) pari hammasta tulossa, joten olisi varmasti kiva "jyrsiä" jotakin, auttaisi epäilemättä myös ikenien kutinaan. Leluja käsittelee oikein näppärästi, ja selinmakuulla pinnistelee kovasti istuma-asentoon, mutta syöttötuolissa istuminen ei vielä suju vaikka tukisi tyynyilläkin, joten en ole aloittanut sormiruokakokeiluja.

      Sylissä tyttö istuu tuettuna ihan hienosti, mutta syöttötuolissa istuminen on tosi huteraa. Siispä kysynkin tyhmänä, mistä tietää, että vauvaa voi istuttaa syöttärissä? Selkä kai kärsii, jos istuttaa liian aikaisessa vaiheessa. Toisaalta ei taito kai voi kehittyä, jos lapsi ei saa istua. Vaikka voi kai lapsi sormiruokailla aikuisen sylissäkin?

      • Luonnollista

        Kyllä voit pitää sormiruokailevan vauvan sylissäsi. Täytyy pitää vain huolta, että vauva istuu suorassa, mielummin hieman eteenpäin, kuin taaksepäin. Hän on valmis sormiruokailuun, jos nappailee ruokaa ja vie suuhunsa.

        En ole asiantuntija siinä, että koska lasta voi istuttaa syöttärissä. Itse istutin aluksi tyyny selän takana pieniä hetkiä kerrallaan. Ihan vain harjoitusmielessä, ja kun tyttö tykkäsi kuitenkin. En kuitenkaan antanut syödä siitä. Olen nähnyt äitejä, jotka istuttavat väkisin lasta syöttärissä ennenkuin lapsi osaa. Minusta näyttää säälittävältä, ku lapsi "roikkuu" tuolissaan ja tyynyt vuorattu ympärille... rajansa kaikella....


    • tarhatädit

      Lapsi tutustuu ruokaan maku-, haju-, tunto-, näkö- ja kuuloaistin avulla. Miltä ruoka maistuu, tuoksuu, näyttää, tuntuu ja kuulostaa... pienen lapsen on hyvä oppia pienestä pitäen syömään palasia. Maailmassa Suomen lapset syövät eniten purkkiruokia vielä 2-vuotiaina. Todella moni lapsi kakoo vähänkin kokkareisempaa ruokaa toisella vuodella ollessa. Opettajaa vanhemmat lapsenne syömään tavallista kotiruokaa ja unohtakaa purkkiruuat jatkuvasti syötettynä. Ne ovat ihan hyviä reissatessa tai kyläillessä, mutta kotona lapselle kotiruokaa

    • Wonderful052

      Jos sun vauva syö sormiruokaa niin se ei tarkoita et se tapa sopii muille. Meidänki poika alkoi syömään kikkareita vasta 1.5 v, sitä ennen oli tukehtumassa jopa puuroon. Nyt ku poskihampaat on tullut niin selvästi asiaa helpotti, yritäpä ite pureskella porkkanaa ilman hampaita. Mielummin opetan lapsen syömään lusikalla kuin käsin. Se mikä sopii teille , ei aina sovi muille. Kaikki lapsen ovat erilaisia. Jotkut lähtee kävelee 1.3v, jotkut juoksee jo 10 kuisena.

      • sormin syömisestä

        No tästä sinun tekstistäsi paistaa nyt aika hyvin läpi se, ettet oikein tiedä sormiruokailusta mitään. :)

        1. Sormiruokailu sopii kyllä lähes kaikille vauvoille. Se on vauvan luontainen tapa syödä ruokaa, ei siihen tarvitse häntä "opettaa". Hän syö automaattisesti sormin, jos hänelle ruokaa annetaan tutkittavaksi. Sormin syövä lapsi oppii myös käyttämään ruokailuvälineitä usein jo ennen vuoden ikää. Sormiruokailua voi myös harjoittaa soseruokailun ohessa, joten mikään täyssormiruokailija ei ole pakko olla.

        2. Raa'an porkkanan voi tarjota raasteena.

        3. Vauvan voimakas kakominen (jopa oksentaminen) ei ole vaarallista, vaan kuuluu asiaan sormiruokaillessa ja karkeaa ruokaa syödessä. Sormiruokailu vain pitää aloittaa jo puolivuotiaana, jolloin kakomisrefleksi on vielä vauvoilla melko edessä suussa ja tukehtumisen tai henkeen vetämisen vaaraa ei ole, koska kakominen alkaa paljon ennemmin kuin ruoka on missään kurkussa asti. Sormiruokailu on joskus hurjan kuuloista ja näköistä sen kakomisen takia (jota kylläkin esiintyy enimmäkseen vain alkuvaiheessa) ja suurin osa vanhemmista erehtyy luulemaan, että lapsi on tukehtumassa.

        4. Sormiruokailulla vältetään juuri tuo, että lapselle ei kelpaa mikään muu kuin sileä sose kuin vasta puolitoistavuotiaana. Karkea ruoka kehittää suun motoriikkaa mm. puheen oppimista varten.


      • ...

        Sormiruokailu on vain terminä uusi. Maailman sivu on lapselle annettu käteen sopivaa natusteltavaa (kovaa ruisleivän kantaa, porkkanaa, banaania jne.) ja tosiaan vahdittu, että jos suuhun päätyy isompi pala, sehän napataan sitten suusta pois.

        Itse vähän inhoan tuota sanaa sormiruokailu. Kun itse syön leipää, porkkanaa tai banaania, en minä sormiruokaile. :/
        Jos lapselle laitetaan lautaselle ruokaa, on parempi tarjota hänelle myös lusikka. Se on sitten aivan se ja sama, kuinka ruoka suuhun menee. Tällöin lapsi syö, ei "sormiruokaile". :)


      • sormin syömisestä
        ... kirjoitti:

        Sormiruokailu on vain terminä uusi. Maailman sivu on lapselle annettu käteen sopivaa natusteltavaa (kovaa ruisleivän kantaa, porkkanaa, banaania jne.) ja tosiaan vahdittu, että jos suuhun päätyy isompi pala, sehän napataan sitten suusta pois.

        Itse vähän inhoan tuota sanaa sormiruokailu. Kun itse syön leipää, porkkanaa tai banaania, en minä sormiruokaile. :/
        Jos lapselle laitetaan lautaselle ruokaa, on parempi tarjota hänelle myös lusikka. Se on sitten aivan se ja sama, kuinka ruoka suuhun menee. Tällöin lapsi syö, ei "sormiruokaile". :)

        No se on tosiaan terminä vähän typerä, koska juuri niinhän ihmiset ylipäätään ovat aluksi syöneet: käsin, ei lusikalla, haarukalla, puikoilla tai muillakaan apuvälineillä. Kaipa siinä on vain haluttu erottaa se selkeästi soseruokailusta, niissä kun on keskenään vähän erilaiset filosofiatkin. Sitä paitsi varsinaisesti sormiruokailuun ei kyllä kuulu, että jos isompi pala banaania menee suuhun, niin se napattaisiin pois. Lapsen ruokailuun ei puututa, vaan luotetaan, että hän hoitaa tilanteen itse. Kuten yleensä hoitaakin. Alusta asti sormin itsenäisesti syönyt tenava ei yritä niellä liian isoja paloja.


      • ...
        sormin syömisestä kirjoitti:

        No se on tosiaan terminä vähän typerä, koska juuri niinhän ihmiset ylipäätään ovat aluksi syöneet: käsin, ei lusikalla, haarukalla, puikoilla tai muillakaan apuvälineillä. Kaipa siinä on vain haluttu erottaa se selkeästi soseruokailusta, niissä kun on keskenään vähän erilaiset filosofiatkin. Sitä paitsi varsinaisesti sormiruokailuun ei kyllä kuulu, että jos isompi pala banaania menee suuhun, niin se napattaisiin pois. Lapsen ruokailuun ei puututa, vaan luotetaan, että hän hoitaa tilanteen itse. Kuten yleensä hoitaakin. Alusta asti sormin itsenäisesti syönyt tenava ei yritä niellä liian isoja paloja.

        No, joo banaanissa se ei ole niin nuukaa, paitsi jos lapsi on vasta esim. ½-vuotias ja onnistuu nappaamaan pehmoisesta banaanista suunsa täpösen täyteen. Tuohon ruokailuun kyllä pitää "puuttua" eli valvoa aivan vierestä. Luottaminen ei ainakaan saa tarkoittaa sitä, että lapsi jätetään yksin syömään ja äiti keskittyy facebookiin.


      • sormin syömisestä
        ... kirjoitti:

        No, joo banaanissa se ei ole niin nuukaa, paitsi jos lapsi on vasta esim. ½-vuotias ja onnistuu nappaamaan pehmoisesta banaanista suunsa täpösen täyteen. Tuohon ruokailuun kyllä pitää "puuttua" eli valvoa aivan vierestä. Luottaminen ei ainakaan saa tarkoittaa sitä, että lapsi jätetään yksin syömään ja äiti keskittyy facebookiin.

        Sormiruokaillessa istutaan aina vieressä, lasta ei missään nimessä jätetä yksin. Tämä on varotoimenpide. Minun esimerkiksi ei koskaan ole tarvinnut puuttua lapsen syömiseen millään lailla, yleensä olen syönyt samalla kuin hänkin. En tiedä kuinka sinä asian ymmärrät, mutta minun mielestäni vieressä istuminen ei ole puuttumista, se on vieressä istumista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      152
      10934
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3073
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      210
      2912
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1908
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1729
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1716
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. 84
      1593
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1563
    Aihe