Tarvitsemme

vanhaturvenuija

lisää turvevoimaa. Lisää kotimaista polttoainetta. Lisää työllisyyttä. Paras tukipolttoaine esim. puun kanssa.Hyötysuhde paranee. Käy kattoo www.vapo.fi, jos et usko.

3

306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisäälisäälisää

      "lisää turvevoimaa. Lisää kotimaista polttoainetta."

      Joista tulee lisää liikennettä, lisää pienhiukkasia, lisää varmoja kuolemantapauksia.

    • korpikuus

      Vapolla on oma propagandansa, toisilla omansa. Turvetta toki kannattaisi jossain määrin käyttää, mutta minkälaisilta kohteilta se pitäisi ottaa, siinä alkavat eturistiriidat nousta esiin.
      Tärkeämpää olisi ymmärtää ettei energiaa voida ongelmitta tuottaa ainakaan vielä pitkiin aikoihin, kaikki sähkön- ja polttoaineiden käyttö on poissa jostakin. Joko energiavarasto pienenee, elinympäristö saastuu, luonnon elinympäristöjä tuhoutuu, ruuantuotantoala vähenee, ilmaan pääsee saasteita, tms.
      Sähköä siis oikeasti pitäisi ryhtyä säästämään. Tarkoittaa siis sitä että turhanpäiväisiä energiaa kuluttavia toimia pitäisi jättää tekemättä, kehittää ja ostaa mahdollisimman energiatehokkaita laitteita (kuitenkin vain tarpeellisia). Ökykuluttaminen saisi siis jäädä muodista ja jotain muuta toimintaa kehittyä tilanne.



      Tämän päivän hesarista kommentti:



      "Turpeen käyttöä on syytä vähentää
      "Turvetta ei voida pitää uusiutuvana polttoaineena, kun tavoitteena on pysäyttää maapallon lämpeneminen 50–100 vuodessa."

      Timo Vesala

      Olemme samaa mieltä Jaakko Silpolan kanssa (HS Mielipide 1. 7.), että turvekeskustelun pitää perustua faktoihin. Silpola kuitenkin hämärsi keskustelua toissijaisin seikoin.

      Työryhmämme pahoittelee turpeen energiakäyttöä koskevan kannanoton tiivistelmän virhettä, joka syntyi toimitusvaiheessa. Itse kannanotossa turvetuotannossa oleva pinta-ala, noin 100 000 hehtaaria, on oikein. Virheellinen luku ei ole vaikuttanut kannanoton johtopäätöksiin.

      Tilastokeskuksen kansallisen päästöinventaarioraportin mukaan turvetuotantopinta-ala oli 87 000 hehtaaria vuonna 2008. Silpolan mainitsema 65 000 hehtaaria vastaa vuoden 1990 pinta-alaa.

      Kannanottoa ei voida tulkita siten, että Tiedeakatemia haluaisi lopettaa turpeen käytön kokonaan, kuten Silpola sekä Jari Kostama (HS 5. 7.) antoivat ymmärtää. Kannanoton viesti on selvä: nykyistä turpeen käyttöä ei voida eikä ole syytäkään lopettaa lyhyellä aikavälillä. Sen sijaan turpeen käyttöä tulee vähentää rinnan fossiilisten polttoaineiden vähentämisen kanssa. Toteamme myös turpeen myönteisen ympäristövaikutuksen, kun sitä käytetään yhdessä puupolttoaineen kanssa.

      Kannanoton tärkein johtopäätös on, että Suomessa turvetta poltetaan ja sitä häviää ojituksen takia paljon enemmän kuin uutta turvetta muodostuu. Tämän faktan esilletuonti on saanut jo Vapon poistamaan virheelliset tiedot www.2prosenttia.fi -nettisivuilta, joilla väitettiin, että turvetta muodostuu jopa kaksi kertaa enemmän kuin sitä poltetaan.

      Toinen johtopäätös on, että turpeen ja kivihiilen käytön elinkaarien kasvihuonevaikutukset ovat likimain samaa luokkaa. Paras arvio turpeen kasvihuonevaikutuksesta on hiukan kivihiiltä suurempi. EU:n päästökaupassa käytettyjen päästökertoimien ero turpeen ja kivihiilen kohdalla on myös tältä kannalta perusteltu.

      Kolmas johtopäätös on, että kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on Suomessa järkevintä kohdistaa fossiilisiin polttoaineisiin, mutta tavoitetta on vaikeampi saavuttaa, ellei myös turpeen käytön päästöjä pienennetä. Juuri turpeen kotimaisuuden takia turpeen käyttöön kohdistuvat toimet voidaan kuitenkin toteuttaa hitaammin kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Maatalouskäytössä olevien turvemaiden ja runsaspäästöisten metsäojitettujen soiden hyödyntäminen on ilmastoystävällisintä. Luonnontilaisia soita ei tulisi ottaa energiakäyttöön.

      Polttoturpeen tuotannon suorasta ja välillisestä työllisyysvaikutuksesta tuoreimmat julkaistut arviot ovat vuodelta 2005. Niissä päädytään 7 000 henkilötyövuoteen. Taustaselvityksiä ovat tehneet Ekonon ja VTT:n tutkijat. Silpolan väite 12 000 henkilötyövuodesta on ristiriidassa VTT:n raporttisarjassa julkaistujen arvioiden kanssa.

      Tämä luku on kuitenkin samaa suuruusluokkaa kuin erään VTT:n tutkijan lokakuussa 2009 pitämässä seminaariesitelmässä esitetään. Tätä kannanottoa varten keskustelimme puhelimitse kyseisen tutkijan kanssa. Hän totesi, että arvion lisäys runsaalla 5 000:lla perustui hänen "yleisluonteiseen tuntumaansa" alkutuotantovaikutuksista. Korkeampi arvio ei siis edusta sellaista julkaistua tutkimustietoa, johon kannanottomme perustuu.

      Silpola antaa ymmärtää, että soiden kokonaishiilivaranto on kasvanut lähes samalla vauhdilla kuin turvetta on soilta korjattu vuodesta 1950 lähtien. Hän laskee tähän mukaan metsän tuoton ojitetuilta soilta, jolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten turpeenoton jälkeen turvesuo palautuu ennalleen. Ruokohelpi ja puu lasketaan uusiutuviksi biomassoiksi, koska edellinen voidaan korjata samalta alalta joka vuosi, metsä noin joka sadas vuosi.

      Korjatulta turvesuolta ei uutta turvetta samalta alalta saa nostetuksi noin tuhanteen vuoteen. Siksi turvetta ei voida pitää uusiutuvana polttoaineena, kun tavoitteena on pysäyttää maapallon lämpeneminen 50–100 vuodessa.

      meteorologian professori
      puheenjohtaja
      Suomalaisen Tiedeakatemian turvekannanoton työryhmä"

      • luolamies5

        ihmettelen niitä ihmisiä jotka vastustavat tuulivoimaa.."rumia hökötyksiä ne tuulivoimalat" mutta ajatelkaa kuinka vaaratonta sähköä niillä jauhetaan mutta ei, vanhat akatkin varmaan kannattavat enemmän ydinvoimaa kun tuulivoimaa, helppohan sitä on kannattaa kun ydinvoimala on seinien sisällä piilossa mutta katsotaan sitten kuinka suu pannan kun ensimmäinen katastrofi tapahtuu suomen ydinvoimalassa.
        Pitäisikö tuulivoimaloista tehdä vanhan ajan tuulimyllyjen näköisiä, itse kannata ehdottomasti tuulivoimaa ja antaisin rakentaa sellaisen vaikka omalle tontille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe