Hei,
Aloitamme raknnusprojektin tässä pikapuolin. Tarjouksia olemme jo pyytäneet. Tarkoituksena ottaa talopaketti ja sitten rakennuttaa se rakennusliikkeellä levypinnalle ja lisäksi muualta lvis-työt. MIllä nimikkeellä toimii nyt se minkä minä tarvitsen, valvoja vai vastaava mestari? Tuolla rakennusliikkeellä on kuulemma oma vastaava mestari, mutta meneekö homma nyt niin, että lain mukaan en tarvitsis sen lisäksi mitään, jos luottaisin siihen?
ALussa lähinnä tarvitsisin apua noiden tarjousten läpikäynnissä jne. Soittelenko siis mahdollisill ihmiselle ja kyselen niitä tekemään vastaavan mestarin vai valvojan töitä? (pääsuuunnittelija työt pitäisi myös sisällyttää)
Vastaava mestari, valvoja vai mikä piru?
20
5305
Vastaukset
- rak.inssi..
Häntä voi sanoa valvojaksi tai vastaavaksi mestariksi. Hän on myös pakollinen, joka jo edellytetään rakennusluvissa. Älä missään nimessä ota valvojaa siitä puljusta, mistä talopaketti tulee. Jos tulee ongelmia, hän vetää kotiin päin. Valvojalla on kova vastuu siitä talonrakentamisesta. Kun lukee sen pienellä präntillä kirjoitetun tekstin, sen sitten huomaa. Hyvä valvoja on aivan ehdoton hyvälle tulokselle. Häneen sijoitettu raha ei mene hukkaan. Ota selvää kaikista mahdollisista asioista jo etukäteen. Onnea matkaan!
Rakennushankkeeseen ryhtyvän minimiorganisaatio:
* rakennussuunnittelija
* pääsuunnittelija
* rakennesuunnittelija
* sähkösuunnittelija
* IV-suunnittelija
* L-suunnittelija
* vastaava työnjohtaja
* KVV-työnjohtaja
* IV-työnjohtaja
* sähkötarkastaja
* työturvallisuuskoordinaattori
Lista saattaa vaikuttaa pitkältä, mutta periaatteessa melkein kaiken tuon voi hoitaa yksi mies tai yksi osaava mies keralla normaalien aliurakoitsijoiden (esim. KVV/IV-työnjohtajana toimii useimmiten LVI-urakoitsijan palveluksessa oleva LVI-suunnittelija).
Rakennusliikkeet usein haluavat hoitaa vastaavan työnjohtajan osuuden itse, mikä on siinä mielessä luonnollista, että vastaava työnjohtaja on vastuussa mm. työturvallisuusmääräysten noudattamisesta ja silloinhan se vastaava "pomottaa" rakennusurakoitsija miehiä - eikä kukaan itseän kunnioittava urakoitsija tahdo päästää ventovieraita komentelemaan omia poikiaan.
On kuitenkin tärkeä muistaa, että usein vastaava työnjohtaja on rakennuttajan (tilaaja) ainoa ammattiapu urakoitsijan tekemisten seuraamisessa eli vastaavan työnjohtajan ollessa urakoitsijan mies, kannattaa ehdottomasti pestata valvoja, joka sitten vahtii, että urakoitsija tekee sellaisen talon kuin on sovittu.
Kuvauksesi perusteella tarvit myös pääsuunnittelijan, koskapa talopakettifirmat eivät sitä hommaa useimmiten ota hoitaakseen.
Etsi yksi osaaja, joka toimii pääsuunnittelijana ja valvojana (ei siis vastaavana työnjohtajana) sekä sisällytä valvojan pestiin se urakkatarjousten vertailuapu (on normaalistikin valvojan työtä). Ja muistaa kannattaa, ettei valvojaksi saa hyvän rakennuttamistavan mukaan pestata urakoitsijan kilpailijaa - ilman urakoitsijan suostumusta - eikä kannata pestata liian läheisessä suhteessa urakoitsijaan olevaakaan. Pitäisi siis löytää puolueeton asiantuntija - jollaisia ei ihan joka oksalla istuskele.- aloittajaaaaaaaaaaaa
Eli onko tuo Rauno sun ehdottama henkilö nyt se pakollinen, jonka nimi lyödään myös kunnan papereihin? Vai lyödäänkö niihin tuo rakennusliikkeen mestari?
Koko kysymys lähti liikkeelle siitä, kun soittelin yhdelle henkilölle ja kyselin, alatko vastaavaksi mestariksi. Kun kuuli, että pääasiassa rakennetaan urakoisijoitten kautta, niin meinasi että niiltä pitää tulla mies. Kertoi kyllä myös tuosta valvojan mahdollisuudesta. aloittajaaaaaaaaaaaa kirjoitti:
Eli onko tuo Rauno sun ehdottama henkilö nyt se pakollinen, jonka nimi lyödään myös kunnan papereihin? Vai lyödäänkö niihin tuo rakennusliikkeen mestari?
Koko kysymys lähti liikkeelle siitä, kun soittelin yhdelle henkilölle ja kyselin, alatko vastaavaksi mestariksi. Kun kuuli, että pääasiassa rakennetaan urakoisijoitten kautta, niin meinasi että niiltä pitää tulla mies. Kertoi kyllä myös tuosta valvojan mahdollisuudesta....kuntaan vaan rakennusliikkeen vastaava työnjohtaja - toki tämä asia pitää olla kirjattuna urakkasopimukseen, että vastaava työnjohtaja tosiaan kuuluu sen rakennusliikkeen toimeksiantoon.
Jos tuo sinun valvojasi sitten toimii esim. pääsuunnittelijana, tulee siitä tehdä ilmoitus rakennuslupahakemukseen.rauno_kangas kirjoitti:
...kuntaan vaan rakennusliikkeen vastaava työnjohtaja - toki tämä asia pitää olla kirjattuna urakkasopimukseen, että vastaava työnjohtaja tosiaan kuuluu sen rakennusliikkeen toimeksiantoon.
Jos tuo sinun valvojasi sitten toimii esim. pääsuunnittelijana, tulee siitä tehdä ilmoitus rakennuslupahakemukseen....piti muistaa vielä mainita, että valvoja ei ole virnaomaisten edellyttämä tyyppi vaan tilaajan käsikassara urakoitsijan suuntaan (kun se vastaava työnjohtaja ei ollut apulaisenasi). Hyvä rakennuttamistapa sitävastoin määrittää valvojan aseman aika selkeästi - hän on tilaajan asiainhoitaja työmaalla ja valtuutensa ovat varsin laajat. Esimerkiksi valvojan ilmoitukset työmaapäiväkirjaan kirjattuna velvoittavat tilaajaa (esimerkiksi lisätöiden laskutuskelpoisuuden voi valvoja hyväksyä).
Jos ei halua myöntää valvojalle "avointa valtakirjaa" kannattaa totutella käyttämään hänestä jotain muuta nimeä sillä tuo valvoja tosiaan on vakiintunut toimenkuva.- aloittaaajaaaaa
rauno_kangas kirjoitti:
...piti muistaa vielä mainita, että valvoja ei ole virnaomaisten edellyttämä tyyppi vaan tilaajan käsikassara urakoitsijan suuntaan (kun se vastaava työnjohtaja ei ollut apulaisenasi). Hyvä rakennuttamistapa sitävastoin määrittää valvojan aseman aika selkeästi - hän on tilaajan asiainhoitaja työmaalla ja valtuutensa ovat varsin laajat. Esimerkiksi valvojan ilmoitukset työmaapäiväkirjaan kirjattuna velvoittavat tilaajaa (esimerkiksi lisätöiden laskutuskelpoisuuden voi valvoja hyväksyä).
Jos ei halua myöntää valvojalle "avointa valtakirjaa" kannattaa totutella käyttämään hänestä jotain muuta nimeä sillä tuo valvoja tosiaan on vakiintunut toimenkuva.hyvistä vinkeistä ja väännetään vielä vähän rautalankaa, että olenko ymmärtänyt oikein.
Tilaan talopaketin tehtaalta. Sorapatjan päältä työn aloittaa ns. kirvesmiesurakkaporukka, johon firmaan myös tuo mainitsemani vastaava mestari kuuluu. Kyseinen porukka tekee talon levypinnalle asti valmiiksi. Urakan ulkopuolelta hankkeeseen tulee mukaan sitten lvi-urakoitsija ja sähköurakoitsija. Kuka toimii heidän osaltaan "vastaavana mestarina"? kirvesmiesporukan? valvoja? vai kuka? aloittaaajaaaaa kirjoitti:
hyvistä vinkeistä ja väännetään vielä vähän rautalankaa, että olenko ymmärtänyt oikein.
Tilaan talopaketin tehtaalta. Sorapatjan päältä työn aloittaa ns. kirvesmiesurakkaporukka, johon firmaan myös tuo mainitsemani vastaava mestari kuuluu. Kyseinen porukka tekee talon levypinnalle asti valmiiksi. Urakan ulkopuolelta hankkeeseen tulee mukaan sitten lvi-urakoitsija ja sähköurakoitsija. Kuka toimii heidän osaltaan "vastaavana mestarina"? kirvesmiesporukan? valvoja? vai kuka?...on oma työnjohto- ja vastuujärjestelmäänsä.
KVV-töjohtaja vastaa käyttövesi- ja viemärijärjestelmistä, IV-työnjohtaja tietystikin ilmanvaihtotöistä ja sähköpuolellakin on oma sähköturvallisuustarkastuspöytäkirjansa, joka täytyy liittää loppukatselmusasiakirjoihin. Nämä heput hoituvat useimmiten urakoitsijoitten kautta, koskapa heillä yleensä parhaiten asiantuntemusta saatavilla.
Valvoja toki kaikkia noitakin voi valvoa, jos hänet siihen vastuutetaan.- tuleva rakennuttaja
rauno_kangas kirjoitti:
...on oma työnjohto- ja vastuujärjestelmäänsä.
KVV-töjohtaja vastaa käyttövesi- ja viemärijärjestelmistä, IV-työnjohtaja tietystikin ilmanvaihtotöistä ja sähköpuolellakin on oma sähköturvallisuustarkastuspöytäkirjansa, joka täytyy liittää loppukatselmusasiakirjoihin. Nämä heput hoituvat useimmiten urakoitsijoitten kautta, koskapa heillä yleensä parhaiten asiantuntemusta saatavilla.
Valvoja toki kaikkia noitakin voi valvoa, jos hänet siihen vastuutetaan.Viitsisitkö Rauno vielä vääntää asian rautalangasta, ja kertoa mikä on kunkin listaamasi 'työmiehen' tehtävä rakennusprojektissa?
tuleva rakennuttaja kirjoitti:
Viitsisitkö Rauno vielä vääntää asian rautalangasta, ja kertoa mikä on kunkin listaamasi 'työmiehen' tehtävä rakennusprojektissa?
...jo tunnistaneesi - se on hyvä alku. Sinua tullaan myös viranomaisissa puhuttelemaan "rakennushankkeeseen ryhtyväksi" ja monella muulla toinen toistaan hauskemmalla nimityksellä. Tässä tiivistelmä noista muista:
* rakennussuunnittelija suorittaa talon arkkitehtisuunnittelun, saa pohjaratkaisun toimimaan ja ulkomuodon hehkumaan - tarpeeton, jos ottaa valmiin mallin - korvataan lupakuvapiirtäjällä, jos itse luonnostelee talon. Koulusivistykseltään voi hän olla melekin mikä vaan rakennusassistentista aina arkkitehtiin asti - suunnittelun budjetoinnista riippuen.
* pääsuunnittelija on melekin mitään tekemätön mutta lain vaatima suunnittelun kokonaisuudesta vastaava. Tsekkaa muidens suunnittelijoiden pätevyydet ja huolehtii kuvien yhteensopivuudesta. Jos valitaan talopaketti, jossa lupakuvat sisältyy, jää pääsuunnittelijalle usein myös asemakuvat tekeminen ja rakennusluvassa vaadittavien muiden dokumenttien tuottaminen - mm. energiatodistuksen laatimisesta vastaa pääsuunnittelija.
* rakennesuunnittelija sitten mitoittaa rakenteet ja laatii sen verran työkuvia, että tekijät saa toteutettua rakennUssuunnittelijan kummallisemmatkin koukerot.
* LämpöVesiIlmastointisuunnittelijoiden rooli selviää nimestäkin.
* Vastaava työnjohtaja valvoo viranomaisten puolesta, että rakennusluvan ehtoja sekä rakentamismääräyksiä noudatetaan. Usein rakennuttajat odottavat vastaavalta myös laajepaa neuvontaa ja urakoitsijoiden valvontaa.
* KVV (käyttövesi ja viemäröinti) -työnjohtaja kuin myös IV-työnjohtaja ja sähkötarkastuksen pitäjä rinnastuvat vastaavaan työnjohtajaan, mutta vastaavat ao. teknisistä osista - useimmiten nämä heput löytyy samojen urakoitsijoiden kautta tai ovat kohteessa nämä osatsuunnittelleita.
* työturvallisuuskoordinaattori vastaa työsuojelusta kohteessa. Ellei erikseen nimetä, vastaa rakennuttaja tästä hommasta. Uuden lainsäädännön mukanaan tuoma uusi rasite, jota ei vielä useimmissa kunnissa vaadita omakotitalokohteissa vaikkei asetus omakotitaloja erikseen vapautakaan tuosta.
Nuo termit on kohtuullisen vakiintuneita, joten saattaapi löytyä lisätietoa myös hakukoneilla.- Osaava nainen
”melkein kaiken tuon voi hoitaa yksi mies tai yksi osaava mies”
Ei siis missään tapauksessa nainen, eihän?
Surkeaa, surkeaa, jopa B-luokan rakennusmestarimme skaalassa. Osaava nainen kirjoitti:
”melkein kaiken tuon voi hoitaa yksi mies tai yksi osaava mies”
Ei siis missään tapauksessa nainen, eihän?
Surkeaa, surkeaa, jopa B-luokan rakennusmestarimme skaalassa....huono sananvalinta. Toki osaava nainen tekee saman kuin osaava mieskin. Syvimmät pahoitteluni kaikille osaaville naisille.
- Ramppe vaa
lueteltu litania vastaa sitä vanhaa timpermannia joka piirsi klubiaskiin talon piirrokset. Noin myöskin selitettynä jos tutumpi kysyjälle.
Ramppe vaa kirjoitti:
lueteltu litania vastaa sitä vanhaa timpermannia joka piirsi klubiaskiin talon piirrokset. Noin myöskin selitettynä jos tutumpi kysyjälle.
...helpompaa. Nykyisin tuon litanian kykenee hoitamaan kolme teknikko....inssitasoista kaverusta, jos ovat laajemmin orientoituneita eli heitä kiinnostaa sekä suunnittelu- että valvontahommat. Laajemmankin orkesterin tuosta saa tehtyä - aika tyypillinen joukkue yksilöllisessä pientalossa:
* arkkitehtisuunnittelija (pääsuunnittelija, rakennussuunnittelija)
* rakennesuunnittelija
* LVI-suunnittelija (kvv, iv)
* sähkösuunnittelija
* vastaava työnjohtaja (vastaava, työturvallisuus)
* sähkötarkastaja (tämä tosin useimmiten asentajana samalla kertaa)
Eli viisi pelkästään suunnittelevaa ja/tai valvovaa hemmoa sekä yksi työhön osallistuva tsekkausmies.
- KSE1995
RAKM A1, KONSULTTISOPIMUS (KSE 95) JA URAKKASOPIMUS (YSE 98). Hommaa valvojaksi semmoinen pentuna kepillä hakattu susikoira.
- putkimieshuijari
kvv-vastaava on lähinnä iso vitsi. Ei mitään merkitystä. Jos hommat jää urakoitsijalta kesken esim. kuten meidän tapauksessa. Kukaan ei tule tekemään hommia toisen jäljille. Vaikka olis se kvv-vastaava sielllä erillisenä, koska ilmoitus on erillinen pykäläpäätös kunnassa, ei siis riippuvainen sopimuksesta. Tää muka muka työnjohtaja, johon saa pätevyyden 3-4 päivän kurssilla on naurettavaa. Ei edistä eikä luo laatua rakentamiseen yhtään enempää. Pelkkää kusetusta.
Koko valvontasysteemin arvon saa nollattua ihan helposti, kunhan rakennushankkeeseen ryhtyvä (=rakennuttaja) jättää panostamatta siihen. Nykyisin perusmallinen omakotitalorakennuttaja pitää jopa vastaavaa työnjohtajaa ylimääräisenä kuluna, eikä hänelle siten varata riittävää resurssia tehtäviensä hoitamiseen. KVV-vastaava on vielä turhemmaksi koettu, joten siihen pestiin ollaan vielä vähemmän valmiita panostamaan.
Jos rakennuttaja haluaa tehtäväksi laatua, pitää se vaadittu laatu muistaa määritellä urakkasopimuksessa. Jos sitä ei määritellä, sovelletaan "laatuluokkaa tavanomainen", joka ei kyllä päätä huimaa...
Ja jos sovitaan tavanomaista korkeammasta laadusta, niin sitten pitää vahtia sitä laatua, mikä tarkoittaa kaikkien laatuun olennaisesti vaikuttavien työvaiheiden tarkastamista (viranomaisten vaatimat tarkastukset ei todellakaan riitä yhtään mihinkään) ja siten urakkasopimuksen valvontaan liittyviä työmaakäyntejä mieluummin viikoittain ja kriittisissä vaiheissa liki päivittäin kuin kuukausittain. Ja jos työmaakäyntejä tulee kymmeniä, on turha kuvitella, että valvontapotti olis pari...kolme tonnia.
Vanha nyrkkisääntö, että omakotitalon valvontaan pitäisi varata miestyökuukauden suuruinen panostus johtaisi valvontakuluun noin 10.000 euroa - moniko on valmis sen maksamaan?
- 7+8
Kannattaisi varata asioiden selventämiseen itselleen ainakin vuosi- muuten tervetuloa suureen sirkukseen, jossa kukaan ei oikein tiedä, mitä pitäisi tehdä ja ketään "vastaavia" ei saa mistään kiinni.
Kun rakennus joskus (jos) valmistuu ? , niin lopun ikäänsä saa tapella erilaisista rakennusvirheistä ja kesken jääneistä töistä, eikä kukaan ei ota niistä vastuuta. - Vastaavamestari
Rakennuslupakohteissa kunnan rakennusvalvonta vaatii luvassa vastaavantyönjohtajan (koulutus vaatimus) valvojana on rakennuttajan nimeämä henkilö jonka tehtävä on huolehtia rakennuttajan eduista (ei koulutus vaatimista). Okt kohteissa joissa vastaava ei ole pääurakoitsijan tai pystytysporukan palkkalistoilla vastaavan tj.n ja valvojan toimenkuva on sama. myös pääsuunnittelijana voi olla samahenkilö kuin palkkaamasi vastaava tj. tarkemmin asiasta http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990132
Jos vastaava työnjohtaja tekee huolehtii hankkeen kriittisistä vaiheista ja dokumentoi ne asian mukaisesti, niin okt kohteessa työmäärä no 80 -320h (2vko-8vko tunnit) kohteen koosta ja erikois rakenteista riippuen. vastaavaa ei kannata lähtä kyseleen kossupullolla nimeksi lupaan. Iteäni on kysytty vastaavaksi väkijuomalla ja ja viissatasella ja kaikkea siltä väliltä ja keskustelu on loppunut aina hyvin lyhyeen. näitä iltatöitä olen tehnyt jos on löytynyt yhteis ymmärrys toimenkuvasta ja korvauksesta (10v. vastuu) ja enne kaikke kohde on ollut sen hetkisen työmaan läheisyydessä (max 30km), kun aika on yleensä kortilla miljoona kohteiden kanssa.
Vastaavan palveluja kannattaa kysellä insinööri toimistoista yms. niin saa ainakin osiantuntujan vastaavaksi.
Siihen miten Suomessa nämä asiat lainsäädännön ja käytäntöjen suhteen on muodostuneet en ota sen enempää kantaa.- Anonyymi
Rakentamista harkitsevien on huomattava, että asiat menevät vain huonompaan päin, minkä eilen olisit saanut tehtyä, sille huomenna saat varata rutosti enemmän. Oikominenkaan ei onnistu enää rekisterien takia, vain jossain erämaassa olet suojassa ilmakuvaukselta ja raippaveroilta.
- Anonyymi
https://kodinplaza.fi auttoi löytämään sopivan vastaavan työnjohtajan. Yhdellä tarjouspyynnöllä vertailin yritysten arvostelut, takuut, palveluehdot ja hinnat.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123790MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar781997Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5431610Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin831267Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671077Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331018Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214898Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60873- 171854
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3798