Työaikalain mukaan työntekijällä on oikeus oikeus kieltäytyä lisätyöstä "perustellusta henkilökohtaisesta syystä". Mitä ovat "perustellut henkilökohtaiset syyt" ja missä ne ovat esillä?
Lisätyö
7
2538
Vastaukset
- C.E.
"Mitä ovat "perustellut henkilökohtaiset syyt" ja missä ne ovat esillä? "
Hallituksen esityksessä asia oli määritelty näin:
"18 §. Työntekijän suostumus. Ylityön teettäminen edellyttäisi 14 §:n mukaisen työnantajan aloitteen lisäksi aina työntekijän suostumusta. Käytännössä on aiheutunut ongelmia siitä, miten suostumus ylityöhön voidaan antaa. Pykälän 1 momentissa on pyritty selkiyttämään vallitsevaa tilannetta siten, että työntekijän olisi annettava suostumuksensa joka kerta erikseen ennen ylityön teettämistä. Työsopimuksessa tai muutoin kertakaikkisena suostumusta ei voitaisi pätevästi antaa. Tämä johtuu siitä, että työntekijän on voitava harkita tapauskohtaisesti, haluaako hän tehdä ylityötä vai ei.
Käytännössä saattaa kuitenkin esiintyä tilanteita, joissa tämän yleissäännöksen noudattaminen ei ole tarkoituksenmukaista. Pykälän 1 momentin toiseen virkkeeseen ehdotetaan otettavaksi säännös, jonka mukaan työntekijä voi antaa suostumuksensa kertakaikkisena määrättyä lyhyehköä ajanjaksoa varten edellyttäen, että tämä on tarpeen työn järjestelyjen kannalta. Vaikka työnantajan on pyrittävä suunnittelemaan työt niin, että ne voidaan tehdä säännöllisenä työaikana, poikkeustilanteissa saattaa kuitenkin esiintyä ylityön teettämisen tarvetta. Muun muassa verotus- ja kirjanpitolainsäädännön asettamien velvollisuuksien, kiireellisten tilausten ja muiden työntekijöiden sairastumisten yhteydessä saattaa olla tarpeen teettää ylityötä, jotta velvollisuudet ja sitoumukset voitaisiin täyttää. Näissä tilanteissa työntekijä voisi ehdotetun säännöksen mukaan antaa suostumuksensa kertakaikkisena määrättyä lyhyehköä ajanjaksoa, kuten lyhyehköä työvaihetta tai -kokonaisuutta varten edellyttäen, että tämä on tarpeen työn järjestelyjen kannalta. Suostumusta antaessaan työntekijän olisi tiedettävä sen jakson pituus, jota varten suostumus annetaan.
Tällä hetkellä lisätyösuostumus perustuu työsopimusoikeuden yleisiin sääntöihin. Ehdotetun 2 momentin ensimmäisen virkkeen mukaan lisätyön teettäminen edellyttäisi työntekijän suostumusta. Tällainen suostumus voitaisiin antaa jo työsopimuksessa kertakaikkisena. Työsopimuksen työaikaa koskeva ehto sitoisi molempia osapuolia. Työntekijä olisi siis sidottu antamaansa suostumukseen.
Eräissä tilanteissa on kuitenkin kohtuullista, että työntekijä voisi kieltäytyä lisätyöstä, vaikka hän olisikin antanut siihen edeltä käsin yleisen suostumuksensa. Työntekijällä olisikin 2 momentin viimeisen virkkeen mukaan oikeus perustellusta henkilökohtaisesta syystä kieltäytyä lisätyöstä työvuoroluetteloon merkittyinä vapaapäivinä. Tällaisena syynä voitaisiin pitää esimerkiksi opiskelua, kuten valmistautumista ja osallistumista tenttiin, lastenhoitojärjestelyjä tai muita perheenjäsenten hoitojärjestelyjä, terveydellisiä syitä, omia tai lähisukulaisten juhlapäiviä, sekä hautajaisia taikka matkoja, joita ei voida kustannuksia aiheuttamatta enää peruuttaa.
Työntekijä saattaa saada kutsun työhön 5 §:n mukaisena varallaoloaikana. Ehdotetun 3 momentin mukaan työntekijä antaisi suostumuksensa tällaisessa tilanteessa syntyvään lisä- ja ylityöhön samalla kun hän sopii varallaolosta. Varallaoloaika päättyisi, kun työntekijä kutsun saatuaan ryhtyy työskentelemään ja jatkuisi, riippuen sovitusta varallaoloajan pituudesta, taas työskentelyn päätyttyä.
Kuten ehdotuksen 5 §:n perusteluissa on todettu, julkisen yhteisön tehtävät poikkeavat yksityissektorin työnantajayhteisöjen tehtävistä. Lisä- tai ylityön tekeminen saattaa olla välttämätöntä työn laadun ja erittäin pakottavien syiden vuoksi. Tällaisissa tapauksissa, joita on selvitetty ehdotuksen 5 §:n perusteluissa, julkisen yhteisön virkamies tai viranhaltija ei saisi 4 momentin mukaan kieltäytyä lisä- tai ylityöstä. Muissa tapauksissa lisä- ja ylityön teettäminen edellyttäisi edellä selostetuin tavoin virkamiehen tai viranhaltijan suostumusta."
http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE 34/1996 YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT 1/2&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WP
Sitten tietenkin asiaan vaikuttaa onko alasi yleissitovassa tes:ssä sovittu asiasta jotenkin poikkeavasti, ja siitä mitä työsopimuksessa on sovittu. Eli teet ilmeisesti osa-aikaisuutta kun kysyt lisä-, etkä ylityöstä.- Myyjä I
Kiitos vastauksesta!
Olen myyjä ja teen osa-aikaista työtä. Työpaikallani on viikoittain tilanteita, jonka vuoksi lisätyölle on tarvetta. Itse en ole työsopimuksessani suostunut tekemään lisätyötä, koska kyseinen kohta jäi jostakin syystä (ilmeisesti työnantajan huolimattomuutta) täyttämättä. Voinen tarvittaessa vedota siihen, että en ole suostunut tekemään lisätyötä.
Jotain tuon suuntaisia "perusteltuja henkilökohtaisia syitä" arvelinkin, mutta tuo oli kuitenkin vain perustelu lakiehdotukselle. Onko olemassa jotain juuri tällä hetkellä voimassa olevaa lakia tai asetusta työaikalaissa tai kaupan alan työehtosopimuksessa, jossa ko. syyt olisi yksiselitteisesti mainittu? - C.E.
Myyjä I kirjoitti:
Kiitos vastauksesta!
Olen myyjä ja teen osa-aikaista työtä. Työpaikallani on viikoittain tilanteita, jonka vuoksi lisätyölle on tarvetta. Itse en ole työsopimuksessani suostunut tekemään lisätyötä, koska kyseinen kohta jäi jostakin syystä (ilmeisesti työnantajan huolimattomuutta) täyttämättä. Voinen tarvittaessa vedota siihen, että en ole suostunut tekemään lisätyötä.
Jotain tuon suuntaisia "perusteltuja henkilökohtaisia syitä" arvelinkin, mutta tuo oli kuitenkin vain perustelu lakiehdotukselle. Onko olemassa jotain juuri tällä hetkellä voimassa olevaa lakia tai asetusta työaikalaissa tai kaupan alan työehtosopimuksessa, jossa ko. syyt olisi yksiselitteisesti mainittu?"Voinen tarvittaessa vedota siihen, että en ole suostunut tekemään lisätyötä. "
Vaikea sanoa noilla tiedoin, mutta pidän sitä mahdollisena. Sinun pitää tutustua oman alasi tes:een ja tarkistaa sieltä onko sovittu mitään poikkeuksellista lisätöihin liittyvää.
"Jotain tuon suuntaisia "perusteltuja henkilökohtaisia syitä" arvelinkin, mutta tuo oli kuitenkin vain perustelu lakiehdotukselle. "
Oikeastaan tämä "vain perustelu lakiehdotukselle" on luokitellaan kuitenkin heikoksi oikeuslähteeksi yhdessä oikeuskäytännön kanssa, joten sillä on vahva lakiin kohdistuva tulkintavaikutus, koska esityöt kuvaavat lainsäätäjän tahtoa. Se tarkoittaa että lakia ei saa tulkita ilman vahvoja perusteita toisin kuin esitöissä on esitetty.
"Onko olemassa jotain juuri tällä hetkellä voimassa olevaa lakia tai asetusta työaikalaissa tai kaupan alan työehtosopimuksessa, jossa ko. syyt olisi yksiselitteisesti mainittu? "
Työaikalaissa ei ole, työaika-asetukset koskevat lähinnä eräitä virkamiehiä, mutta tes:sestä en ole varma. Sinun täytyy etsiä se itse jostain, jos olet liitossa, niin jäsensivuilta yleensä löytyy tiedot näistä ay-asioista.
Työoikeudella on joitain ratkaisuja, jotka voit käydä läpi jos haluat:
http://www.finlex.fi/fi/oikeus/tt/haku.php?search[type]=asiasana&search[asiasana]=Lisätyö
KKO:lla löytyy neljä ratkaisua termillä etsien:
http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/haku.php?search[type]=pika&search[pika]=lisätyö&submit=Hae
- Anonyymi
Lisätuloja voi ansaita verottomasti omalta tietokoneelta ja erittäin helposti. Tässä ohjeet: https://veikkaajille.com/lisatulot-verottomasti-vedonlyonti/
- Anonyymi
Lisätyö ei ole ylittötä,vaan työtä jota tehdään säännölliseen normaaliin alan viikkotyöaikaan asti,vasta sen ylittävä työ on ylityötä.
Jos on osa- aikainen,jolla alin tuntimäärä on vaikkapa 10 h viikossa,vähintään se 20 h viikossa on silloin tehtävä,että täyttää velvoitteensa.
Jos sopimuksessa alin tuntimäärä onkin nolla,kyse on puhtaasta nollasopimuksesta,eli työntekijän pitää suostua kaikkiin tunteihin.
Jos taas sopimus on kokoaikaisen sopimus,lisätyöllä paikataan työn vähyyttä sopimukseen nähden,ja silloin työntekijän on tehtävä täysiin tunteihin asti,ilman eri sopimista.
Että ihan riippuu ttlsopimuksesi sisällöstä,milloin lisätyöstä on sovittava. - Anonyymi
Henkilökotaiset syyt sinä perusteet itsellesi etkä kenellekään muulle. Tiedätkö miksi? No koska ne ovat henkilökohtaisia.
Pitääkö tosiaan edes kysyä??- Anonyymi
Samaa mieltä. Aloittaja hakeekin vain keksittyjä syitä, joihin sitten vetoaa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e1794757Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä402536- 1562192
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla161719- 811348
Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o241281Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https321193Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1451180Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.103945Pirre vaatii nyt karhuja ammuttavaksi
Ylellä taas hauskaa lieksa uutista. Karhujen kannanhoidollinen metsästys on Lieksan kaupungin mielestä välttämätöntä.117887